فهرست مطالب

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 38 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفحات 1-24
    در ادبیات سازمان به عنوان یک سیستم، در مورد رابطه سازمان با محیط، دو دیدگاه، محیط به عنوان عاملی برون سازمانی و محیط به عنوان عاملی درون سازمانی وجود دارد. می توان از هر دو دیدگاه، خصوصا از دیدگاه دوم، در بنا کردن و مدیریت نمودن زنجیره تامین بهره برد. با وجود این که دیدگاه اول منافع و دستاوردهایی نظیر شکل گیری توانمندی سیستمی زنجیره تامین سیستمی را در پی دارد، اما به واسطه تقسیم نمودن زنجیره تامین به سیستمی و محیطی از این زمینه برخوردار است تا منافع فردی و رقابت را به جای همکاری میان اعضای زنجیره دامن بزند. حال آنکه بهره گیری از دیدگاه دوم موجب می شود تا کل اعضای زنجیره تامین به عنوان یک سیستم واحد نمود پیدا کنند. زیرا تمامی عناصر تشکیل دهنده زنجیره تامین نظیر حلقه هایی هستند که با همدیگر در تعامل می باشند. چنین تعاملاتی است که به هرکدام از سازمان های تشکیل دهنده زنجیره و خود زنجیره تامین معنی، مفهوم و مشروعیت می بخشد. بنابراین، اعضای زنجیره تامین می توانند با در پیش گرفتن چنین دیدگاه و نگرشی در مورد تعامل با یکدیگر، با هم متحد شده و برای منافع بلند مدت و باثبات خود متمرکز بر همکاری و مشارکت و برد- برد شوند، نه رقابت و دشمنی و برد- باخت که موجب باخت همه می شود.
    کلیدواژگان: دیدگاه سیستمی، زنجیره تامین، زنجیره تامین سیستمی، زنجیره تامین محیطی
  • صفحات 25-36
    نقش و اهمیت بودجه به عنوان یکی از ابزارهای مهم و تاثیرگذار در انجام ماموریت و رسیدن به اهداف سازمان بسیار مهم است. در سازمان های نظامی و انتظامی، اعتبار نگهداشت نقش بسزایی در افزایش میزان کارایی ماموریتی آنها دارد. در این تحقیق به بررسی میزان کارایی اعتبارات نگهداشت اقلام خودرویی ناجا در تهران بزرگ پرداخته شده است. این تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی بوده و از دو روش کتابخانه ای و میدانی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق، کارکنان و مسئولین مراکز تعمیراتی تهران بزرگ، مدیران و کارشناسان معاونت آماد و پشتیبانی ناجا هستند. برای جمع آوری اطلاعات میدانی از پرسشنامه مبتنی بر مدار تحقیق استفاده شد که نتایج آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مشخص گردید که وضعیت بودجه نگهداشت و تهیه اقلام خودرویی از نظر زمان واگذاری، چرخه تخصیص، محل هزینه و بکارگیری و کنترل اعتبارات تخصیص یافته از وضعیت مناسبی برخوردار است و میزان اعتبار واگذاری در حد متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: کارآمدی، نگهداشت، اقلام خودرویی
  • صفحات 37-60
    تغییرات گسترده ای که در سال های اخیر در کسب وکار بوجود آمده است باعث توجه بیش از پیش سازمان ها به برنامه ریزی و مدیریت راهبردی شده است. در این میان کارت امتیازی متوازن تبدیل به یکی از ابزارهای مهم برای ایجاد سازمان های راهبرد محور شده است همچنین به عنوان یک سیستم یادگیری و مدیریت راهبردی شناخته شده که بر پایه اهداف جامع شرکت ایجاد ارزش در بلند مدت را مد نظر قرار می دهد. نقشه راهبرد به عنوان یکی از پایه های اساسی موفقیت کارت امتیازی متوازن محسوب می شود. نقشه راهبرد عبارت است از یک ساختار منطقی و جامع برای تشریح راهبرد می باشد که روابط علت و معلولی بین اهداف و متغیرها را به خوبی نمایش دهد. با توجه به اینکه BSC راهکار مشخصی جهت شناسایی شاخص های کلیدی و روابط میان آنها ارائه نمی دهد و نیز روابط نقشه راهبرد یک طرفه است، نگاشت ادراکی فازی(FCM) به عنوان یک روش کارآمد جهت شناسایی پدیده ها و روابط میان آنها می تواند در فرآیند توسعه BSC مفید باشد و به مدیران اطمینان بیشتری در تصمیم گیری و پیاده سازی BSC بدهد. در این مقاله پس از مروری بر ادبیات کارت امتیازی متوازن به بررسی نقاط ضعف این روش پرداخته شده است. در ادامه معرفی نگاشت ادراکی فازی و چگونگی رفع ایرادات وارد بر روش ارزیابی متوازن توسط نگاشت ادراکی فازی آمده و در ادامه مدل مورد نظر بیان شده است. پس از آن برای توصیف بیشتر این روش، یک نمونه موردی در رابطه با یک شرکت تجاری به تفصیل بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، BSC، نقشه راهبرد، Fuzzy cognitive map، سازمان راهبرد محور
  • صفحات 61-78
    تعریف معروف بهره وری که حاصل جمع کارایی و اثربخشی است دارای تناقضی ماهیتی است. کارایی کوتاه مدت با تطبیق پذیری بلندمدت ذاتا ناسازگارند. مدیران و دست اندرکاران برای کنار آمدن با این مفهوم متناقض با مشکلاتی روبرو هستند. راه حل کلی، ایجاد تعادل یا توازن بین سطح مشخصی از کارایی و اثربخشی است. زنجیره های تامین نیز از این قاعده مستثنی نیستند. راه حل کلی برای زنجیره های تامین استفاده از راهبرد ادعامی تولید نابچابک با هم و تعیین نقطه انفصال در زنجیره تامین است. در این مقاله با تعیین این نقطه، نحوه دستیابی به کارایی و اثربخشی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: بهره وری، تولید ناب، تولید چابک، تولید نابچابک، نقطه انفصال، به تاخیراندازی
  • صفحات 103-140
    در حال حاضر فرآیند خروج خودروهای خارج از رده در کشور، به یک مسئله ملی تبدیل شده است و همه سازمان های ذیربط در تلاشند که بتوانند باعث تسریع در این امر شوند، با توجه به نوع ماموریت محوله به پلیس، تعریف خودروی خارج از رده در نیروی انتظامی اندکی با تعاریف متداول متفاوت بوده و صرفا مشخصات یک خودروی فرسوده را دارا نمی باشد بلکه به این معنی است که این خودرو فاقد قابلیت های فنی و ویژه جهت انجام عملیات پلیسی است. این تحقیق باهدف شناخت وضعیت موجود و نقاط قوت وضعف سیستم فروش خودروهای خارج ازرده ناجا وارائه راهکارهای صحیح ومناسب جهت ارتقاء میزان اثربخشی سیستم موجود فروش و انطباق هرچه بیشتر با وضعیت و شرایط جدید، برآورد دقیق نیازهای مشتریان وافزایش رضایتمندی آنها و توان پاسخگویی سریع به نیازهای مختلف آنها ارائه گردیده است. اصلاح روش های فعلی انجام کار، حذف مراحل زائدوغیرمنطقی، ایجاد و ارتباط منطقی ونظام مند بین واحدهای درگیر با سیستم فروش، استفاده ازسیستم های اطلاعاتی مکانیزه، کاهش هزینه ها و به تبع آن افزایش فروش خودروهای خارج ازرده ناجا از دیگر اهداف این تحقیق است. این تحقیق به صورت توصیفی پیمایشی در قلمروی مکانی رده های فروش مستقر در مرکز و فرماندهی های انتظامی استان ها و در قلمروی زمانی نیمه دوم سال 89 انجام پذیرفته است. با توجه به محدود بودن و امکان دسترسی به تمامی جامعه آماری، تحقیق به صورت تمام شماری انجام شده که پس از تنظیم و توزیع پرسشنامه، داده ها جمع آوری گردیده و از روش های آماری توصیفی جهت تجزیه و تحلیل سیستم موجود فروش استفاده شده است. همچنین میزان تاثیرگذاری هفت مولفه اثرگذار شامل: استانداردهای انتظامی فروش، بهره گیری جامع از فناوری اطلاعات((IT، شناخت کافی مسئولین ازتفاوت بین سیستم تعیین تکلیف وسیستم فروش، آگاهی وتوجه مدیران وکارکنان دست اندرکار فروش به موضوع مشتری مداری، هماهنگی مناسب بین ادارات کل آمادوپشتیبانی مرتبط در امرفروش در ناجا، رویکرد ناجا به دیدگاه بازرگانی در امرفروش و زمان بندی مناسب فروش، بر میزان اثربخشی سیستم موجودفروش خودروهای خارج ازرده ناجا، موردارزیابی وتجزیه وتحلیل قرارگرفته است. نتایج به دست آمده حاکی ازاین است که بدلیل عدم بهره گیری کافی از هفت مولفه تاثیرگذار: فناوری اطلاعات، نگرش سیستمی، استاندارد انتظامی فروش، مشتری مداری، دیدگاه بازرگانی، هماهنگی بین رده ها و زمان بندی مناسب، سیستم موجود فروش خودروهای خارج ازرده ناجا از اثر بخشی مناسبی برخوردار نمی باشد لذا پیشنهاد می گردد برنامه ریزی های میان مدت و بلند مدت سازمانی مناسب با در نظر گرفتن شاخص های اثر بخش مذکور تهیه و تدوین گردیده و با رویکرد خارج شدن از سیستم پادگانی و ایجاد ساختار شرکتی، یک موسسه غیر انتفاعی فروش خودروهای خارج از رده ناجا ایجاد گردد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، فروش، استاندار، سیستم، خودروهای خارج ازرده، فناوری اطلاعات
  • صفحات 141-198
    صنعت خدمات لجستیک با پیشرفت های آینده در سراسر جهان به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. از این رو، ایجاد سناریو های آینده مبنای مهمی برای توسعه راهبردهای بلند مدت است. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که عدم آگاهی درباره سناریو های آینده هنوز هم در میان محققان و فعالان لجستیکی وجود دارد. در این مقاله، از روش برنامه ریزی سناریو استفاده شده و یافته های مطالعه جامع سناریو درباره آینده صنعت خدمات لجستیک در سال 2025 مبتنی بر روش دلفی ارائه گردیده است. مهمترین نوآوری این تحقیق نسبت به تحقیقات گذشته، توسعه سناریوهای احتمالی و غیر قابل پیش بینی آینده است که مبنای ارزشمندی را برای ایجاد و توسعه راهبردها در صنعت خدمات لجستیک فراهم می کند.
    کلیدواژگان: آینده، سناریو، دلفی، راهبرد، صنعت خدمات لجستیک