فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 2 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جلال ستاره، محمدتقی فتاح* صفحات 7-20

    خلیج فارس به لحاظ ذخایرغنی نفت و گاز از یک سو و منابع سرشار زیستی از سوی دیگر، دارای اهمیت فوق العاده راهبردی و ژیوپلتیکی است. از طرفی به واسطه حمل و نقل نفت، گاز و کالاهای ضروری، عملا نقش حیاتی برای کشورهای پیرامون خود دارد و به علت عرض نسبتا کم، سواحل مضرص و نزدیکی جزایر به ساحل، از قاعده خاصی برای مرزبندی پیروی می کند.
    تحقیق حاضر، توصیفی تحلیلی بوده که با گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای، سعی دارد قوانین مرزهای دریایی ایران با همسایگان را در خلیج فارس، بررسی کند و به نقش مرزبانان دریایی کشور، برای تامین نظم، امنیت و استیفای حقوق دولت و مردم در آب های تحت حاکمیت بپردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد حدود دریایی ایران با عراق، کویت و بخش اعظم امارات متحده عربی، تفکیک نگردیده است. تفکیک حدود با سایر کشور ها نیز در فلات قاره است نه انحصاری اقتصادی. اگر چه جمهوری اسلامی ایران، آن را به آب های انحصاری اقتصادی تعمیم داد، لیکن این مرزبندی هنوز مراحل کامل خود را طی نکرده است. از طرفی حضور نظامی آمریکا در کشورهای حاشیه خلیج فارس وتبعیت این کشورها از آمریکا، دلیل عمده حل نشدن اختلافات مرزی موجود است؛ بنابراین پیشنهاد می شود با بررسی دقیق و مطالعه لازم بر مبنای انصاف و برابر قوانین بین المللی و سوابق تاریخی، طرح تفکیک حدود دریایی با کشور های مذکور، آماده و به صورت دو یا چند جانبه، مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، خط مبدا، خط منصف، ساحل مضرص، امنیت
  • علی باباییان*، محمدرضا پورغلامی صفحات 21-36

    در سال های اخیر، طرح ایجاد برجک های مرزی در دریاچه هامون مطرح و اجرا گردید. به منظور دریافت بازخوردی از هزینه های انجام شده و نیز بررسی میزان تاثیرگذاری برجک های مذکور، بر افزایش سطح امنیت اقتصادی و اجتماعی منطقه، تحقیق حاضر قصد دارد به مطالعه و تحلیل «نقش برجک های مرزی دریاچه در توسعه امنیت اجتماعی- اقتصادی مرزهای شرقی ایران» بپردازد. پژوهش حاضر مطالعه ای تحلیلی است که به صورت پیمایشی انجام گردیده است. جامعه آماری پژوهش از دو بخش اصلی «کاربران برجک های مرزی (سربازان و فرماندهان) و کارمندان سایر ادارات دولتی (تمامی کارمندان شاغل در بخش های گوناگون اداری شهر زابل)، تشکیل شده است. حجم نمونه آماری مورد نیاز بر اساس جدول مورگان 327 نفر تعیین گردیده و به روش خوشه ای دو مرحله ای به صورت تصادفی انتخاب شده اند. اطلاعات و داده های مورد نیاز در این پژوهش بر اساس روش های کتابخانه ای، مصاحبه و نیز پرشسنامه جمع آوری گردیده است. به جهت آزمون پایایی ابزار به کار گرفته شده در فرآیند پژوهش، ترجیح داده شده تا از "آماره آلفای کرونباخ" استفاده گردد و بر این اساس مقدار آلفای خروجی از نرم افزار SPSS برابر 0.83 محاسبه گردیده است. همچنین، به منظور آزمون روایی محتوایی نظر کارشناسان و متخصصان مربوطه و نیز ادبیات نظری و نظریه های مرتبط موجود، مبنا گردیده اند. وجود برجک های مرزی دریاچه هامون بر شکوفایی اقتصادی منطقه، تسریع توسعه اجتماعی منطقه، توسعه سرمایه گذاری های اقتصادی در منطقه، موفقیت افزون تر در فرآیند مبارزه با قاچاق کالا، موفقیت افزون تر در فرآیند مبارزه با قاچاق سوخت، موفقیت افزون تر در فرآیند مبارزه با قاچاق اسلحه، موفقیت افزون تر در فرآیند مبارزه با قاچاق مواد مخدر، موفقیت افزون تر در فرآیند مبارزه با اشرار مسلح و در نهایت بهبود حس امنیت در بین اقشار مردم منطقه، تاثیر مثبت داشته است.
    امنیت عمومی عاملی موثر بر توسعه اقتصادی مناطق مرزی است. همچنین، ایجاد تاسیسات فیزیکی در مناطق مرزی می تواند احساس امنیت عمومی را در بین مردم منطقه به طور معناداری بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: دریاچه هامون، برجک مرزی، امنیت عمومی، امنیت اجتماعی- اقتصادی، مدیریت مرزهای شرقی ایران
  • احسان یاری*، حسین خالدی صفحات 37-66

    در این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی برای نیل به اهداف دفاعی درصدد بررسی بستر تهدیدات مرزی و کارکردهای مرزی جمهوری اسلامی ایران با همسایگانش هستیم. یکی از دغدغه های اصلی هر کشوری ایجاد امنیت مرزی است. شناخت این مسئله با توجه به تحولات صورت گرفته در جهان می تواند زمینه تعاملات مناسب و قاعده مند و به دور از کشمکش و درگیری در بین انسانها و کشورها را سبب گردد. بر اساس یافته های تحقیق همسایگی با پانزده کشور، طولانی بودن مرزها و تنوع در نحوه تعامل با هر یک از کشورها، از گذشته تا حالا باعث گردیده موضوع مرزها عمده نگرانی ایران در تصمیم گیری های سیاسی به حساب آید. برای تدوین استراتژی و اتخاذ سیاستهای راهبردی و کاربردی جهت مقابله با تهدیدهای مرزی اولین گام شناخت منابع تهدید می باشد. منشا و منابع تهدید مرزها می تواند متعدد و متنوع باشد. می توان به مواردی از قبیل طولانی بودن مرزها، تعدد همسایگان، مرزهای تحمیلی و تداخل قومی-فرهنگی با کشورهای همجوار، بی ثباتی کشورهای همجوار، علایق و استراتژیهای قدرتها نسبت به منطقه، جهانی شدن و تحول در کارکرد مرزها و... به عنوان مهمترین بسترهای تهدیدات مرزی اشاره کرد. شناسایی این بسترهای تهدید می تواند در راستای تدوین استراتژیهای دفاعی مناسب مورد استفاده قرار بگیرد. در این راستا در این تحقیق به بررسی مدلهای تامین امنیت مرزی به منظور تامین پدافند ملی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، تهدیدات مرزی، امنیت ملی، امنیت مرزی
  • ابراهیم قربانی، محمدتقی فتاح، وحید منصوری فر، مختار بهرامی مهر صفحات 67-86

    جمهوری اسلامی ایران در جنوب شرقی خود با بزرگترین تولید کننده ی مواد مخدر جهان هم مرز می باشد. موقعیت ایران در منطقه ای که همسایه آن افغانستان از ثبات لازم برخوردار نبوده است، کشور را با انواع و اقسام تهدیدها و ترفندها مواجه ساخته است.تحقیق حاضر به مشکلات ناشی از قاچاق مواد مخدر که مانع هرگونه سازندگی و پویایی کشور است پرداخته و تهدیدات ناشی از سوء مصرف و ورود این مواد به داخل کشور را مورد بررسی قرار خواهد داد.
    این تحقیق کاربردی بوده و در آن از روش توصیفی-تحلیلی بهره گرفته شده است. همچنین از مطالعات کتابخانه ای و ابزارهای بررسی اسناد استفاده شده و با برخی مسیولان و دانشجویان گروه مرزبانی دانشگاه علوم انتظامی مصاحبه به عمل آمده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که قاچاق مواد مخدر علاوه بر آسیب های فردی و اجتماعی که در پی دارد، امنیت ملی، جایگاه بین المللی و منطقه ای و نظام سیاسی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. تشدید در مجازات، معضل اعتیاد و قاچاق مواد مخدر را حل نکرده و کنترل موثر کلیه مرزها، قاچاق مواد مخدر را ریشه کن نخواهد کرد و نیاز به یک نگرش و رویکرد جدید است. موفقیت ها و موانع جمهوری اسلامی ایران در امر مبارزه ومهمترین تهدیدات کشور نیز از ناحیه مواد مخدر زیر ذره بین قرار گرفت. همچنین با بررسی هایی که در مورد چند کشور از لحاظ مبارزه با مواد مخدر به عمل آمد، به تجزیه و تحلیل جایگاه ایران در جنگ و ستیز با مواد مخدر پرداخته شد. در پایان راهکارهایی جهت امر مبارزه با قاچاق و سوء مصرف مواد مخدر پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، قاچاق، مرزبانی، افغانستان، کنترل موثر
  • حسین ذوالفقاری، سلیمان اژگان، حمید پناهی صفحات 87-114

    شناخت میزان تاثیرگذاری فناوری های نوین شامل رادارها، تجهیزات اپتیکی و نیز نقش سایر عوامل فیزیکی در ارتقای امنیت مرزها موثر است. این پژوهش از نظر نوع و هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- همبستگی و میدانی است. جامعه آماری این تحقیق شامل فرماندهان یگان های مرزی استان خراسان جنوبی ونمونه آماری تمام شمار بوده است. در تهیه و تدوین ادبیات موضوع تحقیق و مباحث نظری، ضمن استفاده استاد راهنما، جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مطالعه متون و مقالات، کتب و منابع مختلف با استفاده از روش فیش برداری واستفاده از اینترنت انجام گردیده است. همچنین با مراجعه حضوری مصاحبه انجام و به وسیله پرسشنامه، نظر صاحب نظران اخذ گردید. در این تحقیق، پرسشنامه ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات بوده که به شرح زیر طراحی شده است. قلمرو مکانی این تحقیق، مرزهای استان خراسان جنوبی به طول 460کیلومتر در سال 90 است. به منظور بررسی نتایج حاصل از پرسشنامه، ابتدا گزینه های مربوط به سوال ها، کدگذاری شده. سپس وارد رایانه شد. داده های حاصل، با استفاده از نرم افزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل (آزمونt وضریب همبستگی اسپیرمن) قرار گرفتند و به منظور توصیف یافته ها نیز از جداول فراوانی و نمودار دایره ای استفاده گردید.
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش، حاکی از آن است که سیستم های الکترونیکی در حد خیلی خوب، تجهیزات اپتیکی در حد خوب و موانع فیزیکی در حد متوسط بر روی امنیت مرزها تاثیر گذارند. نتایج کلی تحقیق نشان داد که فناوری های نوین تاثیر زیادی بر روی امنیت مرزها داشته و در حد 80 درصد، به بالا باعث پیشگیری از جرایم مرزی می شود و در مقایسه با سایر روش ها (موانع فیزیکی) تاثیر بیشتری دارد. نتایج و پیشنهاد ها در حوزه سازمانی نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: امنیت مرز، فناوری های نوین، اقدامات واپایشی، موانع فیزیکی، خراسان جنوبی
  • محسن علایی، بهنام کمالی صفحات 115-136

    پژوهش حاضر در پی یافتن رابطه بین قشربندی اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی، در بین ساکنان شهر اردبیل در سال 1390 است. قشربندی اجتماعی، واژه عامی است برای وصف ساختارهای منظم نابرابری اجتماعی حاصل از تقسیم کار اجتماعی در جوامع پیچیده، یا به عبارت دیگر دسته بندی سلسله مراتبی، توزیع نابرابر پاداش های مادی و نمادی. احساس امنیت اجتماعی به عنوان امری ذهنی - روانی به شدت تحت تاثیر پایگاه اجتماعی در سلسله مراتب اجتماعی است. احساس امنیت به احساس رهایی انسان از اضطراب، بیم و خطر اطلاق می شود. روش پژوهش، پیمایشی از نوع همبستگی و روش نمونه گیری نیز خوشه ای چند مرحله ای است. حجم نمونه آماری 380 خانوار و همچنین برای تعیین تفاوت بین گروه ها از آزمون تعقیبی LSD استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد بیشترین فراوانی قشربندی، مربوط به قشر متوسط جامعه با 57.7 درصد است. همچنین میانگین احساس امنیت اجتماعی 53.05 با انحراف معیار 10.51 به دست آمد. نتایج نشان داد بین میزان درآمد، سطح تحصیلات، منزلت شغلی، میزان دارایی اقتصادی- مالی، نوع مسکن، سبک زندگی و میزان احساس امنیت اجتماعی، رابطه معنا داری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که قشر بالا، از میزان احساس امنیت اجتماعی بالایی نسبت به قشرهای متوسط و پایین برخوردار است. در نهایت از مجموع 8 فرضیه پژوهش، 7 مورد آن تایید شد.

    کلیدواژگان: قشربندی اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی
|
  • Jalal Setareh, Mohammadtaghi Fattah * Pages 7-20

    Persian Gulf has a tremendous strategic and geopolitical importance for its rich oil and gas resources in one hand and rich biological resources on the other. Moreover, due to the transits of gas, oil, and other essential commodities, it is actually vital to its neighboring countries. Due to its relatively low latitude, near shore islands, it does not follow specific rule for border demarcation. The present paper is a descriptive – analytic type and through data collection via library studying it attempts to investigate the marine border rules of Iran with the neighbors in Persian Gulf and to address the role of navy border guards in providing order, security, and the restoration of the rights of the people and government in the territorial waters. The results of the study show that the marine limits of Iran with Iraq, Kuwait, and much of UAE have not been separated yet. The separation limits with other countries is also in the plateau and not exclusive economic. Although Iran has extended its exclusive economic waters, this border demarcation has not passed its complete procedures. So, every year we are witnessing the stoppages and arrests of dozens of ships and hundreds of mutual citizens. And also this can be a factor in the future challenges and pretexts for border conflicts. It is suggested that by careful and required study based on justice and international laws and historical records the plan of marine border demarcation with the mentioned countries be prepared and investigated bilaterally or multilaterally.

    Keywords: Persian Gulf, Beginning line, Sector line, Mozras Beach, Security, Order, Persian Gulf States
  • Ali Babaian *, Mohammadreza Pourgholami Pages 21-36
    background and Objective

    in recent years, as the borders of our county become insecure, the project of establishing border ramparts in Hamun Lake has been designed and performed. In order to obtain a feedback of the costs and also to investigate the degree of the mentioned ramparts’ effectiveness on increasing the economic and social security levels of the region, this paper is going to investigate and address “the role of Hamun Lake border ramparts in developing economic and social security of Iran’s eastern borders.

    Methodology

    the present study is an analytical paper which has been conducted as a survey study. The statistical population are composed of two main parts as “the users of border ramparts (soldiers and commanders)” and “the other government employees (all employees working in various official parts of Zabol City).” The required sample size was determined 327 members based on the Morgan table and they were selected randomly by the two-stage cluster sampling method. The required data were collected based on library research, interviews, and also questionnaire.To test the reliability of the applied instruments in the research process, it has been preferred to use "Cronbachalpha test" and based on this the output alpha value was calculated as .83 using SPSS software.Also, in order to test the content validity, the ideas of the experts and the relevant theoretical literature and theories are considered as the basis.

    Findings

    the presence of Hamun Lake border ramparts has a significant effect of “Regional prosperity”, “acceleration of social development of the region”, “developing economic investments in the region”, “greater success in the fight against smuggling”, “greater success in the fight against fuel smuggling”, “greater success in the fight against weapons smuggling”, “greater success in the fight against drug trafficking”, “greater success in the fight against armed bandits”, and finally “improving the sense of security among the people.”

    Conclusions

    public security is an impressive factor on social and economic development of the border regions. Moreover, establishment of physical constructions can significantly improve the sense of security among the people of the region.

    Keywords: Hamun Lake, Border Ramparts, Public Security, Socio-Economic Security, Management of Iran’s Eastern Borders
  • Ehsan Yari *, Hossein Khaledi Pages 37-66

    In this article, for achieving the defensive goals we are trying to investigate the border hazards’ bases and border performances of Islamic Republic of Iran with its neighbors using descriptive – analytic method. Providing border security is one of the main challenges of every country. Identifying this matter with regard to the changes that occurred in the world would be helpful for appropriate and rule-based communications and free from any conflicts among the people and countries. According to the findings of this study, being neighbor with fifteen countries, having long borders, and having various communications with each country so far have made the borders issue to be the main concern of Iran in political decisions. In order to compile a strategy and to make implicational and strategic policies for tackling with border hazards the first step is to identify the origins of hazards. The resources and origins of the border hazards can be of various types. Among them are: long distance borders, number of the neighbors, imposed borders, the ethnic-cultural interferences with neighboring countries, instability of neighboring countries, the interests and strategies of powers to the region, globalization, and changes in borders’ performance, etc. that can be considered as the main bases of border hazards. Identifying these bases of hazards can be employed in compiling appropriate defensive strategies. In this regard, in this article, border security models for providing the national defense have been investigated.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Border hazards, National Security, border security
  • Ebrahim Ghorbani, Mohammadtaghi Fattah, Vahid Mansoorifar, Mokhtar Bahramimehr Pages 67-86

    Islamic republic of Iran has a common border with the biggest drug producer in the world in its south east border. The position of Iran in an area wherein its neighbor – Afghanistan, doesn’t have the required stability, has been encountered with various threats and tricks. The present study addresses the problems emerged from drug trafficking which is considered as an obstacle for the country’s development. This study will also investigate the threats of misusing and entrance of these drugs into the country. This study is an applied type and it has been conducted in descriptive – analytic method. Library studies, documentation instruments, interviews with authorities and students of Border department of Police University have also been employed. The findings of this study show that in addition to drug trafficking individual and social hurts, the national security, international and regional position, and political system are also being under such effects. Intensified punishments have not solved the problems of drug addiction and trafficking; and the borders effective control will not eradicate drug trafficking and so a serious attitude and approach is necessary. The success and obstacles of Islamic Republic of Iran have been scrutinized in terms of counter-narcotics and drug threats. By investigating some countries’ countern-arcotics actions, Iran’s position against narcotic fights was analyzed. At the end, some guidelines have been suggested for fighting against drug misuse and trafficking.

    Keywords: Narcotics, Trafficking, border guarding, Afghanistan, Effective control
  • Hossein Zolfaghari, Soleyman Azhgan, Hamid Panahi Pages 87-114
    Background and aim 

    recognizing the degree of new technologies effect including radars, optical equipment, and the role of other physical factors in enhancing border security.

    Methodology

    in terms of its type this study is applied and in terms of its nature it is a descriptive, correlational field study. The statistical population of this study includes commanders of border troops of south Khorasan and the statistical sample is considered as a total number sample. For compiling the literature review of the research and theoretical rationale, the supervisor’s ideas, data collection through library studying of articles, books, and different resources have been used through note taking and internet. Moreover, the experts’ opinions have obtained through in person interviews and preparing questionnaire. The survey questionnaire was the main tool to collect information which was designed as follows. The place territories in this study are the borders of South Khorasan Province for 460 Kilometers in 2011. In order to evaluate the obtained results from questionnaire, first, the options of the questions were coded and then plugged into computer. The obtained data were analyzed using SPSS software (t-test and Spearman Correlation Coefficient). In order to describe the findings, the frequency distribution tables and pie graphs have been used.

    Findings

    the obtained results from testing the hypotheses suggest that the electronic systems, optic equipment, and physical determent have very good, good, and moderate effect on border security, respectively.

    Conclusion

    the overall results showed that the new technologies have a major impact on border security and it prevents the border crime up to 80% and comparing with the other methods (physical determent) it is more effective. The results and recommendations are also presented in the organizational domain.

    Keywords: border security, New technologies, Control proceedings, Physical determent, South Khorasan
  • Mohsen Alaee, Behnam Kamali Pages 115-136

    The present study aims at investigating the relationship between social stratification and social sense of security among the residents of Ardabil in 2011. Social stratification is a general term to describe regular structures of social inequality and social division of labor in complex societies, in other words, hierarchical classification, and unequal distribution of material and symbolic rewards. The sense of social security as psycho-mental matter is strongly influenced by social status in the social hierarchy. Sense of security refers to the people’s relief from stress, fear, and danger. This study has been conducted in correlational research survey method the sampling has been done in multistage cluster method. The sample size was 380 households. LSD post hoc test was used to determine the between-group differences. The results showed that the most frequent stratification was for the middle-class society with 57.7 percent. Also, the average of the sense of social security was 53.05 with the standard deviation of 10.51. The results showed that there is a statistically significant relationship between the income level, education level, employment status, level of financial-economic assets, housing, lifestyle, and the sense of social security. The findings also showed that the high-class social stratum has more sense of security than the middle and low class social strata. Finally, seven out of eight hypotheses were confirmed.

    Keywords: social stratification, Sense of Social Security