فهرست مطالب

پرستاری دیابت - سال پنجم شماره 2 (بهار 1396)

فصلنامه پرستاری دیابت
سال پنجم شماره 2 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین شهدادی، جاسم الله یاری *، علی منصوری صفحه 78
  • محمد صادق سرگلزایی، علی منصوری *، حسین شهدادی، نصرت الله مسینایی نژاد، مهدیه پودینه مقدم صفحات 86-94
    مقدمه و هدف
    دیابت یک بیماری مزمن هتروژنیک است که یکی ازمشخصه های آن هیپرگلیسمی است و این عامل می تواند عوارض مهلکی ایجاد کند. یکی ازمعیارهای تشخیص و کنترل دیابت سنجش قند خون ناشتا می باشد. از طرفی استفاده از گیاهان سنتی جهت کنترل قند خون در سالهای اخیر به دلیل عوارض جانبی کمی که دارند رواج بیشتری یافته است. لذا هدف از پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر قرص شوید بر میزان قند خون ناشتا در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی شاهد دار بود.60 نفر نمونه که شرایط شرکت در این مطالعه را دارا بودند با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف وارد مطالعه و به طور تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. در ابتدا قند خون ناشتا اندازه گیری شد. سپس گروه آزمون به مدت 6 هفته تحت درمان با قرص شوید قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده با آزمون های t مستقل و زوجی در نرم افزار SPSS نسخه 21 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها: براساس نتایج، بین میانگین قند خون گروه آزمون و کنترل قبل از مداخله تفاوت معنی داری وجود نداشت، همچنین این تفاوت در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله معنی دار نبود( P> 0.05). اما بعد از مداخله میانگین قند خون در گروه آزمون به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت P<0.001) ).
    بحث و نتیجه ‏گیری: با توجه به کاهش معنی دار سطح قند خون ناشتا در گروه آزمون می توان مصرف گیاه شوید را به بیماران دیابتی توصیه نمود و به این وسیله عوارض این بیماری را کاهش داد.
    کلیدواژگان: دیابت، قرص شوید، قند خون ناشتا
  • علی خسروی بنجار، سمانه سراوانی اول، امیر رضا صالح مقدم، مجتبی دلارام نسب، حسین شهدادی، عبدالغنی عبدالهی محمد، علی بزی * صفحات 95-109
  • عزت الله میوه چی، بیتا نصرالهی * صفحات 110-122
    مقدمه و هدف
    دیابت یکی از علل عمده بیماری زایی، مرگ ومیر و افزایش هزینه های خدمات بهداشتی در سرتاسر جهان به شمار می رود که در صورت همبودی با اضطراب، افسردگی و سبک زندگی ناسالم بر وسعت، شدت و عوارض آن افزوده خواهد شد. شیوع بالای مشکلات روانشناختی و رفتاری یاد شده در مبتلایان به دیابت می تواند پیش آگهی بیماری دیابت را دستخوش تغییرات نا مطلوب تری نماید. بر این اساس، هدف از مطالعه حاضر استفاده از تحلیل ممیزی جهت پیش بینی بیماری دیابت نوع دو بر اساس اضطراب و افسردگی و سبک زندگی در افراد مبتلا و غیر مبتلا یک خانواده بود.
    مواد و روش ها
    برای این مطالعه همبستگی، نمونه ای با حجم 90 نفر افراد مبتلا به دیابت و افراد غیر مبتلا یک خانواده(41 نفر مبتلا و 49 نفر غیر مبتلا) از کلینیک تخصصی دیابت تابان شهر تهران در سال 1395 به روش نمونه‏گیری غیر تصادفی هدفمند انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های اضطراب بک و اپستین، پرسشنامه سبک زندگی لعلی، عابدی و کجباف و پرسشنامه افسردگی بک استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از تکنیک تحلیل ممیزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل ممیزی نشان داد که با کمک متغیر افسردگی می توان بیماری دیابت افراد مبتلا را پیش بینی کرد. تحلیل ممیزی توانست با 6/65 درصد پیش بینی صحیح افراد را به دو گروه افراد مبتلا به دیابت و افراد غیر مبتلا یک خانواده طبقه بندی نماید.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها طبقه بندی افراد مبتلا به دیابت و افراد غیر مبتلا یک خانواده از نظر مشکلات روانشناختی شایعی چون افسردگی و اجرای راهکارهایی نظیر آموزش مدیریت استرس همگام با درمان افسردگی به منظور ارتقاء توان سازگاری و انطباق و بهبود سلامت روانشناختی در این بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تحلیل ممیزی، دیابت، اضطراب، افسردگی، سبک زندگی
  • کبری رشیدی، محبوبه صفوی *، سید حسین یحیوی، حجت الله فراهانی صفحات 123-138
    مقدمه
    چگونگی به کارگیری نیروهای حمایتی غیررسمی، کم هزینه و قابل دسترس مانند همتایان برای مدیریت بیماری دیابت نوع دو بسیار پراهمیت می باشد. هدف از این مطالعه بررسی مداخلات مبتنی بر همتا در مدیریت دیابت نوع دو است. در این مطالعه مروری، جستجوی اینترنتی جهت یافتن مطالعات از سال 2000 تا 2015 که برای بررسی پیامدهای مداخلات مبتنی بر همتا در مدیریت دیابت انجام شده، در پایگاه های Pubmed، Science Direct، Google Scholar، SID، Magiran، IRCT با کلمات کلیدی استخراجی از Mesh: peer،Support Peer، Peer Intervention، Diabetes، Chronic disease، Self-Management و واژه های فارسی: همتا، دیابت و بیماری های مزمن انجام شد. مقالات مداخله ای و متن کامل، که از مداخلات مبتنی بر همتا استفاده نموده اند استخراج شد. 86 مقاله پیدا شد که بعد از بررسی عناوین و چکیده در نهایت 9 مقاله وارد مرور نهایی شدند.
    مطالعات از نظر طراحی، مدل ارتباطی، مدت زمان، مکان (منزل، مراکز درمانی)، نوع پیامد و جلسات مداخله (فواصل، تعدد، پیوستگی) همتایان با بیماران متفاوت بودند. همگی دارای گروه کنترل بوده، و برخی نیز مداخله همتا را با پرسنل تخصصی مقایسه نمودند. مطالعات از مدل های ارتباطی مختلف همتایان (6 تا چهره به چهره، 3 تا تلفنی) استفاده نمودند. در همه ی مطالعات همتا سبب بهبود پیامدها (خودکارامدی، یافته های کلینیکی، کیفیت زندگی، رفتارهای خودمدیریتی) شده، ولی در برخی مطالعات تفاوت معناداری بین دو گروه مداخله و کنترل وجود نداشت. یافته ها نشان داد که همتایان در کنار مراقبین بهداشتی در مدیریت بیماری دیابت نوع دو موثر هستند؛ اما باید نحوه به کارگیری آن ها طی تحقیقات بیشتری مورد سنجش قرار گیرد، تا به مدل های موثر با اصول کاربردی ثابت دست یافت.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، همتا، حمایت همتا، مداخلات همتا، خودمدیریتی
  • آرزو بیگی، علی زینالی * صفحات 139-148
    مقدمه و هدف
    دیابت نوع یک، یکی از بیماری متابولیکی مزمن است که بروز سایر اختلال ها از جمله افسردگی و کیفیت زندگی پایین به همراه آن گزارش شده است. گروه درمانی شناختی رفتاری یکی از روش های مرسوم برای کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی می باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر گروه درمانی شناختی رفتاری بر کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع یک به منظور پرستاری و مراقبت از آنان انجام شد.
    مواد روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش همه بیماران مبتلا به به دیابت نوع یک مراجعه کننده به انجمن بیماران دیابتی شهر ارومیه در سال 1393 بودند. از میان آنان 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای با روش گروه درمانی شناختی رفتاری آموزش دید. همه افراد پرسشنامه افسردگی بک و پرسسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با روش کوواریانس چند متغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میان گروه های آزمایش و کنترل در هر دو متغیر افسردگی و کیفیت زندگی تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که گروه درمانی شناختی رفتاری باعث کاهش معنادار افسردگی و افزایش معنادار کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع یک شده است (01/0P≤).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد گروه درمانی شناختی رفتاری بر کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع یک موثر بود. بنابراین برای پرستاری و مراقبت از بیماران مبتلا به دیابت نوع یک مشاوران، روانشناسان بالینی و درمانگران می توانند از روش گروه درمانی شناختی رفتاری برای کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی آنان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: گروه درمانی، شناختی رفتاری، افسردگی، کیفیت زندگی، دیابت نوع یک، پرستاری و مراقبت
  • مریم علی کمالی، صدیقه خدابنده *، مریم متصدی صفحات 149-160
    مقدمه و هدف
    دیابت نوع دو در حال تبدیل شدن به یک بیماری غیرواگیر، با همه گیری خاموش و یک مشکل بهداشتی با عواقب جسمانی، روانی و اجتماعی است. عملکرد جنسی بیماران دیابتی می تواند ناشی از عوامل متعددی از جمله ویژگی های شخصیتی آنان باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین ویژگی های شخصیتی با عملکرد جنسی در زنان دیابتی نوع دو انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش این پژوهش توصیفی - تحلیلی و جامعه ی آماری شامل کلیه ی زنان دیابتی مبتلا به دیابت نوع دو شهرستان زرند بود که از میان آن ها با استفاده از نمونه گیری در دسترس 85 بیمار انتخاب و با احتساب 20 درصد ریزش احتمالی 102 نفر از بیماران دیابتی به عنوان نمونه ی نهائی انتخاب شدند و به پرسشنامه های پنج عاملی شخصیتی نئو و عملکرد جنسی پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی ، تحلیل واریانس (ANOVA) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی و عملکرد جنسی بیماران زن مبتلاء به دیابت نوع دو رابطه ای وجود ندارد. هیچ یک از پنج عامل شخصیتی نئو؛ بی ثباتی هیجانی، برون گرایی، گشودگی، توافق پذیری و وجدانی بودن بر عملکرد جنسی تاثیری ندارد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش روشن ساخت که عملکرد جنسی زنان می تواند ناشی از علل های متفاوتی باشد و عملا ویژگی های شخصیتی نمی توانند همیشه بر عملکرد جنسی تاثیرگذرا باشند. بنابراین ضروری است ماماها،کارشناسان بهداشت روان، پرستاران علاوه بر شناساندن ویژگی های شخصیتی افراد، به عواملی نظیر سبک زندگی، تغذیه ی سالم، ورزش و مدیریت استرس که می تواند بر بیماری دیابت موثر باشد توجه لازم را مبذول دارند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، عملکرد جنسی، دیابت نوع دو
|
  • Mohammad Sadegh Sargolzaei, Ali Mansouri *, Hossein Shahdadi, Nosratollah Masinaei Nezhad, Mahdieh Poodineh Moghadam Pages 86-94
    Introduction
    Diabetes is a chronic heterogeneous disease, one of the characteristics of which is hyperglycemia that can cause fatal complications. One of the criteria for diagnosis and management of diabetes is fasting blood glucose measurement. Given the few side effects, the use of traditional herbs to control blood sugar has gained popularity during the recent years. Herein, we aimed to investigate the effect of dill (Anethum graveolens) tablet on the level of fasting blood sugar in patients with type II diabetes.
    Materials And Method
    This controlled clinical trial was carried out on 60 patients who met the inclusion criteria. The participants were selected through purposive sampling and randomly divided into intervention and control groups. Initially, fasting blood glucose was measured, and then the experimental group received dill tablet for six weeks. The obtained information was analyzed by independent and paired t-test in SPSS, version 21.
    Results
    The mean blood glucose level was not significantly different between the intervention and control groups; moreover, the control group was not significantly different before and after the intervention in this respect (P>0.05). However, after the intervention, the mean blood glucose level significantly diminished in the intervention group compared to the control group (P
    Conclusion
    Given the significant reduction in fasting blood sugar in the intervention group, dill tablets can be recommended to diabetic patients to reduce the side effects of this disease.
    Keywords: Diabetes, Dill tablet, Fasting blood sugar
  • Ali Khosravi Bonjar, Samane Saravani-Aval, Amir Reza Saleh-Moghadam, Mojtaba Delaramnasab, Hosein Shahdadi, Abdolghani Abdollahimohammad, Ali Bazi * Pages 95-109
    Introduction
    The global prevalence of diabetes exceeded the estimated value of 30 million in 1985 and rose to 177 million in 2000. It is estimated that the total number of diabetic patients will increase to 439 million in 2030.
    The therapeutic regimen is valuable in managing the type II diabetes patients. It seems that e-learning is essential for all the patients to guarantee the access to the instructions. Nowadays, multimedia instructions by using compact disks are deemed as a modern way of learning to convey the concepts in a broad sense.
    Material and
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 85 patients with type II diabetes referred to Shahid Qodsi health center in Mashhad, Iran. The samples were selected using convenience sampling method and they were placed in two groups, namely, the intervention and control groups who were educated by electronic and routine learning, respectively. The intervention period was considered to be two month. Data obtained by completing the questionnaire pre- and post-intervention and taking blood samples to measure the glycated hemoglobin. Data analysis was performed using SPSS version 17, paired and independent t-tests, and repeated measures ANOVA.
    Results
    According to the results, the intervention group revealed a significant increment in average value of regimen compliance in comparison to the control group (P
    Conclusion
    Regarding the results, e-learning has a great effect on adherence to the therapeutic regimen and reduction in costs and traffic. This procedure could be used with the least facilities and is affordable. Therefore, it is recommended to train the nurses and encourage them to use this method to educate the diabetic patients.
    Keywords: E-learning, Therapeutic regimen, Type II diabetes
  • Ezatalah Mivehchi, Bita Nasrolahi * Pages 110-122
    Introduction
    Globally, diabetes is the main leading cause of morbidity, mortality, and increased health care costs. In cases where diabetes is concomitant with anxiety, depression, and sedentary lifestyle, this disease becomes more severe. The high prevalence of psychological and behavioral problems in diabetic patients leads to poor disease prognosis. Accordingly, we aimed to predict type II diabetes based on anxiety, depression, and lifestyle in healthy and involved family members by applying discriminant analysis
    Materials And Methods
    This correlational study was conducted on 90 subjects (41 diabetic and 49 healthy individuals) selected through purposive sampling method from Taban Diabetes Clinic in 2017, Tehran, Iran. The included data collection tools were Meaning in Life Questionnaire (MLQ), Beck and Epstein Anxiety Inventory (1993), Lali, Abedi, and Kajbaf Life Style Questionnaire (2012), and Beck Depression Inventory (1961). Data analysis was performed using discriminant analysis.
    Results
    The results of the discriminant analysis revealed that depression can predict diabetes. Discriminant analysis with 65.6% true prediction could classify the participants into two groups of non-involved and diabetic members of a family.
    Conclusion
    To enhance patient adaptation and psychological health, it seems essential to classify the involved and healthy family members based on the common psychological problems such as depression and implement strategies such as stress-management training and depression treatment.
    Keywords: Anxiety, Depression, Diabetes, Discriminant analysis, Lifestyle
  • Kobra Rashidi, Mahbobeh Safavi *, Hossain Yahyavi Pages 123-138
    Introduction
    Deploying affordable, accessible, and unofficial supportive forces, such as peers, is of great importance for management of type II diabetes. Thus, we conducted this study to investigate the effect of peer-based interventions on type II diabetes management. In this review, an online search was carried out to identify the studies published during 2000-2015 investigating the impact of peer-based interventions on diabetes management. The databases of PubMed, Science Direct, Google Scholar, SID, Magiran, and IRCT were searched using Mesh-based keywords of “peer”, “peer support”, “peer intervention”, “diabetes”, “chronic disease”, and “self-management” and the Persian words A total of 86 interventional full-text articles that had used peer-based interventions were retrieved. Finally, after skimming the titles and abstracts of these articles, nine studies were included for the final review. The studies were different on account of design, communication model, research duration, location (home or health centers), type of outcome, and peer intervention sessions with patients (intervals, frequency, and continuity). All the articles had a control group and some of them compared peer interventions with specialized personnel. Various peer communication models (six face-to-face and three telephone calls) were utilized. In all the studies, peers had improved outcomes (self-efficacy, clinical outcomes, quality of life, and self-management behaviors); however, in some studies no significant differences were noticed between the intervention and control groups. The findings showed that along with healthcare providers, peers can be effective in diabetes management. Nonetheless, the method of employing them must be further studied to achieve to the most effective model with constant practical principles.
    Keywords: Peer, Peer-based intervention, Peer support, Self-management Type II diabetes
  • Arezoo Beigi, Ali Zeinali * Pages 139-148
    Introduction
    Type 1 diabetes is a chronic metabolic disease that can cause complications such as depression and impaired quality of life. Group cognitive-behavioral therapy is a common method for reducing depression and promoting quality of life. This study aimed to investigate the effect of group cognitive-behavioral therapy on relieving depression and raising quality of life among patients with type 1 diabetes in order for nursing and caring for them.
    Materials And Methods
    This controlled quasi-experimental study with a pretest-posttest design was performed on 30 type 1 diabetes patients referring to Association of Diabetic Patient of Urmia, Iran, in 2014. The participants were selected through random sampling method and randomly assigned to two groups (n= 15 in each group). The experimental group received 12 90-minute sessions of group cognitive-behavioral therapy. All the subjects completed Beck Depression Inventory and World Health Organization Quality of Life Questionnaire at pre-test and post-test. The data was analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
    Results
    The findings showed a significant difference between the experimental and control groups regarding depression and quality of life. Moreover, the results of MANCOVA reflected that group cognitive-behavioral therapy significantly relieved depression and enhanced quality of life in patients with type 1 diabetes (P
    Conclusion
    This study revealed that group cognitive-behavioral therapy was effective in treating depression and promoting quality of life among patients with type 1diabetes. Thus, for nursing and caring for patients with type 1 diabetes, group cognitive-behavioral therapy can be applied by counselors, clinical psychologists, and therapists to reduce depression and raise quality of life.
    Keywords: Cognitive-behavioral_Depression_Group therapy_Nursing_caring_Quality of life_Type 1 diabetes
  • Maryam Alikamali, Sedigheh Khodabandeh *, Maryam Motesaddi Pages 149-160
    Introduction
    Type II diabetes, a non-communicable disease, is a silent epidemic and health problem with physical, psychological, and social consequences. Sexual function in diabetic patients can be affected by several factors including their personality traits. In this study, we aimed to investigate the relationship between personality traits and sexual function in women with type II diabetes.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic study was performed on diabetic women with type II diabetes in Zarand, Iran. Eighty-five patients were selected using convenience sampling and considering the possible 20% subject attrition, 102 diabetic patients were selected as the final sample. The participants completed the NEO Five-Factor and sexual function questionnaires. Data analysis was performed using descriptive statistics and analysis of variance (ANOVA) in SPSS, version19.
    Results
    We found no significant relationship between the personality traits and sexual function in females with type II diabetes. None of the NEO Five-Factor personality traits, that is, emotional instability, extraversion, openness, agreeableness, and conscientiousness, was effective in sexual function.
    Conclusions
    Sexual function can be affected by various factors, and personality traits cannot always be influential in this regard. Thus, it is essential for midwives, mental health professionals, and nurses to identify the personality traits and other factors affecting diabetic patients such as lifestyle, healthy nutrition, exercise, and stress management.
    Keywords: Type II diabetes, Personality traits, Sexual function