فهرست مطالب

اندیشه آماد - پیاپی 59 (زمستان 1395)

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 59 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مظفر میربرگ کار، پژمان ابراهیمی صفحات 1-31
    ویژگی بارز اقتصاد امروز، تغییرات سریع است. توسعه صنعت و پیشرفت در اقتصاد جامعه مبتنی بر تغییر ایده ها و خلق نوآوری ها است و بدون قرار گرفتن در صف پیشروان علم و نوآوری، هیچ کشوری در پیمودن سریع مسیر توسعه موفق نخواهد بود. بنگاه های کوچک و متوسط از عوامل مهم در رشد اقتصادی و رقابت در سراسر دنیا به شمار می روند هدف از تحقیق حاضر سنجش رابطه بین نوآوری سبز و توسعه بنگاه های کوچک و متوسط در شرایط تلاطم بازار با در نظر گرفتن نقش کارآفرینی سبز می باشد. جامعه آماری این تحقیق را شرکت های کوچک و متوسط فعال در شهر صنعتی رشت تشکیل می دهند. به منظور نمونه گیری از جامعه آماری تحقیق، با دارا بودن فهرست شرکت های کوچک و متوسط فعال در شهر صنعتی رشت، از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. مطابق روش ساتورا- ساریس ، حجم نمونه بهینه با توجه به تعداد حجم جامعه آماری، تعداد 108 نفر برآورد گردید. بدین منظور تعداد 130 پرسشنامه میان اعضای جامعه آماری تحقیق (مدیران ارشد شرکت ها) توزیع گردید و درنهایت تجزیه وتحلیل اطلاعات بر روی تعداد 112 پرسشنامه قابل تحلیل انجام شد. نتایج نشان داد بین نوآوری سبز و توسعه بنگاه های کوچک و متوسط با در نظر گرفتن نقش میانجی کارآفرینی سبز ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین بین نوآوری سبز و توسعه بنگاه های کوچک و متوسط در شرایط تلاطم بازار با در نظر گرفتن نقش میانجی کارآفرینی سبز ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد بین نوآوری سبز و ایجاد صنایع جدید در شرایط تلاطم بازار با در نظر گرفتن نقش میانجی کارآفرینی سبز ارتباط معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نوآوری سبز، کارآفرینی سبز، توسعه بنگاه های کوچک و متوسط، تلاطم بازار، طبقه بندی
  • فرشید فرخی زاده، محمد مقدسی، حمید فرخی زاده صفحات 33-47
    مفهوم هماهنگی در مدیریت زنجیره تامین، از دیدگاه نقش آفرینان این زنجیره با همدیگر متفاوت است؛ به طوری که این اختلاف دیدگاه میان آن ها، سبب ناهماهنگی بیشتر در کل زنجیره تامین شده است. بنابراین با توجه به اهمیت این مقوله در عملکرد زنجیره تامین، لزوم تبیین مفهوم هماهنگی در قالب مدلی علی ضروری به نظر می رسد. مدیریت زنجیره تامین به عنوان یکی از موضوعات جالب و چالش برانگیز علم مدیریت در هزاره جدید است. اما مهم ترین قدم در این زمینه شناسایی عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت زنجیره تامین است. هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر با سازه هماهنگی زنجیره تامین شرکت موردنظر با استفاده از تکنیک تاپ سیس است. در تحقیق حاضر ابتدا عوامل مرتبط با سازه هماهنگی زنجیره تامین توسط پرسشنامه و مصاحبه با کارشناسان و خبرگان این صنعت شناسایی و دسته بندی شده اند، سپس با استفاده از تکنیک تاپ سیس، به عنوان یکی از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره، این عوامل رتبه بندی گردیدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که عواملی چون نگرش به همکاری، جو (فرهنگ هماهنگی) و تسهیم اطلاعات در این صنعت بیش ترین تاثیر را در پیاده سازی این سازه هماهنگ کننده داشته اند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، هماهنگی زنجیره تامین، شبکه تامین شرکت، تکنیک تاپ سیس
  • مهدی اجلی صفحات 49-67
    برای استفاده از منابع، زمان، پول جهت تسهیل سیستم مدیریت زنجیره تامین پایدار (SSCM) به بهترین شکل، بررسی ابعاد کلیدی این سیستم، امری ضروری و حیاتی است. لذا در این پژوهش، ابتدا با مرور گسترده ادبیات و شناسایی ابعاد کلیدی مدیریت زنجیره تامین پایدار، چارچوبی مفهومی از این سیستم شامل 10 مولفه اصلی در صنعت گاز کشور پیشنهاد و ازنظر روایی تایید شدند. سپس با توزیع 220 پرسشنامه و نهایتا جمع آوری و تحلیل 190پرسشنامه و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مربوط به داده های هر یک از ابعاد، پایایی تحقیق تایید شد. در ادامه با استفاده از آزمون های آماری (کولموگوروف- اسمیرنوف و میانگین) میزان مطلوبیت ابعاد در صنعت گاز بررسی شدند، به طوری که صنعت گاز درمجموع ازنظر عوامل کیدی موثر در توسعه سیستم SSCM در وضعیت مطلوبی قرار دارد، هرچند که در چهار حوزه «مالیات بر کربن» و «برنامه های آموزش پایداری به کارکنان»، «آموزش پایداری شرکت به مدیران» و «فعالیت های آگاهی بخشی به جامعه درباره پایداری» وضعیت چندان مناسبی ندارد و می باید تقویت گردد. در پایان، با استفاده از تکنیک دیمتل فازی، شدت (میزان تاثیرگذاری یا تاثیرپذیری) روابط میان عوامل تعیین شدند. نتایج تحقیق نشان داد که فعالیت های آگاهی بخشی به جامعه درباره پایداری، تاثیرگذارترین و برنامه های آموزش پایداری به کارکنان، تاثیرپذیرترین عامل میباشد که توجه بیشتر مدیران صنعت گاز را می طلبد.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین پایدار، دیمتل فازی، صنعت گاز
  • اصغر آقایی، فرزاد ندری، میلاد آقایی، جعفر زینالی صفحات 69-90
    برای افزایش بهره وری و استفاده بهینه از منابع و امکانات موجود، هر نوع خدماتی باید در یک چارچوب مشخص تبیین و ارائه شود و این چارچوب ها را می توان با استاندارد تعریف کرد، درست به همین دلیل است که، استاندارد می تواند نتایج کاملا ملموسی را در پیشرفت سازمان به همراه داشته باشد. پژوهش حاضر، باهدف تدوین استانداردهای مرکز تعمیرات سلاح معاونت آماد و پشتیبانی ناجا و طرح سوال اصلی مبنی بر اینکه استانداردهای مرکز تعمیرات سلاح معاونت آماد و پشتیبانی ناجا کدامند، پاسخ به سه سوال در خصوص ابعاد، مولفه ها و شاخص های تاثیرگذار بر استاندارد مرکز تعمیرات سلاح معاونت آماد و پشتیبانی ناجا را مدنظر قرار داده و به پژوهش جهت پاسخ گویی به آن ها پرداخته است. روش تحقیق این پایان نامه از نوع توصیفی پیمایشی و ازلحاظ هدف کاربردی - توسعه ای است. این تحقیق بر آن است تا با بررسی ادبیات تحقیق ابعاد، مولفه ها و شاخص های تاثیرگذار بر استانداردهای مرکز تعمیرات سلاح معاونت آماد و پشتیبانی ناجا را ارائه کند. جامعه آماری پژوهش شامل 130 نفر از مدیران و کارشناسان معاونت آماد و پشتیبانی ناجا، معاونین و مدیران نگهداری و تعمیرات استان ها و مرزبانی می باشد و نمونه پژوهش به صورت تمام شمار می باشد. پایایی پرسشنامه 843/0 محاسبه شده و از آزمون های پارامتریک و نا پارامتریک همچون آزمون کولموگروف اسمیرنوف جهت تایید نرمال بودن داده های آزمون و جهت تایید و یا رد ابعاد، مولفه ها و شاخص ها از آزمون t و بار عاملی استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان داد که استانداردهای مرکز تعمیرات سلاح معاونت آماد و پشتیبانی ناجا ابعاد هفت گانه (فضا، نیروی انسانی، ابزارآلات و تجهیزات، فرآیند، ایمنی و امنیت، ظرفیت تعمیراتی، نظام آراستگی) می باشند که با بار عاملی و آماره t به ترتیب بالاتر از 3/0 و 96/1 مورد تایید قرار گرفتند که این ابعاد نیز هر یک دارای مولفه ها و شاخص های متنوعی مرتبط با هر یک از ابعاد هستند. لذا معاونت آماد و پشتیبانی ناجا نیاز دارد با توجه به یافته های این پژوهش به ابعاد پیش گفته، در استانداردسازی مرکز تعمیرات سلاح معاونت آماد و پشتیبانی ناجا توجه جدی نماید.
    کلیدواژگان: استاندارد، فضا، ایمنی، فرآیند، نیروی انسانی، نظام آراستگی، ابزارآلات و تجهیزات
  • مرتضی جبله، حسینعلی حسن پور صفحات 91-110
    یک سازمان دفاعی، زمانی چابک خواهد بود که تامین کنندگان آن به واسطه اهرم کردن دانش و همکاری داخلی و بین سازمانی، قادر باشند به صورت سریع و کارا همه منابع موردنیاز را خلق، تولید و پشتیبانی کنند. در این صورت، بررسی معیارهای چابکی، برای انتخاب تامین کننده چابک، برای ارسال محصولات به مصرف کننده ها موردنیاز هر سازمان دفاعی و از ضرورت های این تحقیق است. هدف این مقاله شناسایی و ارائه معیارهای چابکی برای تعیین اوزان تامین کنندگان به منظور تامین کالای عمومی در یک سازمان دفاعی است. در این خصوص پس از بررسی ادبیات موضوع، معیارهای اصلی «حساسیت و پاسخگویی نسبت به بازار، انعطاف پذیری، سرعت تحویل کالا، کیفیت محصولات و خدمات » شناسایی شد و با انجام یک تحقیق میدانی و استفاده از فنون تصمیم گیری چند معیاره، اوزان مناسب تامین کنندگان محصول احصا و بر اساس آن، تامین کننده مناسب انتخاب شد. برای اثبات روائی و پایائی تحقیق نیز از فرمول لاشه و آلفای کرونباخ استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سازمان چابک، معیارهای چابکی، اوزان تامین کنندگان محصول، تصمیم گیری چندمعیاره
  • مهدی خیراندیش، علی بانیانی صفحات 111-133
    امروزه مدیریت زنجیره تامین در مرکز رقابت سازمان ها قرار دارد و شرکت ها برای بهبود عملکرد زنجیره تامین از ابزارهای مختلفی نظیر مدیریت دانش استفاده می کنند. بسیاری معتقدند که شرکت هایی که سریع تر بتوانند دانش را کسب و به کارگیرند در بازار رقابتی موفق تر خواهند بود. این پژوهش به دنبال بررسی نقش زیرساخت های مدیریت دانش در بهبود عملکرد زنجیره تامین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی می باشد. جامعه آماری شامل مدیران و کارشناسان شرکت به تعداد 357 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و فرمول کوکران تعداد 185 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. این پژوهش ازنظر هدف، توصیفی و ازنظر نوع استفاده کاربردی و ازلحاظ ماهیت و روش توصیفی و پیمایشی است که در آن از پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شد. روایی ابزار با مراجعه به نظر خبرگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرنباخ تایید شد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 22SPSS نشان داد که میان زیرساخت های مدیریت دانش و عملکرد زنجیره تامین رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین، منابع انسانی، فرهنگ سازمانی، فناوری و ساختار سازمانی به ترتیب دارای بیشترین تاثیر بر عملکرد زنجیره تامین هستند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، زیرساخت های مدیریت دانش، زنجیره تامین، عملکرد زنجیره تامین
  • مهری سیاه چشم هرزندی، محمد احسانی فر صفحات 135-152
    تولید و سیستم های آمادی بخشی از یک جهان پیچیده با منابع جهانی و فروش عمده هستند. برای اجرای یک خط تولید و سیستم های آمادی موثر، سیستم های فناوری اطلاعات متعددی موردنیاز است. همچنین، ارزیابی های آمادی و تولیدی باید توسط سیستم های مختلف با اهداف مختلف مورد ارزیابی قرار گیرند. برای برنامه ریزی، کنترل و هماهنگ سازی چنین تحلیل هایی به صورت دقیق، تکنیک های مدل سازی مفهومی موردنیاز است، که بر شکاف میان اهداف و حوزه های مختلف غلبه کند همان گونه که به شکاف میان سطوح طراحی و اجرایی غلبه کرده است. دو روش عمده از مهندسی مدل محور (به اختصار ام دی ای) برای رویارویی با چنین مشکلاتی مناسب هستند؛ دامنه مخصوص زبان های مدل سازی (دی اس ام آل) و روش های تغییر مدل. این مقاله مفهوم مهندسی لجستیک مدل محور را از طریق تحلیل دامنه لجستیک و تولید شرح می دهد. هدف، تعیین مشخصات اصلی تغییر مدل آن ها و نیز ارائه جنبه های تغییر مدل است. یا حداقل، ملزومات مهندسی آمادی (لجستیک) مدل محور مشخص شوند و روش های امیدبخش درزمینه مهندسی مدل محور ارائه شود.
    کلیدواژگان: انتقال مدل تحلیل سیستم، مهندسی لجستیک مدل محور