فهرست مطالب

اندیشه آماد - پیاپی 61 (تابستان 1396)

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 61 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامحسین نیکوکار، سیاوش نصرت پناه، علی جلال وند، روح الله نوروزی صفحات 1-22
    امروزه بیشتر سازمان ها به دنبال ارتقای سطح کارایی کارکنان بوده و در صدد رسیدن به بهترین الگو برای تنظیم اهداف عالی سازمانی می باشند. در این تحقیق سعی شده است ضمن بررسی معیارها و شاخص های آسیب شناسی، نسبت به ارزیابی و طبقه بندی آسیب های حوزه مالی یک سازمان نظامی – انتظامی، با استفاده از مدل سه شاخگی در سه زمینه ساختاری، رفتاری و زمینه ای مورد بررسی قرار گیرد. این تحقیق از نوع توصیفی و پیمایشی است که از طریق پرسشنامه بسته و با هدف ارزیابی آسیب های حوزه مالی در سازمان نظامی - انتظامی از دیدگاه مسئولین مالی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مسئولین مالی سازمان بوده که به صورت هدفمند و تمام شمار 60 نفر انتخاب و پرسشنامه محقق ساخته در خصوص آن ها اجرا گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که آسیب پذیری بیشتر در حوزه رفتاری مشتمل بر عوامل 1- عامل روابط انسانی بین مدیریت و کارکنان 2- عامل مدیران و کارکنان 3- عامل آموزش می باشد و کمترین آسیب مرتبط به عوامل محیطی که گویه های؛ 1- عامل موارد بالادستی و دیگران 2- عامل تعامل منطقی با محیط علمی بیرونی 3- عامل ارتباط بسترهای قانونی و حقوقی به ترتیب بیشترین تاثیرگذاری را بر آسیب های حوزه مالی داشته است.
    کلیدواژگان: آسیب، حوزه مالی، مدل سه شاخگی، سازمان نظامی - انتظامی
  • حاجیه رجبی فرجاد صفحات 23-39
    واکنش سریع به نیازهای مشتریان، شرایط رقابتی بسیار سخت در بازار و افزایش سطح تحولات محیطی، مسائلی است که امروزه سازمان ها با آن روبه رو هستند و بی توجهی به خواسته های مشتریان، سبب خارج شدن شرکت ها از بازار رقابت می شود. باوجود پیچیدگی های رقابتی، مدیریت زنجیرهٔ تامین به موضوعی حیاتی و تاثیرگذار مبدل گشته اند. از سوی دیگر، سرمایهٔ اجتماعی از مفاهیم نوینی است که نقش بسیار مهم تری نسبت به سرمایه فیزیکی و انسانی در سازمان ها و جوامع ایفا می کند. مفهوم سرمایهٔ اجتماعی به پیوندها، و ارتباطات میان اعضای یک شبکه به عنوان منبع باارزش اشاره دارد، و با خلق هنجارها و اعتماد متقابل موجب تحقق اهداف اعضاء می شود. بر این اساس، تحقیق حاضر باهدف بررسی نقش سرمایه اجتماعی در یکپارچگی زنجیره تامین انجام شد. پژوهش حاضر ازنظر هدف، تحقیقی کاربردی است و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی و از نوع پیمایشی است. از حیث ارتباط بین متغیرهای تحقیق از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل سازی معادله ساختاری می باشد. هم چنین به لحاظ زمانی نیز تحقیق از نوع تحقیقات مقطعی می باشد. در این پژوهش جامعهٔ آماری کارکنان خودرو دیزل وابسته به ایران خودرو به تعداد 460 نفر بودند که تعداد 210 نفر از آن ها بر اساس جدول مورگان انتخاب شدند. روش جمع آوری داده از نوع میدانی است که جهت گردآوری اطلاعات مربوط به یکپارچگی زنجیره تامین از پرسشنامه فلاین و همکاران (2010) با 18 گویه و سرمایه اجتماعی برگرفته از مطالعات فضلی و هوشنگی (1393) استفاده گردید. مقیاس اندازه گیری متغیرها به صورت مقوله ای و بر اساس طیف پنج مقیاس لیکرت است. یافته های تحقیق نشان داد سرمایه اجتماعی تاثیر مثبتی بر یکپارچگی زنجیره تامین دارد. همچنین ابعاد ارتباطی و ساختاری بر یکپارچگی زنجیره تامین موثر است و بعد شناختی در سازمان تاثیری بر یکپارچگی زنجیره تامین ندارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ارتباطی، شناختی، ساختاری، یکپارچگی زنجیره تامین
  • حسین عیسایی، فریبرز کریمی کاکاوندی صفحات 41-59
    ارزیابی سازمان ها به منظور شناخت نقاط ضعف و قوت آن ها از دیرباز موردتوجه مدیران و نیز مبنای اتخاذ تصمیمات مهم آن ها بوده است. هدف اصلی این تحقیق آن است که با عارضه یابی سیستم آماد عمومی با توجه به رویکرد لجستیک یکپارچه، مدیران را به منظور حرکت در راستای حل مشکلات و ارتقای اثربخشی سازمانی یاری رسانده و از حاد شدن مشکلات، کاهش بهره وری سازمانی و افول آن جلوگیری به عمل آورده و همچنین درراه رسیدن به اهداف درون سازمانی مدیران را یاری کند.این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی و با توجه به گردآوری اطلاعات به صورت پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق 50 نفر شامل کلیه مدیران، کارشناسان و کارکنان معاونت آماد و پشتیبانی دانشگاه و مدیران و کارشناسان قسمت آماد دانشکده ها و معاونت هایی که آماد و پشتیبانی به آن ها خدمات آمادی می دهد می باشد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که با 52 سوال در قالب هفت مولفه بر اساس گزینه پنج جوابی طیف لیکرت تنظیم شده و پس از جمع آوری داده ها، کدگذاری و ورود داده ها به سیستم، اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS در دو سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون t، و فریدمن) مورد تحلیل قرار گرفت .عارضه های شناسایی شده در سیستم آماد عمومی با رویکرد لجستیک یکپارچه بر اساس نتایج آزمون تی تک نمونه ای با استفاده از مدل فریدمن رتبه بندی گردید و نتایج نشان داد که سه مولفه «فرآیندهای یکپارچه»،» اطلاعات مناسب » و «نیروی کار مناسب» حداقل مطلوبیت مورد انتظار را ندارند و این ها مولفه هایی هستند که آسیب ها و چالش های آماد و پشتیانی دانشگاه در آن ها شکل می گیرد؛ درنهایت بر اساس گام ها و پروژه های بهبود، راهکارهای بهبود سیستم آماد عمومی، پیشنهاد شد و در انتها پیشنهادهایی برای محققان و علاقه مندان به این حوزه ارائه شد.
    کلیدواژگان: عارضه یابی، آماد و پشتیبانی، لجستیک یکپارچه
  • علی اکبر حافظیه، حامد رضایی، سید جعفر آرمین صفحات 61-79
    با توجه به امکانات و حجم سرمایه گذارهای صورت گرفته در مراکز تعمیرات خودروهای سبک ناجا، تعیین اقتصادی بودن فعالیت های تعمیراتی و استفاده بهینه از منابع موجود، اهمیت فراوانی دارد. زیرا در صورت اقتصادی نبودن فعالیت ها و به عبارت دیگر زیانده بودن مراکز تعمیراتی، تصمیم گیری در خصوص تغییر رویه های جاری و توانمند کردن مراکز برای استفاده صحیح از امکانات، تجهیزات و همچنین منابع مالی و انسانی، می تواند از اتلاف و هدر رفت سرمایه گذاری ها جلوگیری نموده و گام موثری در راستای صرفه جویی و مدیریت بر منابع برداشته شود.هدف این تحقیق، به دست آوردن مدل مطلوب ارزیابی اقتصادی تعمیرات خودروهای سبک در ناجا است و لذا جزو تحقیقات کاربردی محسوب می گردد. روش انجام تحقیق پیمایشی می باشد که در مقطع زمانی یک ساله انجام شده است. چهار مرکز تعمیرات خودرویی سبک در ناجا، نمونه های آماری این تحقیق را تشکیل داده اند که بر اساس نظر خبرگان تعمیراتی، به روش قضاوتی یا هدفمند انتخاب گردیدند. یافته های تحقیق نشان می دهد، تعداد خودروهای سبک تحت پوشش تعمیرگاه و تعداد خودروهای تعمیر شده در نقطه سربه سر به عنوان عوامل اصلی برای ارزیابی اقتصادی تعمیرات خودروهای سبک در ناجا محسوب می گردند.
    کلیدواژگان: طراحی مدل، ارزیابی اقتصادی، تعمیرات خودروهای سبک، نقطه سربه سر
  • حسن رضایی لیچایی، زهره حبیبی فومشی صفحات 81-112
    در دنیایی که به طور دائم در حال تغییر و تحول است، ضرورت بروز واکنش های مناسب از سوی سازمان ها اعم از خدماتی، تولیدی و صنعتی دوچندان شده است. مدیریت زنجیره تامین سبز به عنوان تحولی نوین در این حوزه، بهبود عملکرد زیست محیطی و اقتصادی را برای سازمان ها به ارمغان می آورد. با این رویکرد، پژوهش حاضر باهدف امکان سنجی پیاده سازی و اجرای زنجیره تامین سبز در سامانه آمادی یکی از سازمان های نظامی- انتظامی کشور انجام شد. پژوهش پیش رو از دید هدف کاربردی است؛ و ازنظر ماهیت و روش، پژوهشی توصیفی - پیمایشی به شمار می رود؛ برای جمع آوری داده های مولفه های تحقیق هم از پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از ادبیات تحقیق بهره جسته شد. روش نمونه گیری در این تحقیق به صورت تصادفی ساده می باشد. جامعه آماری تحقیق 325 نفر از مدیران و کارکنان یکی از یگان های نظامی- انتظامی مستقر در مرکز می باشد که با توجه به تعیین حجم نمونه از روش کوکران، تعداد جامعه نمونه 176 نفر برآورد گردید. روایی ابزار سنجش با استفاده از روایی سازه و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها و مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که سازمان موردمطالعه امکان پیاده سازی و اجرای مدیریت زنجیره تامین سبز را دارد. با توجه به سطح معناداری عوامل زنجیره توسط نرم افزار لیزرل، خرید سبز و مدیریت محیط داخلی به ترتیب بالاترین رتبه ها را دریافت نمودند. در پایان نیز پیشنهادهایی جهت بهبود در پیاده سازی و اجرای مدیریت زنجیره سبز ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، لجستیک، زنجیره تامین سبز، پیاده سازی
  • میثم جعفری اسکندری، مصطفی یوسفی طزرجان صفحات 113-136
    انتخاب تامین کننده مناسب در زنجیره تامین یک موضوع راهبردی و مهم در سازمان ها است. ماهیت این تصمیمات معمولا پیچیده و بدون ساختار است. در این مطالعه، خودسازمان دهی شبکه های عصبی برای تصمیم گیری برای تصمیم گیری انتخاب عرضه کننده در محیط سیستم پشتیبانی تصمیم گیری ارائه شده است. در این مقاله، ابتدا معیارهای اثرگذار بر انتخاب تامین کننده با استفاده از روش خبرگی و پرسشنامه مشخص می گردد. سپس با استفاده از تکنیک شبکه عصبی خود سازمانده تامین کنندگان موجود خوشه بندی می شوند و با توجه به معیار مدنظر، خوشه برتر معرفی می گردد. با حضور تامین کننده جدید معیارهای وی با خوشه برنده مقایسه گردیده و در مورد رد یا پذیرش تامین کننده تصمیم گیری می شود. خروجی این مدل انتخاب تامین کنندگان مناسب و بررسی شرایط تامین کنندگان جدید می باشد .معیارهای اساسی تامین کنندگان موردمطالعه عبارت اند از: هزینه، کیفیت، ظرفیت تکنیکی و تحویل به موقع. برای تعیین میزان و شدت تاثیر معیارها برای هر تامین کننده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است و بر اساس میزان و شدت عمل عدم قطعیت ها، ریسک پذیری هر تامین کننده در محاسبات لحاظ شده است. نتایج نشان داد که کیفیت با بیشترین وزن 565/0 در رتبه اول معیارها قرار دارد و وزن معیارهای هزینه، ظرفیت تکنیکی و تحویل به موقع به ترتیب 241/0،061/0 و 133/0 می باشد.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، سیستم پشتیبان تصمیم، شبکه عصبی خود سازمان ده، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • پاول سنیگا، وییرا سوکالووا، امیر صفرعلیزاده، مهراب رامک، بهروز پورولی صفحات 137-150
    مقاله پیش رو به رویکردهای رشد و گسترش آینده زیست محیطی پرداخته و علایق متخصصین امر تجارت و شرکا را در پایایی مدیریت لجستیک موردبررسی قرار داده است. فرض بر این است که نیازهای اقتصادی، الزامات خریدار و اقدامات نظارتی هم به پایایی منجر خواهد شد. پیشرفت های لجستیک پایدار در سال های پیش رو به نظر می رسد بیشتر متاثر از هفت تحول صورت گرفته، است. پیش بینی های لازم در مقاله حاضر بر این فرض بناشده است که رویکردهای اخیر راجع به مقوله پایایی ادامه خواهد داشت و ارائه دهندگان خدمات لجستیکی در پی راه هایی برای بکار بستن اصول پایایی در مدل های تجارت و مبادلاتشان خواهند بود.
    کلیدواژگان: مدیریت لجستیک، رویکرد پایایی، جهانی شدن، لجستیک سبز