فهرست مطالب

اندیشه آماد - پیاپی 63 (زمستان 1396)

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 63 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر انواری رستمی، محمدعلی اکبری، محمدحسن بنی اسدی صفحات 1-27
    هدف این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی الزامات بازرسی خرید مواد غذایی در واحدهای آماد و پشتیبانی ناجا با بهره گیری از مبانی نظری و مدل اسکاپ است. این پژوهش از نظر روش از نوع پیمایشی، از لحاظ اجرا، توصیفی-تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق 400 نفر شامل کارشناسان آماد، بهداشت، تغذیه و بازرسی و سایر افراد دخیل در امر خرید و نگهداری مواد غذایی در فرماندهی انتظامی استان خراسان جنوبی می باشد. حجم نمونه به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی تصادفی و بر اساس فرمول کوکران 132 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز از طریق آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون های آمار ناپارامتریک ازجمله آزمون ویلکاکسون و آزمون فریدمن و تحلیل واریانس) انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که اهمیت ابعاد و مولفه های در بازرسی خرید مواد غذایی و همچنین نقش این عوامل در بروز مشکلات کنونی بازرسی خرید مواد غذایی در مراحل خرید، سیر نزولی دارد یعنی در مرحله قبل از خرید بیشترین اهمیت و در مرحله بعد از خرید کمترین اهمیت را دارا می باشد. به ترتیب اولویت ابعاد در طی مراحل خرید عبارت اند از 1- بعد انسان افزار قبل از خرید 2-بعد اطلاعات افزار قبل از خرید و 3- بعد سازمان افزار قبل از خرید. ترتیب اولویت مولفه های نیز شامل:1-ساختار سازمانی 2- ابزار و تجهیزات 3- منابع مالی و بودجه و هزینه می باشد. برای حل مشکلات بازرسی خرید مواد غذایی در ناجا می بایست بیشترین تمرکز بر روی اقدامات قبل از خرید و با اولویت انسان افزار، اطلاعات افزار، و سپس سازمان افزار و بر روی عوامل ساختار سازمانی، ابزار و تجهیزات، منابع مالی و بودجه و هزینه معطوف گردد.
    کلیدواژگان: الزامات بازرسی، خرید مواد غذایی، آماد و پشتیبانی، ناجا _
  • بررسی چالش های واگذاری اعتبارات آماد ناجا
    موسی خالقب، رضا مهماندار، علی یاوری، رحمت الله محمدی صفحات 29-48
    در سازمان های نظامی و انتظامی، اعتبار نگه داشت نقش بسزایی در افزایش میزان کارایی ماموریتی آن ها دارد. بودجه در شکل نوین آن نه تنها یک ابزار مدیریت محسوب می گردد بلکه از اهم موضوعات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و نیز مدیریت شهری محسوب شده و اهمیت آن در حکومت ها اعم از ملی و یا محلی چشم گیر، روزافزون و غیرقابل انکار است در این تحقیق به بررسی چالش های واگذاری اعتبارات آماد ناجا پرداخته شده است. این تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی بوده و از دو روش کتابخانه ای و میدانی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل معاونین آماد استان ها، مدیران و کارشناسان ستاد معاونت آماد و پشتیبانی ناجا به تعداد 70نفر می باشد که از تمام آنها جمع آوری اطلاعات صورت گرفته شده است می باشد برای جمع آوری اطلاعات میدانی از پرسشنامه استفاده شد که نتایج آن مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و مشخص گردید که چالش های واگذاری اعتبارات آماد ناجا ازنظر زمان، چرخه واگذاری، از وضعیت مناسبی برخوردار است و میزان اعتبار واگذاری در حد متوسط می باشد که ارتقاء این مولفه تاثیر زیادی در کارآمدی اعتبارات آماد ناجا دارد.«بودجه» درشکل نوین آن نه تنهایک ابزارمدیریت محسوب می گرددبلکه ازاهم موضوعات سیاسی،اقتصادی،فرهنگی و اجتماعی ونیزمدیریت شهری محسوب شده واهمیت آن درحکومتهااعم ازملی ویامحلی چشمگیر،روزافزون وغیرقابل انکار است در این تحقیق به بررسی چالش های واگذاری اعتبارات آماد ناجاپرداخته شده است. این تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی بوده و از دو روش کتابخانه ای و میدانی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل معاونین آماد استانها،مدیران و کارشناسان ستاد معاونت آماد و پشتیبانی ناجا می باشد برای جمع آوری اطلاعات میدانی از پرسشنامه مبتنی بر مدار تحقیق استفاده شد که نتایج آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مشخص گردید که چالشهایواگذاری اعتباارت آماد ناجا از نظر زمان ، چرخه واگذاری، از وضعیت مناسبی برخوردار است و میزان اعتبار واگذاری در حد متوسط می باشد که ارتقاء این مولفه تاثیر زیادی درکارآمدی اعتبارات آمادناجا دارد. این تحقیق به دنبال این است که موانع واقعی از ابعاد بیرونی و درون سازمانی را در واگذاری اعتبارات نگهداشت امورآمادی را شناسایی نموده تا با ایجاد بستر مناسب بتوان این موانع را برطرف و موجب عملکرد بهتر مدیریت و بهبود نحوه تخصیص منابع گردد.
    کلیدواژگان: اعتبارات آمادی، نگهداشت، بودجه و اعتبارات
  • حمزه علی اکبری، اصغر آقایی صفحات 49-69
    شناخت الزامات برون سپاری ذخیره سازی خوراک در ناجا با رویکرد اقتصاد مقاومتی یکی از مواردی است که فرماندهان و مدیران ناجا می توانند با استفاده از آن و مدنظر قرار دادن فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی که همان اجرای اقتصاد مقاومتی است نهایت استفاده و کاربری را از برون سپاری داشته باشند. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی است و ازنظر نوع، توصیفی- پیمایشی می باشد و از دو روش کتابخانه ای و میدانی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق تعداد 271 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران نمونه آماری به تعداد 205 نفر تعیین شد. پایایی پرسش نامه به روش آلفای کرونباخ برابر 747/0 محاسبه گردید. به منظور تجزیه وتحلیل یافته های پژوهش از نرم افزار pls استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص گردید آموزش حفاظت و ایمنی انبار از مولفه آموزش از بعد الزامات فنی بیشترین و شاخص تمرکز انجام فعالیت ها در سازمان از مولفه رویکرد مدیران عالی از بعد الزامات راهبردی کمترین تاثیر را در میان سایر شاخص های شناسایی الزامات برون سپاری ذخیره سازی خوراک در ناجا با رویکرد اقتصاد مقاومتی دارند.
    کلیدواژگان: الزامات، برون سپاری، ذخیره سازی خوراک، نیروی انتظامی، اقتصاد مقاومتی
  • امیر یوسفلی، فرنوش فرج پور صفحات 71-96
    جریان اطلاعات در زنجیره تامین در کنار جریان کالا و جریان مالی، شریان های اصلی یک زنجیره تامین هستند و دراین بین جریان اطلاعات ازآن جهت که بستری مناسب برای ایجاد جریان یکنواخت کالا و تبادلات مالی را فراهم می آورد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا مدیریت صحیح جریان اطلاعات، یکی از عوامل اصلی مدیریت موفق در زنجیره تامین به حساب می آید. به منظور تعیین درجه اهمیت شاخص های تاثیرگذار بر جریان صحیح اطلاعات در زنجیره از دیدگاه خبرگان، از مدل تاپسیس فازی استفاده شده و بر اساس سه معیار «قابلیت اندازه گیری» شاخص های شناسایی شده، «مفهوم بودن» آن ها و «مرتبط بودن» شاخص ها با موضوع جریان اطلاعات در زنجیره تامین، این شاخص ها اولویت بندی می شوند. با توجه به اینکه اطلاعات موردنیاز جهت اولویت بندی شاخص ها، مبتنی بر دانش خبرگان دانشگاهی و صنعت بوده و از سوی دیگر، تعداد افرادی که درزمینه مدیریت اطلاعات در زنجیره تامین دارای دانش و تجربه کافی باشند محدود است، لذا برای انتخاب خبرگان از روش نمونه گیری قضاوتی و هدفمند استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که شاخص های قابلیت های سخت افزاری زنجیره تامین، زیرساخت شبکه در زنجیره تامین، قابلیت نرم افزارهای اطلاعاتی زنجیره تامین، به موقع بودن اشتراک اطلاعات، جدید بودن اطلاعات و پاداش های سازمانی اختصاص یافته به مشارکت در اشتراک اطلاعات، دارای بالاترین اولویت ازنظر خبرگان و شاخص های میزان قوت گروه ها و ارتباطات درون سازمانی، اعتماد کاربران و تمایل کاربران به اشتراک اطلاعات، دارای کمترین اولویت هستند. یافته های این پژوهش می تواند به عنوان ورودی فرآیند تدوین راهبردهای زنجیره تامین در حوزه مدیریت اطلاعات مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، جریان اطلاعات، تاپسیس فازی
  • حاجیه رجبی فرجاد، نیلوفر میرسپاسی، علی سامانی نسب صفحات 97-124
    مدیریت زنجیره تامین سبز به دنبال حذف یا کاهش هرگونه ضایعات و اتلاف منابع یا انرژی در طول زنجیره تامین است. مدیریت زنجیره تامین سبز به عنوان یک راهبرد نظام مند به سازمان ها کمک می کند تا با تدوین یک راهبرد برنده- برنده و حرکت به سمت کاهش خطرات و اثرات وارده بر محیط زیست و ارتقا عملکرد زیست محیطی خود به سود و سهم بازار بیشتری دست پیدا کنند. هدف اصلی از انجام این پژوهش تبیین تاثیر موفقیت زنجیره تامین سبز بر عملکرد راهبردی شرکت ساپکو بود. جامعه آماری این تحقیق با توجه به تخصصی بودن موضوع پژوهش، شامل کلیه مسئولین گروه کارشناسی؛ روسا و مدیران مرتبط با این تحقیق که شامل 100 نفر در شرکت طراحی مهندسی و تامین قطعات ایران خودرو (ساپکو) بوده است می باشد. روش نمونه گیری تمام شمار می باشد. به عبارتی، تمامی 100 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی، روش گردآوری داده، از نوع میدانی و ازنظر روش اجرا، یک تحقیق توصیفی- همبستگی است. جهت شناخت مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر موضوع موردمطالعه، گردآوری داده ها و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های معتبر مطالعات پیشین انجام خواهد شد. داده های حاصل از پرسشنامه به وسیله مدل سازی معادلات ساختاری، نرم افزار PLS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد موفقیت زنجیره تامین سبز با ضریب مسیری برابر با 149/0 و مقدار معناداری 059/2 بر عملکرد راهبردی شرکت ساپکو تاثیری مثبت و معنادار دارد. همچنین حمایت مدیران ارشد، تعلیم و آموزش محیط زیست، طراحی سبز، سیستم مدیریت ریسک، ممیزی زیست محیطی، مشارکت انسانی و پایگاه اطلاعاتی محصولات بر عملکرد راهبردی شرکت ساپکو تاثیری مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: موفقیت زنجیره تامین سبز، عملکرد راهبردی، طراحی سبز، ممیزی زیست محیطی، تعلیم و آموزش محیط زیست شرکت ساپکو
  • عباس راد، حسن فارسیجانی، مهین قربانی صفحات 125-140
    با توجه به بافتی که در حال حاضر بر دنیای کسب و کار سازمان ها حکم فرم است، سازمان ها از انجام تغییراتی در نگرش، دانش، رویکردها، رویه ها و نتایج مورد انتظار خود ناگزیر هستند. بهترین و جدیدترین راه بقا و موفقیت سازمان ها در این آشفته بازار، توجه و تمرکز آن ها بر چابکی سازمانی است. چابکی سازمانی، پاسخی است آگاهانه و جامع به نیازهای در حال تغییر مداوم در بازارهای رقابتی و کسب موفقیت از فرصت هایی که سازمان به دست می آورد. این تحقیق با هدف ارزیابی توانایی های چابکی شرکت های خدماتی انبارهای عمومی و خدمات گمرکی ایران صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق تعداد 718 نفر از مدیران، خبرگان شرکت انبارهای عمومی و خدمات گمرکی ایران می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 250 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری روش نمونه گیری تصادفی بوده است. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و LISREL صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد، توانایی های چابکی سازمان از بعد شایستگی، پاسخگویی، انعطاف پذیری، در وضعیت مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: چابکی، گمرک، توانمندی، شایستگی، انعطاف پذیری، سرعت
  • کاهش اثر شلاق چرمی در مدل مدیریت موجودی زنجیره تامین
    محمد احسانی فر، مهری سیاه چشم هرزندی صفحات 141-151
    این مقاله با مطرح کردن دلایل پدیده اثر شلاق چرمی آغاز می شود، چگونگی تقویت راهبرد مدیریت موجودی برای کاهش اثر شلاق چرمی در مدیریت زنجیره تامین را تجزیه و تحلیل می کند. سپس مورد همکاری مک دونالد و سیستم تدارکات شخص ثالث آن، هاوائی را مطالعه می کنیم تا حالت همکاری بین دو شرکت را بررسی کنیم. با این فرض که فروشگاه های مک دونالد به عنوان یک پیشرو زنجیره تامین امور تدارکات، راهبرد مدیریت موجودی پایین تر و بالاتر را می پذیرد، طبق توزیع هاوائی برای فروشگاه های مک دونالد، یک مدل توزیع یک به چند را توسعه می دهیم و مدلی ریاضی برای کاهش موجودی و بهبود سطح خدمات می سازیم.
    کلیدواژگان: اثر شلاق چرمی، مدیریت موجودی، توزیع یک به چند، مدل کنترل _