فهرست مطالب

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 43 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 1-26
    در این مقاله ، بر اساس اطلاعات صنعت گوشت مرغ کشور به بررسی زنجیره تامین گوشت مرغ پرداخته و سعی در شناسایی عوامل مهم بهینه ساز و تاثیر گذار بر زنجیره تامین داشته ایم. اهداف ما در این بررسی شامل تامین و تضمین کیفیت همراه با طراحی یک زنجیره تامین چابک و کارا و بررسی روابط حاکم بین تاامین کیفیت و روش اجرایی HACCP می باشد. نتیجه ای که از این پژوهش حاصل شد بیانگر این موضوع است که در زنجیره تامین صنعت طیور و کسب و کارهایی که در الگوهای مستقل فعالیت می کنند نسبت به مواردی که در یک الگوی یکپارچه به فعالیت می پردازند به صورت معنی داری گسسته و ناکارآمد است. بنابراین نقاط کنترل بحرانی در زنجیره تامین گوشت مرغ مورد ارزیابی قرار گرفته و مناطق مخاطره آمیز نیز مشخص و از طریق بررسی روابط زنجیره علی – معلولی و اجرای هفت گام اصلی HACCP برروی آن نتیجه گیری می شود که با الزامی نمودن اجرای سیستم HACCP در صنعت گوشت مرغ و جایگزینی سیستم های یکپارچه سازی به جای واحدهای مستقل، به تامین رضایت مشتری در زنجیره ارزش تامین گوشت مرغ با کیفیت مناسب منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، گوشت مرغ، تضمین کیفیت، HACCP، زنجیره ارزش پورتر
  • صفحات 27-48
    اگر محور همه برنامه ریزی های توسعه و ارتقای کیفیت عملکرد بازرگانی را بهبود شرایط تولید محصول و ایجاد کنش پذیری درون سازمانی، انعطاف پذیری و قابلیت تغییر پذیری در ارائه خدمات در نظر بگیریم، ایجاد یک ساختار استانداردسازی مبتنی بر تحقیق و تقلید از بهترین الگوهای در دسترس، امری ضروری است و در برآیند کار نیز که همان رضایتمندی مشتری است، نقش بسزایی ایفا میکند. با این حال، تغییرات شتابنده عصر حاضر، مسائل و چالشهایی را فراروی سازمانها و شرکتهای شاغل در فعالیت بازرگانی قرار داده که نه تنها منجر به کاهش تاثیر گذاری استانداردسازی شده، بلکه همانطور که در این پژوهش ارائه خواهد شد، عدم توجه گسترده به آنها باعث آسیب پذیری و پایین آمدن اعتماد ذی نفعان جامعه به استانداردسازی شده است. این پژوهش به این سوال پاسخ میدهد که چگونه رویکرد استفاده از استانداردهای تحقیقی و تقلیدی بر رفع چالش های رایج در سازمانها و بنگاه های بازرگانی اثر میگذارد و دیدگاه مدیران و صاحبان صنایع و حرفه های گوناگون را به سمت ادغام راهبردهای موجود در استانداردسازی متناسب با شرایط بازار سوق میدهد؟ بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش مشخص شد در صورت فراهم نبودن این بستر، وارد شدن به حوزه استانداردسازی امری نافرجام است و سبب اتلاف سرمایه های سازمان می شود و در بررسی های اسنادی و میدانی، که از منابع مکتوب و افراد خبره در معاونت آماد و پشتیبانی ناجا و دیگر صاحب نظران به عمل آمد، کمبودها و کاستی های زیادی مشاهده شد. بنابراین سامان دهی بهتر این بخش به عنوان یکی از مهمترین اولویتها در بودجه ریزی ها و تخصیص اعتبارات توصیه میشود.
    کلیدواژگان: استانداردسازی، تحقیق و تقلید، ساختار، ذینفعان، معاونت آماد و پشتیبانی ناجا
  • صفحات 49-66
    استانداردسازی مزایایی برای سازمان ها در بردارد که یکی از این مزایا صرفه جویی در هزینه ها است. از این رو با توجه به نقش و اهمیت استانداردسازی برای سازمان ها، این مقاله موضوع استانداردسازی به عنوان شیوه ای برای کاهش هزینه ها را مورد بررسی قرار داده است. بر این اساس، قبل از هر چیز در چارچوب مقدمه به نقش و اهمیت استانداردسازی در صرفه جویی هزینه ها پرداخته شده است و سپس به ترتیب: استاندارد سازی بر محور موضوعات تصمیمات مستعد برای استانداردسازی، حوزه های استانداردسازی در سازمان، تکیه گاه نظری استانداردسازی، ساختارهای سازمانی و استانداردسازی و مجریان فعالیت های استاندارد، بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که سازمان ها می توانند با بهره گیری از ادبیات نظری، دیدگاه عقلایی به سازمان و ساختارهای مکانیکی به منظور صرفه جویی در هزینه ها، در عرصه تصمیمات ساختار یافته، ورودی ها، فرآیند و یا خروجی ها را استانداردسازی کرده و برای انجام به مجریان فعالیت های استاندارد، که همانا انطباق پذیران هستند، واگذار نمایند. هرچند عمدتا استانداردسازی بر خلاقیت تاثیر منفی دارد، اما از بین استانداردسازی های سه گانه (ورودی، فرآیند و خروجی)، استانداردسازی خروجی، از خلاقیت حمایت می کند.
    کلیدواژگان: استانداردسازی رفتار، تصمیمات ساختار یافته، دیدگاه عقلایی، ساختارهای مکانیکی، انطباق پذیران
  • صفحات 67-88
    هدف از تهیه این مقاله بررسی نقش مدیریت کیفیت جامع در کارکردهای زنجیره تامین ناجا است. کیفیت یک مقوله وسیع و متغیر است که به یک موضوع راهبردی تبدیل شده و متاثر از عوامل متعدد درون سازمانی مثل نحوه مدیریت سازمان، به روز نمودن فرآیندها در جهت انطباق با نیازمندی های جدید مصرف کنندگان، مدیریت منابع سازمان، تامین زیرساخت و مواد اولیه مناسب و افزایش کارایی آن ها و ایجاد ارزش افزوده برای کارکنان سازمان، تامین کنندگان و جامعه می باشد. همچنین مدیریت منابع انسانی به عنوان ارزشمندترین دارایی سازمان، که در عمل زنجیره تامین و تحقق کیفیت را در سازمان شکل می دهند، باید مورد توجه قرار گیرند. از سوی دیگر عوامل محیطی متغیر و پیچیده ای نیز همچون شرایط اقتصادی، سیاسی و منطقه ای، سازمان را به این چالش وا می دارد که آیا شناخت مناسبی از سطح کیفیت مورد انتظار داشته و دارد؟ و آیا با وضعیت فعلی در آینده تضمینی برای حفظ بقای سازمان در عرصه خدمت وجود دارد؟ مدیریت کیفیت جامع الزام می کند که برای کارآمد کردن کامل سیستم یک سازمان، هر یک از بخش ها و اجزای آن باید با هماهنگی سایر اجزا و بخش ها کار کند، زیرا هر فرد و هر فعالیتی بر سایر افراد و فعالیت ها اثر می گذارد و همچنین از آن ها تاثیر می پذیرد و در نتیجه باعث از بین بردن ضایعات و تلفات از طریق درگیر ساختن همه افراد در بهتر کردن روش های انجام کارها و فعالیت ها می شود. بدیهی است در چنین شرایط پیچیده ای نهضت کیفیت خواهی مشتریان و کیفیت جویی تولید کنندگان به سهولت قابل بیان نباشد. به همین دلیل برای رسیدن به نتایج موفق و برآورده شدن خواسته های استفاده کنندگان، تولید کنندگان و ارائه دهندگان خدمات، ایجاد مدیریتی به نام «مدیریت کیفیت جامع» نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت، کیفیت، مدیریت کیفیت، زنجیره تامین
  • صفحات 89-104
    این تحقیق با هدف ارزیابی ، به معنی تعیین ارزش که با دو واژه ارزشیابی و سنجش نیز مترادف است، پایپوش های طرح جدید ناجا، پوتین زیپ دار و کفش بغل کش دار، بر اساس شاخص های استاندارد که ابزاری برای ارزیابی از یک یا چند فعالیت برنامه و یا هدف های مورد نظر می باشد با روش توصیفی- پیمایشی و از طریق پرسش نامه و مطالعه میدانی انجام گردید. شاخص های مورد بررسی محقق راحتی، دوام، شکل ظاهری (زیبایی)، تناسب با ماموریت و اندازه های مناسب پایپوش بوده است. قابل توجه اینکه شاخص های کیفی مذکور از تعداد مولفه های کیفی فراوان دیگری از جمله عملکرد، ویژگی ها، راحتی، قابلیت اطمینان ، شکل ظاهری ، قابلیت دوام، اندازه، قابلیت تعمیرپذیری، تناسب با ماموریت ، زیبایی، کیفیت درک شده و... که به نظر خبرگان از اهمیت بالاتری برخوردار بوده استخراج گردیده و مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفته است. جامعه آماری مورد مطالعه، کارکنان پایور مرد فرماندهی انتظامی ویژه غرب تهران به تعداد 1737 نفر می باشد که برای محاسبه حجم نمونه از روش کوکران استفاده و حجم نمونه این تحقیق 170 می باشد، که تعداد 155 برگ پرسش نامه تکمیل شده، عودت و مورد ارزیابی قرار گرفت. پرسش نامه مذکور با استفاده از مقیاس اندازه گیری لیکرت، بر مبنای فرضیات و مولفه های اصلی و فرعی تدوین و اجرا گردیده پایایی آن 877/0 می باشد . برای تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد فراوانی، مد ، میانگین و انحراف معیار استفاده گردید. که با توجه به رتبه بندی شاخص های استاندارد و بر اساس میانگین، کارکنان از دوام پوتین های زیپ دار با میانگین 3.568 بیش ترین و از متناسب بودن طراحی کفش بغل کش دار با ماموریت های محوله با میانگین 3.221 کم ترین ارزیابی کیفی را نسبت به سایر شاخص های کیفی پایپوش دارند. ضمنا سایر شاخصه های استاندارد مورد نظر به ترتیب راحتی کفش، راحتی پوتین ، دوام کفش ، تناسب با انجام ماموریت، شکل ظاهری و اندازه ها بوده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، شاخصه های استاندارد، کیفیت، پای پوش
  • صفحات 105-122
    طلیعه قرن حاضر، با پیشرفت چشمگیر دانش و فن آوری آمیخته شده و این موضوع علی رغم ایجاد تسهیلات فراوان برای جامعه بشری، مشکلاتی را نیز به بار آورده است. وجود ابزار و امکانات پیشرفته و فن آوری های بروز در دست شبکه های بزه کار، موجب شده سازمان های تامین کننده امنیت جامعه، همواره رقابت چشمگیری را با برهم زنندگان نظم و امنیت عمومی داشته باشند و در زمینه های مختلف علم و فن آوری از آن ها یک گام جلوتر باشند. به حول و قوه الهی، پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، نیروی انتظامی همچون دیگر قوای مسلح روزبه روز روند رو به پیشرفت خود را ادامه داده و همواره در ردیف اولین سازمان هایی بوده که مباحث جدید علمی را بر حسب نیاز در حوزه های مختلف به کار گرفته است. مدل های تعالی سازمانی، به عنوان یک ابزار فراگیر و با نگرش جامع به تمامی زوایای سازمان ها، به کمک مدیران می آیند تا آن ها را در شناخت دقیق تر سازمان خود یاری کنند. این مدل ها برای سنجش و مقایسه عملکرد سازمان ها به کار می روند و ضمن این که یک سازمان را قادر می سازند میزان موفقیت خود را در اجرای برنامه ها در مقاطع زمانی مختلف مورد ارزیابی قرار دهد، این امکان را نیز فراهم می کنند که عملکرد خود را با سایر سازمان ها به ویژه بهترین آن ها مقایسه کند. جهت افزایش کارایی و اثربخشی یک زنجیره تامین، باید رویکرد مدیریت آن را بر مبنای سرآمدی اتخاذ کرد. اگر کلیه اجزای زنجیره تامین ناجا، شامل سخت افزار و نرم افزار، در مسیر تعالی قرار گرفته و توسعه یابند، شاهد پویایی فرآیندهای تولیدی، خدماتی و نظارتی در سطوح خرد و کلان فرآیندهای زنجیره مذکور خواهیم بود.
    کلیدواژگان: کیفیت، مدیریت کیفیت، زنجیره تامین، ناجا، تعالی سازمانی
  • صفحات 123-146
    در چند سال اخیر دیده شده که شناسایی ارائه دهندگان خدمات لجستیکی مثل روابط موجود در زنجیره تامین افزایش یافته است. هدف این مقاله نگاه دیگر به مدیریت تامین است، مبنی بر این حقیقت که مدیریت زنجیره تامین سنتی، به مشتریان لجستیک نسبت به خود ارائه دهندگان خدمات توجه بیشتری میکند. این مقاله با استفاده از چهار منبع نشان میدهد چگونه یک ارائه دهنده خدمات لجستیکی با ایده ها و ساختارهای متفاوت نسبت به مشتریانش در سه سرزمین مختلف مواجه است. بررسی منابع به وجود آمده و منابع ترکیبی برگزیده، کشش و جاذبه ای میان ارائه دهنده خدمات لجستیکی و مشتریان او به وجود میآورد. بازگشودن لجستیک از ساختارهای زنجیره ای قراردادی ما را به فهم جامعی از تعاملات میان حمل کنندگان و ارائه دهندگان خدمات لجستیکی میرساند.
    کلیدواژگان: مدیریت، تامین، خدمات لجستیکی و مدیریت زنجیره تامین