فهرست مطالب

علوم تربیتی از دیدگاه اسلام - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1393)

نشریه علوم تربیتی از دیدگاه اسلام
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدیجه ابوالمعالی، مهدی گودرزی صفحه 5

    هدف اساسی این پژوهش تبیین معنای زندگی بر اساس تصور از خدا و اضطراب مرگ در دانشجویان است. به این منظور، 400 نفر (220 مرد و 180 زن) از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن که در سال تحصیلی93-1392مشغول به تحصیل بودند با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. شرکت کننده ها در این پژوهش به پرسش نامه های هدفمندی زندگی، وضعیت مذهبی و مقیاس اضطراب مرگ تمپلر پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که معنای زندگی بر اساس تصور از خدا و اضطراب مرگ در زنان و مردان پیش بینی پذیر است و این امر در زنان پیش بینی پذیرتر از مردان است.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، تصور از خدا، اضطراب مرگ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن
  • فرامرز محمدی پویا (بیجنوند)*، اکبر صالحی صفحه 25
    هدف پژوهش حاضر شناسایی مصادیق تفکر انتقادی در قرآن کریم است که برای دستیابی به آن از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. بدین ترتیب، ابتدا، با مطالعه نظری به تحلیل تفکر انتقادی و تبیین مولفه های آن پرداخته و سپس محتوای قرآن کریم برای بررسی مصادیق تفکر انتقادی در آن تحلیل شده است. بدین منظور کل آیات قرآن کریم بررسی و مواردی که مضامین مرتبط با مولفه های تفکر انتقادی داشتند شناسایی شده است. سپس موارد مذکور با دو موقعیت از جمله شماره آیه و زمینه مصداقی در فرم تحلیل محتوا قرار گرفته است. یافته های پژوهش به تبیین مولفه های نه گانه ای برای تفکر انتقادی انجامید که عبارت است از: پرسش گری، قضاوت با معیار، استدلال، تجزیه و تحلیل، بی طرفی، روشمندی، عینیت گرایی، حقیقت جویی و انعطاف پذیری. در نهایت، برای هریک از مولفه ها، مصادیقی از قرآن کریم استخراج شد. نتایج پژوهش حاکی از تاکید قرآن کریم بر همه مولفه های تفکر انتقادی به ویژه مولفه پرسش گری است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، تفکر انتقادی، تحلیل محتوا، پرسش گری
  • فریبرز باقری* صفحه 51
    هنجارها در حیات انسان، نقشی بیش از تصویری ایفا می کنند که در چارچوب دروس تخصصی روانشناسی بالینی، علوم تربیتی و در نظریه های جامعه شناختی ترسیم می شود. دامنه تاثیر هنجارها به گستردگی تمامی ابعاد زندگی فردی و اجتماعی افراد است. شناسایی هنجارهای موجود در جامعه و زندگی افراد، بررسی نحوه تاثیر آن ها در هدایت افعال فردی و اجتماعی، و آسیب شناسی هنجارها، به ویژه با توجه به تسلط روزافزون رسانه ها و وابستگی علمی جامعه ایران به غرب، به ضرورتی جدی تبدیل شده است. برآوردن این ضرورت، در ابتدا، نیازمند بررسی و فهم اصطلاح هنجار و کارکردهای آن برای زندگی انسان است. ازاین رو، در این مقاله ابتدا اصطلاح هنجار به لحاظ مفهوم شناسی بررسی شده است. سپس، با تکیه بر اصول حاکم بر فرایند ادراک، مدل نظری کارکردهای سه گانه هنجار برای افعال انسان ارائه شده است. در پایان، براساس این مدل، چگونگی شکل گیری مفاهیم نابهنجاری و بهنجاری، اعتبار هنجارها و اشکال مختلف آسیب هنجارها شرح داده شده است. تامل در مدل چگونگی شکل گیری مفاهیم نابهنجاری و بهنجاری نشان می دهد که آسیب هنجارها به سه طریق اساسی سقوط اعتبار هنجارها، ایجاد تردید درباره اعتبار هنجارها به عنوان ابزار قدرت به منظور هدایت و مهار انسان ها و گروه های اجتماعی، و همچنین حضور هم زمان هنجارهای متناقض در اذهان و افعال افراد صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: هنجار، ادراک، بهنجاری، نابهنجاری
  • خسرو باقری نوعپرست*، محمدزهیر باقری صفحه 71
    در این مقاله سعی شده است دیدگاه تربیتی غزالی در بستر رویکردهای جهان شناختی و انسان شناختی وی بررسی شود. در حوزه جهان شناسی، با این که غزالی روابط علت و معلولی را به نقد می کشد، رابطه علت و معلولی مقتدرانه و یگانه میان خدا و جهان را می پذیرد و حتی از آن جانبداری می کند. عاملیت انسان در دیدگاه وی زمانی مطرود است که استقلالی در عرض اراده خدا داشته باشد. متناسب با اقتدار یگانه خداوند بر جهان، غزالی هدف غایی تعلیم و تربیت را نزدیک شدن به خداوند می داند. اصول تعلیم و تربیت از نظر او آمیزه ای از تاثیر خداوند و تلاش انسآن هاست. اصل تفاوت های فردی نشان دهنده وضعیت های اولیه ای است که خداوند نهاده است. اصل تربیت منش به تلاش مربیان برای هموارکردن راه تربیت مربوط می شود و اصل عمل نگری خدامحورانه نشان از تلاش متربیان دارد. در نهایت، اصل مراقبت نفس هم بر تلاش متربیان و هم بر انتظار رحمت خداوند نظر دارد.
    کلیدواژگان: غزالی، علیت، عاملیت انسان، تربیت منش، تفاوت های فردی، عمل نگری خدامحورانه، مراقبت نفس
  • زهرا اشعری*، محمد حسنی صفحه 93
    در میان قلمروهای مختلف تربیتی، اخلاق یکی از برجسته ترین حوزه هایی است که دال بر عاملیت انسان است؛ زیرا مسوولیت و پاسخگویی انسان را در برابر انجام یا ترک عمل می طلبد. بر این اساس، چگونگی تربیت کارآمد در حوزه اخلاق در گرو داشتن تعریفی روشن از چیستی ظرفیت های عاملی انسان است. یکی از نظریه هایی که به عاملیت اخلاقی توجه کرده، نظریه یادگیری شناختی اجتماعی آلبرت بندورا است. وی ظرفیت انسانی لازم برای عاملیت اخلاقی را مبتنی بر حس هویت شخصی، خودتنظیمی رفتار و معیارهای فرد برای خودتجویزی می داند. در نظریه وی، انسان مقهور محیط نیست و با توانایی های شناختی خود، حلقه واسطی میان موجبیت های پیرامونی و رفتار اخلاقی اش می سازد. در این مقاله، چالش های مفهومی عاملیت اخلاقی از منظر تعارضات درونی نظریه و ابهامات آن، با روش پژوهش توصیفی تحلیلی بررسی شده است. موارد مطرح شده در این زمینه عبارت است از: ابتنای معیارهای درونی اخلاقی فرد بر منبع بیرونی، غایت جامعه پذیری اخلاق در تعارض با عاملیت فردی، تعارض ادعای نگاه جامع نگر به اخلاق با کم رنگ بودن عناصر عاطفی در مدل عاملیت اخلاقی و تعارض مفاهیم علیت و عاملیت اخلاقی.
    کلیدواژگان: عاملیت اخلاقی، آلبرت بندورا، نظریه یادگیری شناختی، اجتماعی، معیارهای درونی اخلاقی
  • یوسف ادیب، مرضیه سرداری* صفحه 113
    با توجه به تاثیر برنامه درسی پنهان و اهمیت دروس معارف اسلامی در آموزش عالی، پژوهش حاضر درصدد کشف و شناسایی تجربه زیسته دانشجویان و اثرات تلویحی و ضمنی ناخواسته برنامه درسی پنهان برای دروس معارف می باشد. این پژوهش با رویکرد تحقیق کیفی با روش پدیدارشناسی هرمنوتیک (تفسیری) به روش اسمیت انجام شده، جامعه آماری تحقیق شامل دانشجویانی است که در ترم های پنج، شش، هفت مقطع کارشناسی دانشگاه تبریز مشغول به تحصیل هستند و بخش قابل توجهی از دروس معارف اسلامی را گذرانده اند. مشارکت کننده ها با روش نمونه گیری هدفمند و با اشباع داده ها از گروه های فنی مهندسی، علوم پایه و علوم انسانی انتخاب شدند. داده های بدست آمده از این مصاحبه ها با استفاده از روش پیشنهادی اسمیت مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. شش مقوله اصلی شامل 1 عدم توجه به اصول انتخاب محتوا؛ 2 اثر اساتید؛ 3 روابط دانشجویان در کلاس؛ 4 طرح ضیافت؛ 5 زمان؛ 6 ارزشیابی و تعدادی مضامین فرعی استخراج شد. اکثر شرکت کنندگان بیان داشتند که برنامه درسی پنهان بر باورها و نگرش های آنان تاثیر گذاشته است. آشنایی برنامه ریزان با تجربه زیسته دانشجویان، و شناسایی عوامل پنهان در دروس معارف و تاکید بر این که آنان اهداف دروس معارف را چگونه درک کرده و برای خود معنادار ساخته اند، نقش مهمی در رفع نواقص این دروس و بالا بردن اثربخشی آن دارد.
    کلیدواژگان: دروس معارف اسلامی، برنامه درسی پنهان، نظام آموزش عالی، تجربه زیسته
  • میترا عزتی، منصوره صالحی* صفحه 131
    هدف مقاله حاضر شناسایی مفروضات بنیادین فرهنگ سازمانی با تاکید بر آموزه های اسلامی است. فرهنگ، مبنای تحول سازمانی است. جوهره اصلی فرهنگ سازمانی، الگوی مفروضات اساسی مربوط به فرهنگ آن سازمان است. روش تحقیق این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است. برای رسیدن به هدف پژوهش، به بررسی اسناد و مدارک پرداخته شده است. بر این اساس، آیات و روایات مرتبط به صورت هدفمند از قرآن کریم و کتب معتبر روایی انتخاب شده است. سپس از طریق تحلیل کیفی، با استفاده از تحلیل محتوای استقرایی قیاسی به شیوه کدگذاری باز، داده های جمع آوری شده تجزیه و تحلیل شده است. مفروضات بنیادین فرهنگ سازمانی در اسلام، برخاسته از جهان بینی توحیدی است که در پنج مقوله مبدا فاعلی و غایی، انسان، جهان، زمان و مکان تجلی پیدا می کند. در تحلیل توصیفی و کمی داده ها، مفاهیم الوهیت از مقوله مبدا فاعلی و غایی، اختیار از مقوله انسان، حال سازنده آینده از مقوله زمان، شناخت از مقوله جهان و اصل هجرت از مقوله مکان (فضا) حائز بیشترین اهمیت است، و در بین مقولات، مقوله مبدا فاعلی بالاترین رتبه را کسب کرده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مفروضات بنیادین، محیط های آموزشی، الگوی مفهومی اسلامی
|
  • Khadijeh Abolmaali, Mahdi Ghodarzi* Page 5

    The main purpose of this research was to explain the meaning of life based on God image and death anxiety among university students. To investigate this relationship, 420 undergraduate students (230 male, 190 female) in Azad University - Roudehen Branch - were selected through Clustered Random sampling, all of whom were simultaneously studying at the mentioned university in the first semester of 1392-93. The participants were presented with the following questionnaires: Purpose of Life (PIL), Religious Status Inventory (RSI), and Templer’s Death Anxiety Scale (DAS). The results of multiple regression data analysis show that the meaning In Life, on the basis of one’s God image, along with death anxiety is predictable in both genders. However, for women respondents, God image has a more significant role in predicting life purpose than for men.

    Keywords: the meaning of life, God images, death anxiety, IslamicAzad University Roudehen Branch
  • Faramarz Mohammadi Pouya (Faramarz Bijnavand)*, Akbar Salehi Page 25
    The aim of present study is to identify critical thinking evidences in Holy Quran by making use of qualitative and conceptual analysis. Critical thinking were analyzed and its elements were identified through theoretical study and then critical thinking evidences of Holy Quran were analyzed by content analysis. To do so, all verses of Holy Quran were studied and those with meanings related to critical thinking elements were identified and analyzed regarding two positions of each sentence, namely the address of each sura and verse, and its related background. Findings of the study led to identifying nine elements for critical thinking (inquiring spirit, judgment with criteria, reasoning, analysis, impartiality, Methodism, objectivism, truth seeking, and flexibility), then for each element some evidences were extracted from Holy Quran. Results indicate that Holy Quran firmly emphasizes on all aspects of critical thinking, especially on inquiring spirit.
    Keywords: Holy Quran, Critical Thinking, Content Analysis
  • Fariborz Bagheri* Page 51
    Norms have an important role in human life, more than the vision show in the specialized courses framework of clinical psychology, Educational Sciences and sociological theories can be drawn. The effect’s domain of choice or spreading the norms influence incorporates all dimensions of individual and social actions of people. Identifying the norms in people’s life and social, survey the way effect on direction of individual and social actions and criticism of norms’ pathology, especially considering the increasing influence of media, and Iran’s science attachment to west countries has become to a serious need. The answer of this need first requires accurate apprehension of norm and its application for human’s life. In order to address this important issue, this paper is examined the concept of the so-called norm in terms of conceptual study. Then, based on the principles governing the process of perception, is presented a theoretical model of the three functions of the norms for a human action. Finally, on the basis of this model the formations of the concept of normality and abnormality, the Validity of the norms as well as the different forms of the norm disturbances have been described. Contemplate the way of the models’ formation, the concepts of abnormal and normal, indicating norms’ damage to the three basic forms: The falling of norms’ validity, deliberately create doubt about the validity of norms as power tools, with the aim of directing and controlling the population and social groups, is done as well as the simultaneous presence of conflicting norms in the minds and actions of people.
    Keywords: norm, normal, abnormal
  • Khosrow Bagheri No, Parast*, Mohammad Zoheir Bagheri Page 71
    It is attempted in this article to show that Ghazali's educational view is in coherence with his cosmological and anthropological views. In spite of his challenge to causal relations, Gahazali has no problem in his cosmology to accept a powerful and unique causal relation between God and the world. Human agency is also rejected in his view only when an autonomy is assumed for human being alongside God's will. Fitted to God's unique authority on the world, Ghazali takes nearness to God as the final goal of education. In educational principles too, he has provided a combination between God's impact on human world and the strivings of human beings. The principle of individual differences refers to the initial states that God provides people with. However, the principle of character education has an indication of educator's attempt to pave the way of education; as the principle of God-centered pragmatism refers to the attempt of pupils. The principle of self-monitoring refers at the same time to both pupil's attempts and their waiting to the coming of God's grace.
    Keywords: Ghazali, education, causality, human agency, self, monitoring
  • Zahra Ashari*, Mohammad Hasani Page 93
    Morality is one of the most dominant educational domains that is correspondent on human agency. Because requests responsibility about moral acting or disengagement. For knowing how to apply education in moral fild, it is nessesery being illustrate agency capacities of human. human agency is one of the significant dimensions of Social - cognitive learning theory that Albert Bandura is the theoretician of that. In this new approach, human capacity for moral agency founded on a sense of personal identity, moral standards, and behavioral regulation through self-sanctions. In this bases, Human is not subdued on environment. He is a Medium linkage between his behavioral and environment with his cognitive abilities.This article investigates conseptual challenges in moral agency in view of internal ambiguity and oppositions in this theory. These issues are: Forming the internal standards of moral agency with the external source, socialization of morality in conflict with individual agency, Conflict concepts of causation and moral agency, Conflict claim holistic view of the morality with the ambiguity of emotional ingredients.
    Keywords: Moral agency, Albert Bandura, Social cognitive learning
  • Yusif Adeeb, Marzieh Sardari* Page 113
    Regarding the influence of hidden curriculum and the importance of Islamic educational courses in Higher Education, the present research is going to excavate the students’ experiences as well as the implied unwanted effects of hidden curriculum in the educational courses. This is done through a qualifying approach of a hermeneutic (interpretive) phenomenological method_Smith’s method. The subjects consist of the students of BA, studying in the 5th to 7th semester in Tabriz University and have greatly passed the Islamic educational courses. Participants were chosen through purposeful sampling and also through the data complement of technical engineering, basic sciences, and humanities groups. Six main fields consist of: No attention to the criteria of selection content:1.The professors’ influence; 2. The students’ relationship in the class; 3. The festivity design; 4. Time; 5. The evaluation and some of the subsidiary themes were extracted. Most of the participants mentioned that the hidden curriculum has affected onto their beliefs and attitudes. The programmers’ familiarity to the students’ experiences, acknowledgement of hidden factors in the educational courses, and emphasizing that how the students understand the goals of educational courses and how have get them meaningful to themselves, play an important role in the eradication of the courses defections and in the incensement of their effectiveness.
    Keywords: Islamic educational courses, Hidden curriculum, higher education system, the (lived) experience
  • Mitra Ezati, Mansoureh Salehi* Page 131
    The purpose of this study was to identify the assumptions underlying organizational culture with emphasis on the teachings of Islam. Culture are the basis of organizational change. The main essence of corporate culture,their basic assumptions of the culture of the organization.The methodology This study was descriptive analytical. For the purpose of this study the documents were examined. Accordingly, the relevant traditions and verses from the Quran and books purposefully selected credible.Then, through a qualitative analysis, using inductive deductive content analysis method of open coding, data were collected and analyzed. Assumptions underlying organizational culture, from the monotheistic world view are being appeared in five categories: origin of ultimate and subject, man, the world, time and place.
    Keywords: organizational culture, basic assumptions, Educational environments, Conceptual Model of Islamic