فهرست مطالب

علمی پژوهان - سال سیزدهم شماره 1 (پاییز 1393)

مجله علمی پژوهان
سال سیزدهم شماره 1 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید دشتی، جواد فردمال، مختار سهیلی زاد، رضا شهرآبادی، حمید صالحی نیا صفحات 1-8
    مقدمه
    فرسودگی شغلی سندرمی است که شامل خستگی هیجانی، مسخ شخصیت و کاهش احساس کفایت شخصی بوده و یکی از علل مهم کاهش عملکرد شغلی است. این سندرم در مشاغلی که در برخورد مستقیم با مردم هستند بیشتر از سایر حرفه ها ممکن است مشاهده شود. این پژوهش به منظور بررسی ابعاد مختلف فرسودگی شغلی در کارکنان مراکز بهداشتی درمانی شهر ستان همدان انجام گرفته است.
    روش کار
    مطالعه توصیفی _تحلیلی به صورت سر شماری، روی 278 نفر از پرسنل شاغل در مراکز بهداشتی درمانی همدان با استفاده از پرسشنامه های جمعیت شناختی و فرسودگی شغلی مازلاک مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، میانگین نمره خستگی هیجانی 21.44، مسخ شخصیت 4.71 و کفایت شخصی 32.17 بود. میزان خستگی هیجانی با مسخ شخصیت و میزان کفایت شخصی با خستگی هیجانی رابطه معنی داری داشت (0.001˂p). فرسودگی شغلی با ویژگی های دموگرافیک شامل سن، جنس، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، رشته تحصیلی، سابقه کاری، وضعیت مسکن، وضعیت استخدامی و میزان درآمد رابطه معناداری نداشت (P>0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به فراوانی بالای فرسودگی شغلی (55.7 درصد) در بین پرسنل و با توجه به تاثیر فرسودگی شغلی در عملکرد شغلی، خانوادگی و فردی و نیز اثر آن بر غیبت از کار و بازنشستگی زود هنگام، کاهش عوامل تنش زا و افزایش رضایت کاری، از طریق بهبود شرایط محیط کار در مراکز بهداشتی درمانی می بایست مورد توجه و همت بیشتر مسئولان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پرسشنامه مازلاک، پرسنل بهداشتی درمانی
  • مختار سهیلی زاد، سلمان خزایی، راضیه سادات میرمعینی، بهزاد غلامعلیئی صفحات 9-16
    مقدمه
    دیابت بارداری شایع ترین اختلال متابولیک در دوران بارداری است. شناسایی عوامل خطرساز دیابت بارداری به شناخت بهتر این اختلال و تدوین راهکارهای مناسب غربالگری کمک می نماید. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل خطر ابتلا به دیابت بارداری در بین زنان باردار مناطق روستایی استان همدان انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه مورد-شاهدی است. موارد دیابت بارداری در مناطق روستایی استان همدان طی سال 1389 استخراج و پس از خارج کردن موارد مهاجرت به خارج از استان، موارد فوت شده و افراد دارای سابقه دیابت، 112 زن باردار مبتلا به دیابت بارداری شناسایی گردید. پس از انتخاب گروه شاهد و انجام همسان سازی های لازم بین دو گروه، به پرونده بارداری آنها مراجعه و نسبت به تکمیل چک لیست اقدام شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار Stata نسخه 11 در سطح خطای کمتر از 5% مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشتر موارد در گروه سنی 40-30 سال (%57.1) قرار داشتند، میانگین سنی آنها 0.5± 33.3 سال بود. از نظر رتبه بارداری 37.5% موارد، سومین بارداری را تجربه کرده بودند. نمایه توده بدنی (0.03=P)، سابقه فشار خون بالا قبل از بارداری (0.03=P) و سابقه بارداری پرخطر (0.003=P) رابطه معناداری با بروز دیابت بارداری داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، BMI بالا، سابقه فشار خون بالا قبل از بارداری و سابقه بارداری پرخطر رابطه معناداری با دیابت بارداری داشتند. به دلیل تفاوت در بررسی برخی از عوامل مرتبط با دیابت بارداری در نقاط مختلف، مطالعات آینده نگر با حجم نمونه بالا و معیارهای استاندارد در تشخیص دیابت بارداری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، عوامل خطرساز، همدان
  • علیرضا زمانی، عباس زمانیان، محمد فلاح، حسین محجوب، ژیلا احمدخانی صفحات 18-23
    مقدمه
    طرح تحقیقاتی حاضر با هدف بررسی اهداف، فرضیات و روش تحقیق طرحهای تحقیقاتی مصوب تفویض اختیار شده به واحدهای مختلف دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1386 و ارائه راهکار جهت ارتقای کیفی آنها در آینده انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه به روش توصیفی مقطعی در سال 1387 بر روی 95 پروپوزال طرح های تحقیقاتی سال 1386 انجام و جهت بررسی از پرسشنامه خود ساخته ای که به تایید صاحب نظران دانشگاه رسیده بود، استفاده شد. پس از تکمیل پرسشنامه برای هر طرح، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از نظر نوع مطالعه 62/1 درصد طرحها اپیدمیولوژی، 12/6 درصد بنیادی، 9/5 درصد کارآزمائی بالینی، 4/2 درصد تحقیقات در سیستم بهداشتی، 1/1 درصد تولیدی و 10/5 درصد هم از انواع دیگر بوده اند. در 63/2 درصد از طرحها نوع آزمون آماری، 60 درصد روش تجزیه و تحلیل داده ها، 30/5 درصد موارد رعایت اخلاق در پژوهش و در 27/4 درصد روش کار با جزئیات شرح داده نشده بودند. در 24/2 از طرحها نیز اهداف ویژه به درستی تنظیم نشده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه مهمترین قسمت هر طرح تحقیقاتی بخش طراحی تحقیق است لذا بنظر میرسد پروپوزالهای ارائه شده به شورای پژوهشی دانشگاه بهتر است قبل از تصویب توسط کمیته ای از متخصصین آمار و روش تحقیق مورد بررسی قرار بگیرند تا نواقص فوق که نتایج تحقیق را مخدوش می سازند به حداقل تقلیل یابند. بعلاوه معاونت محترم تحقیقات و فنآوری نیز در برگزاری کارگاه ها و تنظیم جزوات آموزشی فعال تر از گذشته عمل نماید.
    کلیدواژگان: طرحهای تحقیقاتی مصوب، معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی همدان، خطاهای روش تحقیق
  • محبوبه رفیعی، ناهید محمدی، فاطمه شبیری، قدرت الله روشنایی صفحات 24-32
    مقدمه
    علم اخلاق به عنوان یکی از زیر بنایی ترین موضوعات آموزش حرفه ای در پرستاری و مامایی محسوب می گردد که بایستی مورد توجه قرار گیرد. این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی پرستاران و ماماها از اصول اخلاق حرفه ای انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی_مقطعی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 289 نفر از پرستاران و ماماها از بیمارستانهای آموزشی شهر همدان در سال 1392 انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای دو قسمتی بود که بخش اول حاوی اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم اطلاعات مربوط به سنجش آگاهی در حیطه های اخلاق حرفه ای، قانون و مقررات و ارتباطی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 تجزیه و تحلیل شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی شامل همبستگی و آزمون کای دو استفاده شد. سطح معنی داری آزمون ها 5 درصد در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که 33/2% از واحد های پژوهش در محدوده سنی 30-26 سال بودند. 87/9% از آنان زن و 36/7% سابقه کار 5-1 سال داشتند. بیشترین آگاهی افراد در حیطه اخلاقی_حرفه ای 26/6% (خوب) %68/9 (متوسط)، در حیطه ارتباطی 31/1% (خوب) و 63% (متوسط) و در حیطه قانونی 1/7% (خوب) و 49/5% متوسط بود. از بین متغیرهای مورد بررسی بین حیطه اخلاقی با وضیعت استخدامی و بخش محل خدمت فرد (P=0/001) بین حیطه قانونی با سابقه کار (003/P=0) و بین حیطه ارتباطی با بخش محل خدمت فرد ارتباط معنادار وجود داشت (P=0/003).
    نتیجه گیری
    بیشترین آگاهی واحدها در حیطه اخلاقی و ارتباطی در حد خوب و متوسط و در حیطه قانونی ضعیف بوده است لذا پیشنهاد می گردد کلاس های آموزش مداوم ضمن خدمت جهت افزایش آگاهی آنان برگزار گردد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، پرستار، ماما، آگاهی، نگرش
  • زهره رجب فردی، حسین حاتمی، سهیلا خداکریم، سلمان خزایی، زهرا زبده صفحات 33-41
    مقدمه
    درمان نارسایی مزمن کلیه (End Stage Renal Disease) با همودیالیز دائم، علاوه بر هزینه های زیاد برای جامعه، مشکلات عدیده جسمی و روحی برای بیمار به وجود می آورد. براساس مسایل مرتبط با ژنتیک، عادات غذایی و سطح بهداشت عمومی، علل ایجاد کننده نارسایی مزمن کلیه می تواند متفاوت باشد. هدف از این مطالعه، شناخت مهمترین علل بروز این نارسایی در بیماران دیالیزی شهرستان تویسرکان بوده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی_مقطعی است که بر روی داده های ثبت شده 165 بیمار تحت همودیالیز در شهرستان تویسرکان طی سال های 1391-1375 انجام شد. اطلاعات مورد نیاز مانند جنس، سن، سن شروع دیالیز، علل به وجود آورنده نارسایی مزمن کلیه و متغیرهای مرتبط با همودیالیز با استفاده از چک لیست از محتویات پرونده استخراج و با استفاده از آمار توصیفی شامل جداول، میانگین و انحراف معیار توسط نرم افزار Stata نسخه 11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 165 بیمار، 56/3% آنها مرد و 53/3% آنها در محدوده سنی بالای 60 سال قرار داشتند و فقط 10/3% آنها سن کمتر از 30 سال داشتند. علل احتمالی ایجاد کننده نارسایی مزمن کلیه در بیماران به ترتیب علل ایدیوپاتیک، فشار خون بالا، دیابت، مشکلات اورولوژیک، گلومرولونفریت و کلیه پلی کیستیک با 32/7%، 28/5%، 23%، 8/5%، 4/8% و 2/4% بود.
    نتیجه گیری
    فشار خون بالا و دیابت به عنوان علل اصلی نارسایی مزمن کلیه در شهرستان تویسرکان مطرح می باشند. مدیریت بهتر بیماران مبتلا به دیابت و فشار خون بالا مانع از ابتلا به نارسایی مزمن کلیه در این بیماران می شود.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، اتیولوژی، همودیالیز، پر فشار ی خون
  • بهمن رماوندی، راحله کفایی، احمد ابراهیمی، مژگان سیفی صفحات 42-51
    مقدمه
    افزایش آلودگی محیط زیست ناشی از تخلیه فاضلاب حاوی مس سبب نگرانی های بسیار جدی بدلیل اثر بر سلامت بویژه مغز و کبد و تجمع بیولوژیکی آن شده است. هدف این مطالعه بررسی عملکرد جاذب ارزان قیمت و طبیعی علف پاغازه (Falcaria Vulgaris) در حذف یون مس از محلول آبی است.
    روش کار
    در این پژوهش برگ علف پاغازه از مزارع استان لرستان جمع آوری و جهت تهیه جاذب استفاده شد. اثر پارامترهای مختلفی چون pH (2 تا 12)، زمان تماس (5 تا 80 دقیقه)، غلظت اولیه مس (50 تا 150mg/L) و مقدار جاذب (0/3 تا 2mg/L) بر راندمان جذب مورد بررسی قرار گرفت. داده های آزمایشگاهی با ایزوترم های لانگمویر، فرندلیچ، تمکین و دوبینین-رادشکویچ برازش داده شد. مشخصات جاذب مانند مساحت سطح BET و حجم حفره ها، اندازه ذرات و pHzpc تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جذب مس از فاکتورهایی چون غلظت اولیه مس، مقدار جاذب و pH محلول تاثیر می پذیرد. حداکثر جذب در 2 pH حاصل شد. راندمان حذف مس با افزایش غلظت اولیه مس کاهش یافت. در بین چهار مدل ایزوترم مورد مطالعه، مدل لانگمویر با حداکثر ظرفیت جذب (8/83mg/g) جذب مس به جاذب را به خوبی توصیف نمود. سطح BET جاذب بدست آمده از برگ گیاه پاغازه 2/6m2/g بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که جاذب تهیه شده قابلیت خوبی در حذف یون مس از محلول آبی دارد. با توجه به هزینه پایین، آماده سازی راحت و راندمان بالای جاذب تهیه شده از برگ گیاه پاغازه، می توان از آن به عنوان جایگزینی مناسب بجای کاربرد جاذبهای نسبتا گران قیمتی مانند کربن فعال در حذف آلاینده های فلزی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پاغازه، جذب سطحی، مس، محلول آبی
  • فرشید شمسایی، فاطمه اشترانی، الهام اشترانی صفحات 52-60
    مقدمه
    یکی از شاخص های بهداشت روانی میزان رضایت از زندگی است که برکیفیت زندگی افراد تاثیر می گذارد و از آنجا که کودکان استثنایی ویژگی ها و توانایی های متفاوتی با کودکان عادی دارند ممکن است رضایت از زندگی آنها تحت تاثیر نوع و میزان ناتوانی آنها قرار گیرد. هدف از این پژوهش مقایسه رضایت از زندگی در دانش آموزان نابینا، ناشنوا و عادی مدارس شهر همدان در سال 1392 است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 21 دانش آموز نابینا و 66 دانش آموز ناشنوا بصورت سرشماری و 174 دانش آموز عادی مدارس شهر همدان با نمونه گیری تصادفی خوشه ایدر سال 1392 مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از مقیاس چند وجهی رضایت از زندگی دانش آموزان (Multidimensional Students’ Life Satisfaction Scale) انجام گرفت، داده ها با آزمون های آماری T-student و ANOVA و به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تی نشان داد میزان رضایت از زندگی دو گروه دانش آموزان عادی و استثنایی یکسان نمی باشد و اختلاف معناداری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون آنووا نشان داد که میزان رضایت از زندگی سه گروه دانش آموزان نابینا، ناشنوا و عادی نیز یکسان نمی باشد و اختلاف معناداری وجود دارد (0/05>P). بین ابعاد میزان رضایت از زندگی سه گروه دانش آموزان نیز تفاوت معنی داری یافت شد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    نتایج نهایی نشان داد که بیشترین میزان رضایت از زندگی در دانش آموزان عادی و کمترین میزان رضایت از زندگی در دانش آموزان نابینا وجود دارد که در مداخلات ارتقای سلامت نیاز به توجه بیشتر و برنامه ریزی های خاص تری دارند.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، نابینا، ناشنوا، دانش آموزان
|
  • Saeid Dashti, Javad Faradmal, Mokhtar Soheili Zad, Reza Shahrabadi, Hamid Salehiniya Pages 1-8
    Introduction
    Burnout syndrome includes aspects of emotional exhaustion، depersonalization and decrement of personal accomplishment. Medical and health care staffs are vulnerable to burnout syndrome because of their exposure to physical and psychological stressors. The present study assessed the rate of features of burnout syndrome and its relations to demographic characteristics in staffs of health care centers of Hamadan city.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted as a census on 278 staffs at health centers in Hamadan. Data was collected using the demographic questionnaire and Maslach Burnout Inventory. The obtained data were analyzed via SPSS software.
    Results
    Average score for emotional exhaustion، depersonalization and personal accomplishment were 21. 44، 4. 71 and 32. 17، respectively. There was a significant relationship between emotional exhaustion، depersonalization and personal accomplishment (P<0/001). There were no significant relationship between burnout and demographic characteristics including age، sex، marital status، education level، work experience، housing status، employment status and income (P>0/05).
    Conclusion
    In view of high frequency of burnout (55. 7) among health staffs and the impact of burnout on job، family، individual performance، absence from work and early retirement and job satisfaction increase through improving working conditions in the health care environment should be paid more attention.
    Keywords: Occupational burnout, Maslach burnout Inventory, Health care centers staffs
  • Mokhtar Soheylizad, Salman Khazaei, Razieh Sadat Mirmoeini, Behzad Gholamaliee Pages 9-16
    Introduction
    Gestational diabetes mellitus (GDM) is the most common metabolic disorders in pregnancy. Identifying risk factors for GDM helps to better understand the disorder and develop appropriate screening Strategies. This study aims to identify risk factors for GDM among pregnant women in rural areas of Hamadan province.
    Methods
    This was a case-control study. GDMs were extracted in rural areas of Hamadan province during the year 2011. After removing those who migration out of the province، died cases and those with a history of diabetes deaths، 112 pregnant women with GDM were identified. The control group was selected and necessary matches between the two groups were performed. After referring to their pregnancy files، The checklist were completed. Statistical analysis was performed using Stata software، version 11، an and error level less than 5% was considered.
    Results
    Most cases were in the age group 30-40 (57. 1%)، Their mean age was 33. 3±0. 5 years. 37. 5% of cases had experienced third pregnancy. Body Mass Index (P=0. 03)، history of hypertension before pregnancy (P=0. 03) and a history of high-risk pregnancies (P=0. 003) had a significant relationship with GDM.
    Conclusion
    According to the results of the present study، high BMI، history of high-risk pregnancy، history of hypertension before pregnancy had a significant relationship with GDM. Because of the differences in some of the relevant factors for GDM in different locations، prospective studies with larger sample size and standard criteria for the diagnosis of GDM is necessary.
    Keywords: Gestational diabetes mellitus, Risk factors, Hamadan
  • Alireza Zamani, Abbas Zamanian, Mohammad Fallah, Hosein Mahjoub, Zhila Ahmadkhani Pages 18-23
    Introduction
    This cross sectional study was conducted to assess methodological errors in proposals of 95 approved research projects introduced to different unites of Hamadan University of Medical Sciences in 2007.
    Methods
    We used a questionnaire able to determine the kind of studies، correct designing of aims، hypothesis، methods and considering ethical codes. SPSS version 16 was used to descriptive statistics analysis of the data.
    Results
    %62. 1 of the projects were epidemiological studies، %12. 6 basic sciences، %9. 5 clinical trials، %4. 2 health research systems، %1. 1 productive and %10. 5 others. Statistical tests، statistical analysis and ethical codes in %63. 2، %60 and %30. 5 of the projects، respectively were not considered. The methods of the research were not written completely in %27. 4 of the projects. The designing of the minor aims in %24. 2 of the projects were also incorrect.
    Conclusion
    Considering the most important part of a research is research design، thus، it is essential that a committee comprised of experts in statistics and research methods firstly verify the presented proposals to the Research Council of the university to reduce as much as possible the mentioned defects destroying research results. Moreover، Vice-Chancellor in research affairs of the university should be active more in holding workshops and setting up educational brochures than it used to be.
    Keywords: Approved projects, Research, Technology deputy of Hamadan University of Medical Sciences, Methodological errors
  • Mahbobeh Rafieei, Nahid Mohammadi, Fatemeh Shobeiri, Ghodratollah Roshanaei Pages 24-32
    Introduction
    Ethics is one of the most fundamental professional training issues in nursing and midwifery. The aim of this study was to determine the awareness rate of professional ethics of nurses and midwives.
    Methods
    In this descriptive-analytic study، of 289 samples from Hamadan teaching hospitals in 2013were selected using a stratified random sampling. Data gathering، which was a two-part questionnaire، was developed by researchers. The first section contained demographic information and the second section contained with three sections to assess knowledge of ethic. Data Processing and statistical analysis were performed by SPSS 16. In order to analyze the data، descriptive and inferential statistics containing the chi-square and correlation tests was used. Further، the significance level of the test was considered 0. 05.
    Results
    The results showed that 33. 2% of the research units aged between 26 and 30 years old. 87. 9% of them were females and 36. 7% had work experience from 1to 5 years. Most of the samples in moral – professional area were good (26. 6%) and medium (68. 9%). Also، they were good (31. 1%) and medium (63. 0%) in communication area. In law area، they were good (1. 7%) and medium (49. 5%). From the studied variables، there was meaningful relationship between area of moral with employment status and location of service person (P=0. 001)، the legal field with work experience (P=0. 003) and the communication field with location of service person (P=0. 003).
    Conclusion
    The most rate of awareness of the units in moral and communication and law fields were، respectively، good and week. Therefore، continuing education classes are recommended to be held.
    Keywords: Professional ethics, Nurse, Midwife, Hospital, Awareness, Attitude
  • Pages 33-41
    Introduction
    In addition to high costs for society، treatment of end stage renal disease (ESRD) by permanent hemodialysis creates many physical and psychological problems for patients. The etiology of ESRD in every community differs according to genetic، nutrition، and public health status. The aim of this study was to investigate the most important causes of ESRD in hemodialysis patients of Tuyserkan City.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out on registered data of 165 patients undergoing hemodialysis in Tuyserkan City from 1996 to 2012. Required information including age، gender، age of first hemodialysis session، causes of ESRD and dialysis-related variables were collected by a checklist from the patient’s files. Then، the data were analyzed by using Stata 11: descriptive statistics including tables، means and standard deviation.
    Results
    From total of 165 patients، 56. 3% were male، 53. 3% of them aged over 60 years and only 10. 3% of the patients aged less than 30 years The most prevalent causes of ESRD in the patients were idiopathic causes (32. 7%)، high blood pressure (28. 5%)، diabetes mellitus (23%)، urologic complications (8. 5%)، glomerulonephritis (8. 4%) and polycystic kidney (4. 2%).
    Conclusion
    Hypertension and diabetes mellitus are most common causes of ESRD in Tuyserkan. Better management of patients suffering from hypertension and diabetes could prevent patients from being affected by ESRD.
    Keywords: End stage renal disease, Etiology, Hemodialysis
  • Bahman Ramavandi, Raheleh Kafaei, Ahmad Ebrahimi, Safari Mozhgan, Mohammadi Baghmollaei Masoud Pages 42-51
    Introduction
    Increasing environmental pollution by the discharge of wastewaters containing copper has caused much concern because of the serious health effects، particularly the brain and liver and its bioaccumulation. The objectives of this study was to investigate the performance of a low-cost and natural adsorbent namely Falcaria vulgaris to remove Cu (II) ions from aqueous solution.
    Methods
    In this study، the leaf of Falcaria vulgaris was collected from farms in Lorestan Province and used for preparing the absorbent. Effect of various parameters such as solution pH (2-12)، contact time (5-80 min)، Cu concentration (50-150 mg/L) and adsorbent dose (0. 3-2 g/l) were studied. The experimental data were fitted to Freundlich، Langmuir، Temkin، Dubinin–Radushkevich Isotherm. Absorbent characteristics such as BET surface، pore volume، particle size and pHzpc were determined.
    Results
    The results showed that Cu adsorption was affected by factors such as initial copper concentration، adsorbent dose and solution pH. Maximum adsorption was obtained at the solution pH of the adsorption efficiency decreased with increasing the initial Cu concentration. Among four isotherm models studied، Langmuir model (with maximum adsorption capacity of 8. 83 mg/g) well-described the copper adsorption onto the adsorbent. The BET surface area of the adsorbent obtained from the leaves Falcaria Vulgaris was achieved to 2. 6 m2/g.
    Conclusion
    Overall، the results of this study showed that the prepared adsorbent has a good ability to remove copper ion from aqueous solutions. Regarding the low cost، ready to preparation and high efficiency of the prepared adsorbent from Falcaria vulgaris، it can be used as an appropriate alternative instead of relatively expensive adsorbents such as activated carbon to remove metallic pollutants.
    Keywords: Falcaria vulgaris, Adsorption, Copper, Wastewater
  • Farshid Shamsaei, Fatemeh Ashtarani, Elham Ashtarani Pages 52-60
    Introduction
    One of the mental health indexes is life satisfaction influencing the quality of people. Exceptional children have different characteristics and abilities in comparison with normal children. Exceptional children are those that require special training to develop their ability. The aim of this research was to compare life satisfaction in blind and deaf children with normal students in Hamadan city.
    Methods
    In this cross-sectional study، 12 blind and 39 deaf students were selected by Census sampling and 174 normal students were selected by Cluster random sampling in Hamadan in 2012. Data were collected using the Multidimensional Students'' Life Satisfaction (MSLSS) analyzed by T-student and ANOVA.
    Results
    The results showed that there was a significant difference (P<0. 05) among the levels of life satisfaction in three groups of blind، deaf and normal students، as life satisfaction in the normal students was more than that of the blind and deaf students. Also، was a significant difference (P<0. 05) between the levels of life satisfaction in two groups: blind and deaf students there، as level of life satisfaction in deaf students was higher in blind students.
    Conclusion
    Final Results showed that the blind and deaf students had lower life satisfaction. Moreover، level of life satisfaction in blind students was lower than that of the deaf and normal students that health promotion interventions need to more consideration and specific plans.
    Keywords: Life Satisfaction, Blind, Deaf, Students