فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 4 (بهار 1394)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 4 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهانبخش ثواقب، معصومه هادی صفحات 1-24
    پژوهش حاضر در صدد ارائه شناختی روشمند از تشکیلات سنتی اداره شهر عهد قاجار و بررسی مهم ترین مناصب انتظامی آن ازجمله حاکم، کلانتر و داروغه می باشد؛ جریان حاکم بر کار این دستگاه اجرایی و تغییرات ایجاد شده در وضعیت انتظامی شهر در نتیجه ارتباط با غرب، بهویژه ایجاد قراول خانه در راه ها، صندوق عریضه، تشکیل نظمیه و نحوهکارایی آن است. مقوله امنیت و برقراری آن در شهرها و مرزها یکی از مسائل مهم دولت قاجار بود که شکنندگی هایی که در این عرصه رخ میداد، کیان این حکومت را تهدید میکرد. قاجارها ضمن حفظ تشکیلات سنتی در حوزه امنیت، در صدد ایجاد اصلاحاتی نیز در این عرصه برآمدند تا بتوانند به امنیت مطلوب دست یابند. یافته پژوهش نشان داده که ناکارآمدی تشکیلات سنتی در حوزه امنیت شهرها ضرورت تغییر رویکرد به تشکیلات نوین انتظامی را پدید آورد؛ اما تغییرات ایجاد شده در امور حقوقی و قضایی و امنیتی نیز به دلیل وجود عوامل ریشهای چون: موروثی بودن و فروش مشاغل، خویشاوندسالاری در تصدی امور، عدم وجود انتظام در اخذ مالیات، ماندگاری فساد، هم چنین نارضایتی برخی عناصر داخلی نسبت به مدل انتظامی جدید اخذ شده از غرب، پایدار نماند و برقراری امنیت به مفهوم واقعی آن در عصر قاجار تحقق پیدا نکرد.
    کلیدواژگان: دوره قاجار، تشکیلات انتظامی، داروغه، کلانتر، نظمیه _
  • اکبر وروایی، ساسان رضایی فرد صفحات 25-56
    ضابطان دادگستری به عنوان عاملان نهاد کشف جرم، نقش مهمی را در برقراری نظم عمومی و امنیت اجتماعی ایفا می کنند. از آن جایی که برقراری نظم عمومی و امنیت اجتماعی زمانی مطلوب خواهد بود که این امر موجب تضییع حقوق شهروندی و آزادی های مشروع افراد جامعه نشود، بنابراین ضرورت دارد تا قانون گذار شرایط خاصی را برای احراز مقام ضابطیت تعیین نماید. هم چنین مصادیق ضابطان دادگستری را از حیث نهادی و اشخاص به طور دقیق مشخص نماید. هدف از انجام این تحقیق بررسی سیر تحول تاریخی مقام ضابطیت دادگستری در نظام حقوق کیفری کشور و تعیین عملکرد قانون گذار در راستای تعیین مصادیق دقیق مقام ضابطیت دادگستری است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف جزء تحقیقات کاربردی می باشد که به روش اسنادی اطلاعات و داده های مورد نیاز تحقیق از منابع علمی مدون به دست آمده و به روش تحلیلی و توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که هر چند در سیر نظام تقنینی کشور شاهد عدم توجه قانون گذار به تکلیف خود برای احصاء حصری ضابطان دادگستری هستیم، اما بالاخره در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 از سوی قانون گذار ضابطان دادگستری را احصاء حصری نموده و از سوی دیگر احراز این مقام را به عنوان یک مقام اکتسابی تابع شرایط ماهوی و شکلی خاص نموده است.
    کلیدواژگان: ضابطان دادگستری، نهاد کشف جرم، قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1290، قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1378، قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 _
  • فاطمه رستمی صفحات 57-74
    برقراری نظم و امنیت در هر جامعه بی شک یکی از دغدغه های حاکمیت و نهاد اجرایی است؛ این مقوله در طول تاریخ از سوی حکومت گران به شکل ساختارهای ویژه و در غالب اوقات به صورت صدور فرامین، دستورها و آیین نامه هایی مطرح و مورد دقت قرار می گیرد. در دوره تیموریان اصول و قواعد برقراری نظم و امنیت در قالب دو هنجار مغولی و اسلامی توسط تیمور مورد تاکید قرار گرفت. در سنت مغولی پیروی از یاسای چنگیزی که تیمور خود را از سلاله آن ها می دانست، در کنار آموزه و شریعت اسلامی در هم تنیده و دستاورد آن مجموعه فرامین، وصایا و قواعدی از سوی تیمور بود. این مجموعه قوانین و برنامه ها در کتاب معروف «تزوکات تیمور» اثر ابوطالب حسینی تربتی ثبت و مکتوب گردید. میزان تطابق وصایای تیمور و تاکید او بر سنت مغولی و اسلامی در باب نظم با عمل کرد شاهان تیموری در بطن جامعه مهم ترین مسئله پژوهش حاضر است. سوال اصلی مقاله این است که چه رابطه ای میان گفته های تیمور در تزوکات تیموری با اقدامات سلاطین تیموری در جامعه وجود دارد و این روند در دوره های جانشینی تیمور چگونه صورت پذیرفته است؟ دستاوردهای پژوهش نشان می دهد که در برهه های مختلف، میزان عملکرد شاهان تیموری نسبت به مقوله نظم و امنیت اجتماعی در سطح جامعه فراخور سیاست ها و اقتدار سلاطین تیموری متفاوت بوده است. هم چنین این شرایط در مراحل زوال و افول حکومت تیموری سبب گردید تا روند تاکید برقراری نظم و امنیت اجتماعی از سوی تیمور به معنای واقعی خود در جامعه عصر تیموری صورت نپذیرفته و مورد اغفال قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، تیموریان، تزوکات تیموری، ابوطالب حسین تربتی
  • زهیر صیامیان گرجی صفحات 75-100
    امنیت به عنوان یک امر معنایی و در عین حال تجربه عینی، رکن اساسی شکل گیری جوامع انسانی و هویت های افراد جامعه است. هویت افراد جوامع انسانی نیز ممکن نمی شود، مگر آن که معنایی از «کیستی ما» را که از گذشته می آید، مشخص کند؛ بنابراین بین امنیت و هویت و گذشته، یک پیوستگی معنایی و مفهومی وجود دارد. در عصر جهانی شدن و نظام امنیت دولت - ملت، مطالعات امنیت از رویکرد واقع گرایی که مبتنی بر محوریت امنیت ملی به معنای امنیت دولت ها فراتر رفته و ایده «امنیت جامعه ای» را با محوریت امنیت هویت ها مطرح می کند، مسئله مقاله حاضر این است که اهمیت بازشناسی رابطه امنیت و هویت و روایت گذشته را در این رویکردهای نوین نشان دهد و در عین حال اهمیت راهبردی آموزش تاریخ گذشته ایران را در درونی سازی ارزش های فرهنگی و اجتماعی هویت ملی در نسبت با امنیت ملی بررسی کند؛ بر این اساس تلاش شده با تبارشناسی جایگاه تاریخ به مثابه گذشته در برساخت هویت سیاسی دولت های پیشامدرن و مدرن در ایران، معنایی که از این شیوه روایت از گذشته ذیل مفهوم امنیت و امنیت ملی بازنمایی می شود را نشان دهد که عملا تقلیل آن به «امنیت دولتی» و در نتیجه طرد امکان تکوین و دوام مفاهیم و ارزش های تقویت کننده درک مبتنی بر «امنیت جامعه ای» در نهادهای متولی برقراری نظم و امنیت در حاکمیت است. پذیرش دوگانگی نظم/بی نظمی و اقتدار/هرج و مرج به عنوان واقعیت تاریخی جامعه ایرانی مقوم این سازوکار حاشیه رانی در راستای محوریت «دولت» به عنوان حافظ امنیت و نیز تقلیل مفهوم امنیت ملی به امنیت دولت است.
    کلیدواژگان: امنیت جامعه ای، فرهنگ سیاسی ایران اسلامی، علم تاریخ، کتاب های درسی، نظم اجتماعی
  • کورش صالحی، محمد امانی صفحات 101-120
    حکومت های ایران در طول تاریخ در اغلب موارد بری بودند تا بحری. با پیدایش قدرت های جدید دریایی و ورود پرتغالی ها به خلیج فارس و تحولات اروپا در قرون جدید که منجر به حضور آنان در نقاط مختلف دنیا شد، رقابت های کشورهای مختلف در سیاست و تجارت خلیج فارس باعث توجه شاهان ایران به این نقطه راهبردی دنیا شد. این مقاله به بررسی اهداف و اقدامات نادرشاه در جهت ایجاد ناوگان دریایی مرزی می پردازد و در پی پاسخ دادن به این سوال است که تشکیل نیروی دریایی چه تاثیری بر کنترل مرزهای آبی جنوب داشته است و آیا این تحول ناشی از تغییرات جدید در نوع روابط بین حکومت مرکزی و نیروهای معاند اعم از قبایل جنوب و نیروهای غربی بوده است یا نه؟ در این تحقیق این فرضیه متصور می شود که با توجه به اهمیت مرزهای آبی جنوب کشور، نادرشاه در صدد برآمد که حضوری قدرتمندانه در عرصه محلی، ملی و بین المللی مرزهای خلیج فارس داشته باشد که تشکیل نیروی دریایی در این منطقه نیز در این راستا بوده است.
    کلیدواژگان: مرزهای خلیج فارس، نادرشاه، لطیف خان، تقی خان شیرازی، امنیت مرزهای جنوب
  • محمد احمدآبادی، سید رحیم موسوی صفحات 121-140
    از الزامات هر دولتی توجه جدی به مقوله امنیت می باشد. دولت نوگرای پهلوی اول به امر امنیت اجتماعی از منظر خودش اهتمام جدی نشان می داد. هدف این پژوهش توصیف و تحلیل امنیت اجتماعی در دوره پهلوی اول می باشد. روش این تحقیق کیفی، و نوع تحقیق تاریخی- تحلیلی است. این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای به توصیف و تحلیل این سوال می پردازد که با توجه به سیاست های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دولت نوگرای پهلوی اول، امنیت اجتماعی در جامعه آن روز چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد در دوره پهلوی اول حمایت از قدرت تامه سلطنت و جلوگیری از هرگونه تحرک سیاسی، اجتماعی و آزادی های مشروع مردم، مهم ترین وظیفه دولت نوگرا و به ویژه در ماموریت های نیروی پلیس(شهربانی وقت) می باشد، به نحوی که سیاست های از بالا به پایین و خودکامه رژیم پهلوی اول در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به خصوص تضعیف روحانیت، متحدالشکل کردن لباس و کشف حجاب، دین ستیزی و تخریب هویت دینی و فرهنگی، مجلس فرمایشی، سانسور مطبوعات و جراید، غصب املاک، اموال و دارایی های مردم و سازمان های اطلاعاتی و امنیتی مخوف و غیره نه تنها به یک منبع ترس و خفقان در جامعه مبدل شده بود، بلکه نشان از عدم احساس امنیت اجتماعی در جامعه دوران پهلوی اول دارد.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، پهلوی اول، دین ستیزی، احزاب، مجلس _
|
  • Jahanbakhsh Savagheb, Masoumeh Hadi Pages 1-24
    his research tries to provide a methodological knowledge of traditional organization of urban administration in the Qajar Era and its police's most significant authorities including governor, marshal and sheriff; the currents dominating the work of these executive organs and the changes created in the urban security situation as the result of connection with the Western countries, particularly establishing sentries, petition boxes, police formation and its efficiency. The issue of security and its enforcement in cities and borders was one of significant problems for the Qajar government and the fragility in this realm threatened its survival as a state. While trying to maintain traditional organization in the security sphere, the Qajars sought to do some reforms so that they achieve a desirable security. The findings indicate that the inefficiency of traditional organization in providing security for the Iranian cities made it necessary to create new police organization but the changes in legal and security affairs failed to survive and establish security in Qajar Era due to the following fundamental reasons: being hereditary and selling the jobs, domination of nepotism in recruiting, lack of order in taking taxes, continuation of corruption and discontent of some domestic people towards adoption of the new Western police model.
    Keywords: Qajar Era, police organization, sheriff, marshal, nazmieh.
  • Akbar Varvaie, Sasan Rezayifard Pages 25-56
    s the officers of exploring crimes, the judicial constables play an important role in establishing public order and social security. Since establishing public order and social security is desirable when the issue does not cause violating citizenship rights and legitimate freedoms, so it is necessary that the legislator determine specific conditions for recruiting constables and their features in terms of institutions and personalities exactly. The aim of this research is to examine the historical trajectory of judicial constable authority in Iranian criminal law system and determine the performance of legislator in direction of identifying exact features of judicial constables. This research is an applied one in terms of goals which is conducted through examining scientific documents of information and data, and it is done by analytical-descriptive method. the findings show that although Iranian legislative system does not pay attention to its duty for determining the conditions of judicial constables, but finally in 2013 act of criminal procedure, it was determined the conditions of judicial constables and on the other hand, the post was conditioned to some certain innate and formal features.
    Keywords: judicial constables, crime exploration institution, Iranian acts of criminal procedures ratified in 1911, 1999, 2013
  • Fatemeh Rostami Pages 57-74
    o doubt, establishing order and security is one of concerns held by sovereignty and executive institution. This issue has been discussed during history by rulers in the form of specific structures and in most cases, in the form of commands, orders and instructions. In the Teymurid Era, the principles and rules of establishing order and security were emphasized within two norms: Mongolian and Islamic. In the Mongolian tradition, following Genghisian Yasa of which Teymur regarded himself as its inheritor, beside Islamic doctrine and Sharia were interwoven and the result was a series of commands, recommendations and rules issued by Teymur. These laws and plans were compiled and written in the famous book "Teymurid Tazukat" by Abu-Talib Hosseini Torbati. The main problem of this research is the amount of accordance between Teymur's recommendations and his emphasize on Mongol and Islamic traditions regarding Teymurid king's performance. The main question of the article is: What is the relationship between Teymur's statements in Teymurid Tazukat and the Teymurid king's measures in society and how this trend took place in the Teymur's substitution period? The findings indicate that in different periods, the Teymurid king's performances towards social order and security were different according to their policies and authorities. Also these conditions in the era of Teymurid dynasty decline caused the trend of establishing social order and security by Teymur could not taken place and it was neglected.
    Keywords: Social Security, Teymurids, Teymurid Nazukat, Abu, Talib Torbati
  • Zoheir Siamian Gorji Pages 75-100
    s an signification issue and objective experience at the same time, security is the basic pillar of formation of human societies and individual identities in society. The individual identity in human societies are not possible without determining the meaning of "who we are" which is derived from the past. Therefore there is a conceptual coherence between security, identity and the past. in the globalization era and nation-state security system, security studies have transcended from realist approach based on national security i.e. state security and propounded "societal security" based on the security of identities. The main problem o this article is to illustrate the significance of recognizing the relationship between security and identity and past narrations in new approaches, and at the same time, it examines the strategic significance of teaching Iranian history in internalizing cultural and social values of national identity in relation with national security. on this basis, i have tried to illustrate the meaning represented from this kind of narrating the past under security and national security by genealogy of the position of history as past in constructing political identities of pre-modern and modern states in Iran which reduced it to "state security" hence denied the possibility of forming and continuing reinforcing concepts for understanding "societal security" in the institution authorized for establishing order and security in sovereignty. Accepting the duality of order/disorder and authority/anarchy as the historical reality of Iranian society has established this mechanism of marginalizing in direction of making state as the guardian of security and reducing the concept of national security to state security.
    Keywords: societal security, political culture of Islamic Iran, science of history, textbooks, social order
  • Kurosh Salehi, Mohammad Amani Pages 101-120
    uring history, Iranian governments have been mostly land-based than marine-based. By emerging new marine powers and entering Portuguese into the Persian Gulf and European developments in new centuries that culminated in their presence all over the world, different countries competed in the Persian Gulf politics and commerce which attracted Iranian king's attraction towards this strategic place of the world. This article examines Nader Shah's objectives and measures for establishing marine border navy. The article tries to answer this question: What was the impact of establishing navy force on controlling the southern marine borders and whether it happened as the result of new developments in the relationship between central government and hostile forces including southern tribes and western powers? The hypothesis is that due to the significance of southern marine borders, Nader Shah sought to have a powerful presence at local, national and international levels of the Persian Gulf borders and establishing navy force in the region have been in this direction.
    Keywords: Persian Gulf borders, Nader Shah Latif Khan, Taghi Khan Shirazi, southern borders security
  • Mohammad Ahmadabadi, Seyed Rahim Mousavi Pages 121-140
    aying attention to security is one of the requirements of every state. The modernist state of First Pahlavi seriously considered social security from its own perspective. The aim of this research is to describe and analyze social security in the First Pahlavi era. The method is qualitative and historical-analytical one. By using written sources, this research deals with the question: Given the economic, social and cultural policies of First Pahlavi modernist state, how was social security in that era? The findings indicate that in the First Pahlavi era, the most significant task of modernist state, particularly police forces (Shahrbani), was to support absolute power of monarchy and preventing from every kind of political and social movements and legitimate freedoms. It was organized in a way that up-down policies and authoritarian measures of the regime could be implemented in social, economic and cultural dimensions, particularly weakening clergymen, uniform clothes, eliminating Islamic veils, anti-religion measures including destroying religious identity and culture, formal parliament, press censorship, property arrogation, horrible security organizations and so on, were not only the sources of fear and suffocation in society but also indicated the lack of social security in the First Pahlavi society.
    Keywords: social security, Pahlavi I, anti, religion measures, political parties, parliament