فهرست مطالب

علوم و فنون مرزی - پیاپی 9 (تابستان 1393)

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 9 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی مینایی*، محمد صادقی صفحات 7-36

    مناطق مرزی کشور به دلیل کمبود امکانات و فقدان سرمایهگذاری های مناسب، همواره از نقاط محروم کشور محسوب می شوند که بی توجهی به این مسئله موجب گسترش فقر، بیکاری، قاچاق، ناامنی و . . . در این مناطق شده است. اما بسیاری از این مناطق دارای پتانسیل بالایی برای توسعه گردشگری و در نتیجه آن توسعه اقتصادی و اجتماعی هستند. این پژوهش با هدف سنجش پتانسیل و قابلیت های نوار ساحلی مرزی استان هرمزگان برای توسعه گردشگری و بررسی پیوند آن با امنیت منطقه صورت گرفته است. تحقیق از نوع کاربردی -توسعه ای و روش انجام آن توصیفی -تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و میدانی است. در روش میدانی از ابزارهای مصاحبه، پرسش نامه و مشاهده استفاده شده است. نمونه آماری 50 نفر از متخصصان هرمزگانی هستند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمونهای آماری تی تک نمونه ای و تاو بی کندال، در محیط نرم افزاری SPSS استفاده شده است . همچنین برای سنجش قابلیت های توسعه گردشگری از نمونه SWOT استفاده شد. نتایج تحقیق بیانگر پتانسیل و توان بالای این منطقه برای توسعه گردشگری است. سنجش امنیت منطقه برای توسعه گردشگری نشان دهنده امنیت مطلوب است. همچنین سنجش ارتباط توسعه گردشگری و ارتقای امنیت منطقه، بیانگر وجود ارتباط معنادار و مثبت بین آنهاست؛ یعنی گردشگری از طریق توسعه اقتصادی، اجتماعی، جمعیت پذیری و رفت و آمد گردشگران به این منطقه موجب ارتقا و تضمین پایداری امنیت منطقه می شود.

    کلیدواژگان: گردشگری، مرز، امنیت، نوار ساحلی استان هرمزگان
  • محمد نایب پور*، سیروان خسروزاده صفحات 37-56

    مقاله حاضر با بررسی مناسبات ایران و عراق، در اقدام نخست، زمینه هایی را که به قرارداد 1975 الجزایر منجر شد، بررسی می کند و در گام بعدی به آثار و پیامدهای این قرارداد بر مناسبات دو کشور می پردازد. مقاله با استناد به اسناد و منابع معتبر تاریخی، نشان می دهد علاوه بر اختلاف های مرزی که عراق از عثمانی به ارث برده بود، تحریک های انگلیسی ها نیز باعث زیاده خواهی عراقی ها و سازش ناپذیری آنان شد که نمود آن قرارداد 1937 و ادعای ارضی عراق بر خوزستان بود؛ اما عراقی ها حتی حاضر به اجرای قرارداد 1937 هم نشدند. اگرچه با انعقاد قرارداد الجزایر در سال 1975 به ظاهر اختلا فهای دو کشور پایان یافت؛ اما با توجه به این واقعیت که رویکرد صدام به این قرارداد نه یک راهبرد، بلکه یک تاکتیک فرصت طلبانه محض بود که رژیم بعث را از فروپاشی توسط کردها، نجات داد و محکوم به شکست بودن قرارداد را از همان ابتدا می شد پیش بینی کرد و این احساس شکست حاصل از قرارداد، صدام را به انتقا مجویی واداشت و حاصل آن جنگ تحمیلی 8 ساله با ایران بود.

    کلیدواژگان: قرارداد 1975 الجزایر، انگلیسی ها، قرارداد 1937، زمینه ها و پیامدهای قرارداد الجزایر، عبدالکریم قاسم، محمد رضاشاه، رژیم بعث، صدام حسین، کردها، جنگ تحمیلی 8 ساله
  • حسن سعادتی جعفرآبادی*، حسین باقری صفحات 57-90

    داشتن زیرساخت های مناسب و شبکه ارتباطی یکی از مولفه های تاثیرگذار و موثر بر سرنوشت نبردها و دفاع سرزمینی بوده است به طوری که توانایی حرکت نیروها، تجهیزات رسمی و پشتیبانی و سا یر وسایل مورد نیاز در هر عملیاتی از نقطه ای به نقطه دیگر که اغلب به عنوان عامل قطعی در کسب پیروزی در عملیات های مختلف رزمی شناخته می شود، به راه های ارتباطی مناسب بستگی دارد . استان خراسان رضوی در شمال شرق کشور در سال های اخیر با توجه به انتقال بار ناامنی ها از غرب به شرق ، موقعیت ویژه ژیوپلیتیکی و قرارگیری در مسیر ترانزیتی مواد مخدر، یکی از مهم ترین استان های مرزی کشور شناخته می شود که با نگاه به تهدیدهای آینده و همسا یگان بی ثبات و نیروهای فرا منطقه ای، تحلیل تاکتیکی و عملیاتی راه های مرزی استان اهمیت ویژه و حیاتی می یابد . هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل شبکه راه های مرزی استان خراسان رضوی در دو سطح تاکتیکی و عملیاتی است . به لحاظ روش شناسی، پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی بوده که با دو شیوه کتابخانه ای و میدانی (پیمایشی و مصاحبه) اقدام به جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات شده است. پس از تجزیه و تحلیل یافته ها اهمیت و کارکرد شبکه های ارتباطی استان در دو بعد تاکتیک و عملیات بررسی و مشخص شد که شبکه های ارتباطی مناطق مرزی استان خراسان رضوی تاثیری مهم بر امنیت و دفاع سرزمینی در منطقه به ویژه مناطق مرزی استان دارد.

    کلیدواژگان: تاکتیک، عملیات، شبکه های ارتباطی، دفاع سرزمینی، خراسان رضوی
  • احد پاشالو*، محمد زهدی گهرپور، جلیل دلشادزاد، احمد پاشالو صفحات 91-120

    در بیشتر کشورها، مناطق مرزی دورترین مناطق پیرامونی از مرکز و به همین دلیل اغلب این مناطق از عقب مانده ترین و محروم ترین مناطق کشورها هستند . توسعه نامتوازن بخش های اقتصادی، اجتماعی، اکولوژی و همچنین نبود تعامل های منطقه ای منجر به این محرومیت ها شده است . توسعه مناطق مرزی و ایجاد اشتغال در این مناطق به منظور کاهش فقر و بیکاری این امکان را به وجود می آورد که از هزینه های روانی و اقتصادی مهاجرت اجتناب شود و از منابع طبیعی و تجهیزات سرمایه ای و زیرساخت های اجتماعی بهره برداری شود. بازارچه ها از جمله مزیت های مناطق مرزی هستند که با ایجاد تحرک واداشتن در ظرفیت ها و مزیت های محلی، تغییرات نهادی وسیع با هدف رفع موانع موجود اجتماعی و اقتصادی، لازم است توسعه این مناطق مورد توجه قرار گیرند. استان آذربایجان غربی با قرار گرفتن در گلوگاه قفقاز و همسایگی با کشورهای ترکیه و عراق از سیاست های توسعه ای کشور به کنار نبوده و دولت برای سامان دادن به مبادلات مرزی اقدام به تاسیس بازارچه های مرزی در این استان کرد. این تحقیق به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که؛ بازارچه های رازی و سرو در توسعه مناطق مرزی پیرامون خود چگونه عمل کرده اند؟ همچنین عملکرد هر یک از این بازارچه ها در توسعه محلی چگونه است؟ این تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی انجام و در جمع آوری اطلاعات از منابع مختلفی همچون مصاحبه، گزارش های آماری، کتا ب ها، مجله ها و. . . استفاده شده است؛ نتایج تحقیق نشان می دهد که هر دو بازارچه مورد مطالعه با در نظر گرفتن پتانسیل های موجود نتوانسته اند آن طور که شایسته است در توسعه نواحی مرزی خود و بهبود وضعیت معیشت مردم ساکن گام های اساسی بردارند. در این بین بازارچه مرزی سرو که در مرکز استان واقع شده و مورد توجه بیشتر مسیولان استانی است، عملکرد قابل قبولی نسبت به بازارچه رازی نداشته است.

    کلیدواژگان: بازارچه های مرزی، توسعه، بازارچه رازی، بازارچه سرو، مناطق مرزی، آذربایجان غربی
  • هادی قاندقتور صفحات 121-142

    با توجه به اهمیت مناطق و آب های ساحلی از دیدگا ه های مختلف، توسعه و حفظ امنیت در این حوزه از جایگاه ویژه ای برخوردار است. از آنجایی که برخی از پدیده های دریایی مانند سونامی، جریان های شکافنده، خیزاب توفان، امواج مرتفع، نوسان تراز آب و حرکت لکه های نفتی از جمله عوامل مهم تهدید کننده مناطق ساحلی هستند (از طریق تخریب و آسیب رساندن به استحکامات و سازه های ساحلی، یگان های دریایی و تجهیزات مستقر در مناطق ساحلی، به خطر انداختن جان گردشگران و ساکنان مناطق ساحلی، تهدید اکوسیستم منطقه و...)، لذا شناخت پدیده های دریایی، پیش بینی و کنترل مخاطرات ناشی از آنها در آب های ساحلی و همچنین تعیین مناطق پرخطر، در راستای پایه ریزی یک طرح جامع پدافند غیر عامل در حوزه دریا دارای اهمیت ویژه ای است و با توجه به کاهش هزینه های انسانی، اقتصادی و اجتماعی، سمت گیری برنامه های توسعه ای را در نواحی ساحلی، دریایی و حتی در مناطق داخلی مشخص کرده و نقش راهبردی در برنامه های توسعه ایفا می کند. در این مقاله ابتدا روش های پیش بینی یک پدیده اقیانوسی معرفی شده و سپس عملکرد نمونه های اقیانوسی در راستای شبیه سازی و پیش بینی پدیده های دریایی، مخاطرات و تهدیدهای طبیعی ناشی از آنها بررسی می شود.

    کلیدواژگان: خطرهای دریایی، پدافند غیر عامل، مناطق ساحلی
  • مصطفی حسینی مهر*، علی والی، علیرضا محمدی اطهر صفحات 143-172

    کم رنگ شدن مرزها، یکی از ویژگی های خاص علمی جهانی سازی است. امروزه اتحاد و پیوند منطقه ای میان کشورها، به یکی از نگرانی های اصلی میان دولت ها تبدیل شده ؛ زیرا در عصر جهانی شد ن در مناطق گوناگون جهان، گروه بندی های منطقه ای شکل گرفته است. جهانی شدن، مرزها را به عنوان نماد قدرت حکومت ها و کشورها با چالش جدی مواجه کرده است. جهانی شدن، عوامل محدود کننده فضای اجتماعی در چارچوب مرزهای سیاسی، فرهنگی و طبیعی را بیش از پیش ناکارآمد کرده و انسان ها را در فضای اجتماعی واحدی قرارداده و کنش های بسیاری را برانگیخته است. با توجه به این موضوع، سوال اصلی این است که فرایند جهانی شدن چه آثاری بر روی ماهیت و کارکرد اصلی مرزها و ضعیف تر شدن دامنه آن، خواهد داشت؟ نویسندگان برای رسیدن به این سوال، با استفاده از روش تحلیلی - توصیفی، به تبیین ماهیت منطقه گرایی، جهانی شدن و کمرنگ تر شدن دامنه مرزها پرداخته و نشان داده اند که فرایند جهانی شدن، موجب دگردیسی در شیوه تفکر و تلقی انسان ها از روابط اجتماعی و به دنبال آن هویت ها، منافع، امنیت، فعالیت های اقتصادی، ایده ها، اندیشه ها و هنرها، همگی از دایره بسته مرزهای جغرافیایی خارج شده و در گستره ای به وسعت جهان ظهور خواهند کرد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، مرزها، منطقه گرایی، جغرافیا، کارکرد، امنیت
  • علیرضا شولی صفحات 173-196

    دزدی دریایی یکی از جرایم دریایی است که در سال های اخیر بعد از چندین قرن مجدد ا به اوج خود رسیده است؛ به طوری که علاوه بر سواحل سومالی، خلیج عدن را که محل عبور صدها کشتی تجاری از این تنگه است را تحت تاثیر قرارد اده و وقوع سرقت های دریایی در این خلیج باعث مشکلات قابل توجهی در امر امنیت دریانوردی، محیط زیست دریایی و ضرر به اقتصاد کشور شده است. دزدان دریایی در سال های اولیه با امکانات محدود و سپس با امکانات و تجهیزات پیشرفته تری وارد کارزار دزدی دریایی شده اند و در این پیوند سازمان ملل قوانین و مقررات قابل توجهی را برای مقابله با دزدان تصویب و ابلاغ کرده است. با توجه به اینکه تجارت و توسعه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران به طور قابل ملاحظه به این آبراه و اقیانوس هند بستگی دارد، شناورهای صیادی ایران که به منظور صید ماهی تن به اقیانوس هند اعزام میشوند؛ در سال های اخیر بارها در چنگال دزدان دریایی گرفتار شده اند و تنها راه مقابله با این پدیده شوم بسیج عمومی کلیه کشورها برای حضور شناورهای نظامی خود در منطقه، رسیدگی به اوضاع اقتصادی کشور سومالی برای نجات مردم از فقر و ناامنی های موجود، تجهیز شناورهای تجاری به تجهیزات الکترونیکی برای شناسایی شناورهای دزدان دریایی و اسکورت شناورهای تجاری است . در این رابطه نیروی دریایی کشور ما ده ها بار اقدام به اعزام ناوگروه رزمی به خلیج عدن کرده است و موفقیت های چشم گیری از لحاظ عملیاتی برای نجات فوری و سریع کشتی های خودی از چنگ دزدان دریایی داشته که از دید مجامع بین المللی بسیار موثر بوده و بارها توسط سازمان های جهانی مورد تقدیر و قدردانی قرار گرفته است. اهداف این تحقیق عبارتند از:- بررسی عملکرد فعالیت دزدان دریایی در ابعاد مختلف (ناامنی در مسیرهای دریانوردی، محیط زیست دریایی، اقتصاد جهانی و...)؛ - آشنایی با شیوه ها، نحوه فعالیت و اهداف دزدان دریایی برای راهزنی در دریا و راه های مقابله با آنها؛ - ضرورت همکاری و هماهنگی کشورها و سایر اقدامات بینالمللی برای مقابله با پدیده شوم دزدان دریایی.

    کلیدواژگان: دزدان دریایی، قوانین بین المللی، امنیت دریانوردی، آب های بین المللی
|
  • Mahdi Minaee *, Mohammad Sadeghi Pages 7-36

    Due to lack of resources and lack of appropriate investment, border areas have always been considered as the deprived areas of the country and the lack of attention to this issue has led to the spread of poverty, unemployment, drug trafficking, and insecurity, etc. in these areas. But many of these areas have a high potential for tourism development that would result in economic and social development. This study aimed to assess the potential and capabilities of the coastal border of Hormozgan province for development of tourism and its relationship with the region's security. This study is of an applied and developmental research type and it was conducted in a descriptive-analytical method. Data collection method was in the library and field studies. In the field study interviews, questionnaires and observation are used. The sample of the study consisted of 50 experts in Hormozgan. To analyze the data, one sample t-tests of Kendall Tau, in the SPSS software is used. To assess the potential of tourism development, the SWOT model was used. The results indicate the high potential for tourism development in this area. Regional security assessment for tourism development represents a favorable safety. The evaluation of the relationship between tourism development and promotion of regional security indicates a positively significant relationship between them. That is, the tourism industry through the development of social, economic, and transportation of the population and tourists’ traffics to this region, would promote regional security and stability is guaranteed.

    Keywords: Tourism, Border, Security, Coastal Line, Hormozgan province
  • Mohammad Nayebpour *, Sirvan Khosrozadeh Pages 37-56

    In the first attempt, this paper studies the relations between Iran and Iraq and investigates the areas where it led to the 1975 Algeria Convention. In the next step, it addresses the effects and consequences of the Convention on relations between the two country. This article citing documents and historical sources shows that in addition to the Iraqi border dispute inherited from Ottomans, stimulations by the British were also led to Iraqis’ too demanding and uncompromising that might be the Convention of 1937 and Iraqis’ territorial claims over Khuzestan; But Iraqis even refuse to perform the Convention of 1937. Although by signing the Algeria contact in 1975 the dissents between the two countries were apparently solved, due to the fact that Saddam's approach towards the Convention was not a strategy but an opportunistic tactic that saved Ba’ath regime from collapse by the Kurds, the failure of the Convention could be predicted from the beginning. This feeling of defeat led Saddam to take revenge resulting in an 8-year war with Iran.

    Keywords: English, Background, consequences of Algeria Convention, Abdolkarim Qasim, Mohammad Reza Shah, Ba'ath regime of Saddam Hussein, Kurds, 8-year war
  • Hassan Saadati Jafarabadi *, Hossein Bagheri Pages 57-90

    Having a communication network infrastructure has been one the effective component of the fate of battles and territorial defense in a way that the ability of troops’ movement, formal equipment and logistics and other means and the requirements of each application from one place to another, which is often Known as a decisive factor in the victory of combat operations, depends on the roads communication. Due to the load transfer from West to East, Geopolitical situation and transit route for drug exposure, Khorasan Razavi province, in the North East of the country, has been one of the important border provinces in recent years; Looking at the future threats and the unstable neighborhoods and beyond regional forces in the region, analyzing the Tactical and operational Border roads is of critical importance. The purpose of the present study is to examine and analyze the border road network of Khorassan Razavi in two levels: tactical and operational. In terms of methodology this study is of a descriptive - analytical method and the data were collected and analyzed using both library and field (Survey and interviews) study. After analyzing the findings, the importance and function of communication networks of the province were studied in two dimensions of tactics and operations. It was found that the communication networks of Khorassan border regions have a significant impact on security and territorial defense in the region, especially in border areas.

    Keywords: Tactics, Operation, Communications networks, Territorial defense, Khorasan Razavi
  • Ahad Pashaloo *, Mohammad Zohdi Goharpoor, Jalil Delshadzad, Ahmad Pashaloo Pages 91-120

    In most countries, the border surrounding areas are the farthest from the center; for this reason, they are often the most deprived areas of the country. The unbalanced development of the economic, social, and ecological parts and also the lack of local interactions have led to these kind of exclusions. Development of border areas and employment generation in the region for the purpose of reducing poverty and unemployment creates the possibility that the psychological and economic costs of migration would be avoided and natural resources and social capital equipment and infrastructure could be exploited. Border markets are the advantages of border regions that by mobilizing the local advantages and capacities and institutional changes aiming at removing social and economic barriers needs to be considered for regional development. West Azarbaijan Province, located in the throat of the Caucasus and Turkey and Iraq's neighbors, is not aside from the developmental policies of the country and the government established the border markets to regulate the cross-border transactions in the province. This study seeks to answer the following questions: how have Razi and Sero border markets acted in the development of surrounding border areas? How can the performance of each of these markets be evaluated in local development? This study was conducted in descriptive-analytical method; the required data were collected using various sources such as interviews, statistical reports, books, journals, etc. The results showed that by considering the existing potentials both of the border markets could not take appropriate and essential steps for the development and improving the livelihoods of people living in border areas. In the meantime, Sero border market, which is located in the province and the provincial authorities pay more attention to, didn’t have an acceptable performance comparing to Razi border market.

    Keywords: border markets, development, Razi Market, Sero market, Border Regions, west Azerbaijan
  • Hadi Ghandaghtor Pages 121-142

    Considering the importance of regions and coastal waters from various views, the development and security in the area is specifically significant. Since some marine phenomena such as tsunamis, splitter currents, RIP storms, high waves, water level fluctuation and movement of oil spills are among important factors threatening the coastal areas (through the destruction and damage to the fortifications and coastal structures, marine units’ facilities located in coastal areas, endangering tourists and residents of coastal areas, threatening ecosystem in the region, etc.), therefore, understanding marine phenomena and predicting and controlling the risks arising in coastal waters and also determining dangerous areas, in line with establishment of a comprehensive plan of passive defense in the sea area is very important. According to the human, economic and social declining costs, it also determines the direction of the developmental programs in coastal, marine and even in domestic regions and it can a strategic role in the developmental programs. In this paper, we introduce the methods to predict an oceanic phenomenon and discuss the performance of the oceanic instances for simulation and prediction of marine phenomena and natural hazards and threats that arise from them.

    Keywords: Marine hazards, passive defense, coastal areas
  • Mostafa Hosseinimehr *, Ali Vali, Alireza Mohammadiathar Pages 143-172

    Borders fade is one of the special characteristics of globalization. Today, the union and the link between the countries has become one of the main concerns among governments; because in the era of globalization, in different parts of the world, regional groupings have been formed. Globalization has faced the borders, as a symbol of the authority of government and the countries, with serious challenges. Globalization made the limiting factors in the social environment within the boundaries of the political, cultural and natural framework inherently more inefficient and placed community in single social space and inspired many actions. Considering this issue, the question is that what kind of effects will the globalization have on the nature and function of borers and weakening its range? To this question, the authors, using the analytical-descriptive method, made an attempt to explain the nature of regionalism, globalization and the border range fading; they have shown that the process of globalization, led to changes in people's way of thinking and perception of social relationships and following that identities, interests, security, economic activities, ideas, thoughts, and the arts will get out of the closed circle of geographical boundaries and they will emerge in an extent area of the world.

    Keywords: Globalization, borders, Regionalism, Geography, Function, Security
  • Alireza Shooli Pages 173-196

    Maritime piracy is a crime that has reached its peak in recent years after several centuries; For example, in addition to the Somali coast, the Gulf of Aden, where hundreds of ships passing through the Strait trade, is under the influence of maritime piracy in the Gulf and caused considerable problems for security, navigation and marine environment and harm to the economy. Pirates of the early years had participated in such a fight with Limited facilities and later fought with advanced equipment and facilities, and in this regard the UN approved and promulgated significant laws and regulations to deal with pirates. Since the trade and development of Iran's economy is significantly dependent on this waterway and the Indian Ocean, fishing vessels which were assigned to catch tuna in the Indian Ocean had been caught by the pirates in recent years. The only way to deal with this phenomenon is the general mobilization of all countries to participate in military vessels in the region, addressing the economic situation to save people from poverty and unrest in Somalia, supplying commercial vessels with electronic equipment to detect pirate vessels and escort merchant vessels in which the naval force of our country has dispatched the combat groups in dozens of times to the Gulf of Aden and significant successes have happened in terms of immediate actions to save our own ships from pirates which were considered very effective in international visions in a way that it has so often been praised and appreciated in the vision of the world. The research objectives are as follows: The performances of pirates’ activity in various aspects (security of the navigation paths, sea environment, and the global economy, etc.); Familiarity with the methods, activities, and objectives of the pirates for piracy at sea and the ways to deal with them; The need for cooperation and coordination with other countries and international action to deal with the phenomenon of sinister pirates.

    Keywords: Pirates, International law, Maritime security, International waters