فهرست مطالب

عقل و دین - پیاپی 13-14 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه عقل و دین
پیاپی 13-14 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید بهشتی صفحات 7-18
  • محمد علی اخگر* صفحات 19-40
    مقاله ی حاضر با استفاده از آموزه های عقلانی و وحیانی در حیطه ی معنای زندگی و سبک زندگی به بررسی رابطه ی این دو مساله ی اساسی پرداخته و با نشان دادن همراهی و هم رایی عقل و وحی، به اثبات ارتباط مستحکم بین معنا و سبک زندگی می پردازد. کیفیت این ارتباط از دیدگاه این دو منبع مهم معرفتی به گونه ای است که سبک زندگی افراد ریشه در معنای زندگی آن ها داشته و در حقیقت حاکی از آن است. این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی نگارش یافته است با پرسشگری در خصوص رابطه ی معنا و سبک زندگی از دیدگاه این دو منبع، منجر به کشف این یافته ی بنیادین و ضروری می گردد که هر دو منبع معرفت نقطه ی آغاز محقق کردن هر نوع سبک زندگی از جمله سبک زندگی اسلامی را محقق کردن معنای زندگی متناسب با آن می دانند.
    کلیدواژگان: معنای زندگی، سبک زندگی، معرفت عقلانی، معرفت وحیانی، قرآن
  • محسن ایزدی*، ایرج قبادیان صفحات 41-64
    ولایت تکوینی و تشریعی، از سرچشمه ربوبی به عالم انسانی افاضه می شوند. یکی از نتایج ولایت تکوینی، تصرف آدمی در ماسوی به اذن الهی می باشد که از آثار عبودیت و ریاضات شرعیه است. ولایت تشریعی به معنای خاص آن، ویژه خداوند است که با اراده او به پیامبران و پیامبر گرامی اسلام و فرزندان معصوم ایشان اعطا شده است، تا ایشان نیز نسبت به ابلاغ احکام شرعیه و حکومت بر روابط مردم اعمال ولایت نمایند. بر این اساس می توان گفت که ولایت تشریعی نیز همانند ولایت تکوینی مبین نوعی تفوق است که منشا آن همان ولایت تکوینی است. در این مقاله به تبیین این دو نوع ولایت و چگونگی ارتباط آن دو خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: ولایت، ولایت تکوینی، ولایت تشریعی، پیامبر، امام، شریعت
  • محمد صادق بهشتی* صفحات 65-88
    اسلام دین صلح است. صلح عادلانه و پایدار، خیر مطلق و جنگ، شر است. صلح ناعادلانه و ناپایدار، خیر نسبی است. از نظر مسیحیت ارتدکس نیز اصالت با صلح است. مبنای صلح پایدار، صلح با خداست. روح ادیان الهی همین است. کسی که با خدای خود آشتی کند، با خویشتن و با کل بشریت و با جهان هستی در صلح مطلق و آشتی همیشگی است و حتی با دشمنان خود نیز سر جنگ ندارد، و می کوشد که در پرتو حکمت و موعظه نیکو و جدال احسن عداوت را به محبت تبدیل کند و زندگی همگان را بر پایه عدل و احسان استوار سازد. در این نوشتار، ملاک ما جنگ افروزی هایی که برخی از دینداران به نام دین مرتکب شده اند، نیست؛ بلکه ملاک، متون اصلی دینی اعم از قرآن و انجیل و اعتقادات مسلمانان مخلص و مسیحیت ارتدکس است. مقتضای عقلانیت نیز همین است.
    کلیدواژگان: قرآن، انجیل، وحدت ادیان، اسلام ناب، مسیحیت ارتدکس، صلح پایدار، جنگ، عقلانیت
  • سید محمد هاشم پورمولا*، عبدالعلی شکر صفحات 89-110
    حسن عدالت و قبح ظلم از احکام عقل عملی است که به دلیل اشتمال بر حفظ نوع و مصالح عامه، از قضایای عقلایی نیز محسوب می شود. بین حکم عقل و حکم شرع ملازمه وجود دارد. معیار قضیه اولی بودن، آن است که با تصور دو طرف قضیه، حکم صادر شود که این مسئله در مورد قضیه مذکور صادق است. در قضایای اولی، بحث از مطابقت با نفس الامر و واقع و یقین مطرح است. اما در قضایای عقلایی و آراء محموده، بحث از تطابق با آراء عقلا مورد نظر است. بنابراین مصادیق عدالت و ظلم باید بر اساس حق، یقین و قطع از طرف عقل تشخیص داده شود. هرگاه عقل با ادراک تام و کامل، مصلحت یا مفسده بدون مزاحم را در تشخیص مصداق عدل و ظلم کشف کرد، نظر او معتبر است.
    کلیدواژگان: عدالت، ظلم، عقل، عقلا، یقین، مصلحت
  • محمد علی شکری نیا*، محمود نوذری صفحات 111-140
    نوع نگرش و باور افراد نسبت به هستی و طبیعت که محصول مبانی و مفروضات فلسفی مورد قبول آنها می باشد، در انگیزه ی مشاهده و بررسی پدیده ها، شکل گیری مساله در ذهن، شیوه ی بررسی مسائل، گزینش ملاک های ارزیابی، نقد، تفسیر و تدوین نظریه ها و بالاخره در کاربرد نظریات علمی نقش تعیین کننده دارد. از این رو مهمترین گام در مطالعه و بررسی پدیده های طبیعی، اخذ مبانی و مفروضات متقن از منابع موثق و مورد اعتماد است. نارسایی جهان بینی های بشری و غربی از تامین چنین بنیادها و مفروضاتی، توجه برخی از اندیشمندان را متوجه مبانی و آموزه های وحیانی، به ویژه قرآن کریم نموده است. بر همین اساس، پژوهش حاضر با واکاوی آیات قرآن کریم و با روش توصیفی، تحلیلی و استنباطی سعی در تعیین و تبیین مبانی و مفروضات مطالعه و پژوهش در طبیعت از دیدگاه این کتاب آسمانی نموده است. نتایج این واکاوی روشن می سازد که از دیدگاه قرآن کریم، طبیعت نظامی هدف مند و مظهر صفات و اسماء خداوند است که تحت تربیت الهی، مسیر مشخصی را می پیماید. خداوند، طبیعت را ماده ی اولیه ی خلقت آدمی قرار داده و تمام پدیده های طبیعی را در جهت تعالی و تکامل انسان مسخر نموده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مبانی و مفروضات، طبیعت، انسان، تکامل
  • عبدالرضا مسرور* صفحات 141-160
    این نوشتار در پی بیان این حقیقت است که طب و طبابتی که در سیره نبوی مطرح است، طب متعالی است و طبی که از سیره نبوی خارج است، طب متسافل است. طب متعالی بر قوت و قاهریت نفس تکیه دارد و معتقد است که فاعل حقیقی درمان بیماری ها و عامل مرگ طبیعی خود نفس است و تا زمانی که نفس به بدن نیاز دارد، در مراقبت و محافظت و تدبیر و تعدیل آن می کوشد و هر گاه از آن بی نیاز شود، رهایش می کند و از این جهان رهسپار عالم دیگر می شود. دعا و دوا و صدقه به نفس کمک می کند که بدن را درمان کند و این در صورتی است که ناتوان باشد.
    کلیدواژگان: طب متعالی، طب متسافل، نفس، بدن، تدبیر، بیماری، موت
  • مهدی منفرد* صفحات 161-180
    مساله خداشناسی و اثبات وجود خداوند، از مسائل اصلی دین مبین اسلام است. هر انسانی به اندازه استعداد و توانایی های ادراکی که دارد، درباره خداوند می اندیشد و با اندیشه و فکرش، ایمانش شکل می گیرد. خداوند در قرآن کریم، پیامبر اسلام و ائمه معصومین^ به شیوه های گوناگون، مساله خداشناسی و اثبات خداوند را مطرح نموده اند. علی بن ابراهیم قمی، یکی از مفسرینی است که امامین عسگریین‘و بخشی از دوران غیبت صغری را درک نموده است. او خود موثق بوده و راویانی را که در تفسیرش آورده، موثق اند. وی در تفسیرش (تقسیر القمی) مساله خداشناسی و اثبات خداوند را با ارائه روایات معصومین^ تبیین نموده است. ما با بررسی هایی که در تفسیر قمی انجام دادیم، سه گونه برهان برای اثبات خداوند یافتیم: برهان نیاز و اضطرار، برهان آفرینش و صنع، برهان شناخت خداوند با خودش.
    کلیدواژگان: خداشناسی، براهین اثبات خدا، تفسیر قمی، علی بن ابراهیم قمی
  • محمد نجاتی*، مرتضی صفدری نیاک صفحات 181-198
    وجود دغدغه های دین شناختی همواره در حوزه های مختلف تفکر صدرایی قابل رویت است. یکی از وجوه بارز آن را می توان در ذیل نگرش متفاوت وی به بحث های وجودی و معرفتی قوه خیال مشاهده نمود. در حوزه علم النفس، ملاصدرا با طرح وحدت خیال و حس مشترک، بر خلاف عموم فلاسفه، خیال را دارای سه شاخصه خلاقیت، تجرد مثالی و جامعیت اضداد می داند. از نظر وی در هنگام مرگ نفس به واسطه خلاقیت و جامعیت قوه خیال می تواند خصوصیاتی متناسب با مرتبه جدید را ایجاد و در خود حفظ نماید.
    ملاصدرا با لحاظ عینیت مرگ و اشتداد جوهری، مرگ را مانع استدامه اشتداد نفس نمی داند و معتقد است نفس در مرتبه خیال به جهت وجدان خصایص برزخی و مادی می تواند به حرکت اشتدادی خویش پس از مرگ ادامه دهد و در نتیجه نیازی به تمسک به تناسخ ملکی نخواهد بود.
    کلیدواژگان: خیال، حس مشترک، خلاقیت، جامعیت اضداد، تناسخ ملکی
|
  • Mohammad Akhyar* Pages 19-40
    Using the teaching of intllect and revelation, this article examines the relation between meaning of life and life style and showing the being same way and same view of intellect and revelation in this problem, proves the strong relation between meaning and style of life. The quality of this relation is such that the life style of people has roots in their meaning of life and in reality indicates that. This article that has writen in the descriptive-analytic method, with questioning about the relation between meaning and style of life from point of view of this two source, lead to discovering this fundamental and necessary consequence that every two knowledge source believe that the beginning point of existing of every lifestyle including Islamic lifestyle is existing the meaning of life that is suitable with that lifestyle.
    Keywords: Meaning of life, Life style, Intellectual knowledge, Revelation knowledge, Ouran
  • Mohsen Izadi*, Iraj Ghobadian Pages 41-64
    Both genetic and religious guardianship are invested by divine source. One of the result of genetic guardianship is impressing on creature by god's permission which is product of worship and religious mortification. Religious guardianship in it's special mean exclusively is duo to god who has invested to all prophets including Islam prophet and his infallible offspring so they announce religious laws and administrate the society. Therefor religious guardianship like genetic one is a kind of superiority that it's generation is genetic guardianship. we will study these two guardianship and their relation in this article.
    Keywords: guardianship, genetic guardianship, religious guardianship, prophet, imam, religion
  • Mohammad Sadegh Beheshti* Pages 65-88
    Islam is the religion of peace. Just and sustainable peace is regarded as the
    absolute goodness, and war as the evil. Unjust and unsustainable peace is considered
    as relative goodness. Orthodox Christianity has assigned a priority to peace, too.
    Making peace with God is the basis of sustainable peace, and this is the spirit of
    divine religions. When a person makes peace with his God, he is in true lasting
    peace with himself, the whole of mankind, and the universe. He even avoids bitter
    conflict with his enemies, and tries to turn hostility into tenderness in the light of
    wisdom, pleasant preaching, and disputation in the best manner. He also tries to
    establish human’s life on the basis of justice and beneficence. In this paper, our
    criterion is not wars that some religious people have waged in the name of religion,
    but is original religious texts – including Quran and Bible – and beliefs of sincere
    Muslims and orthodox Christianity, which are the requisite for rationality.
    Keywords: Quran, Bible, unity of religions, genuine Islam, Orthodox Christianity, sustainable peace, war, rationality
  • Seyed Mohammad Hashem Pourmola*, Abdolali Shokr Pages 89-110
    Goodness of justice and badness of evil are from injunctions of the practical reason that because of preserving human and public interests are also from rational propositions. There is inherence between injunction of reason and decree of the Law. The criterion of primal proposition is that with imagine two sides of proposition, the injunction is issued, that in the former case, the issue is true. In the primal propositions, is argued about correspondence with actuality, reality and assurance; But in rational propositions and laudable opinions, correspondence with views of the wise is a foremost problem. Thus instances of justice and injustice must be detected on the basis of truth and certainty. Whenever reason discovers interests or corruption without bothering in distinguish instance of justice and evil by a total and complete perception, his view will be valid.
    Keywords: Justice, Evil, Reason, The wise, certainty, interest
  • Mohammad Ali Shokrinia*, Mahmood Nowzari Pages 111-140
    The people`s attitudes and their believes to the Universe and the Nature that has been formed by their acceptable philosophical assumptions, has an effective role in their motivation of observed phenomena, the formation of the problem in mind, consider the issues, selection criteria to evaluation, interpretation, developed of theories and finally in the application of them. Therefore, reception the certain assumptions by reliable sources is the most important stage in the study of natural phenomena. Failure humans and Western views to produce such foundations and assumptions, has caused some philosophers have paid attention to the bases and leanings of Divine revelations, especially Quran. Accordingly, the present study with a descriptive - analytical method and exploring the verses of Quran, is trying to determine and explain the foundations the assumptions in study of Nature from the view of Quran. The results of this study clear that nature is an organization with the aims and appearing the attributes and names of God. Nature is going through certain path under the divine education. The God has been put up as a substance in creation of humans and all natural phenomena has captured in direction the elevation and development of humans.
    Keywords: Quran, foundations, assumptions, Nature, Human, Evolution
  • Abdorreza Masrour* Pages 141-160
    The purpose of this study is to explain the reality that the medicine is supreme, only if it is proposed in the Seerah, otherwise, it is deficient. The supreme medicine emphasizes the strength of the soul self and explains that the real subject for curing the illnesses and reason for natural death is the human soul self. As long as the soul self needs the body, the soul self does its best to protect and moderate it with great tact and whenever the soul self does not need the body, it abandons the body and moves to the other world. Moreover, prayer and charity helps the soul self to cure the illness only if the person is weak.
    Keywords: Supreme medicine, deficient medicine, soul self, body, tactfulness, illness, death
  • Mahdi Monfared* Pages 161-180
    The Theology and the existence of God, Islam is a matters of principles. Every man who has as much talent and abilities of perception, thinking and thought and thought about God, his faith is constructed. Ali Ibn Ibrahim Qomi, one of the commentators is that Amamyn Skryyn (peace be upon the two) a partly from the absence of short duration is understood. He was reliable narrators in his interpretation (interpretation Qomi) has been reliable. In his interpretation, the theology and traditions by providing infallible proof of God (peace be upon them) explained. Weve done studies that interpret Qomi, three species we found proof of the existence of God: The Proof of need and emergency, The Creation and Production of proof, the proof of the knowledge of God with God.
    Keywords: God, the existence of God, proofs of God, interpretation of Qom, Ali Ibn Ibrahim Qomi
  • Mohammad Nejati*, Morteda Safdari Niak Pages 181-198
    The existence of theological concerns in sadra"s various spheres of thought is visible always. It can be seen following his different approaches to the discussion of ontological and epistemological imagination. Mulla Sadra knows Imagination has three characteristic creativity, abstraction and universality of opposites, unlike all philosophers with the unity of imagination and common sense in psychology. According to him, at death, the soul through creativity and universality of imagination can create properties According to new level and maintain in herself.Mulla Sadra does not know death preventing of soul's intensity with consideration unity of death and essential intensity and believes that soul in level of imagination can continue to her self-intensity movement, Because of the physical and Purgatorial characteristics and then not been need to the lap of physical reincarnation.
    Keywords: imagination, common sense, creativity, universality of opposites, physical reincarnation