فهرست مطالب

نشریه علوم زمین خوارزمی
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه بهرامی، عباس آسیابانها، محسن نصرآبادی * صفحات 125-150
    مجموعه دگرگونی سلطان آباد در نوار افیولیتی شمال شرق سبزوار برونزد دارد. در این مجموعه همراه با متابازیت، سرپانتینیت و توده های نفوذی آداکیتی، یک توده گنیسی مجزا نیز وجود دارد. کانی های سنگ ساز نمونه های گنیسی شامل کوارتز، پلاژیوکلاز، اپیدوت، آمفیبول، گارنت و کلریت هستند. بر اساس فراوانی کانی های تیره و روشن، انواع مختلف گنیس های مافیک، حدواسط و فلسیک قابل تمایز هستند. میانگین شرایط دگرگونی گنیس های مجموعه سلطان آباد، (±39) 462 درجه سانتی گراد در فشار (15/2±) 4/12 کیلوبار محاسبه شده که می تواند در یک جایگاه فرورانش با رژیم حرارتی نسبتا داغ حکم فرما باشد. شیمی سنگ کل گنیس های بررسی شده نشان دهنده ترکیب پلاژیوگرانیتی آن هاست که در نتیجه ذوب بخشی توالی مافیک پوسته اقیانوسی به دست آمده اند. نسبت های ایزوتوپی هافنیم زیرکن و الگوی نمودار عناصر نادر خاکی قرابت این گنیس ها با مورب را تایید می کند. گنیس های مجموعه دگرگونی سلطان آباد، شباهت ترکیبی چشم گیری با پلاژیوگرانیت پهنه های افیولیتی ایران و قبرس نشان می دهند. شاخص های ژئوشیمیایی این گنیس ها، با پلاژیوگرانیت های جایگاه بالای فرورانش نیز قابل مقایسه است. احتمالا گنیس ها و شیست های آبی مجموعه دگرگونی سلطان آباد، معرف پلاژیوگرانیت و سنگ های مافیک لیتوسفر اقیانوسی سبزوار است که دست خوش دگرگونی پهنه فرورانش شده است.
    کلیدواژگان: گنیس، متابازیت، ژئوشیمی، دما- فشارسنجی، مجموعه دگرگونی سلطان آباد، سبزوار
  • جواد درویشی خاتونی* صفحات 151-168
    دشت خوزستان در جنوب باختری ایران حدود 9/3 درصد از مساحت کشور را در برگرفته است. این منطقه عمدتا به وسیله رسوبات کواترنری با ضخامتی بیش از 300 متر در برخی نواحی، پوشیده شده است. بررسی های رسوب شناسی و زمین شیمی در رسوبات پهنه های ماس های، علاوه بر تعیین شاخص های ژئوشیمیایی به منظور تعیین منشا احتمالی ذرات، بررسی خصوصیات زمین زیست محیطی عناصر موجود در این ذرات و نقش آن ها در آلودگی محیط زیست نیز حائز اهمیت است. در این پژوهش، بر اساس روش های استاندارد نمونه برداری برای بررسی های رسوبات سطحی، 35 نمونه رسوب سطحی، برای انجام تحقیقات ژئوشیمی رسوبی و رسوب شناسی از توده های ماس های 5 منطقه در دشت خوزستان برداشت شد. نمونه ها در آزمایشگاه های سازمان زمین شناسی کشور از نظر دانه بندی و عنصری تجزیه شد. بررسی های رسوب شناسی نشان دهنده این است که اندازه رسوبات در حد ماسه و ماسه گلی در برخی نقاط با کمی گراول است که با استفاده از پارامتر های آماری رسوب شناسی و بررسی های مورفوسکوپی غالبا نشان دهنده منشا بادی است که تحت تاثیر فرآیند های آبی نیز قرار گرفته اند. پژوهش های ژئوشیمی رسوبی بر اساس پردازش و تجزیه فاکتوری و خوش های داده ها در نرم افزار SPSS انجام شد که دو منشا اصلی برای عناصر موجود در رسوبات پهنه های ماس های می توان در نظر گرفت: عناصر
    کلیدواژگان: رسوب شناسی، ژئوشیمی رسوبی، نهشته های بادی، استان خوزستان
  • محمدعلی عرفانی، سید ناصر رئیس سادات، مریم معتمدالشریعتی * صفحات 169-198
    در این پژوهش نهشته های کرتاسه در برش کرچ که در جنوب غرب قائن و بخشی از حاشیه شرقی بلوک لوت واقع شده، از نظر چینه نگاری زیستی و سیستماتیک دیرینه فرامینیفرهای شناسایی شده بررسی شده است. این برش 260 متر ضخامت دارد و شامل مارن و شیل های کرم رنگ همراه با میان لایه هایی از سنگ آهک رسی و سنگ آهک متوسط لایه با رنگ روشن است که بر یک لایه سنگ آهک توده ای در پائین و در زیر ماسه سنگ قرمز قهوه ای در بالا قرار گرفته است. در برش کرچ تعداد 17 جنس و 22 گونه از فرامینیفرهای پلانکتونیک و بنتیک شناسایی و توصیف شدند. بر این اساس چهار بایوزون شناسایی شدند. بر اساس مجموعه فرامینیفرهای شناسایی شده سن آلبین تا سنومانین پیشین برای این برش پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: فرامینیفرا، سیستماتیک، چینه نگاری زیستی، آلبین، سنومانین، قائن
  • علی منافی آذر، عطاالله ندیری، ماشااله خامه چیان * صفحات 199-212
    فرونشست سطح زمین در اثر استخراج بی رویه از منابع آب زیرزمینی، یکی از رویدادهایی است که در ایران به وفور مشاهده شده است. این پدیده در صورت نبود مدیریت صحیح، می تواند خسارات جبران ناپذیری را برای مناطق دچار این پدیده، ایجاد کند. هم چنین رشد جمعیت و تکنولوژی زراعی، استفاده بیش از گنجایش منابع آب زیرزمینی برخی از نقاط ایران را به دنبال داشته است. نرخ فرونشست زمین ناشی از برداشت بیش از حد آب های زیرزمینی در دشت تهران در طی سال های اخیر افزایش یافته است. در چنین شرایطی آثار زیان بار آن بر زمین های کشاورزی، ساختمان ها، شریان های حیاتی و دگرشکلی های سطح زمین به صورت فروچاله ها، ترک ها و شکاف های زمین در حال گسترش هستند. در این پژوهش با استفاده از مدل ALPRIFT که یک مدل وزن دهی ساده است و شامل 7 لایه موثر بر فرونشست (جنس لایه های زیرین، کاربری زمین، پمپاژ، تغذیه، ضخامت آبخوان، فاصله از گسل، افت سطح آب زیرزمینی) است میزان آسیب پذیری فرونشست دشت با تلفیق لایه ها در محیط Arc GIS برای فاصله زمانی یک سال (1395-1394) به دست آمد و برای صحت سنجی این مدل از نقشه ماهواره ای InSAR استفاده شد. با وجود قابل قبول بودن نتایج، برای بهبود نتایج حاصل و بهینه سازی وزن های اعمال شده از روش الگوریتم ژنتیک استفاده شد. نتایج نشان داد که بهینه سازی وزن های اعمال شده به وسیله الگوریتم ژنتیک، با افزایش ضریب هم بستگی از 64/0 به 75/0، بین شاخص فرونشست و فرونشست های به دست آمده در دشت، توانایی بیش تری در ارزیابی فرونشست دارد.
    کلیدواژگان: پتانسیل فرونشست، آبخوان، بهینه سازی وزن، مدل ALPRIFT، الگوریتم ژنتیک، نقشه ماهواره ای InSAR
  • اکرم مهدیزاده، فاطمه واعظ جوادی، عباس قادری، علیرضا عاشوری * صفحات 213-240
    سازند هجدک در منطقه کالشور شامل تناوبی از ماسه سنگ های کوارتزآرنایتی آرکوزی با شیل های خاکستری تیره تا سبز، سیلتستون و میان لایه های زغال سنگ است. این سازند دربر دارنده ماکروفسیل های گیاهی به نسبت خوب حفظ شده ای است که در این پژوهش بررسی شده اند. تعداد 15 گونه ماکروفسیل گیاهی متعلق به 9 جنس از راسته های مختلف اکوئی ستال ها، فیلیکال ها، سیکادال ها و پینال ها شناسایی شدند. بر این اساس، یک زیست زون تجمعی به نام Nilssonia bozorga- Coniopteris hymenophylloides assemblage zone و سه زیر زیست زون به نام های زیر زیست زون Klukia exilis taxon range zone (I)، زیرزیست زون Klukia exilis- Ferizianopteris undulata interval zone (II) و زیر زیست زون Ferizianopteris undulata- Equisetites sp. cf. E. columnaris interval zone (III) به ترتیب از پایین به بالا تعیین شد. زیست زون های سازند هجدک در منطقه بررسی شده با سایر زیست زون های هم ارز بازه زمانی ژوراسیک میانی در منطقه طبس قابل مقایسه و تطابق هستند. از این رو، پراکنش زیست زون فراگیری به نام Coniopteris hymenophylloides- Klukia exilis assemblage zone در زمان ژوراسیک در تمام پهنه طبس خاطر نشان می شودد. با توجه به حضور گونه های شاخص Coniopteris hymenophylloides و Klukia exilis، سن آالنین- باژوسین برای این مجموعه فسیلی در نظر گرفته می شود. پژوهش های آماری انجام شده نشان می دهد راسته های فیلیکال ها، سیکادال ها، پینال ها و اکوئی ستال ها به ترتیب با فراوانی نسبی 08/48 %، 69/32 %، 38/15 % و 85/3 % بیش ترین حضور را در مجموعه گیاهی بازه زمانی ژوراسیک میانی در منطقه کالشور داشته اند. هم چنین جنس های Nilssonia، Podozamites، Ferizianopteris و Lobifolia به ترتیب با فراوانی نسبی 69/32 %، 38/15 %، 54/11 % و 54/11 % بیش ترین حضور را در این منطقه داشته اند. فراوانی نسبی فیلیکال ها و سیکادال ها و نیز میانگین عددی تراز گیاهی[1] فلورای کالشور که نمره 33/46 را به دست می دهد، حاکی از آب و هوای مرطوب و نیمه گرمسیری در این منطقه جغرافیایی در محدوده زمانی آالنین- باژوسین بوده است.
    کلیدواژگان: ماکروفسیل های گیاهی، زیست چینه نگاری، آب و هوای دیرینه، سازند هجدک، ژوراسیک میانی، طبس
  • محمود صادقیان، حبیب قاسمی، خانم سکینه شکاری، پرفسور مینگو جای، خانم مرضیه ویس کرمی * صفحات 241-262

    متاریولیت های رخنمون یافته در مجموعه دگرگونی-آذرین ماجراد در جنوب شرق شاهرود و در لبه شمالی زون ساختاری ایران مرکزی واقع شده اند. متاریولیت ها بخش مهمی از طیف ترکیب این کمپلکس هستند که به شکل گنبد و یا میان لایه با مرمرهای کلسیتی و دلومیتی، متاپلیت ها و متاپسامیت ها رخنمون دارند. در اثر دگرگونی و میلونیتی شدن، برگوارگی و خطوارگی بارزی در آن ها توسعه یافته است. بر اساس شواهد ژئوشیمیایی، متاریولیت ها دارای ماهیت کالک آلکالن پتاسیم متوسط تا پتاسیم زیاد هستند. این سنگ ها در نمودار عناصر نادر خاکی به هنجار شده به کندریت از عناصر نادر خاکی سبک (به استثنای Eu) نسبت به عناصر نادر خاکی سنگین غنی شدگی دارند، و در نمودار عنکبوتی به هنجار شده به گوشته اولیه از U, Th, Pb و K غنی شدگی و از Zr Ti, P, Sr, و Nb تهی شدگی نشان می دهند. متاریولیت ها به دسته ریولیت های خشک یا دمای زیاد تعلق دارند و در محیط های کششی درون قاره ای تشکیل شده اند. سن سنجی های انجام شده به روش U-Pb روی زیرکن های جدا شده از آن ها، نشان گر دامنه سنی 6/587 تا 508 میلیون سال (نئوپروتروزوئیک پایانی-کامبرین زیرین) است؛ ولی با توجه به سن توده های گرانیتوئیدی قطع کننده این مجموعه (/3± 553 میلیون سال)، سن نئوپروتروزوئیک پایانی (ادیاکارن) برای آن ها منطقی تر است و در ضمن تعلق داشتن آن ها به مناطق پی سنگی و گندوانایی ایران را تایید می کند.

    کلیدواژگان: متاریولیت، نئوپروتروزوئیک پایانی، محیط های کششی درون قاره ای، ماجراد، شاهرود
  • اسرا یوسفی، فریماه آیتی، محمدعلی مکی زاده * صفحات 263-286
    منطقه بررسی شده در شمال غرب استان اصفهان در 25 کیلومتری شمال غرب شهرستان داران قرار گرفته است. ترکیب سنگ شناختی توده نفوذی منطقه شامل گرانیت و گرانودیوریت و سری ماگمایی آن ها از نوع کالک آلکالن و محیط ژئوتکتونیکی آن ها قوس آتشفشانی است. گرانیت های منطقه با توجه به ویژگی های ژئوشیمیایی دارای ویژگی گرانیت های نوع I است. این توده گرانیتوئیدی، پی سنگ دگرگونی به سن پالئوزوئیک (؟) را قطع کرده و منجر به تشکیل مرمر- اسکارن و هورنفلس با رخداد محدود در منطقه شده است. براساس پژوهش های صحرایی و پتروگرافی، دو مرحله اصلی اسکارنی شدن (پیش رونده و پس رونده) در منطقه بررسی شده شناسایی شده است. مرحله پیش رونده با تشکیل مجموعه کانیایی بدون آب (گارنت، کلینوپیروکسن و ولاستونیت) مشخص می شود. در مرحله پس رونده سیلیکات های بدون آب، به مجموعه ای از کانی های سیلیکاتی کلسیمی آبدار (اپیدوت، ترمولیت– اکتینولیت، وزوویانیت) تبدیل شده و در نهایت با افزایش CO2 محیط واکنش های کربناته شدن مجدد صورت گرفته و سبب تبلور و جانشینی دوباره کلسیت شده است. نتایج تجزیه های ژئوشیمیایی و مقایسه الگوی عناصر اصلی گرانیتوئیدهای منطقه با سایر گرانیتوئیدهای اسکارنی شناخته شده دنیا، نشان از انطباق این مجموعه با گرانیتوئیدهای مرتبط با اسکارن های تنگستن، مولیبدن و قلع دارد.
    کلیدواژگان: توده نفوذی، اسکارن، بوئین میاندشت، زون سنندج سیرجان
|
  • Somaieh Bahrami , Abbas Asiabanha , Mohsen Nasrabady * Pages 125-150
    Soltanabad metamorphic complex cropped out in the ophiolitic range of NE Sabzevar. There is a distinict gneissic body in this complex associated with metabasite, serpentinite and adakitic intrusions. Quartz, albite, epidote, amphibole, garnet and chlorite are rock forming minerals of gneissic samples. On the basis of abundance of light and dark minerals, different types of felsic, intermediate and mafic gneisses are distinguishable. Average metamorphic conditions of gneisses from Soltanabad complex is calculated as 462 (±39)°C at pressure of 12.4 (±2.15) kb which can be predominant in hot thermal regime of a subduction setting. Whole rock chemistry of investigated gneisses indicates their plagiogranitic composition that produced by partial melting of mafic sequence of oceanic crust. Isotopic ratios of Hf from Zr and REE pattern confirm MORB affinity of these gneisses. The gneisses from Soltanabad metamorphic complex display considerable compositional similarity with plagiogranite fron Iran and Cyprus ophiolitic zones. Geochemical characteristics of these gneisses are comparable with plagiogranites of supra-subduction zone setting as well. Probably gneisses and blueschists of Soltanabad metamorphic complex represent plagiogranites and mafic rocks of Sabzevar oceanic lithosphere that have experienced subduction zone metamorphism.
    Keywords: gneiss, metabasite, geochemistry, thermobarometry, Soltanabad metamorphic complex, Sabzevar
  • Javad Darvishi* Pages 151-168
    The Khuzestan plain is located in south western of Iran and is covered about 3.9 percent of the country area. Khuzestan plain is mostly covered by the Quaternary deposits. The thickness of these deposits exceeds 300m in some areas .Sedimentology and geochemistry studies of sand dunes producing centers are important not only to determine sedimentology and geochemical features of the possible origin of the particles, but also important to determine the characteristics of the environmental elements in these particles and their role in environment and air pollution. In this study, based on standard methods of sampling for surface sediments study, 35 samples, for study of sedimentary and sedimentary geochemistry were taken from sand dunes from 5 areas in the Khuzestan plain. The samples were investigated by grain size and chemical analyses in laboratories of Geological Survey of Iran. The results indicate that the size of the deposits is classified in sand, muddy sand and minor amount of gravel. Statistical parameters of sedimentology and morphoscopic studies often indicate wind source which has been influenced by fluvial processes. Regarding the geochemistry of sedimentary studies, and according to factor and cluster analysis with SPSS software, the two main sources of elements in the Khuzestan plain aeolian sediments are: detrital (Cu, Li, Nb, Ni, Th, V, Zn, La, Pr); Chemical (evaporation) and anthropogenic pollutions (petroleum pollution) (Zr, Ba, U, Sr). The results of the Factor analysis were confirmed by results of the cluster analysis
    Keywords: Sedimentology, Sedimentary geochemistry, Aeolian sediments, Khuzestan province
  • Mohammad Ali Erfani, Seyed Naser Raisossadat, Maryam Motamedalshariait * Pages 169-198
    In this research Cretaceous deposits of Kerch section in the southwestern Qayen that is located in the eastern margin of the Lut Block, were studied from point of systematics and biostratigraphy. This section with 260 meters thickness, mainly formed by gray to cream color marl and shale, marly limestone and limestone that is laid on a light-colored limestone bed at the base. Seventeen genera and twenty two species from benthic and planktonic foraminifera have recognized and four biozones including Microhedbergella rischi Interval Zone, Ticinella praeticinensis Interval Zone, Ticinella raynaudi Interval Zone, Lenticulina subangulata -Lenticulina macrodisca assemblage zone have determined. Based on identified foraminifera an Albian to Early Cenomanian age have been suggested for Kerch section.
    Keywords: Foraminifera, Systematics, Biostratigraphy, Albian, Cenomanian, Qayen
  • Ali Manafiazar , Ataalah Nadiri , Mashalah Khamehchiyan * Pages 199-212
    Nderground land subsidence due to extraction of groundwater resources is one of the events that have been observed in abundance in Iran. If it is not properly managed, this phenomenon can cause irreparable damage to the areas affected by this phenomenon. Population growth and crop technology have also led to more use of groundwater resources in some parts of Iran.
    The rate of land subsidence due to excessive groundwater abstraction in Tehran plain has increased over recent years. Under such conditions, its harmful effects on agricultural land, buildings, vital arteries, and deformations of the earth's surface develop in the form of hollows, cracks and fissure in the earth. In this research, using the ALPRIFT model, which is a simple weighing model, consists of seven layers that are effective on subsidence (aquifer media, land use, pumping of groundwater, recharge, impact of aquifer thickness, fault distance, groundwater level decline). The level of vulnerability of plain subsidence was obtained by combining layers in the Arc GIS for a period of one year (2015-2016) and the InSAR satellite radar map was used to validate this model. Despite the acceptability of the results, the genetic algorithm was used to improve the results and optimize the weights. The results showed that the optimization of the weights applied by the genetic algorithm, with increasing correlation coefficient from 0.44 to 0.75, between the subsidence index and the subsidence in the plain, is more capable of evaluating subsidence
    Keywords: Subsidence potential, Weight optimization, ALPRIFT model, Genetic Algorithm, InSAR radar Map
  • Akram Mehdizadeh , Fatemeh Vaez Javadi Dr., Abbas Ghaderi Dr., Alireza Ashouri Dr. * Pages 213-240
    The Hojdek Formation in the Kale-shur area consists of alternation of fine quartz arenitic - arkosic sandstones with dark gray to green shales and coal seams. This formation includes relatively well-preserved plant macrofossils which are studied here for the first time. 15 species of 9 genera belong to different orders such as Equisetales, Filicales, Sycadales and Pinales have been determined in this study. Based on these species, one biozone called Nilssonia bozorga - Coniopteris hymenophylloides Assemblage zone and two subzones in ascending order called Klukia exilis Taxon Range zone (I) and Ferizianopteris undulata- Equisetites sp. cf. E. columnaris Interval zone (II) were recognized in this section. The mentioned biozones in the studied area are comparable with the correspondent biozones of the Middle Jurassic interval in the Tabas area. Thus, the Coniopteris hymenophylloides-Klukia exilis Assemblage zone is proposed as a widespread biozone for the Tabas area during the Middle Jurassic. According to occurrence of the index fossils such as Coniopteris hymenophylloides and Klukia exilix the age of Aalenian-Bajocian is considered for this assemblage. Analytical studies reveals the Filicales, Cycadales, Pinales and Equisetales respectively with relative abundance of 48.08%, 32.69%, 15.38% and 3.85% were the most plentiful orders in the Middle Jurassic succession of the Kale-shur area. In addition, Nilssonia, Podozamites, Ferizianopteris and Lobifolia were the most abundant genera with 32.69%, 15.38%, 11.54% and 11.54% abundance in this region. The relative abundance of Filicales and Cycadales established a humid sub-tropical climate for this region.
    Keywords: Plant macrofossil, Biostratigraphy, Hojedk Formation, Jurassic, Tabas
  • arami Ms, Mahmoud Sadeghian Dr, Habibollah Ghasemi Dr, Sakineh Shekari Ms, Mingguo Zhai Dr, Marzieh Veis* Pages 241-262

    Majerad igneous - metamorphic complex is located in the southeast of Shahrood and in the northern edge of the central structural zone of Iran. Metarhyolites are important compositional constituent of this complex and cropped out in the form of domes and/or intercalations with calcitic and dolomitic marbles, metapelites and metapsammites. Foliation and lineation were developed in metarhyolites due to metamorphism and mylonitisation. Based on the geochemical evidence, metarhyolites have medium to high K calc-alkaline nature. These rocks are enriched in light rare earth elements (exception of Eu) with respect to heavy rare earth elements in primitive mantle normalized REE diagram, and enriched in U, Th, Pb and K, and depleted in Zr Ti, P, Sr, and Nb in primitive mantle normalized spider diagram. Metarhyolites belong to category of dry or high temperature rhyolites and formed in intracontinental extensional setting. U-Pb dating obtained on the extracted zircons of metarhyolites, is an indicative of age range from 587.6 to 508 Ma (Ediacaran (Late Neoproterozoic) - Early Cambrian), but according to the age of granitoid cutting this complex (553 ± 3.8 Ma), Late Neoprotrozoic (Ediacaran) is more reasonable age for metarhyolites and meanwhile confirms their belonging to crystalline basement and Gondoanwan terrains of Iran.

    Keywords: Metarhyolites, Late Neoproterozoic, intracontinental extensional setting, Majerad, Shahrood..
  • Asra Yosefi, Farimah Ayati, Mohammad Ali Mackizadeh * Pages 263-286
    The study area is located in north west of Isfahan and 25 km north west of Daran. Buin-Miandasht intrusive rocks consist of granite and granodiorite. Based on geochemical diagrams, these granitoids are calc-alkaline and evolved in volcanic arc environments. The studied rocks geochemically belong to the I -type granites. This intrusion has intruded into the metamorphic basement (Paleozoic?) and a small occurrence of skarn and hornfels has been formed. Based on field and petrographic investigation, two main stages of skarnization (progressive and regressive) have been identified. Progressive stage identified by anhydrous mineral assemblages (garnet, clinopyroxene). In retrograde stage, anhydrous silicates changed to hydrated calcic silicates (epidote, tremolite-actinolite, vesuvianite) and finally decarbonation reactions occured in response to CO2 increasing. This event led to the crystallization and replacement of calcite. Based on geochemical results, the composition of Buin-Miandasht granitoids are similar to granitoide composition associated with tungsten, molybdenum and tin mineralization worldwide.
    Keywords: Intrusive rocks_Skarn_Buin Miandasht_Sanandaj – Sirjan Zone