فهرست مطالب

اندیشه آماد - پیاپی 55 (زمستان 1394)

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 55 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر انواری رستمی، محمود شوقی، مهدی آقاجانی صفحات 1-21
    با توجه به اهمیت روزافزون و بسیار بالای وظیفه خرید در سازمان های مختلف به خصوص سازمان های نظامی و انتظامی که با امنیت و جان و مال شهروندان در ارتباط هستند، این پژوهش با پرداختن به موضوع روش های خرید اقلام سرمایه ای و ارائه مفاهیمی از قبیل خریدهای تمرکزی، غیر تمرکزی و همچنین نیمه تمرکزی بر آن است تا اثربخشی روش های خرید اقلام سرمایه ای در آمادوپشتیبانی نیروی انتظامی را بررسی نماید. لذا خرید به موقع با روش های صحیح و قیمت مناسب در کاهش هزینه ها و نتیجه افزایش سودآوری و کارایی سازمان تاثیر بسزایی خواهد داشت. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش توصیفی-پیمایشی است. روش به کار گرفته شده در این پژوهش، آمیزه ای از روش های کتابخانه ای و پیمایشی است. پس از بررسی دقیق ادبیات و با نظر اساتید و خبرگان پرسش نامه ای طراحی و در اختیار 47 نفر از مدیران و همچنین کلیه کارشناسان مرکز خرید معاونت آمادوپشتیبانی ناجا قرار گرفت. با توجه به اهمیت نتایج تحقیق در تامین بهینه اقلام سرمایه ای در سطح ناجا و همچنین قابل دسترس بودن جامعه آماری در این پژوهش از روش تمام شماری استفاده گردید.
    یافته ها
    روش تمرکزی با میانگین 4.15 بیشترین اثربخشی خرید اقلام سرمایه ای در معاونت آمادوپشتیبانی ناجا را به خود اختصاص داده است. در این میان عواملی نظیر کاهش قیمت به علت تعداد یا تناژ بالا در خرید، امکان سوق دادن تولیدکنندگان داخلی و... روش غیر تمرکزی با میانگین 3.99 رتبه بعدی را به خود اختصاص داده است و عواملی نظیر تهیه و خرید کالا با عمر مفید و زمان مصرف بیشتر، به اندازه نیاز و با توجه به ظرفیت نگهداری و در زمان مناسب خرید و... روش نیمه تمرکزی با میانگین 3.96 رتبه بعدی را به خود اختصاص داده است و عواملی نظیر: افزایش سرعت در خریدها، بهره گیری از منابع موجود در منطقه در این میزان اثربخشی تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: اثربخشی، خرید تمرکزی، خرید نیمه تمرکزی، خرید غیر تمرکزی، اقلام سرمایه ای
  • محمدتقی تقوی فرد، اصغر آقایی، رامین احمد پور صفحات 23-36
    با توجه به حجم سرمایه گزاری وسیعی که در مرکز تعمیرات و بازسازی سازمان موردمطالعه انجام شده است تعیین اقتصادی بودن این سرمایه گزاری آن و اینکه آیا از منابع موجود استفاده بهینه به عمل می آید، اهمیت فراوانی دارد. این تحقیق به به کارگیری مولفه های اقتصادی از قبیل تجزیه وتحلیل نقطه سربه سر، تحلیل حساسیت و نسبت منافع به مخارج و مولفه های غیراقتصادی از قبیل کیفیت تعمیر، سهولت دسترسی، امنیت، دانش فنی و غیره، همچنین بررسی امکان استفاده از ظرفیت خالی مرکز تعمیرات و بازسازی سازمان موردمطالعه پرداخته است. نتیجه به دست آمده بیانگر آن است که ازنظر تجزیه وتحلیل نقطه سربه سر و تجزیه وتحلیل نسبت منافع به مخارج مرکز تعمیرات و بازسازی سازمان موردمطالعه در وضعیت ضرر دهی قرار دارد و جایگاه مرکز بر روی نمودار نقطه سربه سر بسیار پایین تر از نقطه سربه سر است در ضمن نتیجه کلی حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها و ترجیحات مربوط به معیارهای اصلی و فرعی در ارتباط با سه گزینه سازمان موردمطالعه، بخش خصوصی و پیمانکاری که با استفاده از روش AHP محاسبه گردیده است با ترتیب سطوح مختلف ماتریس های تصمیم گیری در ارتباط باهدف، بهترین گزینه برای انجام فعالیت های تعمیرات و بازسازی خودروهای سنگین، حفظ وضع موجود و اداره فعالیت ها توسط سازمان موردمطالعه هست.
    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، تعمیرات و بازسازی، خودروهای سنگین، منافع به مخارج، تحلیل حساسیت
  • حسین عیسایی، کریم کاشانیان، افشین سهیلی ارشدی صفحات 37-60
    امروزه استفاده از برون سپاری به عنوان یکی از راهبردها و رویکردهای کلیدی توسعه سازمان ها شناخته شده است. شرکت های لجستیکی طرف سوم یا به اختصار 3PL ها ، شرکت هایی هستند که درزمینهٔ اجرا و مدیریت عملیات لجستیکی درونی و برونی و انجام وظایف پیچیده لجستیکی قابلیت های بالایی دارند و به ارائه خدمات می پردازند و یگان های پشتیبان، به ویژه ترابری می توانند قسمتی از امور پشتیبانی خود را به آن ها برون سپاری کنند. این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی 3PL ها در ترابری سازمان های نظامی-انتظامی با استفاده از مدل بورک لیتوین که دارای 12 مولفه شامل محیط خارجی، ماموریت، رویه های مدیریت، ساختار، انگیزش، عملکرد، رهبری، مهارت، فرهنگ سازمانی، ارزش های فردی، سیستم و فضای واحد کاری انجام گرفته است. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و روش آن توصیفی پیمایشی است که ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و برای تحلیل آن از روش های توصیفی و استنباطی و نرم افزار spss استفاده شده است. در نتایج این تحقیق مشاهده می گردد که برون سپاری و به ویژه به کارگیری از 3PL ها در ترابری سازمان های نظامی-انتظامی راهبردی موثر و اثربخش خواهد بود.
    کلیدواژگان: اثربخشی، برون سپاری، 3PL ها (شرکت های سوم شخص لجستیک)، ترابری نظامی
  • محسن شفیعی نیک آبادی، نسیم عطایی، مصطفی مازندرانی صفحات 61-84
    به رغم توجه روزافزون به مفهوم سنتی زنجیره تامین، توجه کمتری متوجه زنجیره تامین خدمت بوده است. امروزه با توجه به رشد رو به گسترش سازمان های خدمات محور و همچنین مزیت راهبردی بودن تبعیت از مفهوم زنجیره تامین، سازمان ها باید به سوی تلفیق این دو موضوع گام بردارند. از سوی دیگر در دنیای پررقابت امروزی، مفهوم نسبت جدید مدیریت دانش نیز می تواند برای سازمان ها، حکم یک سلاح راهبردی را داشته باشد. با توجه به این نکات، در مقاله پیش رو سعی شده است با نگاهی فرآیندی به مدیریت دانش، جایگاه این فرآیندها در یک زنجیره تامین خدمت سنجیده شده و بررسی گردد. این تحقیق از منظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی هست و به لحاظ نوع انجام، در چارچوب تحقیقات توصیفی-پیمایشی قرار می گیرد. در مقاله حاضر پس از تائید مدل فرآیندی مدیریت دانش برای زنجیره تامین خدمات، از طریق روش تخصیص خطی ابعاد این فرآیند اولویت بندی گردیده اند. اولویت بندی حاصل از حل مدل تخصیص خطی به این ترتیب بوده است که ابعاد ارزیابی و بازخورد، کاربرد و بهره برداری، انتقال، اشتراک و توزیع، کسب، خلق و توزیع دانش و نهایت سازمان دهی، نگهداری و انبار به ترتیب مهم ترین ابعاد مدیریت دانش در زنجیره تامین خدمت در نظام سلامت بوده اند.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، خدمت، زنجیره تامین خدمت، تخصیص خطی
  • محمد جعفری صفحات 85-103
    مدیریت راهبردی راهی است برای کمک به سازمان برای روبرو شدن با تغییرات متلاطم محیطی و حل مهم ترین مسائل مبتلابه آن از طریق شناسایی نقاط قوت، نقاط ضعف و استفاده بهینه از فرصت ها و موقعیت ها برای فائق آمدن بر ضعف ها و تهدیدهایی که موجودیت سازمان را به خطر می اندازد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی میزان کاربست مفهوم استاندارد و استانداردسازی در سند راهبردی است. جهت پاسخ گویی به سوال های تحقیق، ابتدا ساختار و اجزای تشکیل دهنده سند راهبردی سازمان موردمطالعه مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس، واژه «استانداردسازی» به انضمام کلیه واژگان مترادف با این مفهوم که دارای بار معنایی مشابه اند، تعیین گردید آنگاه، بامطالعه دقیق سند راهبردی نحوهٔ توزیع و میزان فراوانی مفهوم «استانداردسازی» احصاء شده و با تجزیه وتحلیل یافته های تحقیق، میزان اهمیت فرآیند استانداردسازی در ماموریت های سازمان تعیین گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد: از واژه استاندارد و استانداردسازی بیش از 16 مرتبه در بخش های مختلف سند راهبردی به ویژه در بخش تدوین اهداف راهبردی استفاده گردیده حدود شانزده مرتبه نیز از واژگان: نهادینه سازی، یکنواخت و یکپارچگی به عنوان سه واژه همسنگ و هم تراز با مفهوم استانداردسازی استفاده شده است. تکرار مکرر این واژه در بخش های مختلف سند راهبردی و کاربست متوالی آن در بخش اهداف راهبردی و راه کارهای اجرایی، مبین اهمیت جایگاه استاندارد و فرآیند استانداردسازی فعالیت ها در نظام برنامه ریزی راهبردی سیاست های کلان سازمان است. به تعبیر دیگر، معنای ضمنی این جمله آن است که ازنظر سیاست گذاران و راهبردهای سازمان، از طریق تعمیق و تعمیم مفهوم استاندارد و استانداردسازی در اسناد راهبردی بخشی و وظیفه ای و جاری سازی آن در فرآیندهای اجرایی سازمان، می توان کیفیت خدمات انتظامی را ارتقاء بخشید.
    کلیدواژگان: استاندارد، استانداردسازی، سند راهبردی، سازمان
  • مرید عباس حسنوند، رضا حاجی زاده، مهراب رامک صفحات 105-119
    تعیین عمر خدمتی خودروهای سبک در سازمان های نظامی و انتظامی به عنوان یک موضوع حائز اهمیت برای آماده بکاری و اجرای ماموریت های محوله موردتوجه است. هدف از تدوین این مقاله تجزیه وتحلیل عوامل موثر بر محاسبه عمر خدمتی و خروج از خدمت خودروهای سبک یکی از سازمان ها است که با روش پیمایشی انجام گردیده است. جامعه موردنظر این تحقیق کلیه مدیران و کارشناسان در مناطق مختلف جغرافیایی که آشنایی به امور خودرویی داشتند در نظر گرفته شده است. اطلاعات این تحقیق با استفاده از پرسش نامه، مشاهده، جلسه با خبرگان و بررسی اسناد و مدارک داده ها، گردآوری گردیده و توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. درنهایت عوامل موثر بر تعیین عمر خودروهای سبک شامل هفده مورد مشخص و معرفی گردیدند.
    کلیدواژگان: عمر خدمتی خودروهای سبک، مدل خودرو، نوع ماموریت، نوع سرزمین
  • داگنی بیرهانو، کریشناناند لانکا صفحات 121-139
    راهبردهای زنجیره تامین ، رقابت بین شرکت ها مقابل رقبایشان و موقعیت آن ها در بازار را نشان می دهد. شرکت هایی که به راهبرد زنجیره تامین خاصی توجه دارند، سهم بیشتری در بازار دارند. این ایده در زنجیره تامین شرکت، برای اعمال راهبردهای خاص جواب می دهد. همه محصولات به تعیین راهبرد زنجیره تامین نیاز دارند. این راهبرد زنجیره تامین برای هر محصول یا خدمات صنعتی به عرضه و تقاضا، چرخه عمر محصول و راهبردهای تولید نامعین بستگی دارند. ازاین رو، انتخاب راهبرد زنجیره تامین مناسب برای شرکت های رقیب در بازار الزامی است. در این مقاله انواع مختلف راهبردهای زنجیره تامین موجود معرفی شده است.
    کلیدواژگان: راهبردهای زنجیره های تامین، زنجیره های تامین کارآمد، زنجیره های تامین چابک، زنجیره های تامین ناب، چابک، زنجیره های تامین فشار، کشش