فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 9 (تابستان 1395)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 9 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحمود سادات بیدگلی* صفحات 1-22
    دوره پهلوی اول در مقایسه با دوره های قبل از خود ازنظر تعداد جمعیت تبعیدی ها شاخص است و عمده این افراد هم مخالفان سیاست های اصلاحی رضاشاه بودند. برای افراد در گوشه گوشه کشور تبعیدگاه هایی در نظر گرفته می شد. هدف این مقاله بررسی ملاک های انتخاب تبعیدگاه برای تبعیدیان در دوره پهلوی اول است. روش مورداستفاده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و از اسناد آرشیوی و منابع اصلی بهره گرفته شده است. سوال این پژوهش این است که آیا ارتباط معناداری بین اقلیم و دسترسی به تبعیدگاه و شغل، عقاید و نوع فعالیت سیاسی و اجتماعی تبعیدی وجود داشت. یافته های پژوهش نشان می دهد که تبعیدگاه ها ازنظر اقلیم و نوع بافت اجتماعی و فکری، نقطه مقابل اقلیم زندگی و فعالیت سیاسی- اجتماعی تبعیدی است. بدین لحاظ است که یک روحانی شیعه اهل یک منطقه گرمسیر و مخالف اتحاد البسه به یک منطقه سردسیر و سنی نشین تبعیدشده است. این امر قاعده ای در دوره رضاشاه بود که مراعات می گردید و یافته های این مقاله هم آن ها را تائید می کند.
    کلیدواژگان: تبعید، تبعیدگاه، رضاشاه، مخالفان سیاسی، حقوق جزا
  • مسعود بهرامیان*، سیدعلی حسینی قمصری صفحات 23-36
    با به قدرت رسیدن امویان سادگی و ساده زیستی سال های اولیه اسلام، کم کم از بین می رود و دمشق شاهد استقرار دربار باعظمتی است که ظرافت تشکیلات و تجملات آن از همان آغاز، نشان آشکاری از حکومتی سلطنتی به سبک شرقی دارد. چرایی و چگونگی تحول ساختار سپاه در این عصر مسئله پیش روی این تحقیق می باشد که به آن پرداخته شده است. شخصیت و پایگاه اجتماعی، سوق دادن اذهان مردم به سمت فتوحات و به تبع آن زاویه نگاه حاکمان اموی باعث شد آنان بیش از هر چیز به فکر فتوح و کشورگشایی باشند. شورش های مداوم داخلی و فتوحات و عقب نشینی های مکرر زمینی و دریایی باعث شد تا سپاه که نهاد آن به وسیله خلیفه دوم پی ریزی شده بود، به ویژه دست خوش تغییرات اساسی، شامل ایجاد یک سپاه آماده در خدمت حکومت، وارد شدن عناصر ایرانی و ترک در سپاه عصر اموی، استفاده از عصبیت قبیله ای در بسیج نیروها، انتخاب والیان از طبقه نظامیان به ویژه در دوره مروانی شد. این تغییرات به مقیاس بیشتر در ترکیب و در مقیاسی کمتر در تجهیزات آن صورت می گیرد، اما به طورکلی باید گفت که امویان به جای ایجاد سپاه حرفه ای و کارآزموده، ملتی نظامی پیشه را سامان دادند و رهبری کردند.
    کلیدواژگان: امویان، سپاه، فتوح، ادوات جنگی
  • سید محمد طاهری مقدم*، مراد مرادی مقدم صفحات 37-52
    صفحه کرد، عنوان خاص بخشی از قلمرو حکومت والیان پشتکوه (استان ایلام کنونی) است که از غرب با کشور عراق، از جنوب با خوزستان، از شمال با صفحه مهکی (بخش شمالی قلمرو والیان پشتکوه) و از شرق با لرستان هم مرز بوده است. این منطقه به واسطه غالب بودن جمعیت ایل کرد در آن، به صفحه کرد مشهور شده است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع و اسناد، علاوه بر مشخص کردن جغرافیای تاریخی صفحه کرد به عنوان بخشی از قلمرو حکومت والیان پشتکوه به نقش و جایگاه ایل کرد در تحولات منطقه در اواخر دوره حکومت والیان پشتکوه (دوره پهلوی اول) به ویژه حول محور مسئله امنیت و برقراری عنصر انتظام در منطقه پرداخته شده است. یافته های پژوهش بر آن است، این منطقه از دو بعد داخلی و خارجی برای حکومت مرکزی حائز اهمیت بوده است، از یک سو شورشیان داخلی به ویژه شورشیان منطقه لرستان صفحه کرد را به عنوان آخرین پایگاه و دژ در مبارزه با حکومت مرکزی قلمداد می کردند و از سوی دیگر آبادانی منطقه و سکونت مردم کرد و نیز لر در این منطقه جهت حفاظت از مرزها ضروری به نظر می رسید. دولت مرکزی در دوره پهلوی اول سعی کرد با کوچ اجباری بسیاری از مردم کرد منطقه شمالی صفحه کرد، ارتباط لرهای لرستان با لرهای صفحه کرد را قطع نموده و امنیت را در این مناطق حکم فرما کند.
    کلیدواژگان: صفحه کرد، ایل کرد، لر، عرب، امنیت، کوچ اجباری
  • رضابیگدلو*، محمد نایب پور صفحات 53-78
    بنیادگرایی به مفهوم امروزی آن، به عنوان یکی از پیامدهای گسترش مدرنیته، در جهان اسلام عمدتا با نام سلفیه شناخته میشود. گرچه دغدغه اصلی سلفیه حفظ و احیای هویت اسلامی است که احساس میشود، در معرض تهدیدات اساسی واقع شده است، لکن سلفیگری افراطی با تفسیر ظاهری و منحصربه فرد از قرآن و حدیث و با طرح مفاهیمی چون جهاد و امربه معروف، به رویکرد مسلحانه و خشونتآمیز روی آورده و با قرار دادن خود و همفکرانشان در دایره توحید، بقیه مسلمانان و انسانها را در دایره شرک و کفر قرار میدهد. این مقاله به شیوه توصیفی-تحلیلی، با بررسی علل پیدایش این گروه ها، مهمترین تهدیدات امنیتی آن ها را بیان کرده است. یافته های پژوهش نشان میدهد که تشدید فرقهگرایی، گسترش خشونت، تهدید انسجام جهان اسلام و زمینهسازی برای حضور قدرتهای بزرگ در سرزمینهای اسلامی از مهم ترین تهدیدات سلفی گرایی افراطی است.
    کلیدواژگان: بنیادگرایی، سلفی گری، هویت، جهان اسلام، امنیت
  • اکبر وروایی*، محمد زبیری صفحات 79-106
    موضوع این تحقیق بررسی سیر تاریخی صلاحیت مراجع انتظامی در رسیدگی به جرائم ارتکابی ایرانیان در خارج از قلمرو کشور می باشد و درصدد پاسخ به این پرسش است که ازلحاظ ماهوی و شکلی چه تغییراتی در مقررات قانونی کشور در سیر مراحل تاریخی قانون گذاری در خصوص اصل صلاحیت شخصی به اعتبار تابعیت مرتکب جرم در حوزه صلاحیت پلیس کشور ایجاد شده است؟ تحقیق حاضر ازلحاظ هدف جزء تحقیقات کاربردی مسئله محور می باشد و ازلحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت اسنادی یا کتابخانه ای است که به روش تحلیلی- توصیفی داده های حاصل از تحقیق مورد تجزیه وتحلیل قرار می گیرند. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد مطابق اصل صلاحیت سرزمینی، صلاحیت مراجع انتظامی و قضایی کشور در رسیدگی به جرائم به قلمرو حاکمیت محدود می شود. هرچند این اصل در نظام حقوقی کشور پذیرفته شده است، اما درجه پذیرش به صورت مطلق نبوده و نسبی می باشد. به این معنا که با استثنائاتی اصل سرزمینی بودن در نظام حقوقی ما پذیرفته شده است. یکی از این استثنائات تحت عنوان اصل صلاحیت شخصی به اعتبار تابعیت ایرانی مرتکب جرم است که مراجع انتظامی و قضایی داخلی استثنائا به جرائم واقع شده در خارج از قلمرو ایران صلاحیت رسیدگی اضافی پیدا می کنند. بااین وجود تغییراتی در خصوص رعایت عدم محاکمه مضاعف و عدم مجازات مضاعف نسبت به مرتکب جرم واحد در مقررات قانونی کشور ایجاد شده است.
    کلیدواژگان: صلاحیت شخصی، صلاحیت جهانی، صلاحیت واقعی، صلاحیت اضافی مراجع انتظامی، اصل سرزمینی بودن قوانین کیفری
  • مرتضی اکبری*، اکرم ناصری صفحات 107-132
    انگلستان بعد از رنسانس و انقلاب صنعتی، به علت نیاز به مواد اولیه ارزان و بازار فروش برای کالاهای تولید شده اقدام به نفوذ اقتصادی-سیاسی در برخی از کشورها کرده و آن ها را به مناطق نفوذ خود تبدیل کرد. همچنین با نفوذ سیاسی – اقتصادی در همسایگانش، تلاش می کرد از هند به عنوان مهم ترین مستعمره اش حفاظت کند. همسایگی ایران با هندوستان باعث شد انگلیس با ایران رابطه برقرار کند. اهمیت استراتژیکی ایران، مسئله ارتباطی و نفت باعث شد انگلستان در خوزستان دخالت کند و همین مسئله موجب مقاومت قوای نظامی و انتظامی ایران علیه انگلستان به منظور حفظ تمامیت ارضی و دفع بیگانه شود؛ این پژوهش در نظر دارد سیاست های انگلستان در خوزستان و برخورد قوای ایران با آنان را موردبررسی و تحلیل قرار دهد. نتایج تحقیق که با روش توصیفی – تحلیلی انجام گرفته، بیانگر آن است که انگلیسی ها برای حفظ مرزهای هندوستان، با انعقاد قراردهایی غیرعادلانه، تسلط بر رودخانه کارون و دست یابی به نفت خوزستان، با نفوذ سیاسی و اقتصادی و تهدید و دخالت نظامی، قصد داشت این منطقه نفت خیز و حاصل خیز را از ایران جدا کند تا حاشیه ای امن برای مستعمرات خود در حوزه خلیج فارس و هندوستان ایجاد کند. در مقابل نیروهای نظامی - انتظامی و مردمی ایران تا حد توان به مقابله با قوای انگلستان پرداختند.
    کلیدواژگان: انگلستان، ایران، خوزستان، کارون، نفت، شیخ خزعل، بختیاری ها
  • چکیده انگلیسی
    صفحه 133
|
  • Seyyed Mahmoud Sadat Bidgoli* Pages 1-22
    One of the main characteristics of Pahlavi era was the large number of the exiles who mainly opposed Reza Shah’s reforms. Thus, some of places of exile were defined by the regime. The article aims to study the Criteria of choosing places of exile in Reza Shah Period. Using a descriptive-analytic method based on original texts, the article tries to answer there is any significant relation between the climate and the availability of places of exile and job, opinion and type of social and political activism of the exiles. The results of the research show the fact that, the climatically and intellectually, places of exile were in the opposed point of the birthplace and political activities of the exiles. For example, a Shite clergy from a hot region who opposed the policy of unification of cloth was banished to a cold Sunni-dominated region.
    Keywords: exile, place of exile, Reza Shah, Political opposition
  • Masoud Bahramian*, Seyyed Ali Hoseini Qamsari Pages 23-36
    After the rise of the Umayyad dynasty, the Simple living of the early Islam vanished and Damascus witnessed foundation of a splendid reign whose luxuriousness and sumptuousness assiciated an oriental-like monarchy. This article aims to find why and how the military structure in this period transformed. The characteristics and social background, directing peoples’ mind toward the conquests and, consequently, political attitudes of the Umayyad caliphs caused them to expansionism. Domestic uprisings and repeated retreats led the caliphate to make some changes in military establishments, established by the second caliph of the Rashidun, in terms of forming an stand by troops, the entering of Iranian and Turkish forces, using the tribal consolidation in order to mobilize the forces and choosing governors from the military commanders in the Marwanids era. Such changes were evidenced more in the combination and less in equipment. Yet, the Umayyads, instead of founding a professional and efficient army, created a militarist society.
    Keywords: the Umayyads, Conquests, Army, Military Equipment
  • Seyyed Mohammad Taheri Moghaddam *, Morad Moradi Moghaddam Pages 37-52
    The Kurd Plate is part of the Poshtkuh rule territory (In Ilam province) which shares its borders with Khuzestan province in the south, Lurestan province in the east, Mahaki plate (the northern part of the Poshtkuh territory)in the north and Iraq in the west. Due to the dominance of the Kurds, it is named Kurd plate. By forced migration of people in order to bring security, Reza Shah once tried to break the connection of the Kurds in northern plate with the Kurd plate. On the other hand, substituting Arab clans in the southern parts of the plate caused ethnic diversity and divergence which in turn led to security dilemma. Adopting an descriptive-analytic approach and using the original remained resource, this article focuses on the role and status of Kurd nomad in the region in the last years of Poshtkuh rule (Reza Shah period). a is adopted.
    Keywords: the Kurd Plate, the Kurd nomad, Lurs, Arabs, Security, Forced migration
  • Reza Bigdelou*, Mohammad Naayebpur Pages 53-78
    Fundamentalism, as an outcome of modernity, is known largely as Salafism in Islamic countries. Although the main concern of Salafism is to revive Islamic identity which is perceived endangered by substantial threats, radical Salafism with its exclusive literal reading of Quran and Hadiths as well as focusing on the sacred war (Jihad) and recall to good deeds (Amr bel Maarouf), to a violent and militaristic confrontation to all that are not in the line with them as non-believers (Kaafer). This paper examines the origins of salafism emergence and shows the main security threats of them. It concludes that sectarism, violence, fragmentation of Muslim world and paving ground for the presence of western powers in Islamic nations are of such threats.
    Keywords: Fundamentalism, Salafism, identity, Islamic world, security
  • Akbar Varvaei *, Mohammad Zubair Pages 79-106
    According to the principle of territorial jurisdiction, the jurisdiction of judiciary and law enforcement agencies in investigating crimes, the sovereign is limited. Hrchndayn accepted principle in the legal system, but the reception is not absolute and is relative. This means that the exceptions to the principle of territoriality has been accepted in our legal system. One of the exceptions to the principle of personal jurisdiction as to the validity of Iranian nationals committed a crime. The domestic judiciary and law enforcement agencies offenses exceptionally located outside the territory of Iran find additional jurisdiction. The results show that we have always accepted the principle of personal jurisdiction to validate citizen commits a crime, but the conditions have been variable.
    Keywords: personal jurisdiction, universal jurisdiction, real qualification, additional qualification of regulatory authorities, the principle of territoriality of criminal law
  • Morteza Akbari *, Akram Naseri Pages 107-132
    After renaissance and industrial revolution, Britain launched to influence many nations in order to meet its needs for low-cost raw material and market to sell the products. Besides, through political- economic in India neighbor countries, United Kingdom tried to protect it as its most precious colony. Due to its neighborhood with India, Iran was of particular interest to Britain. The strategic importance, transporting corridor and oil were the reasons of British presence in Iran, which in turn led to the resistance of Iranian troops in Khuzestan so as to defend its territorial integrity. This article focuses on British policies in Khuzestan and the consequent Angelo- Persian battles. Results of the research, achieved through a descriptive-analytical method, suggest that British troops, with the aim of securing India’s borders, attempted to separate this oil rich province from Iran by making unfair pacts, domination on the Karun river and reaching to the Khuzestan oil as well as political and economic influencing and threating to launch military action to make a buffer zone for its colonies in Persian gulf and India regions. For all that, Iranian civilians and armed forces defended against UK troops till their last breath.
    Keywords: Iran, Khuzestan, Karun, oil, Sheikh Khazal, Bakhtiari people