فهرست مطالب

ادبیات پهلوانی - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1393)

نشریه ادبیات پهلوانی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهانبخش ثواقب صفحات 1-34
    شاهنامه ی فردوسی را حماسه ی ملی و گنجینه ی هویت ایرانیان دانسته اند. هویتی که پاسداران آن با حفظ روایات شفاهی و سنن باستانی و انتقال این ذخیره به زمانه ای که شرایط برای بازسرودن شاعرانه ی آن فراهم گشت، توانستند در عهد اسلامی نیز آن را تداوم بخشند. اگرچه دهقانان در حفظ و بازگویی این سنن نقش موثری دارند، اما توانمندی فردوسی در سرودن حماسه ی ملی و آفرینش اثری جاودانه، نامه ی باستان ایران را به زیباترین شیوه ماندگار کرد. در بررسی این اثر حماسی، با این پرسش مواجه می شویم که آیا تنها ذوق سرشار و قریحه ی ناب فردوسی و حس ملیتی او به خلق شاهنامه انجامیده است یا این که اوضاع عصر و زمانه ی شاعر نیز بر پدید آمدن این اثر تاثیرگذار بوده است؟ در این مقاله، با تبیین اوضاع سیاسی، اجتماعی، دینی، ادبی و فرهنگی عصر فردوسی و تاثیر آن بر سروده شدن شاهنامه، بر این یافته تاکید می-کند که، پدید آمدن شاهنامه تابع شرایط روزگار فردوسی بوده است.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، سامانیان، محمود غزنوی، دهقانان، حماسه ملی
  • اکرم بساک، فرزانه یوسف قنبری صفحه 31
    ادیسه ی هومر یکی از داستان های حماسی منظوم جهان است که از دیدگاه های مختلفی قابل نقد و بررسی می باشد. در رهگذر نقد ادبی، با بررسی روان شناسانه و کیمیاگرانه ی ادیسه، جنبه های مبهم و ناشناخته ی این اثر حماسی کشف و روشن خواهد شد. ادیسه هومر شرح داستان اولیس، قهرمان یونانی است که می خواهد از جنگ تروا به خانه و سرزمین خود بازگردد ولی و در راه بازگشت درگیر ماجراهای بسیاری می شود و خطرات و تجربیات متعددی را از سر می گذراند. ادیسه، سفر به ناخودآگاه روان اولیس و کشف محتویات و جنبه های پیدا و پنهان، آن است. ما در این پژوهش بر آنیم تا سفر اسرارآمیز و فرایند فردانیت اولیس قهرمان ادیسه را بر اساس تحلیل روان شناسانه و کیمیاگرانه ی یونگ مورد بررسی قرار بدهیم. فرایند فردیت زمانی رخ می دهد که در جریان رشد و تعالی شخصیت، مرکز شخصیت از خودآگاه به قسمتی میان خودآگاه و ناخودآگاه منتقل می-شود، و شخص سعی می کند از مجهولات زندگی معنوی خود پرده بردارد و زندگی را متعادل و پایدار سازد. بنابراین اولیس باید مسیری پر پیچ و خم و دشوار را طی کند و در این سفر اسرارآمیز، با کهن الگوهای ناخودآگاهش روبه رو شود و با آن ها آشنا شود. تا به هدف غایی و تمامیت دست یابد. از آن جایی که بین کهن الگوهای یونگ و تفکر کیمیاگری رابطه ی نزدیکی وجود دارد شخصیت اولیس را می توان به کیمیاگری توصیف کرد که در پی فرایند فردیت بخش های پست و حقیر وجودش را به امری والاتر چون طلا می رساند، یعنی به وحدت اضداد وجود، که رسیدن به تمامیت و خود است.
    کلیدواژگان: ادیسه هومر، یونگ، روان شناسی تحلیلی، کیمیاگری، فرایند فردیت، کهن الگوها
  • محمدحسن فوادیان، عبدالوحید نویدی صفحه 46
    قیام امام حسین(ع) از نظر تولید شعری و فکری در میان همه قیام هایی که در تاریخ اسلام به وقوع پیوسته، جایگاه اول را به خود اختصاص داده است. شدت فاجعه به اندازه ای است که اشک و احساس شاعر را بی اختیار به جوشش وا می دارد و در قالب شعر و ادب سرازیر می کند. با توجه به اینکه رثا یکی از مهمترین اغراض شعر حسینی در همه دوره ها به شمار می آید، مقالهپیش رو با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی محتوایی اشعار سروده شده در رثای امام حسین در شعر شعرای عصر عباسی می پردازد.از جمله نتایج این پژوهش می-توان به غلبه جنبه رثایی اشعار حسینی، اشتراک و اختلاف در برخی اغراض، صراحت لهجه شاعران شیعی، ربط حادثه کربلا به شورای سقیفه و مقابله شاعران اهل بیت و تهاجم سخت آنان با برخی از شاعران وابسته به دولت عباسی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، عصر عباسی، شعر، رثا، کربلا
  • محمدکاظم کهدویی، احمد حیدری صفحه 68
    داستان سیاوش،از داستانهای جذاب شاهنامه است که فردوسی، سیاوش رااز تولد تا کشته شدن، به عنوان نماد پاکی، صداقت و بزرگ منشی، نمودار ساخته است. نکته قابل تامل در این داستان، گمنامی مادر سیاوش است، که باعث شده، حدس و گمان ها در خصوص شخصیت و هویت وی، متفاوت به نظر بیاید. هر کدام از این نظریه ها، در عین نو بودن، نقص ها و اشکالاتی دارد، و پژوهشگرانی چون: خالقی مطلق، اسلامی ندوشن، و آیدنلو،در پژوهش و نظر خویش، با تردید و شک و احتمال بدان پرداخته و هرکدام به یکی از موارد مربوط به مادر سیاوش اشاره کرده اند. در این مقاله، به طور مختصر به بیان فرضیه های مختلف در خصوص هویت مادر سیاوش، و نقد نظریات ارائه شده، با جمع بندی و ترکیب دیدگاه های ارائه شده و حذف نکاتی که بیشتر بر پایه حدس وگمان بوده، نظریه ای ترکیبی و کاملتر(تا حد امکان) ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: سیاوش، مادر سیاوش، کاووس، سودابه
  • تیمور مالمیر، چیمن خوشنمای بهرامی صفحه 88
    شاهنامه به عنوان شاهکار بزرگ ادبی و سند هویت ملی به محض انتشار، به رغم موانع و مشکلات، در زندگی مردم راه یافته است. پس از آن، مردم در هر دوره ای متناسب با امکانات و شیوه های زندگی، شکل و قالب خاص برای تداوم شاهنامه برگزیده اند از جمله نقالی و شاهنامه خوانی. این شکل مشهور و کهن با همه ارزشمندی اش، در عصر ما آهسته آهسته جایش را به قالب های دراماتی نوین بخشیده است. بیان هنری و جنبه های دراماتیک شاهنامه نیز به هنرمندان این امکان را داده است که داستان های آن را به گونه های دیگر هنری از جمله نمایشنامه تبدیل کنند. به منظور تبیین ارزش و جایگاه جنبه نمایشی شاهنامه، پنج نمایشنامه مقتبس از داستان سیاوش را برگزیده ایم. برای شناخت، تفکیک و روشنگری در تعیین نقاط ضعف و قوت نمایشنامه ها از تقسیم بندی واگنر در شناسایی انواع اقتباس استفاده کرده ایم. این بررسی نشان می دهد نویسندگان نمایشنامه، بیشتر به اقتباس تفسیری متمایل هستند و روی آوردن به اقتباس های قیاسی و جابه جایی، بیشتر مبتنی بر نوگرایی است تا توجه به مخاطبان عمومی.
    کلیدواژگان: انواع اقتباسواگنر، جنبه های نمایشی شاهنامه، داستان سیاوش، فردوسی
  • قاسم مختاری صفحه 106
    حماسه یکی از مهم ترین انواع ادبی است که از دورانی که ملتی در راه دست یافتن به شکوه و تمدن گام نهاده است سخن می گوید. ادبیات عربی به دلایلی، از شاهکار برجسته ی حماسی بی بهره است. در این ادبیات، حماسه گونه هایی یافت می شود که در این مقاله، این حماسه گونه ها، در عصرهای مختلف ادب عربی بررسی شده است. در عصر جاهلی نمونه هایی از این حماسه گونه ها را می توان در معلقات هفتگانه، بوی‍‍ژه در معلقه وسیره یعنتره بن شداد وارجوزه ها و جنگ سروده ها مشاهده کرد. در این عصر در اشعار شاعران «صعالیک» نیز می توان ردپای اشعار حماسی را یافت. ابوفراس حمدانی، بشار بن برد و ابوتماماز برجسته ترین شاعران عصر عباسی می باشند که بایستی اشعار حماسیشان را در لابه لای ابیاتی که در فخر سروده اند، یافت.در این میان، قصیده ی«فتح الفتوح» ابوتماماز شاهکارهای ادب عربی بشمار می رود که در آن، حماسه، مدح و فخر رابگونه ای ژرف و زیبا درهم آمیخته است.«صفی الدین حلی» پیشگام شاعران فخر و حماسه در عصر انحطاط می باشد. عدم گسترش تخیل و ژرف نگری، روی آوردن به شیوه های تقلیدی،وبرخودارنبودن از ملیت واحد و جامع،از عوامل اصلی فقدان شاهکار حماسی در ادبیات کهن عربی می باشد.
    کلیدواژگان: شعر، حماسه، ادبیات کهن عربی، شاهکار حماسی
|
  • Jahanbakhsh Savagheb Pages 1-34
    The Shahnameh of Firdausi has been regarded as the Iranian national epic and as a treasure trove in which Iranians can find their identity. The epic was created when the time was ripe for the poetical recomposition of oral anecdotes and for the artistic reformulation of ancient traditions handed down by the cultural guards of our national identity without interruption even during the Islamic period. Although peasant farmers played a key role in the narration of traditions، Firdausi`s power as an epic author served as the main reason for the composition of our national epic and the creation of the eternal work of art in a way that Iran`s ancient traditions could be preserved in the most elegant way. As for the reason for the creation of this great epic، the researcher can ask the following question: What contributed to the composition of the Shahnameh? (Only the overflowing creative talent of Firdausi and his pure nationalistic sense of duty، or the conditions of the poet`s time as well?) The present paper explains the political، social، religious، literary، and cultural conditions of Firdausi`s time and their contributing effects on the creation of the Shahnameh، with the findings showing that the well-known epic was the result، and the function، of Firdausi`s time.
    Keywords: Firdausi, The Shahnameh, The Samanids, Mahmud Ghaznavi, Peasants, The National Epic
  • Akram Bosak, Dr. Farzaneh Yousef Ghanbari Page 31
    The Odyssey of Homer's epic is one of the world's poetic story which can be studied from different viewpoint. In literary criticism, the obscure and unknown aspects of epic will be clear by studying the psychological and alchemical of Odyssey. The Odyssey of Homer is description of Ulysses’ story who is Greek hero. He wants to return his home land from the Trojan War but on the way back he was involved in many adventures and faced many dangers and experiences. The Odyssey is traveling to unconsciously soul Ulysses and the discovery of contents and hidden and clear aspects of it. In this study, we want to study odyssey's mysterious travel and individuation process based on the analysis of Jung's psychological and alchemical. Individuation process happens when the center character the conscious self is transferred to the area between conscious and unconscious. Person tries to clear his unknown spiritual life and makes life balanced and sustainable. So Ulysses must pass a difficult path and in this mysterious journey he faced with his unconscious archetypes and he should be acquainted with them to achieve the ultimate goal and integrity. Since there are nearly relation between Jung's archetypes and Alchemy thinking, Ulysses character can be described as an Alchemy who change his parts of lowly existence into valuable things like gold that means the unity of opposites which is reaching entirety and self.
    Keywords: Homer's Odyssey, Yung, psychoanalytical criticism, Alchemy, individuation process, archetype
  • Mohammadhassan Foadeian, Abdolvahid Navidi Page 46
    The uprising of Imam Hossein (PBUH) among all the revolutions in the history of Islam takes the first and highest rank in creating poems and intellectual materials. The depth of the tragedy is so intensive and expressive which unconsciously makes the Poet emotional feelings impressed, shed tears and grieve by saying poems and as Imam Jafar Sadegh (PBUH) has asserted, the name and the memory of Imam Hossein is as an immortal tradition which sheds tears of every believer and makes them cry while mourning during his anniversary and religious ceremonies. “Rasa” (admiring and highlighting the character of the sacred or respected individual), considers as one of the remarkable purposes of Imam Hossein (PBUH) Poetry in all the eras. This school of Poetry is not only confined to the Arab Literature but also the Persian literature has passed the same way in this aspect and may not be an exaggeration to claim that has left the Arab literature behind. The present paper attempts to analyze the features of “Rasa”, the memory of Imam Hossein and particularly the evolutions and modifications of which in the Abbasid era Poetry.
    Keywords: Imam Hossein (PBUH), Abbasid Period, Poem, Rasa, Karbala
  • Mohammad Kazem Kahdooei, Ahmad Heidari Page 68
    Story of Siavash is one of attractive story in shahnameh so that show us Siavash as a symbole of sincere, honest, truthfulness and chastity. Key note in this story is formed around the mother of Siavoosh so that bring up several questions and some other presumption about identity of Siavoosh. All of these theories, otherwise of their novelties, have their fault and weakness so that scholars like Khaleghimotlagh, Eslaminedooshan, Aidanloo in their researchs pay more attension to this with so many doubts. In this paper briefly we pay attention to all different theories about mother of Siavoosh and it will be supposed that all idias gathers with each other and it tries to be one theory come to end with new part and transcriptions.
    Keywords: Siavoosh, The mother of Siavoosh, Kavoos, Soodabeh
  • Timoor Malmir, Chiman Kh.Bahrami Page 88
    Despite many obstacles and difficulties, FerdowsisShahnameh, as a literary masterpiece and record of national identity, entered the lives of people right after its publication. Thenceforth, generations of people have chosen different forms of preserving this masterpiece, according to their time and lifestyle. Minstrelsy or performance of Shahnameh is among these forms. This famous and ancient form, despite all its values, is giving its place to new dramatic forms. Shahnameh's artistic language and its dramatic aspects has given modern artists the opportunity to form its stories into other literary forms, including drama. To show the strong dramatic aspects of Shahnameh, we have chosen five plays derived from the story of Siavash in Shahnameh. To identify and analyze the values and the shortcomings of these plays we have applied Wagner's categories of imitation. This study shows that the playwrights are usually inclined to interpretive imitation, and that comparative imitation and displacement are done not according to the general audience, but according to the modern tendencies in literature an art.
    Keywords: dramatic aspects of Shahnameh, Ferdowsi, story of Siavash, Wagner\'s categories of imitation
  • Qasem Mokhtari Page 106
    Epic is one of the most important literary forms that tells of a nation's attempt to acquire civilization and grandiose. For some reasons Arabic literature lacks an epic masterpiece. However, there are some epic-like works in various periods of old Arabic literature which are the subject of this paper. In the period of Ignorance, there were some in the Muallaghat such as the Sirah of 'Antarah-ibn-Shaddad and the self-praises and war poems. There are also traces of epic poems in the Saalik poet's works. one of the most prominent poets of the Abbasid period that have written poems on pride and epic is Abu-FerasHamdani. Another epic-like work in this period is Fath-al-Fotuh by Abu Tamam. Safi-al-Din Helli is the pioneer among epic poets in the Decline Age. Lack of imagination and deep thinking, imitation, and lack of a unified nationality are some of the reasons behind lack of a prominent epic masterpiece in Arabic literature.
    Keywords: poetry, old Arabic literature, epic masterpiece