فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون ایمنی ایران
سال دوم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد خندان، علیرضا کوهپایی، زینب حسین زاده، عباس صادقی * صفحه 3
    فناوری مدرن امروزی، علیرغم آسایش و رفاه نسبی که برای بشر به ارمغان آورده است، زمینه ساز بروز خطرات و تهدیداتی نیز بوده است. این خطرات و عوامل مخاطره آمیز بایستی با استفاده از روش های نظام مند ارزیابی و مدیریت ریسک ارزیابی و کنترل شوند. به منظور آنالیز خطرات، تکنیک ها و روش های متعددی توسعه یافته اند که هر یک دارای نقاط قوت و ضعف مختص خود می باشند. یکی از تکنیک های آنالیز خطرات سیستم که جز، تکنیک های کیفی است و به صورت استقرایی خطرات سیستم را شناسایی و مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد تکنیک آنالیز خطرات عملکردی (FuHA) است. هدف اولیه ی این تکینک، شناسایی و کنترل خطراتی است که به علت نقص فنی و یا عملکرد اشتباه سیستم رخ می دهند و می-توانند منجر به رخداد یک واقعه ی نامطلوب گردند. در این مطالعه، خطرات عملکردی یک واحد صنعتی با استفاده از تکنیک FuHA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با اجرای تکنیک FuHA در واحد صنعتی مورد مطالعه، تعداد 17 مورد نقص عملکردی شناسایی گردید و در مجموع با توجه به سطح شدت پیامدهای متفاوت ناشی از نقص های شناسایی شده، 60 مورد خطر عملکردی شناسایی گردید که تعداد 7 مورد، غیرقابل قبول، تعداد 17 مورد، نامطلوب و 36 مورد قابل قبول ولی نیازمند تجدیدنظر ارزیابی گردید. نتایج این مطالعه نشان داد تکنیک FuHA، از قابلیت مطلوبی در جهت شناسایی و آنالیز خطرات عملکردی سیستم و زیرسیستم به ویژه زیرسیستم های نرم افزاری برخوردار است.
    کلیدواژگان: ایمنی، خطر، ارزیابی ریسک، آنالیز خطرات عملکردی
  • پریسا آزاد، پروین احمدی نژاد، دانیال درویش بیگی، بهرام کوهنورد* صفحه 13
    با توجه به اهمیت شناسایی خطرات و ارائه اقدامات کنترلی در کاهش هزینه های حوادث و افزایش بهره وری سیستم، مطالعه حاضر با هدف شناسایی خطرات شغلی موجود در یک صنعت لاستیک سازی با استفاده از تکنیک JSA انجام شد. این مطالعه بصورت توصیفی و مقطعی انجام شد. در این پژوهش با استفاده از روش JSA، 5 واحد کارخانه انتخاب و در این 5 واحد 20 شغل با توجه به فاکتورهایی نظیربروز بیشترین حوادث در شغل، شکایت کارگران، غیبت های ناشی از کار کارگران و نظر سرپرستان بخش، جهت آنالیز ایمنی شغل انتخاب گردید و برای هر کدام یک برگه JSA تکمیل شد. در بررسی فراوانی حوادث در واحدهای مختلف این کارخانه واحد بنوبری با 144 خطر، واحد اکسترودر 80 خطر، واحد برش 11 خطر، واحد کیورینگ 61 خطر، واحد تیوب و فلاپ 110 خطر شناسایی گردید. با استفاده از این روش 415 خطر شناسایی و ارزیابی شدند که ازبین آنها 252 مورد غیر قابل قبول، 154 مورد نامطلوب، 8 مورد قابل قبول با تجدید نظر و 1 مورد قابل قبول بدون تجدید نظر شناخته شد. همچنین یافته ها نشان داد که خطر مواجهه با صدا(60%) و سپس خطر مواجهه با گرما(48%) دارای بیشترین فراوانی بودند. عمده ترین خطرات موجود در واحدهای مورد مطالعه مربوط به عوامل فیزیکی و تنش های حرارتی به خصوص صدا وگرما می باشد. لذا برای حذف یا کاهش سطح ریسک این خطرات راهکارهای کنترلی از قبیل استفاده از جاذب صوت، جداسازی منابع صوتی، عایق های حرارتی و تامین آب اشامیدنی مورد نیاز در محل کار پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آنالیز ایمنی شغلی، شناسایی خطرات، لاستیک سازی، ارزیابی ریسک
  • مریم افشاری، حسن محمد پور، علیرضا مشکوری، سوسن کنگاوری، روح الله نوریان، مهدی کنگاوری* صفحه 22
    حوادث یکی از عوامل اصلی مرگ و ناتوانی کودکان در دنیا می باشد. سالانه میلیون ها نفر دچار ناتوانی ناشی از حادثه می-شوند و کودکانی که از این حوادث جان سالم به در می برند، ممکن است نیاز به مراقبت دائم پیدا کرده و ابعاد زندگی کودک و خانواده اش تحت الشعاع قرار گیرد. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک حوادث در کودکان مراجعه کننده به بیمارستان شهرستان تویسرکان در سال 1392 انجام شد. این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است که بر روی 133 کودک با سن 10 سال و کمتر که به علت حادثه به اورژانس بیمارستان شهرستان تویسرکان مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. داده های مورد نیاز با استفاده از چک لیست طراحی شده از پرونده های مربوطه، استخراج گردید و درنهایت با کمک نرم افزارSPSS ویرایش 16 تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که از بین مصدومین حوادث، 66/64 درصد پسر و 34/35 درصد دختر بودند. بیشترین تعداد حوادث در سن 4-3 سالگی و کمترین آن مربوط به سن 8-7 سالگی و بیشترین تعداد حوادث از نظر فراوانی به ترتیب در منزل، کوچه و خیابان، بزرگراه و جاده ها، اماکن تفریحی و سایر نقاط اتفاق افتاده بود. بیشترین فراوانی از نظر علت حادثه مربوط به سقوط با 9/48 درصد و سپس حوادث ترافیکی با 1/24 درصد و کمترین آن مربوط به خودکشی، مسمومیت و خشونت با 8/0 درصد بود. ضرورت پیشگیری از وقوع حوادث در کودکان، موضوع قابل توجهی است که لزوم طرح ریزی و اجرای برنامه های کنترلی و حفاظتی در مراکز بهداشتی، آموزشی و تفریحی برای کودکان را در اسرع وقت می-طلبد.
    کلیدواژگان: حوادث کودکان، اپیدمیولوژیک، تویسرکان
  • جواد ملکوتی، علیرضا کوهپایی، محمد خندان، زهرا سخایی، وحید غریبی * صفحه 31
    در میان مشاغل و فعالیت های مختلف، صنعت ساختمان سازی یکی از خطرناک ترین صنایع در جهان است. در خلال سال های اخیر آمار حوادث شغلی ساختمانی، گوی سبقت را از سایر صنایع ربوده است. سازمان بهداشت جهانی تاکید می کند که کارگران در معرض استرس شغلی، انگیزه و کیفیت پایین زندگی، راندمان و بهره وری کمتر و همچنین ایمنی و سلامتی پایین تری را در محیط کار تجربه می کنند. هدف مطالعه حاضر تعیین میزان شیوع استرس های شغلی و ارتباط آن ها با حوادث شغلی در کارکنان شاغل در یک صنعت ساختمانی است. این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی و مقطعی بر روی 150 نفر از مجموع 450 نفر از کارکنان شاغل در یک صنعت ساختمانی انجام شد. متغیرهای مورد نظر از طریق فرم جمع آوری اطلاعات فردی و پرسش نامه استرس شغلی جمع آوری گردید. داده ها پس از ورود به نرم افزار آماری SPSS توسط آمار توصیفی، آزمون آماری کای- دو و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مطالعه حاضر در زمینه میزان استرس شغلی افراد مورد مطالعه نشان داد که نمرات افراد بین 50 و 148 بوده و میانگین آن 94 با انحراف استاندارد 15 و در سطح نامطلوب می باشد. در زمینه حوادث نیز مشخص شد 33% از افراد سابقه حادثه در محیط کار را داشته اند که شدت 13% از حوادث جزئی و 18% از حوادث شدید بوده است. همچنین بر اساس نتایج تحلیل آماری، بین هفت زیرمقیاس استرس شغلی با سابقه حادثه، شدت حادثه، وضعیت تاهل، تعداد فرزند، سطح تحصیلات، نوع شغل، ورزش منظم و مصرف دخانیات ارتباط معناداری وجود نداشت (P>0.05) اما بین نوع شغل و میزان استراحت ارتباط معنادار آماری مشاهده گردید (P<0.05). در مجموع استرس افراد مورد مطالعه در سطح نامطلوب ارزیابی شد. بنابراین چالش استرس شغلی باید به عنوان یک اولویت در ارائه خدمات بهداشت حرفه ای مورد توجه قرار گیرد. همچنین با توجه به نتایج این پژوهش، اهمیت و نقش مثبت آموزش اصول و موازین ایمنی شغلی به افراد شاغل در این حرفه نباید فراموش شود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، حوادث شغلی، صنعت ساختمان سازی، ایمنی
  • مهدی باغنده *، وحید احمدپور ترکمانی، رضا غلام نیا صفحه 40
    به دلیل بهبود فن آوری، برق بادی توان رقابت با منابع متعارف فسیلی را پیدا کرده است. برای تولید برق به مقدار زیاد که بتواند شبکه سراسری برق را تغذیه نماید نیاز به ایجاد مزرعه یا پارک توربین های بادی است. توربین های نصب شده مزرعه بادی تاکستان برای نخستین بار در ایران و توسط شرکت مپنا تولید شده اند. در حوزه نیروگاه های بادی هنوز استانداردها و قوانین شفافی در خصوص ایمنی، بهداشت و محیط زیست وجود ندارد. پیشگیری از وقوع وقایع ناگوار در نیروگاه های بادی بایستی ملاحظات HSE را در هر مرحله از ایجاد یک نیروگاه بادی مورد توجه قرار دهیم. حوادث مربوط به پره های توربین، رعد و برق، پرتاب یخ، خسارات زیست محیطی، زلزله، انفجار توربین، کار در ارتفاع و... از جمله عواملی هستند که می توانند باعث بروز خطرات و ایجاد شرایط اضطرار در یک مزرعه توربین بادی شوند. در پایان نامه حاضر این عوامل مورد بررسی قرار گرفته و آنالیز ریسک در حین بهره برداری برای نیروگاه بادی تاکستان انجام یافته است. نتایج حاصل حاکی از آن است که سر و صدای تولید شده برای ساکنین منطقه مشکلی به وجود نمی آورد، همچنین پرسنل نیروگاه نسبت به رعایت ایمنی برای کار در ارتفاع و پرتاب یخ از پره های توربین در فصل زمستان دقت لازم را به عمل آورند. همچنین باید تمهیدات لازم برای مقابله با خطرات سایر عوامل خطر زا مانند صاعقه زدگی، زلزله و غیره صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: شرایط اضطرار، حوادث، نیروگاه بادی تاکستان، آنالیز ریسک
  • محسن پورصادقیان*، علی ابراهیمی صفحه 51
    امروزه در اکثر نقاط جهان، به ویژه در جوامع صنعتی و در جوامعی که آشفتگی اجتماعی و اقتصادی، زندگی عادی را مختل کرده است، عوامل استرس زای اجتماعی، بیش از هر زمان دیگری شایع گردیده اند، به طوری که در عصر کنونی استرس را به عنوان طاعون سیاه می شناسند، که می تواند عامل ایجاد خطای انسانی و حوادث باشد. نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی بود، که به صورت مقطعی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهر شاهرود می باشد. نمونه-گیری از طریق سرشماری انجام گرفت و برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استرس شغلی کوپر و به منظور بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شده است. 56% واحدهای پژوهش استرس در حد شدید را تجربه کرده اند. با استفاده از آزمون آنالیز یکطرفه تفاوت معناداری بین میانگین سابقه کار و نوع بیمارستان و میانگین استرس مشاهده شد (p<0.05). در این تحقیق در ابتدای شروع به کار و در افراد با سابقه کم استرس در حد شدید و از 10 سال سابقه کار به بعد میزان شیوع استرس کاهش می یابد. وجود تعارض با پرستاران و پزشکان، همچنین کمبود مهارت در انجام خدمات پرستاری نیز از علل مهم شیوع استرس در پرستاران بیمارستان های دولتی در شهر شاهرود بوده است، که از مهمترین پیش زمینه های بروز خطای انسانی می باشد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، پرستار، بیمارستان های دولتی، خطای انسانی، حادثه
|
  • Mohammad Khandan, Alireza Koohpaei, Zeinab Hossenzadeh, Abbas Sadeghi* Page 3
    Despite the comfort and relative prosperity that has brought to mankind by modern technologies, some risks and threats is also created. These risks and hazardous factors must be assessed and controlled using systematic risk assessment and management techniques. In order to analysis the system hazards, several techniques and methods have been developed which each one has their own strengths and weaknesses. One of the hazard analysis techniques which is categorized as qualitative techniques and inductively identify and analyze the system hazards is called Functional Hazard Analysis (FuHA). The primary purpose of the FuHA is to identify and mitigate hazards resulting from the malfunction or incorrect operation of system functions and can lead to occurrence an undesirable event. In this study, the functional hazards of an industrial unit were analyzed using FuHA technique. By implementing FuHA techniques in under study industrial unit, 17 functional failures were identified and In general, according to the severity of the different consequences of detected faults, 60 functional hazards were identified which seven cases, unacceptable, 17 cases, undesirable and 36 cases acceptable but needs revision was evaluated. The results of this study showed that FuHA technique has a good ability to identify and analyze the functional hazards of system and sub-system, particularly software subsystems.
    Keywords: Safety, Hazard, Risk Assessment, Functional hazard Analysis
  • Parisa Azad, Parvin Ahmadinejad, Danial Darvish Beigi, Bahram Kouhnavard* Page 13
    In order to identified occupational hazard with JSA(Job Safety Analysis)method. Goal from study JSA process include the Break down the job into discrete steps, Identify hazards, unsafe conditions, and unsafe work practices associated with each step. This cross-sectional study was conducted. This study has been performed in a productictive company in one of industrial rubbery. to approach this goal, some actions have performed such as: to generate JSA team, choose of work shop and instance jobs, to fix task and steps, identify hazard and present the best controls. JSA was completed for each tab. Investigating the frequency of accidents in the various units of the factory Banobery unit with 144 risk, extruder unit 80 risk, cutting unit 11, curing unit 61 risk, single tube and flap 110 risk was identified.With this method, risk identification and assessment, 415 were killed, 252 of them are unacceptable, undesirable, 154 cases, 8 were acceptable with no passable appeals and 1 appeal with the technology. The findings showed that the risk of noise exposure (60%) and the risk of heat exposure (48%) were the most frequent. The most important risks in the study subjects related to physical and thermal stresses, particularly noise and heat. Therefore, to remove or reduce the level of risk the dangers of control measures such as the use of sound-absorbing, sound source separation, thermal insulation and water supply needed in the workplace is recommended.
    Keywords: Job safety analysis, identify risks, rubber, risk assessment
  • Maryam Afshari, Hassan Mohammadpour, Alireza Mashkoori, Sosan Kangavari, Rouhollah Nourian, Mehdi Kangavari* Page 22
    Accidents are the leading causes of death and disability among children in the world. Annually, millions of people affect with disabilities caused by accident and children who survived these events, may find the need to permanent care taking and the child and his family’s aspects of life will be overshadowed. This study was done aiming the epidemiologic survey of accidents in children admitted to Tuyserkan city hospital in 2013. This is a cross-sectional study that was done on over 133 ten-year-old or younger children who were admitted to emergency unit of Tuyserkan city hospital because of the accident. Required data were extracted by the designed Checklist of related folders and finally, were analyzed, using SPSS software V.16. Results showed that among the victims of accidents, 64.66% were boys and 35.34% girls. The highest numbers of accidents were happened at the age of 3-4 and the lowest at the age of 7-8, and the highest numbers of accidents were frequently happened at homes, in alleys and streets, highways and roads and recreational areas, etc., respectively.As the cause of accident, the highest frequency is related to falling with 48.9% and then traffic accidents with 24.1%; and the lowest, related to suicide, poisoning and violence with 0.8%. Urgent prevention against occurring accidents among children is a remarkable issue that requires the immediate necessary planning, and performing controlled and protective programs in health, educational and recreational centers for children.
    Keywords: children accidents, epidemiologic, Tuyserkan
  • Javad Malakouti, Alireza Koohpaei, Mohammad Khandan, Zahra Sakhaei, Vahid Gharibi* Page 31
    Among the different jobs and activities, the construction industry is one of the most dangerous activities in the world. In recent years occupational accidents Statistics of the construction industry were higher than from other industries. WHO emphasizes that workers exposed to occupational stress, experience low motivation and quality of life, lower efficiency and productivity as well as lower health and safety in the workplaces. This study was carried out to determine the prevalence of occupational stress and its relation with occupational accidents among workers in a construction industry. These cross-sectional studies were designed on 150 of the 450 employees working in a construction industry. Data gathering was done by a demographic form and questionnaire about stress. After the data entry into SPSS software, analysis was done by descriptive statistics, chi-square test and logistic regression. This study showed that the scope of job stress scores were between 50 and 148, and an average of 94 with a standard deviation of 15. Based on the obtained data, it is revealed that the stress level was inappropriate. Also for accident was found that 33% of workers had history workplace accidents. Among them 13% and 18% had experienced minor and major severity. According to the results of statistical analysis, there was no significant correlation between the seven subscales of stress with history of accidents, accident severity, marital status, number of children, education level, occupation, regular exercise and smoking (P> 0.05), but there was significant correlation between the type of job and the rest times (P <0.05). In summary the subjects stress was evaluated undesirable. So the challenge of job stress should be considered as a priority in the occupational health services. Also according to the results, the importance and the positive role of the training about principles and standards of occupational safety and health should not be forgotten for the studied workers.
    Keywords: Occupational stress, Work, related accidents, Construction industry, Safety
  • Mehdi Baghandeh*, Vahid Ahmadpour Torkamani, Reza Gholamnia Page 40
    Due to improved technology, wind power has found competitive with conventional sources of fossil fuels. To produce electricity in large quantities, which can supply the demanded network power we need to establish a farm or wind Turbine Park. It includes a series of wind turbines so-called wind power. Takestan Wind farm turbines installed for the first time in Iran and produced by Mapna. Each turbine has a capacity of 2.5 megawatts. In the field of wind power plants, still there exist no clear standards and rules regarding the safety, health and environment. To prevent adverse events in the wind power plants HSE considerations must to be considered in every phase of a wind farm. Incidents related to turbine blades, lightning, ice throw, environmental damage, earthquake, explosion turbines, work at height, etc. are some of the factors that could cause hazards and emergency conditions in a wind turbine farm. This thesis studies these factors and investigates the risk analysis during the operation phases in Takestan wind farm. Results shows that noise pollution do not affect regional habitant's conformance. It is to necessary that power plant staffs inform and well teaches towards to work at height and turbine ice throwing. Also it needs to consider suitable appliance to deal with the risks of other risk factors, such as lightning stroke, the earthquake and done.
    Keywords: Emergency, Accidents, Wind powerplant of Takestan, Risk analysis
  • Mohsen Poursadeghiyan*, Ali Ebrahimi Page 51
    Nowadays, in most countries of the world, especially in industrial societies and the societies in which the social and economical chaos have disrupted the normal life, social sources of stress have got common more than ever, in a way that stress is considered as the black plague in the current era that can be caused human error and accident. This study is of the descriptive-analytical kind, which was performed in a temporary way. The sample was consisted of all nurses working in governmental hospitals of Shahroud city. Sampling was performed through consensus, and the Cooper’s job stress questionnaire was used for collecting data. SPSS software and one-way Analysis Of Variance (ANOVA) test were used to analyze the data. 56 percents of research units have experienced severe stress. Using the ANOVA test, a significant relationship was observed between the average years of employment and the kind of the hospital and the average level of stress (p<0.05). Our results show that in the begging years of employment and in nurses with low record of employment stress is severe, and after ten years of employment stress level declines. Conflict with other nurses and physicians, and also lacking enough skill for performing nursing services, are the main causes of prevalence of stress among nurses in governmental hospitals in Shahroud. Their factor is the main couses of human error in this staff.
    Keywords: Job stress, Nurse, Governmental hospitals, Human error, Accident