فهرست مطالب

سازمان نظام پزشکی مشهد (سیمرغ سپید) - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 67، زمستان 1393)

نشریه سازمان نظام پزشکی مشهد (سیمرغ سپید)
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 67، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مقاله علمی-پژوهشی
  • نگین حسن زاده قناد، فرید جواهر زاده، عباس شجاعی صفحات 126-130
    پیش
    زمینه
    مشهد دومین کلانشهر ایران است که توانمندی های پزشکی، قدمت دانشگاه علوم پزشکی و همچنین وجود سه بیمارستان جنرال فوق تخصصی از جمله زیرساخت های جذب گردشگری سلامت در این شهر است. این پژوهش با هدف بررسی ویژگی ها و توانمندی های گردشگری سلامت در شهر مشهد با در نظر گرفتن مولفه های موثر بر رضایت و انتخاب گردشگران انجام گردید.
    روش ها
    در این پژوهش مقطعی پرسشنامه ای دارای 4 بخش شامل (1) ویژگی های فردی، (2) سوابق گردشگران و علل سفر آنها، (3) میزان رضایت از خدمات و امکانات پزشکی و (4) میزان رضایت از عوامل محیطی سفر در اختیار گردشگران غیرایرانی سلامت که به بیمارستان های اصلی شهر مشهد مراجعه کرده بودند، قرار داده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 100 گردشگر مورد نظرسنجی قرار گرفتند که اکثریت اهل کشور عراق (93%) بودند. اکثر پاسخ دهندگان را مردان (87%) تشکیل دادند. اکثریت افراد (93%) از طریق شرکتهای دولتی و غیردولتی فعال در گردشگری سلامت به مشهد سفر کرده بودند. هدف از سفر بیشتر افراد (64%) استفاده از خدمات پزشکی (جراحی ها، درمان ناباروری و خدمات دندانپزشکی) بود. اکثریت افراد (74%) قیمت مناسب تر خدمات پزشکی را به عنوان عامل اصلی در انتخاب سفر به ایران (مشهد) ذکر کردند. سطح تکریم ارباب رجوع و حسن برخورد از سوی کادر پزشکی در بیشتر موارد (80%)، «متوسط» ارزیابی شد. میزان تبحر کادر پزشکی در 95% موارد «زیاد» و در 5% موارد «خیلی زیاد» ارزیابی شد. میزان مطلوبیت امکانات و تجهیزات مراکز درمانی گردشگری سلامت توسط اکثریت افراد (76%)، «زیاد» معرفی شد. اکثریت شرکت کنندگان (85%)، کیفیت هتل ها و امکانات اقامتی را به میزان «زیاد» مطلوب دانستند. کیفیت امکانات تردد در شهر مشهد توسط بیشتر افراد (61%) «متوسط» اعلام شد.
    نتیجه گیری
    متولیان امر گردشگری سلامت در مشهد برای جذب گردشگر بیشتر و پیشبرد این صنعت، ضمن سعی در حفظ و بهبود کیفیت ارائه خدمات پزشکی، می بایست در جهت ارتقای تکریم ارباب رجوع، افزایش کیفیت خدمات گردشگری و محیطی و همچنین ارائه قیمت های رقابت پذیر با کشورهای منطقه گام بردارند.
    کلیدواژگان: ارائه خدمات درمانی، ایران، مشهد، گردشگری سلامت
  • هانیه چاله کایی، احترام سادات وزیری صفحات 131-134
    پیش
    زمینه
    با توجه به اهمیتی که حرفه مامایی در سلامت جامعه دارد، مطالعه حاضر با هدف شناسایی بخشی از مشکلات حرفه ای ماماهای شاغل در مراکز دولتی و خصوصی صورت گرفته است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به صورت نظرسنجی در سال 1393 انجام شد، پرسش نامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک شرکت کنندگان و سوالاتی در زمینه مشکلات آموزشی، کمبود امکانات یا پرسنل، مسائل فرهنگی، برخورد با مراجعین و مشکلات مربوط به مدیریت و سیاست گذاری مدیران مرکز درمانی، به صورت اتفاقی در اختیار تعدادی از ماماهای شاغل در مراکز دولتی و خصوصی شهر مشهد قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان 90 پرسش نامه ارسال شده، 52 نفر (درصد پاسخگویی: 7/57%) به سوالات مطرح شده در نظرسنجی پاسخ گفتند. میانگین سنی ماماهای شرکت کننده در نظرسنجی 3/5 ± 6/34 سال و میانگین سابقه کاری آنان 4/4 ± 4/8 سال بود. در زمینه مشکلات آموزشی و علمی، «کمبود بازآموزی ها و کارگاه های علمی مدون» (2/44%) و «کمبود دوره های آموزش مهارت عملی» (2/44%) بیشترین مشکل عنوان شده از سوی شرکت کنندگان بود. عدم وجود پرسنل کافی در مرکز (8/78%) رایجترین مشکل ماماها در محیط کار در زمینه پرسنل و امکانات بود. در زمینه مسائل فرهنگی و برخورد مراجعین، اکثریت ماماهای شرکت کننده (8/55%)، از «انتظارات بیش از حد و غیرمعقول از کادر درمانی» شکایت داشتند. رایج ترین مشکلات مطرح شده در خصوص مشکلات مربوط به مدیریت و سیاست گذاری مرکز درمانی شامل «دریافت دستمزد ناکافی» (8/53%) و بدنبال آن «تعداد زیاد شیفت یا ساعات کاری غیرمعقول» (4/40%) بودند.
    نتیجه گیری
    اقدام موثر در جهت رفع مشکلات مطرح شده از سوی ماماها منجر به بهبود رضایتمندی این قشر جامعه پزشکی، و بتبع آن افزایش بازدهی شغلی آنان و بهبود سلامت جامعه خواهد شد.
    کلیدواژگان: مشکلات کاری، مامایی، تعاملات حرفه ای با بیمار، حقوق و مزایا
  • امیرحسین طالبی، سروش احمدی صفحات 135-139
    پیش
    زمینه
    گوشی های همراه هوشمند به عنوان ابزاری با قابلیت های ویژه همچون نرم افزارهای پزشکی، اتصال به اینترنت و امکانات محاسباتی، یاور ارزشمندی برای فعالان جامعه پزشکی هستند. مطالعه حاضر با هدف بررسی نحوه و میزان استفاده ی کارورزان و دستیاران پزشکی از گوشی های همراه هوشمند در حین آموزش و انجام وظایف بالینی انجام شده است.
    روش ها
    این مطالعه به صورت نظرسنجی در آبان ماه 1393 بر روی تعدادی از دستیاران (50 نفر) و کارورزان (47 نفر) دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. از شرکت کنندگان خواسته شد تا به پرسشنامه ای بی نام حاوی سوالاتی در مورد میزان استفاده از هر کدام از کاربردهای گوشی های هوشمند همراه، میزان برقراری تماس کاری از طریق گوشی همراه، و بیشترین ابزارک های پزشکی و غیرپزشکی مورد استفاده پاسخ دهند.
    یافته ها
    میانگین سنی پاسخ دهندگان 0/ 4 ± 9/ 27 سال بود. بر اساس مقیاس لایکرت، رایج ترین کاربردهای گوشی همراه برای دانشجویان و دستیاران پزشکی حاضر در این مطالعه شامل برقراری یا دریافت تماس تلفنی (9/ 1 ± 3/ 4)، ارسال و دریافت پیامک (9/ 1 ± 9/ 3) و استفاده از نرم افزارهای پزشکی و دارویی (1/ 2 ± 6/ 3) بود. در مقایسه کاربردهای گوشی همراه بین دو گروه، میزان استفاده از نرم افزارهای گفتگوی اینترنتی و شبکه های اجتماعی (021 /0 = P)، عکس گرفتن از موضوعات غیرپزشکی (022/ 0 = P) و همچنین بازی و سرگرمی (003/ 0 = P) در کارورزان به طور معنی داری بیشتر از دستیاران بود. در مقابل، عکس گرفتن از بیماران و موضوعات پزشکی به طور معنی داری در دستیاران بیش از کارورزان دیده شد (038/ 0 = P). تعداد تماس های کاری در دستیاران بیشتر از کارورزان و نزدیک به سطح معنی داری بود (059/ 0 = P). پرکاربردترین نرم افزار پزشکی مورد استفاده توسط دستیاران و کارورزان “UpToDate” با 73% بود.
    نتیجه گیری
    کارورزان و دستیاران رشته پزشکی به طور مرتب از گوشی های خود برای تماس، گرفتن عکس و دسترسی به نرم افزارها و وب سایت های علمی پزشکی استفاده می کنند. بایستی آموزشهای لازم درباره استفاده صحیح از این وسایل درزمینه حفظ مطمئن اطلاعات بیماران و رعایت ضروریات محیط های حرفه ای ارائه و ابزارک های معتبر پزشکی معرفی شوند.
    کلیدواژگان: گوشی های همراه، صلاحیت بالینی، اینترنت، کارورزی و دستیاری، ابزارهای انفورماتیک پزشکی
  • رویا راعی فرد، هدا عزیزی صفحات 140-145
    پیش
    زمینه
    توزیع نامتعادل پذیرش دانشجوی رشته پزشکی و همچنین عدم توازن در توزیع نیروی انسانی و مشکلات اشتغال آنها از دشواری های نظام سلامت محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان پذیرش رشته پزشکی دانشکده های پزشکی کشور در سال 1393 بر اساس تقسیمات کشور و همچنین منطقه بندی کلان حوزه آموزش سلامت است.
    روش ها
    پژوهش حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از اطلاعات دفترچه انتخاب رشته آزمون به ورود به دانشگاه های کشور در سال 1393 به تفکیک دانشگاه آزاد، سراسری، پردیس خودگردان برمبنای استان و شهرستان ها صورت پذیرفت. جمعیت هر استان با توجه به سرشماری سال 1390 استخراج گردید. میزان پذیرش دانشجو در شهرستان ها و استانها بررسی و سرانه پذیرش رشته پزشکی به جمعیت در دو تقسیم بندی استانی و مناطق ده گانه کلان حوزه آموزش سلامت مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دانشکده های پزشکی در 49 شهرستان از 31 استان کشور، مشغول تربیت دانشجویان پزشکی هستند. در مجموع، ظرفیت پذیرش رشته پزشکی در سال 1393، 4589 نفر بود که با در نظر گرفتن جمعیت 75.130.000 نفری کشور، بیانگر سرانه پذیرش رشته پزشکی (میزان پذیرش در هر هزار نفر جمعیت) معادل 061/0 بود. با در نظر گفتن جمعیت هر استان، سرانه پذیرش رشته پزشکی در استان های سمنان (246/0)، خراسان جنوبی (156/0) و یزد (126/0) بیشترین و در استان های البرز (013/0)، خراسان شمالی (023/0) و قزوین (033/0) کمترین بود. بر مبنای مناطق دهگانه کلان حوزه آموزش سلامت، سرانه پذیرش رشته پزشکی در منطقه 1 بیشترین (079/0) و در منطقه 4 کمترین (041/0) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه اینکه در حال حاضر در هر 31 استان کشور، زیرساخت دانشکده های پزشکی وجود دارد و از سوی دیگر کشور به نیروی پزشک بیشتر تا رسیدن به میانگین جهانی نیاز دارد؛ ضرروی به نظر می رسد، ضمن حفظ ظرفیت پذیرش در مناطق با سرانه پذیرش بالاتر، ظرفیت پذیرش رشته پزشکی در استان ها و مناطقی که از میانگین سرانه پذیرش کشوری پایین تر هستند، افزایش یابد.
    کلیدواژگان: پذیرش، ایران، آموزش پزشکی، دانشکده های پزشکی
  • علیرضا عطاران صفحات 146-150
    پیش
    زمینه
    نحوه ارائه خدمات دارویی و ملزومات مصرفی یکی از مهمترین عوامل تعیین کیفیت خدمات درمانی ارائه شده در بیمارستان هاست. در این مطالعه، سعی شده است معضل عدم مدیریت صحیح تهیه، تدارک، انبارش و توزیع ملزومات مصرفی بیمارستانها پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت با دید فرایندنگر مورد کاوش و آسیب شناسی قرار گرفته و راهکارهای علمی وکاربردی ارائه گردد.
    روش ها
    در این مطالعه کیفی - توصیفی، جهت شناسایی عوامل موثر بر تامین نامنظم ملزومات مصرفی بیماران، 5 جلسه هم اندیشی با حضور 25-20 نفر از سرپرستاران اتاق های عمل بیمارستان های دانشگاهی مشهد و کارشناسان مربوطه تشکیل شد. در پایان 160 نفر ساعت کاری در طی این جلسات، مشکلات و عوامل موثر بر آنها توسط شرکت کنندگان، مورد بحث و آسیب شناسی قرار گرفت، و بعلاوه راهکارهای لازم برای رفع مشکلات مطرح گردید.
    یافته ها
    برای تامین ملزومات مصرفی بیماران بستری فرایندی به این شرح پیشنهاد شد: 1. ویزیت و درخواست کالا توسط پزشک معالج 2. تنظیم و تایید درخواست کالای مورد نیاز توسط سرپرستار بخش بستری کننده بیمار 3. ارسال درخواست به مسئول فنی ملزومات مصرفی بیمارستان 4. هماهنگی مسئول فنی ملزومات مصرفی با مسئول کارپردازی بیمارستان در مورد تهیه کالا 5. تهیه و تحویل کالا توسط کارپرداز به انبار ملزومات مصرفی با تطبیق کالای ورودی با کالای درخواستی توسط مسئول فنی ملزومات مصرفی 6. شارژ کالا از انبار ملزومات مصرفی به حساب سرپرستار اتاق عمل 7. شارژ کالای مصرفی از حساب سرپرستار به حساب بیمار 8. تایید فاکتور ملزومات مصرفی بیمارتوسط پزشک معالج، پرستار سیرکولر و اسکراب و سرپرستار بخش 9. پرداخت فاکتور شرکت تاییدشده 10. برگشت خوردن کالاهای مازاد.
    نتیجه گیری
    از مهمترین مولفه های موثر بر تامین بهینه ملزومات مصرفی در بیمارستان ها جلوگیری از هدرروی منابع مالی و تجهیزات و همچنین تامین کالاهای پزشکی با مناسب ترین قیمت است. برای این منظور علاوه بر نظارت دقیق مدیران بیمارستان، نیاز به یک فرایند بهینه است تا تامین حداکثری کالاها و تجهیزات و شارژ مجدد آنها را نظام مند کند.
    کلیدواژگان: هزینه های بیمارستان، خدمات متمرکز بیمارستان، تجهیزات بیمارستانی، ایران، طرح تحول سلامت
  • غلامحسن خدایی، فرزانه امین الشریعتی، ایوب اسماعیل نیا صفحات 151-153
    پیش
    زمینه
    مراکز معین بیمه روستایی با هدف راهنمایی و خدمت رسانی به بیمه شدگان روستایی در شهرها ایجاد شده اند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی علل مراجعه بیمه شدگان روستایی به مرکز معین بیمه روستایی استان خراسان رضوی در طی سالهای 1388 و 1389 بود.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی، خصوصیات فردی و علل مراجعه روستاییانی که در سالهای 1388 و 1389 به مرکز معین بیمه روستایی استان خراسان رضوی مراجعه نموده بودند، از نرم افزار پذیرش بیماران استخراج و مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    درطی 2 سال،69580 نفر به مرکز معین بیمه روستایی مراجعه نمودند که بیش از نیمی از آنها (54%) زن بودند. از این تعداد، اکثریت افراد (30826 نفر، 3/ 44%) کسانی بودند که علی رغم رعایت کردن نظام ارجاع و داشتن مهر ارجاع پزشک خانواده خود بدلیل عدم پذیرش توسط سطح 2، مجبور به مراجعه به پزشک خانواده مستقر در مرکز معین بیمه روستایی جهت مهر زدن مجدد برگه بعدی دفترچه بیمه خود شده بودند. در مرتبه بعد، افرادی قرار گرفتند که جهت مراجعه به متخصص و ممهور نمودن دفترچه خود خارج از سیستم ارجاع مراجعه نموده بودند (20971 نفر، 1/ 30%). 5020 نفر از بیماران (2/ 7%) افرادی بودند که در زمان حضور در شهر نیاز به بستری در بیمارستان پیدا کرده بودند و نیاز به مهر ارجاع داشتند. 902 بیمار (3/ 1%) نیز به درخواست و طبق نگرش خودشان برای دریافت مهر جهت بستری شدن در بیمارستان مراجعه کرده بودند که پس از بررسی بیشتر جهت درمان سطح 1 راهنمایی یا به متخصص مربوطه معرفی شدند. 226 بیمار (3/ 0%) نیز در وهله اول تنها به خدمات سطح 1 نیاز داشتند.
    نتیجه گیری
    جهت کاهش مواردی که برخلاف نظام ارجاع توسط سطح 2 پذیرش نمی شوند، اطلاع رسانی دقیق، آموزش و هماهنگی های درون بخشی و بین بخشی ضروری است. برای کاهش مراجعات غیرضروری روستاییان به متخصصین نیز آموزش و آگاهی رسانی به بیمه شدگان روستایی درمورد نظام ارجاع و نحوه صحیح استفاده از دفترچه بیمه لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بیمه سلامت، ارجاع و مشاوره، جمعیت روستایی
  • مقاله علمی-ترویجی
  • فرحزاد جباری آزاد صفحات 154-156
  • فرزاد امیدی کاشانی صفحات 157-159
  • کاربرد لیزر در دندانپزشکی
    جواد سرآبادانی صفحات 161-162
  • رامین خامنه باقری صفحات 163-165
  • بوسه ای بر دستان پزشکان
  • یاد یاران
  • راه بزرگان
  • گفتگو با استاد گرامی، آقای دکتر خسرو نوربخش / رابطه بین پزشک و بیمار یک رابطه انسانی والا و مقدس است
    صفحات 171-172
  • مقاله خبری
  • مشاوره تخصصی
  • محمدحسن جوکار صفحات 175-176
  • پل
  • مقاله خبری
  • صفحات 182-183
|
  • Negin Hasanzadeh Ghanad, Farid Javaherzadeh, Abbas Shojaei Pages 126-130
    Background
    Mashhad is the second largest metropolitan in Iran which its medical capacities, established medical academic background and three specialized general hospitals are some of the infrastructures of health tourism in this city. This study aimed to evaluate the features and capabilities of health tourism in the city of Mashhad, with regards to the effective variables on satisfaction and selection of health tourists.
    Methods
    In this cross-sectional study, a 4-part questionnaire consisting of (1) demographic characteristics, (2) tourists’ past history and purpose of travel (3) satisfaction with medical services and facilities (4) satisfaction towards environmental factors of travel, was given to non-Iranian health tourists visiting the main hospitals in Mashhad.
    Results
    In this study, 100 tourists were surveyed which the majority of them were from Iraq (93%). Most respondents (87%) were men. The majority of respondents (93%) traveled to Mashhad by public and private medtourism companies. The purpose of the travel for most respondents (64%) was use of medical care (surgery, infertility treatment and dental care). The majority of respondents (74%) stated reasonable costs as the main factor in choosing Iran (Mashhad) for the destination of health tourism. Reverence and well treatment provided by medical staff was evaluated as "average" in most cases (80%). The competence and proficiency of medical staff was assessed "high" in 95% of cases and "very high" in the remaining 5%. The quality of medical equipment in medical tourism provider centers was found to be "high" by the majority of respondents (76%). The majority of participants (85%) expressed the quality of hotels and accommodation services as "high". Quality of transport facilities in the city of Mashhad was assessed as "average" by most of the respondents (61%).
    Conclusion
    In order to attract more health tourists and promote this industry, health tourism in-charges in Mashhad, in addition to trying to maintain and improve the quality of medical services, should move towards the improvement of reverence and well treatment to patients, increase the quality of touristic services and environmental factors as well as offering competitive prices lower than the region.
    Keywords: Delivery of Health Care, Iran, Mashhad, Medical Tourism
  • Hanieh Chalekayi, Ehteramsadat Vaziri Pages 131-134
    Background
    Considering the importance of midwifery for the health of the community, this study was performed to identify some of the career problems of midwives in private and public institutions.
    Methods
    In this descriptive analytical study which was conducted as a survey in 2014, a questionnaire containing demographic information of respondents and questions related to educational problems, lack of resources or personnel, cultural issues, problems with dealing with patients and problems related to management and policy of treatment centers, was given randomly to midwives working in private and public institutions in the city of Mashhad, Iran.
    Results
    From 90 questionnaires sent, 52 individuals responded (response rate: 57.7%) to the survey questions. The mean age of participants in the survey was 34.6 ± 5.4 years and their mean of work experience was 8.4 ± 4.4 years. The most emphasized educational problems were "lack of scientific workshops and CME courses" (44.2%) and "lack of practical skills training courses" (44.2%). Considering personnel number and facilities, "lack of adequate number of personnel in the center" (78.8%) was the most common problem posed by the respondents. About cultural issues and problems with dealing with patients, the majority of participants (55.8%) complained of "excessive and unreasonable expectations from the medical staff". The most common problems related to management and policy of treatment centers included "low income" (53.8%), followed by "high number of shifts and irrational working hours" (40.4%).
    Conclusion
    Effective measures to resolve issues posed by the midwives in this study may improve the satisfaction of this class of the medical community and can consequently increase job efficiency and improve the public health.
    Keywords: Career Problems, Midwifery, Professional, Patient Relations, Salaries, Fringe Benefits
  • Amir Hossein Talebi, Soroush Ahmadi Pages 135-139
    Background
    Smartphones as tools having special features such as medical software, connection to the internet and computing capabilities, are valuable assistants to healthcare providers. The objective of this study was to evaluate the purpose and rate of use of smartphones by medical interns and residents during training and clinical practice.
    Methods
    This was a survey conducted in 2014 on a number of interns (47 person) and residents (50 Persons) studying in Mashhad University of Medical Sciences. Participants were asked to answer to a nameless questionnaire consisting of questions on the rate of use of smartphone apps, rate of work-related phone calls via smartphones, and the most commonly used medical and non-medical apps.
    Results
    The mean age of responders was 27.9 ± 4.0 years. According to Likert scale, the most popular use of smartphone for both interns and residents participating in this survey included making or receiving calls (4.3 ± 1.9), sending or receiving text messages (3.9 ± 1.9) and use of medical and pharmaceutical software. Comparing the use of smartphones between the two groups; the use of web chat and social network software (P=0.021), taking photo from non-medical subjects (P=0.022) and playing games (P=0.003) was significantly higher among interns than residents. Conversely, taking photo of patients and medical subjects was significantly more common in residents compared to interns (P=0.038). The number of work-related phone calls was higher by residents compared to interns, and the difference was close to the level of significance (P=0.059). The most frequently used app among residents and interns was “UpToDate” (73%).
    Conclusion
    Residents and Interns use their smartphones on a daily basis during clinical practice for making contacts, taking photos and accessing to medical software and websites. Necessary guidance on the proper use of these devices pertinent to safe preservation of patient's information, and restrictions on the use of these devices in certain clinical settings should be provided. In addition, advice is needed on the validity and reliability of medical apps and websites.
    Keywords: Cell Phones, Clinical Competence, Internet, Internship, Residency, Medical Informatics Applications
  • Roya Raeefard, Hoda Azizi Pages 140-145
    Background
    Unbalanced distribution of medical student admission, inequities in the distribution of manpower and employment problems are among the difficulties of each health system. The aim of this study was to evaluate the number of admissions of Iranian medical schools in 2014 according to the country divisions, as well as macro-zoning for medical education.
    Methods
    This descriptive analytical study was performed by using the information of field selection booklet of university entrance exam in Iran in 2014. The information was separated by Azad or Public Universities or private campus admissions for each province and city. The population of each province was extracted from the national census of 2011. The number of admissions in each city and province was extracted and the admission per capita of each province and each medical education macro-zone was calculated.
    Results
    Iranian medical schools are established in 49 cities of 31 provinces to train medical students. The overall capacity of medical student admission in 2014 was 4589 individuals, which with regards to the country population of 75,130,000 people represents admission per capita of medicine (admission per thousand population) to be 0.061. Considering the population of each province, the highest admission per capita of medicine was in Semnan (0.246), Southern Khorasan (0.156) and Yazd (0.126) provinces and the lowest was in Alborz (0.013), Northern Khorasan (0.023) and Qazvin (0.033) provinces. Based on the ten macro-zones for medical education, the highest admission per capita was in the macro-zone 1 (0.079) and the lowest was in macro-zone 4 (0.041).
    Conclusion
    Given that infrastructures of medical schools are currently established in all 31 provinces of Iran, and moreover, more physicians are needed to reach the world average of physician workforce, it appears necessary that while the admission capacity of the zones with higher admission per capita is maintained, the admission of medical schools in the provinces and macro-zones with admission per capita of lower than the national average should be increased.
    Keywords: Admission, Iran, Medical Education, Medical Schools
  • Ali Reza Attaran Pages 146-150
    Background
    Effective delivery of medicines and supplies is one of the most important determinants of quality of healthcare provided in hospitals. This study was designed: (1) to delineate the problems of management in provision, procurement, storage and distribution of supplies in hospitals after implementation of the health system reform project in Iran, (2) to explore the pitfalls in this process and (3) to provide scientific and practical solutions.
    Methods
    In this qualitative - descriptive study, in order to identify the effective factors on irregular provision of supplies in hospitals, five brainstorming sessions attended by 20-25 head nurses (supervisors) of operating rooms of 6 university hospitals in Mashhad and relevant experts was held. At the end of 160 person-working hours during the meetings, the problems and the effective factors on them were discussed by the participants, and in addition, solutions to resolve the problems were raised.
    Results
    For providing suitable supplies for patients in the hospitals, the following process was proposed: 1. Visiting the patient by treating physician and requesting the necessary supplies by the physician, 2. Setting up and confirming the request for the required supplies by the department supervisor, 3. Sending the request to the technical in-charge for hospital supplies, 4. Coordinating between technical in-charge for hospital supplies and the supplier of the hospital, 5. Provision and delivery of supplies by the supplier of the hospital to the supplies warehouse together with matching the entry products with requested product by the technical in-charge for hospital supplies, 6. Charging the product to the account of the department supervisor, 7. Charging the supplies from the account of the supervisor to the account of the patient 8. Confirming the invoices of the supplies by the treating physician, the supervisor, and circular and scrub nurses, 9. Disbursement of the approved invoices, 10. Sending back the surplus supplies
    Conclusion
    Preventing the wastage of financial resources and facilities as well as providing medical supplies with the best price are of the most important factors effective on the appropriate provision of supplies in hospitals. To this end, in addition to regular monitoring by hospital administrators, an optimized process which helps to systematize the provision and recharging of supplies and equipment is needed.
    Keywords: Hospital Costs, Centralized Hospital Services, Hospital Equipment, Supplies, Iran
  • Gholam Hasan Khodaei, Farzaneh Aminoshariati, Ayoub Esmaeilnia Pages 151-153
    Background
    Adjutant rural health insurance centers (ARHIC) are established with the aim of guiding and serving the rural insured persons in the cities of Iran. The aim of this study was to investigate the reasons for visiting ARHIC of Razavi Khorasan province by rural patients during 2009 and 2010.
    Methods
    In this descriptive study, demographic features and reasons of villagers who visited Razavi Khorazan province ARHIC in the years 2009 and 2010 were extracted from admission software and were analyzed.
    Results
    During the 2 years, 69,580 individuals visited the Razavi Khorasan ARHIC which over half of them (54%) were women. The majority of individuals (30826, 44.3%) were those who despite compliance to the referral system and having referral stamp were not admitted by 2nd level of medical care providers and so they had to come for having a second stamp in their insurance booklets. In the next rank, there were individuals (20971, 30.1%) who, against referral system codes, came for receiving referral stamp to be able to be visited by specialists. For 5020 patients (7.2%) admission to hospital became necessary while travelling to the city and so they needed the referral stamp on their insurance booklets. 902 patients (0.3%) come to receive the referral stamp as they thought they needed to be admitted to hospitals, while after further evaluation they were guided to 1st or 2nd level of medical care without needing to be hospitalized. 226 patients (0.3%) primarily needed to only 1st level of medical care.
    Conclusion
    In order to reduce cases which against referral system codes, are not admitted by 2nd level of medical care providers; raising awareness, educational programs and intra and extra-sectorial cooperation are necessary. To reduce unnecessary visits of villagers to specialists, education and building awareness on how the referral system works and how health insurance booklets should be used is necessary for the insured persons in rural areas.
    Keywords: Health Insurance, Referral, Consultation, Rural Population
  • Farahzad Jabbari Azad Pages 154-156
  • Farzad Omidi Kashani Pages 157-159
  • Laser Applications in Dentistry
    Javad Sarabadani Pages 161-162
  • Ramin Khameneh Bagheri Pages 163-165
  • Mohammad Hassan Jokar Pages 175-176
  • Mohammad Hatami Page 177
  • Pages 182-183