فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال دوم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال دوم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا سمرقندی، رامین خوش نیت، علیرضا رحمانی، قدرت الله روشنایی، علی پورمحمدی*، کیوان ساعدپناه صفحات 11-19
    زمینه و هدف
    استفاده از وسایل الکتریکی در محیط زندگی و حتی محل کار، امروزه جزء تفکیک ناپذیر زندگی است. بررسی تاثیر میدان های مغناطیسی ناشی از این وسایل بر میکروارگانیسم ها مدت هاست که توجه دانشمندان سراسر جهان را به خود معطوف داشته است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر میدان مغناطیسی بر میکروب های موجود در آب انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی که در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد، با استفاده از دو سلونوئیددارای 250 دور سیم پیچ استاندارد که به یک منبع تغذیه برق متصل شده بود، میدان مغناطیسی مورد نظر (در شدت های 100، 200 و 300 میلی تسلا) ایجاد شد. تاثیر میدان مغناطیسی تولید شده در شرایط آزمایشگاهی بر دمای آب، pH، کدورت، کل کلیفرم ها، کلیفرم های گرماپای و شمارش بشقابی باکتری های هتروتروف نمونه های آب قرار داده شده در این میدان ها و همچنین تاثیر گذشت زمان (10، 20، 30، 40 و50 دقیقه) بر نمونه های شاهد و مورد، بررسی شد.
    یافته ها
    در این مطالعه اعمال میدان های مغناطیسی بر نمونه ها به طور معنی داری باعث رشد کل کلیفرم ها، کلیفرم های گرماپای و شمارش بشقابی باکتری های هتروتروف نسبت به نمونه های شاهد شد و این تاثیر در شدت 100 میلی تسلا در اکثر نمونه ها بالاتر بود. همچنین افزایش جزئی در دما، pH و کدورت نمونه های تحت تاثیر میدان مغناطیسی ایجاد شد.
    نتیجه گیری
    میدان های مغناطیسی باعث افزایش کل کلیفرم ها، کلیفرم های گرماپای و شمارش بشقابی باکتری های هتروتروف نمونه های آب می شود. همچنین نتایج مطالعه حاضر تاثیر میدان های مذکور بر دما، pH و کدورت آب را تایید نمی نماید و باعث افزایش جزئی گردید.
    کلیدواژگان: آب، تکثیر، میدان های مغنلاطیسی، میکروارگانیسم
  • مهدی سالاری، شاهرخ نظم آرا، کاظم ندافی، محمد هادی دهقانی* صفحات 20-28
    زمینه و هدف
    فرمالدئید یکی از آلدئیدهای مهم در هوای آزاد به شمار می رود که از وسایل نقلیه و فرآیندهای فتوشیمیایی منشا می گیرد. به دلیل اهمیت این آلاینده از نظر بهداشتی، مطالعه حاضر با هدف بررسی سطوح و تغییرات روزانه و مقعطی این آلاینده در منطقه پرترافیک میدان انقلاب واقع در شهر تهران و تاثیر پارامترهای هواشناسی بر تغییرات غلظت این آلاینده انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در ماه های دی و بهمن سال 1393 ( دوره 1) و ماه های اردیبهشت و خرداد سال 1394 (دوره 2) در منطقه میدان انقلاب واقع در منطقه 6 شهر تهران انجام گرفت. برای سنجش غلظت فرمالدئید از روش کورموتروپیک اسید استفاده شد و نمونه ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتریPerkinElmer LAMBDA مدل 25 UV/Vis در طیف موجی nm580 تعیین غلظت شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS(آزمون های T-testو کورولیشن) و Excel (رسم نمودار) انجام گردید.
    یافته ها
    غلظت فرمالدئید در روزهای جمعه در مقایسه با سایر روزهای هفته اختلاف معناداری داشت (0/05>p، آزمون تی مستقل). میانگین غلظت فرمالدئید در دوره 2 از نمونه برداری به میزان ppb6/5 بیشتر از دوره 1 بود (0/05>p، آزمون تی جفت شده). پارامترهای دما و رطوبت با ضریب کورولیشن های 570/4 و 0/338 دارای ارتباط معنادار و پارامتر فشار با ضریب کورولیشن 0/1 بدون ارتباط با تغییرات غلظت فرمالدئید بودند. همچنین غلظت فرمالدئید در شرایط اینورژن افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    غلظت فرمالدئید در روزهای جمعه نسبت به سایر روزهای هفته دارای مقادیر کمتری می باشد که می تواند به دلیل کاهش حجم ترافیک در روزهای جمعه باشد. همچنین افزایش غلظت فرمالدئید در دوره 2 ( ماه های اردیبهشت و خرداد) نسبت به دوره 1 (ماه های دی و بهمن) از نمونه برداری به دلیل تشدید فرآیندهای شیمیایی در ماه های گرم سال می باشد. همچنین تاثیر دما، رطوبت و شرایط وارونگی دما بر افزایش غلظت فرمالدئید، اهمیت شرایط هواشناسی بر تغییرات غلظت فرمالدئید را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فرآیندهای فتوشیمیایی، کورموتروپیک اسید، شهر تهران
  • بتول حیدری، محمد هادی مهدی نژاد *، علی اصغر نجف پور، علی ظفرزاده، حجت الله الهی صفحات 29-37
    زمینه و هدف
    تصمیم گیری در مسائل مهندسی محیط زیست به خاطر وجود عوامل فنی، زیست - محیطی، اجتماعی و اقتصادی بسیار کار پیچیده ای است و پیدا کردن مهم ترین عوامل تاثیرگذار، یکی از دغدغه های پژوهشگران بوده است. استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، به طور گسترده ای به منظور انتخاب مهم ترین متغیرها در بهینه سازی روش های مختلف تصفیه فاضلاب رو به افزایش است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی متغیرهای تاثیرگذار با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی و انتخاب بهترین روش تصفیه فاضلاب (روستای سلیمانی) انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی با رویکرد کاربردی در سال 1394 در روستای سلیمانی از توابع شهرستان فیروزه در استان خراسان رضوی با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی برای تعیین گزینه برتر انجام شد. این روش با استفاده از نرم افزار Expert Choice مورد ارزیابی قرار گرفت. در این راستا پس از در نظر گرفتن عوامل موثر و متاثر، 3 معیار و 15 زیرمعیار انتخاب و سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، فرآیندهای تصفیه فاضلاب شامل لجن فعال، دیسک های بیولوژیکی چرخان، هوادهی با بستر گسترده و وتلند زیرسطحی اولویت بندی شد.
    یافته ها
    نتایج وزن دهی در روش های وتلند، دیسک های بیولوژیکی چرخان، هوادهی با بستر گسترده و لجن فعال به ترتیب 0/36، 0/28، 0/2 و 0/15 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در حال حاضر برای مناطق روستایی معیارها و محدودیت های اقتصادی، بیشترین تاثیر را بر روی تصمیم گیری نهایی دارند. از میان گزینه های مورد بررسی، روش وتلند زیرسطحی مناسب ترین روش تصفیه فاضلاب برای منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، تصفیه فاضلاب، جوامع روستایی
  • علی اصغر نوایی فیض ابادی، حسین علیدادی*، علی اصغر نجف پور، محمود دنکوب، محسن یزدانی، معصومه ساقی، محمد ناصر شفیعی صفحات 38-51
    زمینه و هدف
    ارزیابی اثرات زیست محیطی، دیدگاهی اجرایی در جهت توسعه پایدار است. مواد زاید جامد موجب آلودگی محیط زیست شده و مدیریت، کنترل صحیح و بهداشتی آن، نقش مهمی در ارتقاء بهداشت و سلامت جامعه دارد. به منظور جلوگیری از این مخاطرات، احداث کارخانه های کمپوست نیز باید با ارزیابی اثرات زیست محیطی همراه باشد. از این نظر، انتخاب مکان مناسب ، یکی از وظایف مهم در برنامه مدیریت مواد زاید در جوامع در حال توسعه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین روش های ارزیابی اثرات زیست محیطی صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مروری با استفاده از کلید واژه های compost plants، environmental impact assessment، iran، مقالات مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی google schoolar، iranmedex، SID، Magiran سیویلیکا جستجو و مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    بر اساس روش این مطالعه ،مقالات در بازه زمانی 1374 الی 1395مورد بررسی قرار گرفتند که ازتعداد 54 مقاله یافت شده ،40مقاله مرتبط با موضوع بود. روش های مورد بررسی ارزیابی اثرات زیست محیطی مقالات ، روش ارزیابی ادکینز و بروک، روش ارزیابی ماتریس لئوپولد، روش ماتریس ریاضی، روش ماتریس اثرات سریع، ماتریس اثرات متقابل، چک لیست سنجشی و ماتریس نوع سوم بوده است.
    نتیجه گیری
    در اکثر مطالعات مورد بررسی، از ماتریس لئوپولد برای ارزیابی اثرات زیست محیطی احداث کارخانه استفاده شده بود. روش ماتریس لئوپولد به دلیل دقت بالا، بررسی در دو فاز ساختمانی و بهره برداری، تعیین محل مناسب و در انتها امتیازدهی محل انتخابی برای احداث کارخانه کمپوست بیشتر مورد توجه افراد پژوهشگر و متخصص قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، ایران، کارخانجات کمپوست
  • رقیه رضایی مالیدره، محمد شکر زاده، بیتا خاصی، سمانه روحی، فاطمه زابلی* صفحات 52-59
    زمینه و هدف
    پخت و پز و همچنین شستشو باعث کاهش میزان فلزات سنگین در برنج می شود. بنابراین شناسایی بهترین روش پخت وشستشو جهت کاهش فلزات سنگین ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی میزان باقی مانده فلزات کادمیوم و سرب در برنج طارم در شهر قائم شهر بعد از فرآیندهای شستشو و پخت می باشد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی درسال 1394 درشهرقائم شهرستان مازندران انجام شد. شهر قائم شهر به پنج منطقه تقسیم و از هر منطقه سه نمونه برنج به طور تصادفی جمع آوری شد. غلظت فلزات سرب و کادمیوم در 75 نمونه برنج خام، شسته شده به وسیله آب، پخته شده، آبکش شده و کته مورد ارزیابی قرارگرفت.جهت اندازه گیری میزان دو فلز سنگین کادمیوم وسرب دربرنج و مقایسه سطح زیر منحنی استاندارد بانمونه های موردآزمایش، ازاستانداردهای ساخته شده استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS(نسخه 18) و آزمون هایt-test Student، Analysis of Variance (ANOVA) و آزمون تعقیبی Duncanانجام شد (05/0>p).
    یافته ها
    بر اساس آزمون t-test Student، میزان غلظت سرب و کادمیوم در برنج از حد استاندارد جهانی و ایران بالاتر بود. کمترین میزان کادمیوم در روش آبکشی (0/80±0/19) و کمترین میزان سرب درروش شستشوبا آب (0/3±0/87) بود. بر اساس آزمون ANOVAبین غلظت کادمیوم و سرب درنمونه های برنج در مناطق مختلف اختلاف معنی داری وجود داشت (0/50>p).براساس آزمون Duncan نیزمیانگین های مقادیر کادمیوم و سرب در نمونه خام با تمامی نمونه ها اختلاف معنی داری داشت و میزان این فلزات در برنج خام بیشتر از سایر نمونه ها بود (0/50>p).
    نتیجه گیری
    میزان فلزات مورد مطالعه در نمونه های برنج مورد بررسی بالاتر از حد مجاز استاندارد بود. کمترین میزان فلزات در روش های آبکشی و شستشو مشاهده شد. با توجه به اینکه آلودگی در برنج کشت شده نزدیک به پساب های صنعتی بیشتر بود، می بایست از کاشت برنج در مناطق نزدیک به کارخانجات صنعتی ممانعت به عمل آید و آموزش های لازم جهت نحوه پخت برنج داده شود.
    کلیدواژگان: برنج، سرب، فلزات سنگین، کادمیوم
  • مجید میرزابیگی، امیر حسین محوی *، مژگان ناجی، عباس عباس نیا صفحات 60-70
    زمینه و هدف
    خورندگی، یکی از پیچیده ترین و پرهزینه ترین مشکلات مربوط به تولید آب آشامیدنی است. فرآیند خورندگی باعث ایجاد مشکلاتی نظیر ایجاد حفره در لوله ها، کاهش طول عمر تاسیسات و هدررفت آب می شود که هزینه های زیادی را به دنبال خواهد داشت، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخص های خورندگی و رسوب گذاری منابع آب تامین کننده روستاهای شهرستان های خراسان رضوی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی 879 نمونه آب شرب از 220 روستا در سال 1392 به منظور بررسی خصوصیات کیفی آب برداشت و بر اساس روش های مندرج در کتاب مرجع آزمایش های آب و فاضلاب مورد آنالیز قرار گرفت. سپس پنج شاخصلانژلیه، رایزنر، پوکوریوس، لارسون- اسکولدو شاخص تهاجمدر نرم افزار اکسلبرنامه نویسی شد و سپس خورندگی و رسوب گذاری آب روستاهای شهرستان های خراسان رضوی تعیین شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه شاخص لانژلیه 0/14±/33، شاخص 0/37±7/36، شاخص پوکوریوس 0/16±7/4، شاخص لارسون - اسکولد 1/4±2/1و شاخص تهاجمی 0/18±12/03بود.
    نتیجه گیری
    مقایسه 5 شاخص پایداری نشان داد وضعیت آب در بخش های مورد مطالعه در محدوده خورنده می باشد. بر اساس شاخص لانژلیه، آب در تمامی مناطق رسوب گذار می باشد، لذا برای کاهش خورندگی و مواد جانبی حاصل از آن و آسیب های بهداشتی و اقتصادی آن اقدامات لازم ضروری است.
    کلیدواژگان: آب شرب، خراسان رضوی، خورندگی، رسوب گذاری، شاخص های خورندگی
  • احمد رضا یزدان بخش، انوشیروان محسنی بندپی، ابوطالب بای*، مهدی صادقی صفحات 71-80
    زمینه و هدف
    استخرهای شنا و جکوزی ها از جمله مراکز ورزشی و تفریحی هستند که افراد زیادی در سنین و قشرهای گوناگون از آن استفاده می کنند.با توجه به اهمیت حفظ بهداشت و سلامتی شناگران، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مشخصه های فیزیکوشیمیایی و آلودگی میکروبی در آب جکوزی واستخرهای شنا در استان گلستان انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی با رویکرد توصیفی - تحلیلی، جامعه مورد مطالعه شامل 8استخر فعال سرپوشیده دارای جکوزی در سطح استان گلستان بود. بررسی پارامترهای میکروبی(کلکلیفرم،اشرشیاکلی،استرپتوکوک مدفوعی و سودوموناس) و فیزیکوشیمیایی(دما،pH، کدورت، کلر باقی مانده آزاد)بر اساس استاندارد متد انجام شد. تجزیه و تحلیل داده هابا استفاده از نرم افزار آماریSPSS(نسخه 18) و آزمون های کروسکال والیس، ضریب همبستگی اسپیرمن و شاخهای مرکزی انجام شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج مطالعه، دراستخرهای شنا بین کدورت و سودوموناس همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت( p=0/017)،اما بین کدورت و سایر میکروارگانیسم ها ارتباطی مشاهده نشد(P<0/05).در جکوزی ها بین کل کلیفرم ها(0/002=p) و استرپتوکوک های مدفوعی(0/035=p) همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد.بین میزان کلر آزاد باقی مانده و ارگانیسم های شاخص دراستخرها وجکوزی هاارتباط عکس وجود داشت؛ به طوریکه هرچه میزان کل باقی مانده بیشتر بود، تعداد این میکروارگانیسم ها کمتر بود.
    نتیجه گیری
    پراکندگی زیادی در آلودگی میکروبیاستخرها و جکوزی ها و همچنین متغیرهای فیزیکوشیمیایی وجود دارد. به عبارت دیگراستخرها و جکوزی ها در برخی روزها بسیار تمیز و در برخی روزها دارای آلودگی بسیار زیاد از نظر وجود این میکروارگانیسم ها، کدورت و میزان کلر باقی مانده هستند؛که این نشان دهنده عدم راهبری مناسباستخرها و جکوزی ها به تناسب تعداد شناگران و میزان گندزدایی می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، جکوزی، استخر شنا، کدورت، کلر آزاد باقی مانده
  • علی شهریاری*، نغیمه احمدی، یوسف دادبان شهامت، رحیم عالی، عبدالرزاق مکرری کر، جواد شریفی قوجق صفحات 81-89
    زمینه و هدف
    نگرانی های عمومی در خصوص کیفیت میکروبی آب شبکه توزیع شهری باعث شده است تا مصرف آب های بطری شده در کشور ما افزایش یابد. در ایران آب های بطری شده در دو نوع بسته بندی کوچک (0/5 لیتر) و بزرگ (1/5 لیتر) تولید می شوند که بار میکروبی آن می تواند تا قبل از مصرف و در طی زمان افزایش پیدا کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی باکتریایی در آب های بطری شده و مقایسه میزان آلودگی در دو نوع بسته بندی کوچک و بزرگ انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی تعداد 400 نمونه آب بطری شده شامل 185 بطری کوچک و 215 بطری بزرگ مربوط به 10 برند پرفروش از فروشگاه های مواد غذایی شهر گرگان در طی خرداد ماه 1393 تا اردیبهشت 1394 برداشت و مورد بررسی قرار گرفت. بار میکروبی نمونه ها از طریق شمارش باکتری های هتروتروف در محیط R2A و به روش کشت سطحی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS (نسخه 23) و آزمون های T تک متغیره و آزمون Chi-square در ضریب معنی داردی کمتر از 0/05 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین تعداد باکتری های هتروتروف در آب های بطری شده کوچک و بزرگ به ترتیب 8557 و 11188 کلنی در هر میلی لیتر نمونه بود که بسیار بیشتر از استاندارد میکروبی (500 کلنی در هر میلی لیتر) آب آشامیدنی بود. همچنین در 85 درصد نمونه ها تعداد باکتری های هتروتروف بیشتر از 500 کلنی در هر میلی لیتر نمونه بود که سهم بطری های کوچک و بزرگ به ترتیب 40/8 و 44/2 درصد بود. آنالیز آماری نشان داد که حجم آب بطری ها تاثیر معنی داری بر تعداد باکتری ها ندارد.
    نتیجه گیری
    آب های بطری شده کوچک و بزرگ از نظر شمارش باکتری های هتروتروف دارای آلودگی میکروبی می باشند لذا مصرف آن برای آشامیدن می تواند برای سلامت عمومی جامعه به خصوص افراد با سطح ایمنی پایین خطرآفرین باشد.
    کلیدواژگان: آب بطری شده، آلودگی آب، شمارش باکتری های هتروتروف، کیفیت میکروبی
|
  • Mohammad Reza Samarghandi, Ramin Khoshniyat, Ali Reza Rahmani, Ghodratollah Roshanaei, Ali Poormohammadi*, Keyvan Saedpanah Pages 11-19
    Introduction &
    Objective
    Nowadays, the electronic devices are being used in our living environments and workplaces. The effect of magnetic fields from electronic devices on the microorganism has been taken into special consideration. The aim of this study was to examine the effect of magnetic fields on the microorganism exiting in water.
    Material &
    Methods
    In this study two solenoid with 250 standard coil connected to a power source were used. So, a magnetic field (intensity of 100,200 and 300 mT) was created. The effect of magnetic fields was investigated in laboratory condition on temperature, pH, turbidity, total coliforms, focal coliforms and heterotrophic bacteria plate count of water samples. Also the effect of the time passed (10,20,30,40 and 50 mintues) on the cases and control samples was surveyed.
    Results
    Results showed that the use of magnetic fields cause a significant increase in MPN/100 ml, coliform, total coliform and heterotrophic bacteria plate count in experimental samples in comparison with the control samples. Also, in most samples, this increase was more effective in 100 mT. According to the results, a slight increase was observed in temperature, pH and turbidity of samples under the influence of applied magnetic field.
    Conclusion
    The main results obtained in this study indicated that the magnetic fields lead to an increase inMPN/100 ml, coliform, total coliform and heterotrophic bacteria plate count. In contrast, the results did not confirm the effect of magnetic fields on temperature, pH and turbidity of the water solution.
    Keywords: Microorganisms, water, magnetic fields, reproduce
  • M. Salari, Sh. Nazmara, K. Naddafi, M.H. Dehghani* Pages 20-28
    Background and Objective
    Formaldehyde is one of the most important aldehydes in ambient air which originates from vehicles and photochemical processes. Because of the importance of this pollutant in public health, in this study, we addressed the concentration level in coupled with daily and cross sectional variation of formaldehyde in the high traffic area of Enghelab Square in Tehran. Also the effect of meteorological parameters on variation of formaldehyde concentration was determined.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was done in Enghelab Square placed in the district 6 of Tehran in December, January and February (period 1) and April, May and June (period 2) in 2014-2015. To measure the concentration of formaldehyde, the chromotropic acid method was used. Samples were analyzed by spectrophotometer Perkin Elmer UV-Vis LAMBDA 25 at wavelength 580nm.
    Results
    The results show that there is a significant difference between the formaldehyde concentration on Fridays and that in other days during a week (T-test, p
    Conclusion
    The Formaldehyde concentration on Fridays in comparison with other days is lower. This can be due to the low traffic volume on Fridays. Moreover, increasing formaldehyde concentration in the period 2 in comparison to period 1 is the result of intensifying photochemical processes in the warm months. Also the effect of temperature, humidity and inversion condition on increasing the concentration of formaldehyde show the importance of meteorological conditions in formaldehyde concentration variations.
    Keywords: Formaldehyde, Photochemical Processes, Chromotropic Acid, Tehran City
  • B. Heidari, M.H. Mehdi Nejad*, A.A. Najafpour, A. Zafarzadeh, H. Elahi Pages 29-37
    Background and Objective
    The issues of environmental engineering , due to its technical , environmental, social and economic factors are complicated. So, it is difficult to determine which variables are more effective. The purpose of this study was to investigate the effective variables by using AHP and choose the best method of wastewater treatment (Soleimani Village).
    Materials and Methods
    This is a descriptive study with applying approach. By using AHP is the preferred choices were determined. This method was evaluated by using software Expert Choice. In this regard, after considering the factors affecting or affected by, 3 criteria and 15 sub-criteria, and then the analytic hierarchy process were used. Then, the wastewater treatment processes were prioritized. The processes are constructed wetland systems, rotating biological discs, extended aeration with floating Media and activated sludge. They were based on technical criteria, economic, efficient of treatment process, sub- criteria, weighting and prioritization.
    Results
    The results showed that weight scores of constructed wetland, rotary biological disc, extended aeration with floating Media and activated sludge were 0.36, 0.28, 0.2 and 0.15, respectively. Therefore, the treatment of choice in rural areas was constructed wetland treatment.
    Conclusions
    The results show economic criteria are more effective to make the final decision. By the way, the technical criteria were also considered (e.g., ease of operation and construction, etc.) It can be concluded that the wetland method is the best alternative for Soleimani village.
    Keywords: Analytic hierarchy process, wastewater treatment, ruralareas
  • Ali Asghar Navaei Fezabady, Hossein Alidadi*, Ali Asghar Najafpoor, Mahmoud Dankoob, Mohsen Yazdani, Masoumeh Saghi, Mohammad Naser Shafiee Pages 38-51
    Background and Objective
    Evaluation of the effects on environment is an executive view for sustainable development. Solid waste is one of the factors that pollute the environment and the management, control and proper hygiene play a key role in promoting the health of society. So, in establishing the composting plants, the environmental issues should be considered and a proper place for these plants must be chosen. This can be one of the most important tasks in waste management programs in developing countries. The aim of this study was to determine the effects of these plants on environment and the procedures to be carried out in this field.
    Materials and Methods
    This research was a review study. By Using the key words (such as compost plants, environmental impact assessment, Iran) the related articles on Web sites google schoolar, iranmedex , SID, Magiran and civilica were searched and studied.
    Results
    In this study, Articles in the period 1995 to 2016 were studied and 40 papers were selected. One paper Environmental impact assessment study methods, One paper method Adkins and Brooke,7 paper method Leopold matrix, one paper matrix math,one paper matrix method of rapid, 2 paper Matrix interactions, the Check list for assessing and one paper matrix type III.
    Conclusion
    In most reviewed studies, the method of Leopold matrix has been used to assess the environmental impact of compost plant. Leopold matrix method has been considered by researchers and experts because of its accuracy, surveying in the construction and operation phases, using two-dimensional tables to express the effects of a compost plant project on the environment, determining suitable place And finally scoring waypoint is placed by specialists for more Compost Plant
    Keywords: environmental impact assessment, compost plants, Iran
  • R. Rezaei Malidareh, M. Shokrzadeh, B. Khasi, S. Rouhi, F. Zaboli* Pages 52-59
    Background and Objective
    The processes of cooking and also washing reduce the amount of heavy metals in rice. So identify the best method of cooking and washing is essential to reduce heavy metals. The aim of this study is to evaluate the remaining cadmium and lead after cooking and washing processes in Tarom rice in Qaemshahr city.
    Materials and Methods
    Qaemshahr city was divided into five regions and of each region; three rice samples were collected, randomly. The concentration of lead and cadmium were evaluated in 75 raw rice samples, washed by water, cooked, rinsed rice and Kateh. Results were analyzed using software SPSS.18 and t-test student, Analysis of variance (ANOVA) and Duncan's post hoc.
    Results
    According to t-test Student test, amount of lead and cadmium in rice was higher than the international and Iran standards. The minimum amount of cadmium was in the rinsed rice method (0.19 ± 0.08) and lead was in the washed by water method (0.87 ± 0.3). ANOVA showed that there was a significant difference between concentrations of cadmium and lead in samples of rice in different regions (p
    Conclusion
    The amount of heavy metals in studied rice samples was higher than the standard limit. The minimum amount of metals was observed in the rinsing and washing methods. As regards that contamination in planted ricesnear industrial wastewater was higher than the others, So planting rice in areas closing to the industrial factories should be prevented, and best methods for rice cooking should be trained.
    Keywords: heavy metals, lead, cadmium, rice
  • Majid Mirzabeygi, Amirhossein Mahvi*, Mozhgan Naji, Abbas Abbasnia Pages 60-70
    Background and Objective
    One of the most complicated and costly problems associated with drinking water providing, is called as corrosion. Corrosion processes can cause pitting problems, reducing lifetime of water utilities and loss of water which can lead to high cost. Therefore the aim of this study is to determine the corrosion and scaling indices of rural drinking water resources of Khorasan Razavi.
    Material &
    Methods
    In this cross sectional study to evaluate water quality characteristics in the Khorasan Razavi resources, 879 samples were taken during 2013 were analyzed based on standard manual method book. Five indices including Langlier, Ryznar, Puckorius, Larson-Skold and Aggressiveness Index were programed in Excel software then scaling potential and corrosiveness of rural water of Khorasan razavi was studied.
    Results
    The results indicated that values of Langlier equals 0.33 ±0.14, Ryznar equals 7.36 ±0.37,Puckorius equals 7.4 ±0.6, Larson Ratio is equal to 2.1±1.4 and Aggressiveness Index equals 12.03 ±0.18.
    Conclusions
    In comparison of five stability indices, it was found that drinking water in the study area is corrosive. Thus essential actions for reducing corrosion and corrosion by-products, health and economic loss are required.
    Keywords: Stability indices, Corrosion, Scaling, Drinking Water, Khorasan razavi
  • Ahmad Reza Yazdanbakhsh, Anoushiravan Mohseni Bandpei, Abotaleb Bay*, Mahdi Sadeghi Pages 71-80
    Background And Aims
    Swimming pools and Jacuzzis as sports and recreational centers are used by many people in different ages and classes. The aim of this study was to investigate the relationship between physicochemical characteristics and microbial contamination in Jacuzzi water and swimming pools in Golestan province.
    Materials And Methods
    In the present cross-sectional study with descriptive-analytic approach, eight indoor swimming pool and Jacuzzi were chosen to be investigated in the Golestan province. Biological (Total coliform, E.coli, Streptococcus, Pseudomonas) and physiochemical parameters (temperature, pH, turbidity, free chlorine residual) were performed according to standard methods.
    Results
    The obtained results showed a significant and positive correlation between turbidity and Pseudomonas in swimming pools (p=0.017). However, no significant relationship was observed between turbidity and other microorganisms. Also, it was revealed that there was a significant and positive correlation between total coliforms and fecal streptococci in the Jacuzzis . Beside an inverse relationship was found btween the free residual chlorine and indicator organisms.
    Conclusions
    There is a high dispersion between microbial contamination and physicochemical variables in pools and Jacuzzis. In other wordæ pools and Jacuzzis are very clean on some days and on some others, they are too polluted from the aspect of microorganisms’ presence and turbidity.. This indicates that there is no appropriate operation for pools and Jacuzzis in proportion of swimmer numbers and disinfection rate.
    Keywords: Microbial Pollution, Jacuzzi, swimming pool, Turbidity, Free residual chlorine
  • A. Shahryari*, N. Ahmadi, Y. Dadban Shahamat, R. Aali, A. Mokarary, J. Sharifi Ghojagh Pages 81-89
    Background and Objective
    There is a public concern about the microbial quality of distribution water systems that it induces increasingly consumption of bottled waters in our country. In Iran, bottled waters are produced in two packaging models; small (0.5 Litter) and big (1.5 Litter); microbial load of which can be deteriorated before using by consumer and durrin storage. This study was design to assess the bacterial contamination of bottled waters and compare the ratio of contamination in small and big bottles packaged.
    Materials and Methods
    in this descriptive and analytic study, 400 bottled water samples including 185 of small and 215 of big bottled waters were selected from Gorgan food markets during May 2014 to April 2015 from 10 popular brands. Microbial level of bottled waters were determined via Heterotrophic plate count (HPC) on the R2A medium with spread plated method. For statistical analyses, SPSS ver.23.0 were used by one sample T test and chi-square test in a P-value of
    Results
    The mean HPC bacteria were 8557 and 11188 Colony Forming Unit per milliliter (CFU/ml) in small and big bottled waters, respectively, which are much higher than microbial standard (500 cfu/ml) set by drinking water. Moreover, in 85.0 percent of all samples tested, HPC level was more than 500 cfu/ml; that 40.8 and 44.2 percent of its related to small and big bottles, respectively. The statistical analysis showed that the quantity of bottles water did not have a significant effect on the number of bacteria.
    Conclusion
    Small and big bottled waters had a microbial contamination based on the heterotrophic plate count. Therefore, consumption of bottled water could be hazardous for public health particularly for lowered immunity.
    Keywords: Bottled Water, water contamination, Microbial quality, Heterotrophic plate count