فهرست مطالب

پژوهش های رهبری آموزشی - پیاپی 4 (تابستان 1394)

نشریه پژوهش های رهبری آموزشی
پیاپی 4 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • مریم محمد تقی نسب، علی دلاور صفحات 1-20
    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی کارمندان دانشگاه علامه طباطبائی صورت گرفته است. روش پژوهش پیمایشی و از نوع همبستگی هست. جامعه آماری آن شامل تمام کارمندان دانشگاه علامه طباطبائی هست که در سال 1394 مشغول به کار بودند. حجم نمونه 200 نفر از کارمندان دانشگاه علامه طباطبائی که به روش طبقه ای انتخاب شده بودند. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن و رفتار شهروندی سازمانی توره جمع آوری گردید. برای تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره، معادلات ساختاری،ANOVA و T مستقل استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای 20Spss- و 75/8Lisrel- انجام گرفت.نتایج نشان داد که بین عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی، وفاداری، مشارکت و جوانمردی (001/0p≤) و با وظیفه شناسی (05/0p≤) رابطه معنادار وجود دارد. همچنین مدل پیشنهادی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بوده و ضریب رگرسیون استاندارد عدالت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی 30/0 به دست آمد. از بین ابعاد عدالت سازمانی، عدالت توزیعی و رویه ای قادر به پیش بینی رفتار شهروندی سازمانی بودند (05/0p≤). با مقایسه متغیرهای عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی در سطوح مختلف متغیرهای جمعیت شناختی، تفاوت معناداری در اکثر ابعاد مشاهده نگردید. پژوهش حاضر تصدیقی بر رابطه عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی کارمندان هست. لذا با انجام و اتخاذ استراتژی هایی در راستای بهبود عدالت سازمانی، می توان گام های موثری در جهت نیل به اهداف متعالی سازمان برداشت.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت تعاملی
  • محمد مجتبی زاده، عباس عباس پور، حسن ملکی، مقصود فراست خواه صفحات 21-53
    هدف اصلی این پژوهش واکاوی درک کنشگران اجتماع علمی از الگوی اعتبارسنجی نظام آموزش عالی کشور و طراحی الگوی اعتبارسنجی مناسب است. این پژوهش، ازنظر هدف، از نوع پژوهش های توسعه ای و به لحاظ روش،مبتنی بر نظریه زمینه ایاست.بر اساس این روش، تلاش محققان بر آن بوده است تا به معانی، دیدگاه ها و سازوکارهای ذهنی کنشگران آموزش عالی پی برده شوند. چهار ابزار اصلی گردآوری داده های این پژوهش مصاحبه، مشاهده، یادداشت برداری و مرور اسناد بوده است. بر اساس روش شناسی زمینه ای، و با بررسی داده های به دست آمده در مرحله ی اول کدگذاری باز، 2027 مفهوم به دست آمد. داده های مرحله ی دوم کدگذاری باز، در قالب 1262 مفهوم و 157 مقوله ی عمده طبقه بندی شدند. در مرحله کدگذاری محوری، 25 مقوله هسته ای تعیین شدند. در مرحله ی کدگذاری انتخابی 25 مقوله ی هسته ای به سطح انتزاعی بالاتر ارتقاء داده شد و برحسب ویژگی های شرایطی، تعاملی/فرایندی و پیامدی طبقه بندی شد. در پایان، مقوله ی گفتمان کیفیت، بیم و امید، را به عنوان اصلی ترین و نهایی ترین مقوله ی هسته ای انتخاب و بسط داده شدند. این پژوهش نشان می دهد، کیفیت مفهومی پیچیده و چندبعدی است. بر این پایه، توجه چندجانبه و کلی گرا نسبت به اعتبارسنجی و تضمین کیفیت نظام آموزش عالی ایران و دوری از نگاه جزیره ای و جزء گرا لازم است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، اعتبارسنجی، تضمین کیفیت، نظریه ی زمینه ای و تفسیرگرایی اجتماعی
  • سید محمد میرکمالی، کبری خباره، ابراهیم مزاری، یونس رومیانی صفحات 55-83
    پژوهش حاضر باهدف تبیین نقش واسطه ای سرمایه های انسانی در رابطه خودرهبری کارکنان و چابکی سازمانی مدارس انجام شده است. روش پ‍ژ‍وهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و ازنظر شیوه ی جمع آوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی هست. روش تحلیل این پژوهش از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه مدیران، معاونان، معلمان و کادر اجرایی مدارس دوره اول و دوم ابتدایی ناحیه یک شهرری بوده که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای با اختصاص متناسب، 170 نفر از آنان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه خودرهبری ابیلی و مزاری(1393)، سرمایه های انسانی نادری(1390) و چابکی سازمانی مرادی(1393) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف-اسمیرنوف، T تک گروهی، ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون، و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد سه متغیر اصلی پژوهش (خودرهبری، سرمایه های انسانی و چابکی سازمانی) با یکدیگر رابطه مثبت و معناداری(p<0/01) دارند. مدل یابی معادلات ساختاری نیز حاکی از تاثیر خودرهبری بر سرمایه های انسانی(81/0=γ) و سرمایه های انسانی بر چابکی سازمانی (60/0=β) هست. هم چنین خودرهبری به طور غیرمستقیم و با میانجی گری سرمایه های انسانی بر چابکی سازمانی(39/0=γ) تاثیرگذار است. نتایج همچنین نشان داده که خودرهبری به طور مستقیم بر چابکی سازمانی تاثیرگذار نیست. نهایتا می توان این گونه نتیجه گرفت که ارتقای رفتارهای مبتنی بر خود مسئولیت پذیری و خودآغازگری مانند خودرهبری، نه تنها موجبات رشد سرمایه انسانی را فراهم می کند، بلکه چابکی سازمانی را به واسطه سرمایه انسانی تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، خودرهبری، سرمایه های انسانی، کارکنان، مدارس
  • علی رشیدی، حمید رحیمیان صفحات 85-105
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ویژگی های شغلی و فرهنگی با بهره وری نیروی انسانی در کارمندان آموزش وپرورش شهرستان تربت حیدریه بود. روش پ‍ژ‍وهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردیو ازنظر شیوه ی جمع آوری داده ها توصیفی و از نوع تحقیقات همبستگی هست. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه ی کارمندان آموزش وپرورش شاغل در ادارات آموزش وپرورش شهرستان تربت حیدریه که حدود 250 نفر بودند، تشکیل می دادند. نمونه ای شامل 130 کارمند از بین کارمندان ادارات آموزش وپرورش شهرستان مذکور به روش تصادفی ساده انتخاب شد. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه های ویژگی های شغلی هاکمن و الدهام، با ضریب پایایی 78/0 و پرسشنامه بهره وری نیروی انسانی و فرهنگ سازمانی تیلور و برنت، با ضریب پایایی 73/0 جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون خطی و آزمون t مستقل مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد ویژگی های شغلی و فرهنگ سازمانی با بهره وری نیروی انسانی رابطه مثبت و معنادار دارند. بر اساس این یافته، ویژگی های شغلی 40/0 و ویژگی های فرهنگی 31/0، میزان بهره وری نیروی انسانی کارکنان را در اداره آموزش وپرورش پیش بینی می کنند. همچنین یافته ها نشان داد که از بین ویژگی های شغلی دو ویژگی هویت وظیفه و تنوع مهارت بیشترین رابطه و بازخورد کمترین میزان رابطه را با بهره وری نیروی انسانی دارند. از بین ویژگی های فرهنگی نیز روابط اجتماعی بیشترین میزان رابطه را با بهره وری دارا بود. بنابراین مسئولان و مدیران ادارات و سازمان ها و بخصوص اداره آموزش وپرورش به عنوان سکان دار تعلیم و تربیت یک جامعه لازم است تا با غنی تر کردن هرچه بیشتر و بهتر ویژگی های موردنظر در جهت ارتقای بهره وری نیروی انسانی گام بردارند.
    کلیدواژگان: بهره وری، نیروی انسانی، ویژگی های شغلی و فرهنگی، آموزش وپرورش
  • شمس الله عزیزی اصل، رحمت الله مرزوقی، جعفر جهانی صفحات 107-127
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین توانمندسازی روان شناختی منابع انسانی و چابکی سازمانی بود. روش پ‍ژ‍وهش حاضر ازلحاظ هدف،کاربردی و ازنظر شیوه ی جمع آوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی هست. جامعه آماری شامل کلیه کارمندان دانشگاه شیراز بود. تعداد 303 نفر از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند که 300 نفر پرسشنامه توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر ( 1995) و چابکی سازمانی نیک پور و سلاجقه (1389) را تکمیل کردند. یافته های همبستگی نشان می دهد که بین توانمندسازی روان شناختی و ابعاد آن با چابکی سازمانی رابطه مثبت و معنادار ی در سطح 01P≤. وجود داشته است. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که توانمندسازی روان شناختی پیش بینی کننده معنادار چابکی سازمانی هست و از بین ابعاد آن، سه بعد معناداری، موثر بودن و حق انتخاب 51 درصد از واریانس چابکی سازمانی را تبیین می کنند. یافته ها نشان داد که توانمندسازی روان شناختی کارمندان و چابکی سازمانی دانشگاه بالاتر از حد متوسط بوده است.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، توانمندسازی روان شناختی، چابکی سازمانی
  • حسن احمدی، عادل زاهد بابلان، سید محمد سید کلان صفحات 129-152
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل به وجود آورنده سکوت سازمانی در بین کارکنان دانشگاه بود. برای نیل به این هدف از مطالعه موردی استفاده شد که در ابتدا داده های کیفی، سپس بر اساس یافته های آن، داده های کمی گردآوری و تحلیل شدند. جامعه آماری این پژوهش کارکنان دانشگاه محقق اردبیلی با جمعیت 354 نفر بود. در مرحله کمی از طریق نمونه گیری خوشه ایتعداد 153 نفر برای نمونه گیری برآورد شدند. در بخش کیفی با استفاده از نمونه گیری هدفمند تعداد 11 نفر انتخاب و با آن ها مصاحبه های عمیق صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود که ضریب آلفای کرونباخ آن 92/0 محاسبه گردید. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه بدون ساختار بود که از روش سه بعدی نگری و بازخورد مشارکت کننده برای اعتبار یابی آن استفاده شد. به منظور تحلیل داده های کمی از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار PLS و در بخش کیفی از تحلیل محتوای استقرایی مبتنی بر کدگذاری باز استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که عوامل سازمانی مانند ساختار سازمان، فرهنگ سازمان، عکس العمل منفی از جانب مدیران و سبک رهبری و عوامل فردی مانند ترس از دست دادن شغل، نوع شخصیت فرد و عدم تعهد کارمند جزء دلایلی هستند که موجب سکوت افراد در سازمان شده اند. یافته های دیگر پژوهش نیز نشان داد که ازنظر کارکنان عکس العمل منفی از جانب مدیران بیشترین تاثیر را در سکوت سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، سکوت سازمانی، کارکنان، عوامل سارمانی، عوامل فردی
  • احسان اکرادی، مجتبی عباسی، یاسر محمدنیا صفحات 153-173
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین سبک رهبری تحول گرا با تعالی سازمانی در ادارات آموزش و پرورش استان زنجان می باشد. این پژوهش، از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق تمامی کارکنان ادارات آموزش و پرورش استان زنجان با تعداد 900 نفر و نمونه آماری منتخب بر اساس فرمول کوکران 270 نفر بوده است که به شیوه تصادفی طبقه ایی انتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیرهای تحقیق از پرسشنامه استاندارد رهبری چند عاملی و پرسشنامه استاندارد ارزیابی عمومی عملکرد سازمانی بر اساس تعالی سازمانی EFQM استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون چندگانه به روش گام به گام استفاده گردید. نتایج گویای آن است که بین ابعاد پنج گانه رهبری تحول گرا و متغیر تعالی سازمانی رابطه مثبت معناداری وجود دارد و نقش رهبری تحول گرا در پیش بینی تعالی سازمانی مورد تایید واقع گردید.
    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، تعالی سازمانی، مدل EFQM
|
  • Pages 1-20
    Objective
    This study has been performed to investigate the relationship of organizational justice and organizational citizenship behavior staff Allameh Tabatabai University
    Methods
    The sample consisted of 200 employees of Allameh Tabatabai University who were selected by random sampling method. Data collected by using two questionnaires of organizational justice and organizational citizenship behavior Toure Niehoff. For data analysis using Pearson correlation, multiple regression, structural equation, ANOVA and independent t-test. Data analyzed by SPSS-20 and LISREL-8/7 softwares.
    Results
    results indicated that there is a significant relationship between organizational justice and organizational citizenship behavior, loyalty, cooperation and sportsmanship (p≤0/001) and conscientiousness (p≤0/05). indicators fit proposed model were good and Standardized regression coefficient of organizational justice on organizational citizenship behavior was 0/30. Of the dimensions of organizational justice, distributive justice and procedural were able to predict the organizational citizenship behavior (p≤0/05). By comparing the variables of organizational justice and organizational citizenship behavior at different levels of demographic variables, there was no significant difference.
    Conclusion
    The present study confirms the impact of organizational justice on OCB employees. Therefore, by adopting strategies to increase organizational justice, can be taken effective steps in order to achieve the noble objectives of the organization.
    Keywords: Distributive justice, Interactional justice, Organizational justice, Organizational citizenship behavior, Procedural justice
  • Mohammad Mojtabazadeh, Abbas Abbaspour, Hasan Maleki, Magsood Farasatkhah Pages 21-53
    In this paper, using the approach of emic or orientation from the inside, have paid to analyze the understanding of scientific community actors from accreditation model of system higher education of country. research based on grounded theory, constitute the methodology of this study. according to the method, we have always sought to take on meaning, vision and mental mechanisms of higher education actors. the data of this study were obtained from four sources, which include, interviews, observations, notes and documents. to do so, first open coding, then, are we axial and selective action. having analyzed the data obtained in the first phase coding, in 2027 the concept was achieved. second stage of open data coding, In format of 1262 concept and 156 major categories were classified. in axial coding stage, 25 core categories were determined. in selective coding stage, again 25 core category to a higher level of abstraction we have upgrade and classified in terms of characteristics of conditions, interactive / process and outcome. in the end, category of quality discourse, fear and hope, as the most original and the most ultimate core category Select and according to its features were developed. then, related made other categories in the form of a paradigm model with the this category.
    Keywords: Accreditation, quality assurance, grounded theory, social interpretivism
  • Pages 55-83
    This study aimed to explain the mediating role of human capital on the relationship between stuff's self-leadership and school's organizational agility. The research method was descriptive and correlational and data analysis method was SEM. The population consists of all administrators, principals, teachers and administrative staff first and second elementary school area of Rey that Using Cochran's sampling formula that Sample size was determined 170 persons by Stratified sampling with proportional allocation. For data collection used of self-leadership questionnaire of Abili and Mazari (2014) with the reliability (α =0/95), human capital questionnaire of Naderi (2011) with the reliability (α=0/97) and organizational agility questionnaire of Moradi (2013) with the reliability (α =0/96) for analyzing data Kolmogorov-Smirnov test, one sample t-test, stepwise regression and structural equation modeling was used. Results showed that self-leadership, human capital and organizational agility are higher than average. The correlation results showed that three variables correlate with each other this have significant relationship (p
    Keywords: Self, Leadership, Human Capital, Organizational agility, Schools
  • Pages 85-105
    This research aimed to investigate the relationship between job characteristics and cultural the productivity of human resources in staff education was Torbat city. To this end a group consisting of 130 employees of the education between torbat advert staff and the simple random sampling as rock samples were selected and participated in this research. Research data using questionnaires and job characteristics Hackman Oldham, by a factor of 78/0 reliability and productivity of human resources and organizational culture questionnaire Taylor and Brent, with 73/0 reliability coefficient was obtained. The research data were collected using the Pearson correlation test, linear regression analysis and follow-up tests were analyzed. Job characteristics and organizational culture results showed a significant positive correlation with labor productivity and According to the characteristics of the job 40/0 and 31/0 cultural features, the productivity of human resources staff in the Department of Education predict. The officers and directors of departments and agencies, particularly the Department of Education as a society need to helm education It is necessary to enrich the community with more and better features such as a variety of tasks, important work, the autonomy of the individual and feedback, as well as strong organizational culture, human resources to increase productivity.
    Keywords: job characteristics, productivity, human resources, cultural
  • Pages 107-127
    The goal of this study was to investigate the relationship between Psychological empowerment of human resources and organizational agility from the viewpoint of Shiraz university staff. Statistical population of this study was all Shiraz university staff that by multistage cluster sampling, 303 staff selected. The instruments of this study included Psychological Empowerment Questionnaire (spritzer,1995) and Organizational Agility Questionnaire (nikpoor and salajegheh,1388) that after calculating validity and reliability and distribution them, data analyzed by one sample t-test, Pearson correlation coefficient and the multivariate regression. One-sample t-test results showed that psychological empowerment of employees and organizational agility of university are higher than average level. The correlation results showed that there is a positive and significant relationship between the psychological empowerment and its’ dimensions and organizational agility in P≤01 level. The regression results showed that psychological empowerment is a significant anticipant of organizational agility and through its dimensions, three dimensions of meaningfulness, choice, being efficiency anticipate 51 percent of the variance of organizational agility.
    Keywords: Psychological empowerment, Organizational agility, Shiraz university
  • Hasan Ahmadi, Adel Zahed Babaelan, Seyyed Mohammad Seyyed Kalan Pages 129-152
    The aim of the current research was to identify causes of organizational silence among the staff of the University of Mohaghegh Ardabil. To achieve the aim, case study was used which first qualitative phase was conducted and after that quantitative data was collected and analyzed. The research population was 354 faculty members of mohaghegh university which 11 members of them were studied through cluster sampling in the qualitative phase and 153 members of them were selected via cluster sampling method. to collect qualitative data, unstructured interview was conducted which validated based on triangulation and participant feedback. On the other hand, the tool for quantitative phase was researcher- designed questionnaire which reliability was 0/92. Inductive content analysis through open coding was applied for analyzing qualitative data and software pls were used for quantitative data. The results showed that that organizational factors such as organizational structure, culture and negative reaction on the part of management and leadership styles and personal factors such as fear of job loss, type of personality, and lack of employee commitment are the reasons that lead to silence people in organizations . Findings also showed the negative reaction from staff managers have the greatest impact on organizational silence.
    Keywords: Higher Education, organizational silence, staff
  • Pages 153-173
    The purpose of this research was to study the relationship between transformational leadership and organizational excellence of educational offices of Zanjan province. In this study, the variables of transformational leadership and organizational excellence were considered as the independent variable in five dimensions and the dependent one, respectively. This study, in terms of purpose, was an applied research and in terms of method was descriptive-survey and correlational. The population of the study was the whole staff of the educational offices of Zanjan province with people, and the selected statistical sampling based on Cochrane formula was 270 people selected by stratified random sampling. A multifactor standard leadership questionnaire and EFQM were used to measure the research variables. Multivariate regression test was used to analyze the data. These results suggest that there is a positive significance between the five dimensions of transformational leadership and organizational excellence, and the role of transformational leadership in explaining organizational excellence was justified.
    Keywords: transformational leadership, organizational excellence, EFQM