فهرست مطالب

مجله علمی پژوهان
سال چهاردهم شماره 3 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم افشاری، سعید یزدی راوندی *، علیرضا زمانی، فاطمه فدایی، طاهره رضایی، زهرا تسلیمی صفحات 1-10
    مقدمه
    مرکز پژوهش دانشجویان، نقش مهمی در جهت کارایی و بالندگی آموزشی و پژوهشی دانشجویان دانشگاه دارد. جهت تضمین کیفیت و ارتقای این مرکز می توان از فرآیند ارزشیابی استفاده کرد. بنابراین این مطالعه با هدف ارزشیابی کارگاه های آموزشی مرکز پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان از دیدگاه دانشجویان شرکت کننده صورت گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بر روی 284 دانشجوی شرکت کننده در کارگاه های مرکز پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1394 که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند انجام گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه خود ساخته که شامل مشخصات پاسخگویان و گویه های اصلی بود، صورت گرفت. تحلیل داده ها با استفاده آزمون های ANOVA، تی مستقل و با نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد، تعداد دانشجویانی که وضعیت کارگاه ها را ضعیف گزارش داده اند، بسیار کم و اکثریت دانشجویان وضعیت برگزاری کارگاه ها را در گویه مدیریت گردانندگان، گویه ی مهارت مدرسین و گویه ی دانشجویان خوب ارزشیابی کرده اند. بین امتیازات گویه ها و تجربه قبلی شرکت و وضعیت اقامت دانشجویان در کارگاه ها ارتباط آماری معنادار مشاهده نگردید (0/05P).
    نتیجه گیری
    نظر به اهمیت و نقش ارزشیابی های دانشجویی از کارگاه های آموزشی، پیشنهاد می گردد، مطالعه ای جامع در سطح دانشگاه های علوم پزشکی با هدف ارزشیابی کارگاه ها و ارتقاء کمی و کیفی آنان به صورت گسترده صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، دانشجویان، کارگاه های آموزشی، مرکز پژوهش دانشجویان، همدان
  • رشید رمضانزاده، قباد مرادی، سیران زندی، سامان محمدی، سمانه روحی، مریم پورزارع، بهمن محمدی* صفحات 11-19
    مقدمه
    بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری های گرم منفی در مدیریت درمان اهمیت زیادی دارد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های گرم منفی جدا شده از بیماران و تعیین میزان آلودگی بخش های مختلف بیمارستان به این باکتری ها انجام گرفت.
    روش کار
    اطلاعات 3242 بیمار از سیستم اطلاعات بیمارستانی بیمارستان های آموزشی توحید و بعثت سنندج در سال های 93- 1392 مورد بررسی قرار گرفت. شناسایی باکتری ها به وسیله روش های آزمایشگاهی میکروب شناسی و آزمون حساسیت میکروبی به روش انتشار از دیسک، با توجه به استاندارد موسسه ی استانداردهای کلینیکی و آزمایشگاهی انجام شدند. برای تحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون مجذورکای و تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد 2289 (70/60 درصد) ایزوله باکتری گرم منفی در این تحقیق جدا سازی شدند. 51/46 درصد از ایزوله های اشریشیا کلی، 43/47 درصد کلبسیلا، 44/28 درصد انتروباکتر، 58/99 درصد پسودوموناس و 33/33 درصد مورگانلا بیشترین میزان مقاومت را به تری متوپریم_سولفومتوکسازول نشان دادند. در 76/06 درصد از ایزوله های اسینتوباکتر، 53/26 درصد سراشیا، 73/33 درصد شیگلا و 76/92 درصد سیتروباکتر، بیشترین میزان مقاومت به ترتیب به سفوتاکسیم، تتراسایکلین، تری-متوپریم_سولفومتوکسازول و تتراسایکلین، و سفتریاکسون بود. اکثر باکتری های گرم منفی از بخش زنان (625 ایزوله) جدا شدند. بین سن بیمار و مقاومت آنتی بیوتیکی، ارتباط آماری معناداری مشاهده شد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    مقاومت بالای آنتی بیوتیکی در باکتری های گرم منفی مشاهده شده اهمیت انجام آزمون های حساسیت آنتی بیوتیکی قبل از تجویز دارو در درمان و کنترل مقاومت دارویی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، باکتری های گرم منفی، بیماران، سنندج
  • مهشید مجتهدی، جمال عاشوری * صفحات 20-29
    مقدمه
    کیفیت زندگی تحت تاثیر عوامل روانشناختی زیادی است که از مهمترین آنها می توان به صفات شخصیت و الگوهای ارتباطی خانواده اشاره کرد. این پژوهش با هدف بررسی نقش صفات شخصیت و الگوهای ارتباطی خانواده در پیش بینی کیفیت زندگی پرستاران انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش توصیفی_تحلیلی از نوع مقطعی بود. در مجموع 180 پرستار با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از میان پرستاران بیمارستان های شهید مفتح و پانزده خرداد شهر ورامین در سال 1394 انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های صفات شخصیت Costa & McCrae، الگوهای ارتباطی خانواده Koerner & Fitzpatrick و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی جمع آوری شد. داده ها با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری با استفاده از نرم افزار SPSS-19 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که روان رنجورخویی و الگوی همنوایی با کیفیت زندگی پرستاران رابطه منفی و معنادار و برون گرایی، پذیرش، سازگاری، وظیفه شناسی و الگوی گفت و شنود با کیفیت زندگی پرستاران رابطه مثبت و معنادار داشتند (0/05>P). تحلیل رگرسیون نشان داد برون گرایی، روان رنجورخویی و الگوی ارتباطی همنوایی توانستند 24/5 درصد از تغییرات کیفیت زندگی پرستاران را پیش بینی کنند (0/001>P). همچنین سهم روان رنجورخویی در پیش بینی کیفیت زندگی پرستاران بیش از سایر متغیرها بود (0/001>P).
    نتیجه گیری
    برون گرایی، روان رنجورخویی و الگوی ارتباطی همنوایی توانایی پیش بینی معنادار کیفیت زندگی پرستاران را داشتند، لذا این متغیرها می توانند نقش موثری در بهبود کیفیت زندگی پرستاران داشته باشند. بنابراین توصیه می شود که درمانگران به متغیرهای مذکور توجه کرده و بر اساس آنها برنامه هایی برای بهبود کیفیت زندگی پرستاران طراحی کنند.
    کلیدواژگان: صفات شخصیت، الگوهای ارتباطی خانواده، کیفیت زندگی، پرستاران
  • جواد ترکاشوند، کاظم گودینی، قاسم آذریان، روشنک رضایی کلانتری، شهربانو یونسی، میترا غلامی* صفحات 30-38
    مقدمه
    با توسعه صنایع، ورود مواد سمی و خطرناک مانند فلزات سنگین به محیط زیست افزایش روز افزونی داشته است. سرب از جمله این مواد سمی است که در اغلب پسابهای صنعتی وجود دارد و دارای پتانسیل آلودگی بسیار بالایی است. هدف از این پژوهش، بررسی فرآیند غشایی نانوفیلتراسیون توسط غشاء NF90، در حذف سرب از فاضلاب سنتتیک می باشد.
    روش کار
    این تحقیق تجربی در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته انجام شد. کلیه متغیرها اعم از غلظت ورودی سرب (90-10 میلیگرم بر لیتر)، فشار (18-6 بار) و قدرت یونی (150-50 میلیگرم بر لیتر کلرید سدیم) به روش آماری یک متغیر در هر بار آزمایش در 15 دوره، به ترتیب در دما و pH 25±2 درجه سلسیوس و 0/1±5/4 بهینه شده و راندمان حذف سرب و فلاکس عبوری از غشاء تعیین گردیدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که با افزایش فشار از 6 تا 9بار میزان حذف سرب افزایش چشمگیری داشته ولی با افزایش فشار از 9 تا 18 بار، فقط 1 درصد افزایش راندمان وجود دارد. همچینن با افزایش غلظت سرب در محلول ورودی از 30 تا 90 میلیگرم بر لیتر، راندمان حذف به میزان 5/5 درصد کاهش یافت. حضور NaCl موجب افزایش راندمان حذف گرددید بطوریکه حداکثر راندمان حذف (حدودا 99 درصد) در غلظت ورودی سرب 10 میلیگرم درلیتر و فشار 18 بار در حضور غلظت 150 میلی گرم در لیتر NaCl به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به کارایی مناسب نانوفیلتراسیون در حذف سرب، این روش میتواند در کاربردهای صنعتی بکار گرفته شود اما بهینه سازی پارامترهای بهره بردای برای فاضلابهای واقعی نیز بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: نانوفیلتراسیون، فلز سنگین، سرب، فاضلاب، الکترولیت
  • اسماعیل سلیمانی، مصطفی ساتیاروند، مجید معتمد زاده *، مینا سلیمانی صفحات 39-48
    مقدمه
    اختلالات اسکلتی_عضلانی از مشکلات عمده در محیط های کاری بوده که سبب از دست رفتن زمان کار، غیبت، کاهش بهره وری و افزایش هزینه ها می گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع علائم و ارزیابی ریسک ابتلا به این اختلالات انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی_تحلیلی از نوع مقطعی، تعداد 133 نفر از کارکنان دفتری یک شرکت بزرگ عمرانی در سال 1393 وارد مطالعه شدند. برای گردآوری داده های علائم اختلالات اسکلتی_عضلانی از پرسشنامه نوردیک و برای ارزیابی ریسک مربوط به این اختلالات از روش RULA استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو و رگرسیون چندگانه و با نرم افزار SPSS نسخه ی 16 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نزدیک به 50 درصد کارکنان علائم اختلالات اسکلتی_عضلانی را حداقل در یک ناحیه، طی 12 ماه گذشته، گزارش کردند. بیشترین شیوع علائم مربوط به کمر (42/1 درصد) گردن (33/1 درصد)، مچ دست/دست (18 درصد) و شانه ها (11/3 درصد) بودند. شیوع علائم در نواحی گردن و کمر افرادی که 10 ساعت و بیشتر در روز کار میکردند از نظر آماری معنا دار بود (0/001>P). همچنین، شیوع علائم در کارکنان با سابقه کار بیشتر از 5 سال در نواحی گردن، مچ دست/دست و کمر به طور معنی داری بیشتر بود (0/05>P). ارزیابی ریسک نشان داد که تمام پوسچرهای کارکنان در سطوح اقدام اصلاحی 2 و 3 قرار دارند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد علائم اختلالات اسکلتی_عضلانی در کارکنان دفتری شیوع بالایی دارد و سطح ریسک این اختلالات متوسط به بالا است. همچنین، عوامل تاثیر گذار اصلی در شیوع این علائم سابقه کار بالای 5 سال و ساعات کار بیشتر از 10 ساعت در روز بودند.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، شیوع، RULA، کارکنان دفتری
  • محمود وکیلی، زهرا مومنی *، مسعود محمدی، مسلم کوه گردی صفحات 49-57
    مقدمه
    سوانح و حوادث یکی از معضلات بهداشت عمومی و مهمترین علل مرگ و میر کودکان در جهان و کشور ما محسوب می شود. با توجه به آسیب پذیر بودن کودکان، شناخت الگوهای سوانح می تواند راهبردهای مناسبی جهت پیشگیری از سوانح فراهم نماید. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژی سوانح و حوادث در کودکان زیر 6 سال آزاد شهر یزد انجام گرفت.
    روش کار
    این یک مطالعه توصیفی_تحلیلی از نوع مقطعی بود. اطلاعات مربوط به 300 کودک زیر 6 سال با روش نمونه گیری آسان سهمیه ای از مادران مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی آزاد شهر در پاییز 1390 با چک لیست از طریق مصاحبه گردآوری گردید. داده ها پس از کدبندی با استفاده از آزمون کای دو و با نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سن کودکان مورد مطالعه 30/5 ماه و میانگین سن مادران 26 سال بود. بر اساس یافته های تحقیق 78/4 درصد از کل کودکان مورد مطالعه دچار سانحه شده اند. صدمه بدنی 50/7 درصد، سوختگی 15/3 درصد، سقوط 12 درصد، مسمومیت 11 درصد، حادثه ترافیکی 10/3 درصد و غرق شدگی 7 درصد علل سوانح در کودکان بود. فرزندان پدران کارمند و مادران و پدران با تحصیلات بالاتر، دچار تعداد حادثه کمتری شده بودند که این اختلاف از لحاظ آماری معنادار بود (0.001>P)
    نتیجه گیری
    آمار سوانح در آزاد شهر در مقایسه با مطالعات مشابه انجام شده رقم بالایی است لذا توصیه می شود که با بهره گیری از اقدامات پیشگیرانه مانند آموزش والدین گامی موثر در جهت کاهش حوادث در کودکان برداشته شود.
    کلیدواژگان: سوانح و حوادث، اپیدمیولوژی، کودکان، یزد
  • یزدان حمزوی، ناصر نظری، علی میکائیلی، فاطمه پرندین *، فریبا فیضی، محمد سرداری صفحات 58-66
    مقدمه
    کیست هیداتید سالانه خسارات اقتصادی زیادی به جوامع انسانی و دامداران وارد می کند. هیداتیدوز در دام ها منجر به کاهش زیاد تولیدات دامی و ضبط اعضای آلوده در کشتارگاه می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی کیست هیداتید در دام های کشتار شده در کشتارگاه اسدآباد طی سال 94-1393 انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه ی توصیفی_تحلیلی از نوع مقطعی با بررسی 12000 راس دام، شامل 4000 راس از هریک از دام های گاو، گوسفند و بز های کشتارگاهی اسدآباد در استان همدان با نمونه گیری تصادفی ساده در فاصله آذر 93 تا آبان 94 با استفاده از روش ماکروسکوپی، معاینه فیزیکی و ایجاد برش در عضو مورد مطالعه و تکمیل چک لیست انجام گرفته است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 12-SPSS و آزمون مجذور کای صورت پذیرفت.
    یافته ها
    شیوع آلودگی به کیست هیداتید در دام ها 10/7 درصد بدست آمد. بیشترین میزان آلودگی در گوسفندان (16/38 درصد) و کمترین میزان در بزها (1/9 درصد) مشاهده شد. میزان آلودگی در جنس ماده بیشتر بود (0/001>P). بیشترین و کمترین میزان آلودگی به ترتیب در فصل بهار و زمستان مشاهده شد (0/003=P). باروری کیست های هیداتید در کبد گوسفند (77 درصد) از ریه (47/05 درصد) بیشتر بود، اما باروری کیست در ریه گاو (43/45 درصد) از کبد (33 درصد) بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع نسبتا بالای کیست هیداتید در دام های کشتارگاهی اسدآباد که خسارات زیادی را برای دامداران ایجاد می کند. همچنین با توجه به حضور سگ سانان در مناطق آلوده و سیکل زندگی انگل، ریسک انتقال بیماری به انسان نیز در این مناطق زیاد می شود که این موضوع اهمیت بهداشتی آلودگی دام ها را دو چندان می کند.
    کلیدواژگان: هیداتیدوزیس، مشترک انسان و دام، دام، اسدآباد
  • پرویز پادمهر، رحیم علیجانی، محمدرضا امیری * صفحات 67-74
    مقدمه
    یکی از شاخص هایی که نشان دهنده اهمیت یک موضوع می باشد، تولیدات علمی در آن موضوع است. هدف از مطالعه حاضر بررسی وضعیت تولیدات علمی در زمینه حقوق بیمار نمایه شده در پایگاه Web of Science بین سالهای 2000 تا 2014 است.
    روش کار
    روش پژوهش توصیفی مقطعی است که با رویکرد علم سنجی 347 عنوان تولیدات علمی نمایه شده با موضوع حقوق بیمار در پایگاه Web of Science بین سالهای 2000 الی مارس 2014 که با استفاده از موتور جستجوی این پایگاه بازیابی شده، مورد بررسی و با استفاده از آمار توصیفی، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، 347 مدرک بازیابی شده، در 6 قالب منتشر شده اند که در این میان 246 مدرک در قالب مقاله پژوهشی و 73 مدرک در قالب مقاله مروری و بقیه در سایر قالب ها به چاپ رسیده اند. کشورهای ایالات متحده، انگلستان و آلمان به ترتیب در رتبه های اول تا سوم تولید در این موضوع قرار دارند. همچنین در میان مجلات، مجله American Journal of Comparative LAW و در میان پژوهشگران Jansen، N بیشترین تعداد مقاله را در این زمینه به خود اختصاص داده بودند. از سال 2008 تولیدات علمی در این زمینه سیر صعودی داشته است.
    نتیجه گیری
    یکی از خلاء های موجود در نقشه دانشی در ایران، فعالیت پژوهشی در حوزه حقوق بیمار است. از این رو نتایج این تحقیق می تواند به پژوهشگران در داخل کشور کمک نماید که از پیشرفتهای این حوزه آگاهی بیشتر کسب کرده و حتی در پژوهش های خود ارتباط علمی بیشتری با نویسندگان این حوزه برقرار نمایند.
    کلیدواژگان: حقوق بیمار، علم سنجی، وب آو ساینس، تولیدات علمی
|
  • Maryam Afshari, Saeid Yazdi, Ravandi *, Alireza Zamani, Fatemeh Fadaei, Tahereh Rezaei, Zahra Taslimi Pages 1-10
    Introduction
    Students’ Research Center possesses a major role in improving the efficiency and development of education and research. The evaluation process can be used to assess the quality assurance and improvement of thsese centers. Therefore, this study aimed to evaluate students’ research center workshops in Hamadan University of Medical Sciences by student’s perspective.
    Methods
    This survey was a cross-sectional study, performed on 284 students participating in workshops of student’s research center in 2015. The data was collected through self-report questionnaire as conducted by students, which consisted of individuals’ demographic characteristics and the main items. Data analysis was accomplished using the software SPSS version 21 and including the ANOVA, and independent T-test to determine the relationship between variables used.
    Results
    The results of this study showed that the number of students reporting weak conditions for workshops were too small, while the majority of students evaluated good condition for the workshops in items including management of performers, lecturer skills and students. There were no statistically significant differences between the items, previous experience of participation and residency status of students (P>0.05). But, between the scores of three items of workshops and major of study, academic semesters and faculty of students significant changes were found (P>0.05).
    Conclusion
    Considering the importance and role of students’ evaluations of workshops, it is suggested to perform comprehensive studies in all of the Medical Sciences universities to evaluate the qualitative and quantitative improvement of workshops.
    Keywords: Evaluation, Students, Workshop, Student's Research Center, Hamadan
  • Rashid Ramazanzadeh, Ghobad Moradi, Sairan Zandi, Saman Mohammadi, Samaneh Rouhi, Maryam Pourzare, Bahman Mohammadi* Pages 11-19
    Introduction
    Antibiotic resistance survey in Gram-negative bacteria has an important role in the management of treatment. The aim of this study was to evaluate antibiotic resistance of Gram-negative bacteria isolated from patients and determination of contamination rate of different wards of hospital to these bacteria.
    Methods
    Information of 3242 patients from hospital information system of Toohid and Besat hospitals of Sanandaj city in 2013-2014 years was studied. Identification of bacteria using microbiology laboratory methods and antimicrobial susceptibility test according to Clinical and Laboratory Standards using disk diffusion method were performed. For data analysis, SPSS-16 software and chi square (X2) and independent t-test was used.
    Results
    The number of 2289 (70.60%) of Gram negative bacteria were isolated in this research that 51.46% of Escherichia coli isolates, 43.47% Klebsiella, 44.28% Enterobacter, 58.99% Pseudomonas and 33.33% Morganella showed most resistance to trimethoprim-sulfamethoxazole. In 76.06% of Acinetobacter isolates, 53.26% Serratia, 73.33% Shigella and 76.92% Citrobacter, most resistance was to cefotaxime, tetracycline, trimethoprim- sulfamethoxazole and tetracycline, and ceftriaxone, respectively. Most gram negative bacteria were isolated from women’s ward (625 isolates). A statistically significant association between age of the patient and of antibiotic resistance was observed (P
    Conclusion
    High antibiotic resistance in Gram-negative bacteria was observed. Performance of antibiotic susceptibility tests before drug prescription in the treatment and control of drug resistance is important.
    Keywords: Antibiotic, resistant, Gram, negative bacteria, Patients, Sanandaj
  • Mahshid Mojtahedi, Jamal Ashoori* Pages 20-29
    Introduction
    Quality of life is affected by several psychological factors of which personality traits and family communication patterns can be noted as the most important ones. This research aimed to investigate the role of personality traits and family communication patterns in prediction of quality of life among nurses.
    Methods
    This is a descriptive-analytical study of cross-sectional type. The statistical population included 180 nurses of Shahid Mofatteh and 15 Khordad hospitals of Varamin city in 2015, as selected by stratified randomly sampling method. The data was collected through questionnaires comprising personality traits of Costa & McCrae, family communication patterns of Koerner & Fitzpatrick and quality of life of World Health Organization. Data was analyzed by Pearson correlation and multivariate regression with using SPSS-19 software.
    Results
    The results showed that neuroticism and conformity communication pattern had a significantly negative relationship with quality of life of nurses; and extroversion, openness, agreeableness, conscientiousness and conversation communication pattern had a significantly positive relationship with life quality of nurses (P
    Conclusion
    Extroversion, neuroticism and conversation communication pattern reveal a significant ability of predicting quality of life among nurses. Therefore, these variables can have an effective role in improving the quality of life of nurses. It is suggested that therapists should consider these variables and design appropriate programs, based on them, to improve the quality of life of nurses.
    Keywords: Personality traits, Family communication patterns, Quality of life, Nurses
  • Javad Torkashvand, Kazem Godini, Ghasem Azarian, Roshanak Rezaei Kalantary, Shahrbano Younesi, Mitra Gholami* Pages 30-38
    Introductions
    Development of enormous industries has resulted in the entrance of dangerous and toxic compounds such as heavy metals into the environment polluting water bodies. Lead, which exists in most of industrial effluents, has a high contamination potential. In the present work, performance of nanofilteration (NF) membrane (NF 90) has been studied to separate lead from synthetic wastewater.
    Methods
    The present research was conducted experimentally in a batch reactor. All of the parameters including Pb concentration (10-90 mg/L), pressure (6-18 bar) and ionic power (50-150 mg/L of NaCl) were optimized by the
    Methods
    one at a time in 15 times and within a fixed temperature (25± 2 °C) and pH (5.4± 0.1). Also, the removal efficiency of Pb and permeate flux were detected.
    Results
    The findings showed that the removal efficiency went up dramatically when pressure was raised from 6 to 9 bar. But 1% increase was observed in efficiency with increasing pressure from 9 to 18 bar. Besides, the efficiency decreased by 5.5% with increasing initial lead concentration. It was also found that the efficiency increased in the presence of NaCl. The highest removal efficiency (over 99%) was achieved at initial lead concentration of 10 mg/L, pressure of 18 bar and NaCl concentration of 150 mg/L.
    Conclusion
    Since this technique can remove Pb, it can be applied in industrial applications. Of course, in the case of real wastewaters, operating parameters are required to be optimized.
    Keywords: Nanofiltration, Heavy metal, Lead, Wastewater, Electrolyte
  • Esmaeel Soleimani, Mostafa Satiarvand, Majid Motamedzade* Mina Soleimani Pages 39-48
    Introduction
    Musculoskeletal disorders (MSDs) are one of the main problems in workplaces, which cause loss of working time, absenteeism, reduced workers’ efficiency and increased service and production costs. The present study was carried out to investigate the prevalence of musculoskeletal disorders and their associated risk among office workers.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study one hundred and thirty three office workers of a huge construction company were involved. For collecting data related to musculoskeletal symptoms and to investigate the associated risk of these disorders the Nordic standard questionnaire and RULA method were used, respectively. Data were analyzed with chi-square test and multiple regressions by using SPSS software version 16.
    Results
    About 50% of the workers reported MSDs’ symptoms, during the past 12 months, at least in one region of musculoskeletal system. The highest prevalence belonged to lower back (42.1%), neck (33.1%), wrist (18%), and shoulders (11.3%), respectively. The prevalence of symptoms in the neck and lower back of workers, with more than 10 working hours per day, was statistically significant (P>0.001). Additionally, a statistically higher prevalence of symptoms in the neck, wrist, and lower back of workers with job tenure higher than 5 years was noted (P>0.05). The risk assessment revealed that all workers’ postures were fall into action levels of 2 and 3.
    Conclusions
    The findings revealed that MSDs symptoms have a high prevalence in office workers and the risk of these disorders is intermediate to high. Moreover, the main effective factors in the prevalence of MSDs symptoms were job tenure higher than 5 years and working hours more than 10 per day.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, Prevalence, RULA, Office workers
  • Mahmoud Vakili, Zahra Momeni *, Masoud Mohammadi, Moslem Koohgardi Pages 49-57
    Introduction
    Accidents are one of public health challenges and the most important causes of children mortality in the world and Iran. Considering the vulnerability of children, cognition of accident patterns can provide appropriate strategies to prevent accidents. The present study aimed to epidemiologically investigate accidents in children under six years of age.
    Methods
    This descriptive-analytical study was of cross-sectional studies. The information of 300 children under six years of age was collected by the Quota sampling from mothers reoffering to the health centers of Azadshahr in fall 2011 with a check list through interviews. The data were analyzed with the Chi-square test (SPSS version 21) after encoding.
    Results
    The mean age of the studied children and mothers were 5.30 and 26 years, respectively. The results showed that 78.4% of the children have had an accident. Physical injury (50.7%), burn (15.3%), fall (12%), poisoning (11%), traffic accident (10.3%) and drowning (0.7%) were the reasons for children accidents. The children of employed fathers and parents, who had higher education, had fewer accident and this difference was statistically significant (P
    Conclusion
    The rate of accidents in Azadshahr is a higher figure in comparison with that of relevant studies. Therefore, it is suggested that preventive measures like parent training can be applied to reduce accident rates in children.
    Keywords: Accidents_Injuries_Epidemiology_Children under 6 years_Yazd
  • Yazdan Hamzavi, Naser Nazari, Ali Mikaeili, Fatemeh Parandin*, Fariba Faizei, Mohammad Sardari Pages 58-66
    Introduction
    Annually, hydatid cyst causes great economic losses to communities and farmers. Hydatidosis in livestock results in a significant decrease in livestock production and seizure of infected organs of the animals at slaughterhouses. Thus, this study aimed to investigate the pollution rate of hydatid cyst in slaughtered livestock in Asadabad Slaughterhouse during the period of 2014-2015
    Methods
    In this cross-sectional analytic-descriptive study, by using the simple random sampling a total of 4000 cattle: 4000 sheep and 4000 goat from November 2014 to October 2015 were selected to be studied via the macroscopic method clinical examination cutting the organ under study and checklist completion. The data were analyzed by SPSS-21 using the Chi-square test.
    Results
    The prevalence of hydatid cysts in livestock was 10.7%. Sheep were the most infected (16.38%) and goats were the least infected (1.9%).The females were more infected than the males (P
    Conclusion
    Considering the relatively high prevalence of hydatid cyst in slaughtered livestock of Asadabad, causing great losses for farmers and the presence of canines in polluted areas and the life cycle of the parasite, the risk of disease transmission to human is high in these areas. Therefore, the importance of health issues of slaughtered livestock should be taken very seriously.
    Keywords: Hydatidosis, Zoonotic, Livestock, Asadabad
  • Parviz Padmehr, Rahim Alijani, Mohammad Reza Amiri* Pages 67-74
    Introduction
    One of the criteria showing the importance of a research area is the scientific products in that research area. The aim of the current study was to investigate the situation of scientific products on the topic of Patients’ rights indexed in ISI-Web of Science between the years 2000 until 2014.
    Methods
    The method used was descriptive-cross sectional with a Scientometrics approach. Thus, 347 documents of scientific products indexed in ISI-Web of Science with the topic of patients’ rights were studied using the search engine of this webpage between the years 2000 and March 2014. The collected data were analyzed with descriptive statistics.
    Results
    The findings showed that the studied 347 documents had been published in six different formats, which 246 documents were of research articles, 73 documents were review articles and the rest were of other formats. Moreover, the countries the USA, England, and Germany had the most number of documents, respectively. Further, the American Journal of Comparative LAW, among journals, and Jansen, N, among researchers, had the most documents in this field. The scientific products experienced an upward trend after 2008.
    Conclusion
    One of the gaps in knowledge mapping in Iran, is low research activities in the field of patient rights; therefore, that results of this study can contribute to Iranian researchers to get more information about development of this subject area and even recognize top researchers working on the patient rights in order to establish more scientific communication with authors of this area.
    Keywords: Patient rights, Scientometic, Web of science, Scientific products