فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال پنجم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم همتی، آرزو قائمی*، هامان توکلی صفحات 11-20
    چکیده                          
    زمینه و هدف
    مشکلات محیط زیستی ناشی از ورود آنتی بیوتیک ها به منابع آبی، به علت سمی بودن و اثرات پایدار آنها، تهدیدی جدی به شمار می رود. مطالعه حاضر با هدف بررسی کارایی کربن فعال گرانولی به عنوان جاذب در حذف سفالکسین از محلول های آبی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    آزمایشات در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته انجام گرفت. تاثیر متغیرهای موثر در فرآیند حذف سفالکسین، از جمله pH، مقدار جاذب، غلظت اولیه سفالکسین و زمان تماس بررسی شد. برای ارزیابی داده های جذب، ایزوترم های لانگمویر، فروندلیچ و تمکین، همچنین سینتیک جذب با مدل های شبه مرتبه اول و شبه مرتبه دوم، مطالعه شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد افزایش pH محلول اولیه از 2 به 14، کارایی جذب سفالکسین را کاهش می دهد؛ به طوری که در غلظت اولیه 20 میلی گرم بر لیتر و 2/0 گرم از جاذب، بعد از 3 ساعت، کارایی جذب برای pH های 2، 5/3 و 14 به ترتیب 92/812%، 90/525% و 41/394% به دست آمد. جذب سفالکسین با مدل ایزوترم لانگمویر و سینتیک شبه مرتبه دوم مطابقت داشت.
    نتیجه گیری
    کربن فعال گرانولی علاوه بر داشتن ویژگی هایی چون جداسازی سریع و آسان، پتانسیل بالایی برای جذب و جداسازی سفالکسین و چنین آلاینده هایی از محیط های آبی دارد. نوع مقاله: مقاله پژوهشی کلید واژه ها: جذب سطحی، سفالکسین، کربن فعال گرانولی، محلول های آبی، مطالعه سینتیکی
    کلیدواژگان: جذب سطحی، سفالکسین، کربن فعال گرانولی، مطالعه سینتیکی، محلولهای آبی
  • ریحانه دهقان*، احمد رفیعی پور، سید حسین نژاد سجادی صفحات 21-30
    زمینه و هدف
    فلزات سنگین به دلیل قابلیت تجمع زیستی در بدن ماهیان، می توانند خطر جدی برای امنیت غذایی محسوب شوند. از این رو با توجه به نقش مهمی که ماهی ها در تغذیه انسان دارند، بررسی غلظت فلزات سنگین در بخش خوراکی ماهی ضروری به نظر می رسد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین غلظت تجمع یافته عناصر سنگین جیوه، سرب و کادمیوم در بافت عضله ماهیان هوور، شیر و تیلاپیا در شهرستان جیرفت انجام گرفت.  
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی غلظت فلزات سنگین جیوه، سرب و کادمیوم در بافت عضله 3 ماهی شیر، هوور و تیلاپیا، تعداد 20 عدد از هر ماهی به صورت تصادفی از ماهی فروشی های شهرستان جیرفت در زمستان 1396 تهیه شد. نمونه ها به روش هضم اسیدی آماده شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری اس پی اس اس، ورژن 19 و آزمون های تجزیه واریانس و تی (تک گروهی) انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین میزان تجمع فلزات سرب و کادمیوم در بافت عضله شیر، هوور و تیلاپیا اختلاف معنی داری وجود داشت (0/05>p). میزان تجمع سرب در ماهیان شیر، تیلاپیا و هوور به ترتیب 0/07±0/19، 0/66±0/81 و 0/43±0/47 و غلظت کادمیوم نیز در ماهی شیر، هوور و تیلاپیا به ترتیب 0/26± 0/49، 0/22±1/35 و 0/23±1/52 میکروگرم بر گرم به دست آمد، اما بین میزان تجمع جیوه در بافت عضله این سه ماهی اختلاف معنی داری مشاهده نشد (0/05≤p).
    نتیجه گیری
    غلظت جیوه در بافت عضله ماهیان مورد بررسی پایین تر از استاندارد جهانی بود، اما غلظت دو فلز کادمیوم و سرب در بافت ماهیان تیلاپیا و هوور بالاتر از استاندارد جهانی بود. نوع مقاله: مقاله پژوهشی کلید واژه ها: جیرفت، زنجیره غذایی، فلزات سنگین، کادمیوم
    کلیدواژگان: زنجیره غذایی، جیرفت، کادمیوم، فلزات سنگین
  • مینا تقی زاده*، آزاده کاظمی صفحات 31-42
    زمینه و هدف
    استفاده از گیاهان جهت پایش آلودگی ها، روشی مناسب است و در همین راستا زیست ردیابی، یکی از راه های ارزان و ساده بررسی کیفیت هوا و خاک است. با توجه به مشکل آلودگی فلزاتی مانند کروم، کادمیم، نیکل و سرب در شهر صنعتی اراک که توسط محققان گزارش شده است، به احتمال زیاد جذب بالای این آلاینده ها توسط گیاهان فضای سبز موجود وجود خواهد داشت، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آلودگی فلزات سنگین در اندام های درختان توت در مناطق مختلف شهر اراک انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    میزان 13 عنصر در اندام های میوه و برگ گونه های درختان توت مجنون و توت سفید کشت شده در فضاهای سبز سطح شهر اراک با سه تکرار اندازه گیری شد. نقشه توزیع میزان غلظت فلزات سنگین به تفکیک میوه و برگ در هر گونه جداگانه و با استفاده از روش درون یابی عکس فاصله در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی به دست آمد.
    یافته ها
    بر اساس مقایسه حد مجاز فلزات در محصولات خوراکی و میزان فلزات موجود در میوه درختان توت مناطق اراک مشاهده شد، میوه توت از جنبه آلودگی به فلزات آلومینیوم (29 میلی گرم در لیتر)، کادمیوم (0/66 میلی گرم در لیتر) و سرب (1/3 میلی گرم در لیتر) بالا و در حد غیرمجاز بود. نقشه های پهنه بندی آلودگی های فلزی نشان داد که توزیع اغلب آلودگی های فلزی در خارج از محدوده مناطق صنعتی عمده است و تجمع بیشتر در مناطق مرکزی وجود داشت. احتمالا پراکندگی ذرات دارای فلزات سنگین از طریق باد از محل کارخانجات صنعتی، دلیل افزایش غلظت فلزات در این مناطق بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به آلودگی میوه های درختان توت به فلزات سنگین، هشدار جدی نسبت به مصرف خوراکی این میوه به ویژه در شهر اراک وجود دارد. نوع مقاله: مقاله پژوهشی کلید واژه ها: آلودگی فلزی، انباشت، توت، میوه خوراکی
    کلیدواژگان: آلودگی فلزی، انباشت، توت، میوه خوراکی
  • سید سعید کیخسروی*، فرهاد نژادکورکی، محمود امین طوسی صفحات 43-52
    زمینه و هدف
    مدل سازی گردو غبار می تواند به عنوان یک ابزار مناسب برای پیش بینی گردو غبار صنایع در آینده و تعیین استراتژی های کنترل انتشار آلاینده ها تلقی شود. در این مطالعه از شبکه های عصبی پرسپترون (MLP) و پایه شعاعی (RBF) به عنوان ابزاری برای پیش بینی گردو غبار خروجی از دودکش اصلی کارخانه سیمان سبزوار واقع در استان خراسان رضوی استفاده شد.
    مواد و روش ها
    در محدوده مطالعاتی مورد نظر، ابتدا میزان غلظت گردو غبار خروجی از دودکش اصلی کارخانه سیمان به وسیله اندازه گیری های میدانی به دست آمد. سپس با به کار گیری پارامتر های خط تولید (درجه حرارت، سرعت گاز خروجی، ولتاژ، سوخت، مواد خام و مدت زمان نمونه برداری)، به عنوان داده های ورودی به شبکه های عصبی، جهت پیش بینی میزان غلظت گردو غبار استفاده شد. مقادیر حاصل از اجرای مدل ها، با نتایج اندازه گیری های میدانی به عنوان انتخاب مدل برتر، مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    دربررسی نمودار ها و پارامتر های آماری، مقادیر میانگین مربعات خطا برای دو مدل شبکه های عصبی پرسپترون و پایه شعاعی به ترتیب برابر 1/787 و 21/263 و مقادیر ضریب همبستگی به ترتیب برابر 0/99693 و 0/95811 بود که نشانگر خطای کمتر و همبستگی بیشتر مدل شبکه های عصبی پرسپترون نسبت به مدل پایه شعاعی در پیش بینی میزان غلظت گردو غبار بود.
    نتیجه گیری
    به دلیل قابلیت بالای شبکه عصبی پرسپترون در پیش بینی میزان غلظت گردو غبار، این مدل می تواند یک راه حل مناسب و سریع در پیش بینی میزان گردو غبار صنایع باشد. نوع مقاله:مقاله پژوهشی کلید واژه ها: کارخانه سیمان، گردو غبار، شبکه های عصبی مصنوعی، آلودگی هوا
    کلیدواژگان: کارخانه سیمان، گرد و غبار، شبکه های عصبی مصنوعی، آلودگی هوا
  • سارا غلامحسین قوچانی*، شبنم هوشدار تهرانی، رضا اسماعیلی صفحات 53-64
    زمینه و هدف
    منواکسیدکربن، گازی سمی بوده و از آنجایی که بی رنگ، بی بو و بی مزه است، اغلب فاقد علائم هشدار برای فرد در معرض خطر می باشد. مطالعه حاضر با هدف توزیع مکانی آلاینده منواکسیدکربن با استفاده از روش درون یابی در سطح شهر مشهد انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه داده های مربوط به 19 ایستگاه سنجش آلودگی در سطح شهر مورد استفاده قرار گرفت. سپس روش های درون یابی تابع فاصله معکوس وزن دار، کریجینگ معمولی و کریجینگ جهانی بررسی شدند. به منظور انتخاب مدل مناسب، از ریشه میانگین مربعات خطا استفاده شد. در نهایت نقشه های پهنه بندی برای 12 ماه سال 1396 با کمک سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) تهیه گردید.
    یافته ها
    تکنیک درون یابی کریجینگ معمولی به دلیل خطای کمتر، روش بهینه ای نسبت به کریجینگ جهانی و فاصله معکوس وزن دار است. با تهیه نقشه های پهنه بندی مشخص شد که در ماه های فروردین، اردیبهشت و خرداد، کمربند میانی شهر از شمال غربی تا جنوب شرقی دارای آلودگی بیشتری می باشند. در ماه های تیر، مرداد و شهریور، مناطق شرقی شهر نسبت به سایر مناطق آلوده تر بودند. در ماه های مهر، آبان و آذر بیشترین بار آلودگی مربوط به قسمت های مرکزی شهر بوده و در ماه های دی، بهمن و اسفند، قسمت غرب و جنوب غربی شهر دارای بیشترین میزان آلودگی می باشد.
    نتیجه گیری
    در بین ایستگاه های سنجش آلودگی هوا، ایستگاه خیام جنوبی و صدف بالاترین و ایستگاه های خاقانی و الهیه کمترین مقدار آلاینده منواکسیدکربن را به خود اختصاص داده اند. نقشه های پهنه بندی ماهانه نشان داد که بیشترین بار آلودگی در ماه های ابتدایی سال مربوط به قسمت شرقی و در ماه های دوم سال در قسمت غربی شهر حاکم می باشد، اما با این حال مقدار آلاینده منواکسیدکربن در سال 1396 از حد استاندارد کمتر بوده است. نوع مقاله: مقاله پژوهشی کلید واژه ها: آلودگی هوا، درون یابی، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، کریجینگ، منواکسیدکربن
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، کریجینگ، UK، OK، وزن دهی معکوس فاصله IDW
  • وفا حمید*، غلامرضا گودرزی، عبدالکاظم نیسی، مریم دستورپور صفحات 65-76
    زمینه و هدف
    هوای کاملا تمیز در طبیعت وجود ندارد. میزان مشخصی از ذرات شامل گرد و غبار، خاک، دوده، دود و قطرات آب در هوا وجود دارد. شواهد موجود، نشانگر افزایش غلظت ذرات و اثرات بهداشتی منتسب به آن ها در کشورهای در حال توسعه می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تعداد موارد بیماری قلبی- عروقی، تنفسی و کل مرگ منتسب به  PM2.5در شهر کرج طی سال های 94-1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    ارزیابی اثرات بهداشتی PM2.5در هوای شهر کرج طی 4 سال با بکارگیری نرم افزار ایرکیو پلاس انجام شد. داده های آلودگی هوا از سازمان حفاظت محیط زیست این شهر اخذ گردید. جهت اعتبارسنجی، معیارهای سازمان جهانی بهداشت استفاده شد. در نهایت، داده های پردازش شده توسط نرم افزار اکسل به مدل داده شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت سالیانه PM2.5هوای شهر کرج طی سال های مطالعه بیشتر از رهنمود های سازمان جهانی بهداشت (10 میکرو گرم بر متر مکعب) بود. غلظت آلاینده PM2.5طی مطالعه کاهش یافته است، ولی افزایشی ناگهانی غلظت آن، در سال 1394 مشهود بود. به علاوه، بالاترین جزء منتسب در سال 1391 (59/04% برای اثرات ناشی از مواجهه بلندمدت و5/86% برای کوتاه مدت) برآورد شد. مواجهه با PM2.5، به ترتیب منجر به 275 و 60 مرگ به دلیل اثرات ناشی از مواجهه بلندمدت و کوتاه مدت در سال 1391 شده بود که بسیار بالا بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات بهداشتی منتسب به PM2.5 در هوای شهر کرج، اهمیت مدیریت کنترل آلودگی هوا در این کلان شهر بیش از پیش مشخص می گردد. نوع مقاله: مقاله پژوهشی کلید واژه ها:آلودگی هوا، مدل سازی ایرکیو پلاس، PM2.5
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، PM2، 5، مدلسازی ایرکیوپلاس
  • ساناز اسمعیلی زاده، حسن تقی پور* صفحات 77-87
    زمینه و هدف
    جهت انجام صحیح مدیریت پسماند، عناصر متعددی دخیل می باشد. یکی از مهم ترین مولفه های تاثیرگذار، توان علمی و تخصصی مدیران و کارشناسان شاغل در حوزه مدیریت پسماند می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح تحصیلات و تخصص مدیران و کارشناسان مسئول در مدیریت پسماند شهرهای ایران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    جهت انجام این مطالعه، چک لیست ویژه ای طراحی و پس از هماهنگی طی نامه رسمی به سازمان های مدیریت پسماند 31 مرکز استان کشور ارسال گردید. اطلاعات حاصل از 15 سازمان پسماند استان های مختلف کشور دریافت و توسط نرم افزار اس پی اس اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که حدود 29 عنوان رشته تحصیلی غیرمرتبط، 6 عنوان رشته تحصیلی نیمه مرتبط و 2 عنوان رشته تحصیلی کاملا مرتبط (شامل مهندسی بهداشت محیط و مهندسی محیط زیست) در پست های مختلف سازمان های مدیریت پسماند مشغول به کار هستند. تنها 8/14% مدیران و کارشناسان دارای تخصص در رشته های کاملا مرتبط بوده و 33/22% فارغ التحصیل رشته های نیمه مرتبط و 58/64% فارغ التحصیل رشته های کاملا غیرمرتبط در سازمان های پسماند استان های مورد مطالعه مشغول به کار می باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه و همچنین ماده 28 آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماندها، ضرورت بازنگری و اصلاح فرآیند جذب نیروی انسانی و بکارگیری مدیران و کارشناسان با تخصص مرتبط در سازمان های مدیریت پسماند، به عنوان یکی از عوامل موثر در ارتقای وضعیت نامطلوب موجود مدیریت پسماند، ضروری به نظر می رسد. نوع مقاله: پژوهشی
    کلیدواژگان: ایران، ظرفیت اداری، سازمان های مدیریت پسماند، مواد زائد جامد، مدیریت نیروی انسانی
|
  • Maryam Hemmati, Arezoo Ghaemi *, Haman Tavakkoli Pages 11-20
    Introduction
    Environmental problems caused by arrival of antibiotics in water resources due to toxicity and lasting effects are a serious threat. This study has been aimed to evaluate the efficiency of granular activated carbon as adsorbent for the removal of Cephalexin from aqueous solutions.
    Materials and Methods
    This study was performed at laboratory scale and batch system. The influence of process variables such as pH of solution, adsorbent dosage, initial Cephalexin concentration and contact time were Investigated. Equilibrium study data were modeled using Langmuir, Freundlich and Temkin, moreover, kinetic studies were done by models of pseudo first order and pseudo second order.
    Findings
    This research found that the Cephalexin adsorption efficiency decreased by increasing pH from 2 to 14, so that after 3 hours, the adsorption efficiency at the 20 mg.L-1 initial Cephalexin concentration and 0.2 g adsorbent, obtained 92.812%, 90.525% and 41.394% at pH 2, 3.5 and 14, respectively. The adsorption of Cephalexin was compatible with Langmuir isotherm and pseudo second order kinetic. Discussion and
    Conclusions
    The present study showed that the granular activated carbon has high potential for adsorption and separation of Cephalexin and such pollutants from aqueous solutions, in addition to features like simple and rapid separation.
    Keywords: adsorption, Cephalexin, Granular activated carbon, Kinetic study, aqueous solutions
  • Reyhane Dehghan *, Ahmad Rafiepoor, Seyed Hossein Nejad Sajadi Pages 21-30
    Background and purpose
    Heavy metals can be serious threat to food security because of the ability to accumulte in the body of fish. Therefore, considering the important role of fish play in human nutrition, the concentration of heavy metals, especially in the edible part of the fish, is necessary.
    Materials and methods
    In order to investigate the concentration of heavy metals mercury, lead and cadmium in muscle tissue of three fish species, Tuna )Scomberomoruscommerson(, Tap)Thunnustonggol (and tilapia due (Oreochromisniloticus) 20 pieces of fish were randomly collected from fish sailes in Jiroft city in winter 2017. samples were prepared by acid digestion. Data analysis was performed using SPSS 19 software, ANOVA and t-test. The presence or absence of significant difference was determined at 5% level (P <0.05).
    Results
    The results showed that there is a significant difference between the accumulation of lead and cadmium in Tuna, Tap and tilapia muscle tissue (p <0/05) and the rate of lead accumulation in the tuna
    Conclusion
    The concentration of mercury in the fish muscle tissue was lower than the global standard but the two metals of cadmium and lead in the tissues of Tilapia and tap were higher than the global standard. Key words: Jiroft, Cadmium, Heavy metals, food chain.
    Keywords: Jiroft, Cadmium, Heavy metals, food chain
  • Mina Taghizadeh * Pages 31-42
    Background and purpose
    Using plants to monitor contamination is a suitable method. In this regard, biomonitoring is one of the inexpensive and easy ways to evaluate the quality of air and soil. Considering the problem of contamination of metals such as chromium, cadmium, nickel and lead in the industrial city of Arak, which is reported by researchers, it is likely that these pollutants will be highly absorbed by existing greenhouse plants. Therefore in this study, the amount of heavy metals contamination in mulberry trees (Morus alba) was investigated in different site of the Arak city during the months of May to June 2012.
    Materials and methods
    The amount of 13 elements was measured in the fruit and leaf organs of the Morus alba var. pendula and Morus alba with three replications in the landscapes of the Arak city. The map of distribution of heavy metals concentration in fruit and leaf separately in each individual case was carried out using Inverse Distance Weighted method in GIS environment.
    Results
    Based on the comparison of the limitations of metals in food products and the amount of metals found in fruits of berry trees in Arak areas, the berries were high and unauthorized due to contamination of aluminum (29 mg l-1), cadmium (0.66 mg l-1) and lead (1.3 mg l-1). Metal pollution contamination mapping showed that the distribution of most metal contaminants is outside the industrial zone and there is more accumulation in the central regions. Probably, the dispersion of heavy metal particles from industrial sites has led to an increase in the concentration of metals in these areas.
    Conclusion
    Therefore, due to the contamination of the mulberry fruit of these heavy metals, there is a serious warning about the consumption of this fruit, especially in the city of Arak.
    Keywords: Accumulation, Edible Fruit, Metal pollution, Mulberry
  • Seyed Saeed Keykhosravi *, Farhad Nejadkoorki, Mahmood Amintoosi Pages 43-52
    Background and Objective
    Dust modeling can be considered as an appropriate tool for predicting future industrial dust and identifying pollutant emission control strategies. Perceptron (MLP) and radial base (RBF) neural networks were used as a means for predicting the outflow dust from the main cogeneration of Sabzevar cement factory located in Khorasan Razavi Province.
    Method
    the concentration of dust from the main cement chimney in the study area was measured through field measurements. Then, the parameters of the production line (temperature, speed of gas output, voltage, fuel, raw materials, and time of sampling) were used as input data to the nerve networks to predict the concentration of dust. The values obtained from the implementation of the models were compared with the results of field measurements as a superior model selection.
    Results
    The analysis of figures and statistical parameters showed that the mean squared errors for the two MLP and RBF models were as much as 1.787 and 21.263, respectively, and the correlation coefficients were as much as 0.99693 and 0.95811, respectively, which indicates a lower error and greater correlation between the MLP and RBF model in predicting the concentration of dust.
    Conclusion
    Because of the high ability of perceptron nervous networks to predict dust concentration, this model can be a convenient and fast solution to predict the amount of dust in the industry.
    Keywords: Cement Factory, Dust, Artificial Neural Networks, Air pollution
  • Sara Gholamhosein Ghoochani *, Shabnam Hoshdar Tehrani, Reza Esmaili Pages 53-64
    Background & objeftive
    Carbon monoxide is a toxic gas and since it is colorless, odorless and tasteless, it often has no warning signs for people who are at risk of this pollutant. This study focused on the spatial distribution of carbon monoxide on a monthly basis with the interpolation method in Mashhad city.
    Materials & Methods
    In this study, data were collected from 19 metropolitan stations in the city. Then the inverse weighing intervals, ordinary kriging, and universal kriging methods were used. To determine the best spetial distribution, the root mean square error were applied .finally, the best interpolation methods was selected.with the help of geostatistical map in Arc GIS, monthly zoning map have prepared during 2017-2018.
    Results
    The results showed that ordinary kriging is a best method rather than universal kriging and inverse weighteing due to the lees error. By providing monthly zoning map in 2017-2018, it was cleared that in the months of April, May and June, the middle belt of the city was more polluted from northwest to southeast. The estern part of city in July, August and September have been more contaminated rather than other area. The months of October, November and December wre more polluted in central part of the urban area and from the western to southwestern of the city, in December, February and March, were indicated more pollution.
    Conclusion
    A mong the metropolitan stations for measuring air pollution, southern part of Khayam and sadaf had a highest levels of carbon monoxide and Khaghani and Elahie were lowest rate. Also, monthly zoning maps indicated that the highest pollution rate in hot season was in the eastern and in cold season was in the western part of the city. However, the amount of carbon monoxide was less than standard level during 2017-2018.
    Keywords: Air pollution, Kriging, UK, OK, Inverse Distance Weighting IDW
  • Vafa Hamid *, Gholamreza Goudarzi, Abdolkazem Neisi, Maryam Dastoorpoor Pages 65-76
    Background
    Perfectly clean air cannot be found in nature. It contains a certain abundance of particles, including dust, dirt, soot, smoke, and liquid droplets. Mounting evidence indicates increase in particle concentrations and health effects attributed to them in developing countries. In this work, we focused on the determination of number of cardiovascular, respiratory diseases and total death associated with PM2.5 in Karaj city during 2012 to 2015.
    Material and Methods
    The health effects of PM2.5 concentrations in ambient air of Karaj was determined using AirQ+ software. Air pollution data was obtained from the Department of Environmental Protection of this city. To validate the data, WHO criterion was performed. After all, data processed by Excel was given to the model.
    Results
    The annual average PM2.5 concentrations in ambient air of this city during the study was higher than WHO health protective guideline (10 µg m–3). The concentration of pollutant has been reduced during the study period but there is a sudden increase in 2015. In addition, the most attributable proportion was estimated in Karaj in 2012 (59.04% for long-term and 5.86 for short-term effects). PM2.5 exposure has caused 275 and 60 natural deaths due to long-term and short-term exposure in 2012 which is unexpected.
    Conclusion
    Regarding the health effects of PM2.5 in ambient air of Karaj city, the importance of controlling air pollution in this metropolis is becoming increasingly evident.
    Keywords: Air pollution, PM2.5, AirQ+ modeling
  • Sanaz Esmaeilizadeh, Hassan Taghipour * Pages 77-87
    Background and
    Purpose
    Various factors are involved in proper waste management. One of the most important and effective components is the scientific and specialized capability of experts and managers working in the waste management field. This research was conducted to investigate the education level and specialty of managers and experts of waste management in cities of Iran.
    Materials and Methods
    In order to conduct this research, a special checklist was developed and sent to waste management organizations in 31 provinces of Iran in an official letter. Data were collected from 15 waste management organizations of different provinces of Iran and they were analyzed using SPSS software.
    Results
    The research results revealed that there are about 29 unrelated fields of education, 6 semi-related fields of education, and 2 completely related fields of education) including environmental health engineering and environmental engineering( at various positions in waste management organizations. Only 8.14% of managers and experts had a specialty in completely related fields of study and 33.22% of them were graduates of semi-related fields of study and 58.64% of them graduates of completely unrelated fields of study, working in waste management organizations in the studied provinces.
    Conclusion
    Based on the research results and also Clause 28 of Waste Management Legislation, reviewing and modifying the process of personnel recruitment and using managers and experts with a relevant specialty in waste management organizations as one of the most effective factors in enhancing the current undesirable condition of waste management seems to be essential.
    Keywords: Iran, administrative capacity, waste management organizations, Solid waste, human resource management