فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 11 (پاییز 1394)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 11 (پاییز 1394)

  • 140 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مولایی صفحه 1
    آزادی یکی از نیاز ها و حقوق اولیه انسان می باشد و برای آن تعاریف و تعابیر مختلفی ارائه شده است. آزادی را می توان به آزادی طبیعی (فطری)، اجتماعی و معنوی تقسیم کرد و انواع آن را در جوامع مدنی بر این مبنا تبیین نمود. در این مقاله انواع آزادی از دیدگاه و سیره ی امام علی (ع) در نهج البلاغه به عنوان حقوق مسلم مردم در یک حکومت اسلامی مورد بررسی قرار می گیرد و می تواند معیار مناسب برای کشورهای اسلامی باشد. نتایج تحقیق بیانگر آن است که امام علی (ع) انواع آزادی مشروع را در گفتار و عمل برای همه مردم تحت قلمرو حکومت خود به رسمیت می شناخت و از آن حمایت می کرد. آن حضرت معتقد بود که انسان باید در مقام فکر و اراده و عمل، آزادی و استقلال داشته باشد و آزادی فردی را تا زمانی که به مصلحت اجتماع آسیب نرساند، مورد تاکید قرار می داد. آن حضرت سعی داشت با مخالفان خود از طریق روشنگری و منطق و با رفتار احترام آمیز مواجه شود و چنین روشی را سنت پیامبر اسلام (ص) در مواجه با مخالفان قلمداد می کرد.
    کلیدواژگان: آزادی، حکومت اسلامی، امام علی (ع)، نهج البلاغه
  • مرتضی قائمی، فائزه صاعد انور صفحه 17
    امام علی (ع) در خطبه ی یکصد و یازدهم نهج البلاغه، بسیاری از صنایع ادبی و تمهیدات زبانی را هنرمندانه به خدمت گرفته است. یکی از شیوه های سبک ساز ایشان، استفاده ی گسترده از ساخت های همپایه است. امام (ع) روش های مختلفی، از جمله تقویت موسیقی و آهنگ کلام و تاکید بر سخنان، با هدف انتقال پیام های خود، از این ساخت ها استفاده نموده است. ساخت های همپایه در این خطبه، دو سازه ای، سه سازه ای و زنجیره ای است. این ساخت های همپایه شامل: جمله های اسمیه، جمله های فعلیه و اجزای جمله است که از لحاظ معنایی دارای روابط مختلفی مانند تضاد، ترادف، بیان علت، تناوب و توالی است. در این پژوهش تلاش شده است به روش تحلیلی-توصیفی، انواع ساخت های همپایه در ابعاد گوناگون نحوی و ارتباط آن با حوزه های بلاغی، موسیقایی و محتوایی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ساخت های همپایه، سبک شناسی، خطبه، نهج البلاغه
  • سیامک ظفری زاده، محمد خاقانی اصفهانی صفحه 35
    بر اساس نظریه ی بینامتنیت هر متن ادبی، آگاه یا ناخودآگاه، زایش و باز خوانشی از آثار ادبی پیش از خود یا معاصر با خود است. نهج البلاغه از هنگام ظهور تاکنون [بعد از قرآن کریم] همواره به عنوان یکی از منابع مهم و کلیدی ادبای عرب و ایران به شمار می رود. در این میان الگوپذیری شاعران کلاسیک سرای ایرانی از سخنان و مفاهیم ارزشمند امیر مومنان (ع)، برجسته تر است، به گونه ای که انواع بینامتنیت نهج البلاغه در بسیاری از سروده های کلاسیک فارسی، به وضوح قابل رویت می باشد. هدف پژوهش حاضر شناخت، معرفی و بیان میزان بینامتنیت کلام امام (ع) در الفاظ و مضامین اشعار کلاسیک فارسی است؛ این تحقق به روش توصیفی - تحلیلی و با استقراء الفاظ و مضامین گهربار نهج البلاغه در اشعار برجسته ترین شاعران ادب فارسی صورت پذیرفته است. با تحلیل و بررسی روند بینامتنیت در اشعار موردنظر (متن حاضر) و نهج البلاغه (متن غایب) درمی یابیم که گونه های بینامتنیت به صورت واژگانی و مضمونی و گزارشی و روابط بینامتنی میان متن حاضر و غایب به صورت نفی جزیی، نفی متوازی، نفی کلی، تجلی یافته است. شایان ذکر است که بینامتنیت مضمونی از میان انواع بینامتنی و نفی متوازی از میان روابط بینامتنی، در شیوه ی نگارش اشعار بررسی شده، از انواع دیگر، از بسامد بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، نهج البلاغه، امام علی (ع)، شعر کلاسیک فارسی
  • سیدمهدی مسبوق، شهرام دلشاد صفحه 55
    نهج البلاغه دربردارنده ی حکایت های زیادی است و این حکایت ها بیشتر تاریخی می باشند. قدر مسلم هدف امام (ع) در نهج البلاغه حکایت گویی نیست و حکایت ابزاری است برای بیان مسائلی از قبیل امور عقیدتی، سیاسی و نظامی. بنابراین ایشان در روایت به تطویل سخن نمی گویند و به دنبال شرح و تفصیل حوادث رخ داده نیستند.
    با تکیه بر مولفه های نقد جدید در ادبیات داستانی، همگونی ها و مانندگی های بسیاری بین حکایت های نهج البلاغه با گونه ی ادبی مدرن یعنی داستانک می یابیم که از آن به عنوان کمینه گرایی یا مینی مالیسم یاد می شود. جستار حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر عناصر داستانک به بررسی حکایت حمله ی لشکریان معاویه به شهر انبار که در خطبه جهاد آمده می پردازد. برآیند پژوهش نشان می دهد که این حکایت از بیش تر مولفه های داستانک برخوردار است و همگونی های بسیاری با شاخصه های این نوع ادبی جدید دارد و از جهت تکنیک های داستان نویسی ممتاز است و در زمره ی داستانک های مینی مالیستی جای می گیرد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، حکایت، مینی مالیسم، داستانک
  • حمیدرضا خسروآبادی، بهروز رضایی منش صفحه 67
    توجه به موضوع تصمیم گیری اخلاقی با توجه به اهمیت دو موضوع تصمیم گیری و اخلاق در زمینه دانش مدیریت، هر روز رشد بیشتری پیدا می کند و امروزه اندیشمندان علم مدیریت به این باور رسیده اند که مدیران در هنگام اخذ تصمیمات، باید مولفه های اخلاقی را نیز مدنظر قرار دهند؛ اما مساله ای که وجود دارد آن است که چه تصمیمی، اخلاقی محسوب می شود. در این پژوهش تلاش شده است الگویی از تصمیم گیری اخلاقی مدیران، مبتنی بر آموزه های کتاب شریف نهج البلاغه ارائه شود. بدین منظور از استراتژی پژوهشی داده بنیاد استفاده گردیده است و حاصل امر، استخراج 641 گزاره، 50 مفهوم و 14 مقوله بوده است. در این راستا ابتدا تک تک گزاره های نهج البلاغه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و سپس مفاهیم کلیدی استخراج گردیده است. در گام بعد، مقوله های تحقیق، متشکل از مفاهیم مستخرج قبلی، مورد شناسایی قرار گرفته و در سه نوع محوری، اصلی و زمینه ساز دسته بندی گردیده اند. برخی از مهم ترین مولفه های شناسایی شده عبارت اند از: التزام به حق، عدالت، حسن تدبیر، فهم و ادراک صحیح، محوریت منافع و مصالح عامه، صداقت و امانت داری. مقوله های شناسایی شده، معیارهای الگوی تصمیم گیری اخلاقی مبتنی بر نهج البلاغه به شمار آمده و الگوی نهایی تحقیق را تشکیل داده است.
    کلیدواژگان: الگوی تصمیم گیری، تصمیم گیری اخلاقی، آموزه های نهج البلاغه، مدیران
  • علی حاجی خانی، علی بیدسرخی صفحه 95
    یکی از شبهاتی که توسط برخی تشکیک کنندگان درباره ی نهج البلاغه مطرح گردیده است، شبهه ی وجود دقت وصف و غرابت در تصویر در خطبه های 155، 165 و 185 مربوط به توصیف خفاش، طاووس، مورچه و ملخ می باشد، به نحوی که در این خصوص بیان داشته اند در آثار اولیه ی عربی و اسلامی هیچ گونه اثری از وجود دقت وصف و غرابت در تصویر وجود نداشته و این گونه توصیفات از طریق ترجمه ی کتاب های یونانی، فارسی ونظیر آن به زبان عربی رایج گردیده است و بر این مبنا مدعی جعل این خطبه ها توسط سید رضی (ره) شده اند. مقاله ی پیش رو درصدد است ضمن تحلیل محتوایی خطبه های مذکور، با ذکر توصیفات دقیق در آیات قرآن کریم و احادیث رسول خدا (ص) و بیان شواهدی از وجود دقت وصف در ادبیات جاهلی و مقارنت کلامی بین آنها و خطبه های مذکور، بی اساس بودن شبهه مذکور را اثبات نماید.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، دقت وصف، غرابت تصویر، شبهه
  • باقر ریاحی مهر، سید عیسی مسترحمی صفحه 115
    عقلا در مفاهمه خود، شرایط و فضای زمانی و مکانی را در نظر می گیرند، لذا درک کامل این مفاهمات، فارغ از این مساله، امری مشکل و در برخی موارد غیرممکن است. دریافت مفاهیم نهج البلاغه نیز بدون توجه به فضا و موقعیت های صدور کلام امیرالمومنین (ع)، دریافتی ناقص خواهد بود. دانستن فضای صدور کلام امام علی (ع) سبب درک مفهوم و مصداق کلمات به کاررفته در سخنان آن حضرت، برطرف شدن ابهام و یافتن پاسخ برخی شبهات وارده به متن نهج البلاغه و نیز کشف مطابقت سخنان حضرت با مقتضای حال مخاطبان آن می شود. از سوی دیگر می توان شخصیت امیرالمومنین (ع) و معاصران ایشان را از این رهگذر شناخت و شیوه ی تربیتی و حکومتی آن حضرت را با فهم فضای صدور عبارات این کتاب شریف ممکن ساخت. بخش عمده ای از فضای صدور نهج البلاغه را می توان با تحلیل متن نهج البلاغه، مراجعه به مسانید و مصادر این کتاب و بهره گیری از برخی منابع حدیثی و تاریخی به دست آورد.
    کلیدواژگان: حضرت علی (ع)، نهج البلاغه، فضای صدور، شان صدور، اسباب صدور
|
  • Mohammad Mowlaei Page 1
    Freedom is one of the human primary needs and rights and it has various definitions. Freedom can be divided into natural, social and spiritual and it is used in civil societies with different interpretations. The present article aims at studing different kinds of freedoms in an Islamic governance in Imam Ali's opinions and it can be a suitable norm and pattern for nowadays Islamic countries. The result of article is that there have been different kinds of freedoms in Imam Ali's governance which are existed in nowadays civil societies. Imam Ali believed that any human being should be freedom and independence in his thoughts, will and action. He protected the lawful different freedoms of people unless they are harmful to society. He tried to meet with his opponents logically and has a respectable behavior with them as like as the messenger of Islam.
    Keywords: Freedom, Imam Ali, Islamic Governance, Nahj, al, balaghe
  • Morteza Ghaemi, Faeze Saed Anvar Page 17
    Imam Ali(peace be upon him) has used many figures of speech and literary devices in 111 sermon of Nahj-al-balaghe. One of his stylistic methods is the use of parallel structures. Parallel structures are made up parallel forms connected by coordinate conjunctions and take an identical syntactic role. He has used these structures for various reasons such as strengthening tone and music of his speech and emphasis. Most structures in this sermon include bi-structures and some consist of chain structures. Parallel structures in this sermon include noun clause, verb clauses, and conditional sentences which semantically have relationships such as contradiction, synonymy, cause and effect and sequence. Moreover, this sermon has eloquent and musical parallel. This paper is to investigate different forms of parallel structures in different syntactic aspects and their relationship with eloquent, musical, and lexical areas.
    Keywords: parallel structures, aesthetic criticism, 111 sermon of Nahj, al, balaghe
  • Siyamak Zafarizadeh, Mohammad Khaghani Esfahani Page 35
    According to the theory intertextuality, every literary text, aware or not aware, procreation or readout from his contemporary literary works or before. Nahj-al-balaghe, Since the rise so far, [after the Quran] aways, is considered as one of the key and sources for Arab and Iranian literati. while the classical Iranian poets modling from the valuable words and concepts of Amir of believers is More prominent. so that the kinds intertextuality of Nahj-al-balaghe in many Persian poems, is visible clearly. The aim of this study is to identify, introduce and explain the word intertextuality Imam in the words and concepts of classical Persian poetry. The realization was done by descriptive analytical method, and by induction eloquent the valuable words and concepts of Nahj-al-balaghe in the poetrys of the most prominent Iranian poets. By analysis and study of Process intertextuality in these poetry (the text present) and Nahj-al-balaghe (the text missing) we find that the kinds intertextuality was came In the form Intertextual in words of content and reports, and intertextual relations in In the form partial negation, negation and rejection of parallel or general. It should be noted that the intertextual content, and the negation of the parallel of intertextual relations, in the style of writing poems studied, the other, is more pronounced.
    Keywords: intertextuality, Nahj, al, balaghe, Imam Ali, classical Persian poetry
  • Seyedmehdi Masbogh, Shahram Delshad Page 55
    Nahj-al-balaghe contains many anecdotes and this story more are historically. Undoubtedly, the Imam (as) in Nahj-al-balaghe not storytelling It represents a means of expression issues such as the ideological, political and military. So he does not like long tradition and is followed by elaboration events. Relying on new cash component of fiction, assimilation and many similarities between the story of the Nahj-al-balaghe with modern literary types that we Stories Which is known as the minimum orientation or minimalism. In the present research with descriptive analytical approach based on the Stories of a beautiful story of Nahj-al-balaghe al-Jihad in the sermon explains. The result of this study shows that although this story has all the elements of the story but most of them have been and like many of the indicators of this new literary genre the technique of writing is excellent and is among the minimalist stories.
    Keywords: Nahj, al, balaghe, Story, Minimalism, Very short story
  • Hamidreza Khosroabadi, Behroz Rezaeemanesh Page 67
    Attention to the Ethical decision making with regard to the importance of decision making and ethics in the field of management, is growing every day and nowadays management science intellectuals have believed that managers in decisions making time must also consider ethical criteria. But the issue is that what decision is considered ethical. In this research, efforts have been made that present a model of ethical decision making of managers based on Nahj-al-balaghe Teachings will be presented. For this purpose, used from Grounded Theory Method and finally identified 641 Propositions, 50 concepts and 14 categories. In this regard, first all the propositions of Nahj-al-balaghe are examined and then the key concepts have been extracted. In next step, the research categories consisting of the concepts confronted earlier, have been identified and classified at three types included core, basic and underlying categories. Some of the most important components are identified: Commitment to the right, Justice, good policy, correct perception, focus on the public interest, truthfulness and trusteeship. These categories formed the final Ethical decision making model based on Nahj-al-balaghe teachings.
    Keywords: Decision making model, Ethical decision making, Nahj, al, balaghe teachings, Managers
  • Ali Hajikhani, Ali Bidsorkhi Page 95
    One of the doubts that have been raised by some doubters about Nahj-al-balaghe is the existence about the accuracy of the description and picture strangeness sermon in 155, 165 and 185 for describing the bat, peacock, ant and locust. Doubtershave expressed that in original works of Arabic and Islamic look no trace of accuracy and strangeness of the description exist yet and these describes common in Arabic and Slamic books by translation of texts from Greek and Persian. Aa for this, they have been claimed that collector of the Nahj-al-balaghe (seyyed razi) is forger somebody.This article upon analysing these tree sermon sough by the expressed examples of the accuracy of the description in Quran, prophet Narratives(PBUH) and Pre-Islamic Literature, will express its Verbal Connection between these documents proof of this doubt.
    Keywords: Nahj, al, balaghe, accuracy of the description, doubt
  • Bagher Riahi Mehr, Seyed Isaa Mostarhami Page 115
    In mutual understanding, Wise men consider the chronological & local conditions, so it is difficult & impossible in some cases to understand these aspects completely without this matter. It will be defective to understand the aspects of Nahj-al-balaghe without considering this space & situations of Amir Al- Momenin’s (PBUH) commandment issuance words. This issuance condition which exists in Imam Ali’s (PBUH) speeches, causes that its aspects & meanings to be understood and the ambiguity to be eliminated, and also causes to find the answers to some doubts against the text of Nahj-al-balaghe. On the other hand we should be able to recognize better the character of Imam Ali (PBUH) and his contemporaries, and make it possible to comprehensd his knowledge and his training and governing methods through the issuance space of his statement with the understanding of this holly book. Much of the issuance of Nahj-al-balaghe can be text analysis, referring to the sources of the book and enjoying some traditional and historical resources achieved.
    Keywords: Imam Ali (PBUH), Nahj, the issue of dignity issue, toy chests