فهرست مطالب

پرستاری دیابت - سال دوم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه پرستاری دیابت
سال دوم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا حاجی نژاد *، محمود صالحی مقدم، شقایق حاجیان شهری، الهام واعظی، داریوش سعادتی، عباس جمشیدیان صفحات 8-19
    مقدمه و هدف
    موموردیکا کارانتیا(کارلا) از دیرباز در طب سنتی هند و پاکستان برای کاهش اثرات ناشی از بیماری های متابولیک کاربرد داشته است. به منظور اثبات این تاثیر این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برگ کارلا بر میزان گلوکز سرم و سطح مالون دی آلدئید سرم در موش های دیابتی شده با استرپتوزوسین مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این نوع مطالعه 40 رت صحرایی نر به چهار گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان گروه کنترل، غذای عادی دریافت کردند. سه گروه دیگر با استرپتوزوسین دیابتی شدند. یک هفته پس از دیابتی شدن، گروه اول و دوم با غذای عادی پلیت شده تغذیه شدند. گروه سوم و چهارم عصاره برگ گیاه کارلا به ترتیب با دوز 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت شش هفته بصورت گاواژ دریافت کردند. پس از پایان زمان آزمایش، از قلب رت ها خونگیری شد و سطح گلوکز سرم، لیپوپروتئین و میزان مالون دی آلدئید سرم (MDA) اندازه گیری و به کمک آزمون های آماری (ANOVA) و توکی با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    در هفته ششم میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی و گروه های دیابتی تحت تیمار بطور معنی داری بیشتر از نتایج هفته پیشین بود. و تیمار با عصاره کارلا در گروه های دیابتی سبب کاهش معنی دار گلوکز سرم (P<0.05) در مقایسه با گروه دیابتی شد. تجویز دوز های مختلف عصاره کارلا، بطور معنی داری سطح مالون دی آلدئید را نسبت به گروه دیابتی بدون درمان کاهش داد. در مورد HDL نیز تیمار موش های دیابتی افزایش معنی داری را در مقایسه با گروه دیابتی ایجاد کرد(P<0.05) اما بر سایر چربی ها تاثیر معنی داری نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    درمان موش های دیابتی با عصاره برگ گیاه کارلا در درمان دیابت در رت ها سودمند است. این اثرات می تواند احتمالا مربوط به فلاونوئید ها و ترکیبات آنتی اکسیدان این گیاه باشد.
    کلیدواژگان: گیاه کارلا، گلوکز، دیابت، موش صحرایی
  • زهرا امیری، کامران یزدانبخش* صفحات 20-28
    مقدمه و هدف
    دیابت بیماری مزمنی است که بر عملکرد فردی، اجتماعی و روانی فرد اثرات گسترده ای می گذارد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه سبک های مقابله ای و سلامت روان در افراد مبتلا به دیابت نوع دو و افراد غیر دیابتی است.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع علی- مقایسه ای (پس رویدادی) بود و نمونه پژوهش شامل کلیه بیماران دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان آیت الله طالقانی شهر کرمانشاه، در سال 1393، بودند. دو گروه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در هر گروه 55 مرد و 55 زن حضور داشتند و پرسشنامه های سبک های مقابله ای و سلامت روان بین نمونه ها توزیع شد. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از روش تحلیل واریانس یک راهه (One –Way Anova) و آزمون تی مستقل (Independent-Samples T Test) مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین دو گروه تفاوت معنا داری در خرده مقیاس های سبک های مقابله ای (مقابله اجتنابی، هیجانی، شناختی، رفتاری، متمرکز بر مسئله) و خرده مقیاس های سلامت روان (کارکرد جسمی، اضطراب، کارکرد اجتماعی و افسردگی) وجود داشت. (P<0/01).
    بحث و نتیجه گیری
    ویژگی های روانی از جمله عوامل مهمی هستند که ارتباط تنگاتنگی با بیماری های جسمانی دارند و در فرایند درمان نباید نادیده گرفته شوند.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله ای، سلامت روان، دیابت نوع دو، افراد غیر دیابتی
  • سید حسن موسوی، نورالله طاهری *، شهره ربیعی، فهیمه روحانی منش صفحات 29-37
    مقدمه و هدف
    نوروپاتی محیطی در حدود 50 درصد افراد با دیابت شیرین طولانی مدت نوع یک و دو اتفاق می افتد این مطالعه با هدف بررسی شیوع نوروپاتی در بیماران دیابتی نوع دو تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز در سال 91_92 با استفاده از آزمون میشیگان و نیز نشانه های نوروپاتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تعداد325 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو تحت پوشش صنعت نفت به روش مقطعی و به طور تصادفی وارد مطالعه شدند.ویژگی های دموگرافیک با استفاده از پرسشنامه اطلاعات فردی اخذ گردید.سپس بیماران با کمک پرسشنامه (uk) در مورد نشانه های ذهنی مورد ارزیابی قرار گرفتند.سپس نشانه های نوروپاتیک بیماران با کمک جدول استاندارد میشیگان(آزمون مونوفیلامان و دیاپازون 128 هرتز)مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که میانگین سنی بیماران7.9 ± 57 بود و از نظر نحوه درمان 179 نفر (81 %) داروی خوراکی و 21 نفر (9.5 %) داروی تزریقی و 21 نفر (9.5 %) از هر دو روش استفاده می کردند.. بیشتر نمونه های مورد پژوهش دارای تحصیلات زیر دیپلم (6/ 65 درصد) بود. شیوع نوروپاتی بر اساس پرسشنامه uk وبیان اظهارات بیمار 8/ 58 درصد بوده و بر اساس پرسشنامه میشیگان و ارزیابی بیماران توسط پزشک با ابزار مونوفیلامان و دیاپازون 5/ 33 درصد بود.
    بحث و نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده از این مطالعه لازم است کلیه بیماران دیابتی جهت پیشگیری از ابتلا به زخم پای دیابتی از نظر احتمال پیدایش نوروپاتی، بدون در نظر داشتن علائم نوروپاتی غربالگری شوند.
    کلیدواژگان: پای دیابتی، نوروپاتی، مونوفیلامان
  • مریم رحیمی غریبوند، شایسته صالحی *، محمود نصر اصفهانی صفحات 38-48
    مقدمه و هدف
    مراقبت پیگیر عبارت است از فرآیندی منظم و مستمر برای برقراری ارتباط موثر، متعامل و پیگیر بین مددجو به عنوان عامل مراقبت پیگیر و ارائه دهنده خدمات بهداشتی مراقبتی (پرستار) برای شناخت نیازها، مشکلات و حساس سازی مددجویان، برای قبول و انجام رفتارهای مداوم بهداشتی و کمک به حفظ بهبودی و ارتقاء سلامتی آن ها است. این مطالعه با هدف تعیین مقایسه درک بیماران مبتلا به دیابت نوع دو و خانواده آن ها از مراقبت های پیگیر در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های علوم پزشکی شهر اصفهان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق مطالعه ای توصیفی تحلیلی است، واحدهای مورد پژوهش شامل 140 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو و 140 نفر از اعضای خانواده آن ها بودند که در بیمارستان های علوم پزشکی اصفهان (الزهرا، امین، خورشید، عیسی بن مریم) در سال 1393 بستری و در طول این مدت و بعد از ترخیص مراقبت های پیگیر را دریافت کرده بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود که بعد از انجام روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss و از آمارهای توصیفی و استنباطی (آزمون Friedman و همبستگی) انجام شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که در عضو خانواده میانگین درک از آشناسازی 74/ 14±(32/ 54)، و حساس سازی 61/ 8±(57/ 17) بالاتر از بیمار است؛ اما در بیماران میانگین درک از کنترل 39/ 23 ± (62 /104) و ارزشیابی 03/ 7 ± (49/ 33) بالاتر از عضو خانواده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش درگیر کردن بیمار و خانواده در خصوص اجرای رویکرد مراقبت مداوم و شناسایی عوارض کوتاه مدت و طولانی مدت بیماری می تواند باعث درک بیشتر بیمار و خانواده از بیماری و اجرای صحیح برنامه مراقبتی از جانب آنان شود. لذا پرستاران باید در مرحله حساس سازی، برنامه های آموزشی مشترک مختص بیمار و عضو خانواده را اجرا کنند.
    کلیدواژگان: مراقبت پیگیر، دیابت نوع دو، درک از مراقبت
  • منصور غفوری فرد، نصیبه لازاری، طاهره طلوعی پور لنجوانی، رضا قانعی قشلاق *، وحید شجاعی مطلق صفحات 49-56
    مقدمه و هدف
    خواب یکی از اجزای مهم سبک زندگی انسان بوده و اختلال در آن باعث ایجاد مشکلات زیادی می شود. تغییر مدت خواب با بیماری های قلبی عروقی، مشکلات متابولیکی و افزایش وزن و چاقی ارتباط دارد. پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین طول مدت خواب و تغییرات قند خون بیماران دیابتی نوع دو صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی _ تحلیلی روی 108 بیمار دیابتی نوع دو انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. از آزمون های آماری تی تست، آنووای یکطرفه و کای اسکوئر برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین قند خون ناشتا و طول مدت خواب شبانه همبستگی وجود داشت (P=0.0001، r=0.33). میانگین طول مدت خواب بیماران 8/ 1 ± 2/ 6 ساعت بود. شاخص توده بدنی زنان دیابتی به طور معناداری بیش از مردان دیابتی بود (007/ 0= p). همچنین قند خون بیماران دیابتی با خواب بیش از 8 ساعت بیشتر از سایر بیماران دیابتی بود (01/ 0= p).
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که بیماران دیابتی با طول مدت خواب شبانه زیاد، قند خون ناشتای بالاتری دارند. بنابراین پیشگیری از اختلالات خواب با تاکید بر بهداشت خواب و توصیه به خواب شبانه طبیعی و به میزان کافی در بیماران دیابتی جهت پیشگیری از تغییرات قند خون ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خواب، دیابت، قندخون
  • احسان رنگرز *، علی حاج باقری، زهرا رمضان زاده، زهرا حیدری صفحات 57-68
    مقدمه و هدف
    با توجه به هشدار سازمان بهداشت جهانی، شیوع بالای دیابت و عوارض ناشی از آن در دوران بارداری و عدم وجود اطلاعاتی درباره میزان درک خطر دیابت و عوارض آن در زنان دارای سابقه دیابت بارداری تصمیم گرفته شد، این میزان مورد ارزیابی قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی و با روش نمونه گیری تصادفی ساده در بین 315 زن با سابقه دیابت بارداری انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد درک خطر دیابت RPS-DD)1) بود. در این مطالعه مقطعی میزان درک بیمار نسبت به خطر دیابت در حیطه های مختلف و ارتباط آن با سایر متغیرها مورد بررسی واقع شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 3/ 6 ± 36/ 30 بود. 69 درصد از مادران داشتن دیابت بارداری را از عوامل خطر ابتلا به دیابت می دانستند و 33 درصد نیز شانس ابتلا به دیابت در مقایسه با زنان هم سن خود را بالاترمی دیدند. بیش از نود درصد مادران درک خطر بالایی از ابتلا به دیابت داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    با وجود اینکه درک خطر دیابت در زنان با سابقه دیابت بارداری بالا بود و درصد زیادی از آن ها اعتقاد داشتند که در سبک زندگی شان تغییراتی برای عدم ابتلا به دیابت ایجاد کرده اند، اما معیارهای نشان دهنده این واقعیت از قبیل میزان مصرف میوه و سبزی، میزان فعالیت فیزیکی و شاخص توده بدنی BMI)2) این مادران در سطح مطلوبی قرار نداشت. در کنار آموزش باید به اهمیت پیگیری زنان، برنامه های مراقبت در منزل و مشاوره حضوری توجه بیشتری معطوف شود.
    کلیدواژگان: درک خطر، دیابت حاملگی، سابقه دیابت بارداری
  • کلثوم اکبرنتاج بیشه، رمضان حسن زاده *، یارعلی دوستی، محمدکاظم فخری، امیر حسین شیر افکن صفحات 69-83
    مقدمه و هدف
    دیابت یکی از علل عمده بیماری زایی، مرگ ومیر و افزایش هزینه های خدمات بهداشتی در سرتاسر جهان به شمار می رود که در صورت همبودی با استرس، افسردگی و اضطراب بر وسعت، شدت و عوارض آن افزوده خواهد شد. شیوع بالای مشکلات روانشناختی یاد شده در مبتلایان به دیابت می تواند پیش آگهی بیماری دیابت را دستخوش تغییرات نامطلوبتری کند. بر این اساس، مطالعه مروری حاضر به منظور تعیین همبودی دیابت و برخی عوامل مشکلات روانشناختی(استرس، افسردگی و اضطراب) و مسائل مرتبط با آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    به روش مطالعه کتابخانه ای بوده و جهت دستیابی به مقالات و مطالعات مربوطه، پایگاه های اینترنتی معتبر مورد جستجو قرار گرفت.
    یافته ها
    نشان داد همبودی مشکلات روانشناختی باعث کاهش کنترل متابولیکی، کیفیت زندگی و عدم پیروی از دستورات درمانی و رژیم غذایی مطلوب، افزایش هزینه های مراقبت های بهداشتی، مصرف بیشتر انسولین، بروز عوارض مهلک دیابت، ناتوانی و مرگ و میر می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها غربالگری بیماران دیابتی از نظر مشکلات روانشناختی شایعی چون استرس، افسردگی و اضطراب و اجرای راهکارهایی نظیر آموزش مدیریت استرس همگام با درمان افسردگی و اضطراب به منظور ارتقاء توان سازگاری و انطباق و بهبود کیفیت زندگی در این بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دیابت، استرس، افسردگی و اضطراب
|
  • Mohammadreza Hajinezhad *, Mahmood Salehi Moghadam, Shaghayegh Hajian Shahri, Elham Vaezi, Daryoush Sadat, Abbas Jamshidian Pages 8-19
    Introduction
    Momordica charantia (karela) has been used for alleviating the damaging effects of metabolic disorders in Indian traditional medicine. In this study، we aimed to study the effects of karela extracts on serum glucose، lipid and malondialdehyde (MDA) levels in streptozotocin-diabetic rats.
    Methodology
    In this study، 40 male rats were divided into four groups. The control group received a normal diet، and diabetes was induced in the other three groups، using streptozotocin. One week after diabetes induction، the first and second groups were fed a normal diet. The third and fourth groups received karela leaf extracts (100 and 200 mg/kg) for 6 weeks via gavage. Serum glucose، lipoprotein، and MDA levels were evaluated in the groups. One-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey’s test were performed for data analysis.
    Results
    Serum glucose level was significantly higher in the diabetic and karela-treated diabetic groups during the sixth week of intervention، compared to the previous week; in other words، treatment with karela extracts significantly reduced serum glucose level (P<0. 05). Administration of different doses of karela extracts decreased MDA level، compared to the non-treated diabetic group. Serum HDL level also significantly increased in the karela-treated group، compared to the non-treated diabetic group (P<0. 05); however، the extracts had no significant impacts on other serum lipids.
    Conclusion
    The results indicated that karela leaf extracts may be effective for the treatment of diabetes in rats. This effect can be due to the presence of flavonoids and antioxidant compounds in this plant.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Momordica Charantia, Rats
  • Z. Amiri, K. Yazdanbakhsh K.* Pages 20-28
    Introduction
    Diabetes mellitus is a chronic disease with significant effects on an individual’s mental، social and personal functioning. The aim of the present study was to compare coping styles and mental health in patients with type II diabetes and non-diabetic individuals.
    Methodology
    This causal-comparative study was conducted on all patients with type II diabetes، referring to the Diabetes Clinic of Taleghani Hospital in Kermanshah in 2014. The two groups were selected via available sampling. In total، 55 men and 55 women were enrolled in each group. Coping styles and mental health questionnaires were distributed among the participants. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and independent sample t-test.
    Results
    There was a significant difference between the two groups in the subscales of coping styles (avoidant، emotional، cognitive، behavioral، and problem-focused styles) and mental health (physical function، agitation، social function and depression) (P<0. 01).
    Conclusion
    Psychological features are among important factors، which are closely related to physical disorders، and should not be neglected in the treatment process.
    Keywords: Coping Styles, Mental Health, Non, diabetic Individuals, Type II Diabetes Mellitus
  • H. Moosavi, N. Tahery *, R. Rabii, F. Rohani Manesh Pages 29-37
    Introduction
    Peripheral neuropathy occurs in about 50% of people with long-term type I and II diabetes mellitus. In this study, we aimed to evaluate the prevalence of neuropathy in type II diabetic patients at Ahwaz Petroleum Industry Healthcare Center, based on Michigan Neuropathy Screening Instrument and signs of neuropathy in 2012-2013.
    Methodology
    In this cross-sectional study, 325 patients with type II diabetes were randomly enrolled. Demographic characteristics were collected using a demographic questionnaire. The patients were evaluated in terms of mental symptoms, using UK questionnaire. The neuropathic symptoms of patients were evaluated, using Michigan standard table (Monofilament testing and diapason of 128Hz).
    Results
    In total, out of 221 patients participating in this study, 118 cases (53.4%) were female and 103 cases (46.6%) were male. The mean age of patients was 57±7.9 years. In terms of treatment method, 179 cases (81%) received oral medications, 21 patients (9.5%) received drug injections, and 21 cases (9.5%) used both methods. In terms of educational level, most of the studied samples had less than a high school diploma (65.6 %). Based on the patients’ statements and UK questionnaire, the prevalence of neuropathy was 58.8 %. According to the Michigan Screening Instrument and assessment of patients by physicians (using Monofilament testing and diapason), the prevalence of neuropathy was estimated at 33.5%.
    Conclusion
    Based on the findings, in order to prevent diabetic foot ulcerations, it is necessary to screen diabetic patients regarding the probability of neuropathy (without considering the signs of neuropathy).
    Keywords: Diabetic foot, Neuropathy, Monofilaments
  • M. Rahimi Gharibvand, Sh Salehi *, M. Nasr Isfahani Pages 38-48
    Introduction
    Continuous care is a regular and continuous process for establishing an interactive and effective communication between clients (as the receivers of continuous care) and health care providers (nurses) for identifying the clients’ needs and problems, sensitizing them to accept and perform continuous health behaviors, and improving their health status. This study aimed to compare the perception of patients with type 2 diabetes and their families regarding continuous care at hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences.
    Methodology
    This descriptive-analytical study included 140 patients with type 2 diabetes and 140 family members at Isfahan hospitals (Alzahra, Amin, khorshid, and Isa Ibn Maryam hospitals). The subjects were admitted to the hospitals in 2014 and received continuous care during their hospital stay and after hospital discharge. A questionnaire was used for data collection after confirming its reliability and validity. Descriptive and inferential statistics (Friedman and correlation coefficient) were applied, using SPSS.
    Results
    The findings of this study showed that the mean score of familiarization (54.32±14.74) and sensitization (17.57±8.61) were higher in family members than patients. However, the mean perception of control (104.62±23.39) and evaluation (33.49±7.03) were higher in patients than family members.
    Conclusion
    Patient and family involvement in the implementation of continuous care and identification of short- and long-term complications of the disease lead to a greater understanding of the disease and the accurate implementation of healthcare plan. Therefore, nurses should run training programs for patients and their family members.
    Keywords: Continuous Care_Care Perception_Type 2 Diabetes
  • M. Ghafoori Fard, N. Lazari, T. Toloeipoor Lanjavani, R. Ghanei Gheshlagh*, V. Shojaei Pages 49-56
    Introduction
    Sleep is an indispensable part of one’s lifestyle. On the other hand, sleep disorders may lead to many health problems. Changes in sleep duration are associated with cardiovascular diseases, metabolic disorders, weight gain and obesity. The present study aimed to evaluate the relationship between sleep duration and changes in serum glucose level in type II diabetic patients.
    Methodology
    This cross-sectional study was conducted on 108 patients with type II diabetes. A researcher-made questionnaire was used for data collection. T-test, Chi-square and one-way analysis of variance (ANOVA) were performed for data analysis.
    Results
    The obtained results showed a significant correlation between fasting blood glucose and sleep duration (P=0.0001, r=0.33). According to the results, the mean sleep duration was 6.2±1.8 hours. Body mass index was significantly higher in diabetic women than diabetic men (P=0.007). Also, serum glucose level in diabetic patients, who slept more than 8 hours, was higher than that reported in other diabetic patients (P=0.01).
    Conclusion
    In this study, diabetic patients with longer sleep duration had high fasting blood glucose level. Therefore, prevention of sleep disturbances, with an emphasis on sleep health and normal sleeping time, seems necessary for inhibiting serum glucose variations.
    Keywords: Diabetes, Serum Glucose, Sleep
  • E. Rangraz *, A. Hajbagheri, Z. Ramezanzadeh, Z. Heydari Pages 57-68
    Introduction
    This study was performed with regard to the concerns of World Health Organization about diabetes mellitus, high prevalence of diabetes mellitus and the associated complications during pregnancy, and the absence of information about risk perception for developing diabetes in women with a prior history of gestational diabetes.
    Methodology
    This cross-sectional study was conducted on a random sample of 315 women with a previous history of gestational diabetes mellitus. Data were collected using Risk Perception Survey for Developing Diabetes (RPS-DD). In this study, we evaluated risk perception for developing diabetes from different aspects and examined its correlation with other variables.
    Results
    The mean age of participants was 30.36±6.3 years. The majority of participants (69%) referred to a prior history of gestational diabetes as a risk factor for developing diabetes mellitus. More than 90% of participants believed that they were greatly at risk of developing diabetes mellitus. Moreover, 33% of subjects considered themselves to be at a higher risk of diabetes mellitus, compared to their same-age counterparts. Moreover, more than 90% of mothers had a high perceived risk of diabetes mellitus.
    Conclusion
    Despite the high perceived risk of developing diabetes mellitus among the participants and changes these individuals had made in their lifestyle for avoiding diabetes, the evaluation of different factors (e.g., use of vegetables and fruits, physical activity, and body mass index) indicated unsatisfactory results. These findings imply the importance of patient follow-up, home-based care and counseling, along with educational programs for these hwomen.
    Keywords: Gestational Diabetes Mellitus, Lifestyle, Risk Perception
  • K. Akbarnataj, R. Hassanzadeh *, Y. Dousti, M. Fakhri, Ah Shirafkan Pages 69-83
    Introduction
    Diabetes is a major cause of morbidity, mortality and increased health care costs, worldwide. In case of co-occurrence with stress, depression and anxiety, the extent and severity of diabetes may be intensified. The high prevalence of psychological problems in diabetic individuals has negatively affected the prognosis of diabetes. Accordingly, the present retrospective study was performed to evaluate the comorbidity of diabetes and certain psychological problems such as stress, depression and anxiety.
    Methodology
    In this study, literature search method was applied to review the published research. Online databases were searched to find relevant articles and studies.
    Results
    The obtained results showed that the comorbidity of psychological problems and diabetes reduced metabolic control and quality of life, decreased adherence to an appropriate diet and medical regimens, increased healthcare costs and use of insulin, and gave rise to the adverse side-effects of diabetes, morbidities, and mortality.
    Conclusion
    According to the results, screening diabetic patients for common psychological problems such as stress, depression and anxiety and implementing strategies such as stress-management training and depression/anxiety treatment seem necessary for enhancing patients’ adaptation and quality of life.
    Keywords: Diabetes, Depression, Anxiety, Stress