فهرست مطالب

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 54 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد خدابخشی، سجاد شکوهیار، فاطمه صمدی امین آباد صفحات 1-22
    انقلاب اطلاعاتی و ظهور اشکال جدید ارتباطات سازمانی و افزایش انتظارات مشتریان درزمینهٔ هزینه محصولات و خدمات، کیفیت، شرایط تحویل، فناوری و طول دوره تعهد شده با توجه به رقابت فزاینده در بازارهای جهانی و امثالهم، ازجمله عواملی است که باعث تغییر سیستم های سنتی خرید و تدارک و حرکت به سمت سیستم های مدرن مدیریت زنجیره تامین در دنیا گردیده است. پژوهشگران و متخصصان تلاش می کنند دریابند که چگونه منابع دانش به صورت موثری گردآوری و مدیریت می شود تا بتوانند از آن به عنوان مزیتی رقابتی بهره گیری نمود. بنابراین قبل از اقدام به مبادرت بر اجرای طرح های مدیریت دانش، سیستم زنجیره تامین نیازمند ارزیابی روابط سازمانی و منابع موجود می باشد تا مهم ترین و مناسب ترین راهبرد مدیریت دانش خود را شناسایی نماید. در این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیرات روابط رسمی و غیررسمی سازمانی بر تسهیم مدیریت دانش در شبکه زنجیره تامین، مدلی ارائه شده است و متغیرهای سه گانه شامل: روابط رسمی، روابط غیررسمی و ریسک رابطه ای بر تسهیم دانش در حوزه زنجیره تامین مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت. بدین منظور، پرسشنامه محقق ساخته ای را در میان 100 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت ساپکو توزیع کرده و نتایج آن مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. نتایج و یافته های این مطالعه، نشان می دهد که اعضای زنجیره تامین، بر مبنای مزایای ناشی از برقراری روابط رسمی غیررسمی سازمانی صحیح و موثر، به دنبال کاهش ریسک و در ادامه تسهیم دانش مدیریت می باشند تا از این طریق به مزیت رقابتی که هدف نهایی آن ها است، دسترسی یابند. به علاوه؛ کاهش ریسک رابطه ای، اثر مثبت و معناداری را بر کیفیت و جریان تسهیم دانش در زنجیره تامین به همراه دارد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، تسهیم دانش، روابط رسمی، روابط غیررسمی، ریسک
  • محمود شوقی، میلاد آقایی، رسول پور امینی صفحات 23-50
    یکی از دغدغه های امروز مدیران سازمان ها در بحث آموزش و توسعه کارکنان، ارزشیابی اثربخشی دوره های آموزشی و چگونگی انجام آن است. امروزه اکثر سازمان ها، دوره های آموزشی متعددی را در مراکز آموزش خود و یا مراکز آموزش موجود برای توسعه کارکنان خود برگزار می کنند و اجرای هر دوره، متضمن سرمایه گذاری هنگفت و صرف زمان خدمت نیروی انسانی فعال است. بنابراین آگاهی از میزان اثربخشی دوره های آموزشی و بازدهی حاصل از آن ها برای مدیران، بسیار حائز اهمیت است. اکنون چندین سال از اجرای دوره های آموزشی حین خدمت رسته آماد در مجتمع تربیت و آموزش معاونت آماد و پشتیبانی ناجا می گذرد و مجتمع مذکور به عنوان رده سیاست گذار آموزش های آمادی، به طور مستمر درصدد اصلاح و بهبود برنامه های آموزشی خود می باشد.
    هدف
    این مطالعه باهدف ارزشیابی اثربخشی ادوار آموزشی حین خدمت (ادوار ترفیعاتی و تخصصی کوتاه مدت) رسته آماد، انجام پذیرفته است. جامعه آماری: شامل کلیه کارکنان شرکت کننده در دو دوره آموزشی ترفیعاتی و دو دوره کوتاه مدت تخصصی رسته آماد در سال 94، برابر با 102 نفر می باشد. روش تحقیق: این تحقیق با رویکرد مدل ارزشیابی اثربخشی «کرک پاتریک» به روش توصیفی- پیمایشی انجام و ازلحاظ هدف و ماهیت، کاربردی می باشد. عمده
    نتایج
    بین ادوار آموزشی حین خدمت رسته آماد و پشتیبانی و اثربخشی آموزش فراگیران از حیث چهار مولفه: «واکنش، یادگیری، رفتار و نتایج» رابطه معنی داری وجود دارد و می توان فرضیه اثربخش بودن ادوار آموزشی حین خدمت رسته آماد را تایید کرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، اثربخشی آموزشی، دوره های آموزشی، رسته آماد
  • محمود نوری، محمدعلی اکبری، مرتضی خسروی، مهراب رامک صفحات 51-74
    ترابری در ناجا یکی از ماموریت های اصلی آماد و پشتیبانی ناجا است. ترابری کالا، یگان و نیروی انسانی را بر عهده دارد. مدیریت صحیح بر شبکه ترابری نیازمند به کارگیری فن آوری نوین به منظور دسترسی به اطلاعات رانندگان، کنترل مستمر ناوگان و مدیریت بر هزینه های ترابری است. این تحقیق باهدف بررسی تاثیر GPS بر سه مولفه هزینه های ترابری، حوادث رانندگی و پایش رانندگان شبکه ترابری آماد و پشتیبانی ناجا صورت گرفته است. جامعه آماری شامل، معاونین آماد، مدیران ترابری، مدیران نت و رانندگان حوزه آماد و پشتیبانی ناجا به تعداد 500 نفرمی باشد. حجم نمونه به تعداد 217 نفربر اساس جدول مورگان و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات دو روش کتابخانه ای و میدانی است. درروش کتابخانه ای از ابزار فیش برداری و درروش میدانی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که در بررسی تاثیر GPS بر شبکه ترابری آماد و پشتیبانی ناجا مولفه پایش رانندگان با میانگین 93/3 درصد بیشترین تاثیرپذیری و مولفه هزینه های ترابری شبکه آماد با میانگین 33/3 کمترین تاثیرپذیری به خود اختصاص داده است. بر اساس آزمون فریدمن متغیرهای موثر در شبکه ترابری آماد و پشتیبانی ناجا دارای اولویت یکسان می باشند. در نتایج تحقیق مشخص گردید به کارگیری GPS کاهش هزینه ای شبکه ترابری، کاهش حوادث جاده ای و پایش رانندگان ناجا تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS)، ترابری، هزینه های شبکه ترابری، کاهش حوادث جاده ای، پایش رانندگان
  • اصغر آقایی، جهانگیر حیدرنتاج صفحات 75-94
    این پژوهش به دنبال شناسایی و احصاء فعالیت های نت خودروهای سبک ناجا (تویوتا هایلوکس و مگان) با تاکید بر راهبرد پیشگیرانه می باشد. روش این تحقیق توصیفی پیماشی، جامعه آماری 16 نفر از کارشناسان و تعمیرکاران خودروهای تویوتا و مگان، و برای تعیین مکان انجام فعالیت ها، از 30 نفر از خبرگان این حوزه استفاده شده است. جمع آوری داده ها، از روش پرسشنامه صورت گرفته است و روش نمونه گیری به صورت تمام شماره برای روائی از روش خبره سنجی استفاده شده است. پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرون باخ 0.892 بوده است. نتایج نشان داد: از 93 درصد فعالیت های تویوتا هایلوکس و 67 درصد مگان از نوع بازدیداست، برای انجام 92درصد از فعالیت های تویوتا هایلوکس و 86 درصد مگان نیاز به رده تعمیراتی سه و چهار بوده، 75درصد از ابزار لازم برای انجام فعالیت های تویوتا هایلوکس و 78 درصد مگان از نوع ابزار تخصصی و بقیه آن ها ابزار عمومی می باشد. 37درصد از فعالیت های تویوتا هایلوکس و 54 درصد مگان مربوط به فعالیت هایی است که میزان کیلومتر کارکرد آن ها از 11.000 تا 50.000 می باشد. تعداد نیازمندی تعمیرکار با درجه مهارت یک در انجام فعالیت های تویوتا هایلوکس (96درصد) و مگان 75درصد می باشد.میزان توقف 86درصد از فعالیت های تویوتا در تعمیرگاه کمتر از پنج ساعت و 95درصد مگان حداکثر یک ساعت می باشد. بیشترین قطعات درزمان اجرای نت پیشگیرانه تویوتا هایلوکس و مگان، کند مصرف (89درصد) و کمترین آن ها مربوط به قطعات پرمصرف (11درصد) می باشد.
    کلیدواژگان: تعمیرات، نت پیشگیرانه، قابلیت اطمینان، فعالیت های نت
  • ایمان قاسمی همدانی، رضا زکریایی تلوکی صفحه 95
    میزان فروش هر موسسه به خصوص واحدهای کسب وکار آن که به عرضه کالا به صورت خرده فروشی در فضای مجازی (اینترنت) مبادرت می ورزند، در گرو اتخاذ روش های مناسب قیمت گذاری محصول می باشد. عضویت خریدار و زمان خرید و کمیت خرید و مجرای خرید که به عنوان پایه های روش های قیمت گذاری در واحدهای کسب وکار هستند، در این تحقیق مورد ملاحظه قرار گرفت، جامعه آماری تحقیق دانشجویان دانشگاه مازندران در رشته مدیریت هستند که درس بازاریابی را گذرانده اند و تعداد آن ها 400 نفر بود که پیش شرط نهایی جمع آوری اطلاعات از آن ها این بود که تاکنون حداقل یک بار خرید اینترنتی انجام داده بودند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس می باشد و حجم نمونه با جدول مورگان برابر 191 نفر شد در نهایتا با استفاده از نرم افزار لیزرل 80/8 به بررسی تاثیر قیمت گذاری مبتنی بر تفاوت بر ادراک، نگرش و تمایل به خرید مجدد در کاربران فضای مجازی پرداخته شد که نتایج نشان می دهد آماره آزمون تاثیرگذاری برای دو مدل قیمت گذاری مبتنی بر زمان خرید (89/1) و مجرای خرید (90/1-) کوچک تر از مقدار بحرانی جدول بوده است و لذا نمی توان فرض صفر بودن میزان تاثیر این مدل ها را رد نمود. همچنین ادراک کاربر از عادلانه بودن قیمت با ضریب تاثیر برابر با 42/0 بر نگرش وی و با ضریب 4/0 بر خرید مجدد وی اثرگذار است درحالی که میزان تاثیر نگرش کاربر بر خرید مجدد وی با ضریب استاندارد 19/0 برآورد شده است و با توجه به بزرگی ضرایب رگرسیونی برآورد شده، می توان نتیجه گرفت که ادراک کاربر از تاثیر مستقیم بیشتری بر بازدید (خرید) مجدد نسبت به نگرش وی برخوردار است.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، عضویت خریدار، میزان خرید، زمان خرید، مجرای خرید
  • سیاوش نصرت پناه، ابراهیم یوسفی صفحات 124-143
    این مقاله به دنبال شناسایی عوامل حیاتی است (بحرانی) که به فرآیندهای تدارکاتی (پشتیبانی) در موارد فجایع زیست محیطی کمک می کنند. ما شواهد تجربی بر اساس یک مطالعهٔ موردی که مدل نظری بلیک را تایید می کند ارائه می دهیم. در این رابطه، یک طرح پژوهشی کیفی، اکتشافی و همچنین یک تحلیل محتوای موضوعی استفاده شد. یازده مصاحبه که برگرفته شده وهم سو شده با مشاهدات، در مطالعات مروری، انجام شد. در اینجا ما نقش های مختلف درون زنجیره را توضیح می دهیم (که شامل): تامین کنندگان، اهداکنندگان، بهره برداران و مرکز توزیع است. ما تمام ارتباطاتی که در زنجیره، بعد از حادثه آشکار می گردند، را کشف می کنیم.
    کلیدواژگان: لجستیک (پشتیبانی)، فاجعه، بشردوستانه، عوامل بحرانی، محیط زیست
  • مصطفی نوری، رضا حاجی زاده اصل صفحه 143
    در این مقاله سعی شده است احتیاج و ارتباط خود را با پدیده تعمیرات به روش، استاندارد کردن مصرف روغن های روان ساز در وسائط نقلیه ناجا به حداقل برسانیم. روان کارها در وسائط نقلیه از اقلام پرمصرف می باشند که نقش به سزایی در افزایش عمر خودرو ایفا می کنند. موضوع این مقاله یکی از چالش های تعمیراتی معاونت آماد و پشتیبانی ناجا در سال های اخیر به حساب می آمد و این چالش توسط کارشناسان و مدیران فنی ناجا به بحث گذاشته شد و درنهایت از سال 1392 با استاندارد نمودن مصرف روغن های روان ساز در ناجا، توفیقات خوبی نصیب سازمان گردیده است بنابراین در این مقاله تجزیه وتحلیل و تاثیر مصرف روغن های روان ساز استاندارد بر خودروهای ناجا و بررسی آثار و نتایج آن پرداخته شده است. روش تحقیق در این مقاله پیمایشی و مطالعه کتابخانه ای می باشد. پاسخ دهندگان به این تحقیق تعداد 30 نفر از مدیران نگهداری و تعمیرات یگان های ناجا می باشند که از طریق پرسشنامه نظرات خود را ارائه داده اند. در این تحقیق مشخص گردیده با مصرف یک روان کار مناسب و استاندارد، افزایش عمر مفید خودروها و افزایش بهره وری در سازمان به راحتی قابل دسترسی است.
    کلیدواژگان: روان کار، استاندارد، روغن روان ساز، بهره وری