فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی مرادی*، پری حفیظی صفحات 1-30
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر متغیرهای رفتاری کنترل هیجانات و تحمل ابهام بر تصمیم گیری حکیمانه در سازمان انجام شده است. از آنجا که افراد در شرایط یکسان و تحت تاثیر حالات رفتاری، تصمیمات متفاوتی می گیرند، بنابراین مسئله پژوهش این است که چگونه متغیرهای رفتاری می تواند تصمیم گیری حکیمانه را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش از لحاظ روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان دانشگاه اصفهان است که تعداد نمونه آماری تحقیق نیز با استفاده از فرمول نمونه گیری از جامعه محدود و واریانس نامعلوم انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. پایایی ابزار به وسیله ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد پذیرش قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از نرم افزار لیزرل و مدل تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد کنترل هیجانات و تحمل ابهام تاثیر مثبت و معنی داری بر تصمیم گیری حکیمانه دارد. همچنین طبق نتایج به دست آمده، روان رنجوری اثر منفی و معنی داری بر کنترل هیجانات و تحمل ابهام داشت. با وجدان بودن اثر مثبت و معنی داری بر کنترل هیجانات و تحمل ابهام داشت، اما اثر کنترل هیجانات بر تحمل ابهام معنی دار نبود. بر این اساس می توان گفت در صورتی که افراد برهیجانات خود کنترل داشته باشند و بتوانند شرایط مبهم را تحمل کنند، انتظار می رود تصمیات حکیمانه ای بگیرند که منافع همه گروه ها را در نظر گرفته باشد.
    کلیدواژگان: روان رنجوری، تحمل ابهام، کنترل هیجانات، باوجدان بودن، تصمیم حکیمانه
  • علی فرهی، احمد فضائلی، الهام ابراهیمی* صفحات 31-64
    فرهنگ سازمانی، شخصیت یک سازمان را می سازد. همان طورکه شناخت شخصیت یک فرد کمک شایانی در تحلیل رفتار وی دارد، شناخت فرهنگ سازمانی هم می تواند در هدایت، رهبری و انجام تغییر و تحولات سازمانی موثر واقع شود. به علاوه، تدوین فرهنگ مطلوب سازمانی کمک موثری در جهت توسعه و تعالی سازمان می کند. بر این اساس برای تدوین فرهنگ سازمانی مطلوب بانک ارزش آفرین، به شناسایی باورها، اعتقادات و ارزش های مورد تاکید مدیران و رهبران این بانک پرداخته شد. پس از بررسی پیشینه و مطالعه نمونه های فرهنگ سازمانی، پنج بعد مقصد و مسیر، ساختار یا ساز وکارهای انجام کار، منابع انسانی، عوامل زمینه ای محیطی و ارزشی به عنوان ابعاد اصلی چارچوب نظری پژوهش در نظر گرفته شدند. به عبارت دیگر، از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با مدیران سازمان، مولفه های مربوط به ابعاد پنج گانه فرهنگ سازمانی و شاخص های معرف آنها شناسایی شدند. با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی و گلوله برفی، مصاحبه ها تا حد اشباع نظری ادامه یافت. داده های حاصل از مصاحبه ها با استفاده از روش کیفی تحلیل تم و نرم افزار QSR Nvivo تحلیل شد. در نتیجه تحلیل داده ها 23 تم فرعی و 124 مفهوم در رابطه با پنج تم اصلی فرهنگ سازمانی مطلوب بانک شناسایی شد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، تحلیل تم، ذهن کاوی، مفروضات اساسی، نرم افزار Nvivo
  • مجتبی امیری، عباس نرگسیان، الناز بحری رودپشتی* صفحات 65-96
    در این مقاله پژوهشی شاخص ترین هدفی که دنبال می شود، اندازه گیری میزان سلامت و فساد اداری در شهرداری تهران به عنوان یک سازمان عمومی با طیف وسیعی از خدمات و کارکرد در کلان شهر تهران است. اهمیت روزافزون موضوع سلامت و فساد اداری در جهان و تبعات ناشی از آن در هر کشوری باعث شده است، آگاهی از وضعیت کنونی سلامت در هر بخش از کشور چه در سطح خرد و یا کلان بتواند گام موثری در دستیابی به وضعیت ایده آل در نمره سلامت و فساد اداری، باشد. روش تحقیقاین پژوهش با توجه به هدف، از نوع تحقیق های کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی و به لحاظ پارادایم حاکم بر تحقیق از نوع اثبات گرایی است. اطلاعات به دست آمده از طریق پرسشنامه های توزیع شده در 4 گروه کارکنان با حجم نمونه 180تایی، خبرگان با نمونه 25تایی، شهروندان با نمونه 384 نفری و ارباب رجوع با نمونه 15 نفری در معاونت شهرسازی و معماری شهرداری منطقه 7، بیانگر این است که نمره سلامت جامع شهرداری تهران در حدود نمره 05 بوده و شهرداری در بعد فساد به شدت دچار مشکل است. این در حالی است که با توجه به مدل سلامت جامع، مولفه های سلامت در شهرداری تهران در وضعیتی به مراتب بالاتر از حد انتظار قرار دارد.
    کلیدواژگان: سلامت اداری، فساد اداری، سلامت جامع شهرداری تهران، سنجش
  • آرین قلیپور، حمیده غریبی یامچی*، ابراهیم مرادی صفحات 97-120
    در تحقیق حاضر تلاش شده است تا تاثیر نهادینه سازی اخلاق به شکل صریح و ضمنی آن، بر شادی و نشاط کارکنان بررسی شود. برای این منظور از روش ترکیبی توصیفی- علی استفاده شد و داده ها نیز از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری مورد استفاده، کارکنان شرکت سایپاگام می باشند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار pls استفاده شده است. نتایج به دست آمده، چارچوب نظری تحقیق را تایید نمود که با نتایج به دست آمده از تحقیقات پیشین سازگار است. در این تحقیق تاثیر نهادینه سازی اخلاق به طورکلی و به شکل صریح و ضمنی آن بر شادی و نشاط کارکنان تایید شد. نتایج همچنین حاکی از آن است که نهادینه سازی ضمنی اخلاق، تاثیر بیشتری بر شادی کارکنان نسبت به شکل صریح آن دارد. با توجه به یافته های تحقیق، مدیران سازمان ها برای افزایش میزان شادی و نشاط کارکنان باید بر نهادینه سازی فرهنگ اخلاقی (صریح و ضمنی) تاکید کنند. با توجه به نتایج تحقیق، نهادینه سازی ضمنی اخلاق از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ بنابراین مدیران سازمان باید توجه بیشتری به اعمال و رفتار خود داشته باشند؛ زیرا شادی کارکنان از اعمال و رفتار آنها بیشتر متاثر است تا ازکدهای اخلاقی و نظایر آن.
    کلیدواژگان: شادی، فرهنگ اخلاقی، نهادینه سازی صریح، نهادینه سازی ضمنی
  • محمدرضا اردلان، فخرالسادات نصیری ولیک بنی، زهرا سرچهانی* صفحات 121-144
    هدف پژوهش حاضر تحلیل رابطه فرهنگ سازمانی بر اساس مدل دنیسون و پذیرش فناوری در اداره کل آموزش و پرورش استان فارس بود. جامعه آماری را کلیه کارکنان اداره کل آموزش و پرورش فارس در سال تحصیلی 1393-1392 تشکیل دادند که با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ایتعداد 190 نفر به عنواننمونه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعیین شد. برای گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی دنیسون و پرسشنامه استاندارد دیویس و دیگران استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی محتوایی و پایایی از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی و مورد تایید قرار گرفت(ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه فرهنگ سازمانی837/0 و ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه پذیرش فناوری 838/0). برای تجزیه و تحلیل داده ها از فن مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد، نتایج نشان داد فرهنگ سازمانی بر اساس مدل دنیسون بر پذیرش فناوری توسط کارکنان موثر است. با توجه به شاخص های نکویی برازش، مدل مفهومی پیشنهاد شده معتبر بوده و قابلیت به کارگیری در جامعه مورد نظر را دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، استفاده از فناوری، پذیرش فناوری
  • مرتضی سلطانی، سهیل نجات*، خشایار جعفری کلیجی صفحات 145-172
    در این پژوهش تاثیر مسئولیت اجتماعی سازمان بر فرهنگ سازمانی و تعهد عاطفی کارکنان بررسی شد. جامعه آماری این تحقیق یک بیمارستان دولتی در استان مازندران است که اطلاعات، از طریق نمونه گیری تصادفی ساده در سال 1394 جمع آوری شد. در جمع آوری اطلاعات مرتبط با متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. پایایی و روایی آن از طریق آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی سنجش شد. مدل مفهومی با استفاده از بخش ساختاری مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر سنجیده شد. یافته ها بیانگر آن است که مسئولیت اجتماعی سازمان بر فرهنگ سازمانی و تعهد عاطفی کارکنان تاثیر مثبت و معنی داری دارد و فرهنگ سازمانی نیز بر تعهد عاطفی کارکنان به صورت معنی داری تاثیر می گذارد. همچنین تاثیر مسئولیت اجتماعی سازمان بر تعهد عاطفی کارکنان با واسطه فرهنگ سازمانی تایید شد. در پایان نیز پیشنهادهایی برای تصمیم گیری مدیران ارائه شد.
    کلیدواژگان: مسوولیت اجتماعی شرکت، فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی
  • حسن الوداری، طاهره فیضی، امیرحسین امیرخانی، زینب علی نجفی* صفحات 173-200
    امروزه سازمان ها به اهمیت منابع انسانی به عنوان مهم ترین منبع کسب مزیت رقابتی پی برده اند.به همین دلیل رقابت زیادی بین سازمان های مختلف وجود دارد که بتوانند برنامه های رفاهی و تسهیلات مناسبی را برای کارکنان فراهم کنند. در این شرایط، شیوه سنتی مدیریت، پاسخگو نیست و به همین علت سازمان ها باید چهره رفتاری جدیدی به خود گیرند و به سمت حمایت گری پیش روند. هدف این پژوهش طراحی نمونه سازمان حمایت گراست. تحقیق حاضر مطالعه ای توصیفی، پیمایشی است که 945 تن از کارکنان جمعیت هلال احمر کشور در آن شرکت کرده اند. این تعداد به شیوه تصادفی انتخاب شدند. داده ها به روش نمونه یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند . نتایج تحقیق حاکی از آن است که حمایت سازمانی ادراک شده، عدالت سازمانی و حمایت سرپرستان با سازمان حمایت گرا مرتبط است. همچنین پرداخت های مناسب، فرصت ارتقا، استقلال در کار، امنیت شغلی ، نبودن فشار نقش و آموزش شغلی نیز با سازمان حمایت گرا مرتبط اند. ارزش ها و باورهای دینی، همدلی سازمانی و مدیریت مشارکتی از جمله متغیرهای دیگر مرتبط با سازمان حمایت گرا هستند. همچنین سازمان حمایت گرا با پیامدهای فردی نظیر رضایت شغلی و پیامدهای سازمانی همچون تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد، مرتبط است.
    کلیدواژگان: سازمان حمایتگرا، حمایت سازمانی، عدالت سازمانی، حمایت سرپرستان، جمعیت هلال احمر
  • اکبر بهمنی*، اسماعیل خدایی متین صفحات 201-224
    امروزه دانش به عنوان منبع حیاتی، غیر قابل تقلید و منحصر به فرد، اهمیت مدیریت دانش در سازمان ها را بسیار بالا برده است. بدین منظور، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر گرایش های کارآفرینانه مدیران بر فرایند مدیریت دانش در کسب و کارهای کوچک و متوسط پرداخته است. روش پژوهش همبستگی- معادلات ساختاری بوده؛ جامعه آماری این پژوهش کلیه مدیران واحدهای تولیدی/ صنعتی شهرک صنعتی طوس مشهد می باشد که از 291 به عنوان نمونه استفاده شد؛ ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد بود و برای تحلیل فرضیه های پژوهش از نرم افزارهای SPSSوAMOS استفاده شده است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که هر دو مدل پژوهش دارای برازش معنی داری هستند؛ همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد که بین گرایش های کارآفرینانه با مدیریت دانش، مولفه های نوآوری با کسب، خلق و کاربرد دانش، خطرپذیری با کسب و خلق دانش و پیشگام بودن با کسب، خلق و کاربرد دانش، رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: گرایش های کارآفرینانه، مدیریت دانش، فرایند مدیریت دانش، کسب و کارهای کوچک و متوسط
|
  • Morteza Moradi Pages 1-30
    The paper studies the impact of emotions control and tolerance for ambiguity on wise decision making. The population of the research was employees of Isfahan university, which 150 employees were selected as samples. To collect data from the field, 30-item questionnaire was used. According to basic conceptual model 7 hypotheses were developed to examine the relationship between variables mutually. In order to test the hypotheses, LISREL program and Path Analysis Model (PAM) were used. Nevertheless results using LISREL program indicated that emotions control and tolerance for ambiguity had a significant and positive effect on wise decision making. Emotions control there was no significant effect on tolerance for ambiguity. Results indicated that neuroticism had a significant and negative effect on emotions control and tolerance for ambiguity, and conscientiousness had a significant and positive effect on emotions control and tolerance for ambiguity. On this basis, we can say that if people manage their own emotions and can handle ambiguous situations, is expected to take wise decisions that the interests of all parties are taken into account.
    Keywords: Neuroticism, Wise Decision, Conscientiousness, Tolerance for Ambiguity, Emotions Control
  • Elhame Ebrahimi Pages 31-64
    Organizational culture creates the personality of an organization. As recognizing a person's character helps us in analyzing his behavior, understanding organizational culture could be effective in guiding, leading and organizational changes. In addition, moving to the desired organizational culture is a key to organizational excellence and development. Accordingly, in order to explain the desirable organizational culture of Day bank, emphasized beliefs and values of bank’s leaders were identified. After studying the literature and organizational culture models, five components of destination and route, structure and working mechanisms, human resources, environmental and ethical factors were considered as the main components of the research theoretical framework. In other words, elements and indicators of the multiple dimensions of desired organizational culture were identified through semi-structured interviews with managers. Using convenient judgmental and snowball sampling, interviews were continued to the level of theoretical saturation. Data extracted from the interviews were analyzed using theme analysis qualitative method and Nvivo software. As a result of data analysis, 23 sub-themes and 124 concepts were identified according to the five main themes of the desired organizational culture of Day bank.
    Keywords: organizational culture, Thematic analysis, Mind, mining, Basic assumptions, Nvivo software
  • Mojtaba Amiri, Abbas Nargesian, Elnaz Bahri Roodposhti* Pages 65-96
    In the present article the main goal is assessing the municipality of Tehran’s organizational corruption and integrity degree. Municipality of Tehran is an organization with very bold social aspect and it offers a variety range of services in Tehran as a metropolis. Corruption and integrity are two important phenomena that they have very important consequences in a country. Having a integrated picture from the current situation of organizational corruption and integrity in different level have a great role in achieving to the ideal position in organizational corruption and integrity degree. The methodology in this research is descriptive survey by questionnaire. Gathered data also was analyzed through innovative method which it was introduced by a research group in Iran.
    Survey groups including municipality's special department personnel, Expertise, Clients and Tehran's citizen which are questioned about their experiment and perception of corruption and integrity in municipality by the indexes that model define for two different dimensions of integrity and corruption.
    Findings show the comprehensive integrity score in specific department of Tehran municipality is around 0.5 from 1
    Keywords: Organizational Integrity, Organizational Corruption, Tehran's Municipality Comprehensive Integrity, Assessing
  • Arian Gholipour, Hamideh Gharibi Yamchi* Pages 97-120
    In this study attempted to determine the effect of the explicit and implicit institutionalization of ethics on the happiness of employees in SAIPAGAM Company. For this, it has been used descriptive-causal method and the data has been collected by questionnaire. The population used is SAIPA Company. In order to analyze the data using PLS software. The results confirmed the theoretical framework and are consistent with the results of previous researches. Also the findings show that implicit institutionalization of ethics has more impact than explicit institutionalization of ethics. According to the findings of the research, organizational managers for increase the employee's happiness should emphasize on institutionalization of ethical culture (explicit and implicit institutionalization). As well as the findings of the research shows that importance of implicit institutionalization of ethics is more than explicit institutionalization of ethics. Therefore it is necessary that managers pay more attention to his or her behaviors and actions because personal's happiness is very affected by these than ethical codes and so on.
    Keywords: Happiness, Ethical culture, Explicit institutionalization, Implicit institutionalization
  • Z. Sarchahani Pages 121-144
    The purpose of this study was analysis of the relationship between organizational culture Based on Denison model and technology acceptance. The study involved all the Directorate General of Education Employees in the academic year of 2013-2014. According to Morgan Table and by using stratified sampling, 190 people were sampled. In order to collect data, the Denison organizational culture and Technology acceptance questionnaires were used. The validity of questionnaires according to the expert's ideas and its reliability according to the Cronbach's Alpha coefficient were considered and approved (Technology acceptance questionnaire 0/838, organizational culture 0/837). In order to analyze data, Structural equation modeling techniques were used. Results showed that organizational culture Based on Denison model as an external variable is effective on the acceptance technology by employees. Based on the data analysis, the proposed conceptual model in this population is appropriate based on the goodness of fit. Consequently it is applicable to the population under study.
    Keywords: organizational culture, technologies used, technology acceptance
  • Soheil Nejat Pages 145-172
    The effect of corporate social responsibility on corporate culture and emotional commitment of employees is examined in this study. Data obtained from 250 employees of a public hospital in Mazandaran Province that the information was collected through random sampling in 1394. In collecting information related to the variables of a standard questionnaire was used. The reliability and validity was assessed by Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis. The conceptual model was measured by using structural equation modeling and path analysis. Results indicate that corporate social responsibility on corporate culture (β=0.57; t =4.30) and emotional commitment of employees (β=0.60; t =5.00) has a positive and significant impact. Organizational culture has a positive and significant impact on employee's emotional commitment (β=0.42; t =3.09). The effect of corporate social responsibility on employee's emotional commitment through organizational culture (β=0.84; t=7.62) was approved.Finally, recommendations were provided for managers to decision making.
    Keywords: corporate social responsibility (CSR), corporate culture, organizational commitment, Affective commitment
  • Z. Alinajafi Pages 173-200
    Recently, organizations perceived that human resources is the most important resource for access competitive advantages.organizations compete for human resources employment and maintain .according to competition on human resource , organizations invest on implement and development of supportive programs for employees and trying to provide proper welfare programs. In this conditions , traditional management is not responsible and organization most get a new behavioral face and be a supportive. This study is aimed to recognize the factors having related to supportive organization in red crescent society .The current study is a descriptive study in which 945 personnel are selected as the sample. Data was gathered by use of structural equations model and then it was analyzed using Lisrel software. Due to the results, the supportive organization is related to some variables including perceived organizational support, organizational justice , superior support , suitable pay , promotion , job security , autonomy , training , Islamic belief , organizational empathy and participative management . supportive organization, also related to individual and organizational outcome including: job satisfaction , commitment , organizational citizenship behavior and performance.
    Keywords: Supportiveorganization, organizationalsupport, organizational justice, superior support, red crescent society