فهرست مطالب

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 45 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 1-26
    هدف این مقاله، که برگرفته از تحقیق انجام یافته ای در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران می باشد، طراحی یک مدل بهینه برای مراکز تعمیرات خودروهای سبک ناجا است. دانستن این که در مراکز تعمیرات خودرویی باید چه شاخص هایی در نظر گرفته شود، یکی از مهم ترین دغدغه های پیش روی سازمان بوده که این تحقیق سعی در رفع آن دارد. برای این منظور استانداردهای کلیه خودروسازان موجود در ناجا شامل ایران خودرو، سایپا، اسنا، بنز و تویوتا به همراه استانداردهای وزارت صنایع و معادن از منابع مختلف اطلاعاتی جمع آوری شدند. با توجه به مطالعات صورت گرفته بر روی آن ها مشخص شد که می توان آن ها را به صورت 102 شاخص اثرگذار و در قالب شش مولفه کلی دسته بندی کرد. پرسش نامه ای به منظور جمع آوری نظرات خبرگان بر اساس این شاخص ها طراحی و در اختیار خبرگان این حوزه قرار داده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، از دو ملاک درصد توافق (آزمون توصیفی) و آزمون مربع کای (آزمون تحلیلی) استفاده شد. نتیجه به دست آمده از پرسش نامه ها نشان داد که از بین 102 شاخص اثرگذار، تعداد 70 شاخص برای مراکز تعمیرات خودرویی ناجا الزامی، تعداد 17 شاخص، ضروری و تعداد 15 شاخص برای این مراکز، نامناسب یا غیر اثرگذار هستند.
    کلیدواژگان: الگوی بومی، مراکز تعمیرات، خودروهای سبک، شاخص
  • صفحات 27-64
    معماری سازمانی، به عنوان طرح و قالبی از اجزا و عناصر سازمان و ارتباط آن ها با یکدیگر، وظیفه حفظ هماهنگی و ارتقای سطح یکپارچگی را در سازمان به عهده دارد. تدوین و پیاده سازی معماری سازمانی، نیازمند وجود چارچوب یا استانداردی است که راهگشای مسیر تدوین باشد و چالش های احتمالی آن را کاهش دهد. مقاله حاضر به تشریح نحوه انتخاب چارچوب معماری سازمانی در مجموعه آماد و پشتیبانی نیروی انتظامی پرداخته و با بهره گیری از فرا تحلیل های موجود در چارچوب های پرکاربردتر و نیز جمع آوری و واکاوی نقطه نظرات خبرگان این مجموعه، چارچوب FEAF را به عنوان چارچوب برتر برای این سازمان معرفی و در تکمیل بحث و به منظور رفع نگرانی از کاستی های احتمالی چارچوب FEAF، یک چارچوب بومی نیز تدوین می نماید. برخی از مهم ترین ویژگی های پژوهشی و کارکردی این تحقیق عبارتند از: 1. ایجاد ارتباط و پیوند بین حوزه های «لجستیک» و «معماری سازمانی» (برای اولین بار در کشور)؛ 2. وابستگی بالای معیارهای ارزیابی چارچوب ها به مولفه های کسب و کار محور؛ 3. جامعیت در معیارهای مورد تحلیل.
    کلیدواژگان: معماری سازمانی، لجستیک، آماد و پشتیبانی، روش تصمیم گیری، جمع وزنی ساده (SAW)
  • صفحات 65-80
    امروزه اهمیت کیفیت خدمات الکترونیکی رو به رشد است و بیشتر سازمان ها در محیط رقابتی، پویا و متغیر فعالیت می کنند؛ چرا که رضایت مشتریان موجب افزایش کارایی، اثربخشی و سوددهی سازمان های اقتصادی می شود. در چنین شرایطی، سازمان ها به دلیل افزایش رضایت مشتریان، توجه ویژه ای به بهبود کیفیت خدمات الکترونیکی خود دارند. هدف این پژوهش، شناسایی، توصیف و بررسی اثرات کیفیت خدمات الکترونیکی بر رضایت مشتریان و عملکرد مالی در یک سازمان ارائه کننده خدمات لجستیکی شخص ثالث می باشد. در ابتدا آمار توصیفی مربوط به وضعیت متغیرها در جداول و نمودارها، به نمایش گذاشته شده و در ادامه برای آزمون فرض ها از آمار استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که در سازمان های ارائه کننده خدمات لجستیکی شخص ثالث، متغیر کیفیت خدمات الکترونیکی بر ایجاد و ارتقای رضایت مشتریان و بهبود عملکرد مالی این سازمان ها تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: خدمات الکترونیکی، کیفیت خدمات الکترونیکی، رضایت مشتریان، عملکرد مالی، سازمان لجستیکی
  • صفحات 81-101
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین مدیریت زنجیره تامین سبز و هوش رقابتی در صنایع کوچک و متوسط (SME)، در خوشه صنایع غذایی شهرستان کرمانشاه انجام شده است. این مطالعه از نظر روش از نوع پژوهش های توصیفی همبستگی است و به صورت پیمایشی انجام شده است. از روش های تحلیل آمار استنباطی شامل تکنیک های ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شده است. پایایی پرسش نامه ها به روش آلفای کرونباخ برای دو متغیر اشاره شده به ترتیب برابر با 952/0 و 945/0 محاسبه گردید. روایی آزمون نیز از روش اعتبار محتوا و با استفاده از روش های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و شاخص KMO تایید شد. یافته های پژوهش حاکی از تایید فرضیه های پژوهش مبنی بر اثرات مدیریت زنجیره تامین سبز بر ابعاد هوشمندی رقابتی بوده است. بر این اساس وجود ارتباط معنا دار بین مدیریت زنجیره تامین سبز و هوش رقابتی در جامعه مورد بررسی، پذیرفته شده و پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت متغیرها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، هوش رقابتی، صنایع کوچک و متوسط، خوشه صنایع غذایی
  • صفحات 103-130
    تجهیزات، ماشین آلات و امکانات فیزیکی، نقش موثری در اجرای ماموریت های محوله به سازمان های بزرگ و پیچیده نظیر سازمان های دفاعی ایفا می کنند. آمادگی تجهیزات ارتباط معنا داری با شرایط به کارگیری و نگهداری و عمر خدمتی آن ها دارد. از این رو، تعیین عمر مفید تجهیزات که در این مقاله کالاهای سرمایه ای سازمانی نامیده می شوند، اهمیت ویژه ای در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی های حوزه آماد و پشتیبانی خواهد داشت. استفاده از کالایی که عمر عملیاتی آن به پایان رسیده و قادر به انجام ماموریت محوله به نحو مناسب نیست، نه تنها عملیات را با مخاطره همراه می سازد، بلکه ممکن است از نظر ایمنی خسارات و مشکلات عظیمی را ایجاد کند. جایگزینی دیرتر از موعد باعث کاهش راندمان و توان ماموریتی سازمان و افزایش هزینه های نگهداری و تعمیرات می شود. در نتیجه با آگاهی از عمر مفید کالاها می توان مدیریت کالاها و تجهیزات را تسهیل کرد. در این تحقیق علمی- کاربردی، ابتدا تعریف مسئله، ضرورت و هدف کاربردهای تحقیق بیان شده و ضمن مرور ادبیات علمی، روش ها و مدل های به کار رفته در تعیین عمر، بخشی از خروجی های آن تشریح گردیده است. در این مقاله به منظور تعیین عمر مفید خدمتی کالا های سرمایه ای ابتدا، عوامل موثر بر عمر مفید خدمتی کالا های سرمایه ای، شناسایی و عمر استاندارد کالا ها در هر کلاس تعریف شده و در نهایت میزان تاثیر هر یک از عوامل در شرایط مختلف تعیین و عمر مفید خدمتی باقیمانده کالای سرمایه ای در شرایط کارکردی آن مشخص گردید. این مدل برای 20 کالای الگو در سازمان پیاده سازی شد.
    کلیدواژگان: عمر مفید خدمتی، عمر اقتصادی، عمر استاندارد، عمر عملیاتی، عمر باقیمانده، جایگزینی تجهیزات، روش دلفی، هزینه چرخه عمر
  • صفحات 131-151
    در بیشتر جلیقه های ضد گلوله جهت کاهش انرژی باقیمانده ناشی از برخورد گلوله و در نهایت کاهش تروما (آسیب، و جراحت) بعد از الیاف بالستیک از فوم های جاذب ضربه با جنس های مختلف و ضخامت های متنوع استفاده می گردد. شناسایی انواع فوم و انتخاب فوم مناسب می تواند موجب افزایش کارایی این تجهیز گردد. با توجه به این موضوع و اهمیت آشنایی با این گونه مواد در این مقاله انواع مختلفی از فوم های جاذب ضربه معرفی می گردد. همچنین خصوصیات فوم هایی نظیر پلی یورتان، پلی الفین ها، پلی وینیل کلراید، پلی استایرن، اپوکسی و فوم های لاستیکی ارزیابی شده است. فوم های پلی یورتان، بوتادین رابر و پلی اتیلن کراسلینک شده به دلیل خواص مکانیکی عالی و بویژه خواص ضربه پذیری بالا، قابلیت به کار گیری در جلیقه های ضد گلوله را دارند. فوم های پلی اتیلن کراسلینک شده به دلیل امکان تهیه مواد اولیه در کشور و همچنین هزینه فرآیندی نسبتا پایین، گزینه مناسبی برای استفاده در جلیقه های ضد گلوله می باشند.
    کلیدواژگان: خواص فیزیکی، مکانیکی، فوم، الیاف و جلیقه
  • صفحات 153-186
    طی سالیان اخیر، رویداد بلایای طبیعی در سطح جهان رشد قابل توجهی داشته و برای امدادرسانان، دولت ها و مسئولان مربوط مشکلات عظیمی را به بار آورده است، ولی هنوز بحث لجستیک اضطراری، که راه حلی قطعی و اساسی در زمینه امدادرسانی سریع به حادثه دیدگان است، به طور گسترده بررسی قرار نگرفته است. هدف این مقاله، ایجاد دیدگاهی منسجم پیرامون بررسی مدیریتی لجستیک اضطراری با رجوع به مفهوم انعطاف پذیری و تحلیل بیشتر این مفهوم با عنوان انعطاف پذیری سخت و انعطاف پذیری نرم می باشد. این مقاله به منظور به دست آوردن بیشترین آمادگی و واکنش سریع در برابر بلایای طبیعی با بررسی تجربه های به دست آمده از چهار بلای طبیعی (زلزله ونچوآن، سونامی و زمین لرزه اقیانوس هند، تندباد کاترینا و بلایای بهمن در جنوب چین)، به برخی از خلاهای رایج در مدیریت لجستیک اضطراری پی برده است. همچنین نشان داده شده است با وجود این که هر دو نوع انعطاف (سخت و نرم) به یکدیگر وابسته و مرتبط هستند، اما دامنه قابل ملاحظه ای برای پیشرفت انعطاف نرم، در قبال افزایش انعطاف سخت وجود دارد. در لجستیک اضطراری روش های بالقوه ای با ابعاد گوناگون جهت تکمیل کردن انعطاف سخت به وسیله انعطاف نرم وجود دارد که بهترین روش کار مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. این مقاله به منظور ایجاد سازوکار انعطاف در لجستیک اضطراری، رویکردها و عوامل تعیین کننده ای را شناسایی کرده و برای اطمینان یافتن از رویه های کاری موفق، عنصری ضروری و مهم را نشان می دهد. این مقاله، دو زمینه از زمینه های مدیریت لجستیک اضطراری و تفکر ارتجاعی را همسان سازی نموده و دیدگاه های جدیدی را با هدف آماده سازی و واکنش فعالانه و موثر به بلایای طبیعی، به بهترین روش اعمال می نماید.
    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، انعطاف نرم، انعطاف سخت، لجستیک اضطراری