فهرست مطالب

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 40 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • صفحات 1-20
    لجستیک به عنوان یکی از ارکان سازمان که وظیفه پشتیبانی را به عهده دارد، مطرح است.عناصر لجستیک هنگامی که در یک مجموعه کلی هستند و هماهنگ عمل می کنند از اهداف موسسه تولیدی و خدماتی پشتیبانی می نمایند. مقاله پیش رو نوعی تحقیق کاربردی، اما از حیث روش توصیفی پیمایشی است که از طریق بررسی اسناد و مدارک و مطالعه منابع کتابخانه ای و نیز مصاحبه با کارشناسان انجام شده و ضمن طراحی روشی جدید در سیستم های لجستیکی و بیان فرصت ها و چالش ها به صورت یک مطالعه موردی تحت بستر ایران کد معرفی گردیده است. در این مقاله سیستم ایران کد به عنوان یک روش اطلاعات پایه و مشترک سازمانی در ارتباط با کالا در فعالیت های لجستیکی مد نظر قرار گرفته است. تجربه نشان داده که روش ارائه شده قابل اجرا در سازمان های بزرگ بوده و تسهیل امور لجستیکی آن ها را به همراه داشته است. نتایج ذیل حاصل پیاده سازی این سیستم است: 1. حداقل 40درصد کاهش در هزینه های عملیاتی؛ 2. افزایش بهره وری به واسطه ایجاد: ● زبان مشترک سازمانی ● بستر سیستمی و اطلاعاتی ● حافظه اجتماعی.
    کلیدواژگان: ایران کد، لجستیک، کد گذاری (کدگذاری)، اطلاعات
  • صفحات 21-42
    از جمله موضوعاتی که در تقویت عملکرد بخش های مختلف سازمان ها نقش محوری و اساسی دارد دسترسی به امکانات مناسب و پیشرفته به منظور تجهیز زیرمجموعه خود و سازماندهی و به کارگیری این امکانات می باشد. در مدیریت لجستیک سازمان ها، با توجه به محدودیت های منابع اعتباری و حجم عظیم و گسترده نیازها، بهره گیری از یک نظام توزیع عادلانه بسیار مهم است. این مقاله با عنوان بررسی مشکلات توزیع کالاهای سرمایه ای در سازمان مورد مطالعه انجام شده و در پی آن است که به این سوال پاسخ دهد: چه مسائل و مشکلاتی در توزیع کالاهای سرمایه ای در این سازمان وجود دارد؟ این پژوهش از نوع کاربردی است و روش آن نیز توصیفی پیمایشی می باشد. اطلاعات مورد نیاز، با استفاده از پرسش نامه و انجام مصاحبه گردآوری شده است و در نهایت با بهره مندی از مدل ارزیابی اسکاپ که شامل مولفه های توانایی های مدیریت و سازماندهی، توانایی های نیروی انسانی، توانایی های اطلاعاتی و ساختاری، توانایی های فنی و شرایط محیطی می باشد، روند توزیع مورد بررسی و آسیب شناسی قرار گرفت و مشخص شد مشکلات اساسی در امر توزیع کالاهای سرمایه ای در سازمان مورد مطالعه ناشی از نظام مند نبودن برنامه ها، عدم نظارت و کنترل کامل بر امور، کندی سرعت در انجام امور محوله و... بوده و در ادامه پیشنهادهایی نیز جهت رفع این مشکلات ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: لجستیک، توزیع، کالاهای سرمایه ای، آسیب شناسی، مدل اسکاپ
  • صفحات 43-68
    این مطالعه با رویکرد اکتشافی به موقعیت نامعین سطوح زنجیره تامین می پردازد. زنجیره تامین را می توان به سطوح پنج گانه کسب وکار شامل شغل، واحد، سازمان، صنعت و صنایع، توسعه و گسترش داد. هرکدام از این سطوح دارای واحد تحلیل و بررسی ویژه ای است که به ترتیب واحد تحلیل سطوح شغل، واحد، سازمان، صنعت و صنایع عبارتنداز فعالیت، شغل، واحد، سازمان و صنعت. به این صورت که واحد تحلیل سطح بالاتر، سطح تحلیل پایین تری است که همانند حلقه های تو در تو کل زنجیره تامین را شکل می دهند. یعنی حلقه های تشکیل دهنده سطح شغل، فعالیت هاست؛ سطح واحد، مشاغل است؛ سطح سازمان، واحدها می باشند؛ سطح صنعت، سازمان هاست و سطح صنایع، صنعت ها هستند. می توان از چنین رویکردی به زنجیره تامین برای تحلیل و بررسی و مدیریت زنجیره تامین استفاده نمود. زنجیره تامین سیستمی متشکل از زنجیره های تامین سطوح شغل، واحد و سازمان بوده و زنجیره تامین محیطی متشکل از زنجیره های سطوح صنعت و صنایع می باشد. ضمنا زنجیره تامین محیطی خود به دو زنجیره تامین تعاملی و زنجیره تامین کلان تقسیم می شود. همچنین می توان از این رویکرد، در زمینه ایجاد هماهنگی در زنجیره تامین بهره برد. به این منظور بایستی به صورت عمودی میان سطوح زنجیره تامین و افقی میان حلقه های هر سطح، ارتباط لازم برقرار شود. برای ایجاد ارتباطات عمودی، می توان از روش هایی نظیر زنجیره فرماندهی، قوانین و مقررات، ایجاد پست جدید و سیستم اطلاعات عمودی بهره گرفت و برای ایجاد ارتباط افقی می توان از روش های نظیر صدور بخش نامه، تماس مستقیم، تعیین رابط، گروه های کاری، هماهنگ کننده تمام وقت و گروه های تخصصی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فعالیت، شغل، واحد، سازمان، صنعت، زنجیره تامین سیستمی، زنجیره تامین محیطی، زنجیره تامین تعاملی و زنجیره تامین کلان
  • صفحات 91-108
    موضوع رشد خزه و جلبک های چسبنده به بدنه شناورهای دریایی یکی از مهم ترین معضلاتی است که هزینه های اقتصادی سنگینی را در پی دارد. خزه های سخت و نرم موجب افزایش وزن، افزایش اصطکاک سطح با آب دریا، افزایش مصرف سوخت، کاهش سرعت و قدرت مانور، آسیب به بدنه و بسیاری دیگر از عوارض جانبی مختلف می گردد. در این پژوهش نوع جدیدی از پوشش های زیست سازگار و آنتی فولینگ نانوکامپوزیت پایه اپوکسی حاوی نانو ذرات اکسید روی ساخته شده و بر روی بخشی از بدنه شناور رعد40 اعمال گردید. قسمت هایی از یک سمت شناور پوشش داده شد و نیمه متناظر آن به عنوان شاهد بدون پوشش در نظر گرفته شد. این شناور تحت شرایط عملیاتی در محیط خلیج فارس مورد استفاده و مانور قرارگرفت و همچنین برای مدت دو ماه در یک موقعیت ثابت و مناسب برای رشد خره قرار داشت. نتایج بررسی های سطحی و مقایسه سطوح شاهد و پوشش داده شده، عملکرد بالای پوشش نانوکامپوزیتی را در جلوگیری کامل از رشد خزه سخت صدف بارنیکل و هم چنین کاهش قابل توجه حجم خزه های نرم را در کنار چسبندگی بالای پوشش به سطح بدنه را نشان داد.
    کلیدواژگان: شناورهای دریایی، پوشش آنتی فولینگ، نانوکامپوزیت، نانو ذرات اکسید روی
  • صفحات 109-122
    سیستم مدیریت زنجیره تامین، بحثی نوین در مدیریت به شمار می آید که بر تمام فعالیت های مرتبط با جریان و تبدیل کالاها از مرحله ماده خام تا تحویل به مصرف کننده نهایی و نیز جریان های اطلاعاتی مرتبط با آن ها مشتمل می شود (لادون و لادون ، 2002). برای اداره صحیح زنجیره تامین، لازم است تا نسبت به خدمات عالی به مشتریان، هزینه های پایین، کارایی تولید و زمان چرخه کوتاه اطمینان حاصل کنیم (هوشنگ و همکاران، 1384). بنابراین لازم است فرآیندهای اطلاعاتی مدیریت زنجیره تامین مورد مطالعه قرارگرفته و نقش آن ها در کسب مزیت رقابتی تعیین گردد. فرآیندهای اصلی مدیریت زنجیره تامین شامل مدیریت ارتباط با مشتری، مدیریت سرویس مشتری، مدیریت تقاضا، تکمیل سفارش، مدیریت جریان تولید، مدیریت ارتباط با تامین کنندگان، توسعه و تجاری نمودن محصول و مدیریت برگشت است. هدف اصلی پژوهش حاضر، ارزیابی نقش فن آوری های اطلاعاتی در ارتقای فرآیندهای مدیریت زنجیره تامین و توسعه قابلیت ها و مزیت های رقابتی (شامل کیفیت، کارایی، هزینه های تولید) در بستر دیجیتال است. برای این منظور جامعه آماری شامل صنایع نساجی و پوشاک استان تهران بوده است. به لحاظ روش پژوهش، مطالعه از نوع پیمایشی- کاربردی است و در ارائه و اجرای الگوی پژوهش نیز از روش توصیفی، زمینه یابی و کیفی استفاده شده است. نتایج نهایی پژوهش نیز شامل ارائه یک مدل اجرایی برای تامین اهداف پژوهش در حوزه زنجیره تامین و تایید نتایج حاصل از به کارگیری و کاربست آن در صنایع موردمطالعه است.
    کلیدواژگان: فن آوری های اطلاعاتی، فرآیندهای مدیریت زنجیره تامین، کیفیت، کارایی و هزینه تولید