فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 18 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرین قلی پور ، ابوالحسن فقیهی ، محمد علی شاه حسینی ، بهارک سفیدگران * صفحات 1-24
    امروزه مدیران، بویژه مدیران منابع انسانی به عنوان شاخص ترین هدایت کننده برنامه های توسعه شناخته می شوند و درصورتی می توانند این مهم را به شیوه ای مطلوب اجرایی نمایند که خود، برخوردار از روحیه یادگیری و برنامه ای مدون برای طی مسیر تعالی فردی باشند. ین پژوهش با هدف ارائه الگوی برنامه توسعه فردی مدیران منابع انسانی صنعت بانکداری و تبیین اجزا و مولفه های برنامه توسعه و روابط میان آنها صورت پذیرفته است. نخست؛ پیشینه موضوع، دیدگاه ها و تحقیقات مختلف درخصوص برنامه توسعه فردی به صورت گسترده مورد مطالعه قرار گرفت و با بهره گیری از نتایج این گام، الگوی اولیه طراحی گردید. سپس مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 14 نفر از مدیران ارشد منابع انسانی سیستم بانکی صورت پذیرفت و داده های حاصل با روش تحلیل تم و با بهره جستن از نرم افزار QSR Nvivo تحلیل شد. در ادامه مصاحبه گروهی در قالب تشکیل گروه کانونی با حضور 6 نفر از متخصصین منابع انسانی در صنعت بانکداری و اساتید صاحبنظر در این حوزه برای اعتباربخشی به چارچوب الگوی پیشنهادی انجام گرفت و در نهایت به منظور اعتباردهی و اولویت بندی مولفه های مزبور، توزیع پرسشنامه بین تمامی 32 نفر مدیر عالی منابع انسانی بانک های کشور به عنوان گام دیگر پژوهش مد نظر قرار گرفته است. همچنین روایی پژوهش از بعد محتوا و سازه و پایایی آن به کمک ضریب کاپا و روش هولستی سنجش شده است. در این پژوهش عوامل تاثیرگذار (استراتژی، فرهنگ و بافت سازمانی) ، عوامل موفقیت (الزامات سازمانی، الزامات طراحی و الزامات فردی) و نتایج (شناختی، نگرشی، مهارتی و عملکردی) به عنوان مولفه های برنامه توسعه فردی تعیین شده است. همچنین شایستگی های موردانتظار و محورهای قابل توسعه مبتنی بر شایستگی در مدیران منابع انسانی صنعت بانکداری شناسایی و چگونگی تحقق اقدامات توسعه ای تبیین شده است.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، شایستگی، برنامه توسعه فردی، توسعه مدیران منابع انسانی، صنعت بانکداری
  • بهار بندعلی *، محمود ابوالقاسمی ، محمدحسن پرداخت چی ، مرتضی رضایی زاده صفحات 25-53
    یکی از راهبردهای ارتقای کیفی دانشگاه ها توجه به رشد و بالندگی اعضای هیئت علمی است. بر این اساس دانشگاه ها تلاش می کنند تا با ارائه برنامه هایی به منظور بالندگی اعضای هیئت علمی، گامی در جهت ارتقای کیفیت بردارند. علی رغم تاکید فوق، استقبال اساتید از برنامه های بالندگی هیئت علمی در حد انتظار نبوده است و این موضوع نیازمند مطالعه و رسیدگی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف ارتقای برنامه های بالندگی هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، درصدد شناسایی نقاط ضعف آن از دیدگاه اساتید است. در طرحی کیفی و پدیدارشناسانه، مصاحبه های نیمه ساختاریافته ای با 29 نفر از اساتید دانشگاه شهید بهشتی انجام و از آنان درباره نقاط ضعف برنامه های بالندگی هیئت علمی دانشگاه سوال شده است. مصاحبه های پیاده سازی شده با استفاده از روش اشتراوس-کوربین و در سه مرحله کدگذاری شدند. در نتیجه فرایند کدگذاری، چهارده نقطه ضعف برای برنامه های بالندگی شناسایی شدند که عبارتند از: «بی توجهی به ابعاد گوناگون بالندگی هیئت علمی» ، «بی نظمی در برنامه ها» ، «بی توجهی به انگیزاننده های درونی» ، «بی توجهی به تفاوت های فردی» ، «اجرا نشدن نیازسنجی» ، «تعداد و تکرار کم برنامه ها» ، «منعطف نبودن زمان برنامه ها» ، «اطلاع رسانی ضعیف» ، «موضوعات نامناسب» ، «محتوای نامناسب» ، «روش های یاددهی-یادگیری غیر اثربخش» ، «تعامل و مشارکت پایین» ، «نبود سازوکارهای کافی برای ارزیابی اثربخشی دوره» و «ضعف کانال های بازخورد». برای دستیابی به دیدگاهی جامع تر درباره برنامه های بالندگی هیئت علمی، نقاط ضعف شناسایی شده، در قالب عناصر برنامه درسی طبقه بندی شدند و مورد بحث قرار گرفتند. در مجموع بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت برنامه های بالندگی هیئت علمی دانشگاه در هر چهار گروه هدف، محتوا، روش های یاددهی-یادگیری و روش های ارزیابی نیاز به یک بازنگری اساسی دارد.
    کلیدواژگان: برنامه بالندگی هیئت علمی، اعضای هیئت علمی، اساتید دانشگاه، آموزش عالی، دانشگاه شهید بهشتی
  • حمیدرضا آراسته، اکبر حسنپور ، احمد ایزدی ، طهمورث بستانی املشی * صفحات 55-79
    هدف کلی این پژوهش طراحی الگوی شایستگی مدیران روابط عمومی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه مدیران و روسای شرکت ملی گاز ایران و شرکت های وابسته به آن می باشد. نمونه گیری در دو بخش کیفی (10 نفر از کارشناسان) و کمی (324 نفر) صورت پذیرفت. گردآوری اطلاعات از طریق روش مصاحبه و پرسشنامه صورت پذیرفته است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تائیدی، آزمون آنالیز واریانس، ماتریس همبستگی، ماتریس واریانس-کوواریانس استفاده شد. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان از آن دارد که هفت شایستگی ویژگی شخصیتی، مهارت، توانایی، اعتبار عمومی ، نگرش و بینش، دانش، اعتبار حرفه ای مهم ترین شایستگی مدیران شاغل در روابط عمومی را تشکیل می دهند. با توجه به نتایج به دست آمده، مدیران شرکت ملی گاز ایران باید شایستگی های یادشده را مدنظر قرار داده تا بتوانند مدیرانی را انتخاب، انتصاب و پرورش دهند که بیشترین کارایی و اثربخشی را در حوزه روابط عمومی شرکت داشته باشند.
    کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی مدیران، روابط عمومی، شرکت ملی گاز ایران
  • اعظم ملامحمدی *، اباصلت خراسانی ، کورش فتحی واجارگاه ، مقصود فراستخواه صفحات 81-109
    این پژوهش با هدف بررسی عوامل توسعهای اثرگذار بر استقرار نظام مدیریت کیفیت سازمانی دانشگاه ها با تاکیدبر توسعه منابع انسانی به روش کیفی داده بنیاد انجام شد. بر این اساس با تعداد 27 نفر از صاحبنظران این عرصه در قالب سه گروه اساتید، تصمیم گیرندگان و افراد کلیدی حوزه کیفیت دانشگاهی که از طریق نمونه گیری هدفمند شناسایی شدند، مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. تحلیل داده ها طی مراحل کدگذاری باز، محوری و گزینشی به کمک نرم افزار MAXQUDA 12 انجام شد. جهت روایی داده ها از تکنیک های مشارکتی بودن پژوهش، چک کردن اعضاء، خودبازبینی محقق و شاخص پایایی بین دو کدگذار استفاده گردید. مطابق یافته های پژوهش مولفه های موثر بر استقرار نظام مدیریت کیفیت دانشگاهی در قالب 9 مقوله اصلی و 35 مقوله فرعی قابل توصیف است که عبارتند از (1) دستآوردهای مورد انتظار از آموزش عالی (3 مقوله فرعی) ، (2) آموزش دانشگاهی (3 مقوله فرعی) ، (3) منابع و امکانات (3 مقوله فرعی) ، (4) نظام ارزیابی دانشگاه (3 مقوله فرعی) ، (5) مدیریت دانشگاه (4 مقوله فرعی) ، (6) راهبری کلان آموزش عالی (5 مقوله فرعی) ، (7) بین المللی سازی دانشگاه (6 مقوله فرعی) ، (8) شرایط حاکم بر جامعه (4 مقوله فرعی) ، (9) ارتباط متقابل صنعت و دانشگاه (4 مقوله فرعی).
    کلیدواژگان: کیفیت، کیفیت سازمانی دانشگاه ها، نظام مدیریت کیفیت، توسعه منابع انسانی
  • محمدرضا رئیسی، سپیده اسکندری نداف صفحات 111-129
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین سبک رهبری تحول گرا و ادراک عدالت کارکنان با توجه به نقش واسطه ای اعتمادپذیری مدیران (از دیدگاه کارکنان) است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی–همبستگی بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان حوزه ستادی شرکت توزیع نیروی برق شهرستان مشهد (211) نفر بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 127 آزمودنی تعیین گردید. به منظور جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه؛ رهبری تحول گرا، عدالت سازمانی و اعتمادپذیری استفاده شده است. از ضریب آلفای کرونباخ برای ارزیابی پایایی پرسشنامه ها، و از روایی محتوا و سازه برای ارزیابی روایی آنها استفاده شده است. داده ها با آزمون های کولموگروف – اسمیرنف، t تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری (SEM) تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین ادراک عدالت سازمانی و سبک رهبری تحول گرا همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد ((r=0. 69 بین سبک رهبری تحول گرا و اعتمادپذیری مدیران نیز همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (r=0. 72) وجود همبستگی مثبت و معنادار بین اعتمادپذیری مدیران و عدالت سازمانی نیز تایید شد (r=0. 75) ، همچنین نقش واسطه ای اعتمادپذیری مدیران در رابطه بین رهبری تحول گرا و ادراک عدالت سازمانی نیز تایید شد.
    کلیدواژگان: اعتمادپذیری، رهبری تحول گرا، ادراک عدالت
  • مهدی محمدی، هادی زمانی، یدالله مهرعلی زاده، جعفر ترک زاده، قاسم سلیمی صفحات 131-158
    هدف این پژوهش، آسیب شناسی بلوغ مدیریت دانش با رویکرد استراتژی محور در شرکت برق منطقه ای خوزستان می باشد. روش این پژوهش، توصیفی– پیمایشی بود. جامعه آماری شامل 48 نفر از متخصصان این شرکت مرتبط با فرایند مدیریت دانش بود ، که با توجه به محدودیت جامعه، از کل شماری استفاده شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه‏ ارزیابی بلوغ مدیریت دانش استراتژی محور کروگر، بود که پس از محاسبه روایی و پایایی، بین جامعه پژوهش توزیع و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS20 و روش های آمار توصیفی شامل میانه و میانگین و انحراف استاندارد و کمینه و بیشینه استفاده گردید. لازم به ذکر است که برای ارزیابی میزان بلوغ تک تک گویه های مدیریت دانش استراتژی محور از مقایسه میانه با حد متوسط (چارک دوم معادل نقطه 50 درصدی) استفاده شد. نتایج نشان داد این شرکت از مراحل شش گانه بلوغ، در چهار مرحله تصمیم گیری، تدوین سیاست ها، تدوین استراتژی ها و پیاده سازی استراتژی های مدیریت دانش و از 97 شاخص در 34 شاخص امتیازی کمتر از حد متوسط کسب کرده است که به عنوان آسیب های بلوغ مدیریت دانش شرکت گزارش شدند و می بایست استراتژی موجود شرکت بازنگری شود و مدیریت دانش به عنوان یکی از ستون های اصلی استراتژی سازمان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بلوغ، استراتژی
  • سید کمال واعظی، علی محمد رازقی صفحات 159-178
    دو جنبه نسبتا مرتبط به یکدیگر که تا به امروز در دوره های آموزش ضمن خدمت کارکنان مغفول مانده توسعه مهارت های نوآوری و کارآفرینی می باشد. در این پژوهش در ابتدا با مطالعات کتابخانه ای به چارچوبی کلی شامل مولفه های موثر برگسترش مهارت های نوآوری و کارآفرینی در نظام های آموزشی ضمن خدمت دست یافته شد و سپس از طریق انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با 16 تن از مدیران و کارشناسان ارشد که از طریق روش نمونه گیری هدفمند (قضاوتی) در جامعه هدف پژوهش که سازمان ثبت احوال کشور می باشد، انتخاب شده بودند به چارچوبی مشخص که مولفه های شناسایی شده را در قالب ابعاد نوآوری و کارآفرینی دسته بندی کند رسیده شد. تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها از طریق روش تحلیل تم که در زمره روش های کیفی می باشد انجام شد. پس از شناسایی مولفه ها، از طریق توزیع پرسشنامه و جمع آوری نظر خبرگان 5 مولفه اصلی کمیت و کیفیت دوره های برگزار شده، قابلیت مدرسان دوره ها، محتوای دوره های آموزشی، نحوه ارزیابی و برنامه ریزی دوره های آموزشی ضمن خدمت به ترتیب اولویت مشخص شدند.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، سازمان ثبت احوال، کارآفرینی، نوآوری
|
  • Arian Gholipour, abolhassan faghihi, baharak sefidgaran Pages 1-24
    managers, especially human resource managers, are recognized as the most important guides in development programs and they can do this in a desirable way if they, themselves have the learning spirit and have a documentary individual planning for development and excellence. In our country, despite the attention to the development of managers in different fields, the approach of determining how to implement this development is not very relevant in terms of the specific competencies associated with the organizational domain and business environment and this issue has also been neglected in the banking system. The purpose of this research was to provide a pattern of the individual development plan for HR managers of the banking industry and to explain the components of the development plan and the relationships between them. To provide this framework, the literature and background, models, views and research on the individual development plan were widely studied and the primary pattern was designed, using the results of this step. Then, semi-structured interviews were conducted with 14 senior HR managers in the banking system, and the data were analyzed by using the software analysis (QSR Nvivo). In the following, A group interview was conducted in the form of a focus group with six human resource specialists in the banking industry and professors in this field to validate the proposed framework. Finally, in order to validate and prioritize these components, distribution of the questionnaire has been considered among 32 high-ranking HR managers of the banking system as another step of research. In the presented pattern in this study, the influential factors (strategy, culture and organizational texture), success factors (organizational requirements, design requirements and individual requirements), and Results (cognitive, attitude, skill and performance) are as the components of the individual development planning. Also, expected competencies and competency-based dimensions and how implementation of development measures for the HR managers of the banking industry are identified.
    Keywords: Human Resources, Competency, Individual Development Plan, Human Resources Development, Banking Industry
  • Bahar Bandali, Mahmood Abolghasemi, MohammadHassan Pardakhtchi, Morteza Rezaeizadeh Pages 25-53
    Paying attention to faculty development programs is one of the strategies to enhance the quality of universities. For this reason, universities try to offer various faculty development programs. Faculty members, however, have not welcomed such programs, as expected. Thus, finding the reasons needs researches and studies. Therefore, the current study seeks to identify the weaknesses of faculty development programs from academic staffs’ viewpoints. Using a phenomenological and qualitative design, semi-structured interviews were conducted with 29 lecturers at Shahid Beheshti University. The transcribed interviews were coded in 3 stages using the Strauss and Corbin framework. As a result of this study, 14 weaknesses in the current FD programs were identified, as follows: “negligence in different dimensions of faculty development”, “lack of needs assessment”, “negligence in intrinsic motivators”, “negligence in individual differences”, “low frequency and quantity of programs”, “inflexible schedules”, “weak promotion and dissemination of programs”, “disorganized programs”, “irrelevant subjects”, “irrelevant content”, “ineffective teaching-learning methods”, “low interaction and participation of faculty members”, “lack of effectiveness for evaluation mechanisms”, and “weaknesses in feedback channels”. In order to get a comprehensive view of faculty development programs, the identified weaknesses were categorized and discussed in accordance with the different curriculum components. In General, based on the findings, it can be said that faculty development programs at this university call for a major revision in the four following components: Goal, Content, Teaching-Learning method, and Assessment methods.
    Keywords: Faculty Development Program, Faculty Members, Lecturers, Higher Education, Shahid Beheshti University
  • Hamidreza Arasteh, Akbar Hassanpoor, Ahmad Izady, Tahmoores Bostani Amlashi Pages 55-79
    The general purpose of this research was to design a competency model for Public Relations managers. The statistical population of this research included all managers and directors of the National Iranian Gas Company and its Subsidiaries. The sampling method was carried out in two parts of qualitative (10 specialists) and quantitative (324 persons). Data were gathered through interview and questionnaire. For data analysis, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, ANOVA, correlation matrix, variance-covariance matrix was used. The results of this study showed that the seven competencies of personality credibility, skill, ability, general validity, attitude and insight, knowledge, professional credentials constitute the most important competency of managers working in public relations unit. According to the achieved results, Managers of the National Iranian Gas Company must consider these competencies in order to select, appoint and promote managers who has the most efficiency and effectiveness in the field of public relations.
    Keywords: Competency, Competency of Managers, Public Relations, National Iranian Gas Company
  • azam molamohamadi, koroush fathi vajargah, maghsood farasatkhah Pages 81-109
    This research aimed at the study of effective developmental factors on establishment of organizational quality management system in universities with emphasizing the development of human resources using grounded theory (GT) as a qualitative approach. Accordingly, to collect data 27 experts from this field were interviewed with purposive sampling method using in depth – semi- structured in three groups: professors, decision makers and key informants in the field of academic quality. Data analysis was performed during open coding stages, orientation and selection by MAXQUDA 12 software. In order to validate the data, collaborative research technique, member checking, and researcher review and reliability index between two coders (Inter-rater reliability) were used. According to the findings of the research, the effective factors on the establishment of the quality management system of the university can be described in the form of 9 main categories and 35 sub categories, as follows:(1) Expected outcomes from higher education (3 sub categories), (2) University education (3 sub categories), (3) Resources and facilities (3 sub categories), (4) University Assessment System (3 sub categories), (5) University management ( 4 sub categories), (6) Great Leadership in higher education (5 sub categories), (7) Internationalization of university (6 sub categories), (8) Conditions governing society (4 sub categories), (9) Interrelation between industry and university (4 sub categories).
    Keywords: Quality, Organizational quality of universities, Quality management system, HR development
  • Mohammad Reza Raecy, Sepide Eskandari Pages 111-129
    The purpose of this study is to examine the relationship between transformational leadership style and justice perception of employees with considering the mediator role of managers' trustworthiness in a semi- governmental company. The data was collected through three kinds of questionnaires; transformational leadership (Bass& Avolio,1999), justice perception (Collquitt,2001) and trustworthiness (Maior& Davis,1999), in total 127 employees participated in this study. Findings indicate that transformational leadership was positively related to justice perception, managers' trustworthiness was positively related to both transformational leadership and justice perception beside managers' trustworthiness mediating the relationship between transformational leadership and justice perception.
    Keywords: Trustworthiness, Transformational Leadership, Justice Perception
  • Mehdi Mohammadi, hadi zamani , Ghasem Salimi Pages 131-158
    The aim of this study was to assess the strategic based approach of knowledge management maturity in Khuzestan Regional Electric Company. The research method was descriptive. The statistical population included 48 experts of this company related to the knowledge management process, because limitation of population, all of them were selected. The research instrument was Kruger's Strategic-Oriented Knowledge Management Maturity Assessment Questionnaire. After calculating the questionnaire validity and reliability, it distributed among population. For data analyzing, SPSS20 software and descriptive statistics including mean and standard deviations, median and minima and maximum were used. It should be noted that for assessing the maturity of each individual strategy-oriented knowledge management phases, comparison of median with second quartile (equivalent to 50%) was used. The results showed from six stages of maturity, four stages included as follows: decision on knowledge management, formulation knowledge management strategies and Implementation of knowledge management strategies. From 97 indexes, 34 indexes were lower than average score that have been reported as inconvenience of company knowledge management. The strategy of the company should be reviewed and knowledge management should be one of the main pillars of the organization's strategy.
    Keywords: Studying Challenges, Maturity, Knowledge management, Strategy
  • alimohammad Razeghi Pages 159-178
    Innovative and entrepreneurial skills are among two relatively related aspects of in-service training courses which have been neglected so far. In the current study, we first attempted to obtain a holistic framework including influential elements within innovative and entrepreneurial skill developments in in-service training systems through theoretical studies; then we applied a semi-structured interview with 16 participants comprised of senior managers and experts who have been chosen through intuitive sampling from the target population of the study which is National Organization For Civil Registration to reach a given framework that is able to classify identified elements into innovative and entrepreneurial aspects. Finally five detected elements were prioritized using a questionnaire which are as follows:1)Quantity and quality of in-service training courses, 2)Capabilities of instructors and mentors, 3)Contents of in-service training courses, 4)Manners of in-service training courses and 5)Planning for in-service training.
    Keywords: Entrepreneurship, Innovation, In-service training, National Organization For Civil Registration