فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 15 (زمستان 1396)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 15 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهانبخش ثواقب*، محمدعلی نعمتی، کرم الله دریکوند صفحات 1-26

    عصر رضاشاه دوره جدیدی در منازعات حکومت مرکزی با ایلات و عشایر بود. رضاشاه که در روند اوضاع آشفته کشور روی کار آمده بود، سعی در تمرکزگرایی و ایجاد کشوری بهسبک ممالک مدرن اروپایی داشت. یکی از اقدامات وی برای تحقق این هدف اسکان ایلات و عشایر بود. در این میان، لرستان از اهمیت ویژهای برای رضاشاه برخوردار بود. برای اسکان دادن ایلات و عشایر لرستان، خلع سلاح آنان شرط لازم اجرای این امر بود. حضور قوای نظامی رضاشاه در لرستان و خلع سلاح عشایر این منطقه از سال 1302 ش. آغاز و تا سال 1312 ش. و در دو مرحله بهطول انجامید. در این پژوهش بهشیوه توصیفی- تحلیلی، تاثیر خلع سلاح عشایر لرستان در دوره رضاشاه بر اسکان آنها بررسی شده است. یافته پژوهش نشان می دهد که فوریترین تاثیر طرح خلع سلاح در منطقه لرستان، برهم خوردن ساختار اجتماعی و از جمله تضعیف پایگاه اجتماعی روسای عشایر لر، بروز شورشهای متعدد، اعدام و سرکوب عشایر منطقه و در ادامه نشانگر اقدامات عمرانی دولت برای بهانجام رساندن طرح خلع سلاح و اسکان نهایی ایلات و عشایر بوده است.

    کلیدواژگان: لرستان، رضاشاه، ایلات لر، طرح اسکان عشایر، خلع سلاح
  • آسیه حسینی، فاطمه سهیلی * صفحات 27-48

    حکومت ایران قرن های متمادی متکی بر نیروی عشایر و ایلات بود. نوع آموزش و انضباط نظامی این نیروها و نحوه ساماندهی آنان به گونه ای بود که در خوش بینانه ترین حالت، تنها در درگیری های داخلی می توانست به صورت محدود کارایی داشته باشد؛ زیرا این قوا، به طور سنتی تحت امر روسای قبایل بودند و در ماهیت، قوای گریز از مرکزی بودند که در مقابل بسط قدرت حاکمیت مرکزی مانعی اساسی محسوب می شدند. ازاین رو، حکومت ها برای گسترش حوزه اقتدار خود، سعی در تضعیف ایلات و عدم اتکا بر نیروی نظامی آنان و ایجاد ارتشی مستقل و قایم به ذات و تحت فرمان پادشاه نیاز داشتند. در دوران قاجار که خود با قدرت ایلیاتی قجریان روی کار آمده بود، از دوران فتحعلی شاه در اثر برخورد نظامی با قوای نوین اروپایی در جنگ ایران و روس، اندیشه تشکیل قوای نظامی جدید شکل گرفت؛ اما به تدریج با رقابت های بی امان روسیه و بریتانیا برای کسب بیشترین پایگاه نفوذ در ایران و به تبع بر نیروی نظامی ایران، اصلاحات صورت گرفته نیز به نتیجه مطلوب خود نرسید. چنانچه در دوره مظفرالدین شاه که خود به نوعی یک دوران گذار و نقطه عطف و بستر تغییر بنیان قرن ها سلطنت در ایران محسوب می شود، وضعیت ارتش ایران به دلایلی رو به انحطاط نهاد. ازاین رو، مقاله حاضر درصدد است با شیوه توصیفی تحلیلی تاریخی به این سوال پاسخ دهد که به چه دلایلی ارتش ایران در دوره مظفری راه انحطاط را پیمود. به دنبال این سوال؛ ضمن توصیف وضعیت ارتش ایران در دوره مظفری، به دلایل انحطاط ارتش ایران در دوره مورد بحث میپردازیم. نتایج و دستاوردهای پژوهش حاضر نشان میدهد که عواملی چون بی انضباطی، نبود آموزش نظامی، نبود تجهیزات مدرن و بی توجهی به امور نظامی در انحطاط ارتش ایران در دوره مظفری نقش داشته است.

    کلیدواژگان: قاجار، ارتش، بریگاد قزاق، روسیه، مظفرالدین شاه
  • همت الله شمولی *، محمدعلی بصیری صفحات 49-66

    یکی از معاهدات قابل تامل و تاسف آوری که در دوران قاجاریه از سوی امپراتوری روسیه بر ایران تحمیل و بخش خاوری دریای خزر، بین « ترکستان » است. این قرارداد در پی تصاحب گستره « آخال » شد، قرارداد میرزا سعیدخان موتمن الملک انصاری وزیر امور خارجه ایران و ایوان زینوویف وزیرمختار روسیه در تهران منعقد شد. این مقاله درصدد است تا با شیوه توصیفی - تحلیلی، نتایج و پیامدهای امنیتی معاهده آخال 1260 ش) را مورد تجزیه وتحلیل قرار دهد و همچنین نقش استعماری انگلستان در انعقاد این قرارداد) ننگین را بررسی نماید. یافته های این پژوهش نشان می دهد انعقاد این معاهده زمینه های تجزیه ایالات شمال شرقی از طرف روس ها و فشار و نفوذ روس ها در ایران را افزایش داد که نمود عینی آن در قرارداد سال 1907 م و طرح تجزیه ایران به سه قسمت شمالی و جنوبی و منطقه مرکزی بی طرف نمایان شد. همچنین نقشه انگلستان در انعقاد این قرارداد بسیار موثر بوده که با واگذاری نقاط ترکمن نشین شرق دریای خزر به روسیه از نفوذ روسیه به مناطق جنوبی ایران که تحت نفوذ انگلستان در ایران بود، پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: امنیت، روسیه، آخال، معاهده، انگلستان
  • جعفر آقازاده * صفحات 67-84

    هم زمان با قدرت یابی آقامحمدخان و ادعاهای روسها بر قفقاز -که در درون مرزهای ملی و اعتقادی ایرانیان جای داشت - حملات ترکمنها به خراسان بزرگ، غارت منطقه و به اسیری بردن زنان و مردان و شیوع حکومت ملوک الطوایفی در گوشه و کنار ایران، ضرورت احیای مرزهای تاریخی ایران اهمیت به سزایی برای مردم کشور ایران پیدا کرد. آقامحمدخان با آگاهی از این واقعیت، مهم ترین هدف خود از مبارزات طولانی را احیای مرزهای تاریخی ایران عنوان کرد. این مقاله به شیوه توصیفی-تحلیلی، به بررسی اقدامات آقامحمدخان قاجار برای احیای مرزهای تاریخی ایران، اهداف و نتایج حاصل از آن پرداخته است. یافته ها نشان می دهد آقامحمدخان قاجار درک و دریافت درستی از مرزهای ایران در دوره باستان و صفویه و اهمیت آن برای تشکیل حکومت جدید داشت. او اصلی ترین برنامه حکومتی خود را احیای مرزهای تاریخی ایران اعلام کرد و تلاش کرد لشکرکشی ها و اقدامات خود در طول سلطنت را از این طریق مشروع سازد.

    کلیدواژگان: آقامحمدخان، حکومت قاجار، مرزهای تاریخی ایران، سلطنت، مشروعیت
  • حسن مجربی*، یاسر کریمی گیلایه، علی غلامی فیروزجایی صفحات 85-104

    دولت مرکزی غزنوی، باوجود امپراتوری قدرتمند، در اواخر حکومت خود در خراسان، با مشکلات بسیاری مواجه بود و در این میان خطر حضور ترکان سلجوقی برای غزنویان، تهدید بسیار مهمی بود. بررسی ابعاد امنیتی، انتظامی و اقتصادی شهرها ازجمله خراسان به عنوان یکی از مباحث محوری در تاریخ، در این دوران دارای اهمیت است. غزنویان در انطباق دادن سیاست های خود با علایق اقتصادی و سیاسی خراسان ناموفق بودند. هزینه سنگین دربار غزنوی سبب اخاذی مبالغی هنگفت از رعایا و مصادره اموال ثروتمندان توسط محصلان مالیاتی دستگاه غزنوی میگردید. از طرفی گروه های فشار که در دشت های ماوراءالنهر در پی دست یابی به چراگاه های مناسب و فرار از دست غارتگری های غزان بودند؛ خراسان را مامن امیال خود قرار دادند. پرسش اساسی پژوهش حاضر این است که هنگام ورود سلجوقیان به مرزهای شرقی ایران به ویژه خراسان، وضعیت امنیتی، انتظامی و اقتصادی این سرزمین چگونه بوده است؟ این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع تاریخی نشان می دهد که با توجه به هرج ومرج های ناشی از حمله های ترکمن ها به خراسان و همچنین درگیری های درون حکومتی غزنویان، اوضاع امنیتی و انتظامی خراسان در این دوران نامناسب بوده و آسیب های مختلفی همچون عدم وجود امنیت در شهرها و راه های ارتباطی و تجاری، بیکاری، عدم احترام به حق مالکیت، فساد، احتکار، قحطی، گرسنگی، از بین رفتن زمین های کشاورزی و بازارها را می توان به عنوان مهم ترین آسیب های اقتصادی در خراسان به هنگام ورود سلجوقیان یاد کرد.

    کلیدواژگان: خراسان، غزنویان، ترکان سلجوقی، اقتصاد، امنیت
  • حسین میرزایی چاه باغ، مرجان برهانی * صفحات 105-120

    شهرستان قلعه گنج که در جنوبیترین نقطه استان کرمان واقع شده ازجمله مناطقی است که به واسطه شرایط خاص جغرافیایی یعنی هم مرزی با سیستان و بلوچستان همواره مستعد ورود اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر بوده است. ازاین رو برقراری نظم و امنیت در این منطقه مسئله بسیار مهمی بوده که در هر یک از ادوار تاریخی بنا به توجه دستگاه حکومت از شدت و ضعف برخوردار بوده است. مسئله اصلی پژوهش حاضر، بررسی وضعیت امنیت این منطقه در سده حاضر است تا بر اساس آن مشخص شود که حکومت در هر زمانی با چه سازوکارهایی امنیت این منطقه خاص را برقرار کرده است؟ بر اساس یافته -های تحقیق، شهرستان قلعه گنج به واسطه هم جواری با مناطق سیستان و بلوچستان و از سویی شهرهایی چون بم همواره شاهد حضور اشرار و راهزنان و به تبع آن نیروی سپاهی و نظامی بوده است. در هر یک از ادوار تاریخی امنیت این منطقه به گونه ای متفاوت تامین شده است.

    کلیدواژگان: کرمان، قلعه گنج، نظم، امنیت، ژاندارمری، نیروی انتظامی
|
  • jahanbakhsh Savagheb *, M.ali. Nemati, Karam Derikvand Pages 1-26

    The era of Reza Shah was a new season in the struggles of the central government with nomads and tribes.Reza Shah, who came to reign in a chaotic and turbulent circumstance, tried to centralize and create a country like the modern European countries.One of the steps he took to realize this goal was the settlement of the nomads and tribes.In particular, Lorestan was of special importance to Reza Shah. To settlement of the nomads and tribes of Lorestan, disarmament was a prerequisite role. The presence of the Reza Shah military force in Lorestan and the disarmament of the tribes of this region began in 1302 and lasted until 1312.In this descriptive-analytical study, the effects of disarming the nomads of Lorestan in the period of Reza Shah on their settlement has been investigated.The findings of this study indicate that the immediate impact of the disarmament plan in the Lorestan region, the disruption of the social structure, including the weakening of the social base of the leaders of the tribal elders, the rise of numerous uprisings, the execution and repression of the tribes of the region, and further indicative of the state's civilian actions to carry out the disarmament and final settlement of the nomads and tribes.

    Keywords: Lorestan, Reza Shah, Lur tribes, Nomadic Settlement Plan, Disarmament
  • Asieh Hoseini, Fatemeh Soheili * Pages 27-48

    For many centuries, the Iranian government was reliant on tribal and nomads forces.The kind of training and military discipline of these forces, and how they were organized, were such that in the most optimistic case, only in internal conflicts could have very limited performance.Because these forces were traditionally under the command of the tribal chiefs, and were essentially a marginal force from the center, which was a major obstacle to the expansion of the sovereignty of the central.Therefore governments needed to weaken their tribes and not rely on their military force to develop their authority, as well as to create an independent and self-reliant army under the command of the king.During the Qajar era, which came to power with Qajarian tribes, the idea of forming a new military force was formed from Fath Ali Shah's era as a result of a military conflict with the new European powers in the Russian-Iranian war.However, the reforms did not achieve their desired result, with gradual ongoing Russian and British competitions to gain the most leverage in Iran as well as in the military. As in the period of Mozaffar ad-Din Shah, which is itself a kind of transitional era and a turning point for the change of the foundations of centuries of monarchy in Iran, the status of the Iranian army was degraded for some reason.Therefore, the present study, with a historical descriptive-analytical method, seeks to answer the question of why the Iranian Army decline during the Mozafariperiod.Following this question, while describing the situation of the Iranian army during the Mozhafi period, we will discuss the reasons for the decline of the Iranian army during the period under discussion.The findings of this study indicate that factors such as lack of discipline, lack of military training, lack of modern equipment, and lack of attention to military affairs have played a role in the decline of the Iranian army during the Mozhafi period.

    Keywords: Qajar, army, Persian Cossack Brigade, Russia, Mozaffar ad-Din Shah
  • Hematollah SHamouli *, M.Ali Basiri Pages 49-66

    Empire during the Qajar period is the Treaty of Akhal. The agreement was signed between the Iranian Foreign Minister,MirzaSa'eed Khan Mo'tamenol-Mulk and Ivan Zinoviev, the Russianambassador, in Tehran; following the acquisition of Turkestan and the eastern part of the Caspian Sea.This research aims to analyze the results and implications of the treaty of Akhal (1260s) through descriptive-analytical methods, as well as the role of the Britain in concluding this disgraceful contract, which is less frequently mentioned in the historical books.The findings of the study indicate that the treaty will increase the scope of the separation of the northern provinces by the Russians and increase their influence in Iran, an objective representation of which was in the 1907 agreement that divided Iran into three parts of the north and south and the neutral central region, and the role of Britain was also very effective in signing this treaty, because by assignmentIranian Turkmen Sahra from the East of the Caspian Sea to Russia, it would prevent its influence in the southern regions of Iran, which was under British influence.

    Keywords: security consequences, Treaty of Akhal, Britain
  • Jafar Aghazadeh* Pages 67-84

    While Agha Mohammad Khan became increasingly powerful, and the Russians land claims over the Caucasus –that embedded in the national and ideal Iranian boundaries-at the same time the Turkmen attacks on the Greater Khorasan, plunder of the region, and the capture of women and men and the prevalence of feudal system in around of Iran, the need to revive the Iranian historical borders has become significant importancefor the people of this country. Agha Mohammad Khan, aware of this fact, stated that the main goal of the long struggle was to revive the historical borders of Iran.With descriptive-analytic method, this research studies the Qajar's efforts to revive Iran's historical borders and its goals and outcomes.The findings show that Agha Mohammad Khan acknowledged and understood the borders of Iran in the ancient and Safavid times and its significance for the formation of a new government. He announced his main government program to revive Iran's historic borders and tried to legitimize his military campaigns and actions during the monarchy in this way.

    Keywords: Agha Mohammad Khan Qajar, Qajar Dynasty, historical borders of Iran, Shahanshah, Legitimacy
  • Hasan Mojarabi *, Yaser KarimiGilayeh, Ali GHolamiFirouzjayi Pages 85-104

    The central government of Ghazni, despite the powerful empire, faced many problems at the end of its rule in Khorasan, and the danger of the Seljuk Turks being present for Ghaznavids was a very significant threat. The study of security, disciplinary, and economic dimensions of cities, including Khorasan, which is one of the central issues in history, is important in this period.Ghaznavids were unsuccessful in adapting their policies to the economic and political interests of Khorasan.The heavy cost of the Ghaznavi court caused extortion of huge sums of money from the peasant and confiscation of wealthyby the Ghaznavi tax collectors.On the other hand, the presence of pressure groups in the plains of the Transoxiana, which sought to reach suitable pasture lands and escape the looting of the Ghazans, placed Khorasan in their desires.Thenumerousbattles between the Ghaznavids and the Seljuks made Khorasan a ruin.The conditions of security, climate, environment, and geography of Khorasan were effective in defeating the Ghaznavids from the Seljuks. Famine, dehydration, the preferential attitude of merchants and landowners of Khorasan to the policies of the Ghaznavid government were one of the main factors in the defeat of Ghaznavids in the Battle of Dandanaqan.

    Keywords: Khorasan, Ghaznavids, Seljuk Turks, Security, Economic Situation
  • Hosein MirzayiChahbagh, Marjan Borhani* Pages 105-120

    QalehGanj city, located in the southernmost part of the KermanProvince, is one of the areas that due to special geographical position –neighbouronSistan and Baluchestan Province-has always been prone to the arrival of villainsand drug traffickers. Therefore, the establishment of order and security in this area was a very important issue, which in every historical period has been severely weakened by the attention of the state apparatus.The main issue of the present study is to examine the security situation in this area in the present century to determine which government at any time what kind of mechanisms has established the security of this particular region?Based on the findings of the research, the city of QalehGanj, due to its proximity to the Sistan and Baluchestan Province, andcities such Bam, have always witnessed the presence of villains and drug traffickers, and consequently Islamic Revolutionary Guard Corps and other military forces.In each historical period, the security of this area has been provided in a different way.

    Keywords: Kerman, QalehGanj, Order, Security, Gendarmerie, Law Enforcement Force