فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون ایمنی ایران
سال دوم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایوب پرنو، محسن پورصادقیان، فاطمه رضایی، محسن پرنو، حجت الله کاکایی، فیض الله میرزایی* صفحه 2
    امروزه با توجه به روند صنعتی شدن جوامع بشری، متخصصین ایمنی روی سیستم ها و مدیریت های نوین ایمنی کار کرده تا بتوانند از بروز و شدت حوادث احتمالی بکاهند. بنابراین، ارتقاء فرهنگ ایمنی به عنوان یک رویکرد ویژه در مدیریت HSE مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش گردآوری اطلاعاتی در مورد فرهنگ HSE یک شرکت توزیع و انتقال نیروی برق و ارائه توصیه های لازم جهت کاهش احتمال و شدت بروز حوادث است.مطالعه حاضر بصورت توصیفی – تحلیلی در سال 1392 انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، شامل 130 نفر از کارکنان یک شرکت توزیع و انتقال نیروی برق و ابزار پژوهش، پرسش نامه فرهنگ HSE بود. برای سنجش نمرات پرسشنامه ایمنی از مقیاس لیکرت استفاده شد. برای آزمون های تحلیلی، از آزمون هایT، Anova، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی به منظور ارزیابی و تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده، استفاده شد.مطالعه نشان داد میانگین سن و سابقه کاری کارکنان به ترتیب برابر با 01/7±52/31 و 71/6±51/8 است. میانگین نمره فرهنگ ایمنی شرکت معادل 70/182 با انحراف معیار 821/14 برآورد گردید که سهم افراد با فرهنگ ایمنی منفی (نمرات زیر177) معادل 5/38 % تعیین شد. بین فرهنگ ایمنی و حوادث با سابقه کاری و همچنین حوادث با شغل رابطه معنی داری وجود داشت.(0.05P-Value <).از بین متغیرهای فرهنگ ایمنی، آموزش مهم ترین فاکتور برای ارتقاء سطح فرهنگ ایمنی در این تحقیق بود که آموزش در همه ی شغل ها، با هر سابقه ای و هرسطح تحصیلاتی و با هرمیزان بروز حادثه ای باید در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ HSE، بهداشت، ایمنی، محیط زیست، نیروی برق
  • هوش هیجانی و سلامت عمومی به عنوان عناصر ارتقای سطح ایمنی شغلی / مطالعه موردی: در یک شرکت تولید تجهیزات الکتریکی
    محمد خندان، علیرضا کوهپایی*، معصومه آزادبخت، ریحانه شاطریان، فاطمه میرشکاری صفحه 11
    افرادی که سطح سلامت بهتری دارند، کمتر دچار صدمه می شوند.همچنین، سازمان هایی که کارکنان با قابلیت های هیجانی بالاتری دارند، زمان کمتری را در اثر حوادث از دست می دهند. هدف از اجرای این طرح بررسی ارتباط هوش هیجانی و سلامت عمومیکارکنان در یک شرکت تولیدی و امکان سنجی تاثیر آنها بر بروز حوادث شغلی و ارتقای ایمنی بوده است. این مطالعه مقطعی، و توصیفی-تحلیلی بین تمام کارکنان (92 نفر) یک شرکت تولید قطعات الکتریکی در شهر قم، در سال 1393 اجرا گشت. از پرسش نامه برادبری و گریوز برای ارزیابی هوش هیجانی، و پرسش نامه 28 سوالی سلامتعمومی گلدبرگاستفاده شد. به علاوه، فاکتورهای دموگرافیک و حادثه شغلی کارکنان نیز از طریق پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های تی، تحلیل واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تمام مشارکت کنندگان مرد با متوسط سن 35/35 و انحراف استاندارد 28/8 سال بودند. پایایی پرسش نامه هوش هیجانی و سلامت عمومی توسط آلفای کرونباخ به ترتیب 88/0 و 86/0 به دست آمد. میانگین هوش هیجانی (88/19±)63/87 و سلامت عمومی با نمره 51/9±75/21 حاصل گشت. ارتباط هوش هیجانی و سلامت عمومی معنی دار بوده (05/0p<)، در حالیکه ارتباط این دو متغیر با حوادث شغلی معنی دار نمی باشد (05/0p>). با توجه به اهمیت موضوع سلامت روان و تاثیر نوع تفکر، بینش و آگاهی کارگران بر نحوه عملکرد آنان، توسعه تحقیقات تلفیقی بهداشت حرفه ای، ایمنی و ارگونومی با زمینه روان شناختی می تواند نقطه عطفی در بهسازی محیط کار در کشور تلقی گردد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سلامت عمومی، ایمنی، حادثه شغلی
  • عزت الله اصغری زاده، محمد صادق بهروز*، عارفه معصومی، زهرا پنجعلی صفحه 22
    افزایش کارایی و بهره وری کارکنان در کنار کاهش حوادث و رویدادهای محیط کار، از اهداف مهمی است که همواره پیش روی مدیران عالی سازمان ها می باشد. در همین راستا بررسی بار کاری ذهنی کارکنان از موضوعات مهمی است که نتایج حاصل از آن در پیشبرد اهداف مدیران حائز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اخلاق حرفه ای با توجه به مولفه های موثر در بارکاری ذهنی کارکنان صورت گرفت، و از آنجا که شاخص های فرهنگ ایمنی سازمان نقش مهمی در این زمینه ایفا می کنند، مولفه های بار کاری ذهنی بر اساس این شاخص ها مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین با توجه به حجم کاری، اهمیت و دقت مورد نیاز در آزمایشگاه های ژنتیک، کارکنان این آزمایشگاه ها مورد مطالعه قرار گرفته اند. در این پژوهش پس از شناسایی مولفه های بار کاری ذهنی و تعیین شاخص های فرهنگ ایمنی، نظرات خبرگان که سرپرستان و مسئولان آزمایشگاه های ژنتیک بوده اند جمع آوری شده و پس از مقایسه زوجی و تعیین اوزان با تکنیک فرایند تحلیل شبکه، با به کارگیری «مدل یاگر» که یکی از ابزار تصمیم گیری چندشاخصه فازی است، به حل مسئله تصمیم گیری پرداخته شد. بر اساس نتایج پژوهش مولفه های «میزان سعی و تلاش کارکنان» و «میزان کسل-کنندگی» به ترتیب بالاترین و پایین ترین رتبه را کسب نموده و شاخص های «رهبری» و «ساختار فیزیکی فرهنگ» به-ترتیب بیشترین و کمترین ارزش وزنی را به خود اختصاص داده اند. نتایج حاکی از این است که با توجه به نقش شاخص رهبری در فرهنگ ایمنی، اگر مسئولان آزمایشگاه ها، نسبت به رعایت و جاری نمودن عناصر این شاخص اهتمام ورزند، تمرکز بر مولفه ی میزان سعی و تلاش کارکنان نقش برجسته ای در رعایت اخلاق حرفه ای و کاهش حوادث و رویدادهای ناگوار ناشی از بار کاری ذهنی زیاد داشته و افزایش کارایی و بهره وری را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، فرهنگ ایمنی سازمان، بار کاری ذهنی، تصمیم گیری چند شاخصه فازی
  • جمشید سلحشور، ناصر الهی، جلال داودیان* صفحه 39
    در دنیای پیشرفته امروز همه امور متکی به تکنولوژی پیشرفته، پیچیده و پر مخاطره می باشد، همواره بیم آن می رود که بر اثر حوادث و وقایع دردناک ناشی از کار، خسارات جبران ناپذیری به بار آید. از آنجا که یک حادثه می تواند از نظر اقتصادی و اجتماعی خساراتی به فرد واجتماع وارد کند، این نتیجه عاید می گردد که جلوگیری از حوادث قسمتی از منابع مالی و انسانی جامعه را که عوامل تولید اقتصادی هستند حفظ می کند و از فشارها و ناراحتی های روانی کارگران و خانواده آنها و جامعه جلوگیری به عمل می آورد. امروزه افزایش ضریب ایمنی کار و کاهش حوادث و بیماری های ناشی از آن، دولت ها و مدیران سازمان های پیشرو را در جهت استقرار سیستم های مدیریت HSE سوق داده است. در این تحقیق 214 مورد حادثه به وقوع پیوسته در کارگاه های عمرانی استان ایلام بررسی شده و هدف آن تجزیه و تحلیل علل و عوامل بروز حوادث، محاسبات مالی و تاثیرات اقتصادی ناشی از این حوادث در اجرای پروژ ه ها بوده است.
    کلیدواژگان: مخاطرات، HSE، هزینه، حوادث
  • محمد خندان، شهرام وثوقی، مریم مقصودی پور، عبدالمجید پارساراد، علیرضا کوهپایی صفحه 51
    هدف این مطالعه ارزیابی جو ایمنی و تخمین اهمیت هریک از فاکتورهای آن در یک شرکت فرآیندی در جنوب ایران و در سال 1389 است. از پرسش نامه جو ایمنی ارائه شده توسط کومار و روش آنتروپی استفاده شد. پس از توزیع پرسش-نامه ها بین افراد نمونه آماری که با دقت 5% و حدود اطمینان 95% انتخاب شده بودند و جمع آوری آنها، داده ها بوسیله نرم افزار SPSS V.16 و روش آنتروپی تجزیه و تحلیل شدند. از تعداد 151 پرسشنامه توزیع شده بین کارکنان، 134 پرسشنامه مورد بررسی نهایی قرار گرفتند و نرخ بازگشت 74/88% حاصل گشت.
    پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ 928/0 به دست آمد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که متوسط نمره جو ایمنی 84/154 بوده و 7/68% کارکنان دارای جو ایمنی مثبت اند. در ضمن نتایج حاکی از آنست که ارتباط معنی دار آماری بین سن (p<0.05) با جو ایمنی وجود دارد. بیشترین و کمترین وزن های به دست آمده توسط آنتروپی 197/0 و 144/0 بوده که به ترتیب متعلق به ایمنی محیط کار و آمادگی شرایط اضطراری در سازمان بود. با در نظر گرفتن پیامدهای فاجعه آمیز حوادث در صنایع فرایندی، نتایج اهمیت توسعه نگرش مثبت مرتبط با ایمنی و کاهش تعداد کارکنان با جو ایمنی منفی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: جو ایمنی، ایمنی محیط کار، صنعت فرآیندی، آنتروپی
|
  • Ayub Parno, Mohsen Poursadeghiyan, Fatemeh Rezaei, Mohsen Parno, Hojatollah Kakaei, Feizollah Mirzaei* Page 2
    Nowadays, Due to the industrialization process of human societies, Safety experts working on the safety new management and systems to reduce the incidence and severity of possible accidents. Therefore, safety culture promotion is considered as a special approach to HSE management. The aim of this study was to collect information about HSE culture in an electric power distribution and transmission company and to offer recommendations to reduce the probability and severity of accidents. This cross-sectional study was conducted on 130 employees in the company applying questionnaire of HSE culture in 2013. The Likert's scale was used to evaluate scores. Statistical analysis including T-test, ANOVA, correlation coefficient and variance analysis was applied to assess and analyze data. The study showed that average of ages and experiences of studied employees were 31.52±7.01 and 8.51±6.71 years, respectively. The mean score of the company's safety culture was 182.7±14.821 that the contribution of people with negative safety culture (scores below 177), was 38.5%. There was a significant relationship between safety culture and accidents with experience and also between accidents with job (p<0.05). Education is the most important factor to improve safety culture in this study. Training should be considered for all jobs and for employees with any level of education and incident.
    Keywords: HSE culture, Health, Safety, Environment, Electric Power
  • Mohammad Khandan, Alireza Koohpaei*, Masume Azadbakht, Reihane Shaterian, Fatemeh Mirshekary Page 11
    Humans with upper levels of health are less likely to be injured. Furthermore, lost work days due to occupational accidents will be lower in organizations with better workers in viewpoint of emotional intelligence. The aim of this research was to assess relationship between emotional intelligence (EI) and general health with occupational accidents and safety. This study was designed as a cross-sectional research and involved all workers in electrical equipment company in Qom-Iran, in 2014. Bradberry and Greaves’s questionnaire to assess EI and Goldberg's 28-general health questionnaire were used. Also, demographic factors and occupational accidents gathered by a questionnaire. Then, Data analyzed by SPSS V20 using Pearson, T and ANOVA tests. All participants were male with average age of 35.35±8.28 years old. Reliability of EI and general health questionnaires measured by cronbach's alpha coefficient and was 0.88 and 0.86 respectively. Average score of EI was calculated 87.63±19.88 and general health was 21.75±9.51. Based on the obtained results, relation between EI and general health was significant (P<0.05), although relation between EI and general health with occupational accident were not significant (P> 0.05). Based on importance of mental health, thinking, insight and awareness of workers, and their effects on worker's performance, it is necessary to integrate occupational health sciences with the psychological fields. This integrated policy can improve national level of workplaces health and safety.
    Keywords: Emotional Intelligence, General Health, safety, Occupational Acciden
  • Asgharizadeh E., Behruz *, Masumi A., Panjali Z.* Page 22
    Increasing the employee's efficiency and productivity as well as decreasing work relted accidents would be the two important objectives that all top managers should take them into account. Therefore, result of the study on employee's mental workload can have an effective contribution to the outcome of this research. The main goal of the present research is to study the ethics in relation to effective mental workloads factors. Due to the influential role of the safety culture factor on employee's mental workload, the present study is based on such factors. Since there should be a meticulous care in genetic labs, therefore it has been selected as a case in current research. The present research methodology is first to determine the mental workload as well as safety culture factors, after doing pairwise comparison to determine weights of the effective factors, the problem shall be solved by network analysis process technique that is called Yager model and is a fuzzy multiple attribute decision making. The outcome of the research indicates that the highest & lowest in rank factors are "the effort" and " boringness" respectively. The highest and lowest in weight are leadership factor and physical structure of culture factor respectively. The result of the research emphasizes the role of leadership factor in safety culture if they are taken into consideration by those who are in charge of the genetic labs. Emphasizing factors like "the effort" can have a great role in relation to ethics as well as reduction in the accidents in workplace which is caused by employee's mental workloads. It also helps to have higher efficiency and productivity at the workplace.
    Keywords: Ethics, organizational safety culture, mental workload, fuzzy multiple attribute decision making (MADM)
  • Salahshour J., Elahi N., Davoudian J.* Page 39
    In the developed world today, everything relies on advanced technology, is a complex and risky, fear is always painful events caused by work-related damages has occurred. Since an accident can cause economic and social damage to individuals and society, income is concluded that prevention of incidents is part of the human and financial resources that society maintain economic production factors and pressures, and discomfort of mental workers and their families and the community was prevented. The safety and reduce accidents and diseases caused by it, the government and leading managers in the HSE management system has led to the establishment. In this study, 214 accidents occurred in construction sites Ilam province and aims to analyze the causes of accidents, financial calculations and economic effects of these events in the implementation of projects have ever seen.
    Keywords: Hazards, HSE, Costs, Accidents
  • Khandan M., Vosoughi Sh, Maghsoudipour M., Parsa Rad M., Koohpaei Ar* Page 51
    This study aimed to evaluate safety climate and to determine the importance of each safety climate factor in a process industry located in southern Iran, 2010. The methodology was based on the safety climate questionnaire (SCQ) that has been presented by Vinod Kumar and by Entropy. After distribution of climate questionnaires through our samples with accuracy of 5% and confidence level of 95% and then collection of them, data were analyzed by means of SPSS V.16 software and Entropy. The number of returned valid questionnaires was 134 out of 151 and response rate was %88.74. Questionnaire’s reliability which assessed by Cronbach’s Alpha was 0.928. The results indicated that mean of safety climate score was 154/84 and more over 68.7% of workers had positive safety climate. Also a significant relationship between ages and safety climate (P< 0.05) was observed. The highest and lowest weights, which are obtained by entropy, belong to Safeness of work environment and Emergency preparedness in the organization with weight of 0.197 and 0.144 respectively. Considering catastrophic consequences of accidents in process industry, the results show the importance of attention to safety principles and to develop a positive attitude between employees related to safety.
    Keywords: Safety climate, Safeness of work environment, Process industry, Entropy