فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1397)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد مهدی پرهیزگار، سجاد اعتمادیان * صفحات 1-30
    سازمان ها برای رویارویی با محیط دگرگون خود نیازمند انعطاف پذیری در عملکرد و گرایش کارآفرینی برای عملکرد نوآورانه باتوجه به رهبری تحول آفرین هستند. هدف پژوهش حاضر، درک تجربیات رهبران تحول آفرینی است که با گرایش کارآفرینی، گمرک را الکترونیک کرده اند. سوال پژوهش با عنوان « رهبران در طی فرایند الکترونیکی کردن گمرک، چه تجاربی کسب کرده اند؟» شکل گرفت. جامعه مورد مطالعه، مدیران و رهبرانی هستند که از سال 1393 تا 1396 گمرک را الکترونیک کرده و تجربیات خود را بیان و توصیف می کنند. برای انتخاب افراد از نمونه گیری مبتنی بر هدف استفاده شد. (4 مدیر اجرایی و 4 مدیر ستادی) سپس داده های موردنیاز با مصاحبه انفرادی نیمه ساختارمند (30 تا 50 دقیقه) در محدوده زمانی 15/11/1395 تا 15/2/1396 جمع آوری شد. یافته های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کلایزی، در هفت مفهوم اساسی طبقه بندی شد. این مفاهیم عبارتند از: رهبری (انگیزه الهام بخش، ترغیب ذهنی، ملاحظات فردی)؛ نوآوری (نوآوری فرایند و محصول، نوآوری فنی و اجرایی) و گرایش کارآفرینی (پیشگامی و رویکرد تهاجمی). نتایج پژوهش، نشان دهنده آن است که رهبری تحول گرا تاثیر مثبت و معنی داری برگرایش کارآفرینی کارکنان در اجرای گمرک الکترونیک دارد. ازطرف دیگر، می توان گفت گرایش به کارآفرینی تاثیری مثبت بر عملکرد نوآورانه در گمرک الکترونیک دارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، گرایش کارآفرینی، عملکرد نوآورانه، گمرک الکترونیک
  • رضا زارع *، علیرضا فتحی زاده، اکبر بهمنی صفحات 31-56
    خویشاوندسالاری سازمانی، مجموعه ای از فرایندهای روان شناختی و جامعه شناختی است که با ملاحظات خانوادگی و رفیق بازی موجود در محیط درونی و بیرونی یک سازمان در ارتباط است و بیانگر وجود فساد اداری، تبعیض و تاثیر رابطه به جای ضابطه در اجرای امور سازمان هاست. این مطالعه درصدد است تا با استفاده از روش پژوهش کیفی و به کارگیری راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد به ارائه الگویی از خویشاوندسالاری سازمانی در نهادهای بخش دولتی بپردازد و عوامل موثر بر بروز این رفتار و پیشامدهای سازمانی حاصل از آن را شناسایی و تشریح کند. در این راستا، با چهارده تن از مدیران ارشد پنج سازمان دولتی استان بوشهر به عنوان نمونه آماری به صورت نظری و هدف مند و به شیوه نیمه ساختاریافته مصاحبه شد و متن های مصاحبه در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج، نشان داد که نگرش رابطه گرا به عنوان پدیده محوری و در تعامل با عوامل دیگر موجب شکل گیری خویشاوندسالاری سازمانی می شود. نحوه ارتباط این عوامل در مدل نهایی پژوهش، نشان داده شده است. منفعت طلبی و قوم گرایی فرد و عدم توجه به حقوق و منافع عامه مردم در شکل گیری نگرش رابطه گرایی مدیران، تاثیر بسزایی دارد که درنهایت این نگرش، پایه ای برای به وجود آمدن پدیده ناهنجار خویشاوندسالاری سازمانی است.
    کلیدواژگان: خویشاوندسالاری سازمانی، پارتی بازی، نظریه پردازی داده بنیاد، نهادهای دولتی
  • مهدی یزدان شناس*، محمد رشتیانی صفحات 57-80
    این پژوهش با هدف بررسی نقش متغیرهای تعدیل کننده در اثرگذاری فرسودگی شغلی بر بدبینی سازمانی پرستاران انجام شده است. تحقیق حاضر به لحاظ روش، یک تحقیق توصیفی و پیمایشی و به لحاظ هدف، تحقیقی کاربردی است. پرستاران مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) جامعه آماری تحقیق را تشکیل می دهند که نمونه ای 120 نفره از آنها به طور تصادفی برای مشارکت در این تحقیق انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلچ و جکسون، بدبینی سازمانی دین و همکاران، تعارض نقش ریزو و همکاران، تعارض کار- خانواده کوپلمن، عدالت ادراک شده تسوی و همکاران و اعتماد پیرس و همکاران بود که توسط اعضای نمونه تحقیق تکمیل شدند. داده ها براساس روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار AMOS تحلیل شد. نتایج نشان داد با افزایش سطح فرسودگی شغلی، میزان بدبینی سازمانی پرستاران نیز افزایش می یابد. همچنین تعارض نقش و تعارض کار- خانواده، اثر تعدیل کننده افزایشی بر رابطه فوق دارند. یافته های تحقیق نقش تعدیل کنندگی اعتماد و عدالت ادراک شده را تایید نکرد. استفاده از فنون کاهش فرسودگی شغلی و پیشگیری از آن می تواند پیامدهای مخرب آن ازجمله بدبینی سازمانی را کاهش دهد. تلاش برای برطرف ساختن تعارض نقش و تعارض کار- خانواده در پرستاران نیز می تواند به کاهش پیامدهای فرسودگی شغلی کمک نماید.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، بدبینی سازمانی، تعارض، اعتماد، عدالت ادراک شده
  • نگین سنگری *، ژاله علیزاده بلوکانی صفحات 81-106
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ارزش ویژه برند درون سازمانی بر رضایت مشتری به طور مستقیم و نیز به طور غیرمستقیم و با میانجی گری رفتارشهروندی برند و رضایت کارکنان به عنوان مولفه های مزایای ارزش ویژه برند است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان پشت باجه شعب بانک شهر در شهر کرج و نیز مشتریان دارای حساب در شعب بانک شهر در کرج است. حجم نمونه مشتریان 384 نفر می‏باشد که از روش نمونه گیری دردسترس استفاده شده است. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شد. روایی پرسشنامه از طریق روایی سازه و محتوا و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار پی ال اس استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ارزش ویژه برند درون سازمانی (دانش برند، تعهد به برند و وضوح نقش) بر رضایت مشتری تاثیر مثبت دارد. مزایای ارزش ویژه برند درون سازمانی با مولفه های رفتار شهروندی برند و رضایت کارکنان نیز بر رضایت مشتری به طور مثبت، تاثیرگذار است. همچنین نتایج نشان می دهد تاثیر ارزش ویژه برند درون سازمانی بر رضایت مشتری با میانجی گری رفتارشهروندی سازمانی و رضایت کارکنان افزایش می یابد. نتایج می تواند راهگشای کارفرمایان برای تدوین راهبردهای منابع انسانی با تاکید بر بازاریابی داخلی برای موفقیت در صحنه رقابت باشد.
    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند درون سازمانی، رضایت مشتری، رضایت کارکنان، رفتار شهروندی برند
  • حسن دانایی فرد*، جلیل دلخواه، عباس اسلامی صفحات 107-136
    شهروندان، مالکان دولتند، زیرا بدون همراهی و همدلی آنها دولت نمی تواند به حیات خود ادامه دهد. مطالعات متعددی درمورد رابطه بین دولت و شهروندان انجام شده ولی تاکنون در مورد انتظارات شهروندان از سازمان های دولتی پژوهشی در کشور انجام نشده است. هدف غایی این پژوهش، واکاوی انتظارات شهروندان از سازمان های دولتی در ایران و همچنین تعیین میزان اهمیت این انتظارات است. پژوهش به صورت ترکیبی - اکتشافی متوالی، انجام شده است. در مرحله نخست انتظارات شهروندان از سازمان های دولتی در ایران با استفاده از روش نمونه گیری نظری، از طریق مصاحبه (پژوهش کیفی) احصا و در مرحله دوم به اولویت بندی این انتظارات از طریق پرسشنامه محقق ساخته با استفاده از آزمون بونفرونی (پژوهش کمی) پرداخته شده است. نتایج این پژوهش در بسط نظری رابطه دولت و شهروندان موثر بوده و رهنمودهایی ضمنی برای فهم انتظارات شهروندان به خط مشی گذاران و مدیران ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: انتظارات شهروندان، سازمان های دولتی، پژوهش ترکیبی
  • عباس عباسی*، علی اکبر الماسی، سمانه اصغری جهرمی صفحات 137-162
    هدف از نگارش مقاله حاضر، شناسایی و انتخاب مدلی مناسب جهت سنجش درجه تناسب فرد - سازمان از ادبیات موضوع، تعیین وزن شاخص های مدل مذکور و درنهایت ارائه روشی کمی برای اندازه گیری درجه تناسب دوسویه فرد - سازمان است. در این راستا، ابتدا شاخص ها و مدل های مختلف تناسب فرد – سازمان مورد بررسی قرار گرفت. سپس جلسه ای به صورت گروه متمرکز برای دسته بندی شاخص ها برگزار شد و درنهایت مدل تناسب دوسویه فرد - سازمان کریستف جهت بررسی این مفهوم انتخاب شد. در گام بعد از طریق دیمتل و فرایند تحلیل شبکه، وزن شاخص ها و روابط بین آنها تعیین شد. نتیجه این پژوهش، ارائه هفده شاخص برای ارزیابی افراد از سازمان ها و هفده شاخص نیز برای ارزیابی سازمان ها از افراد شناسایی و وزن های آنها با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل شبکه بوده است. براساس نتایج، در ارزیابی سازمان ها از دیدگاه افراد، ارزش های سازمان و پس ازآن کارایی، قدرت تاثیر و اهداف سازمان دارای بیشترین وزن ها بوده اند. همچنین در ارزیابی افراد از دیدگاه سازمان ها، گرایش های شخصی و پس ازآن ارزش ها، شخصیت و اهداف فردی، دارای بیشترین وزن بوده اند.
    کلیدواژگان: تناسب فرد- سازمان، دیمتل، فرایند تحلیل شبکه، گروه متمرکز
|
  • Mohammad Mahdi Parhizgar, Sajad Etemadian * Pages 1-30
    Organizations need to be flexible in their performance and entrepreneurial orientation for innovative performance with respect to transformational leadership in response to their changing environments. The purpose of the present research is to understand the experiences of transformational leaders who have make the customs electronic by their entrepreneurial orientation. The research question is “What experiences have leaders gained during making the customs electronic?” research population is managers and leaders who make the customs electronic from 1393 to 1396 and describe their experiences. Purposeful sampling method was used to select individuals. (4 executive directors and 4 staff directors), then the required data were collected by semi-structured individual interviews (30 to 50 minutes) from 1395/11 to 15/2/1396. The research findings were categorized in seven basic concepts using Colaizzi analysis method. These concepts are: Leadership: (inspirational motivation, mental persuasion, individual considerations), Innovation (process and product innovation, technical and executive innovation) and entrepreneurial attitude (leading and aggressive approach). The results of the study show that transformational leadership has a positive and significant effect on employee entrepreneurship in implementing electronic customs. On the other hand, entrepreneurial orientation has a positive effect on the innovative performance of electronic customs.
    Keywords: Transformational Leadership, Entrepreneurial Orientation, Innovative Performance, Electronic Customs
  • Reza Zare *, Alireza Fathyzadeh, Akbar Bahmani Pages 31-56
    Organizational nepotism is a collection of psychological and sociological processes related to the family considerations and favoritism existing inside and outside an organization representing the existence of corruption, discrimination and the influence of relation instead of standards in performing organizational actions. This study attempts to introduce a model of organizational nepotism in public sector institutions using qualitative research method and grounded theory strategy and also identify and explain the influencing factors on this behavior and related organizational results. Therefore, 14 top managers of five public organizations in Bushehr were interviewed as a sample using theoretical, purposeful and semi-structural method and the interview text was analyzed in three stages of open coding, axial coding and selective coding. The results showed that relational attitude as a pivotal phenomenon and in interaction with other factors leads to the formation of organizational nepotism. The relation of these factors has been represented in the final model of the study. Interest-seeking, ethnicity and ignoring public interests and rights has a tremendous influence in forming the attitude toward managers’ relational attitude and ultimately, this attitude is the basis for the emergence of an abusive phenomenon of organizational kinship.
    Keywords: Organizational Nepotism, Favoritism, Grounded Theory, Public Institutes
  • Mahdi Yazdan Shenas *, Mohammad Rashtiany Pages 57-80
    The purpose of this study is to investigate the role of moderating variables in the effect of burnout on nurse's organizational cynicism. The present study is descriptive and survey based on the method and is applied one in terms of purpose. Statistical population consist of nurses of the Imam Khomeini Hospital Complex which a sample of them including 120 nurses was selected randomly for participating in this research. Research tools consist of Maslach and Jackson job burnout questionnaire, Dean et al., cynicism questionnaire, Rizzo et al., role conflict questionnaire, Kopelman work-family conflict questionnaire, Tsui et al., perceived justice questionnaire, and Pearce et al., trust questionnaire which filled out by respondents. Data were analyzed through structural equation modeling and AMOS software. The results show that with increasing the level of burnout, nurse's organizational cynicism also increases. Also role conflict and work-family conflict have an increasing moderating effect on this relationship. Results did not confirm the moderating role of perceived justice and trust. Using techniques to reduce and prevent burnout can reduce its destructive consequences, including organizational cynicism. Efforts to eliminate role conflict and work-family conflicts in nurses can also help reduce the outcomes of job burnout.
    Keywords: Job Burnout, Organizational Cynicism, Conflict, Trust, Perceived Justice
  • Negin Sangari *, Jaleh Alizadeh Bloukani Pages 81-106
    The purpose of this study is to investigate the effect of intra-organizational brand equity on customer satisfaction, directly and indirectly through brand mediation, and employee satisfaction as components of brand equity benefits. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of the nature of data collection. The statistical population consists of all bank tellers in Karaj branches of Shahr bank as well as customers which have accounts in this bank. The sample size was 384 and convenient sampling method was applied. A questionnaire was used for data collection. The validity of the questionnaire was confirmed through construct and content validity and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Structural equation modeling was used for data analysis through PLS software. The results of this research show that intra-organizational brand equity (brand Knowledge, brand commitment and role clarity) has a positive impact on customer satisfaction. The benefits of intra-organizational brand equity with the brand citizenship behavior and employee satisfaction components also positively affect customer satisfaction. Also, the results show that the effect of intra-organizational brand equity on customer satisfaction increases with the mediating role of organizational citizenship behavior and employee satisfaction. The results can be a way for employers to develop human resource strategies with an emphasis on internal marketing to succeed in the competition.
    Keywords: Intra-Organizational Brand Equity, Customer Satisfaction, Employee Satisfaction, Brand Citizenship Behavior
  • Hasan Danaee *, Jalil Delkhah, Abbas Eslami Pages 107-136
    Citizens are owners of the government because without their sympathy and companionship the government cannot survive. Several studies have been done on the relationship between government and citizens; but so far, no research has been conducted on the expectations of citizens from public organizations in Iran. The main purpose of this study is to explore the expectations of citizens from public organizations of Iran, as well as to determine the significance of these expectations. A sequencing exploratory mixed method was carried out. In the first stage, using a theoretical sampling, the citizen’s expectations have obtained by interviews (qualitative research), and in the second stage priority of these expectations were determined through a researcher-made questionnaire using the Bonferroni test (quantitative research). The results are effective in developing the theoretical relationship between government and citizens, and provide implicit guidance for understanding citizen's expectations to policy makers and managers.
    Keywords: Expectations of Citizens, Government Organizations, Mixed Research
  • Abbas Abbasi *, Ali Akbar Almasi, Samaneh Asghari Jahromi Pages 137-162
    The purpose of this research is recognizing and selecting an appropriate model for measuring person-organization fit from literature review, calculating the related indicators’ weights, and finally presenting a quantitative method for measuring two way fit of person- organization. In this regard first, different models and indicators of person-organization fit were explored. Then, the identified indicators were categorized in a focus group and finally Crystof bidirectional person- organization fit model were chosen for examining this concept. In the next step, the weight of indicators and the relationship between them were determined by DEMATEL and Analytic Network Process. The result of this study was seventeen indicators for individual’s evaluation of organization and also seventeen indexes for organization's evaluation of individuals and determining their weights using Network Analysis Process technique. According to results, from the individual’s viewpoint, the values of the organization and then the efficiency, power of influence and organizational goals have been the most weighed. From the organization’s viewpoint, personal attitudes and then values, personality, and personal goals have been the most weighed.
    Keywords: Person-Organization Fit, DEMATEL, Analytic Network Process, Focus Group
  • Ehsan Farzin Abdehgah * Page 163
    Before managing the staff in dealing with supervisors and managers, it is necessary to recognize types of behavior they exhibit. This has not been previously analyzed through concise research. Using Analytic Auto-ethnography can help us to provide a model based on two indicators of courage and adaptability, which can be low, medium or high. Four main types of employee behaviors towards supervisors and managers will be examined in this study and other less analyzed behaviors will be examined in future research. Within the framework of this model, great courage and low adaptability leads to aggressive employee behavior towards supervisors or managers, courage and great adaptability to staff interaction with supervisors or managers, courage and low adaptability to vilifying, and a low courage and great adaptability results in staff ingratiation in dealing with supervisors or managers. Desirable treatment is the interaction that comes from the loyal staff.
    Keywords: Auto-ethnography, Employee Behavior, Supervisors, Managers