فهرست مطالب

سازمان نظام پزشکی مشهد (سیمرغ سپید) - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 63، پاییز 1392)

نشریه سازمان نظام پزشکی مشهد (سیمرغ سپید)
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 63، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/20
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مقاله مروری
  • مقاله علمی- پژوهشی
  • عصمت شهیدی، سید حسین حسینی زارچ، سید هادی موسوی محمدی، محمد اسدی، وحید روشن روان صفحات 60-63
    پیش
    زمینه
    سالانه تعداد قابل توجهی از شکایات به دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی مشهد ارائه می شود و قسمتی از آنها مربوط به دندانپزشکان است. هدف از مطالعه حاضر بررسی شکایات دندانپزشکی واصله به این نهاد می باشد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی گذشته نگر بر روی پرونده شکایات دندانپزشکی ارائه شده به دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی مشهد در طی سالهای 1385 تا 1391 انجام شد. داده ها شامل جنس شاکی، موضوع شکایت، جنس متشاکی (متشاکیان)، تخصص متشاکی، نتیجه بررسی کارشناسی و آرای صادره در چک لیست ها جمع آوری گردیدند.
    یافته ها
    در طی7 سال، 243 شکایات دندانپزشکی مطرح شده بود. شاکیان در 51% موارد زن، 41% مرد و 8% نهادهای حقوقی بودند. متشاکیان شامل 81% مرد و 19% زن بودند. 83% از متشاکیان دندانپزشک عمومی، 15% متخصص و 2% دندانساز بودند. بیشترین شکایات مربوط به درمان ریشه (28%)، عوارض کشیدن دندان (17%)، ترمیمی و زیبایی (13%) و پروتز (11%) بود. در 10% از موارد نیز شکایت ها مربوط به موارد غیربالینی شامل تبلیغات خارج از ضابطه و سوءرفتار حرفه ای بود. نتیجه پرونده پس از بررسی هیات کارشناسی، در 52% موارد برائت متشاکی، 22% قصور و 12% کسب رضایت از بیمار بود در حالیکه در 11% پرونده به علت عدم پیگیری شاکی بایگانی شد. از میان 203 پرونده مربوط به دندانپزشکان عمومی، 48 مورد (24%) و از 36 پرونده مربوط به دندانپزشکان متخصص 7 مورد (19%) قصور تشخیص داده شد که تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند (0.4 = P). از میان قصورهای محرز شده، بیشترین مورد مربوط به درمان ریشه (30%) بود.
    نتیجه گیری
    دندانپزشکان باید نسبت به امکان وقوع تخلفات حرفه ای دقت کافی داشته باشند و برای کاهش امکان قصور، می بایست دانش حرفه ای خود را به روز کرده و اطلاعات خود در مورد مسائل حقوقی و کیفری حرفه شان افزایش دهند. آموزش مسائل قانونی واخلاقی در برنامه آموزشی دانشجویان دندانپزشکی می بایست مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دندانپزشکی، معالجه ریشه، قصور، سازمان نظام پزشکی
  • فرزانه امین الشریعتی، ایوب اسماعیل نیا، احمد کدخدایی صفحات 64-67
    پیش
    زمینه
    شناخت بیماری های شایع در بین روستاییان به لحاظ نوع بیماری و بر اساس سن و جنس می تواند کمک موثری در برنامه ریزی های آموزشی و جهت گیری های کلان بهداشتی داشته باشد. هدف مطالعه حاضر، به دست آوردن الگوی فراوانی بیماری ها بر اساس طبقه بندی ICD10 در مرکز معین بیمه روستایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، کلیه بیمه شدگان روستایی مراجعه کننده به مرکز معین بیمه روستایی استان خراسان رضوی در طی سالهای 1388 و 1389 که دسترسی به پزشک خانواده خود نداشتند و نیاز به ویزیت پزشک و یا ارجاع به متخصص داشتند مورد مطالعه قرار گرفتند. مشخصات فردی بیماران و تشخیص اولیه بیماری آنها براساس طبقه بندی ICD10 در نرم افزار طراحی شده ثبت شد.
    یافته ها
    در طول مطالعه، 26999 نفر به پزشک مستقر در مرکز مراجعه نمودند که از این تعداد 15671 نفر (58%) زن بودند. در بین گروه های سنی کمترین تعداد مراجعات مربوط به گروه سنی 12-6 سال با 835 مورد (3%) و بیشترین مراجعات مربوط به گروه سنی 60 سال به بالا با 6015 مورد (22.3%) بود. از لحاظ گروه بندی بیماری ها، بیشترین فراوانی مربوط به بیماری های دستگاه گوارش (13.7%)، بیماری های اسکلتی- عضلانی (13.7%) و بیماری های قلبی و عروقی (11.4%) و کمترین فراوانی مربوط به بیماری های خون و ژنتیک (1.2%) بود. در بین مردان، بیماری های اسکلتی - عضلانی (14.4%) شایعترین و بیماری های زنان (0.2%) دارای کمترین فراوانی بودند. در بین زنان، بیشترین مراجعه مربوط به بیماری های زنان (18.6%) و کمترین مراجعه در زمینه حوادث (0.9%) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده در مطالعه حاضر حاکی از لزوم اجرای نظام مراقبت بیماری های غیرواگیر، توجه به ریسک فاکتورهای بیماری ها، لزوم آموزش در خصوص اصلاح شیوه زندگی مردم و حفظ شیوه های سالم زندگی مرسوم در جمعیت روستایی و اصلاح برنامه درسی دانشجویان پزشکی بر اساس بیماری های شایعتر است.
    کلیدواژگان: طبقه بندی بین المللی بیماری ها، بیمه پزشکی، جمعیت روستایی
  • سید مصطفی منزوی، علی مرتضی عینی، امین عبدالله زاده، حمید خسروجردی صفحات 68-72
    پیش
    زمینه
    برای برقراری یک نظام سلامت متوازن و سیستم شهری یکپارچه در هر شهر، کنترل توزیع جغرافیایی مطب ها و محل های کار جامعه پزشکی یکی از ضروریات شناخته شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی فراوانی و نحوه توزیع مطب های پزشکان اعم از عمومی و متخصص در شهر مشهد است.
    روش ها
    در این مطالعه توزیع مطب های پزشکان در مناطق شهری مشهد مورد بررسی قرار گرفت. محل جغرافیایی مطب ها و خصوصیات فردی پزشکان شامل جنسیت، عمومی یا متخصص و رشته تخصصی از بانک اطلاعاتی سازمان نظام پزشکی مشهد شامل پزشکان ثبت شده تا ابتدای آبان 1392 استخراج گردید.
    یافته ها
    در مشهد، 2915 پزشک یعنی 45% از اعضای سازمان نظام پزشکی مشهد دارای مطب خصوصی هستند. از این تعداد 1512 نفر (51.9%) پزشک عمومی و 1403 نفر (48.1%) پزشک متخصص و فوق تخصص هستند. در میان پزشکان متخصص، پزشکان دارای تخصص زنان و زایمان (15.3%)، کودکان (11.8%) و داخلی (11.0%) بیشترین تعداد و پزشکان دارای تخصص انکلوژی (0.2%)، طب کار (0.2%) و پزشکی قانونی (0.1%) کمترین تعداد را تشکیل می دهند. با در نظر گرفتن منطقه بندی شهر مشهد (13 منطقه شهری)، بیشترین تجمع مطب های خصوصی در منطقه 1 (34.9%) و منطقه 8 (15.6%) و کمترین تجمع در منطقه 12 (0.2%) و منطقه ثامن (0.9%) بوده است، که از لحاظ آماری تفاوت معنی داری دارد (0.001>P). بررسی داده ها نشان می دهد، بیشترین تجمع مطب های خصوصی در دو منطقه نسبتا مرفه شهر مشهد، خصوصا در اطراف 2 بیمارستان عمومی و اصلی شهر (بیمارستان امام رضا (ع) و قائم (عج)) بوده است.
    نتیجه گیری
    تا 8 سال پیش، معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد بر روی مکان یابی مطب ها نظارت داشته و برای صدور پروانه در مناطق پرتجمع محدودیت ایجاد می کرده است. بازگشت به روند قبلی با همکاری شهرداری و سازمان نظام پزشکی مشهد، به متعاد ل سازی تجمع مطب ها، کاهش تردد در مناطق پرتجمع و بهبود دسترسی شهروندان به پزشکان کمک خواهد نمود.
    کلیدواژگان: تامین خدمات بهداشتی، موقعیت جغرافیایی، محل کار پزشکی، بخش خصوصی، ایران
  • نوشین پیمان صفحات 73-76
    پیش
    زمینه
    یکی از وظایف اصلی کادر درمانی بیمارستان ها، آموزش به بیمار و خانواده وی درباره بیماری، نحوه استفاده از داروها و ارائه نکات ضروری در پیشگیری از عود و مزمن شدن آن می باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان رضایت بیماران از آموزش های ارائه شده توسط پرستاران و پزشکان در بیمارستانهای شهر مشهد می باشد.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که در 5 بیمارستان جامع شهر مشهد در سال91-1390 انجام شد. افراد مورد مطالعه با روش نمونه گیری تصادفی از بین بیماران بستری در بخشهای داخلی، جراحی، زنان و مامایی، اطفال، قلب و اورژانس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات یک پرسشنامه پژوهشگرساخته حاوی اطلاعات فردی و سوالاتی برای سنجش میزان رضایت از آموزشهای دریافتی در مدت بستری در بیمارستان و پرسشنامه استاندارد رضایت بیمار(PSQ-18) بود.
    یافته ها
    در این مطالعه، 62.2% بیماران مورد مطالعه زن و میانگین سن آنها 16.5 ± 42.3 بود. بیشترین احساس رضایت بیماران از آموزشهای دریافتی درباره تشخیص بیماریشان (68.6%) و کمترین احساس رضایت بیماران در مورد تاثیر بیماری بر سایر اعضای خانواده (8.1%) بود. تحلیل آماری نشان داد بین متغیر سن و میزان رضایت از آموزشهای دریافتی رابطه معکوس معنی داری وجود دارد (0.007 = P). همچنین بین سطح تحصیلات و میزان رضایت از آموزشهای دریافتی هم رابطه معکوس معنی داری وجود داشت (0.009 = P). به علاوه، بین تعداد دفعات بستری و میزان رضایت از آموزشهای دریافتی رابطه معنی دار مستقیمی وجود داشت (0.007 = P). بیشترین میزان رضایت (رضایت خیلی زیاد و زیاد) از آموزشهای دریافتی از بخش قلب (78.4%) و بخش زنان و مامایی (57.5%) و کمترین رضایت از بخش داخلی (9.2%) بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش لزوم بهبود آموزش های ارائه شده به بیماران را در بیمارستان های مشهد مطرح می نمایند. بر این اساس، مسئولین بیمارستانها می بایست با کمک متخصصین امر آموزش، برنامه های آموزشی مدون و کاملی را برای بیماران فراهم آورند تا منجر به افزایش رضایت مددجویان و کاهش هزینه های درمانی از طریق کاهش طول مدت بستری و جلوگیری از بستری شدنهای مکرر در بیمارستانها شود.
    کلیدواژگان: آموزش، رضایت بیمار، کارکنان درمانی بیمارستان
  • بیتا دادپور، کیانوش شهرکی، مریم نعمتی صفحات 77-80
    پیش
    زمینه
    رشته تخصصی بیماری های داخلی یکی از قدیمی ترین تخصص های پزشکی در ایران بوده و از سال 1330 به بعد هزاران متخصص داخلی از دانشگاه های کشور فارغ التحصیل شده اند. در این مطالعه خصوصیات برنامه آموزشی، تعهدات شغلی و حقوق و مزایای این رشته در ایران بررسی و با سایر کشورها مقایسه شد.
    روش ها
    خصوصیات برنامه آموزشی، ساعات کاری، میزان درآمد، طول مدت تحصیل در ایران با استفاده از دستورعمل وزارت بهداشت برای آموزش دستیاری طب داخلی استخراج گردید و با سایر کشورهای جهان مورد مقایسه قرار گرفت. انتخاب کشورها با توجه به در دسترس بودن داده ها صورت گرفت.
    یافته ها
    در ایران، ظرفیت سالانه رشته بیماری های داخلی حدود 280 نفر در 34 دانشگاه کشور است. پزشکان عمومی پس از کسب نمره لازم در آزمون دستیاری، می توانند متقاضی تحصیل در این رشته باشند. برنامه آموزشی این رشته به صورت یکپارچه برای تمام دانشگاه ها و توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ایران طراحی می شود و متشکل از یک دوره 4 ساله آموزش مباحث فوق تخصصی داخلی شامل گوارش، غدد، ریه، نفرولوژی، هماتولوژی و روماتولوژی به علاوه قلب، نورولوژی، مراقبت های ویژه، مسمومین، اورژانس، رادیولوژی و پوست در بخش های بیمارستان و درمانگاه ها است. طول مدت تحصیل در ایران مشابه ترکیه و کانادا و کمتر از اکثر کشورهای اروپایی است. ساعت کار هفتگی در ایران به طور متوسط 83.75 تعیین شده است و از کشورهای اروپایی و امریکا و کانادا بیشتر است. 4 تا 8 سال خدمت در مناطق کم برخوردار برای کسب مجوز کار در شهرهای بزرگتر برای فارغ التحصیلان این رشته در نظر گرفته شده است.
    نتیجه گیری
    آموزش دستیاران در هر رشته تخصصی تحت تاثیر عواملی مختلفی نظیر ظرفیت های اقتصادی هر کشور، نیروی کار و توزیع امکانات است. آموزش متخصصانی که دانش و توانایی های بیشتری دارند و در طول دوران تحصیل فشار زیادی را تحمل نکرده و در نتیجه دچار فرسودگی نشده اند، هدفی چالش برانگیز برای سیاست گذاران امر آموزش پزشکی است.
    کلیدواژگان: آموزش، طب داخلی، ایران، دستیاری
  • محسن شکوهی زاده، امیررضا لیاقت، حسین مرعشی، اعظم میهن دوست، علیرضا عطاران صفحات 81-84
    پیش
    زمینه
    مدیران ارشد بیمارستان جهت مدیریت موثر سازمان خود به اطلاعات صحیح و دقیق در مورد منابع مالی و امکانات نیاز دارند. هدف این مطالعه بررسی خصوصیات آماری سالانه بیماران بستری در یک بیمارستان مرجع در ایران بود.
    روش ها
    در این مطالعه کل بیماران بستری شده در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد در سال 1391 مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های این بیماران شامل سن، جنس و مدت بستری از واحد فناوری اطلاعات و هزینه هر روز بستری از واحد حسابداری بدست آمد و به تفکیک هر بخش در نرم افزار آماری وارد شد. محاسبه هزینه روزانه بستری در هر بخش بر اساس هزینه تخت، هزینه متوسط داروهای مصرفی و خدمات درمانی جانبی (نظیر رادیوگرافی یا فیزیوتراپی) صورت گرفت.
    یافته ها
    در طی سال 1391، 54181 نفر/ بستری (50.3% زن) در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد گزارش شد. میانگین (انحراف معیار) سن بیماران (22.8) 40.6 سال بود. بیشترین تعداد بستری در بخش های مسمومین (7488؛ 13.8%) و اورولوژی (6259؛ 11.6%) بود. میانگین سنی بیماران بستری در بخش های اورژانس داخلی (64.3) و سی سی یو#1 (62) بیشترین بود. بیشترین طول مدت بستری در آی سی یو عفونی با میانگین 493.9 ساعت و کمترین طول مدت بستری در بخش مسمومین با میانگین 53.6 ساعت بود. بیشترین هزینه بستری مربوط به آی سی یو جراحی قلب (41،607،541 ریال) و پس از آن بخش جراحی قلب (23،795،857 ریال) و کمترین هزینه مربوط به بخش های سایکوسوماتیک (1،016،584 ریال) و مسمومین (2،105،944 ریال) بود. بین مدت بستری و هزینه بستری ارتباط معنی داری وجود داشت (0.001>P). همچنین بین سن بیماران و مدت بستری ارتباط معنی دار مستقیمی وجود داشت (0.001>P).
    نتیجه گیری
    ارائه عادلانه خدمات بهداشتی درمانی با بهره گیری از آمارهای دقیق و قابل اعتماد امکان پذیر است. با طراحی پروتکل های بیمارستانی (تجویز منطقی دارو و تعریف زمان ترخیص) برای بیماری های مختلف می توان در جهت به حداکثر رساندن ارائه خدمات بهداشتی - درمانی و کاهش تحمیل هزینه های غیرضروری بر بیماران گام برداشت.
    کلیدواژگان: هزینه های بیمارستان، بخش های بیمارستان، بستری، ایران، مدت بستری
  • سید احمد حیدری یزدی، ناصر وحدتی مشهدیان صفحات 85-87
    پیش
    زمینه
    برنامه ریزی دقیق و فراهم آوردن زمینه های شغلی مناسب برای داروسازان نیازمند شناخت علایق و اهداف شغلی و تحصیلی آنان است. این مطالعه به منظور شناخت اهداف و اولویت های شغلی و تحصیلی دانشجویان داروسازی و عوامل موثر بر آنها انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه بر روی دانشجویان ورودی 1388 تا 1390 دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. افراد مورد مطالعه به پرسش نامه ای شامل خصوصیات دموگرافیک و سوالاتی در مورد اهداف و اولویت های شغلی و تحصیلی خود پاسخ گفتند. تاثیر خصوصیات فردی بر پاسخ ها نیز مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان 150 دانشجو گروه هدف، 65 (43%) نفر به پرسش نامه های ارائه شده پاسخ دادند. از این میان، 36 نفر (55.4%) مرد بودند. میانگین (انحراف معیار) سن پاسخ دهندگان (1.1) 22.0 بود. بیشتر پاسخ دهندگان (44 نفر، 67.7%) اعلام کردند که پس از کسب مدرک عمومی، تمایلی به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر ندارند. در میان گروهی که قصد کسب تخصص داشتند، رشته فارماسیوتیکس محبوب تر بود. 28 نفر (43.1%) از پاسخ دهندگان انجام پژوهش پس از فراغت از تحصیل را از اولویت های خود اعلام کردند. از لحاظ اشتغال، بیشتر پاسخ دهندگان (87.7%) کار در بخش خصوصی را ترجیح دادند و اکثر آنها (80%) درآمد ماهانه بین 1 تا 10 میلیون تومان را برای خود پیش بینی کرداند. بین سن و جنسیت با تمایل برای کسب تخصص و همچنین کار در نهادهای دولتی ارتباط معنی داری وجود نداشت. بین جنسیت و سطح درآمدی مورد انتظار ارتباط معنی داری وجود داشت به طوری که مردان درآمد بیشتری را برای خود پیش بینی کردند (0.03 = P).
    نتیجه گیری
    سیاست گذاران آموزش پزشکی نیاز به شناسایی علائق و اهداف دانشجویان دارند تا بتوانند در طول دوران تحصیل به طور مناسبی به آنها جهت دهی کنند. بررسی علاقه های تحصیلی و شغلی دانشجویان داروسازی در سایر نقاط کشور و با حجم نمونه بالاتر، و ایجاد زیرساخت های مناسب برای انجام فعالیت های تخصصی برای داروسازان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اولویت شغلی، ایران، تحصیل در داروسازی، دانشجویان داروسازی، بخش خصوصی
  • مقاله علمی- ترویجی
  • محمد فرجی راد صفحات 88-90
  • انوش قهرمانی صفحات 95-96
  • فهیمه ثمره محمدیان صفحه 97
  • فاطمه ابراهیمی ثانی صفحات 98-99
  • بوسه ای بر دستان پزشکان
  • رضا رجبیان صفحه 100
  • پل
  • مقاله ادبی-فرهنگی
  • مقاله خبری
  • صفحات 108-109
|
  • Esmat Shahidi, Seyed Hosein Hoseini Zarch, Seyed Hadi Mousavi Mohammadi, Mohammad Asadi, Vahid Roshanravan Pages 60-63
    Background
    Considerable number of medical claims is annually submitted to the disciplinary court of Mashhad Medical Council (MMC) which a part of them are dental malpractice claims. The objective of this study was to analyze these dental claims.
    Methods
    This was a retrospective descriptive-analytical study on dental claims submitted to disciplinary court of MMC during 2006 to 2012. Data including gender of plaintiff, subject of claim, gender of defendant(s), defendants’ field of expertise, the judgment of board of experts and the final verdict were entered into a predesigned checklist.
    Results
    During 7 years, 243 claims were submitted. Plaintiffs were women in 51% of cases, men in 41% of cases and legal entities in 8% of cases. Defendants were men in 81% cases and women in 19% of cases. Eighty-three percent of defendants were general practitioners, 15% were specialists and 2% were denture makers. According to the subject of claims, most were related to endodontic therapy (28%), complications of dental extraction (17%), restorative treatments (13 %) and prosthodontics (11 %). In 10% of cases, claims were about non-clinical issues including advertisement violations and occupational misbehavior. According to the judgment of board of experts, 52% of defendants were acquitted, 22% were sentenced of malpractice and in 12% of cases the plaintiff(s) acquiesced while 11% of cases were archived due to forbearance of the plaintiff. Among the 203 claims against general dentists, 48 cases (24%) and among the 36 claims against specialist dentists, 7 cases (19%) were sentenced of malpractice which were not significantly different (P = 0.4). Among the confirmed dental malpractices, most were related to endodontic therapy (30%).
    Conclusion
    Dentists should consider the possibility of occurring malpractices and to reduce its rate, they should update their professional knowledge and increase their information about legal and criminal issues of their job. Training about legal issues and ethics should be included in the curriculum of dentistry students.
    Keywords: Dentistry, Endodontics, Malpractice, Medical Council
  • Farzaneh Aminoshariati, Ayoub Esmaeilnia, Ahmad Kadkhodaie Pages 64-67
    Background
    Identification of common diseases among villagers according to disease class, age and gender can be an effective aid in training programs and higher level of decision making. The current study was aimed to assess the pattern of frequency of diseases according to international classification of diseases (ICD 10) in an adjutant rural health insurance center of Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all insured villagers visiting an adjutant rural health insurance center in Razavi Khorasan province during 2009 to 2010 who could not access their family physician and need a specialist visit were studied. The patients’ demographic data and initial diagnosis based on ICD10 classification were entered into predesigned software.
    Results
    In this study, 26,999 patients visited the center, of which, 15,671 (58%) were female. According to age groups, lowest number of visits was attributed to patients with 6-12 years of age (n = 835; 3%) and the highest number of visits were related patients with 60 years of age and above (6,015; 22.3%). According to ICD 10, the most frequent diseases were gastrointestinal diseases (13.7 %), musculoskeletal diseases (13.7%) and cardiovascular diseases (11.4%) and the lowest number of disease were genetic and hematologic disorders (1.2%). Among men, musculoskeletal diseases (14.4%) were the most common and gynecological disorders (0.2%) were rare. In women, gynecological diseases (18.6%) were the most frequent and accidents were the lowest number of diseases (0.9%).
    Conclusion
    The findings of this study indicated the need for implementation of surveillance program of non-communicable diseases, identification of risk factors of the diseases, the need for education about lifestyle and maintaining a healthy lifestyle in the rural population and reform of educational curriculum of medical students according to more common diseases.
    Keywords: International Classification of Diseases, Health Insurance, Rural Population
  • Seyed Mostafa Monzavi, Ali Morteza Einy, Amin Abdollahzadeh, Hamid Khosrojerdi Pages 68-72
    Background
    To establish an integrated health system and balanced urban system in a city, controlling the geographical distribution of medical offices is one of the necessities. The objective of this study was to evaluate the frequency and distribution of offices of general physicians and specialists in the city of Mashhad.
    Methods
    In this this study, distribution of physician's offices in the municipality zones of Mashhad was evaluated. Geographical location of physician's offices and demographic characteristics of physicians including gender, general practitioner or specialist, and their specialty were extracted from the databank of Mashhad Medical Council (MMC). The data included physicians registered to the databank up to the beginning of October 2013.
    Results
    In Mashhad, 2,915 physicians (i.e. 45% of registered physicians in MMC) had instituted their private offices. Of these, 1,512 physicians (51.9%) were general practitioners and 1,403 physicians (48.1%) were specialists or subspecialists. Among specialists and subspecialists, gynecologists (15.3%), pediatrics (11.8%) and internists (11.0%) were the most frequent and oncologists (0.2%), occupational medicine specialists (0.2%) and forensics specialists (0.1%) were the lowest in number. Considering the zoning of Mashhad (13 municipality zone), the highest number of private clinics was located in zone#1 (34.9%) and zone#8 (15.6%) and the lowest number was located in zone#12 (0.2 %) and the Samen zone (0.9%) which showed a significant difference among them (P<0.001). Data analysis showed the highest concentration of private clinics in two relatively higher-income zones of Mashhad, particularly around the two main public hospitals (Imam Reza and Ghaem).
    Conclusion
    Up to 8 years ago, vice chancellery for treatment affairs of Mashhad University of Medical Sciences has been controlling the location of private medical offices and has been limiting the licensing in highly crowded zones. Restoring the previous process in collaboration with the MMC and Municipality of Mashhad can help to equilibrate the medical office aggregation, reduce traffic in highly crowded zones and improve citizen's access to physicians.
    Keywords: Delivery of Health Care, Geography, Medical Office, Private Sector, Iran
  • Pages 73-76
    Background
    One of the main tasks of the hospital medical staff is training of patients and their family about the disease, essential tips on how to use drugs and how to prevent recurrence and chronicity of the disease. The objective of this study was to assess patients’ satisfaction about the educational programs provided by nurses and physicians in hospitals of Mashhad.
    Methods
    This was a descriptive analytical study which was conducted in five general hospitals in Mashhad during 2011 o 2012. Subjects were randomly selected from hospitalized patients in internal medicine, surgery, obstetrics and gynecology, pediatrics, cardiology and emergency departments. Data were collected with a researcher-made questionnaire that includes demographic features of patients and questions about patients’ satisfaction with the trainings received during hospital stay and also a standardized patient satisfaction questionnaire (PSQ-18).
    Results
    In this study, 62.2% of patients were women and mean age of all patients was 42.3 ± 16.5. The highest level of satisfaction with the trainings was related to diagnosis (68.6%) and lowest rate of satisfaction with trainings was about the impact of illness on family members (8.1%). Statistical analysis showed an inverse significant relationship between age and degree of satisfaction (P = 0.007). The relationship between patients’ educational level and degree of satisfaction was also inversely significant (P = 0.009). In addition, there was a direct significant correlation between the number of admissions and degree of satisfaction (P = 0.007). The highest level of satisfaction (very high and high) of trainings was found from patients hospitalized in the cardiology (78.4%) and obstetrics and gynecology (57.5%) departments and the lowest level of satisfaction was found from the department of internal medicine (9.2%).
    Conclusion
    The findings of this study ascertain the need for improving the trainings provided to patients. Hence, the hospital authorities with the help of experts in education should provide systematic and complete educational programs for patients to increase patients’ satisfaction and reduce medical costs by reducing the length of hospital stay and preventing frequent hospital admissions.
    Keywords: Education, Hospital Medical Staff, Patient satisfaction
  • Bita Dadpour, Kianoosh Shahraki, Maryam Nemati Pages 77-80
    Background
    Internal Medicine is one of the earliest medical specialties in Iran and thousands of internists have been graduated in this field of medicine from Iranian universities since 1951. In this study, the characteristics of the training program in this field, job duties and income were evaluated and compared with other countries.
    Methods
    Using the Iranian Ministry of Health and Medical Education directive for internal medicine residency training program, the features program, compulsory work hours, income and residency training period were extracted and compared with the rest of the world. Selection of other countries was depended upon data availability.
    Results
    In Iran, the annual capacity for resident admission in internal medicine is about 280 people at 34 universities in the country. Medical doctors can apply for this residency after achieving adequate scores in the Iranian central exam for residency. The training curriculum of internal medicine is devised uniformly for all universities by Iranian Ministry of Health and Medical Education and is consisted of a 4 year training of gastroenterology, endocrinology, nephrology, pulmonary, hematology and rheumatology plus cardiology, neurology, intensive care, poisonings, emergency medicine, radiology and dermatology in hospital departments and continuity clinics. Residency training period in Iran is similar to Turkey and Canada and is lower than most European countries. Weekly working hours in an average has been determined to be 83.75 h that is higher than European countries, Canada and the USA. Four to eight years of medical service in underserved areas have been assigned for Iranian graduates before receiving certification for working in larger cities.
    Conclusion
    Residency training in in each country is affected by different factors such as economic status, work force and distribution of facilities. Training of residents with more knowledge and skills that did not bear remarkable pressure during their study period and thus do not feel emotional exhaustion is a challenging goal for policy makers in medical education.
    Keywords: Education, Internal Medicine, Iran, Residency
  • Mohsen Shokoohizadeh, Amir Reza Liaghat, Hossein Marashi, Azam Mihandoust, Ali Reza Attaran Pages 81-84
    Background
    Senior hospital managers needs to accurate information on the financial resources and facilities to effectively manage their organization. The objective of this study was to investigate the annual statistical characteristics of patients admitted to a referral hospital in Iran.
    Methods
    In this study, all patients admitted to Mashhad Imam Reza Hospital in 2012 were studied. Data including age, gender and length of stay obtained from the informatics unit and daily cost of stay calculated by the accounting unit were entered into a statistical software. The daily cost of hospital stay in each department was calculated based on daily bed charge, the average cost of drugs and ancillary medical services (such as radiography or physiotherapy).
    Results
    During 2012, 54,181 patient/admissions (50.3% female) were reported from Mashhad Imam Reza Hospital. The mean (SD) age of the patients was 40.6 (22.8) years. The highest number of patient/admissions was reported from medical toxicology (7488, 13.8%) and urology (6259; 11.6%) departments. Mean age of patients admitted to internal medicine emergency section and (64.3) and CCU#1 (62) was the highest. The longest duration of hospital stay was found in Infectious disease intensive care unit (ICU) with average of 493.9 hours and the shortest length of stay was noted in medical toxicology department (53.6 hours). The highest cost of hospital stay was related to cardiac surgery ICU ($1,664) followed by cardiac surgery department ($952) and the lowest cost was related to psychosomatic ($41) and medical toxicology ($84) departments. There was a significant correlation between length of stay and hospital costs (P < 0.001). There was also a significant direct correlation between patient's age and length of stay (P < 0.001).
    Conclusions
    Providing equitable health services can be achievable by using precise reliable statistical information. By devising hospital protocols for various diseases (rational drug administration and definition of time to discharge), healthcare maximization and reduction in unnecessary healthcare costs can be achieved.
    Keywords: Hospital Costs, Hospital Departments, Hospitalization, Iran, Length of stay
  • Seyed Ahmad Heydari, Yazdi, Nasser Vahdati, Mashhadian Pages 85-87
    Background
    Precise planning and providing appropriate career field for pharmacists is depended on recognition of their interests and their educational and career goals. This study was designed to identify career and educational goals and preferences of pharmacy students and the effective factors on them.
    Methods
    The study was performed on students of 3rd, 4th and 5th year of pharmacy school, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran. Subjects were answered to predesigned questionnaire containing questions about their demographic characteristics and their educational and career goals and preferences. Impact of demographic characteristics on the responses was also statistically analyzed.
    Results
    Of the 150 pharmacy students as the target, 65 (43%) subjects responded to the questionnaires. Of these, 36 respondents (55.4%) were men. Mean (SD) age of the respondents was 22.0 (1.1). Most of the respondents (n = 44, 67.7%) stated that after achieving PharmD degree, they are not intended to study in postgraduate levels. Among the group who intended to study in pharmacy residencies, pharmaceutical sciences was the most popular field. Twenty-eight respondents (43 %) stated that research after graduation is one of their preferences. In terms of employment, most respondents (87.7%) preferred to work in the private sector and most of them (80%) predicted a monthly income of between 400 and 4000 dollars for themselves. There was no relationship between age and gender with intention for study in pharmacy residency and work in public sector. However, there was a significant relationship between gender and predicted income as men predicted higher incomes for themselves (P=0.03).
    Conclusion
    Policy makers of medical education need to identify students’ interests and goals in order to appropriately guide them during academic years. Exploring pharmacy students’ educational and career interests in other parts of the country and with a larger sample size, and developing the essential infrastructures for pharmacists to provide more specialized services seem inevitable.
    Keywords: Career Choice, Iran, Pharmacy Education, Pharmacy Students, Private Sector
  • Mohammad Faraji, Rad Pages 88-90
  • Kiarash Ghazvini Pages 93-94
  • Anoosh Ghahramani Pages 95-96
  • Fahimeh Samareh, Mohammadian Page 97
  • Fatemeh Ebrahimi Sani Pages 98-99
  • Reza Rajabian Page 100
  • Pages 108-109