فهرست مطالب

تحلیل های اقتصادی توسعه ایران - سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1393)

نشریه تحلیل های اقتصادی توسعه ایران
سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه بزازان *، فاطمه جعفری صفحات 9-30
    گردشگری یکی از پدیده های اقتصادی مهم عصر حاضر است که به عنوان یکی از منابع مهم رشد اقتصادی قلمداد می شود. با توجه به نقش گسترش گردشگری در رونق اقتصادی و پیشینه تاریخی طولانی، وجود آرامگاه بزرگانی همچون شیخ عمر خیام، شیخ فریدالدین عطار نیشابوری، کمال الملک، حیدر یغما و آرامگاه قدم مبارک رضوی در شهر نیشابور، در این مطالعه به بررسی اثر گسترش صنعت گردشگری بر اقتصاد شهر نیشابور پرداخته ایم. بدین منظور، ضرایب داده-ستانده شهر نیشابور را با استفاده از روش غیرآماری FLQاز جدول داده-ستانده ملی سال 1385محاسبه کرده ایم. به کمک ضرایب مستقیم و فزاینده تولید و اشتغال شهر نیشابور مدل داده-ستانده را ارائه کرده و هزینه گردشگران داخلی که در شهر نیشابور اقامت کرده اند، به مانند صادرات آن شهر به مدل اضافه کرده ایم. یافته های این پژوهش نشان می دهد که به ازای ورود گردشگران داخلی در سال 1390، تولید شهر به میزان 9083 میلیارد ریال و اشتغال شهر به میزان 1731نفر (برابر 1.14 درصد کل اشتغال شهر)، افزایش یافته که مقدار آن قابل توجه است.
    کلیدواژگان: گردشگری، اشتغال، تولید، داده، ستانده، نیشابور
  • زهرا افشاری، لعیا دهمرده* صفحات 31-59
    نبود رابطه نزدیک بین رفاه اقتصادی و رفاه ذهنی توجه بیش از پیش اقتصاددانان را به منظور جایگزینی رویکرد ذهنی برای اندازه گیری و ارزیابی رفاه فردی و اجتماعی به جای رویکرد عینی به خود جلب نموده است؛ برای این منظور شاخصی با عنوان شادکامی معرفی شده است. در این مقاله، به بررسی اثر سه متغیر فقر، نابرابری درآمد و شاخص توسعه انسانی بر شادکامی در دوره 2012-2005 پرداخته ایم. بدین منظور از داده های پانل یک نمونه 100 کشوری استفاده کرده ایم. برآورد را برای کل کشورها و به تفکیک دو گروه کشورهای توسعه یافته، کشورهای در حال توسعه انجام داده ایم. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در دو گروه کشورهای مورد مطالعه، فقر اثر منفی بر شادکامی دارد، ولی بهبود توزیع درآمد شادکامی را افزایش می دهد. همچنین، نتایج رابطه مثبت بین توسعه انسانی و شادکامی را درکل و به تفکیک کشورها نشان می دهد. نتایج این پژوهش به نقش پراهمیت فقر و نابرابری درآمد و توسعه انسانی بر شادکامی جوامع به ویژه در کشورهای در حال توسعه دلالت دارد.
    کلیدواژگان: فقر، نابرابری درآمد، شاخص توسعه انسانی، شادکامی
  • محسن پورعبادالهان کویچ، حسین اصغرپور، حمید ذوالقدر* صفحات 61-86
    هدف این پژوهش،بررسی رابطه بین قیمت سهام و نرخ ارز با در نظر گرفتن قیمت نفت در کشورهای صادرکننده نفت است. برای بررسی همگرایی بین متغیرها از آزمون های همگرایی کائو و پدرونی و برای برآورد بردار ضرایب بلندمدت از آزمون های FMOLSو DOLSدر دوره 2011-2009 در قالب داده های ماهانه استفاده کرده ایم. برای بررسی روابط علی کوتاه مدت بین متغیرها نیز از روش تصحیح برداری مبتنی بر آزمون PMGبهره گرفته ایم. نتایج نشان می دهد در بلندمدت بین متغیرها هم انباشتگی وجود دارد، به طوری که ضرایب بلندمدت حاکی از رابطه مثبت بین قیمت سهام و نرخ ارز بوده و رابطه بین قیمت نفت و نرخ ارز منفی است. همچنین، نتایج آزمون تلفیقی میانگین گروه نشان می دهد که بین تمام متغیرها علیت دو طرفه حاکم است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، قیمت سهام، کشورهای صادرکننده نفت، روش تلفیقی میانگین گروه
  • سید جمال الدین محسنی زنوزی*، کیومرث شهبازی، روناک پرناک صفحه 87
    شاخص حکمرانی خوب از مهم ترین عوامل رشد و توسعه کشورها محسوب می شود. برخورداری کشورهای نفت خیز از درآمدهای نفتی با تاثیر بر عملکرد دولت به چالش هایی نظیر رشد پایین اقتصادی، فقر و نبود پاسخگویی، فساد و نبود حاکمیت قانون منجر شده است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر درآمدهای نفتی بر شاخص حکمرانی خوب در کشورهای عضو اوپک با استفاده از رهیافت داده های تابلویی در دوره 1996- 2011 است. در این پژوهش از میانگین حسابی شش مولفه کنترل فساد، اثربخشی دولت، کیفیت قوانین، قانون مداری، اعتراض و پاسخگویی و ثبات سیاسی با عنوان شاخص حکمرانی خوب استفاده کرده و تاثیر درآمدهای نفتی بر تمامی مولفه ها را نیز به صورت جداگانه بررسی کرده ایم. یافته های این پژوهش نشان می دهد که درآمدهای نفتی اثر منفی و معنا داری بر شاخص حکمرانی خوب داشته و حاکی از تاثیر منفی و معنا دار درآمدهای نفتی بر شاخص های کنترل فساد، ثبات سیاسی و اعتراض و پاسخگویی است. از سوی دیگر، درآمدهای نفتی بر روی اثربخشی دولت و کیفیت قوانین اثر منفی و روی قانون مداری اثر مثبت داشته، اما این تاثیرات معنا دار نبوده است.
    کلیدواژگان: شاخص حکمرانی خوب، درآمد نفتی، اوپک، رهیافت داده های تابلویی
  • احمد صادقی*، مهران سعیدی اقدم صفحات 117-156
    توسعه، توسعه یافتگی و توسعه نیافتگی از دیر باز از مباحث بسیار مهم و اغلب چالش برانگیز در حوزه های مختلف علوم اقتصادی بوده است. در ایران نیز، آن چنان که بیشترین متفکران گفته اند از مشروطه تاکنون، جامعه ای در حال گذار و در حال توسعه را شاهد هستیم و طبیعی است که بحث توسعه، توسعه نیافتگی و علل عقب ماندگی ایران از دغدغه های مهم آنان بوده باشد. هر یک از این متفکران، از دیدگاهی به بررسی این امر پرداخته است که توضیح آن با توجه به نظریات توسعه می تواند راه گشا باشد. دراین پژوهش تلاش می کنیم عوامل موثر بر توسعه نیافتگی اقتصاد ایرانرا شناسایی و رتبه بندی کنیم. روش پژوهش، با توجه به ماهیت پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، خبرگان فعال در حوزه اقتصاد هستند. بدین ترتیب، نخست با به کارگیری نظر خبرگان و کارشناسان و با استفاده از تکنیک دلفی، 20 مولفه موثر بر توسعه نیافتگی اقتصاد ایران را شناسایی و در پنج گروه دسته بندی می کنیم. این عوامل در نهایت با استفاده از روش های آماری و تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره فازی رتبه بندی شدند. نتایج به کارگیری تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره مانند تصمیم گیری آزمون و خطا و فرایند تحلیل شبکه ای نشان می دهد از میان عوامل پنج گانه موثر بر توسعه نیافتگی اقتصاد، عوامل مدیریتی، بیشترین تاثیر را بر توسعه نیافتگی دارد و شاخص های عوامل فرهنگی، عوامل سیاسی، عوامل جامعه و عوامل مالی در اولویت های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: توسعه نیافتگی، اقتصاد، تکنیک دلفی، تصمیم گیری چند معیاره، تصمیم گیری آزمون و خطا، فرایند تحلیل شبکه ای
  • محمد علیزاده، ابوالقاسم گل خندان* صفحات 157-181
    هدف این پژوهش، بررسی نوع و میزان اثرگذاری اینترنت بر حجم تجارت خدمات در کشورهای گروه D8(شامل ایران) در دوره 1995-2013 است. بدین منظور از یک مدل جاذبه اصلاح شده در قالب داده های ترکیبی و روش برآورد گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SGMM) استفاده کرده ایم. نتایج نشان می دهد که نفوذ اینترنت تاثیر مثبت و معناداری بر حجم تجارت خدمات در کشورهای مورد مطالعه داشته است؛ به گونه ای که با افزایش 10 درصدی در تعداد کاربران اینترنت در هر 100 نفر (به عنوان شاخص اندازه گیری نفوذ اینترنت)، نسبت حجم تجارت خدمات به تولید ناخالص داخلی به میزان 18/0 درصد افزایش یافته است. نتایج آزمون های تشخیصی مدل نیز به همراه برآورده شدن علامت انتظاری ضرایب متغیرهای کنترل، برآورد درست مدل اقتصادسنجی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اینترنت، تجارت خدمات، کشورهای گروه D8، گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SGMM)، مدل جاذبه
  • پریسا مهاجری*، علی فریدزاد صفحات 181-212
    آمارهای موجود نشان می دهد که متوسط سالانه واردات در 5 سال منتهی به 1393 حدود 70 میلیارد دلار بوده و مهم تر آنکه، نیازهای ارزی مربوط به این حجم از وادرات از محل سبد متنوعی از کالاهای صادراتی صورت نمی گیرد. بنابراین، این پرسش مهم مطرح می شود که آسیب پذیری هر یک از بخش های اقتصادی از محدودیت واردات چقدر است؟ پاسخ به این پرسش مستلزم محاسبه ماتریس حسابداری اجتماعی بومی است که در آن واردات تفکیک شده است؛ بدین منظور، از ماتریس حسابداری اجتماعی به هنگام شده سال 1390 مرکز پژوهش های مجلس استفاده کرده و میزان وابستگی مستقیم، غیرمستقیم و القایی بخش های اقتصادی به واردات و ضرایب فزاینده تولید در شرایط متعارف و ویژه اقتصادی را محاسبه می کنیم. یافته های این پژوهش نشان می دهد که نخست، محدودیت واردات نه تنها موجب کاهش ضرایب فزاینده تولید می شود، بلکه جایگاه نسبی بخش های اقتصادی را از منظر توان تولیدی تغییر می دهد. دوم، زیربخش های صنعت در مقایسه با بخش های دیگر اقتصادی، آسیب بیشتری را متحمل می شوند، زیرا وابستگی بیشتری به واردات دارند. سوم، در پی محدودیت واردات، بخش زراعت و باغداری، ساخت محصولات فلزی فابریکی، ساخت وسایل نقلیه موتوری و تریلرها به ترتیب با کاهش مطلق 616/0، 544/0 و 519/0 در ضرایب فزاینده، بیشترین کاهش را تجربه می کنند. چهارم، بخش ساخت وسایل نقلیه موتوری (با ضریب وابستگی مستقیم 1379/0 و ضریب وابستگی مستقیم، غیرمستقیم و القایی 2367/0 به واردات)، ساخت محصولات از لاستیک و پلاستیک (با ضریب وابستگی مستقیم 1337/0 و ضریب وابستگی مستقیم، غیرمستقیم و القایی 2128/0 به واردات)، ساخت محصولات فلزی فابریکی (با ضریب وابستگی مستقیم 1168/0 و ضریب وابستگی مستقیم، غیرمستقیم و القایی 2112/0 به واردات) بیشترین وابستگی را به واردات دارند.
    کلیدواژگان: ضریب فزاینده تولید، ماتریس حسابداری اجتماعی، محدودیت واردات
|
  • Fateme Bazzazan*, Fateme Jafari Pages 9-30
    Tourism is one of the most important economic phenomena of this era, which is considered as a significant source of economic growth. The purpose of this study, is to examine the impacts of tourism development on the economy of Nishabour city, which has a high potential for tourism due to its historical background. To fulfill this purpose, provincial and municipal input-output coefficients are calculated by using FLQ non-survey based approach and national input-output data table for 2006. Furthermore, the input-output model of the city is presented by utilizing the direct and indirect multipliers of output and employment, and the expenses of internal tourism is added to the model as city’s exports. The results indicate that internal tourism in 2011, lead to a significant increase of 9083 billion rials in Nishabour’s output, and created 1731 person jobs, which is about 1.14% of the total employment of the city.
    Keywords: Tourism, Employment, Production, Input, output, Nishabour
  • Zahra Afshari, Laya Dahmardeh* Pages 31-59
    Since the objective and subjective economic welfares are uncorrelated, economists are considering subjective approach for measuring and evaluating the wellbeing of a society more than ever before. For this end, a new index was proposed to the literature known as “Happiness” index. This paper examines the impacts of the three key variables, namely poverty, income inequality and human development index on happiness for the 2005 - 2012 period. In this case a panel data of 100 countries were used. Estimations were done separately for developed countries, developing countries and both combined. The results from all three groups indicate that poverty has a negative impact on happiness, while improved income distribution increases the happiness. Furthermore, the results demonstrate a positive relationship between human development index and happiness. The important role of poverty, income inequality and human development index on happiness can be implied from the results, especially in the case of developing countries.
    Keywords: Poverty, Income Inequality, Human Development Index, Happiness
  • Hamid Zolghadr Pages 61-86
    Purpose of this study is to examine the relationship between stock price and exchange rate by considering the oil price in oil-exporting countries. In order to examine the co-integration between variables, Pedroni and Kao tests are performed. In addition, FMOLS and DOLS tests are performed on monthly basis data to obtain long-run vector coefficients over 2009 – 2011 period. Furthermore, Short-run relationship between variables are examined by pooled mean group (PMG) test based on vector error correction model (VECM). I can be inferred from the results that there is co-integration between variables in the long-run. The long-run coefficients indicate a positive relationship between stock price and exchange rate and a negative relationship between oil price and exchange rate. Moreover, the results from PMG test demonstrate mutual causality between all the variables.
    Keywords: exchange rate, stock price, oil, exporting countries, pooled mean group (PMG)
  • S. Jamaledin M. Zonouzi*, Kiumras Shahbazi, Rounak Parnak Page 87
    Indicator of good governance is one of the key factors in growth and development of countries. Oil revenues which are affecting government’s performance in oil-rich countries, posed a number of challenges such as low economic growth, poverty and lack of responsibility, corruption and lack of rule of law. The main objective of this study is to investigate the impact of oil revenues on good governance indicators in OPEC countries by using panel data approach over the period of 1996 - 2011. In this study, the arithmetic mean of corruption control, government effectiveness, regulatory quality, rule of law, voice and accountability and political stability indices are used as an indicator of good governance. Moreover, the impact of oil revenues on each component is separately investigated. The results indicate that oil revenues have a negative and significant effect on good governance indicator, due to its negative and significant effects on corruption control, political stability and voice and accountability indices. On the other hand, the oil revenues have negative impacts on government effectiveness and regulatory quality, and a positive impact on rule of law, but these impacts are insignificant.
    Keywords: Indicators of Good Governance, Oil Rents, OPEC, Panel Data Approach
  • Ahmad Sadeghi*, Mehran Saeidi Aghdam Pages 117-156
    This study seeks to identify factors affecting the Iranian economy underdevelopment and the ranking. The method applied, due to the nature of the research, is descriptive. The population of the study was experts in the field of economy. First, by deployment of experts using the Delphi technique, we identified 20 factors affecting underdevelopment in the Iranian economy, in five categories. Then using statistical methods and fuzzy multi-criteria decision-making techniques these factors were rated. The results show of the use of techniques such as multi-criteria decision DEMATEL and ANP. Among the five factors affecting economic underdevelopment, human factors and management have the greatest impact on underdevelopment, and are followed by cultural factors, political factors, social factors, and financial and economic as those with the most impact.
    Keywords: underdevelopment, the economy, the Delphi technique, multi, criteria decision, DEMATEL, ANP
  • Mohammad Alizadeh, Abolghasem Golkhandan* Pages 157-181
    The main purpose of this paper is to examine the type and extent of Internet’s impact on the volume of trade in services in D8 countries (including Iran) over 1995-2013 period. To achieve this purpose, a modified gravity model is estimated by the panel data using System Generalized Methods of Moments (SGMM). The results indicate that Internet penetration has a significant and positive impact on the volume of trade in services for the countries in the study; So that a 10 percent increment in the number of Internet users per 100 population (as an Internet penetration indicator) will increase the ratio of volume of trade in services to GDP as much as 0.18 percent. The results from model diagnostic tests, along with the coefficients of control variables meeting the expected sign, validates the estimation of econometric model.
    Keywords: D8 Group Countries, Gravity Model, Internet, Services Trade, System Generalized Methods of Moments (SGMM)
  • Parisa Mohajer*, Ali Faridzad Pages 181-212
    According to statistical data, Iran’s average imports for the 5year period ending in 2014 were around 70 billion dollars. More importantly, foreign exchange needs due to the volume of imports, are not secured based on a diversified export portfolio. Hence, the main issue here is to evaluate the vulnerability of economic sectors to import constraint. To address this issue, it is required to compute the internal social accounting matrix (SAM) in which, imports are separated from production account. In this study, the extend of direct, indirect and induced dependencies of economic sectors on imports and output multipliers are calculated, by using 2011’s social accounting matrix, provided by the Research Center of Iranian Parliament. The results indicate that imports dependency, not only reduces the output multipliers but also changes the priority of economic sectors regarding output exponent. Furthermore, industry’s sub sectors are more vulnerable to import constrains, due to higher dependency on imports, compared to other sectors. In addition, crop and forestry, manufacture of fabricated metal products and motor vehicle and trailer manufacturing sectors with 0.616, 0.544 and 0.519 decrease in their multipliers, respectively, were subjected to the highest declines. And finally, manufacture of motor vehicles, trailers and semi-trailers (with a direct dependence coefficient of 0.1379 and direct, indirect and induced dependence coefficient of 0.2367), manufacture of rubber and plastics products (with a direct dependence coefficient of 0.1337 and direct, indirect and induced dependence coefficient of 0.2128) and manufacture of fabricated metal products (with direct dependence coefficient of 0.1168 and direct, indirect and induced dependence coefficient of 0.2112) have the highest dependencies on imports.
    Keywords: Output Multipliers, Social Accounting Matrix, Import Constraint