فهرست مطالب

آموزش و توسعه منابع انسانی - پیاپی 6 (پاییز 1394)

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 6 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جوادی پور، سعید صفایی موحد، علیرضا براتی* صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر روش مربیگری بر توانمندسازی روان شناختی معلمان پایه اول ابتدایی در استان خوزستان، منطقه صیدون انجام شده است. اثر یاد شده از جهت رویکرد کمی، از جهت هدف کاربردی و از حیث طرح پژوهش، نیمه آزمایشی (پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل) می باشد. جامعه-ی آماری تحقیق بالغ بر چهل نفر و حجم نمونه که از افراد داوطلب و دردسترس استفاده نموده ایم 28 نفر (17 آقا و 11 خانم) می باشد که به طور تصادفی در دو گروه 14 نفره گواه و آزمایش قرار گرفتند. ابزار به کار رفته شامل پرسش نامه توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر با ضریب پایایی 81/0. است. مربیگری این پروژه از طریق ارتباط با گروه آزمایش و ارایه بسته آموزشی حضوری و غیر حضوری به مدت سه ماه اعمال شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی که شامل جدول میانگین و انحراف معیار و آماراستنباطی، آزمون تی مستقل، تحلیل کواریانس با کمک نرم افزار انجام شد. نتیجه پژوهش نشان داد میانگین توانمندسازی روان شناختی و اکثر ابعاد آن در پس آزمون گروه آزمایش تفاوت معناداری با پیش آزمون داشته است. بنابراین مربیگری سبب توانمندسازی روان شناختی معلمان گردیده است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، مربیگری
  • محمد عموزاد*، محمد قهرمانی، اباصلت خراسانی، مقصود فراستخواه صفحه 25
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی وضعیت موجود نظام آموزش و توسعه کارکنان در سازمان های ایرانی است. روش پژوهش توصیفی است و رویکردهای پیمایشی همچون مطالعه میدانی، مصاحبه، گروه های تمرکز و مطالعه طولی و تحلیل روند برای گردآوری داده ها به خدمت گرفته شده است. مبنای اصلی بررسی و تحلیل داده های مورد نیاز، مدل تعالی آموزش و توسعه است که با استفاده از آن سازمان های مورد مطالعه مورد مداقه قرار گرفته اند. جامعه آماری این پژوهش کلیه سازمان های ایرانی است که در پنج کسب و کار؛ خدمات، تولید، بهداشت و دارو، مالی و بیمه و آموزش فعالیت می کنند. همچنین این سازمان ها ابتدا در دو دسته بزرگ و کوچک- متوسط و هر کدام از این طبقات به دو دسته خصوصی و دولتی تقسیم شده اند. بر اساس این الگوریتم و با تکیه بر رویکردی تلفیقی، به شیوه نمونه گیری خوشه ایتک مرحله ای و هدفمند 20 سازمان به عنوان نمونه و در هر دسته چهار سازمان انتخاب شده اند. در فرآیند بررسی از تکنیک هایی چون مصاحبه و گروه های کانونی در کنار بررسی مستندات بهره گرفته شده است. همچنین داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی همچون شاخص های گرایش به مرکز، شاخص های پراکندگی و سطوح تعالی نیز مبتنی بر منطق رادار بررسی و تحلیل شده اند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که وضعیت آموزش به تفکیک انواع کسب و کار، اندازه و نوع مالکیت سازمان ها متفاوت است. از میان پنج کسب و کار، سازمان های فعال در بخش مالی و بانکی، در سه شاخص کلیدی عملکرد آموزش؛ میانگین هزینه های مستقیم آموزش برای هر کارمند، سرانه ساعت آموزش هر کارمند، نسبت کارکنان آموزش دیده به کل کارکنان آمار بالاتری داشته اند. شرکت های بخش کسب و کار تولید تنها در شاخص نسبت کارکنان آموزش دیده به کل کارکنان عملکرد بالاتری نسبت به سایر سازمان ها داشته اند. همچنین سازمان های بزرگ نسبت به سازمان های کوچک عملکرد بالاتر و سازمان های خصوصی نسبت به سازمان های دولتی در هر چهار شاخص عملکردی، آمار بالاتری داشته اند. همچنین در شاخص میزان رضایت کلی از عملکرد آموزش، یافته ها حاکی از آن است که به ترتیب سازمان های بخش مالی و بانکی، تولید، درمان و پزشکی، آموزش و بخش خدمات پایین ترین میزان رضایت از عملکرد آموزش را نشان داده اند.
    کلیدواژگان: وضعیت موجود، آموزش کارکنان، تعالی آموزش، منطق رادار، کسب و کار، شاخص کلیدی
  • محمدتقی تقوی فرد، حمید رحیمیان، علی نجفی* صفحه 75
    این مقاله به بررسی وضعیت موجود و مطلوب انتقال آموزش و اولویت بندی عوامل موثر بر آن در شرکت ملی صنایع پتروشیمی پرداخته است. روش این پژوهش با توجه به ماهیت، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان شرکت ملی صنایع پتروشیمی به تعداد 500 نفر بودند، از میان آنان طبق جدول مورگان 220 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل دو پرسشنامه مجزا شامل پرسشنامه سیستم انتقال یادگیری با 46 گویه و پرسشنامه مقایسه زوجی با 16 عامل می باشد. نتایج حاصل از اجرای آزمون آماری t تک نمونه نشان داد که عوامل سازمانی به همراه مولفه های آن شامل نتایج فردی مثبت، نتایج فردی منفی، تصدیق سرپرست و بازخورد سرپرستان/ مربی گری عملکرد در شرکت ملی صنایع پتروشیمی در وضعیت نامطلوبی قرار دارند. لکن مولفه های حمایت همکار و حمایت سرپرست/ مدیران در وضعیت مطلوبی می باشد. عوامل آموزشی به همراه مولفه استعداد فردی برای انتقال در وضعیت مطلوب قرار دارد ولی مولفه های اعتبار محتوا، طرح انتقال و فرصت کاربرد در یادگیری در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. عوامل فردی به همراه مولفه های آن شامل آمادگی یادگیرنده، خودکارآمدی عملکرد، انگیزش انتقال، انتظارات نتایج عملکرد و انتظارات تلاش عملکرد در شرکت پتروشیمی در وضعیت مطلوبی قرار دارد و در نهایت نتایج حاصل از بکارگیری تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی گروهی نشان داد عوامل سازمانی، عوامل آموزشی و عوامل فردی به ترتیب در اولویت اول، دوم و سوم بر روی انتقال یادگیری قرار دارند.
    کلیدواژگان: انتقال یادگیری، صنعت پتروشیمی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • سیروس قنبری، رقیه بهشتی راد*، وحید سلطانزاده صفحه 103
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرپذیری نیازهای روانشناختی محیط کار از آموزش ضمن خدمت؛ آزمون نقش میانجی جامعه پذیری کارکنان انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی و طرح پژوهشی همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه ارومیه می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم هر طبقه 260 نفر به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه آموزش ضمن خدمت، جامعه پذیری سازمانی و نیازهای روانشناختی محیط کار استفاده شد. نتایج الگویابی معادلات ساختاری نشان داد که رابطه بین آموزش ضمن خدمت با نیازهای روانشناختی محیط کار و جامعه پذیری سازمانی مثبت و معنی دار است. رابطه بین جامعه پذیری سازمانی و نیازهای روانشناختی محیط کار مثبت و معنی دار است. همچنین رابطه آموزش ضمن خدمت و نیازهای روانشناختی محیط کار با نقش میانجی جامعه پذیری سازمانی مثبت و معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، نیازهای روانشناختی محیط کار، جامعه پذیری سازمانی، کارکنان، دانشگاه ارومیه
  • مریم قانع نیا، نسرین ارشدی، نسیم سلطانیان، محمد فروهر* صفحه 125
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش رفتارهای رهبری اصیل بر عملکرد کارکنان انجام شد. روش تحقیق از نوع آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس-آزمون با گروه کنترل است. شرکت کنندگان در پژوهش 42 نفر از مدیران شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بودند که به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 21 نفر) گمارده شدند. علاوه بر این و به منظور بررسی تاثیر مداخلات آموزشی، 2 تا 3 نفر از کارکنان هر مدیر نیز به صورت تصادفی انتخاب شدند و سپس یک پیش آزمون از گروه های آزمایش و گواه به عمل آمد. بعد از آن به مدت 3 روز (20 ساعت آموزش) مداخلات آموزشی مربوط به رفتارهای اصیل بر روی مدیران اجرا گردید و پس از 6 ماه نیز یک پس آزمون از گروه های آزمایش و گواه به عمل آمد. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه رهبری اصیل وولمبوا و همکاران (2008) و پرسشنامه عملکرد شغلی هیلمن و همکاران (1992) جمع آوری گردید. نتایج تحلیل آزمون آنکوا (ANCOA) آشکار ساخت که آموزش رفتارهای مثبت رهبری باعث افزایش عملکرد کارکنان می شود.
    کلیدواژگان: رهبری اصیل، رفتار اصیل، توسعه رهبری، عملکرد شغلی
  • مرجان فیاضی*، مصطفی ایوب زاده صفحه 143
    از دیرباز فرایند مربی گری دارای اهمیت بسیاری بوده و امروزه نیز با استفاده از فناوری های اطلاعاتی در این زمینه، بر اهمیت این موضوع افزوده شده است. این پژوهش از نوع مطالعات شبه تجربی بوده و هدف از انجام آن، بررسی تاثیر یک برنامه مربی گری الکترونیکی بر تصمیم گیری مسیر شغلی دانشجویان مقطع کارشناسی رشته مدیریت و هم چنین بررسی اثر ارتباطات چهره به چهره در بهبود نتایج این روابط است. به منظور اجرای این پژوهش، یک رابطه مربی گری بین 12 مربی و 86 شاگرد، انجام گرفت؛ که به منظور بررسی اهمیت دیدار چهره به چهره بین مربی و شاگرد در این پژوهش، نیمی از شاگرد ها امکان ملاقات مربی خود را داشتند. یافته های این پژوهش نشان دهنده آن است که تصمیم گیری مسیر شغلی دانشجویان، در هر یک از پنج بعد خودارزیابی، کسب اطلاعات شغلی، هدف گذاری، برنامه ریزی برای آینده، و حل مساله، پس از برگزاری دوره مربی گری الکترونیک نسبت به پیش از برگزاری آن ارتقا یافته است. سایر نتایج این پژوهش، نشان دهنده آن است که ارتباطات چهره به چهره سبب ایجاد رضایت بالاتری از رابطه مربی گری و ارتقای بیشتر تصمیم گیری در مورد مسیر شغلی می شود.
    کلیدواژگان: مربی گری، مربی گری الکترونیک، تصمیم گیری مسیر شغلی، خودکارآمدی تصمیم گیری مسیر شغلی، ارتباطات چهره به چهره
  • مهسا فاضل حسن آبادی، قنبر محمدی الیاسی، مرتضی رضایی زاده* صفحه 167
    بکارگیری نظام مدیریت عملکرد به دغدغه ای مهم و اساسی برای کسب و کار ها تبدیل شده است. یافته های پژوهش ها نشان می دهد حدود 70 درصد برنامه-های تحولی در کسب و کارها از قبیل: برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت دانش، مدیریت عملکرد، مدیریت کیفیت جامع و مهندسی مجدد، به دلیل عدم احساس نیاز و انگیزه لازم برای تحول با شکست مواجه می شوند. برای کاهش نرخ شکست، شناسایی و افزایش انگیزاننده های کسب و کارها برای بکارگیری این برنامه های تحولی از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو، با توجه به تمرکز تحقیق حاضر بر روی نظام های مدیریت عملکرد به عنوان یکی از برنامه های تحولی در سازمانها، سوال پژوهش حاضر این است که انگیزه های بکارگیری نظام مدیریت عملکرد منابع انسانی در کسب و کارهای بزرگ ایرانی کدامند؟ علاوه بر شناسایی انگیزاننده ها، این تحقیق همچنین بدنبال شناسایی میزان اهمیت و روابط بین این عوامل انگیزشی نیز می باشد. بدین منظور از روش تحقیق کیفی اکتشافی استفاده گردید، تا از نظر خبرگان و متخصصان برخوردار از تجربه و شایستگی لازم در زمینه نظام های مدیریت عملکرد بهره گیری شود. در مرحله اول براساس شاخص تعداد کارکنان شش کسب و کار بزرگ کشور برخوردار از تجربه بکارگیری نظام مدیریت عملکرد به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید و داده های لازم از طریق مصاحبه واقع محور استخراج، مستندسازی و با استفاده از مدل اشتراس کدگذاری گردید. در گام بعد یافته های حاصل از پژوهش ها و کدگذاری تجربیات بر اساس روش مدیریت تعاملی توسط خبرگان منابع انسانی برخوردار از تجربه لازم در زمینه بکارگیری نظام مدیریت عملکرد در کسب و کارهای بزرگ، مورد ارزیابی، غربال گری و سپس مدلسازی قرارگرفته است. در مرحله دوم از روش های ایده نویسی به منظور گردآوری داده ها استفاده گردید. براساس یافته های نهایی پژوهش، با اهمیت ترین انگیزه-های کسب و کارهای بزرگ ایرانی در بکارگیری نظام مدیریت عملکرد عبارتند از: فعالیت شرکت در فضای رقابتی، احساس نیاز رهبران به ایجاد تحول در کسب و کار، کنترل و اطمینان از تحقق اهداف، همراستایی اهداف فردی و سازمانی، پایش عملکرد و پاداش دهی براساس عملکرد و شناخته شدن بر اساس علمکرد. شناسایی روابط بین انگیزاننده ها نشان داد که وجود فضای رقابتی، به عنوان یکی از علل برانگیخته شدن کسب و کارها برای استفاده از نظام مدیریت عملکرد، بر سایر انگیزاننده ها تاثیر قابل ملاحظه ای داشته است. همچنین برخی دیگر از انگیزاننده ها از قبیل پاداش دهی براساس عملکرد، پایش عملکرد و شناخته شدن براساس عملکرد نیز تاثیر متقابلی بر یکدیگر دارند. کاربردهای یافته های تحقیق و پیشنهاداتی برای پژوهشگران آینده در انتهای مقاله مورد مطالعه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: انگیزه، مدیریت عملکرد، کسب و کار بزرگ، مدلسازی
|
  • Mohammad Javadipour, Saeid Safaei Movahhed, Alireza Barati* Page 1
    The purpose of this research is to Study the effect of coaching on psychological empowerment of first-grade teachers in Khuzestan province, Saydoon region. This is quantitative research and semi experimental along with pretest-posttest with control group. This research has practical aim. From 40 teachers of first grade, 28 people (17men, 11women) have been selected based on volunteers subjects as a sample. They have been divided randomly to one control group and experimental group. Data was collected through questionnaire. The used tool was Spritzer Psychological empowerment questionnaire with 0.86 reliability. Coaching administered through contacting with experimental group and presenting a package of education during 3 months. Data analysis was done through descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics, t- test by means. Research results showed that the average of psychological empowerment and its dimensions in the post-test of experimental group was significantly different from the post-test. So coaching makes psychological empowerment among teachers.
    Keywords: Psychological Empowerment, Coaching
  • Mohammad Amouzad*, Mohammad Ghahremani, Abasalt Khorasani, Maghsoud Farasatkhah Page 25
    The main objective of this study is to evaluate the current status of the employee training and development system in Iranian organizations. The study deploys a descriptive research design and a combination of survey approaches including field study, interviews, focus groups, longitudinal study and trend analysis for data collection. The main basis for data collection and analysis is a Training and Development Excellence Model, which is used for evaluating the organizations under study. The statistical population of the study is comprised of all Iranian organizations that are active in five businesses; services, manufacturing, health and medicine, finance and insurance, and education. Moreover, these organizations are categorized into (1) large and (2) small- and medium-sized enterprises (SMEs) each of which are further divided into private and public businesses. According to this algorithm and using a combinational approach, 20 organizations are selected as the sample population from the four categories described above via purposeful single-stage cluster sampling. Apart from literature review, methods such as interviews and focus groups are conducted in the evaluation process. The collected data are analyzed for descriptive statistics including the indicators of central tendency and dispersion. Furthermore, levels of excellence are analyzed with radar logic. The results indicate that the status of training situation differs for types of business, sizes of enterprise and types of organizational ownership. Of the five types of business, organizations active in the banking and financial sector scored highest on three key indicators of training performance: the average direct cost of training per employee, hours of training per employee, and the ratio of trained employees to the total staff. Organizations active in the manufacturing sector had the highest performance only in the key indicator of the ratio of trained employees to the total staff. Moreover, large-sized organizations had a better performance than SMEs and private organizations had a better performance than public organizations in all the four indicators of performance. The findings also suggest that organizations active in banking and finance, manufacturing, health and medicine, education, and services have shown the lowest degree of overall satisfaction with training performance.
    Keywords: status Study, employee training, training excellence, Radar Logic, business, key index
  • Muhamad Taghi Taghavi Fard, Hamid Rahimian, Ali Najafi* Page 75
    This article has examined the current and favorable situation of training transfer and prioritizing its influencing factors in NPC. Method of this study due to the nature is descriptive of the survey type. The population of this research is 500 people of the National Petrochemical Company employees, according to Morgan table among them 220 people were selected by random sampling. The data gathering tools consist two separate questionnaires are included learning transfer system questionnaire with 46 items and paired comparison questionnaire with16 factors. The results of the onesample T-test showed that organizational factors with their component included positive personal results, negative personal results, supervisor sanction and supervisor feedbacks/coaching performance in the NPC are placed in unfavorable condition. But colleague support components and support supervisor / managers are in a good condition. Training factors with individual capacity for transfer are in good condition, but component of content validity, transfer design and opportunity of the use in learning is in the unfavorable condition. Individual factors, along with their components included, Learner readiness, self-performance, transfer motivation, effort-performance expectations and performance-result expectations in Petrochemical Company are in a good condition. And eventually results of the group AHP technique showed that organizational factors, training factors and individual factors, respectively, in the first, second and third priority on the learning transfer.
    Keywords: Learning transfer, Petrochemical industry, AHP
  • Sirous Ghanbari, Roghaye Beheshtirad*, Vahid Soltanzadeh Page 103
    The purpose of this study is to seek Effectiveness for psychological needs of workplace through In-service training, test for role of mediator in employees’ socialization. The current research method is descriptive and the research project used was based on Structural equations model. The statistical population is all employees of Urmia University in which 260 were selected by stratified random sampling method. Data were gathered through three questionnaires, In-service training, organizational socialization and needs of workplace. Results of structural equation modeling showed that: The relationship between in-service training with psychological needs of workplace and organizational socialization is positive and significant. Relationships between organizational socialization and psychological needs of workplace are positive and significant. Also the relationship between inservice training and psychological needs of workplace with role of mediator in organizational socialization is positive and significant.
    Keywords: In, service Training, Psychological needs of workplace, Organizational Socialization, Staff, Urmia University
  • Maryam Ghenenia, Nasrin Arshadi, Nasim Soltanian, Mohammad Forouhar* Page 125
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of training for positive leadership behaviors of managers on job performance of employees. The experimental research design was through pre-test and post-test with control group. The participants were 42 managers in NIPC who were selected by random sampling method and then divided randomly in experimental and control groups (each 21 employees). Furthermore in order to evaluate the impact of educational programs, 2 to 3 employees per manager were randomly selected then a pre-test was tested on control groups. After 3 days (20 hours training) educational interventions related to the main treatment were performed on managers and after 6 months the experimental test have been done on control groups. Data has been collected by using from two questioners: authentic leadership questionnaire (by Walumbwa and et al, 2008) and job performance questionnaire (by Heilman and et al, 2000). Data analysis with ANCOVA indicated that the training of positive leadership behaviors of managers increases employees job performance.
    Keywords: Authentic Leadership, Authentic Behavior, Leadership Development, Job Performance
  • Marjan Fayazi*, Mostafa Ayoubzadeh Page 143
    Traditionally, mentoring process was very important and it seems to be more important than before with the use of information technology. This study was a quasiexperimental study and its aim is to investigate the effect of an electronic mentoring program on students career path decisions among graduates of management and also the effect of face to face communication to improve the outcomes of these relationships. In order to implement the study, a mentoring relationship was carried out between 12 mentors and 86 mentees and in order to examine the importance of face to face meeting among mentors and mentees, half of the mentees had the opportunity to meet their mentors. The results indicate that students career decisions in each of the five dimension of self-assessing, getting occupational information, goal setting, planning for the future, and problem solving has been promoted after mentoring courses compared to before holding course. Other results of the study indicate that the face to face meeting create higher satisfaction of mentoring relationship and promote the career path decisions.
    Keywords: Mentoring, E, mentoring, Career Decision, making, Career Decision, making Self, efficacy, Face, to, face Interaction
  • Mahsa Fazel Hassanabaadi, Ghanbar Mohammadi Elyasi, Morteza Rezaei Zadeh* Page 167
    Implementing Performance Management System (PMS) is seen as a main concern of enterprises. According to research findings, near to 70 per cent of enterprises evolutionary programmes, such as: Strategic Planning, Knowledge Management, Performance Management, and Total Quality Management (TQM), have been failed due to a lack of enough motivational factors. Therefore, it is important to identify and trigger motivational factors of enterprises in order to decrease the failure rate of their evolutionary programmes. PMS as one of these evolutional programmes needs to be aggravated by the relevant motivational factors; and therefore, the current study seeks to identify these motivators in Iranian large enterprises. Further to identifying these motivators, the current study explores the interdependencies amongst the motivators in order to weigh their importance as well. Semi-structured interviews and Interactive Management (IM) as two qualitative research methods were used to explore the ideas of PMS experts in six Iranian large enterprises. All of the interviews and IM sessions have been transcribed and coded in three stages, using Strausss open coding process. Idea Writing, Nominative Group Technique (NGT), and Interpretive Structural modeling (ISM) were also used in the process of gathering and analyzing data in IM stage of this research. According to the findings of the current study, the most important motivators of Iranian large enterprises to implement PMS in their businesses are: working in a competitive environment, willingness of their leaders to make an evolution in their working processes, making sure of achieving their goals, matching between the enterprises and their employees goals, performance evaluation and adjusting their employees compensation system based on this evaluation, and finally, willingness to being recognized by their performance. Further to identifying the most important motivators of Iranian large enterprises in implementing PMS, the final model draw by ISM shows that existing a competitive environment is the most influential factor which affects all of the other motivators as well. Moreover, some of the other motivators, such as: performance-based compensation system, performance evaluation, and being recognized by the performance, are seen to mutually affect and interact with each other. The practical and research implications of the findings of the current study are also highlighted and the limitations of the study are discussed.
    Keywords: Motivation, Performance Management System (PMS), large enterprises, Modeling