فهرست مطالب

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 36 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر آقایی، مریدعباس حسنوند صفحه 1
    خوردگی سیستم های رانش و بدنه شناورهای آلومینیومی یکی از مهم ترین عوامل تخریب تجهیزات دریایی بوده، که به عنوان یکی از زیانبارترین آفت های صنایع دریایی مطرح می گردد. این زیان ها به حدی اهمیت دارد که تحقیق در حوزه های مربوط به فناوری های کنترل خوردگی، بخش عظیمی از پژوهش ها و تحقیقات کشورهای پیشرفته را به خود اختصاص داده است. این مطالعات به تدوین راهبردها، قوانین، آیین نامه ها و روش های موثری در زمینهٔ پیشگیری و رفع اثرات خوردگی منجر شده که تحت عنوان «مدیریت خوردگی» مورد مطالعه قرار می گیرند. در ایران نیز به دلیل وجود شناورهای زیادی از جمله شناورهای آلومینیومی و فولادی، در مناطق مستعد پدیده خوردگی، بررسی این پدیده و مدیریت آن، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار می باشد. هدف مقاله حاضر بررسی انواع خورد گی های موجود در سیستم های رانش و بدنه شناورهای آلومینیومی است به گونه ای که بتوان درک درستی از خوردگی شناورهای آلومینیومی و انتخاب روش های مناسب حفاظت ارائه نموده و از صرف هزینه های هنگفت نگهداری و تعمیر شناورهای آلومینیومی جلوگیری کرده و آمادگی عملیاتی و طول عمر آنها را افزایش داد. روش انجام تحقیق به صورت کتابخانه، نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از روش های اعمال جریان، نصب صحیح آندهای فدا شونده، پوشش های رنگی مناسب، برای حفاظت آلیاژهای آلومینیومی جهت افزایش طول عمر بدنه و سیستم های رانش شناورهای آلومینیومی در امر نگهداری و تعمیرات اجتناب ناپذیر می باشد.
    کلیدواژگان: خوردگی، آلومینیوم، آلیاژهای آلومینیوم، شناورهای آلومینیومی، آند
  • نقش و جایگاه پایداری ملی در زنجیره تامین ناجا
    سیدجواد هاشمی فشارکی، امیر محمودزاده، هادی شهپر صفحه 4
    دفاع (پدافند) غیرعامل به عنوان یکی از عوامل اساسی در حفظ پایداری ملی محسوب می گردد که بر اساس سیاست های کلی نظام ابلاغی رهبر معظم انقلاب، لزوم رعایت و بکارگیری تدابیر آن در بخش های مختلف اداره جامعه و سطوح عمومی کشور باید رعایت گردد. با توجه به اینکه ناجا به عنوان رکن اساسی برقراری امنیت ملی محسوب می گردد، رعایت و پیش بینی ملاحظات اساسی این مقوله در ناجا باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. یکی از اساسی ترین و مهم ترین ارکان، زنجیره تامین ناجا می باشد. زیرا با توجه به گستردگی، اهمیت و تنوع تجهیزات و امکان خدمت رسانی ناجا در شرایط تهدید، باید تدابیر خاص و متنوعی در خصوص دفاع غیرعامل این حوزه انجام پذیرد. براین اساس سعی شده است در این مقاله موضوع نقش و جایگاه پایداری ملی در زنجیره تامین ناجا پرداخته و نتیجه گیری لازم صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: تجهیز، تجهیزات، تامین، پایداری، ایمنی، دفاع (پدافند) غیرعامل ناجا
  • احمد نورنگ، محمدعلی ارسنجانی، حامد مهریار ایردیموسی، امیرتربتی صفحه 31
    امروزه سازمان ها به جای اینکه مجبور باشند در تمامی زمینه ها بهترین عملکرد را داشته باشند، می توانند از توانمندی های محوری سایر سازمان ها به منظور بهینه سازی قابلیت ها و افزایش اثربخشی یکدیگر بهره گرفته و سطح رضایت مندی مشتریان خود را ارتقاء دهند. این مشارکت نیازمند یک مدیریت دقیق و نظام مند و جهت دهی اهداف اجزای زنجیره در یک راستای مشترک می باشد که در صورت بی توجهی به آن سازمان رو به زوال گرویده و در نتیجه سهم رقابتی خود را به رقبا می دهد. نظام مدیریت عملکرد باید توسعه متوازن در سازمان را تسهیل نموده و نقش اساسی در مدیریت و تخفیف تعارضات درون سازمانی ایفا نماید. علاوه بر این، باید در کنار پرداختن به سنجه های مالی، باید از قدرت بازتاب مشخصه های مزیت ساز در محیط های تجاری نوین نیز برخوردار بوده و فراتر از استانداردهای مالی، مقولاتی همچون توسعه نیروی انسانی، خلق دانش، نوآوری، توسعه و ارتقای فرآیندها را نیز مدنظر قرار دهد. مهم تر از آن، سیستم مدیریت عملکرد باید با چشم اندازها و راهبردها در پیوند باشد. قابلیت های کارت امتیازی متوازن، در پوشش موارد یاد شده سبب گردیده به رویکردی محبوب جهت مدیریت عملکرد مبدل شود. در این مقاله ضمن اشاره به برخی محدودیت های کارت امتیازی متوازن و برشمردن ظرفیت های رویکرد پویایی های سیستم، چارچوبی جهت تلفیق نمودار حلقه علی و کارت امتیازی متوازن به عنوان راهکاری جهت تدوین نقشه راهبرد پیشنهاد شده و پس از رسم نمودار حلقه علت و معلولی و ایجاد کارت امتیازی متوازن مدیریت زنجیره تامین، نقشه راهبرد آن به دست آمده است.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، کارت امتیازی متوازن، پویایی های سیستم (سیستم های دینامیکی)، نمودار علت و معلولی (حلقه علی)، نقشه راهبردی
  • محمد خدابخشی، محمد ظهرابیان صفحه 57
    امروزه رقابت شدید و تغییرات فناوری، سازمان ها را ناچار به اتخاذ شیوه های متنوعی برای افزایش بهره وری نیروی انسانی خود نموده است. اکنون از کارکنان انتظار می رود در محیط رقابتی با سایر سازمان ها، کارایی و اثربخشی بیشتری را به نمایش گزارده و از طریق تقویت شایستگی ها به این امر همت گمارند. محیط منابع انسانی در ساختارهای زنجیره تامین نیز تحت تاثیر همین تحولات، رویکرد «شایستگی محور» را پذیرفته و در برنامه توسعه کارکنان خود به مزیت های آن عنایت می ورزد. در همین راستا استقرار نظام شایستگی کارکنان به عنوان یکی از سیاست های راهبردی کشور در سند چشم انداز 20 ساله مورد تاکید قرار گرفته و دولت و سازمان های تابعه را مکلف نموده است تا با تاکید بر نوسازی و اثربخشی در جهت استقرار نظام شایستگی در راستای افزایش و تعالی بهره وری در عملکردهای پشتیبانی از اهداف و برنامه ها به صورت مضاعف بکوشند در این مقاله جهت بررسی ارتباط مصادیق شایستگی کارکنان نظامات منابع انسانی سازمان ها و اثر نهایی این مسئله با توجه بر افزایش بهره وری در عملکردهای لجستیکی سازمانی مطالبی به تحریر درآمده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، نظام شایستگی کارکنان، مدیریت منابع انسانی، شایسته سالاری، بهره وری، اثربخشی، کارایی، لجستیکی
  • جعفر محمودی، علیرضا حسین زاده صفحه 133
    سازمان ها همواره در تلاش برای بهبود سهم بازار، افزایش سود و دستیابی به مزیت رقابتی نسبت به رقبا می باشند. برای دستیابی به این اهداف، توجه به کارایی و اثربخشی زنجیره تامین از اهمیتی فراوان در هر سازمان برخوردار است. گسترش و توجه به اهداف مذکور نیازمند فعال شدن بخش های تحقیقاتی در این سازمان ها را برجسته می نماید. در مقاله حاضر موضوعات مختلفی از جمله فرآیند مدیریت ریسک، روش های شناسایی ریسک ها، یک مدل از ریسک های زنجیره تامین الکترونیکی و در انتها یک الگو برای ریسک های پروژه های تحقیقاتی در حوزه زنجیره تامین ارائه می گردد. اهدافی که در این مطالب مختصر دنبال می شود، آشنایی مدیران و کارشناسان پروژه ها برای درک حوزه مخاطرات و ریسک هایی است که در محیط های تحقیقاتی روی می دهد، همچنین فراوانی آنها را به طور مختصر نمایان می سازد. روش پژوهش مقاله از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع داده ها، کمی و توصیفی و از نوع همبستگی است.
    کلیدواژگان: ریسک، زنجیره تامین، سازمان های تحقیقاتی، مدیریت پروژه
  • فرشید شریف نژاد، محسن غفاری صفحه 155
    تعرق مهم ترین فرآیند کاهش دهنده گرمای اضافی و تنظیم کننده دمای بدن است و چنانچه پوشاک، مانع از انتقال سریع بخار آب به محیط خارج گردد، تبخیر خنک ساز مختل گردیده این امر باعث کاهش شدید راحتی پوشش و بروز اختلالات متعددی می شود. استفاده از البسه تهیه شده از الیاف ویژه پیشرفته، با قابلیت جذب و انتقال سریع عرق بدن، به عنوان لباس زیر برای کاربردهای نظامی و انتظامی، با رشد بسیار زیادی در کشورهای پیشرفته همراه بوده است که آشنایی و استفاده از این کلاس منسوجات می تواند نقش بسیار مهمی در افزایش توان عملیاتی نیروهای نظامی و انتظامی، بویژه در مناطق گرمسیری کشور داشته باشد.
    کلیدواژگان: عرق، تعرق، راحتی حرارتی، گرمای متابولیکی، گرمازدگی، الیاف پلی استر، مدیریت رطوبت
  • سیاوش نصرت پناه، حسین بیات پور صفحه 169
    لجستیک مدیریتی است که به هماهنگ سازی فعالیت های تامینی مثل تدارکات، تولید، فروش و توزیع، با تقاضا می پردازد. هدف لجستیک ارتقای قابلیت رقابت سازمان و افزایش ارزش سازمان بوسیله درک مقوله های تحقق رضایت مندی مشتریان، حذف سرمایه های غیرسودآور و کمینه سازی حمل و نقل آنها و کاهش هزینه تامین می باشد. جهت دستیابی به اهداف فوق الذکر، همکاری و همیاری سازمان ها ضروری می باشد و همچنین نیاز به توسعه لجستیک با استفاده از زنجیره تامین به شدت احساس می شود.
    کلیدواژگان: لجستیک، مدیریت سازمان، جهانی سازی، بار محیط، ایمن سازی اجابت امور