فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1396)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی فرهی، الهام ابراهیمی*، محمدرضا سلطانی، مهدی هوشنگی صفحات 1-25
    پژوهش حاضر، چکیده نتایج طرح تحقیقاتی انجام شده در بانک دی با هدف طراحی الگوی مطلوب فرهنگ سازمانی و سنجش وضعیت موجود آن است. برای انجام پژوهش رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) در نظر گرفته شد. در گام نخست با مطالعه گسترده مبانی نظری، مطالعات تطبیقی، مبانی دینی، اسناد بالادستی، ذهن کاوی مدیران و مشاهده مشارکتی، الگوی مطلوب فرهنگ سازمانی بانک متشکل از پنج بعد، 26 مولفه و 218 شاخص تدوین گردید. روایی سازه مدل تدوین شده توسط بخش اندازه گیری مدل معادلات ساختاری تایید شد. در گام بعد با رویکرد کمی وضعیت موجود فرهنگ سازمانی با توجه به الگوی استخراج شده سنجش شد. بدین منظور از آزمون های مقایسه میانگین، رگرسیون و تکرار مجدد استفاده شد. نتایج به دست آمده از پیمایش میدانی حاکی از آن بود که فرهنگ سازمانی بانک در وضعیت قابل قبولی قرار دارد. فرهنگ ارزش محور در وضعیت مطلوب تری نسبت به سایر ابعاد فرهنگ سازمانی قرار داشت و فرهنگ انسان محور و محیط محور نیازمند بذل توجه بیشتری بودند. به علاوه، فرهنگ انسان محور بیشترین تاثیر را بر روی فرهنگ سازمانی بانک داشت.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، الگوی مطلوب فرهنگ سازمانی، سنجش فرهنگ سازمانی، روش تحقیق آمیخته
  • عباسعلی رستگار، حسین شول *، وحید شرفی صفحات 26-50
    با توجه به رایج شدن پدیده غیر اخلاقی ریاکاری کارکنان در سازمان های دولتی، این پژوهش، با هدف بررسی نقش با توجه به رایج شدن پدیده غیراخلاقی ریاکاری کارکنان در سازمان های دولتی، این پژوهش، با هدف بررسی نقش سیستم ارزیابی عملکرد اثربخش در بروز این پدیده، در شرکت پتروشیمی استان ایلام انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات تحقیق، توصیفی-پیمایشی می باشد و از نوع همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه ی کارکنان شرکت پتروشیمی استان ایلام می باشد که تعداد آن ها 600 نفر هستند. باتوجه به جدول مورگان تعداد 234 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری در این تحقیق نمونه گیری تصادفی ساده است. ابزار گردآوری اطلاعات نیز پرسش نامه می باشد. در نهایت نتیجه ای که از تجزیه و تحلیل داده ها به دست آمد، این بود که سیستم ارزیابی عملکرد اثربخش بر ریاکاری سازمانی تاثیر مستقیم و منفی دارد، در حقیقت هرچه سیستم ارزیابی اثربخش تر باشد ریاکاری در سازمان کمتر می شود و جو حاکم بر سازمان، جو همکارانه یا نوآورانه، نیز این اثر را تعدیل می کند، به این صورت که جو همکارانه و نوآورانه تاثیری مثبت بر رابطه سیستم ارزیابی عملکرد و ریاکاری دارد و اثر آن را شدت می بخشد، به اینگونه که باعث افزایش تاثیر سیستم ارزیابی عملکرد بر ریاکاری سازمانی و در نتیجه کاهش بیشتر ریاکاری می شود.
    کلیدواژگان: ریاکاری، ارزیابی عملکرد، جو سازمانی
  • احمدعلی خائف الهی*، جلیل دلخواه، ساسان احدی صفحات 51-75
    هدف اصلی این پژوهش، مطالعه ی تاثیر صفات شخصیتی پنجگانه (گلدبرگ؛ 1990) بر اعتیاد به کار در سازمان های دولتی ایران با توجه به متغیر تعدیلگر حمایت سازمانی ادراک شده است. پژوهش حاضر از حیث هدف پژوهش، توسعه ای و از حیث موضوع و سوالات پژوهش از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کارکنان دیوان محاسبات کشور به تعداد 2100 نفر بود. مطابق فرمول کوکران حجم نمونه 330 نفر تعیین شد. برای انتخاب افراد نمونه از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با بهره گیری از مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS صورت گرفت. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که اعتیاد به کار به میزان 0.752 توسط صفات شخصیتی پیش بینی می شود. نتایج آزمون اندازه اثر نشان داد که اثر تعدیلگری حمایت سازمانی ادراک شده در تاثیر صفات شخصیتی پنجگانه بر اعتیاد به کار برابر با 0.21 است. نتایج پژوهش نشان داد که صفات شخصیتی پنجگانه تاثیر مثبت و معناداری بر اعتیاد به کار دارند و نیز حمایت ادراک شده نقش تعدیلگری در این تاثیر و تاثر ایفا می کند. بر این اساس می توان با آموزش های روانشناختی در زمینه شخصیت و نیز حمایت سازمان از افراد اعتیاد به کار آنان را در جهت صحیح مدیریت نمود.
    کلیدواژگان: اعتیاد به کار، صفات شخصیتی پنجگانه، حمایت سازمانی ادراک شده
  • مرتضی مرادی*، حمیدرضا جلیلیان، سعید کیانپور، مریم امیری صفحات 76-100
    تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش هوش هیجانی و کار هیجانی در کاهش فرسودگی شغلی و افزایش رضایت شغلی انجام شده است. بدین منظور اثر هوش هیجانی بر مولفه های کار هیجانی و مولفه های فرسودگی شغلی و همچنین رضایت شغلی مورد بررسی قرار گرفت. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری تحقیق کارکنان ستادی شرکت خدمات مسافربری رجا به تعداد 187 نفر است که نمونه 132 نفری بر اساس جدول مورگان انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن اثبات گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Smart PLS به منظور بررسی مسیرهای مدل استفاده شد. نتایج نشان داد؛ هوش هیجانی اثر منفی و معنی داری بر ناهماهنگی هیجانی و خستگی هیجانی و اثر مثبت و معنی داری بر عملکرد فردی، رضایت شغلی و کار هیجانی دارد. اثر مولفه های کار هیجانی یعنی ناهماهنگی هیجانی و تلاش هیجانی بر رضایت شغلی معنی دار نبود. همچنین اثر مسخ شخصیت و خستگی هیجانی بر رضایت شغلی غیرمعنی دار، ولی اثر عملکرد فردی بر رضایت شغلی معنی دار بود. به طور کلی می توان گفت، توجه به هیجانات کارکنان در سازمان می تواند پیامدهای مثبتی مانند رضایت و عملکرد داشته باشد و از پیامدهای منفی مانند فرسودگی شغلی جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، فرسودگی، کار هیجانی، ناهماهنگی هیجانی، هوش هیجانی
  • جواد پورکریمی، ابراهیم مزاری* صفحات 101-125
    پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش واسطهای خودتوسعهای در رابطه رهبری تحولآفرین و چابکی سرمایه انسانی انجام شده است. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و روش تحلیل از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی منطقه یک شهر تهران به تعداد 640 نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با اختصاص متناسب، 224 نفر از آنان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه رهبری تحول آفرین باس و آلیو (2000)، خودتوسعه ای ابیلی و مزاری (1393) و چابکی سرمایه انسانی شری های (2008) به ترتیب با پایایی 94/0، 92/0 و 90/0 استفاده شده است که روایی محتوای آن ها نیز بررسی و تایید شد. بررسی وضعیت متغیرها نشان داد، رهبری تحول آفرین ( 45/4)، خودتوسعه ای (20/4) و چابکی سرمایه انسانی (85/3) بالاتر از حد متوسط بوده است. مدل معادلات ساختاری نیز با شاخص های برازش مدل تایید شد؛ براین اساس، رهبری تحول آفرین به طور مستقیم بر خودتوسعه ای (23/0=γ) و با میانجی گری خودتوسعه ای بر چابکی سرمایه انسانی (08/0=β) تاثیر داشته است. هم چنین خودتوسعه ای به طور مستقیم بر چابکی سرمایه انسانی (33/0=β) تاثیرگذار بوده است. نهایتا این که، رهبری تحول آفرین به طور مستقیم بر چابکی سرمایه انسانی تاثیر گذار نبوده است.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، خودتوسعه ای، چابکی سرمایه انسانی
  • سیروس قنبری*، فریبرز عرفاتی زاده صفحات 126-150
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اعتماد سازمانی و بدبینی سازمانی در بین کارکنان دانشگاه بوعلی سینا انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی و طرح پژوهشی همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه بوعلی سینا همدان به تعداد 740 نفرمی باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی نمونه ای به حجم 265 نفر به عنوان نمونه آماری پژوهش جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه استاندارد، اعتماد سازمانی و بدبینی سازمانی استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب 86/0 و 92/0 به دست آمد. داده های پژوهش پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و LISREL تجزیه و تحلیل شدند. نتایج معادلات ساختاری نشان داد که اثر اعتماد سازمانی بر بدبینی سازمانی منفی و معنادار است. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که اثر اعتماد به همکاران بر بعد عاطفی بدبینی منفی و معنا دار است، ولی بر ابعاد رفتاری و شناختی بدبینی معنا دار نمی باشد. اثر اعتماد به مدیریت بر ابعاد عاطفی، رفتاری و شناختی بدبینی منفی و معنا دار است. اثر اعتماد به محیط کاری بر ابعاد عاطفی و رفتاری بدبینی معنا دار نمی باشد ولی بر بعد شناختی بدبینی منفی و معنا دار است.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، بدبینی سازمانی، کارکنان، دانشگاه بوعلی سینا
  • زهرا فروتنی*، عطیه بحرانی صفحات 151-180
    هدف تحقیق بررسی تاثیر مدیریت مبتنی بر کرامت انسانی بر کیفیت زندگی کاری کارکنان بود. این تحقیق کاربردی از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن کارکنان دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی به تعداد 530 نفر و نمونه آماری 220 نفر بود. جهت سنجش متغیرها از پرسشنامه استفاده شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار PLS در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. در بخش اول ، ویژگی های فنی پرسشنامه به وسیله شاخص های پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا درPLS بررسی و تایید گردید و در بخش دوم، ضرایب ساختاری مدل برای بررسی فرضیه های پژوهش مورد استفاده قرار گرفت . نتایج پژوهش تاثیر مثبت و معنادار مدیریت مبتنی بر کرامت انسانی و ابعاد آن را بر کیفیت زندگی کاری در جامعه آماری پژوهش تایید کرد. میزان تاثیر متغیرهای عملکردی بر کیفیت زندگی کاری به میزان 788/. واحد ، بیش از سایر مولفه هاست.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، سبک مدیریت مبتنی بر کرامت انسانی، کیفیت زندگی کاری، مدل سازی معادلات ساختاری
|
  • Elham Ebrahimi * Pages 1-25
    This study consists of the summarized results of a research project carried out in Day banks to design the desired organizational culture model and evaluation and assessment of its current situation. Mixed approach (qualitative and quantitative) was considered for the study. In the first step, dimensions, components and indicators of desired organizational culture model were identified. In this regard, an extensive literature review, comparative studies, religious foundations, corporate documents, managers mind minding and participant observations were used and the desired organizational culture model consists of five dimensions and their 26 components and 218 indicators were developed. Construct validity of the designed model was confirmed using structural equation modeling. In the next step, quantitative approach was used to assess the current state of organizational culture according to the extracted model. For this purpose, average comparison, regression and repeated measures tests were applied. The results of the field survey showed that the bank's organizational culture is in an acceptable condition. Value-based culture was more desirable than the other dimensions of organizational culture and human-centered and environment-centered cultures, required more attention. In addition, human-centered culture have the greatest impact on the Bank's organizational culture.
    Keywords: organizational culture, desired organizational culture model, organizational culture measurement, mixed method
  • Abbas Ali Rastgar, Hossein Shool *, Vahid Sharafi Pages 26-50
    Considering the spread of the immoral phenomenon of staff hypocrisy in governmental organizations, this study investigated the role of Effective performance appraisal system in the outbreak of this phenomenon in Ilam Petrochemical Company. The study is an applied research considering its object and is a survey - descriptive research considering its data gathering method. For analyzing, the Correlation and Structural Equations Modeling (SEM) were used. The research statistics population consisted of all personnel of Ilam Petrochemical Company who were six hundred persons. According to the Morgan Table, Two hundred and forty-three persons were determined as the sample. The sampling method was random sampling and Data were gathered by questionnaire. The results showed that the Effective performance appraisal system has a direct and negative impact on hypocrisy, In fact, the more effective appraisal system Hypocrisy in the organization becomes less and organizational climate, Cooperative climate or Innovative climate, moderates this effect also.This means that Cooperative climate and Innovative climate has positive impact on the relationship between the performance appraisal systems. In this way increasing the impact of performance appraisal system on the corporate hypocrisy and thus causing a further reduction is hypocrisy.
    Keywords: hypocrisy, performance appraisal, organizational climate
  • Ahmadali Khaefelahi * Pages 51-75
    The aim of this research was to study on the effect of the Big five Personality Traits (FFM) (Goldberg; 1990) on the workaholism with respect to the perceived organizational support on the Iranian public organizations. The research method of this study is developmental in purpose and descriptive- correlation research in typology. The statistical population who were studied in this research included employees of the Supreme Audit Court were 2.100 persons. According to the Cochran's formula sample size was determined as 330 persons. Simple random sampling was used to select the sample. To data analyzing and determination of the structural equations modeling, Smart PLS Software had been used. The results showed that workaholism is predicted by FFM as 0.752. In addition, the perceived organizational support variable with a causal relationship and moderating effect, equaled 0.21 perceived. So managers can manage workaholism by preparing psychological consulting programs in personality and employee's organizational support.
    Keywords: Workaholism, Big Five Personality Traits, Perceived organizational support
  • Morteza Moradi *, Hamidreza Jalilian, Saeed Kianpoor, Maryam Amiri Pages 76-100
    The present study aimed to investigate the role of emotional intelligence and emotional labor to reduce burnout and increase job satisfaction was conducted. For this purpose, the effect of emotional intelligence on the components of emotional labor, burnout and job satisfaction were examined. Data were collected from 132 employees and managers in the RAJA passenger services Co. To collect data from the field, 43-item questionnaire was used. According to basic conceptual model 16 hypotheses were developed to examine the relationship between variables mutually. In order to test the hypotheses, Smart PLS program were used. Nevertheless results using Smart PLS program indicated that emotional intelligence had a significant and positive effect on individual performance, job satisfaction and emotional labor; and negative effect on emotional dissonance and emotional exhaustion. The effect of emotional dissonance and emotional effort on job satisfaction was not significant. The effects of depersonalization and emotional exhaustion on job satisfaction was not significant but the effect of individual performance on job satisfaction was significant. In general it can be said, considering to the emotions of employees in an organization can have positive outcomes such as satisfaction and performance and prevent negative consequences such as job burnout.
    Keywords: Emotional intelligence, Emotional labor, Emotional dissonance, Burnout, Job satisfaction
  • Ebrahim Mazari * Pages 101-125
    This study aimed to explain mediating role of self-development on the relationship between transformational leadership and human capital agility. The research method was descriptive and correlational and data analysis method was SEM. The population study were 640 teachers of district1 at Tehran city that with stratified sampling by proportional allocation, 224 of them were selected. For data collection used of transformational leadership (Bass and Avilio, 2000), self-development (Abili and mazari, 2014) and human capital agility (Sherehiy, 2008) questionnaires respectively with reliability 0/94, 0/92 and 0/9 that their content validity were confirmed. Check the status of the variables showed that transformational leadership (4/45), self-development (4/20) and agility of human capital (3/85) is higher than average. Structural equation modeling showed the model is fitted to the data, accordingly transformational leadership have directly impact on self-development (γ=0/23) and with mediation of SD on human capital agility (β=0/08). Also, SD have directly impact on HCA (β=0/33) have impact. Finally, transformational leadership have not directly impact on human capital agility.
    Keywords: Transformational leadership, Self-development, Human capital agility
  • Siruos Ghanbari * Pages 126-150
    The purpose of this study was investigate the role of organizational trust in reducing organizational cynicism. The current research method, is descriptive and research project used, was based on Structural equations model and path analysis. The statistical population included all staff(non-faculty employees) of the number was 741 people and sample size265 subjects was determined based on the Cochran formula. Data were gathered through two questionnaire, organizational trust and organizational cynicism. For appointment of the questionnaires validity used of the Confirmatory Factor Analysis, and to assess the reliability used by Cronbach's Alpha coefficient, was estimated 0.86and 0.92 respectively. The data after collecting were analyzed by SPSS and LISREL. Results showed that effect of organizational trust on organizational cynicism is negative and significant. Too Results of path analysis showed that effect of trust in co-workers on emotional dimension of cynicism is negative and significant, but on behavioral and cognitive dimensions of cynicism is not significant. The effect of trust in management on the Affective, Behavior and Cognitive dimensions of cynicism is negative and significant. The effect of trust in workplace on Affective and behavioral dimensions of cynicism is not significant, but on Cognitive dimension of cynicism is negative and significant.
    Keywords: organizational trust, Organizational cynicism, Staff, Bu -Ali Sina University
  • Zahra Foroutani * Pages 151-180
    The aim of study was to investigate the effects of management based on human dignity on the quality of work life . This applied research was survey and the Statistical Society was PNU staff West Azerbaijan province Contains 530 people and the sample was 220 people . A questionnaire was used to measure the variables. The analysis of the data obtained from the questionnaires Using structural equation modeling and software PLS were carried out in two parts measurement model and structural section . In the first part , the technical characteristics of the questionnaire indices by the reliability , validity , convergent and divergent validity was confirmed by PLS and in the second part , the structural coefficients of model was used to investigate the hypothesis . The results confirmed management based on human dignity and its dimensions have significant and positive impact on quality of work life in the population of the study. The performance variables impact on the quality of working life at a rate of ./788 Units, more than any other component.
    Keywords: Human dignity, management style based on human dignity, quality of working life, Structural Equation Modeling