فهرست مطالب

ادبیات پهلوانی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1394)

نشریه ادبیات پهلوانی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم خلیلی جهانتیغ، خانم زینب شیخ حسینی صفحات 1-22
    رویکرد ساختاری شیوه ای است که در قرن بیستم به اوج شکوفایی رسید و به ما این امکان را می دهد تا اصول واحد و تکرار شونده ای را که در میان روایت های موجود در یک اثر ادبی مشابهت ایجاد می کند، دریابیم. گرینتسر یکی از صاحب-نظران روسی است که با بررسی آثار حماسی تمدن های مختلف به خصوص هند، سعی نموده طرح یکسانی را برای ساختار داستان های حماسی ارائه نماید. به اعتقاد وی قهرمان داستان های حماسی مانند ایزد گیاهی به صورت دوره ای می میرد و زنده می شود. در این مقاله سعی شده است ضمن تحلیل نظریات ساختارگرایان به ویژه گرینتسر، ساختار داستان های پهلوانی برزونامه را بر اساس نظریه گرینتسر مورد بررسی قرار دهیم تا به این سوال پاسخ دهیم آیا منظومه حماسی برزونامه با نظریه گرینتسر قابل تحلیل است؟ و آیا تقابل اندیشه های خیر و شر که از الگوی مرگ و رستاخیز مجدد نشات گرفته بر ساختار این داستان تاثیرگذاشته است؟ به نظر می رسد داستان های پهلوانی برزونامه براساس نظریه گرینتسر قابل تحلیل بوده قهرمان قصه مانند ایزد گیاهی می میرد و زنده می شود و بافت روایی و شخصیت های داستان تحت تاثیر اندیشه های خیر و شر قرار گرفته است. روش کار، تحلیل کتابخانه ای طرح قصه های برزونامه و تطبیق آن بر ساختار اسطوره های تقویمی است.
    کلیدواژگان: برزونامه، پهلوانی، گرینتسر، اسطوره نباتی، تقابل خیر و شر
  • محسن رحمتی* صفحات 23-45
    با آنکه سلسله اشکانی، طولانی ترین دوره حکومتی در تاریخ ایران را دارند، در روایت ملی- حماسی ایرانی که در منابع اسلامی مندرج است، تاریخ این سلسله با اختصار زیادی آمده است. چنان که در بیشتر موارد، جز ذکر نام شاهان و اشاره به عدد سالهای حکومتشان، چیز دیگری درباره آنها ندارد. این اختصار تا آن حد است که مدت زمان حکومت اشکانیان، به نصف زمان واقعی تقلیل یافته است. این قضیه تا کنون، فکر محققان بسیاری را به خود مشغول داشته و درباره علت این اختصارگویی نظراتی ابراز شده که فصل مشترک همه آنها، انتساب این امر به سیاست تعمدی ساسانیان است، ولی در خصوص علت اتخاذ این سیاست از سوی ساسانیان، تا کنون تعمق زیادی به عمل نیامده است. این مقاله در صدد است تا با روش تحقیق تاریخی و از طریق به پرسش کشیدن داده های موجود، چگونگی و علل این قضیه را مورد بررسی قرار دهد. این مقاله نشان میدهد که بر خلاف مشهور، این تحریف نه معلول اعتقادات دینی و نه به دست موبدان، بلکه به دست اشراف دربار ساسانی و برای رفع مشکلات سیاسی – اجتماعی که دربار ساسانی و اشراف ایرانی، به صورت همزمان به آن گرفتار بودند، انجام شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ ملی، حماسی، اشکانیان، ساسانیان، خوتای نامگ
  • محمود رضایی دشت ارژنه *، بهاره الله بخش زاده صفحات 47-73
    یکی از عناصر مهم تشکیل دهنده ی داستان، پی رنگ و توجه به روابط منطقی میان رویدادها در داستان است که توجه و باریک بینی نسبتا قابل تامل فردوسی به این مقوله و دقت در روابط علی و معلولی حوادث داستانی در شاهنامه، یکی از جنبه های درخشان حماسه ی ملی ایران است. اما با ژرف نگری در برخی از داستان های شاهنامه از جمله «رستم و سهراب»، روشن می شود که پیرنگ آن در بسیاری از موارد نااستوار و سست است و پرسش های بسیاری در بخش های مختلف این داستان، بی پاسخ می ماند. با توجه به دقت خارق العاده ی فردوسی به پیرنگ در دیگر داستان های شاهنامه، سستی پیرنگ در داستان رستم و سهراب یا ناشی از تحریف های پی درپیی است که در گذر زمان به این داستان راه یافته است تا ضمن گنجاندن آن در چارچوبی اخلاقی، بر جاذبه و دلاویزی آن بیفزایند و یا ناشی از حذف-های مکرر آگاهانه یا ناآگاهانه ای است که باعث شده است که بسیاری از خطوط محوری و بنیادین داستان مورد بحث از میان برود و درنتیجه پیرنگ آن سست نماید.
    کلیدواژگان: پی رنگ، روایت، شاهنامه، رستم و سهراب
  • ذوالفقار علامی مهماندوستی*، خانم رقیه وهابی دریاکناری صفحات 75-101
    هدف پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه ی نبرد میان زنان و مردان، در سه روایت حماسی مختلف است. نبرد«سهراب و گردآفرید»در«شاهنامه»، مبارزه «همای و همایون»در مثنوی ای با همین نام از «خواجوی کرمانی»و نبرد«رستم و بانوگشسب»در«بانوگشسب نامه» از سراینده ای نامعلوم. پس از نگاهی اجمالی به این سه منظومه، نقاط اشتراک و تمایز آن ها بیان می گردد. شایان ذکر است، در بیان اشتراکات این نبردها، از آرای «ژرار ژنت» استفاده کرده ایم. نکات مشترک سه منظومه در برگیرنده ی موارد زیر است: شیوه ی «روایت گری» یکسان، از دیدگاه «ژنت» در مولفه های «روایت»- یعنی «زمان دستوری»، «وجه» و «لحن و صدا»-؛ پنهان ماندن «زن بودن» پهلوان بانوان؛ نام آور بودن هر سه شخصیت زن در جنگاوری و پیروز شدن مردان مبارز در انتهای هر سه نبرد. تمایزهای سه منظومه، شامل موارد زیر است: انگیزه های گوناگون برای آغاز جنگ؛ تفاوت در فرجام نبردها؛ موارد معکوس در «بانوگشب نامه»؛ ضعف «همای» نسبت به دو پهلوان دیگر و تفاوت های سبکی در نگارش منظومه ها.
    کلیدواژگان: روایات حماسی، پهلوان بانو، ژرار ژنت، شاهنامه، مثنوی همای و همایون، بانو گشسب نامه
  • محمدحسین کرمی، محمدصادق صابری*، عبدالواحد صابری، نصیب الله الوندی صفحات 103-126
    از دیرباز کتاب ملی ایرانیان و گنجینه تو در تو و بیانتهای حکمت و کارخانه بیبدیل انسانسازی، شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی، از جهات مختلف هر خواننده و شنوندهای را به شگفتی و تدبر و تعمق واداشته است، تامل در مرامها، نامها و آیینهای جامعه ایرانی و غیر ایرانی نشان میدهد شاهنامه و «شاه نامه ها» در دوره های مختلف میان همه اقوام پارسی زبان و پارسی خط و حتی ملتهای غیرپارسی زبان و پارسی خط به دلایل بسیاری، به شکلهای مختلف تاثیراتی فراوان داشته است و یکی از مقبولترین آثار در ادبیات جهان بوده است. از جمله این اقوام که به نظر میرسد تاثیر این مرام نامه پهلوانی بر آنها بیشتر از دیگر اقوام بوده، لرهای بویراحمد و ممسنی است که ما در این مقاله گوشهای از این تاثیر را بیان و تحلیل میکنیم. نتیجه تحقیق نشان میدهد، که شاهنامه حکیم فردوسی در مرام مردم، نام جای ها و نام زنان و مردان تاثیر بیچونوچرا داشته است، این تاثیرگذاری در حدی است که گویی پهلوانان شاهنامه برخاسته از مردم این مرز و بوم هستند.
    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، فرهنگ، بویراحمد و ممسنی، قوم لر، نام های ایرانی، نام های شاهنامه ای
  • محمد مهدی پور، حسین حسن زاده* صفحات 127-156
    کشف نقطه آسیب پذیری قهرمانان بر پایه اصل حماسی نیرنگ استوار است و شیوه ای که برای این منظور پیدا می شود بر محور جادو و اطلاعاتی است که ژرف ساخت آن برتری یک پهلوان را در میدان نبرد رقم می زند. دست یابی به نقطه شکست پذیری قهرمان کار هر کسی نیست و جنگجویان معمولی نمی توانند به آن دست یابند. سیمرغ می تواند راز این قهرمانی را به قهرمان بیاموزد و در مورد آشیل نیز این گونه است یعنی کسی که راز رویینه نبودن پاشنه او را می داند او را گرفتار می سازد. در شاهنامه هم عامل پیروزی قهرمانان همیشه تیر و تیغ و شمشیر پهلوان نیست بلکه گاهی اوقات سلاحی ناپیدا که در وجود قهرمان است یعنی نیرنگ یگانه عامل شکست دشمن می شود. در این اثر بزرگ در غالب داستان ها، عقل و اندیشه و خردورزی غلبه دارد اما در عین حال فریب و نیرنگ و جادو نیز از ابزار جنگی قهرمانان و ضد قهرمانان است منتهی مزیت بزرگ شاهنامه در پرداخت داستان های خود چنان است که پهلوانان آن از این ابزار جنگی که در میدان نبرد گونه ای از فرا واقعیت را دارد به عنوان آخرین چاره و درست زمانی که تمام شیوه های دیگر آزموده شده و نتیجه ای نداشته اند استفاده می شود. نتایج حاصله حاکی از آن است که فردوسی در تمام ادوار شاهنامه (اساطیری، پهلوانی و تاریخی) بیش از پنجاه بار از این مختصه بهره برده در حالی که پیرنگ و توالی منظم حوادث داستانی آن به گونه ای است که از سایر مختصات پهلوانی به هیچ وجه غفلت نورزیده است.
    کلیدواژگان: حماسه، شاهنامه، پهلوان، نیرنگ
|
  • Dr Maryam Khalilijahantigh, Zeinab Sheykhhoseini Pages 1-22
    Structural approach is a method that reached its zenith in the twentieth century. This allows us to find the single and recurring basis that causes similar available versions of a literary work. Grintser is the Russian authorities to investigate the effects of different civilizations، especially the Indian epic، tried to provide the same plan for the epic tales. He believes that the hero of the epic stories such as the God of vegetation dies and lives periodically. At This paper attempted to meanwhile the analysis of structuralist theories، especially Grintser، survey tales of chivalry Brzunamh based on the theory Grintser To answer this question،can we analyzed the epic poem Brzunamh according to Grintser theory? And the conflict between good and evil ideas emanating from this pattern of death and resurrection affected the structure of the story? It seems Brzunamh heroic stories were analyzed according to Grintser theory protagonist، such as plant-God dies and is revived And textured narrative and characters have been influenced by the ideas of good and evil. The Method is the librarian analysis of stories Brzunamh and its implementation on the calendar myths.
    Keywords: Brzunamh, athletic, Grintser, vegetable myth, the confrontation between good, evil
  • Dr Mohsen Rahmati* Pages 23-45
    Parthian history has come with high briefly, in Iranian national epic narrative that is mentioned in Islamic sources, in spite of that dynasty has the longest period in history of Iran. As in most cases, except the names of kings and refers to the number their king’s years, hasn’t something else about them. This brevity to the extent that reduced to less than half the real time, Length of time of their government. up to now, this case Has occupied many researchers And has been expressed many opinions on the cause of this brevity.The common trait of all of them,this is that attributed this case to the Sassanid deliberate policy, But, as yet, has not done much to ponder on the reason for adopting this policy by the Sassanids. This article seeks to review how and why this question with Using historical research and through data available. This paper shows that Unlike the famous, This distortion has Don, Not due to religious beliefs and not by priests, But by The Sasanian court nobility,To solve political - social problems of Sasanian court and Iranian nobility,that were caught them, at the same time.
    Keywords: National, epic History, Parthian, Sassanid, Khutay Namag
  • Dr Mahmood Rezaei Dashtarzhane*, Bahare Allahbakhshzadeh Pages 47-73
    One of the mostimportant elementsthat formthe storyis plot and thelogical relationships between events in thestory. Ferdowsi's attention to this aspect and his solicitude to causal relations of events in the epic stories is one of the brilliant aspects of Iran's national epic.But after the accuracy to some of the epic stories such as "Rustam and Sohrab", it becomes clear that the plot in many cases,is infirm and weak and many questions in different parts of the story remain unanswered.Due to the extraordinary care of Ferdowsi to the plot in the other stories, theshortcomings of the story of Rostam and Sohrab, whether caused by successive distortionsto add to its more attractions and getit in an ethical framework, Or due to recurrent deletions consciously or unconsciously makes the most central and basic story lines to be loosed, so the plot seemsinadequacy.
    Keywords: narratology, Sahnameh, Rostam, Sohrab
  • Dr Zolfaqhar Allami Mehmandoosti*, Roqhayeh Vahabi Daryakenari Pages 75-101
    Battles of heroes is one of the main characteristics of epical texts. These battles are not always between two heroes. We can find examples of battling between a hero and a heroine. In spite of its repetition and importance, this theme never was the center of attractions. This project, tries to study and compare the battle between heroes and heroines in three epical narrations. Battles between “Sohrab and Gord Afarid” in “Shahname”, between “Homay and Homayoon” in a mathnavi with this name by “Khajooye Kermani” and “Rostam and Banoo Goshasb” of an anonymous poet. After a brief explanation of these battles, similarities and differences would be mentioned. We use “Gerard Genette’s theories for analyzing the similarities which are these: the way of narrating in components of narration - means, “order Time”, “mood”, “voice”-; hiding the gender of heroines; popularity of all three women in battling and hero winners at the end of all three battles. Differences are these: different goals to start battle; differences in the ending of battles; some reverse options in “Banoo Goshasb Nameh”, weakness of “Homay” comparing with those two heroines and the style of writing.
    Keywords: Epical narrations, heroine, GerardGenette, Shahname, Homay, Homayoon mathnavi, Banoo Goshasb Nameh
  • Dr Mohammdhossein Krami, Mohammadsadegh Saberi *, Abdolvahed Saberi, Nasib Allah Alvandi Pages 103-126
    From long time ago, 'Shahnameh', the Iranian national book and complicated treasure of philosophy and humanity factory, the work of Hakim Abolghasem Ferdowsi, has attracted the mind and thinking of every audiences. Thinking about the manners, names, and customs of the Iranian and foreign societies reveal that 'Shahnameh' and similar works have significant effects on all nations and it can be considered as one of the most famous and dominant literature works of the world. For example, the following sentences which are obtained from a comprehensive research confirm this fact: "In Georgia, Shahnameh is the most published and generally accepted literature classic works in Persian or Tajik language' (Moakhar, Bartaya, 2012: p15). The 'Lurish' tribes of Mamassani and Boyerahmad regions are also affected the manners and customs introduced by 'Shahname' more than other nations and tribes. The aim of this research was to study and analyze these effects partly. Our obtained results suggested that the 'Shahname' work of 'Hakim ABolghasem Ferdowsi' play a significant role in people manners and custom as well as naming places and people. This effect is so that someone may think that the Shahnameh Heroes are originated from these regions.
    Keywords: 'Shahnameh of Ferdowsi, culture, Boyerahmad, Mamassani, Lurish tribe, Iranian names, \'Shahnameh\', based names
  • Dr Mohammad Mehdipour, Hossein Hassnzadeh* Pages 127-156
    The detection of the vulnerability point of the heroes is based on a trick and its root is in the powerful magic and data which is appointed the supremacy of a hero in the field of battle. It is beyond everyone ability to achieve vulnerability point of a hero and ordinary warriors are not able to achieve it. The Roc can teach the secrets of championship to the champion and it is the same about Ashil. He knows that the opponent’s hell is uncovered and this puts him to trouble. In Shahnameh (book of kings) the primary element of the victory for heroes is not always a spit, blade and sword, but sometimes the hidden armament in his mind and it is nothing but a trick. It means that trick is the unique factor of the defeat of the enemy. The majority of this masterwork is the story, opinion and thought; on the other hand, cheat, trick and magic are the tools of heroes and the opponents. The big privilege of the stories in Shahnameh (book of kings) is that the heroes have beyond knowledge about tools of war and they use it exactly the time that other practices have been tested and they did not result. The result indicates that Ferdosi has used this style more than 50 times in all episodes (mythology, heroic, historical) of Shahnameh (book of kings) whereas the plot and the regular sequence of the events is like that he has not missed the heroic characteristics at all.
    Keywords: epic poem, book of kings, hero, trickneyrang, dar, shahname