فهرست مطالب

اندیشه آماد - پیاپی 57 (تابستان 1395)

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 57 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیت گودرزی، فرشاد مرادی صفحات 1-27
    این پژوهش با عنوان تبیین شاخص ها و استانداردهای اماکن ذخیره سازی مهمات ناجا با رویکرد پدافند غیرعامل با تاکید بر مکان یابی ، مقاوم سازی و ایمن سازی در تهدیدات طبیعی و غیرطبیعی ، بررسی نموده است . این تحقیق از نوع کاربردی بوده و با توجه به اینکه هدف این تحقیق تبیین شاخص ها و استانداردهای اماکن ذخیره سازی مهمات ناجا می باشد از نوع روش توصیفی- پیمایشی می باشد . جامعه آماری این پژوهش به تناسب نوع ماموریت و اقلیم ، فرماندهان و کارشناسان اداره تسلیحات و نگهداری و تعمیرات معاونت آمادوپشتیبانی ناجا ، مراکز استان ها ، فرماندهان مراکز آموزش ناجا ، فرماندهی مرزبانی مراکز استان ها و تعداد کل جامعه آماری 130 نفر (130 (N است که برای انتخاب نمونه از جامعهٔ موردنظر از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شده است . شیوه گردآوری اطلاعات در این پژوهش از دو طریق کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) است . در این تحقیق از آزمون های کلموگروف- اسمیرنف ، تی تک- نمونه ای و فریدمن با بهره گیری از نرم افزار Spss استفاده شده است . مطابق نتایج آزمون های صورت گرفته روی پاسخ های ارائه شده جامعه آماری به سوالات فرعی ، سطح معنی داری آزمون در مورد همه مولفه های مکان یابی ، مقاوم سازی ، ایمن سازی کمتر از خطای 05/0 می باشد که نشان دهنده رد فرضیه صفر می باشد . ولی مثبت بودن کران های اطمینان حاکی از تاثیر بیش از متوسط بودن مولفه های مذکور بر رعایت اصول پدافند غیرعامل دارد .
    کلیدواژگان: استاندارد، اماکن ذخیره سازی، مهمات، ناجا، پدافند غیرعامل
  • محمدعلی اکبری، مرتضی خسروی، محسن امیری مقدم صفحات 29-50
    زمینه و هدف
    در حال حاضر خریدها و تامین اقلام در ناجا با مشکلات بسته بندی سازمانی مواجه بوده و تاکنون در پیوست فنی قراردادها این موضوع جدیت پیدا نکرده است و علت آن داشتن تفکرات کالا محوری در لجستیک و دیدگاه سنتی به بسته بندی می باشد، هرساله بخش قابل توجهی از اقلام آمادی به دلیل تناسب پایین سطوح بسته بندی (اولیه، ثانویه، عملیاتی) با شرایط اقلیم منطقه، تناسب کم اندازه و ابعاد بسته بندی با نرم های توزیع، تجهیزات و امکانات ذخیره سازی و جابجایی اقلام در انبارها و محدوده وزنی نفر حمل، پایین بودن تنوع و کیفیت دربسته بندی و یا نادیده گرفتن الزامات ویژه و موردنیاز مصرف کننده جهت ایمنی بیشتر، دچار نابودی، تخریب یا فساد و یا به نوعی دچار کاهش عمر ماندگاری و حفظ کیفیت اقلام، هدر رفتن منابع، اتلاف زمان و درنهایت باعث کاهش تحقق ماموریت ها می گردند. بر این اساس هدف اصلی این تحقیق بررسی وضعیت بسته بندی اقلام آمادی در انبارهای ناجا و ارائه راهکار مناسب می باشد.
    روش
    تحقیق حاضر ازنظر روش توصیفی پیمایشی و ازنظر هدف کاربردی است. جامعه آماری موردمطالعه مدیران، کارشناسان کاربران حوزه تامین و توزیع فیزیکی اقلام آمادی در ناجا مجموعا به تعداد 374 نفر را شامل می شود. تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 129 نفر تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از روش مطالعه اسنادی منابع و پرسشنامه محقق ساخته شامل 50 سوال، استفاده شده است. روایی پرسشنامه از طریق مراجعه به نظریات خبرگان و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (827/0) احصاء گردید.
    یافته ها
    اکثر قریب به اتفاق پاسخ دهندگان دارای تحصیلات عالی و کارشناس بوده و از سابقه خدمتی بسیار خوبی در حوزه آماد برخوردار می باشند. یافته ها مبین آن است که شاخص درج مشخصات (الزامات بسته بندی) بر روی بسته بندی با میانگین کل 992/3 بیشترین و شاخص استفاده از درپوش های سیل شده (موم دار) با میانگین کل 348/2کمترین برخورداری و همچنین مولفه شکل با میانگین کل 992/3 بیشترین و مولفه محافظت در مقابل دست کاری و تقلبات با میانگین کل 549/2 کمترین برخورداری را در میان سایر شاخص ها و مولفه های موثر دربسته بندی اقلام آمادی در انبارهای ناجا به خود اختصاص و رتبه بندی گردیده اند.
    نتایج
    در پاسخ به سوال اصلی تحقیق که وضعیت بسته بندی اقلام آمادی در انبارهای ناجا چگونه است میانگین کل به دست آمده 369/3 بوده که نشان دهنده برخورداری تقریبا زیاد بسته بندی اقلام آمادی از این قابلیت ها می باشد که لازم است متولیان تامین و توزیع فیزیکی اقلام آمادی در ناجا با دیدی نوین و نظام مند به مزایای بسته بندی نگاه کرده، و با تقویت شاخص های ضعیف احصاء شده، بهره وری و رضایتمندی را در سازمان افزایش دهند.
    کلیدواژگان: بسته بندی، اقلام آمادی، انبار، چیدمان، ذخیره سازی، جابجایی
  • معصومه سادات ابطحی، علی رضایی صفحات 51-85
    با توجه به موفقیت بخش خصوصی درزمینهٔ فعالیت های تجاری به علت انعطاف پذیری مناسب و عدم وجود قوانین دست وپا گیر نسبت به سازمان های دولتی، شرایطی فراهم شده که بیشتر سازمان های دولتی نیز تمایل دارند فعالیت های اقتصادی خود را در قالب موسسات و یا واگذاری به بخش خصوصی انجام دهند، تا با آزادی عمل بیشتری فعالیت های تجاری خود را باهدف کاهش هزینه ها، افزایش درآمد و کوچک سازی ساختار نیروی انسانی پیش برده و اثر بخش تر نمایند. در اجرای یک برون سپاری عوامل و ملاحظاتی هستند که سازمان باید به خوبی آن ها را مورد توجه قرار دهد تا مدیریت بتواند برای دست یابی به عملکرد بالاتر بر آن ها متمرکز شود. شناسایی درست این عوامل می تواند اطلاعات کلیدی مهمی را که مورد نیاز مدیران ارشد سازمان است فراهم سازد. هدف اصلی این تحقیق شناسایی عوامل موثر برون سپاری موفق در سازمان مرکز فروش ناجا هست. سوال اصلی تحقیق تعیین فعالیت های قابل برون سپاری خدمات ناجا بر اساس چه عواملی و با چه اولویتی انجام می شود؟ روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و ازنظر نوع و روش پیمایشی، توصیفی می باشد. جامعه آماری تحقیق، شامل خبرگان نیروی انتظامی کل کشور به تعداد 15 نفر می باشد که نظرات مدیران تصمیم گیرنده برون سپاری و یا ناظران بر کار پیمانکار در خصوص موضوع جمع آوری می گردد. نتایج تحقیق نشان داد که محققان و کارگزاران تصمیمات برون سپاری باید به ابعاد درون سازمانی ومولفه های ملاحظات راهبردی، مدیریت، ملاحظات امنیتی، ملاحظات مربوط به کیفیت و عوامل مرتبط با ویژگی های خدمت از یک سو و از سوی دیگر به عوامل اقتصادی و فناوری محیط سازمان خود توجه کنند. که خروجی آن تدوین مدلی شامل ابعاد، مولفه ها و شاخص های اثرگذار بر تصمیم برون سپاری فعالیت های خدمات ناجا بوده است. که نشان داد دو دسته از ابعاد اصلی بر این تصمیم گیری اثرگذارند و واحدهای مجری باید در تصمیم برون سپاری فعالیت ها به آن ها توجه نمایند.
    کلیدواژگان: برون سپاری، پروژه، اقلام بدون استفاده، شایستگی محوری
  • سید حمید خداداد حسینی، عباس قربانی، محمد ظهرابیان صفحات 87-106
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی براثر بخشی عملکرد کارکنان نگهداری و تعمیرات با تبیین نقش تعهد و رضایت شغلی در آماد و پشتیبانی ناجا (موردمطالعه فرماندهی انتظامی استان اصفهان) است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه موردبررسی شامل 100 نفر از کارکنان آمادوپشتیبانی فرماندهی انتظامی استان اصفهان بوده که از طریق نمونه گیری طبقه ای افراد انتخاب شدند. برای بررسی متغیرهای تحقیق از چهار پرسشنامه فرهنگ سازمانی ، رضایت شغلی و تعهد سازمانی و ارزیابی اثربخشی عملکرد کارکنان استفاده شد. پرسشنامه ها پس از تایید روایی و پایایی، بین افراد نمونه توزیع شده و جهت بررسی فرضیه های تحقیق و مدل مفهومی تحقیق، داده ها با استفاده از نرم افزار SPss19 و نرم افزار Smart p.l.s مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان داد اثربخشی عملکرد کارکنان آماد و پشتبانی فرماندهی انتظامی استان اصفهان تحت تاثیر مستقیم و مثبت رضایت شغلی آنان قرار دارد و همچنین رضایت شغلی کارکنان نیز تحت تاثیر تعهد سازمانی و فرهنگ سازمان قرار دارد. پیشنهاد شد فرماندهان، مدیران و روسای آمادوپشتیبانی فرماندهی انتظامی استان اصفهان مفاهیم و مولفه های فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی و رضایت شغلی را جهت بهبود عملکرد کارکنان مورد تاکید قرار دهند.
    کلیدواژگان: اثربخشی عملکرد، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، فرهنگ سازمانی، آماد پشتیبانی ناجا
  • علیرضا جزینی، مجیدعسگر صفحات 107-133
    زمینه و هدف
    رضایتمندی مشتری یکی از موضوعات بسیار راهبردی در دهه اخیر است . اکنون در اقتصاد جهانی مشتریان بقای شرکت را رقم می زنند و شرکت دیگر نمی تواند نسبت به انتظارات و خواسته های مشتریان بی تفاوت باشند و انها باید همه فعالیت ها و توانمندی های خود را متوجه مشتری نمایند مشتری عامل کلیدی و محوری در تقویت چابکی سازمان قلمداد می شود . هدف از این تحقیق بررسی میزان رضایتمندی مشتریان بر اساس مدلACSIمیباشد.
    روش
    این پژوهش از نوع ، همبستگی بوده که به روش توصیفی، پیمایشی انجام یافته است. بعنوان مبنای کار و زمینه سازدر بخش توصیفی به متغیرهای پژوهش پرداخته شده و در بخش استنباطی با بکارگیری مدل معادلات ساختاری و به طور اخص تکنیک تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار اسمارت لیزرل به بررسی مسیرهای مشخص شده و.همچنین ازمطالعات اسنادی و جامع کتابخانه ای استفاده شده وبه منظور تعیین پایایی آزمون از روش آلفای کرونباخ استفاده گردیده که عدد 0.951 درصد حاصل ان است این اعداد نشان دهنده آن است که پرسشنامه مورد استفاده، از قابلیت اعتماد برخورداروتعداد اعضای جامعه 217 نفر که براساس فرمول مورگان ، حجم نمونه برابر با 196 نفر انتخاب شده است.
    یافته ها
    ضریب تعیین برای رضایت مشتریان بانک قوامین برابر 64/0 شده است. بنابراین متغیرهای انتظارات مشتری، ارزش دریافت شده، استنباط مشتری روی هم رفته توانسته اند 64درصد از تغییرات رضایت مشتریان بانک قوامین را توضیخ دهند. با توجه به مقدار ضریب بتا می توان گفت سهم استنباط مشتری بیشتر از متغیرهای دیگرو سهم انتظارات مشتری کمتر از دیگر متغیرها می باشد. ضریب تعیین برای وفاداری مشتریان بانک قوامین برابر 36/0 شده است. بنابراین متغیرهای شکایات مشتری و رضایت مشتریان روی هم رفته توانسته اند 36درصد از تغییرات وفاداری مشتریان بانک قوامین را توضیخ دهند. با توجه به مقدار ضریب بتا می توان گفت سهم رضایت مشتریان بیشتر است.
    نتایج
    در این پژوهش شش متغیر شامل انتظارات مشتری، ارزش دریافت شده و استنباط مشتری(متغیرهای مستقل)، رضایت مشتری و شکایات مشتری (میانجی)و وفاداری مشتری (وابسته) انتخاب شده است که متغیرهای تحقیق همگی دارای میانگین بیشتر از مقدار متوسط برآورد شده اند و نشان داد که از دیدگاه افراد شرکت کننده در این تحقیق همه متغیرها دارای ارزیابی مطلوب و رضایت بخشی هستند.
    کلیدواژگان: وفاداری مشتری، رضایت مشتری، شکایات مشتری، انتظارات مشتری، ارزش دریافت شده و استنباط مشتری
  • مهدی اجلی، ایمن قاسمیان صاحبی صفحات 135-155
    کیفیت به عنوان یک عامل رقابتی راهبردی نقش بسزایی در زنجیره تامین شرکت ها بازی می کند. به عبارتی رقابت شرکت ها از سطح شرکت به سطح زنجیره تامین آن ها سوق داده شده است. هدف اصلی این پژوهش، رتبه بندی عوامل کلیدی مدیریت کیفیت زنجیره تامین صنعت گاز کشور با رویکرد جدید تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی (SWARA) است با عنایت به اهمیت این موضوع، این پژوهش که از نوع هدف کاربردی و ازنظر جمع آوری داده ها توصیفی تحلیلی می باشد، پس از بررسی عوامل کلیدی مدیریت کیفیت زنجیرهٔ تامین از طریق مرور ادبیات و مصاحبه با خبرگان، هفت عامل کلیدی شناسایی شد. در ادامه با استفاده از تکنیک تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی (SWARA) ، وزن نهایی عوامل تعیین و به ترتیب اهمیت رتبه بندی شدند. نتیجه نهایی تحقیق نشان داد که راهبردهای کیفیت در زنجیره تامین، سیستم های اطلاعات کیفیت و مدیریت کیفیت تامین کنندگان به ترتیب در رتبه اول تا سوم جای گرفتند و رویکرد فرآیندی کم اهمیت ترین عامل در سنجش و پیاده سازی سیستم SCQM در صنعت گاز شناسایی شد. در انتها نیز پیشنهادانی مبتنی بر نتایج تحقیق ارائه شد. لذا صنعت گاز با پرداختن به این عوامل و تقویت آن ها به ترتیب اهمیت (رتبه)، گامی موثر در پیاده سازی موفقیت آمیز سیستم SCQM و بهبود کیفیت خدمات به مشتریان خواهد برداشت.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، مدیریت زنجیره تامین، مدیریت کیفیت زنجیره تامین، تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی
  • راویندر کامار، راجش ک. سینگ، راوی شانکار صفحات 157-187
    با جهانی شدن اقتصاد، تجارت الکترونیک و ورود فناوری های جدید چالش های جدیدی را برای تمامی سازمان هابه ویژه برای موسسات با اندازه کوچک و متوسط (SME) مطرح ساخته است. در این رابطه، اجرای موفق مدیریت زنجیره تامین (SME) می تواند به این موسسات قدرتی بدهد که رقبایشان را شکست دهند و آن ها را به حاشیه برانند. بااین وجودموسسات با اندازه کوچک و متوسط (SME) در کشور هند و کشورهای درحال توسعه در اجرای (SME) به دلیل فقدان منابع و جهت با مشکلاتی روبه رو هستند. در پس این پرده، این مقاله برای اجرای SCM در SME 13 عامل حیاتی موفقیت را شناسایی کرد و تاثیرشان را بر عملکرد موسسات با اندازه کوچک و متوسط موردمطالعهقرارداد. تعهد مدیریت عالی، چشم اندازبلندمدت، تمرکز بر نقاط قوت اصلی، نیروی انسانی فداکار برای زنجیره تامین، توسعه راهبردی کارایی SCMبه عنوانمهم ترین عوامل حیاتی موفقیت نمایان شده اند. برای سنجش بهبود در عملکرد، نویسندگان این مقاله در ارتباط با رضایت و خدمت به مصرف کننده، نوآوری و رشد، عملکرد مالی، کسب وکار داخلی سنجه های مختلفی را در نظر گرفته اند. نتایج با استفاده از آزمون های آماری استاندارد و قضایای آزمون های پژوهشی مورد تجزیه وتحلیلقرارگرفته اند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، مدیریت، عملکرد، عوامل حیاتی موفقیت، موسسات کوچک و متوسط