فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 4 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین علیزاده صفحات 7-19
    هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی امنیت در مرز جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان می باشد. جمهوری اسلامی ایران در یکی از مناطق استراتژیک جهان واقع شده است و به لحاظ اهداف، علایق، منافع جهانی و نیز چالش ها و تهدیدهای موجود، به شدت نیازمند شناخت کشورهای همسایه و دیگر کشورهای مهم و بازیگر در عرصه ی بین الملل است تا امنیت مطلوب در مرزهایش برقرار گشته و متعاقبا در داخل کشور آرامش حکمفرما شود. در این مقاله سعی شده است تا با جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات اسنادی و به کارگیری روش تحلیلی توصیفی، پاسخی مستدل به چرایی تنش در روابط دو کشور داده شود. نتایج تحقیق نشان می دهد وجوه اشتراک بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان بیش از وجوه افتراق است. ایران بیشتر به جنبه اشتراک و آذربایجان بیشتر به جنبه افتراق توجه دارد. لذا برای رفع این دیدگاه پیشنهاداتی ارایه شده است تا مانع از بروز بیشتر تنش های بینابین شود.
    کلیدواژگان: امنیت، قومیت، مرز، ایران، آذربایجان
  • حسین علیزاده صفحات 8-24

    مرزهای هر کشور نشان دهنده قدرت و یا ضعف حاکمیت ملی و امنیت داخلی است و هر دولت که هدف برقراری امنیت و آرامش را دارد، باید از مرزهای مطمینی برخوردار باشد و با تهدیدها مقابله کند؛ زیرا مرز مهم ترین عامل در امنیت و استقلال کشور است و شاخصی تاثیرگذار در مطالبه های سیاسی و اقتصادی با همسایگان و به وجود آورنده وحدت سیاسی و اجتماعی در کشور محسوب می شود . مرزبان به عنوان دیپلمات به نمایندگی از سوی دولت، هدایت بخشی از سیاستهای خارجی دولت را بر عهده میگیرد تا با انجام ملاقات های مرزی در چارچوب معاهده ها و قراردادهای مرزی، نسبت به حل و فصل مسایل مرزی و استیفای حقوق دولت و مرزنشینان اقدام کند. در واقع اقدام به موقع مرزبان ، مانع تبدیل روابط دوستانه به روابط خصمانه بین دو دولت خواهد شد. هدف از این تحقیق که با روش های اسنادی ، میدانی و با طرح پرسش نامه صورت گرفته است ، یافتن مولفه های موثر مانند: آگاهی مرزبان، شرایط محیطی و نقش دیپلماسی در پیشبرد یک مذاکره بوده تا بدین وسیله مرزبانان در انجام ماموریت های خود، موفقیت بیشتری حاصل کنند.

    کلیدواژگان: مرزبان، دیپلماسی، اختلاف، مذاکره، حل و فصل
  • سیدعلی عبادی نژاد، مسعود وحیدی صفحات 25-46

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر آمایش پاسگاه های مرزی، بر ترددهای غیرمجاز درمنطقه حصارچه خراسان شمالی است. نوع پژوهش کاربردی است که از روش توصیفی- تحلیلی بر پایه آمار ترکیبی (توصیفی واستنباطی) استفاده شده است. جامعه آماری به علت محدودیت، تمام شماراست. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار مصاحبه، پرسش نامه و مدارک قانونی مانند: قانون ناجا و مصوبات مجلس شورای اسلامی درمورد مرز، نقش ه ها، تصاویر ماهواره ای و سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است. در نهایت داده های به دست آمده، به وسیله نرم افزار spss بر پایه مقیاس لیکرت، تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که آمایش سرزمینی پاسگاه ها در تردد غیرمجاز منطقه تاثیر زیادی دارد. بنابراین پیشنهاد می شود نسبت به آمایش سرزمینی پاسگاه های مرزی منطقه مورد مطالعه، با استفاده از فناوری های روز از قبیلGIS نقشه ها و تصاویر ماهواره ای اقدام شود.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمینی، پاسگاه مرزی، تردد غیرمجاز، سامانه اطلاعات جغرافیایی، حصارچه
  • محمد اخباری، مهدی ترکمان، غلام بهشتی، منصور روضه ای صفحات 47-64

    هدف این مقاله، شناسایی عوامل موثر بر افزایش امنیت در نوار مرزی شهرستان مراو هتپه از طریق پلیس مرزی است و سوال اصلی تحقیق این است: آیا حضور عشایر کرد کرمانج بر امنیت مرزی مراوتپه تاثیر میگذارد؟ روش و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه است و روش تحقیق در این پژوهش، از نوع توصیفی - همبستگی بوده که به صورت پیمایشی در جامعه آماری کارکنان شاغل در نیروی انتظامی شهرستان مراوه تپه انجام شده است. در مورد بررسی روابط بین متغیرها و آزمون فرضیه ها، از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. افزون بر این از تحلیل واریانس نیز متناسب با نوع متغیرها استفاده شده است. ضمنا تمامی این محاسبه ها به وسیله نرم افزار spss انجام شد. محدوده زمانی تحقیق از ابتدای سال 1392 تاپایان تیر ماه همان سال و محدوده مکانی تحقیق هنگ مرزی شهرستان مراوهتپه است. جامعه آماری 60 نفر از کارکنان این هنگ هستند که به طور کامل مورد بررسی قرار گرفتند. برای تعیین پایایی پرسش نامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد و ضریب حاصل نیز 0/86 به دست آید. همچنین نتایج آماری داده ها، طی دو فرآیند آمارهای توصیفی و آمارهای استنباطی که متناسب با نوع فرضیه های تحقیق بود به دست آمد که عبارت اند از: بین آموزش کارکنان پلیس مرزی و امنیت مرزنشینان رابطه مثبت وجود دارد؛ بین عملکرد کارکنان پلیس مرزی و امنیت مرزنشینان رابطه مثبت وجود دارد؛ بین حضور عشایر کرد در منطقه و امنیت مرزنشینان رابطه منفی وجود دارد. این نتایج نشان می دهد که حضور عشایر کرد در منطقه در پایین بودن احساس امنیت مرزنشینان موثر است؛ یعنی از میزان احساس امنیت آنها کاسته می شود.

    کلیدواژگان: چالش ها، امنیت انتظامی، مرز، عشایر کرد
  • مسعود سلطانی، صدیقه سادات هاشمی* صفحات 65-94

    پاکستان به لحاظ تاریخی، همواره بخشی از قلمرو ایران به حساب م یآمده و دارای اشتراکات فرهنگی، دینی و نژادی بسیاری با ایران است. تاریخ گواهی م یدهد که به واسطه دخالت های بیگانگان در مناطق شرقی ایران و صرفا برای دستیابی به منافع اقتصادی و سیاسی آنها، ساکنان این مناطق ظلم بسیاری را متحمل شده و حاکمان آنها بازیچه دست استعمارگران قرار گرفته اند. مطالعه تاریخ و جست وجوی جای پای استعمار در اتفاق های این منطقه و در نهایت مداخله آنها در تعیین مرزهایی که به دلیل اشتراک فراوان هنوز هم منشا اختلاف است، حقایق بسیاری را بازگو کرده و از چهره هایی پرده بر می دارد که امروز به شکلی دیگر و در پوشش و نقابی دیگر پدیدار شده و باز همان داستان را تکرار می کنند . این مقاله با هدف بررسی نقش استعمار در تعیین مرزهای شرقی ایران نگاشته شده و در کنار روشن گری بیشتر، دارای جنبه های عبرت انگیزی است. مقاله به روش مروری - تاریخی و با مطالعه و بررسی کتب و اسناد تاریخی موجود، تدوین شده و عمده ترین منابع پژوهش را، کتب تاریخی، رساله های بلوچستان، سفرنامه ها و اسناد موجود در اداره کل اسناد و تاریخ دیپلماسی وزارت خارجه، سازمان اسناد ملی، کتاب بلوچستان (1307 - 1317) و مطالعات جدید انجام گرفته در این حوزه، تشکیل داد ه اند . یافته های حاصل از تحقیق نشان دادند که ناآگاهی دولت مردان ایران از تبعات حقوقی مرزهای سیاسی در عرصه بین المللی و ضعف ساختار سیاسی و نظامی حکومت های ایرانی پس از نادرشاه، به دلیل ماهیت قبیل های و رابطه خاص سیاسی در قالب حکومت داری سنتی، در کنار رقابت دولت های استعماری انگلیس و روسیه در دستیابی به مناطق جنوب شرقی ا یران با اهداف اقتصادی و سیاسی، مرزهای شرقی ایران را با تاکید صرف بر تامین منافع انگلیس شکل داده است.

    کلیدواژگان: پاکستان، بلوچستان، مرز، استعمار، انگلیس، قاجار
  • سعید بنی اسد صفحات 95-122

    هر جامعه ای در جهت تحقق اهداف خود به امنیت نیاز دارد. امنیت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در کشور ما، همواره با چالش هایی رو به رو بوده است. احراز جایگاه نخست اقتصادی، علمی و فناوری در منطقه، براساس سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران، منوط به اقدام هایی در زمینه رفع این چالش ها است. یکی از این اقدام های لازم، مبارزه با پدیده قاچاق کالا است. قاچاق کالا امنیت جامعه را در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، مدیریتی و انتظامی نشانه می گیرد. روش مورد استفاده در این تحقیق، روش توصیفی از نوع کتابخانه ای است. برای دست یابی به مولفه های امنیت اجتماعی و مبارزه با قاچاق کالا و در پاسخ به این سوال که جامعه ایران، نیازمند چه مولفه هایی در راه مبارزه با قاچاق کالا است؟ با مطالعه مقال ه ها و کتا بهایی راجع به مدیریت، قاچاق کالا، امنیت اجتماعی و مشاوره با صاحب نظران و با تعمق و اندیشه درباره آنها، مولفه های مبا رزه با قاچاق کالا در ابعاد مختلف شناسایی و راه کارهای هر کدام با برنامه ریزی بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت بررسی و تجزیه و تحلیل شد. در پایان، یافته های این مقاله نشان می دهد: نگاه به قاچاق کالا نباید تک بعدی باشد، بلکه از ابعاد مختلف فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، مدیریتی و امنیتی بررسی و تجزیه و تحلیل گردد . به عبارت دیگر از جمله مسایلی که باید در این زمینه مورد توجه قرار گیرد، نقش واقعی مبارزه با قاچاق کالا در ایجاد امنیت اجتماعی است. این نقش باید بیشتر جنبه پیشگیرانه داشته باشد تا نقش درمان؛ یعنی چه کنیم تا د ر آینده، این پدیده شوم در جامعه تکرار نشود. این نقش جدید در مبارزه با قاچاق کالا، مبارزه رو در رو و فیزیکی نیست، بلکه یک مبارزه هوشمندانه و غیر فیزیکی است و راه کارهای فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و مدیریتی را در بر می گیرد. مبارزه ای که ماهیت بلند مدت و میان مدت دارد؛ بنابراین مسئله اصلی در این تحقیق، این است: چه کنیم تا از نظر فرهنگی، اقتصادی و مدیریتی، ریشه های امنیتی قاچاق کالا را از بین ببریم و مبارزه فیزیکی با قاچاق کالا را به حداقل برسانیم.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، پلیس مرزبانی، قاچاق کالا، مبارزه فرهنگی
  • امیر اسدی شاد، مهدی ترکمان صفحات 123-138

    قاچاق یکی از مه مترین عوامل تخریب اقتصاد نیجریه است. این امر تا حدودی با کمک ماهیت چند مرزی بودن این کشور - با نقاط متعدد ورود و خروج (قانونی و غیرقانونی) - در پیوند است . این کشور مرزهای زمینی با کامرون، جمهوری بنین، جمهوری توگو، چاد و مرز دریایی با گینه استوایی دارد. تاکنون در جهت متوقف کردن قاچاق، دولت های حاکم در نیجریه، اقدام ه ای زیادی انجام داده اند و قوانین زیادی در جهت توانمندسازی خدمات گمرکی نیجریه به تصویب رسانده اند؛ با این حال این پدیده همچنان بدون هیچ کم و کاستی ادامه دارد . این مطالعه، به بررسی برخی از عوامل وضعی (پذیرای تجربه، توافق، روان رنجوری، وظیفه شناسی، برونگرایی، منبع واپایش، تمایل خطرپذیری) و عوامل زمینه ای (عوامل اقتصادی، تاثیرخانواده و نفوذهمسا لان) در پیش بینی رفتار قاچاق پرداخته است. در این تحقیق از 200 قاچاقچی در یک مطالعه مقطعی، با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی در دو شهر مرزی در ایالت اگون 5 در نیجریه، نمونه گیری انجام گرفت . سن شرکت کنندگان در محدوده 20 تا 60 سال، با میانگین سنی 37/13 و انحراف معیار 8/43 بوده است. در این نمونه، 188 نفر مرد وبوده است. در این نمونه، 188 نفر مرد و 12 نفر زن بودند. داده ها با استفاده از یک پرس شنامه ساختار یافته، شامل 8 بخش جمع آوری شد. یافته ها نشان داد که تمام متغیرهای مستقل به طور مشترک رفتار قاچاق را پیش بینی کردند (R=0/80؛ R2=0/63؛ P>0/5). در همین حال، پذیرای تجربه، توافق پذیری و وظیفه شناسی به طور مستقل رفتار قاچاق را پیش بینی نکردند؛ در حالی که برونگرایی و روان رنجوری مستقل عمل کردند؛ بنابراین، توصیه م یشود که دولت آگاهی عمومی و برنامه های هدفمند به منظور شکل گیری شخصیت افراد را با هدف تغییر نگرش از مدارس ابتدایی شروع کند.

    کلیدواژگان: قاچاق، نیجریه، شخصیت، تاثیر متقابل، منطقه مرزی
|
  • Hossein Alizadeh Pages 8-24

    Boundaries of each country reflects the strength or weakness of the sovereignty and national security; furthermore, every governments, which has the duty of establishing peace and calmness, must have secure borders; they need to deal with threats, as border is the most important factor in security and independence. What is more, borders are considered as significant factor in the political and economic demands with the neighbors and also a creator of social and political integrity in the country. Frontier guard as a diplomat on behalf of the government undertakes the government’s conduct of foreign policies in order to take proper actions with having border meeting under regulations and borders protocols that eventuate in solving borders problems. In fact, the on time actions of border guard would prevent the friendly relationship from being hostile relationship between the two neighbor countries. The purpose of this research, which has been proved with documentary and field research methods, is to find effective parameters such as borders consciousness, environmental conditions and diplomatic role in promoting a negotiation; thereby guards in their mission might be more successful.

    Keywords: Dissension, Diplomacy, Negotiation, Solve, borders
  • Seyyed Ali Ebadinezhad, Masoud Vahidi Pages 25-46

    The purpose of this study is to investigate the impact of border checkpoint land use on the unauthorized traffics in the region of Hesarcheh in Northern Khorasan. This study is of an implicational type which has been analyzed using descriptive-analytic method based on Combined Statistics (inferential and descriptive). Due to the population limitations, the statistical population contains all of the participants. For data collection purposes, some instruments including interview, questionnaire, and legal documents such as I.R.I Police Law and Parliament Resolutions on the border, maps, satellite images, geographic information system have been employed. Finally, the data obtained by the Likert scale were analyzed by SPSS software. The results showed that checkpoint land use has a large impact on the unauthorized traffic in the region. Therefore, it is recommended to take actions to the border checkpoint land use in the region under the study using the new technologies including GIS, maps, and satellite images.

    Keywords: land use, Border checkpoint, Unauthorized traffic, Geographical Information System, Hesarche border
  • Mohammad Akhbari, Mehdi Torkaman, Gholam Beheshti, Mansoor Rozei Pages 47-64

    The purpose of this paper is to identify factors influencing the security increase in Maraveh Tappeh border city by border police. The main research question is whether the Kurmanji nomads’ presence affects the border security of Maraveh tappeh? The data collection instrument is questionnaire and the research method was descriptive-correlational which was conducted among statistical population of police staffs working in Maraveh Tappeh city using survey method. In order to investigate the relationships between the variables and testing the hypotheses the Pearson Correlation Coefficient was employed. In addition, consistent with the type of the variables the analysis of variance was also used. Meanwhile, all of the calculations were performed using SPSS software. The research time period was form the beginning of the year (solar year) until the end of July (the fourth month of solar year). The study was conducted in the border city of Maraveh Tappeh. Since the total number of statistical population was 60 personnel of Maraveh Tappeh border city, all of the statistical populations were studied. The Cronbach's alpha was performed to determine the reliability of the method and the ratio was obtained as 0.86. The statistical results of the data were presented using the descriptive and inferential statistics considering the type of the research hypotheses the correlations and the following results are obtained: there is a positive relationship between border police training and frontiersmen’s security. There is a positive relationship between border police performance and frontiersmen’s security. There is a negative relationship between the presence of Kurdish nomads and. Therefore, the presence of Kurdish nomads in the region is effective in the low sense of frontiersmen’s security, that is, their sense of security is decreased.

    Keywords: challenges, Disciplinary security, Border, Kurdish nomads
  • Masoud Soltani, Seddigheh Sadat Hashemi * Pages 65-94

    Historically, Pakistan has always been considered part of the Iranian territories and has many cultural, religious and racial commonalities with Iran. The history shows that due to the strangers’ interferences in the Iran’s eastern areas and just for achieving their own economic and political privilege, the inhabitants of those areas suffered from plenty of oppressions and their rules were the colonial rulers’ plaything. Studying the history and seeking the trace of colonization in the incidents of this region, and finally, their interferences in determining the borders that is still the origin of dissension due to the commonalities between them, recount many truths and reveal those figures who are appeared in a different mask and coverage today and they repeat the same story that was used to be. This article was written with the aim of the investigation of the role colonialism in the specification of Iran’s eastern borders and alongside more enlightenment suggests more aspects of lessons. The present article is developed using history-review method and studying the history books and documents. The majority of references in this research are history books, Baluchestan dissertations, the available documents and travelogues in the State Department Bureau of Diplomatic History and Archives, the documents of the National Organization of National Documents, Baluchestan Book in 1928–1938, and the recent studies in this field. The findings of this study showed that the Iranian authorities’ ignorance of political borders’ legal consequences in the international arena and Political and military weakness of the Iranian government after Nader, Due to the unique nature of tribal and political relations in the form of traditional governance, along with the competitions of Russian and British colonial governments for achieving their economic and political objectives in southeast regions of Iran, have formed Iran’s eastern borders with an exclusive emphasis on the interests of England.

    Keywords: Pakistan, Baluchestan, Border, Colonialism, England, Ghajar
  • Saeed Baniasad Pages 95-122

    Every community needs security in order to achieve its goals. The economic, political, social and cultural securities in our country have always been faced with some challenges. Taking the first place in economy, science, and technology in the region based on the 20-year vision of Islamic Republic of Iran is subjected to the requirements of resolving these challenges. One of these requirements is to combat smuggling phenomenon. Smuggling targets the community security in different political, economic, cultural, administrative and disciplinary aspects. The method used in this research is of a descriptive–library type. In order to achieve the social security components and combat smuggling and to answer the question of what components are needed to combat smuggling in Iran, studying articles and books on management, smuggling, and social security and consulting with experts and thinking about them, the components of fighting against smuggling were identified and with the long term, medium term, and short term planning the guidelines for each of them were analyzed. Finally, the findings of this study show that the vision towards smuggling should not be mono-dimensional; rather it should be analyzed from different cultural, economic, political, administrative, and security dimensions. In other words, in this regard, one of the issues that should be taken into considerations is the real role of fighting against smuggling in creating social security. This role should have a preventive aspect rather than curative aspect, that is, what should we do not to see the re-occurrence of this sinister phenomenon in the community in the future. This new role in fighting against smuggling is not a face to face and physical combat; rather, it is a non-physical and intellectual campaign and encompasses the cultural, economic, political, and administrative guidelines. It is a fighting that has long term and medium term nature. Therefore, the main issue in this research is what we should do to eradicate the security roots of smuggling and minimize the physical conflicts against smuggling.

    Keywords: social security, border police, smuggling, Reforming the culture of consumption, employment, Cultural fight, Product quality
  • Amir Asadishad, Mahdi Torkaman Pages 123-138

    Smuggling is one of the major factors undermining the economy of Nigeria. This behavior is aided partly by the multi-border nature of the country with multiple entry and exit points (legal and illegal). The country shares land borders with Cameroon, Benin Republic, Republic of Togo, Chad and marine border with Equatorial Guinea. In a bid to stem the tide of smuggling, successive governments in Nigeria have put up a number of measures and legislation in addition to empowering the Nigeria Custom Service, yet the phenomenon has continued unabated. This study therefore, investigated some dispositional factors (openness to experience, agreeableness, neuroticism, conscientiousness, extroversion, locus of control, risk taking propensity and contextual factors (economic factors, family influence and peer influence) predicting smuggling behavior. Two hundred smugglers were sampled in a cross-sectional survey using the snowball sampling technique in two selected border towns in Ogun State, Nigeria. Participants’ age ranged from 20 – 60 years with a mean age of 37.13 and standard deviation of 8.43. Of the sample, 188 were males while 12 were females. Data was collected using a structured questionnaire comprising of 8 sections. Findings showed that all the independent variables jointly predicted smuggling behavior (R = .80; R2 = .63; p

    Keywords: smuggling, Nigeria, Personality, Peer influence, Border area