فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادر مظلومی، سلمان سفیدچیان صفحات 1-26
    آنومی، در حوزه جامعه شناسی متولد شده وآن را معادل بی هنجاری، تعارض و ابهام هنجاری می دانند. سازمانی که به آنومی دچارمی شود، حداقل هنجارهای کاری مشترک را از دست می دهد. به زعم دورکیم، تغییرات بنیادی، با شکستن چارچوب هنجاری موجود، بسترساز آنومی است و سازمان فاقد ظرفیت تغییر در مواجهه با تغییرات، دچارآنومی می شود. در این پژوهش، روش جمع آوری داده، ترکیبی؛ راهبرد پژوهش، مطالعه موردی و روش تحلیل داده، تحلیل محتواست. داده های کیفی با مصاحبه عمیق و داده های کمی با پرسشنامه جمع آوری شد. داده های کیفی مربوط به دو متغیر، جمع آوری و برای تاییدپذیری آنها داده کمی اضافه شد. مورد مطالعه از بزرگترین شرکت ها در صنعت نشر کشور است. یافته های کیفی وکمی نشان داد که مورد مطالعه از آنومی سازمانی(در هر سه بعد) رنج می برد. یافته ها نشان داد ظرفیت تغییر در تمامی مولفه ها در حداقل است. بنابراین فرضیه ارتباط منفی میان«ظرفیت تغییر»و«آنومی سازمانی»تایید شد. در مورد مطالعه نظریه دورکیم اثبات شد: اعمال تغییرات بنیادی، منجر به نقض اعتبار هنجارهای کاری قبلی و فقدان ظرفیت تغییر، باعث شد که سازمان، فرایندگذار برای رسیدن به نظام هنجاری نو و متناسب با اقتضائات را بر بخش های مختلف حاکم سازد.
    کلیدواژگان: آنومی، آنومی سازمانی، هنجار، ظرفیت تغییر، پژوهش موردی، تحلیل محتوا
  • زهرا فروتنی صفحات 27-54
    هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر در رفتار خودتوسعه ای کارکنان، با تاکید بر نقش حمایت سازمان و نگرش اسلامی به کار است. تحقیق حاضر از نظر هدف، بنیادی- کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی است و 949 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهر تهران به عنوان نمونه آماری، در آن شرکت کردند. داده ها به روش تحلیل عاملی و تحلیل مسیر، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و عوامل موثر در رفتار خودتوسعه ای کارکنان با استفاده از پانل خبرگان، شناسایی و الگوی نهایی خودتوسعه ای منابع انسانی، طراحی و تبیین شد. یافته ها حاکی از آن است که سن، تحصیلات، نگرش اسلامی به کار، خودکارآمدی، تعهد حرفه ای و انگیزش شغلی و حمایت سازمان، بر تمایل و رفتار خودتوسعه ای کارکنان اثرگذارند و نیز بین نگرش اسلامی به کار و حمایت سازمان و حمایت سرپرست با رفتار خودتوسعه ای کارکنان، رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. بر اساس نتایج تحقیق، نگرش اسلامی به کار و حمایت سازمان، به ترتیب، بیشترین همبستگی را با رفتار خودتوسعه ای کارکنان دارند. می توان نتیجه گرفت که از طریق تقویت و تحکیم باورهای مذهبی کارکنان و نیز تشویق و حمایت سازمان، می توان رفتار خود توسعه ای کارکنان را تقویت کرد.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، رفتار خودتوسعه ای، حمایت سازمان، نگرش اسلامی به کار، یادگیری
  • اردشیر شیری، مریم پناهی صفحات 55-76
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سبک های رفتاری مدیران بر شکل گیری اثر گلم در کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی ایلام به شیوه کمی انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی– همبستگی است. در این پژوهش سبک رفتاری مدیران به عنوان متغیر مستقل و اثر گلم به عنوان متغیر وابسته مورد بررسی قرار گرفته است. از جامعه آماری 350 نفری کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال 1393، حجم نمونه 185 نفری مطابق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است که از روایی صوری و محتوایی برخوردار است و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ برای تمام متغیرها بالای 7/. محاسبه شد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی و تحلیل رگرسیون نشان داد، سبک رفتاری ابراز وجود و سبک پیش برنده، بر کاهش اثر گلم موثر هستند، اما سبک رفتاری حمایتی و تحلیلی بر اثر گلم تاثیری نداشتند. بنابراین، می توان بیان نمود که برنامه ریزی مناسب جهت بهبود در زمینه سبک های رهبری ابراز وجود و پیش برنده بین مدیران، سبب کاهش اثر گلم در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی می شود.
    کلیدواژگان: اثر گلم، سبک رفتاری دلپذیر، سبک تحلیلی، سبک ابراز وجود، سبک پیش برنده
  • رضا نجاری، مجید ضماهنی، عادل آذر، فاطمه معارفی * صفحات 77-98

    شادی، یک عامل مهم برای سازمان و ذی نفعان آن به شمار می رود. سازمان شاد یکی از رویکردهای توسعه سازمان است که بسیاری از سازمان ها آن را پذیرفته اند، اما اکثر دست اندرکاران از دانش کافی در خصوص شادی در محیط کار و همچنین ایجاد چنین شادی ای برخوردار نیستند. این پژوهش درصدد سنجش مدل سازمان شاد در دانشگاه پیام نور استان خوزستان است. جامعه آماری این پژوهش تمامی کارکنان(اعضای هیئت علمی، کارکنان اداری و مدیران)مراکز و واحدهای دانشگاه پیام نور استان خوزستان می باشند. نمونه گیری به شیوه تصادفی طبقه ای انجام شده است و برای گردآوری داده های لازم از روش پیمایشی استفاده شده است. روایی ابزار تحقیق با استفاده از نظر متخصصان و استادان و نیز تحلیل عاملی و پایایی آنها به روش آلفای کرونباخ تعیین شده است. بررسی وضعیت موجود در دانشگاه پیام نور استان خوزستان نشان می دهد، ذی نفعان شاد هستند و متغیرهای عدالت سازمانی، مشارکت در تصمیم گیری و هدف گذاری هم به طور مستقیم و هم از طریق متغیر میانجی اعتماد سازمانی بر سازمان شاد اثر دارند.

    کلیدواژگان: سازمان شاد، اعتماد سازمانی، عدالت سازمانی، هدفگذاری، مشارکت در تصمیم گیری
  • سامان چهرازی، آرین قلی پور، علی پیران نژاد صفحات 99-118
    وظیفه اصلی رهبر در سازمان های امروزی، ایجاد انگیزه و نگرش مثبت در کارکنان، تقویت روحیه و افزایش حس همکاری و ارزشمندی در آنهاست. همچنین رهبری بر رفتارهای ضد بهره وری تاثیرگذار است. در این میان توانمندسازی کارکنان می تواند نقش بسزایی در کاهش و یا افزایش این روند داشته باشد. از این رو، هدف این تحقیق بررسی تاثیر سبک رهبری خدمتگزار بر رفتارهای ضد بهره وری کارکنان با میانجی گری توانمندسازی کارکنان است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان(600 نفر) شاغل در ستاد مرکزی شرکت واحد اتوبوسرانی تهران است که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای جامعه محدود (234) نفر به دست آمد. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بود. پایایی پرسشنامه رفتارهای ضد بهره وری بنت و رابینسون (89/0)، پرسشنامه سبک رهبری خدمتگزار (86/0) و پرسشنامه توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر و میشرا (95/0) بود. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری با کاربرد نرم افزار لیزرل انجام گرفت. نتایج نشان داد کلیه روابط رهبری خدمتگزار، رفتار ضد بهره وری کارکنان و توانمند سازی روان شناختی، معنی دار هستند. در نتیجه فرضیه تحقیق مبنی بر اینکه سبک رهبری خدمتگزار از طریق توانمندسازی روان شناختی کارکنان بر رفتارهای ضد بهره وریشان تاثیر دارد، تایید شد.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، توانمندسازی، رفتار ضدبهره وری کارکنان
  • زلفا حق گویان، حسن زارعی متین، غلامرضا جندقی، محمدحسین رحمتی صفحات 119-141
    این پژوهش کیفی با هدف ارائه مدل تبیین کننده نشاط در کارکنان بانک های خصوصی استان قم انجام شده است. این مطالعه از نوع پژوهش های کیفی است که با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شده است. 23 مصاحبه با کارکنان بانشاط بانک های خصوصی استان قم انجام شد. حاصل این مصاحبه ها، مجموعه ای از مضامین اولیه بود که طی فرایند کدگذاری باز، گردآوری و از درون آنها مقوله هایی استخراج شد؛ سپس در مرحله کدگذاری محوری، پیوند میان این مقوله ها ذیل عناوین: شرایط علی، پدیده محوری، راهبردها، عوامل زمینه ای، شرایط مداخله گر و پیامدهای نشاط کارکنان در قالب پارادایم کدگذاری محوری تعیین شد؛ در ادامه و در مرحله کدگذاری انتخابی نیز، سیر داستان ترسیم گردید. در این پژوهش شرایط علی اثرگذار بر نشاط سازمانی به سه دسته کلی: عوامل فردی، عوامل شغلی و عوامل سازمانی تقسیم شده است. عوامل مداخه گر شناسایی شده، به دو دسته کلی: عوامل کلان و عوامل خرد تقسیم می شوند. عوامل کلان عبارت است از: شرایط اقتصادی و شرایط فرهنگی- اجتماعی جامعه و عوامل خرد عبارت است از: سیاست های سازمانی، ساختار سازمانی و ادراک عدالت. عوامل زمینه ای شناسایی شده عبارت است از: محیط خانوادگی، عوامل مدیریتی، ویژگی همکاران، ارگونومی و وقایع عاطفی. سرانجام پیامدهای شناسایی شده در این پژوهش عبارت است از: پیامدهای شخصی، پیامدهای خانوادگی، پیامدهای سازمانی و پیامدهای اجتماعی.
    کلیدواژگان: درگیرکار شدن، نشاط، سرزندگی شناختی، انرژی عاطفی، توانایی جسمانی
  • احمد الهیاری بوزنجانی، عبدالمجید مصلح، یونس جعفرپور صفحات 143-163
    بهره مندی از کارکنانی که مایل به رفتارهای داوطلبانه و فراتر از وظایف رسمی خود باشند، عاملی اساسی در ارائه خدمات باکیفیت به دریافت کنندگان خدمات سازمان است. باید در نظر داشت که در مرتبه اول، خود کارکنان نیز یک مشتری درونی محسوب گردیده و در بازار درونی سازمان، یک دریافت کننده خدمت به حساب می آیند و قاعدتا، ادراکات آنها می تواند تاثیر مهمی بر رفتارهای سازمانی آنان داشته باشد. از جمله این ادراکات، کیفیت ادراک شده آنها از خدمات درونی سازمان است این پژوهش درصدد بررسی اثر کیفیت ادراک شده ی کارکنان از خدمات درونی است. برای دستیابی به هدف فوق، نمونه ای از کارکنان صف نیروی انتظامی شهرستان بوشهر، به عنوان یک سازمان دولتی خدماتی، انتخاب و مورد پیمایش قرار گرفته است. داده های گردآوری شده با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش حاکی از این است که کیفیت ادراک شده کارکنان از خدمات ارائه شده توسط مدیران، تاثیر مثبت و معنی داری بر رفتارهای شهروندی خدمت گرای آنها دارد. این تاثیر، به ویژه در خصوص برخی از ابعاد کیفیت خدمات درونی از قبیل توانایی مدیران در درک نیازهای کارکنان، ارتباطات مناسب میان مدیران و کارکنان، دسترسی آسان کارکنان به مدیران و فروتنی مدیران در برخورد با کارکنان، دارای میزان بیشتری است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، خدمات درونی سازمان، رفتارهای شهروندی، رفتارهای خدمت گرا، بازاریابی درونی
|
  • Pages 1-26
    The concept of anomie was born in sociology and is equivalent with lack of norms، normative conflict and ambiguity. Anomic organization loses shared norms at lowest level. According to Durkheim، fundamental change through shattered the existing normative framework to pave the way to anomie. If an organization lacks the capacity to change، in facing to fundamental change will undergo to anomie. Data is collected with mixed method. Research strategy is case study. Qualitative data is analyzed with content analysis. Qualitative data were collected through in-depth interviews and quantitative data through questionnaire. First، the qualitative data were collected and quantitative data were added to evaluate verification of them. The case study is one of the largest institutions in country''s publishing industry. Findings were shown case study suffers from organizational anomie (in all three dimension). Findings indicate that change capacity in all components is at lowest level. Therefore، the hypothesis of negative relationship between change capacity and organizational anomie was confirmed. In this case Durkheim''s theory is proved: Fundamental changes cause to violation previous work norms. Lack of change capacity in case to not traverse the transition process with correct manner and cannot govern new normative structure thus organizational anomie govern on all departments.
    Keywords: Organizational Anomie, Norm, Change capacity, Case Study, content analysis
  • Zahra Foroutani Pages 27-54
    The purpose of this study was to investigate the factors influencing the behavior of Self –Developmen، with emphasis on the role of organizational support and Islamic attitude toward work. The current study is a descriptive study in which 949 nurses are selected as the sample. Data was gathered by use of structural equations model and then it was analyzed using Lizrel software. Due to the results، the nurses’ self – development behavior is influenced by some variables including Islamic attitude toward work، self – efficacy، job motivation، age، gender and educational degree and organizational support، and between Islamic attitude toward work، organizational support and supervisor support with self – development behavior there is a significant positive correlation. As a result، the Islamic attitude toward work and organizational support، have the highest correlation with self – development behavior.
    Keywords: Human Resource Development, Self, Development behavior, Organizational Support, Islamic attitude toward work, learning
  • Ardeshir Shiri, Maryam Panahi Pages 55-76
    This study has examined the effect of behavioral styles of managers on the formation of Golem effect in staffs of Medical Science University of Ilam using quantitative method. The research method was descriptive-correlation. In this study، behavioral styles of managers have been considered as independent variables and Golem Effect as a dependent variable. According to Cochran formula and simple random sampling method، the sample size of 185 people was selected randomly among the statistical population of 350 staffs of Medical Science University of Ilam in 2014. Data collection tool is questionnaire that has both formal and conceptual validity and its reliability was calculated by Cronbach’s Alpha 0. 7 for all the variables. The results of data analysis using correlation and regression analysis showed that، among four behavioral styles، expressive and driver styles are effective in reducing Golem effect، but there is no significant relation between amiable and analytical styles and Golem effect. so، it can be expressed that appropriate planning to improve the leadership styles of «expressive» and «driver» among the managers results in reducing Golem Effect among the employees of Medical Sciences University of Ilam.
    Keywords: Golem effect, expressive style, driver style, amiable style, analytical style
  • Fateme Maarefi Pages 77-98

    Happiness is an important factor for an organization and its stakeholders. The happy organization is one of the approaches for organization development adopted by many organizations. However، most of practitioners do not have sufficient knowledge about happiness in a workplace and creating such an organization. The aim of this study is to assess the happy organization in the Khuzestan Payam-e-Nour (PNU) University. The population is consisted of the whole employees (faculties، administrative personnel، managers) employed in the Khuzestan Payam-e-Nour (PNU) University. The sampling was conducted through random stratified sampling. A survey was carried out in order to collect the data. The validity of tool was determined by using experts view and factor analysis and the reliability determined by Cronbach alpha. The results showed that in PNU the stakeholders are happy and such variables as organizational justice، involving in decisions and goal setting influence on a happy organization directly as well as through moderator variable of organizational justice.

    Keywords: happy organization, involvement in decision making, organizational confidence, goal setting, Organizational Justice
  • Saman Chehrazi Pages 99-118
    The main task of a leader in today''s organizations is to making motivation and positive attitude in employee، and increase their sense of cooperation and valuable. Also، the leadership is effective on anti- productive behavior. In the midst the empowerment of employee can be an important role in reducing or increasing this process. So the purpose of this study was to evaluate the effect of servant leadership behaviors style on anti-production style behaviors of employee is by intermediation empowering employees. The research population consisted of all employees working in central Tehran Bus (600 cases) that the sample size was limited to 234 people by using Cochran formula. Reliability of the anti product behavior questionnaire of Bennett and Robinson was (89/0)، Servant Leadership Style Questionnaire (86/0) and psychological empowerment questionnaire of spritz and Mishra (95/0). Analysis of the data also was performing by using structural equation modeling with the use of LISREL software. Results shows that all servant leadership relations، are define as anti-production staff behavior and psychological empowerment thus the hypothesis of the research were confirmed based on that the servant leadership style through anti-productive behaviors affect employees'' psychological empowerment.
    Keywords: Servant Leadership, Empowerment, staff anti, production behavior
  • Pages 119-141
    This qualitative research is conducted to provide a clarifying model on vigor among the employees of private banks in Qom province. It is a qualitative study conducted by data-based theory. 23 interviews were conducted with vigorous employees of private banks in Qom province. The results from these interviews were a set of preliminary implications recollected by coding process and predicaments were extracted; then in critical coding step، the links between these predicaments were determine under such titles as causal conditions، phenomenon – orientation، strategies، thematic factors، intervening conditions and the outcomes of employees’ vigor in the format of critical coding paradigm; in selective coding step، story trend was drawn. Identified intervening factors were classified into two macro and minor factors. Macro factors include economic and socio cultural conditions of the society while minor ones include organizational policies، organizational structure and justice comprehension. Thematic factors include family ambience، managerial factors، colleagues’ features، agronomy and affective events. Ultimately، identified outcomes in present study include: personal outcomes، familial outcomes، organizational outcomes and social outcomes.
    Keywords: Job Engagement, Vigor, Physical Strength, Emotional Energy, Cgnitive Liveliness
  • Pages 143-163
    Having employees who are willing to behave beyond their official roles، is a key factor in delivering quality services to the recipient of the organization’s services. Because، in most service organizations، employees are in direct contact with recipients of services and therefore، the behavior and reactions of them، have a significant impact on peoples’ perceived quality of services that delivered by them. However، it should be considered that in the first step، the employees also are an internal customer and in the organization’s internal market، are recipients of the service. Thereby، their perception about the quality of service that delivered to them has an important impact on their organizational behaviors. Considering the importance of this issue، this research is to investigate the effect of employees’ perceived quality of internal services on their service-oriented citizenship behaviors. To do so، a sample consists of police organization’s officers in Bushehr city were selected and surveyed. Furthermore، the structural equation modeling was used to analyze the data. It was found that police officers’ perception about the internal service quality that delivered to them has a positive and significant effect on their service-oriented citizenship behaviors. Furthermore، it was cleared that understanding employees’ need by managers، appropriate internal communication، accessibility of managers for their employees and their courtesy to employees، respectively have more positive effect on employees’ citizenship behavior.
    Keywords: service quality, organization's internal services, citizenship behaviors, service, oriented behaviors, internal marketing