فهرست مطالب

آموزش و توسعه منابع انسانی - پیاپی 5 (تابستان 1394)

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 5 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اباصلت خراسانی، عباس عباس پور، مهدی وفایی زاده* صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر انتقال آموزش در بین کارکنان غیر هیئت علمی دانشگاه تهران انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان دانشگاه تهران بوده و کارکنانی که طی شش ماهه اول سال 1392 در دوره های آموزش ضمن خدمت این سازمان شرکت کرده اند، به عنوان نمونه انتخاب شده اند. نمونه مورد مطالعه برابر 291 نفر در نظر گرفته شد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه 51 سوالی مدل هولتون (پرسشنامه LTSI) استفاده شده است. روایی این ابزار از طریق تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه گردید. دوره های مذکور با استفاده از روش کرک پاتریک مورد ارزشیابی قرار گرفته و در اسفند ماه 1392 پس از اجرای مرحله سوم الگوی کرک پاتریک و مشخص شدن پایین بودن میزان انتقال آموزش (مرحله سوم مدل کرک پاتریک)، ابزار هولتون جهت تعیین علل این موضوع اجرا شد. به منظور تحلیل آماری یافته های حاصل از اجرای LTSI شاخص های آمار توصیفی، آزمون t و همبستگی پیرسون مورد استفاده قرار گرفت. نتایج مطالعه حاکی از آن بود که در بین کارکنان دانشگاه تهران عوامل فردی موثر بر انتقال آموزش با کسب میانگین 68/ 2 به عنوان مانع معمولی در برابر انتقال آموزش، عوامل سازمانی با میانگین 47/ 3 مانع معمولی و عوامل آموزشی با میانگین 07 /3 نیز مانع معمولی انتقال محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: انتقال آموزش، عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل آموزشی، مدل هولتون
  • علی اصغر محمودی کوچکسرایی*، مهدی فراهانی، آرش رسته مقدم صفحه 27
    هدف پژوهش حاضر، آسیب شناسی نظام آموزش کارکنان یکی از شرکت های مادر تخصصی تابعه وزارت نیرو با استفاده از الگوی سه شاخگی است. در الگوی مذکور، سازمان ها از سه منظر ساختاری، رفتاری و زمینه ای مورد بررسی قرار می گیرند. این پژوهش به لحاظ روش شناسی، رویکردی کیفی دارد که به کمک ابزارهایی از جمله مصاحبه و پرسشنامه های باز پاسخ صورت گرفته است. روایی ابزار از طریق آزمون کرونباخ و پایایی آن به کمک روش بررسی همتایان مورد تایید قرار گرفت. از روش سرشماری در نمونه گیری و گردآوری داده ها و از روش تحلیل محتوا در تحلیل یافته ها استفاده شده است. تحلیل یافته ها نشان داد بیشترین چالش ها، نقاط قوت و فرصت های قابل بهبود در مقوله ساختار قرار دارد. هم چنین بیشترین انتظارات دست اندرکاران بخش آموزش از مراجع بالادستی در شاخه ساختار جای می گیرد. این بدان معناست که در نظام آموزشی فعلی کانون توجه به سمت مسایل درون سازمانی است. بر این اساس می توان گفت در حال حاضر مقوله های رفتاری و محیطی کمتر مورد توجه واقع شده اند. در پایان پیشنهادهایی به منظور رفع آسیب های نظام آموزشی موجود ارایه شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی سازمانی، الگوی سه شاخگی، وزارت نیرو، تحلیل محتوا
  • بهروز قلیچ لی، الهام اقتصاد* صفحه 53
    فرایند نوآوری به شدت به دانش و مدیریت دانش بستگی دارد. برخی سازمان ها از پیامدهای واقعی که ممکن است مدیریت دانش داشته باشد آگاه نیستند. تحقیقات نشان می دهد که مدیریت دانش و نوآوری بر عملکرد سازمان ها به طور مستقیم یا غیر مستقیم تاثیر می گذارد. هدف این پژوهش بررسی نقش مدیریت دانش و نوآوری بر عملکرد سازمان مورد مطالعه است. جامعه آماری این پژوهش، تعداد 100 نفر از کارکنان مرکز رشد و فناوری و کارآفرینی دانشگاه شهید بهشتی می باشد. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده است و تعداد نمونه مورد استفاده در این پژوهش توسط فرمول نمونه گیری کوکران میزان 79 نفر محاسبه گردید. از این رو پرسشنامه در میان 90 نفر از کارکنان توزیع و در این میان 80 پرسشنامه عودت داده شد. همچنین روایی محتوا و سازه پژوهش با استفاده از اساتید صاحبنظر مورد تایید واقع شد و پایایی هر 3 متغیر پژوهش از طریق آلفای کرونباخ شامل مدیریت دانش با ضریب0.830، نوآوری با ضریب 0.828 و عملکرد با ضریب 0.802 نیز تایید گردید. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد، مدیریت دانش و نوآوری به شدت بر عملکرد سازمان تاثیر می گذارد. به عبارت دیگر، مدیریت دانش از طریق نوآوری عملکرد سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نوآوری، عملکرد
  • خدایار ابیلی، سارا رحمتی* صفحه 75
    هدف از این پژوهش تعیین وضعیت فرآیند استعدادپروری در واحد منابع انسانی شرکت خودروسازی سایپا می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها جزء پژوهش های ارزشیابی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان واحد منابع انسانی شرکت خودروسازی سایپا به تعداد 260 نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، تعداد 155 نفر از آنان انتخاب و مورد سوال قرار گرفته است. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته شامل 20 سوال بسته پاسخ استفاده شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر اساتید دانشگاهی بررسی و مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 94/5% محاسبه شده است. پس از جمع آوری و تلخیص داده ها به منظور تحلیل و تفسیر سوال های پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج نشان داد که از نظر کارکنان وضعیت فرآیند استعدادپروری در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارد. هم چنین نتایج نشان داد که بین وضعیت موجود در تمام مولفه های فرآیند استعدادپروری و حالت مطلوب آن ها فاصله معنادار وجود دارد که در راستای کاهش این فاصله در جهت رفع آن پیشنهاداتی نیز ارایه شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، فرآیند، استعدادپروری، واحد منابع انسانی، شرکت خودروسازی سایپا
  • مصطفی عسکریان، منصور دهقان نجم آبادی، محمد علی برجی خانی اوانکی* صفحه 97
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های سرمایه اجتماعی بر توسعه منابع انسانی شرکت های گروه سایپا با استفاده از مدل گوشال و ناهاپیت از دیدگاه کارشناسان آموزش این شرکت ها می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها، جزء پژوهش های توصیفی _ زمینه یابی محسوب می شود. جامعه آماری این تحقیق کارشناسان آموزش شرکت های سایپا بوده که از این تعداد 104 نفر طبق جدول مورگان و کرجسی تعیین و به صورت نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شده اند. پس از جمع آوری و تلخیص داده ها، به منظور تحلیل و تفسیر سوال های پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. روایی پرسش نامه با استفاده از نظر اساتید دانشگاهی بررسی و مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که سرمایه اجتماعی بر توسعه منابع انسانی تاثیر دارد به نحوی که با افزایش و حفظ سرمایه اجتماعی، توسعه منابع انسانی درسازمان ها بهتر تحقق می یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه منابع انسانی
  • داریوش مهری*، محمد غلامی، شعبان مرادی صفحه 127
    در قرن بیست و یکم به موازات توسعه کمی نظام های آموزشی مساله کیفیت آموزش مطرح شده است. بهبود مستمر کیفیت آموزش ضمن خدمت کارکنان از ضروریات ارتقای قابلیت رقابت در موسسات آموزشی محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کیفیت آموزش های ضمن خدمت بر مبنای رویکرد کیفیت خدمات با روش توصیفی- همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، 140 نفر از شرکت کنندگان دوره های آموزشی در دانشگاه علوم وفنون هوایی شهید ستاری بودند که بین 92 نفر از آنان که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند، پرسشنامه توزیع گردید. داده های به دست آمده با آزمون های آماری تی تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد کیفیت مولفه های گوناکون آموزش ضمن خدمت از دیدگاه فراگیران در حد مطلوبی قرار دارد و بین کیفیت کلی دوره های آموزشی و مولفه های آن و رضایت شرکت کنندگان از آموزش ها همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. از میان عوامل موثر بر کیفیت آموزش ضمن خدمت، کادر اداری از نظر پاسخ دهندگان مهمترین عامل بوده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، آموزش ضمن خدمت، رویکرد کیفیت خدمات، کیفیت آموزش
  • آرین قلی پور، عطیه رسولی* صفحه 145
    محیط کار امروز، محیطی رقابتی همراه با فعالیت های متنوع و پیچیده است. برای اینکه سازمان ها بتوانند در چنین محیطی فعالیت کنند و اهداف خود را تحقق بخشند، نیازمند استراتژی های مناسبی برای بخش های مختلف هستند. منابع انسانی، اجراکننده این استراتژی ها و عامل اصلی و حیاتی در موفقیت سازمان هستند. پس آمادگی، توانایی و اثربخشی این سرمایه ها، برای سازمان اهمیت دارد. در حقیقت کارکنان سازمان ها با مسایل و مشکلات گوناگونی مواجه هستند که می تواند عملکرد آنها در محل کار و در خانواده را تحت تاثیر قرار دهد. پس مکانیزم هایی لازم است که راه حل هایی برای این مشکلات ارایه دهد. برنامه های کارمندیاری، که به منظور کمک به کارکنان در حل مسایل آن ها و اعضای خانواده ایجاد شده اند، یکی از این مکانیزم ها می باشند. در بین این مسایل می توان به بحث تعادل کار- خانواده و اهمیت آن در سازمان های امروزی توجه کرد. وجود تعادل بین این دو حوزه، اثرات مثبتی بر عملکرد در زندگی کاری و خانوادگی خواهد داشت. بانک رفاه نیز به این مهم واقف بوده و در این راستا بعضی از انواع برنامه های کارمندیاری را به کارکنان خود ارایه می دهد. یکی از مشکلاتی که پرداختن به موضوع تعادل کار- خانواده را در بانک مهم جلوه داده است، اضافه کاری و ساعات کار طولانی و پیامدهای آن برای بانک می باشد. براساس آنچه گفته شد، هدف اصلی این تحقیق بررسی اثرگذاری برنامه های کارمندیاری بر روی تعادل کار – خانواده می باشد. در این راستا 385 پرسشنامه در بین کارکنان بانک رفاه توزیع شد. روش تحقیق این پژوهش، پیمایشی می باشد و برای تحلیل داده ها از روش رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان می دهد که برنامه های کارمندیاری از طریق کاهش تعارض کار- خانواده و افزایش تقویت کار- خانواده، روی تعادل کار- خانواده کارکنان بانک، تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: برنامه های کارمندیاری، تعادل کار - خانواده، رضایت شغلی، رضایت خانواده، حمایت سازمانی ادراک شده
|
  • Abasalt Khorasani, Abbas Abbaspour, Mehdi Vafayizadeh* Page 1
    The current research has been done to investigate the effective factors on transfer of training among non-faculty staff of Tehran University. The population of this study was all employees of Tehran University who have been attended through in-service trainings in the summer of 2013. A sample of 291 employees has been chosen for this research. In order to gather the data, the Holton’s questionnaire (LTSI) was used. The validity of this instrument has been estimated by confirmatory factor analysis (CFA) and its reliability has been achieved using the Cronbach's alpha test. The courses were evaluated using Kirkpatrick model, and after implementing the third level of this model and detecting the low level of change in behavior (training transfer), Holton’s instrument has been implemented to realize the main causes. In order to analyze the data of LTSI the following tests were used: descriptive and analytic statistics, t-test, Pearson Correlation. The results showed that Individual factors (2.68), organizational factors (3.47), and program factors (3.07) which affecting transfer of training were its barriers in Tehran University.
    Keywords: Transfer of Training, Individual Factors, Organizational Factors, Program Factors, Holton', s Model
  • Ali Asghar Mahmoudi Kouchaksaraei*, Mehdi Farahani, Arash Rasteh Moghadam Page 27
    The influential factors of organizational training in a holding company affiliated to the ministry of energy examined by a diagnostic trichotomy model. Using a descriptive research inquiry a content analysis of organizational characteristics was applied. The sample was included all managers and experts that worked at the training and development department of all 90 affiliated companies which are under the holding company's directions. The means of gathering data was a series of structured, semi-structured, and unstructured/open questions and interviews. In order to content analysis, after extracting relevant concepts, themes, and contents, each items classified into one of the three (structural, behavioral, environmental/context) dimensions of the model. The results show that structural component has a more influential effect on explanation of strength and weakness of training and development activities than the other two components. In this regard, the article concluded that structural/process aspect of organizational training met with more difficulties than behavioral and context so need to pay more attention. Finally, it seems that the trichotomy model of analysis is a useful diagnostic approach to the organizational pathology and could lead to appropriate applied results.
    Keywords: Organizational pathology, Diagnosis, Trichotomy model, Ministry of Energy, Content Analysis
  • Behrooz Ghelichli, Elham Eghtesad* Page 53
    The process of innovation depends strongly on the knowledge and the knowledge management. Some organizations are not aware of the actual outcomes of the knowledge management. The researches show that the management of knowledge and innovation affects either directly or indirectly on organizational performance. The purpose of this study is to evaluate the role of knowledge management and innovation in organizational performance. The statistical population of this study consists of 100 Technology and Entrepreneurship Development Centers of Shahid Beheshti University staffs. The data used in this study were selected randomly and through a questionnaire and a sample by the way Cochran formula of 79 people. Therefore the questionnaires were distributed between 90 persons of the staff and meanwhile questionnaires were received. And the content and research structure validity were confirmed by using expert instructors, as well. The reliability of all 3 variables of the study was confirmed by using Cronbach's alpha: Knowledge management0.830, innovation 0.828, performance 0.802. The results of the Structural Equation Model showed that the knowledge management and innovation affect the organizational performance strongly. In other words, knowledge affects the organizational performance through innovation.
    Keywords: Knowledge Management, Innovation, Performance
  • Khodayar Abili, Sara Rahmati* Page 75
    The aim of this study was to determine the status of talent- based development process in the human resources department of Saipa automobile manufacturing company. In terms of purpose this study is an applied research, and research evaluation for data collection. Statistical society was staff of Saipa Company’s human resources department to 260 people using the random sampling method, 155 of them were selected and questioned. A researcher-made questionnaire consisted of 20 closed questions was used to collect data. The validity of this was reviewed and approved by using view point of university professors and its reliability was calculated 94/5% by using Cronbach's alpha. After gathering and summarizing data, were used descriptive and inferential statistics to analyze and interpret the research questions. The results showed that from the organization's employees point of views the situation of talent based development process is in a favorable level. Moreover, the results indicate a significant gap between the current situation and the desired situation in all components of talent based development process. Solutions for lowering this gap were suggested.
    Keywords: Evaluating, Process, Talent, Based Development, Human Resources Department, Saipa Automobile Manufacturing Company
  • Mostafa Askarian, Mansour Dehghan Najmabadi, Mohammadali Borjikhani* Page 97
    The current research aimed at studying the effects of social capital components (according to Ghoshal and Nahapyt) on human resources development elements in Saipa companies using training experts’ viewpoints in that company. This is an applied research in which descriptive survey was used as the data collecting method. The statistical population consists of training experts in Saipa companies and 104 persons of them were selected as a sample for this research by ratio cluster and table sampling in Krejcie- Morgan method. The data was analyzed through descriptive statistics and inferential statistics. The validity and reliability of questionnaire were confirmed by academicians and the Cronbach’s Alpha, respectively. The result of this research shows that social capital components has effect on human resources development in SAIPA Companies using training experts of viewpoint in that companies, so that by increasing and preserving social capital, human resources develop more efficiently.
    Keywords: Social Capital, Human Resource Development
  • Dariush Mehri*, Mahmoud Gholami, Shaban Moradi Page 127
    In the twenty-first century along with the development of educational systems, the subject of education quality has been raised as an issue. Continuous improvement in the quality of staffs’ in-service training, is an essential factor in improving the competitiveness of educational institutions. Based on the quality of services approach, this study aims to assess the quality of in-service training using cross-correlation method. As for the statistical population of this study, 140 participants of training courses in Shahid Sattari University of Science and Technology were selected. Using a simple random sampling method, 92 people from these participants have been selected to receive questionnaire. The obtained data were analyzed using single- sample T-student test and Pearson and Friedman correlation methods. The results indicated that from learners’ perspective, the various components of in-service training seemed eligible and there was a meaningful and positive correlation between the satisfactions of participants from training with the overall quality of training and training’s components. Among the factors affecting the in-service training, the respondents chose staff as the most important factor.
    Keywords: Evaluation, In, Service Training, Quality of Services Approach, Training Quality
  • Arian Gholipour, Atiyeh Rasouli* Page 145
    Today's work environment is competitive with complex and different activities. Organizations need appropriate strategies for different parts, in order to work in such environments and to realize their goals. These strategies are implemented by human resources or human capital, and they are critical factors for the success of the organization. So readiness, abilities and effectiveness of these resources are important for organization. In fact, employees are faced with different problems that can effect on their workplace and family performance. So the mechanisms are required to offer solutions to these problems. One of these mechanisms is Employees Assistance Programs (EAPs) that are created in order to help to solve their employees and family member problems. Among of these problems, we can consider the Work – Family Balance (WFB) issue and its importance in today's organization. Existence of balance between all of these areas will have a positive effect on performance at work and family life. Refah K. Bank has recognized the importance of employees and it offers some EAPs to them. One of the problems of Refah K. Bank that has created the importance of addressing the issue of work – family balance, is employees’ overtime and its consequences for the bank.According to what was said, the main research question was: “Do EAP are influencing on WFB for employees of Refah Bank?” 385 questionnaires were distributed among Refah Bank employees. The research method of this study was Survey method and Regression analysis was used to analyze the data. The results show that EAPs are influencing on WFB by reducing Work- Family Conflict (WFC) and increasing Work- Family Enrichment (WFE).
    Keywords: Employee Assistance Programs (EAPs), Work, Family Balance (WFB), job satisfaction, family satisfaction, Perceived Organizational Support (POS)