فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 7 (زمستان 1394)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 7 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مرتضی اکبری* صفحات 1-30
    عیاران در قشربندی اجتماعی- تاریخی، گروهی از افراد جامعه بودند که اصول اخلاقی و مبارزاتی ویژه ای را برگزیده و کمک به فقیران را پیشه خود ساخته بودند. در بسیاری از منابع به نقش امنیتی و دفاعی آن ها در برابر ستم حکام اشاره شده و نیز برخی از بی نظمی ها و ناآرامی هایی که توسط افرادی که خود را عیار نامیده بودند، نام برده و این قشر را عاملی برای بی نظمی دانسته اند که ضرورت دارد، پژوهشی نظام مند در این زمینه انجام شود؛ ازاین رو پژوهش حاضر با روش توصیفی – تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش است که عیاران چه عملکرد و کارکردی در دوران اسلامی داشته اند؟ دستاوردهای پژوهش نشان می دهد، عیاران در دوران اسلامی دو عملکرد و کارکرد مثبت و منفی داشته اند: 1- عملکرد و کارکرد امنیتی – انتظامی و دفاعی که در بیشتر مواقع با کمک به بی نوایان، فقرا و ستم دیدگان نقش آفرینی کرده و خود را مدافع حقوق مردم در برابر ظلم خلفا، حکام و امیران ایالات معرفی کرده اند؛ 2- همچنین پژوهش حاضر نشان می دهد عیاران در قرن پنجم هجری علاوه بر عملکرد امنیتی – انتظامی، در ایام مرگ یا عزل خلفا و حکام، با پوشیدن لباس و نام عیاری به طراری و غارتگری روی آورده و دست به شورش زده و با قتل و غارت اموال توانگران موجب بی نظمی در جامعه بوده اند.
    کلیدواژگان: عیاران، فتوت، خلیفه، بغداد، سیستان
  • محمد علی قلیزاده*، خسرو کمالی سروستانی، مسعود بیات صفحات 31-48
    افزایش استعمال و تجارت مواد مخدر در دوره سلطنت محمدرضاشاه پهلوی تبعات منفی ازجمله دزدی، قاچاق و سایر اثرات سوءمصرف را به دنبال داشت. سیاست هایی که برای فروش هر چه بیشتر تریاک اعمال گردید، تدابیر بازدارنده مصرف آن را خنثی کرده و حتی گاه به شیوع استعمال آن دامن می زد. افراد گوناگونی از رجال سیاسی، درباری و نظامی به مصرف و قاچاق مواد مخدر مشغول بودند و از راه قاچاق مواد مخدر سود کلانی به دست می آوردند. تعدادی نیز با مافیای بین المللی مواد مخدر در اقصی نقاط جهان شریک بودند. یکی از این افراد «فلیکس آقایان» بود که جزو قاچاقچیان بین المللی به شمار می رفت. در این مقاله بر آنیم با روش توصیفی-تحلیلی نقش افراد موثری چون فلیکس آقایان را در اشاعه و رواج پدیده قاچاق مواد مخدر در دوره محمدرضا شاه پهلوی را موردبررسی قرار دهیم و این مسئله را اثبات نماییم که سران رژیم پهلوی در مصرف یا قاچاق مواد مخدر دست داشته و در این تجارت پرسود دخیل بودند.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، قاچاق، محمدرضاشاه، فلیکس آقایان
  • علیرضا سلیمان زاده*، عظیم شه بخش صفحات 49-64
    تقسیمات جدید در محدوده جغرافیایی ساتراپی ها، مسئله ای اساسی در ایران دوره داریوش اول بود که به تبع آن سازمان اداری ایالات نیز با توجه با نیازهای انتظامی کشور تا حدودی دستخوش تغییراتی شد. چنین برمیآید شورش برخی ساتراپی های ایران دوره هخامنشی و برخی ضعفهای نظارتی و سیستم جاسوسی شاهنشاهی، منجر به تقسیم جغرافیای اداری- سیاسی دوباره آن سرزمینها شده تا از شورشهای بعدی ملل تابعه شاهنشاهی جلوگیری به عمل آید. ارمنستان دوره داریوش نیز شاهد تحولات اساسی ازجمله تغییراتی در نحوه اداره آن سرزمین بود تا به برقراری نظم و ثبات در آن ساترانییاری نماید. شواهد کتیبه ای و منابع یونانی موجود نیز موید آن است که در ارقام ساتراپی های ایران دوره هخامنشی تفاوتهای اساسی ایجادشده است. در پژوهش حاضر سعی شده تا با اتکا بر توصیف و تحلیل، به تبیین تحولات اداری- انتظامی ارمنستان در دوره زمانی موردنظر پرداخته شود. یافته های پژوهش نشان می دهد تحت فشار شرایط اجباری، گاهی دولت هخامنشی مجبور می شده تا از سیاست همیشگی و سنتی خود مبنی بر احترام به تمامیت ارضی ساتراپی های خود عدول نماید و دست به اصلاحات اداری- انتظامی نوینی بزند تا بدین طریق بتواند به وسیله قوای نظامی خود، بحران های اساسی قلمرو جغرافیایی وسیع شاهنشاهی را در مواقع اضطراری به راحتی کنترل کرده و مدیریت نماید. این امر جز با کوچک سازی محدوده جغرافیای سیاسی-اداری ساتراپی ها ممکن نبود.
    کلیدواژگان: هخامنشیان، داریوش اول، ساتراپی ارمنستان، امنیت، جغرافیای سیاسی
  • محمد احمدآبادی* صفحات 65-92
    محمدعلی شاه از شکاف بین مشروطه خواهان و مشروعه خواهان و نفوذ هواداران درباری و مستبد استفاده نموده و با استفاده از نیروی قزاق با به توپ بستن مجلس در تیر سال 1287 ه.ش به عمر کوتاه نظام مشروطیت ایران پایان داد و استبداد صغیر آغاز شد. قزاقان به عنوان منجی و عامل منویات محمدعلی شاه پس از به توپ بستن مجلس قدرت انتظامی را در تهران به دست گرفته و از نظمیه به عنوان نیرویی منفعل و حامی در معادلات نظامی خویش بهره جستند. پس از فتح تهران و سقوط محمدعلی میرزا مخلوع با شروع هرج ومرج و اتفاقات بر هم زننده نظم و امنیت، نظمیه به عنوان نهاد مهم برپاکننده نظم و امنیت ضرورت وجودی خویش را نشان داد. این مقاله بر اساس این پرسش شکل گرفته که نظمیه در دوره استبداد صغیر چه وظایفی داشته و عملکرد این سازمان به چه شکل بوده است؟ یافته های این پژوهش که به روش توصیفی و تحلیلی انجام یافته،نشان می دهد که نیروهای نظمیه در دوره استبداد صغیر به عنوان اهرم اجرایی قزاقان در ماموریت های سرکوب مشروطه خواهان مورداستفاده قرار می گرفته اند و یفرم خان ارمنی به عنوان اولین رییس نظمیه پس از استبداد صغیر توانست با اقدامات موثر و مفید خویش ضمن تحکیم پایه های حکومت مشروطه با سامان بخشیدن به وضعیت نظمیه آن را در مجرای طبیعی خویش و بر اساس وظایف تعیین شده در جهت برقراری نظم و امنیت در جامعه قرار دهد.
    کلیدواژگان: نظمیه، استبداد صغیر، مشروطه، قزاق، یفرم خان
  • استفانی کرانین ترجمه: مهدی کاظمی، محمد نعمتی* صفحات 93-138
    پیشرفت های عظیم نظامی اروپاییان هم زمان با ایران عهد قاجار پادشاهان قاجار را همانند دیگر سلاطین منطقه به مفهوم جدیدی به نام مدرن سازی دولت متوجه ساخت. مسئله رویارویی قدرت های منطقه با یکدیگر و با قدرت های اروپایی، پادشاهان را بر آن داشت تا ابتدا این اصلاحات را از نیروهای نظامی و ارتش خود آغاز کنند. عملیاتی کردن این کار نیاز به متخصص داشت و پادشاهان ناچار بودند برای این کار به استخدام افسران اروپایی به صورت فردی و یا در قالب گروهی بپردازند؛ اما تناقضی که دراین بین وجود داشت این بود که هدف استعمارگران اروپایی از ارسال گروه های نظامی افزایش سلطه و پیشبرد منافع استراتژیک و سیاسی خود و هم چنین رقابت های استعماری بود. چیزی که لزوما باهدف کشورهای میزبان در طراحییک ارتش منسجم، مدرن و قوی هم راستا نبود. این نوشتار سیر تاریخی ورود افسران نظامی را به تصویر می کشد. افسرانی که به صورت فردییا در غالب گروه های رسمی نظامی از امپراتوری های مختلف اروپایی نظیر انگلستان، فرانسه، استرالیا، ایتالیا، روسیه و سوئد برای مدرن سازی ارتش نظامی ایران دوره قاجار وارد ایران شده اند. این نوشتار همچنین به تاثیرات مهمی که این افراد و گروه ها و هم چنین دولت هایشان از طریق آن ها در ایران برجا گذاشته اند می پردازد.
    کلیدواژگان: مدرنیته، قاجاریه، مستشاران خارجی، ارتش مدرن، اصلاحات نظامی
|
  • Morteza Akbari* Pages 1-30
    In historical-social stratification, the errant were a group of people who had chosen particular ethical principles and combat foundations in order to help the poor. In many sources, their security and defense role in combating against the oppressor rulers has been highlighted, and some other sources have called these errant as the origin of disorder and unrest. So it is necessary to do a systematic research on the subject. Hence, done by a descriptive-analytical method, this research tries to answer this question: What role have the errant played in the Islamic Era? The findings indicate that the errant have had two positive and negative functions: 1. security-defense function in helping the poor and the oppressed: they had introduced themselves as the defenders of people rights against the oppression of Caliphs, rulers and emirs; 2. The findings also shows that the errant have adopted robbery and theft at the time of death or deposing of Caliphs or rulers under the cover of errantry in the fifth century, and by murdering and robbing the properties of the rich have created disorder in society.
    Keywords: errant, chivalry, Caliphs, Baghdad, Sistan
  • Mohammad Gholizade*, Khosrow Kamali Sarvestani, Masoud Bayat Pages 31-48
    The growth of consuming and trading narcotics in Mohammad Reza Shah Pahlavi era had negative consequences including robbery, smuggling and other impacts of misusing the drugs. The policies adopted for increasing sale of opium annihilated the deterrence measures and paved the way for consuming them. Different political, court and military statesmen occupied in consuming and smuggling narcotics, and they gained huge profits in this regard. Some Pahlavi statesmen were partners with international mafia of narcotics in different parts of the world. One of these statesmen was Felix Aghayan who was regarded as an international smuggler. In this article, done by descriptive-analytical method, we try to examine the role of influent people like Felix Aghayan in promoting the phenomenon of drug smuggling in Mohammad Reza Shah era and prove that Pahlavi regime statesmen occupied in consuming or smuggling narcotics as a profitable business.
    Keywords: narcotics, smuggling, Mohammad Reza Shah, Felix Aghayan
  • Alireza Soleimanzadeh*, Azim Shahbakhsh Pages 49-64
    New divisions in the geographical spheres of Satraps were a crucial issue in Dariush I Era Iran, following that the administerial organization of Satraps changed dramatically according to the security needs of Iran. It seems that the revolt of some Satraps in Achaemenid Era and some observatory weaknesses of the kingdom culminated in dividing the administerial-political geography of these lands so that they could not revolt again. Armenia in Dariush I era also witnessed crucial changes including changes in administrating the land so that order and security be established in the Satrap. The Greek sources and clay tablet documents confirms that crucial changes have been happened in the figures of the Satraps. In this research, the authors try to explain the administerial-security developments of Armenia in the mentioned time period by using descriptive-analytical method. The findings indicate that the Achaemenid Government had to retreat its policy regarding respect for teritorial integrity of its Satraps and do new administerial -security reforms in order to control and manage easily the crucial crises of its vast geographical realm. This was not possible except through minimizing the geographical sphere of Satrap's administerial-political area.
    Keywords: Achaemenid, Dariush I, Satrap of Armenia, revolt, security, political geography
  • Mohammad Ahmadabadi* Pages 65-92
    Mohammad Ali Shah used the divide between Constitutionalists and Shar’iatists on the one hand and the influence of court camp followers and authoritarians on the other, to shell the parliament by the Qazaq force in 1908 so the Constitutional era ended and the Minor Despotism began. As savers and instruments of enforcing Mohammad Ali Shah's orders, the Qazaq controlled Tehran after shelling the parliament and used Nazmieh as a passive force in their military equations. After the conquest of Teheran and fall of Mohammad Ali Mirza, anarchy and turbulence started and Nazmieh appeared as a significant institution for establishing order and security. This article has been formed around the question: What were the tasks of Nazmieh in the Minor Despotism era and what was the function of this security force? The findings of this research, done by descriptive-analytical method, indicate that Nazmieh forces during the Minor Despotism era were used as an enforcement lever for Qazaq in their mission for repressing the Constitutionalists, and Yafrem Khan Armani as the first chief of Nazmieh after the Minor Despotism managed to consolidate the foundations of Constitutional Government by organizing Nazmieh and giving its ordinary route on the basis of determined tasks for establishing order and security in Iranian society.
    Keywords: Nazmieh, Minor Despotism, Constitutional Revolution, Qazaq, Yafrem Khan
  • Stephanie Cronin, Translated By: Mehdi Kazemi, Mohammad Nematy* Pages 93-138
    By observing European huge progresses, the Qajar kings, like other rulers of the region, noticed a new concept named modernization of state. The issue of confrontation of regional powers with each other on the one hand and with European powers, on the other, made the kings to start these reforms from their military forces and army. To operationalize such an enterprise needed expertise and the kings had to employ European military officers individually or in groups. But the paradox was that the aim of European colonizers of sending these military consulting groups was to promote their own strategic and political interests, and colonial rivalries; an issue which was not necessarily in the same direction of designing a coherent, modern and strong army for Iran. This article illustrates the historical trajectory of entering military officers; the officers who entered Iran individually or in formal military groups from European empires such as UK, France, Australia, Italia, Russia and Sweden in order to modernize Iranian military forces. This article also deals with the significant impacts of these individuals and groups and their states on Iran.
    Keywords: modernity, Qajar, foreign counselors, modern army, military reforms