فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 20 (زمستان 1396)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 20 (زمستان 1396)

  • 140 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر صالحی *، سلمان رضوانخواه صفحات 1-18
    یکی از راه های رسیدن جوامع به مفهوم اصلی سلامت، برخورداری از سلامت معنوی است. سلامت معنوی قادر است فرد را در برابر بسیاری از بیماری ها و مشکلات روانی مصون نگه داشته و امنیت و آرامش روحی و روانی را به وی اعطا کند و در نهایت جامعه را سالم نگه دارد. سلامت معنوی ناشی از اعتقادات و ارتباط انسان با خالق خود است؛ لذا می توان گفت، مفهوم سلامت معنوی، شناخت خالق، دوست داشتن او و تلاش برای دست یافتن به مقام قرب اوست. هدف مقاله حاضر ارائه روش هایی برای تعمیق سلامت معنوی در افراد، از دیدگاه امام علی(ع) است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع تحلیل محتوای کیفی و قیاس نظری است. ابزار پژوهش فیش برداری بوده و پس از جمع آوری داده ها، نتایج به شیوه کیفی تحلیل گردید. یافته ها نشان می دهد که سخنان امام علی(ع) دارای ظرفیت هایی برای احصاء روش های تعمیق سلامت معنوی در دو بعد عمودی و افقی بوده که مطابق با طرح طبقه بندی بوی وین به عنوان یک رویکرد مدنظر در این مقاله، می تواند قابلیت هایی را برای احصاء این روش ها در این دو بعد فراهم کند. نتایج به دست آمده در هر دو بعد عمودی و افقی سلامت معنوی از منظر امام(ع) منجر به پنج روش و یک الگوی مفهومی گردید که برخی از روش های احصاء شده عبارت اند از: روش دعوت به ایمان، توصیه به خوف و رجا، خویشتن داری، عفو و گذشت و پرهیز از دنیاپرستی.
    کلیدواژگان: روش ها، سلامت معنوی، نهج البلاغه، امام علی(ع)، ابعاد سلامت معنوی
  • نعمت الله به رقم *، موسی عبادی، جلال سبحانی صفحات 19-31
    سنجش و ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی یکی از کلیدی ترین وظایف نظام آموزش در انواع آموزش های عمومی- تخصصی به شمار می رود. ضرورت برنامه ریزی و سرمایه گذاری در راستای ارتقای معنویت دانشجویان برای رسیدن به سرحد کمال بر کسی پوشیده نیست؛ بنابراین با توجه به اهمیت تاثیر متون دینی بر رفتار و نگرش افراد، برای اطمینان یافتن از میزان اثربخشی برگزاری کلاس های بصیرت افزایی بر افزایش انگیزه دانشجو معلمان برای شرکت در چنین دوره هایی لازم به نظر می رسد پژوهش هایی انجام پذیرد تا بتوان رفتارهای مورد توقع را آزمود. این پژوهش با هدف تعیین میزان دانش افزایی دانشجو معلمان نسبت به جهان بینی آنها انجام گرفت. در این پژوهش کمی به کمک دو نوع پرسش نامه با روایی قابل قبول یک بررسی آزمایشی بر روی 70 نفر از دانشجو- معلمان پردیس شهید باهنر دانشگاه فرهنگیان در طول یک ترم انجام گرفته است. داده های به دست آمده از جامعه آماری با شاخص های آماری چون میانگین، انحراف معیار، همبستگی و تحلیل واریانس چند متغیری در بوته نقد و تحلیل قرار گرفته اند و بر اساس شاخص های آمار توصیفی از قبیل جدول، تعداد و درصد. داده ها نیز بررسی شده اند. نتایج پژوهش با دو آزمون t زوجی و بنفرونی مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های تحلیل واریانس با اندازه گیری مجدد نشان می دهد که میان برگزاری دوره های معرفت افزایی و تغییر رفتار، نگرش و جهان بینی دانشجو معلمان رابطه بسیار معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از پژوهش نشانگر این است که درصد قابل توجهی بین میانگین جهان بینی اولیه و ثانویه دانشجویان وجود دارد و می توان با مقایسه تاثیر دو سنجه بر متغیرها نتیجه گرفت که دوره آموزشی بر جهان بینی دانشجویان تاثیر معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: آزمون، بررسی، خطبه، دانشجو معلم، دوره، متقین
  • میثم فرخی *، امین شهبازی صفحات 33-51
    هدف این پژوهش شناسایی تکنیک های عملیات روانی امیرالمومنین(ع) در رویارویی با دشمنان است. تلاش بر آن بوده تا با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی خطبه های نهج البلاغه مورد تحلیل قرار گیرند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که امام علی(ع) از پنج تکنیک عملیات روانی اعم از تشجیع، نکوهش، خشیت، مقایسه و القا استفاده نموده اند. ایشان در تکنیک تشجیع ضمن ترسیم چهره شیطانی از جناح باطل، با بیان امداد الهی و توصیف ثمرات جهاد، تلاش بر انگیزش و تشویق مجاهدان دارند. امام علی(ع) با بهره گیری از تکنیک خشیت برخلاف دیدگاه های رایج در این حوزه به دنبال این است که از خشیت در راه هدایت سپاهیان به سمت حق بهره گیرد. امیرالمومنین از تکنیک القاء در دو مقوله القاء آمیختگی شیطان و سپاه دشمن و القاء رفتار غیراسلامی مخاطب در راستای هدایت یاوران خود بهره گرفته اند. در تکنیک مقایسه ایشان با استفاده از مقایسه دنیا و آخرت درصدد آن هستند که واقعیت اعمال دنیوی و اخروی را به مخاطبان نشان دهند. با توجه به تحلیل انجام شده از نظر نگارنده تکنیک نکوهش همانند تکنیک خشیت، از جمله تکنیک هایی می باشد که در این مقاله احصا گردیده است. ایشان در راستای این تکنیک نه تنها قصد زایل کردن اراده و عزم سپاهیان را ندارند بلکه به دنبال تقویت آن می باشند که عنوان نکوهش را با توجه به زمینه اسلامی می توان برای این تکنیک ارائه نمود. در نهایت با توجه به نتایج پژوهش تعریف عملیات روانی نیز مورد بازبینی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عملیات روانی، امام علی(ع)، نهج البلاغه، تحلیل محتوای کیفی
  • علی خضری *، عباس محدثی نژاد صفحات 53-70
    «برجسته سازی» به عنوان یکی از اصطلاحات مهم مکتب ادبی فرمالیستی، به معنای عدول از زبان عادی و خودکار است. بنیان گذاران و پیروان این جنبش بر این اعتقادند که زبان معمولی و معیار، زیبایی ها و طراوت خود را از دست داده است؛ بنابراین برای ایجاد جذابیت باید از زبان معیار و کلیشه ای فاصله گرفت و سخن را از حالت یکنواختی خارج و آن را برجسته نمود. آنان سخنی را برجسته می دانند که دارای انحراف از هنجارهای معمولی زبان باشد و این هنجارشکنی را نیز در دو حوزه قاعده افزایی و قاعده کاهی می بینند که از طریق بهره گیری هنرمندانه و هدفمندانه از آرایه های لفظی و معنوی حاصل می شود. نامه نصیحت گرانه 45 نهج البلاغه به دلیل بهره مندی از آرایه های مختلف ادبی، به طور کامل در چهارچوب نظریه برجسته سازی قابل واکاوی است.
    در این پژوهش بر آنیم با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی انواع شگردهای برجسته سازی در نامه مذکور بپردازیم. هدف این پژوهش کشف شیوه های مختلف قاعده افزایی و قاعده کاهی و نیز درک ارتباط بین شگردهای ادبی با مفاهیم مد نظر امام(ع) است. واکاوی این متن نشان می دهد حضرت(ع) در حوزه قاعده افزایی با به کارگیری عوامل موسیقی سازی همچون گونه های مختلف تکرار و نیز استفاده به جا از جناس و سجع، سخن خویش را برجسته ساخته است. در حوزه قاعده کاهی نیز با بهره گیری از محور جانشینی، بیشتر از قاعده کاهی معنایی مانند تشبیه، استعاره و کنایه استفاده کرده است. هدف حضرت(ع) از این آرایه های ادبی نیز جلب توجه و تمرکز مخاطب بر کلام و هدایت وی برای درک معنای مد نظر می باشد.
    کلیدواژگان: فرمالیسم، برجسته سازی، قاعده افزایی، قاعده کاهی، نامه 45 نهج البلاغه
  • علی حاجی خانی *، سعید جلیلیان صفحات 71-87
    حرکت اصحاب جمل به عنوان اولین حرکت سیاسی درون نظام اسلامی شناخته شده است که با هدف براندازی حاکمیت وقت یعنی حکومت حضرت علی(ع) صورت گرفت. این حرکت سیاسی با توجه به طرح های سیاسی امروز نوعی کودتا به شمار می رود که توسط عایشه، طلحه و زبیر شکل گرفت. از طرفی امام علی(ع) در نهج البلاغه به موضوع واقعه جمل پرداخته است که می توان نحوه برخورد امام(ع) با چنین پدیده ای را با توجه به حرکت اصحاب جمل استنباط کرد. به همین منظور این مقاله درصدد است روش مقابله با کودتا در نهج البلاغه با محوریت جنگ جمل را با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. در این راستا شناخت اصحاب جمل، اقدامات ایشان در مواجهه با امام(ع) نظیر توسل به حامی بزرگ و ذی نفوذ، علت تراشی برای عامه مردم، نمادسازی و قتل و غارت و جنگ مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت شیوه های مقابله امام علی(ع) با آنها از قبیل برخورد به مقتضای شرع و سیاست اسلامی، تبیین انگیزه ها و روشنگری در مورد آن و نحوه تعامل امام(ع) در مذاکره و شرایط ورود به جنگ جمل مورد تحلیل قرار گرفت.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، کودتا، اصحاب جمل، نهج البلاغه
  • یدالله هنری لطیف پور *، سید جواد فاضلیان صفحات 89-109
    نقد اجتماعی از موضوعات مهمی است که به رغم پیشینه دیرینه در تاریخ اندیشه و عمل بشری، امروزه به دلیل الزامات و مقتضیات زمان اهمیت و ضرورتی مضاعف یافته است. پیشرفت و تعالی جامعه انسانی منوط به غنای اندیشه نقد و پربار شدن و غنای اندیشه نقد مستلزم روشمند شدن و سامان بخشی به آن است. از این رو در سنت های فکری مختلف اندیشه بشری و به ویژه در میان اندیشمندان معاصر غرب تلاش های ارجمندی برای پی ریزی و استحکام بخشیدن به مبانی تئوریک نقد و عرضه نظریه ای درباره نقد اجتماعی صورت گرفته است. در این مقاله کوشش شده تا با بهره گیری از روش تحلیل محتوا و با تحقیق و تامل در متن نهج البلاغه، به عنوان یکی از متون مهم و تاثیرگذار در میراث فکری مسلمانان، امکان استنتاج و تدوین نظریه ای درباره نقد اجتماعی از این متن بررسی گردد. اگر نظریه نقد را به مثابه چارچوبی منسجم مشتمل بر اصول و مفروضات نقد، ملاک های تشخیص نیک از بد، مرجع تعیین کننده این معیارها، شرایط و ویژگی های منتقد و نیز کارگزار یا کارگزاران نقد بدانیم، این مقاله کوشیده است با تاکید و تمرکز بر معیارهای نقد اجتماعی در نهج البلاغه امکان استنتاج و عرضه نظریه ای را در این باب نشان دهد. حاصل بحث این است که از نگاه نهج البلاغه مهم ترین معیارها و ملاک های نقد اجتماعی عبارتند از پرسش گری، آینده نگری، حساسیت نسبت به ارزش های بنیادین جامعه و مسئولیت پذیری اجتماعی. این معیارها در واقع ملاک تمییز بین جامعه به سامان و ایده آل از جامعه نابه سامان است.
    کلیدواژگان: نقد، نقد اجتماعی، نهج البلاغه، جامعه، سنت، پرسشگری، امر به معروف و نهی از منکر
  • امیرحسین بانکی پورفرد *، مختار رنجکش آدرمنابادی صفحات 111-133
    نهج البلاغه کتابی حدیثی با متنی مرسل است. ارسال روایات موجود در نهج البلاغه، باعث تشکیک در صحت انتساب آن به امام علی(ع) شده و به همین جهت، برخی از دانشمندان شیعی با استخراج بعضی از مدارک و مصادر، به این شبهه، پاسخ داده اند. این آثار در عین ارائه برخی از مصادر، از اشکال یا خطا نیز مصون نبوده اند. در این تحقیق با توجه به شهرتی که آثار مرحوم دشتی در زمینه نهج البلاغه دارد، به نقد کتاب «روش‏های تحقیق در اسناد و مدارک نهج‏البلاغه» ایشان با روش اسنادی و تحلیلی پرداخته شده است. نتایج پژوهش حاکی از این است که این اثر در عین برخورداری از برخی نوآوری ها، دارای اشتباهات و مشکلاتی نیز هست؛ نقل بدون بررسی از دیگر کتب، علمی نبودن شیوه استخراج اسناد و نوع مصادر انتخابی، تداخل بین «نسخه شناسی» با «سندشناسی» و ارجاع به برخی «شروح نهج البلاغه»، استناد به آثار متاخرین به عنوان سند، دور در برخی مصادر، عدم بررسی کامل منابع موجود و بی نظمی در بیان مصادر، همگی از جمله نقاط ضعف این کتاب است که در پژوهش حاضر به دست آمده و لزوم اصلاح این کتاب و نیز تلاش بیشتر در کشف و استخراج سایر مصادر را مبرهن می گرداند.
    کلیدواژگان: اسناد نهج البلاغه، مصادر، محمد دشتی، نهج البلاغه
|
  • Akbar Salehi *, Salman Rezvankhah Pages 1-18
    One of the methods for communities to get the core concept of health is spiritual health. The use of this power can Protect people from Many diseases and mental health problems and Result of psychological security and peace- as one of the psychology aims- And finally keep the community healthy and spiritual health is the Result of the Beliefs and the relationship between man and his Creator, so to say, the concept of spiritual is Knowing the Creator, loving him and trying to achieve his highest status. According to what was said, studying of these factors is essential. Because spiritual health in the Imam Ali (AS) has top holder and can be constructive for today society, therefore the goal of the present article presenting methods for Deepen the spiritual health among people, from the view of Imam Ali (AS). Method of research is descriptive - analysis, tool research is plug and data analysis is Qualitative analysis. Research findings shows that there are two approach for spiritual health: vertical spiritual health and horizontal spiritual health. Overall Counting and checking five methods for horizontal spiritual health and five methods for vertical spiritual health that some of them are: Invite to the faith, Recommend to the fear and hope, Continence and Forgiveness.
    Keywords: Methods, spiritual health, Nahj al Balagha, Imam Ali (AS), Aspects of mental health. Dimension of spiritual Healthey
  • Nematallah Behragham *, Moosa Ebadi, Jalal Sobhani Pages 19-31
    Background and
    Purpose
    Measuring and evaluating of the effectiveness of training courses, is one of the key and most challenging tasks of the educational system in all organizations and type of general- specialist education. The need for planning and investing in order to strengthen and enhance the spirituality of the students for reaching to perfection is clear for anyone. So, considering the importance of the influence of religious issues on the attitudes and behavior of individuals, we need to search the effectiveness of insightful enlightenment courses for increasing teacher-students’ motivation and their interest which help us to evaluate their behaviors. This research work was conducted with the aim of determining the level of teacher- students’ knowledge of their world view.
    Research
    Methodology
    In this quantitative research a pilot study with post- test and pre-test, for which two types of questionnaires with acceptable validity have been used. The first questionnaire refers to the initial behavior of individuals before starting the course and the second one was related to final behavior the participant after the course completed. The sample size was 70 teacher-students which were selected by simple random sampling method. After seven sessions related to Mottaghin sermon of Nahj al-Balaghah, the second questionnaire was filled by participants. Collected data analyzed using statistical indices such as mean, standard- deviation, correlation, multi- variables analysis of variance. Statistical community is female teacher -students of the Hamedan Province Shahid Bahonar campus of Farhangian university in 1395. The research result show that there is significant difference between pre and post test results.
    Keywords: test, review, sermon, teacher, student, course, mottaghin
  • Meysam Farokhi *, Amin Shahbazi Pages 33-51
    The purpose of this research is to identify the techniques of psychological operations of Amir al-Muminin (AS) in confrontation with enemies. The results of this study indicate that Imam Ali (AS) have used 5 techniques of psychological operation including encouragement,demoralization,intimidation, comparison and suggestion.In the encouragement technique, he draws the evil face of the false wing, in addition to expression of divine help and description of the results of jihad. He is trying to motivate and encourage the mujahidin. Imam ali(AS) uses the intimidation technique versus common views in this field seeking to use the intimidation technique to lead the armies to the right. Imam used the suggestion technique in two categories: the induction of devil and enemy troops and induction of non-Islamic behavior of the audience in order to guide their followers. In the comparison technique, using the comparison of the world and the past, he seeks to reveal the reality of the worldly and the past to audience. According to the reviews and analyzes done, in author’s opinion, the...technique like the technique, is one of the techniques that have been cited in this article. In this technique, they not only do not intend to eliminate the will and determination of the army, but seek to strengthen it, so that the title of criticism with regard to the Islamic context can be presented for this technique. Finally, considering the results of the research, the definition of psychological operation has also been reviewed.
    Keywords: Psychological operation, Imam Ali, Nahjul balagha, Qualitative content analysis
  • Ali Khezri *, Abbas Mohadesinezhad Pages 53-70
    Forgrounding is one of the important Formalistic terms which means a diversion from the normal and automatic languagage. Formalists believe that the normal lnguage has missed its freshness. Therefore the writer should deviate from normal language to make it attractive and less tedious. They define the forgrounded languageas as a language which turns away from.any normality and regularity.This breaching of language is seen in two realms, consisting of "deviation" and "extra regularity". Formalists conceive extra regularity as any addition to the rules of normal language which is the main point for harmony and rythym. They also define deviation as breaking the rules and regulations of language which leads to composing poetry. Imam Ali's 45th advisory letter contains multiple literary terms that can be surveyed based on forgrounding theory.
    This thesis using descriptive – analytic method surveys forgrounding techniques in Imam Ali's letter and shows different kinds of forgrounding and extra regularity and focuses on the relation between these literary terms and Imam Ali's concepts. The thesis shows that Imam Ali has forgrounded his ideas using rhythmical pattern like repetition, pun and internal rhyme. He also has used extra regularity in his letter by succesion, similie, metaphor and kenning and aimed to attract the readers to understand his ideas.
    Keywords: Formalism, forgrounding, extra regularity, deviation, 45th letter of Imam Ali
  • Ali Hajikhani, * Saeed Jalilian Pages 71-87
    Jamal companion's movement is known as the first political movement that aimed to overthrow the Islamic regime at that time i.e. at the time of Imam Ali’ Regime. This political move nowadays considered as a coup which formed by Ayesha, Talha and Zubayr. On the other hand, the Imam Ali (as) in Nahj ul-Balagha addressed and described the war of al-Jamal. Therefore, this article, with using descriptive-analytic methods and focusing on Nahj ul-Balagha, is going to review that how the Imam Ali (as) deal with the coup the war of al-Jamal. In this context, the following items have been negotiated and analyzed: recognizing the companions of the Jamal and their actions in the face of Imam (AS), the symbol of murder and plunder and war, coping strategies of Imam Ali (A.S) with them such as dealing with the requirements of Sharia and Islamic politics, explaining the motives about it and how to engage in the negotiation and entry requirements to the battle of Jamal.
    Keywords: Imam Ali (AS), the coup, the Companions of the Jamal, Nahj ul, Balagha
  • Yadollah Honari Latifpour *, Seyed Javad Fazelian Pages 89-109
    Social criticism as an important issue, in spite of its long- established background in the history of human thought and behavior, has nowadays become more important due to the requirements of the present- day society. Advancement of the human society rests upon the enrichment of thought of criticism which in turn requires that criticism be systematic and methodical. Thus in various traditions of human thought, particularly among contemporary western scholars, valuable attempts have been made to establish and strengthen a theoretical foundation for criticism and offer a theory of social criticism. In the present study attempts have been made to investigate the possibility of inferring and developing a theory of social criticism from the texts of nahj- al- Balaghah, as one of the leading and valuable texts in the Islamic intellectual tradition. Considering a theory of criticism as a coherent framework consisting of principles and assumptions of criticism, criteria for distinguishing good and bad, a source of determining such criteria, characteristics of a critique, and agents of criticism; the present study claims that Nahj- al- Balaghah enjoys the capacity of offering a theory of social criticism.
    Keywords: Criticism, Social Criticism, Nahj al Balaghah, Society, Tradition, Quran, Imposing, Forbidding
  • Amirhossein Bankipourfard *, Mokhtar Ranjkesh Pages 111-133
    Nahj al-Balagha is a hadith book written in simple prose. Transmission of Nahj al-Balagha traditions resulted in casting doubt about their authenticity and their attribution to Imam Ali (Peace be upon him). Therefore, some Shiite scholars have responded to such doubts by extracting some evidence and sources. However, these sources have not been without deficiencies and faults. The study, regarding the reputation of Dashti’s works on Nahj al-Balagha, is to give a review of the book “Research methods in documents of Nahj al-Balagha” by documentary analysis method. Thus, the results show that despite the innovations, the book has some problems and defects as well, including: quoting other sources without checking, the use of non-scientific practices to explore documents and selected sources, the interference between codicology and documentology and referring to some “Nahj al-Balagha interpretations”, citing some recent works as evidence, the role of some sources, lack of giving a thorough review to the sources and irregularities in presenting them. They are all among the weaknesses of the book which was revealed by the study and necessitates the revision of the book and more efforts in exploration and extraction of other sources.
    Keywords: Nahj al Balagha documents, sources, Mohammad Dashti, Book Review Mr.Dashti, Nahj al Balagha