فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال چهارم شماره 5 (پیاپی 16، زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال چهارم شماره 5 (پیاپی 16، زمستان 1394)

  • وی ژه نامه رهبری
  • تاریخ انتشار: 1394/12/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی صفایی شکیب*، بابک عبدالملکی، سیدعلی اکبر حسین زاده، مریم موسیوند صفحات 1-24
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر رهبری تحول گرا بر تعالی سازمانی دانشگاه پیام نور با نقش واسطه ای توانمندسازی ساختاری و روان شناختی کارکنان، به روش توصیفی- همبستگی در یک نمونه 362 نفری از کارکناندانشگاه های پیام نور استان همدان انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از 4 پرسشنامه روا و معتبر و برای تحلیلداده های گردآوری شده، از آزمون های ضریب همبستگی، تحلیل عاملی تاییدی ومدل سازیمعادلات ساختاری، استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که رهبری تحول گرا به طور معنی داری، تغییرات تعالی سازمانی، توانمندسازی ساختاری و توانمندسازی روان شناختی کارکنان را تبیین می کند (000/0=P). همچنین، توانمندسازی ساختاری، به طور معنی داری تغییرات توانمندسازی روان شناختی و تعالی سازمانی و نیز توانمندسازی روان شناختی، به طور معنی داری تغییرات تعالی سازمانی را تبیین می کنند (000/0=P). به علاوه، رهبری تحول گرابه طور غیرمستقیم، ازطریق توانمندسازی ساختاری و روان شناختی، باتعالی سازمانی ارتباطمعنی داردارد (001/0=P). نتایج پژوهش حاضر حاکی از اثر مثبت و معنی دار رهبری تحول گرا بر تعالی سازمانی دانشگاه پیام نور با وساطت توانمندسازی ساختاری و روان شناختی کارکنان بود؛لذا به کارگیری سبکرهبری تحول گرا و اتخاذ شیوه های مدیریتی ویژه توانمندسازی کارکنان، برای تعالی و رشد دانشگاه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: دانشگاه پیام نور، رهبری تحول گرا، توانمندسازی ساختاری، توانمندسازی روانشناختی، تعالی سازمانی
  • محمودرضا اسماعیلی، زینب امیری، مجتبی فرخی* صفحات 25-50
    نقش رهبری در سازمان از گذشته مورد تاکید صاحب نظران بوده است. نظریات رهبری در گذشته کمتر بر مشارکت کارکنان در امور سازمان تاکید داشتند. یکی از نظریات جدید رهبری که تاکید بر مشارکت فعال همه کارکنان در فعالیت های مختلف دارد رهبری اشتراکی می باشد. در رهبری اشتراکی همه کارکنان نقش فعال داشته و در جهت پیشبرد اهداف سازمان تلاش می کنند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری اشتراکی بر اثربخشی کارگروهی با نقش متغیر میانجی تسهیم دانش در سازمان تامین اجتماعی شهر اصفهان می باشد. جامعه آماری شامل 270 نفر از کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهر اصفهان تشکیل می باشد. حجم نمونه آماری به روش تصادفی ساده و بر اساس جدول گرجسی و مورگان، 159 نفر تعیین شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. روایی پرسشنامه ها از طریق روایی محتوایی و روایی سازه به کمک روش معادلات ساختاری تایید شد. ضرایب پایایی پرسشنامه رهبری اشتراکی 81/0، پرسشنامه تسهیم دانش 79/0 و پرسشنامه اثربخشی کارگروهی 76/0 برآوردشد. تجزیه وتحلیل اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS21 وAmos21 انجام شد. نتایج آزمون فرضیات نشان دهنده تاثیر مستقیم رهبری اشتراکی بر اثربخشی کارگروهی، تاثیر مستقیم رهبری اشتراکی بر تسهیم دانش و تاثیر مستقیم تسهیم دانش بر اثربخشی کارگروهی بود. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که، تسهیم دانش در تاثیر رهبری اشتراکی بر اثربخشی کارگروهی نقش میانجی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: رهبری اشتراکی، تسهیم دانش، اثربخشی کارگروهی
  • عباس عباس پور، هادی زندیان*، حبیب الله قادرمرزی صفحات 51-73
    کمبود منابع، تکیه سازمان های معاصر بر الزامات رسمی جهت دستیابی به اهداف سازمانی را با چالش مواجه ساخته است. این امر، کارکنان به عنوان عمده دارایی سازمان و رفتارهای فراتر از نقش آنان را در کانون توجه قرار می دهد. در این راستا، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر رهبری اخلاقی بر رفتار شهروندی سازمانی و رفتار انحرافی محیط کار کارکنان و همچنین، نقش واسطه ای که تعامل رهبر – عضو در این رابطه ایفا می کند صورت گرفته است. روش پژوهش از نوع همبستگی و نمونه آماری به شیوه طبقه ای تصادفی از میان جامعه کارکنان مدارس شهرستان سنندج در سال تحصیلی 94-1393 انتخاب شده است. داده های حاصل از اجرای پرسشنامه با استفاده از نرم افزار ایموس و به شیوه تحلیل مسیر تحلیل گردید. نتایج نشان داد که مسیر رهبری اخلاقی به رفتار شهروندی سازمانی و تعامل رهبر عضو معنادار و به رفتار انحرافی محیط کار معنادار نبود. همچنین، تعامل رهبر – عضو با ایفای نقش واسطه ای، اثر رهبری اخلاقی بر رفتار کارکنان را تعدیل و به همراه رهبری اخلاقی 58 درصد واریانس کل رفتار شهروندی سازمانی و 52 درصد واریانس کل رفتار انحرافی را تبیین نمود. با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود که رهبران سازمانی به منظور افزایش رفتارهای شهروندی و کاهش رفتارهای انحرافی کارکنان، علاوه بر ایفای نقش رهبری اخلاقی، به جای توجه به روابط تعاملی با کیفیت پایین و مبتنی بر منافع اقتصادی، تعاملات مبتنی بر ساز و کارهای اجتماعی را توسعه دهند.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، تعامل رهبر - عضو، رفتار شهروندی سازمانی، رفتار انحرافی محیط کار
  • فرشید اصلانی*، محمد جواد حضوری صفحات 73-94
    گستردگی جغرافیایی دانشگاه پیام نور، همزمان با ظهور فناوری اطلاعات، موجب گسترش روش های تصمیم گیری متمرکز و رسمیت زیاد و درنتیجه قدرت گرایی و خودفرمانی در آن شده است. ایده سازمان خودرهبر و گسترش فرهنگ خودرهبری که کانون اصلی تربیت افراد متخصص برایتصدیرهبریومسئولیتدردنیایرقابتی وپیچیده را فراهم می سازد، راه حل مناسبی برای مشکل فوق است. این پژوهش، به مطالعه و بررسی عوامل موثر بر شکل گیری فرهنگ خودرهبری سازمانی در دانشگاه پیام نور می پردازد. در این راستا نمونه ای 340 نفری از کارکنان دانشگاه پیام نور در مراکزی که از لحاظ عملکردی برتر بوده، انتخاب و داده ها به وسیله پرسشنامه پژوهشگرساخته با 91 گویه، گردآوری شد. نتایج نشان داد کهسبک رهبری، شخصیت و ارتباطات سازمانی اثربخش به عنوان شرایط علی، بر اعتماد به نفس سازمانی تاثیر می گذارند. ظهور خودرهبری سازمانی، پویایی، پیشروی و افزایش بهره وری سازمانی را در پی خواهد داشت. علاوه بر این، عوامل زمینه ای (نظیر تعارض سازمانی، مدیریت استعداد و منابع انسانی و تیم محوری) و شرایط مداخله گر(نظیر فرهنگ، ساختار، جو و ارزش های سازمانی)، روابط را در مدل مطرح شده این پژوهش تحت تاثیر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: خودرهبری سازمانی، سازمان خودرهبر، اعتماد به نفس سازمانی
  • محسن اکبری*، سید حسام کاشانی، میلاد هوشمند چایجانی صفحات 95-122
    با توجه به تنوع و تعدد تغییرات در محیط امروزی سازمان ها، رهبری و به طور اخص توسعه رهبری در سال های اخیر از اهمیت ویژه ای برخوردار گشته است. برای آنکه سازمان ها بتوانند در عصر حاضر به طور مستمر بر رشد و ارتقای خود بیافزایند، دیگر نمی توانند بر تصورات ساده رهبری بالا به پایین و یا فرآیند فرمان و کنترل تکیه زنند. در این میان توجه به اهمیت مداخله پیروان در فرآیندهای رهبری و ایفای نقش رهبر به اقتضای زمان از سوی آن ها مورد توجه خاص محققان حوزه رهبری قرارگرفته است. لذا مطالعه حاضر نیز با این هدف؛ اثر همزمان رهبری به اشتراک گذاشته شده بر تعهد و بهره وری تیم های کاری در حوزه آموزش عالی را مورد بررسی قرار داده است. در این راستا اعضای هیئت علمی 70 گروه آموزشی دانشگاه گیلان به عنوان نمونه انتخاب شده و با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه، داده های تجمیع شده از 271 نفر از آنها (در قالب 70 نمونه نهایی) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS 2 برازش مدل های اندازه-گیری و ساختاری به همراه پژوهش مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج مطالعه نشان داد که رهبری به اشتراک گذاشته شده هم بر تعهد و هم بر بهره وری تیم های کاری موردمطالعه اثر مثبت داشته است. نتایج همچنین حاکی از اثر مثبت تعهد تیمی بر بهره وری تیم های کاری بود.
    کلیدواژگان: رهبری، تعهد گروهی، بهره وری گروهی، رهبری اشتراکی
  • محمدعلی زکی، حسن گودرزی*، زهره سوری صفحات 149-172
    مدیریت به صورت علم، آن هم در ابعاد و حوزه های گوناگون مورد پژوهش متخصصان این امر قرار گرفته که در این راستا، سبک های مدیریت پدید آمده و این پرسش مطرح شد که هر یک از این سبک ها تا چه حد می تواند اثربخشی داشته باشد.این پژوهش به بررسی رابطه سبک های مدیریت با اثر بخشی مدارس مقطع ابتدایی شهرستان ملارد تهران پرداخته است. پژوهش حاضر از نوع میدانی بوده، روش تحقیق پیمایشی و از نوع تبیینی است. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی آموزگاران مقطع ابتدایی شهرستان ملارد تشکیل می دهند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 292 آموزگار انتخاب شدند. پرسشنامه های مورد استفاده شامل پرسشنامه سبک های مدیریت و پرسشنامه اثربخشی سازمانی مدرسه بود که برای مولفه های اثربخشی نوآوری، تعهد سازمانی، رضایت شغلی و روحیه مدنظر قرار گرفت. نتایج آزمون نشان داد که بین سبک های مدیریت با اثربخشی سازمانی مدارس مقطع ابتدایی ارتباط مستقیم وجود دارد و بین مدیران مدارس دخترانه و پسرانه ابتدایی در زمینه ی سبک های مدیریتی و اثربخشی سازمانی مدرسه تفاوت وجود دارد. همچنین با افزایش سن و سابقه ی کار پاسخگویان، اثربخشی سازمانی مدرسه نیز افزایش یافته و تفاوت معناداری در اثربخشی سازمانی مدارس به نفع زنان مشاهده شده است. علاوه برآن تحصیلات تاثیر چندانی بر اثربخشی سازمانی مدرسه نداشته است.
    کلیدواژگان: سبک مدیریت، اثربخشی سازمانی، مدارس ابتدایی
|
  • Ali Safaeeshakib Pages 1-24
    The purpose of this study was to assess the effect of transformational leadership on organizational excellence of Payame Noor University with mediating role of staff structural and psychological empowerment. This descriptive-correlational study was conducted in a sample including 362 employees of the Payam Noor University of Hamedan. To collect data, 4 valid and reliable questionnaires were used. Analyze of data, was done by correlation, confirmatory factor analysis and structural equation modeling. The results showed that transformational leadership significantly explained, the changes in organizational excellence, structural empowerment and psychological empowerment of staff (P=0.000). Also, structural empowerment significantly explained, the changes in psychological empowerment and organizational excellence, and psychological empowerment significantly explained, the changes in organizational excellence (P=0.000). In addition, transformational leadership significantly crrelated with organizational excellence indirectly, through structural and psychological empowerment (P=0.001). The results of current study indicate that transformational leadership is effective, through mediating role of staff structural and psychological empowerment, on organizational excellence of Payame Noor University. Thus, applying the transformational leadership and adopting managerial practices for staff empowerment, is recommended for growth and excellence of universities.
    Keywords: Payame Noor University, transformational leadership, structural empowerment, psychological empowerment, organizational excellence
  • Mahmoud Reza Esmaeili, Zeynab Amiri, Mojtaba Farrokhi* Pages 25-50
    Emphasized the leading role in the organization of the experts. Theories of leadership has insisted less on employee involvement in the organization.
    One of the new ideas of leadership that emphasizes the active participation of all employees in different activities is shared leadership. The collective leadership of all employees play an active role in trying to advance the goals of the organization. . The purpose of this study was to evaluate the effect of collective leadership, working group effectiveness mediator role is the sharing of knowledge in the Social Security Organization of Isfahan.
    The population consisted of 270 employees of the Social Security Organization of Isfahan is formed. The sample size based on the table randomly Grjsy and Morgan, 159 were determined. A standard questionnaire was used to collect data. Validity through the content validity and construct validity was confirmed using structural equation coefficients of reliability shared leadership 0/81, knowledge sharing questionnaire 0/79 and 0/76 questionnaire estimated the effectiveness of working group Analysis of data collected by the software and Amos21 was SPSS21.
    Assumptions test results indicate a direct impact on the effectiveness of of shared leadership, working group, leadership and collective impact on knowledge sharing knowledge sharing and direct impact on the effectiveness of working group. The results showed that, shared knowledge on the impact of shared leadership effectiveness-working group plays the role of mediator.
  • Abbas Abbaspour, Hadi Zandian *, Habib Ghadermarzi Pages 51-73
    Shortage of resource, has challenged the relying of contemporary organizations on formal requirements to achieve the organizational goals. This, the employees as major asset of organization and behaviors beyond of role puts them in the spotlight. So, the purpose of this study was to investigate the effect of ethical leadership on organizational citizenship behavior and workplace deviant behavior of staff and the mediating role of leader-member exchange that play in this relation. The method of research was correlation and statistical sample was selected randomly by using the stratified sampling method among school’s staff in the Sannandaj city at the academic year 1393-94. Gathered data from the questionnaire were analyzed by using the IMOS software in a manner path analysis. The results showed that the path of ethical leadership to organizational citizenship behavior and leader - member exchange is significant, and to workplace deviant behavior was not significant. Also, the mediating role of leader - member exchange, moderated the effect of ethical leadership on staff behavior, and accompany with ethical leadership explained the 58 percent of total variance the organizational citizenship behavior and the 52 percent of total variance the deviant behavior. According to the results, it is suggested that organizational leaderships to intent enhance the organizational citizenship behaviors and reduce the deviant behaviors of employees, in addition to playing the role of ethical leadership, instead attention to the exchange relationships with low quality based on economic profits, expand the exchanges based on social mechanisms.
    Keywords: Ethical leadership, Leader, member exchange, organizational citizenship behavior, Workplace deviant behavior
  • Farshid Aslani *, Mohammad Javad Hozoori Pages 73-94
    The geographical scope of university of Payamenoor, along with the advent of information technology, has developed centralized methods of decision making , high formality and power. Thus, the formation and development of the culture of the organizational self leadership in universities that focus especially on the training of professionals for leadership in the world of competitive and complex, is very important.
    The purpose of this study was to explore the process of organizational self leadership. A randomly selected sample group, including 340 subjects, was formed from the employees of the Payamenoor university. A questionnaire including 91 questions was employed to collect data .The results showed that organizational self confidence as a central phenomenon related with causal conditions (involve ,Leadership style,Personality ,Effective Organizational Communication), strategies(Organizational Self-Leadership involves Organizational Self-Knowledge,Organizational Self goal setting,Organizational Self Motivation), intervening conditions(Organizational Culture, Organizational Stracture, Organizational Clime,Organizational Values) , context conditions(involve Organizational Confilict Management , Talent Management and Human Resources Management,Team working)and consequences of organizational self leadership (Organizational Dynamic, Organizational Excellence ,Organizational Productivity).
    Keywords: Organizational self leadership, Self, leader Organization, Organizational self confidence, Payamenoor
  • Mohsen Akbari *, Milad Hoshmand Chaijani Pages 95-122
    With the changes in organization's environment, both in number and diversity of changes, leadership and leadership development has gained importance in recent years. In this arena, organization's leaders need to change their mind from simple control and order leadership style to more engaging style in order to survive and develop in the turbulent environment of today. In this regard, distributing the leadership roles between the subordinates and involving them to carry out some leadership responsibility contingently are very helpful. This study investigates the effect of shared leadership on commitment and productivity of university departments as teams. In this respect, we surveyed 271 faculty members of University of Guilan through a questionnaire and used Structural Equation Modeling (SEM) with Smart PLS 2 software to analyze the aggregated data (70 departments). Results show that shared leadership has a positive impact on both commitment and productivity of teams. As well, team commitment has a positive impact on team productivity.
    Keywords: Shared Leadership, Team Commitment, Team Productivity, Shared Leadership at University
  • Hasan Goodarzi *, Zohre Soori Pages 149-172
    Management science, in dimensions and various fields of study were the experts in this regard, management style emerged and the question as to how much each of these styles can be effective.This study examines the relationship between management effectiveness of elementary schools Mallard city of Tehran. Field of study, and the type is explanatory survey method. Statistical population of all primary school teachers that make up the city Mallard stratified random sampling, 292 teachers were selected. Inventory management style and organizational effectiveness questionnaire Questionnaire of school effectiveness for components of innovation, organizational commitment, job satisfaction and morale were considered. Test results showed that the management styles and organizational effectiveness of elementary schools there is a direct relationship between girls and boys in primary school principals in the area of school leadership styles and organizational effectiveness there. Respondents also increases with age and work history, school organizational effectiveness and enhanced organizational effectiveness a significant difference in favor of women's schools. In addition, school education had little impact on organizational effectiveness.
    Keywords: Management styles, Effectiveness, Elementary schools