فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1397)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یوسف وکیلی*، سعید جعفری نیا، نسیم رفیعی صفحات 1-22
    هدف این پژوهش تبیین نقش انعطاف پذیری منابع انسانی در رفتار کاری نوآورانه با تاکید بر نقش میانجی سرمایه روانشناسی است. این پژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر روش از نوع توصیفی-همبستگی و به طور خاص مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش کارکنان بخش ستادی ادارات مرکزی بانک کشاورزی (1103 نفر) می باشد که به روش تصادفی طبقه ای با استفاده از جدول مورگان 278 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، سه پرسشنامه استاندارد شامل 46 آیتم بوده است. برای سنجش متغیرها از مقیاس انعطاف پذیرمنابع انسانی بلتران مارتین و همکاران (2008)، مقیاس سرمایه روانشناسی لوتانز و همکاران (2007) و مقیاس رفتار کاری نوآورانه دی جانگ و دن هارتوگ (2010) استفاده شد. برای تحلیل داده ها مدل معادلات ساختار به روش حداقل مربعات جزئی (SmartPLS) استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که انعطاف پذیری منابع انسانی تاثیر مثبت و قوی بر رفتار کاری نوآورانه دارد. به علاوه، سرمایه روانشناسی نقش میانجی در رابطه بین انعطاف پذیری منابع انسانی و رفتارهای کاری نوآورانه ایفا می کند. به مدیران بانک توصیه می شود برای تحقق رفتار نوآورانه در کارکنان، به انعطاف در منابع انسانی و ارتقای سرمایه روانشناسی توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری منابع انسانی، سرمایه روانشناسی، رفتار کاری نوآورانه
  • حمید رحیمی*، راضیه آقابابایی صفحات 23-51
    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر رهبری خدمتگزار بر مالکیت روان شناختی کارکنان دانشگاه کاشان با نقش میانجی حمایت سازمانی ادراک شده بود. نوع پژوهش، توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه کاشان به تعداد 547 نفر بود که از میان آنها با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده، 252 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد رهبری خدمتگزار با 28 گویه، مالکیت روانشناختی با 54 گویه و حمایت سازمانی با 8 گویه بسته پاسخ بر حسب مقیاس پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. روایی محتوایی و روایی سازه پرسشنامه ها تایید شد. ضریب پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای رهبری خدمتگزار 75/0، مالکیت روان شناختی 82/0 و حمایت سازمانی 71/0 برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss و آموس در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. یافته ها نشان داد میانگین هر یک از متغیرها و مولفه های رهبری خدمتگزار، مالکیت روانشناختی و حمایت سازمانی بالاتر از حد متوسط است. رهبری خدمتگزار به میزان 33/0 و حمایت سازمانی به میزان 34/0 روی مالکیت روانشناختی کارکنان تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین نقش میانجی حمایت سازمانی روی مالکیت روانشناختی تایید شد.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، مالکیت روان شناختی، حمایت سازمانی، کارکنان، دانشگاه
  • رضا سپهوند، جواد حسنوند* صفحات 52-82
    هدف از تحقیق حاضر تبیین مفهوم رهبری خیرخواه و نقش آن در توانمندسازی روانشناختی کارکنان و اعضای هیئت علمی دانشگاه می باشد. تحقیق حاضر با توجه به هدف، کاربردی و به لحاظ گردآوری داده از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان و اعضای هیئت علمی دانشگاه لرستان می باشد، که در زمان انجام تحقیق 750 نفر می باشد. در این تحقیق برای اندازه گیری حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است و حجم نمونه 254 نفر تعیین گردید. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد که شامل پرسشنامه کاراکاس و سارگلو(2012) برای سنجش رهبری خیرخواه و پرسشنامه وتن و کمرون (1998) برای سنجش توانمندسازی روانشناختی می باشد. تحلیل مدل ساختاری و آزمون فرضیه ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری با روش حداقل مربعات جزئی، با استفاده از نرم افزار smart pls3 انجام شد. نتایج آزمون فرضیه های تحقیق حاکی از آن است که رهبری خیرخواه در توانمندسازی روانشناختی کارکنان و اعضای هیئت علمی دانشگاه تاثیرمثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: رهبری خیرخواه، توانمندسازی روانشناختی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • عباس عباس پور*، حسین عبداللهی، حمید رحیمیان، خلیل غلامی، هادی زندیان صفحات 83-109
    هدف اصلی این پژوهش، طراحی و اعتباریابی مدل باورها و ارزش های حمایتی فرهنگ سازمانی مدارس مبتنی بر ارزش های اخلاق اسلامی بود. روش پژوهش، ترکیبی با طرح اکتشافی متوالی در دو مرحله مجزای تحلیل محتوای کیفی و زمینه یابی است. جامعه آماری شامل 821 مدرسه دوره اول متوسطه و متوسطه نظری استان کردستان می باشد. داده های کیفی به شیوه هدفمند از طریق منابع چندگانه گردآوری شد و اشباع نظری مدنظر قرار گرفت. اعتبار داده های کیفی از طریق گروه کانونی حاصل شد. داده های کمی از طریق پرسشنامه در نمونه ای به حجم 350 نفر که به شیوه خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بود، گردآوری و با تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری، آزمون فریدمن و تی تک نمونه ای تحلیل گردید. حاصل یافته های کیفی، تدوین مدل باورها و ارزش های حمایتی در ابعاد: 1) ارزش های معنوی شامل ایمان، تقوا و عبادت؛ 2) ارزش های اخلاق فردی شامل عفت و پاکدامنی، کسب حلال، بهداشت و سلامت و اعتدال؛ 3) ارزش های اخلاق حرفه ای شامل توسعه حرفه ای، مسئولیت پذیری و مشارکت؛ و 4) ارزش های اخلاق اجتماعی شامل عدالت، آداب معاشرت، وحدت و اصلاح بود. نتایج یافته های کمی حاکی از برازش خوب مدل و معناداری تفاوت اولویت ها بین ابعاد مدل در جامعه آماری بود. همچنین، وضعیت موجود مدارس در ابعاد مدل، بالاتر از میانگین و در سطح مطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی مدارس، باورها و ارزش های حمایتی، اخلاق اسلامی
  • ناصر رحمانی، حبیب ابراهیم پور، باقر عسگرنژاد نوری*، محمدحسن زاده صفحات 110-145
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ابعاد شخصیت بر احساس، اعتماد و جذابیت در برند کارفرما است. پژوهش حاظر از حیث هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات تحقیق توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل 13000 نفر از دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی و 147 نفر از کارکنان شرکت نفت در شهر اردبیل می باشد. بر این اساس تعداد 410 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اندازه گیری ابعاد شخصیتی برند کارفرما مدل لیونس و همکاران (2005)، احساس و اعتماد نسبت به برند کارفرما مدل های چاودری و هالبروک (2001) و براکوس (2009) و جذابیت برند کارفرما مدل رامپل و کنینگ (2012) مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با روش مدل معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی و نرم افزار پی ال اس انجام گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که بین ابعاد شخصیتی برند کارفرما و احساس و اعتماد نسبت به برند کارفرما رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین رابطه مثبت و معنادار در بین احساس و اعتماد نسبت به برند کارفرما با جذابیت برند کارفرما تایید شد. همچنین نوع جامعه آماری (کارکنان یا دانشجویان) در تاثیر شخصیت برند بر احساس و اعتماد نسبت به برند کارفرما موثر بود؛ اما تاثیر احساس و اعتماد نسبت به برند کارفرما بر جذابیت برند کارفرما بین دو جامعه آماری تفاوت معناداری نداشت و فرضیه آن مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: برند کارفرما، شخصیت برند کارفرما، احساس برند کارفرما، اعتماد، جذابیت برند کارفرما
  • اردشیر شیری*، علی یاسینی، آسیه سادات حسینی صفحات 146-176
    هدف مطالعه بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر نفاق در سازمان از طریق نقش میانجی شایعه سازمانی است. پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری کیفی را جمعی از صاحبنظران و بخش کمی کارکنان سازمان های دولتی شهر بندرعباس تشکیل می دهد. برای تعیین حجم نمونه در بخش کیفی از نمونه گیری نظری و برای تعیین حجم نمونه بخش کمی از جدول کرجسی و مورگان (1997) و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. ابراز گردآوری اطلاعات مصاحبه و پرسشنامه بوده که روایی ابزارهای کیفی با استفاده از فرآیندهای سه گانه تطبیق توسط اعضا، بررسی همکار، و مشارکتی بودن پژوهش و در بخش کمی با استفاده از روایی صوری و روایی سازه مورد تایید قرار گرفت. همچنین جهت ارزیابی پایایی در بخش کیفی از سه تکنیک کسب اطلاعات دقیق موازی، کنترل های اعضا، و خود بازبینی محقق و در بخش کمی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد فرهنگ مشارکتی، ماموریتی و انطباق پذیری بر شایعه سازمانی، نفاق فردی و نفاق سازمانی تاثیر منفی دارد و فرهنگ سازگاری بر هیچ یک از متغیرهای مذکور تاثیرگذار نیست. در نهایت فرهنگ سازمانی بر کاهش نفاق در سازمان تاثیرگذار و شایعه سازمانی نیز به عنوان متغیر میانجی این رابطه را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، شایعه سازمانی، نفاق در سازمان
  • ناصر یوسفی*، غفار نصیری هانیس، محمد جعفری صفحات 177-211
    پژوهش با هدف بررسی رابطه جوسازمانی، استرس شغلی و تعلق شغلی با سلامت روان شناختی و معنوی کارکنان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است و با به کار بستن طرح پژوهش همبستگی اجراشده است. جامعه آماری پژوهش همه کارکنان زندان های استان کردستان بود (394 نفر) و 283 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، در راستای شمول حداکثری و افزایش روایی، به عنوان آزمودنی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با بهره گیری از نسخه ویرایش شده فهرست استرس شغلی اوسیپو و دیویز (1998)، پرسشنامه جوسازمانی هالپین و کرافت (1963)، پرسشنامه تعلق شغلی کانونگو (1982)، پرسشنامه سلامت معنوی پائولوتزین و آلیسون (1982) و چک لیست علائم مرضی SCL-25 هنجاریابی شده توسط نجاریان و داودی (1380) گردآوری شد. نرم افزار SPSS22 و روش تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه برای تحلیل داده ها بکار بسته شد. یافته ها نشان داد همبستگی میان جوسازمانی، استرس شغلی و تعلق شغلی با سلامت روان شناختی معنی دار است و نرخ همبستگی چندگانه این سه متغیر با سلامت روان شناختی برابر با 49/0=R و نرخ تبیین آن 23/0=r2 بوده است؛ یعنی 23 درصد از واریانس سلامت روان شناختی آزمودنی ها قابل پیش بینی است. ولی همبستگی این متغیرها با سلامت معنوی معنی دار نبود. بنا بر یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که کاهش استرس شغلی و تعلق شغلی و افزایش مشارکت کاری و فضای امن سازمانی باعث افزایش سلامت روان شناختی کارکنان زندان ها می شود.
    کلیدواژگان: سازمانی، استرس شغلی، تعلق شغلی، معنوی، روان شناختی
  • ابوالحسن حسینی*، محسن علیزاده ثانی، زینب درویشی صفحات 212-235
    پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر سرپرستی اجحاف آمیز بر تمایل به ترک شغل با میانجی گری رفتار آوایی و خودکارآمدی کارکنان می باشد. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. روش گرد آوری داده ها تلفیقی از روش کتابخانه ای و پرسشنامه ای می باشد. جامعه آماری پژوهش، کارکنان شرکت صنایع چوب و کاغذ ساری هستند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده اطلاعات از 395 نفر بصورت پرسشنامه جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، که آلفای کرونباخ پرسشنامه 83/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده و انجام تحلیل عاملی تاییدی و آزمون الگوی پژوهش از نرم افزار PLS و همچنین به منظور بررسی پایایی و آمار توصیفی از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های حاصل از تجزیه وتحلیل نشان می دهد که سرپرستی اجحاف آمیز اثر معناداری بر تمایل به ترک شغل، رفتار آوایی و خودکارآمدی کارکنان دارد. هم چنین رفتار آوایی اثر منفی و معناداری بر تمایل به ترک شغل دارد. از طرفی خودکارآمدی اثر معناداری بر تمایل به ترک شغل و رفتار آوایی ندارد.
    کلیدواژگان: سرپرستی اجحاف آمیز، تمایل به ترک شغل، خودکار آمدی، رفتار آوایی
  • رحمان غفاری*، مسعود احمدی، یحیی رستم نیا صفحات 236-260
    سازمان دورو ثمره فرهنگ سازمانی نامطلوب است که رفتار مدیران بستر آن را فراهم می نماید. هدف این پژوهش شناخت شاکله سازمان دورو در پرتو ایجاد نفاق سازمانی از طریق مدیران ماکیاول گرایی است که تصاویری در جهت منافع خود ارائه می نمایند. نظرات 140 مدیر دستگاه های دولتی با استفاده از پرسشنامه های استاندارد مورد تحلیل قرار گرفته اند. این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی به شمار می رود که به صورت پیمایشی اجرا شده است. تحلیل داده ها با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری با روش حداقل مربعات جزئی از طریق نرم افزار Smart-PLS انجام شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که مدل پیشنهادی پژوهش، مورد تایید واقع شده و بر اساس آن اخلاق ماکیاولی مدیران به مدیریت تصویرپردازی از خود منجر شده و این امر باعث ایجاد سازمان دورو ( نفاق سازمانی) می شود. همچنین متغیرهای مدیریت تصویرپردازی از خود در رابطه بین اخلاق ماکیاولی مدیران و سازمان دورو (نفاق سازمانی) نقش میانجی ایفا می کنند. نتایج این پژوهش سهم بسزایی در تبیین مولفه های رفتاری نامطلوب مدیران که منبعث از کژکارکردی های سیستم بوروکراسی اداری در سازمان های دولتی است، دارد. اصول رفتاری ماکیاولی، نفوذ غیرمتعارف در رفتار دیگران است که پیشنهاد می شود با آموزش به کارکنان، تاکتیک های نفوذ را به آن ها معرفی نموده تا رفتارهای هنجاری مطلوب را تشخیص دهند.
    کلیدواژگان: سازمان دورو، اخلاق ماکیاولی، مدیریت تصویرپردازی از خود، تاکتیک های نفوذ
  • مهدی دهقانی سلطانی، مریم مصباحی* صفحات 261-285
    در حال حاضر، خویشاوندگرایی یکی از پدیده های نامطلوب سازمانی است که در بیشتر کشورها، مخصوصا کشورهای در حال توسعه به شکل های مختلف وجود دارد و عملکرد کارکنان را تحت الشاع قرار داده است. در نتیجه، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر خویشاوندگرایی بر عملکرد کاری کارکنان با در نظر گرفتن نقش میانجی شایستگی های کارکنان (خودشایستگی، شایستگی تیمی، شایستگی تغییر، شایستگی ارتباطی، شایستگی اخلاقی و شایستگی فرهنگی) می باشد. جامعه آماری در این تحقیق کارکنان شرکت های خدمات مسافرتی و گردشگری در شهر تهران است و برای به دست آوردن حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران استفاده شده است. در این تحقیق برای گردآوری اطلاعات، روش کتابخانه ای و میدانی به کار گرفته شده است. تحقیق حاضر بر اساس هدف یک تحقیق کاربردی و همچنین بر اساس چگونگی به دست آوردن داده های مورد نیاز، از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسش از تحلیل مدل معادلات ساختاری، موجود در بسته های نرم افزاری LISREL و SPSS استفاده شده است. نتایج نشان داد که خویشاوندگرایی بر عملکرد کاری کارکنان، خودشایستگی، شایستگی تیمی، شایستگی اخلاقی و شایستگی فرهنگی تاثیر منفی معناداری دارد و خودشایستگی، شایستگی تیمی، شایستگی تغییر و شایستگی ارتباطی نیز بر عملکرد کارکنان تاثیر مثبت معناداری دارد.
    کلیدواژگان: خویشاوندگرایی، شایستگی های کارکنان، عملکرد کاری، خودشایستگی
  • حسن رنگریز، مصطفی رنجبر کبوترخانی* صفحات 286-308
    سازمان ها برای توسعه کارکنان خود از راه های متفاوتی استفاده می کنند. البته لازم به ذکر است اقدامات توسعه ای صرفا به آموزش منتهی نمی شوند. بدین منظور هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر اقدامات توسعه ای کارکنان بر تمایل به ترک خدمت داوطلبانه است که قابلیت استخدام می تواند این تاثیر را تقویت یا تضعیف نماید. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری آن را کلیه کارکنان اعم از دولتی و خصوصی تشکیل می دهند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های دستی و الکترونیکی استفاده گردیده است. با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری تعداد 380 پرسشنامه توزیع گردید. تعداد 207 پرسشنامه معتبر با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS و SMART PLS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. اقدامات توسعه ای هر کدام اثرات متفاوت و معناداری بر قابلیت استخدام درونی و بیرونی دارند. افزون بر این، قابلیت استخدام بیرونی تاثیر بیشتری بر تمایل به ترک خدمت داوطلبانه نسبت به قابلیت استخدام درونی دارد. مدیرانی که از توسعه کارکنان خود هراسان هستند بهتر است بر آموزش، سوابق شغلی و استقلال کارمند توجه داشته باشند زیرا این اقدامات توسعه ای کمتر منجر به ترک خدمت می شوند تا زمانی که اقدامات توسعه ای متوجه گردش شغلی، غنی سازی شغلی، ماموریت شغلی باشد.
    کلیدواژگان: توسعه کارکنان، ترک خدمت داوطلبانه، قابلیت استخدام درونی و بیرونی
|
  • Yousef Vakili *, Saeed Jafarinia, Nasim Rafiee Pages 1-22
    The aim of this study is to investigate the relationship between human resources flexibility and innovative work behaviors according to the Mediating role of psychological capital. Statistic population included of 1103 employee of central organizations of Keshavarzi bank using stratified sampling and Krejcie and Morgan table, 278 selected as the sample size. Data was collected through three standard questionnaires. Beltrán-Martín et al (2008) Human Resource Flexibility Scale, innovative work behaviors Scale proposed by De Jong and Den Hartog (2010) and psychological capital Scale was developed by Luthans, Youssef and Avolio (2007) was employed. Hypothesis testing were carried out through structural equation modeling using SmartPLS. The results demonstrated that human resources flexibility is directly related to innovative work behavior and also psychological capital as a Mediating variable has a positive and meaningful relationship on human resources flexibility and innovative work behaviors. It is recommended that the managers of the bank pay attention to the flexibility of human resources and the promotion of the psychology of capital in order to realize the innovative work behaviors in employees.
    Keywords: Human Resources Flexibility, Psychological capital, Innovative Work Behavior
  • Hamid Rahimi *, Razieh Aghababaei Pages 23-51
    The purpose of this research was the effect of servant leadership on psychological ownership in staff at University of Kashan: mediating role perceived organizational support. Research type was descriptive correlative. The statistical population consisted all of staffs' in University of Kashan (N=547) that by Cochran Formula and simple randomized sampling 252 ones were chosen as sample. To gathering datas used from questionnaires servant leadership with 28 items, psychological ownership with 54 items and organizational support with 8 items on base 5 likert scales. Questionnaires content & construction validity confirmed. Through Cronbach alpha coefficient, reliability coefficients were obtained equal to 0.75 for servant leadership, 0.82 for psychological ownership and 0.71 for organizational support. Data analyses done in two level descriptive & inferential statistics through Spss & Amos softwares. Finding showed mean of servant leadership, psychological ownership and percepted organizational support were upper than average. There are positive & significant effect servant leadership on psychological ownership (r=0.33) and organizational support on psychological ownership (r=0.34). Also the role of mediator of organizational support on psychological ownership was confirmed.
    Keywords: Servant leadership, Psychological Ownership, organizational support, Staff, University
  • Reza Sepahvand, Javad Hassanvand * Pages 52-82
    The purpose of this paper is to clarifying the concept of benevolent leadership and it's role in psychological empowerment. In terms of purpose, this is an applied study and in terms of data collection, it is a descriptive-survey research. Statistical population of the research includes the staffs and faculty members of Lorestan University, who were 750 individuals at the time of conducting this research. In this paper, Cochran formula is used to determine the sample size and it was estimated as 254 individuals. The main measurement tool is questionnaire which is includes standard questionnaires of Karakas & Sarigollu benevolent leadership (2012) and Veton & Cameron psychological empowerment (1998). Analyzing the structural model and hypothesis are considered using structural equations modeling and Partial Least Squares method (PLS) by applied smart pls3 software. The results of testing the hypotheses show that benevolent leadership has positive, direct and significant effect on psychological empowerment.
    Keywords: Benevolent Leadership, Psychological Empowerment, Structural Equations Modeling
  • Abbas Abbaspour *, Hosein Abdollahi, Hamid Rahimian, Khalil Gholami, Hadi Zandian Pages 83-109
    The present study aimed is design and validation the model of espoused beliefs and values for organizational culture of schools based on Islamic ethics values. The research method is mixed; with a sequential exploratory design in two stages, the content analysis and survey. The statistical population included 821 guidance schools and theoretical high schools in Kurdistan province. Qualitative data was gathered through multiple sources in a targeted manner, and theoretical saturation considered. The validity of data was achieved through focus group. Quantitative data was gathered through the questionnaire in a sample size of 350 people that selected by multi-stage cluster sampling, and analyzed using structural equation modeling, Friedman and one-sample t test. The result of qualitative findings, was designing the model of espoused beliefs and values in dimensions: 1) spiritual values including faith, piety and worship; 2) individual ethics values including chastity, solvent acquisition, hygiene and health, and moderation; 3) Professional ethics values including professional development, responsibility, and participation; and 4) social ethics values including justice, Etiquette, unity and reformation. The quantitative results indicated that the model is fitting; there is a significance difference in the priorities between the dimensions of model, and the existence status of schools in all dimension is higher than the mean and at the desirable level.
    Keywords: Organizational culture of Schools, Espoused beliefs, values, Islamic ethics values
  • Naser Rahmani, Habib Ebrahimpour, Bagher Asgarnezhad Nouri *, Mohammad Hassan Zadeh Pages 110-145
    The purpose of this research is to investigate the effect of personality dimensions on the feeling, trust and attractiveness of the employer brand. This research is applicable in terms of purpose and descriptive correlation in terms of data gathering method. The population includes 13000 students of University of Mohaghegh Ardebil and 147 employees of the Oil & Natural Gas Company in Ardabil. Accordingly 410 people were selected using convenience sampling method on the basis of Morgan table. Employer brand personality dimensions measured with use of Lewins et al. (2005) model, feel and trust of employer brand measured with use of Chowdory and Holbrooke (2001) and Braucos (2009) models, employer brand attractiveness measured with use of Rampl and Kinging (2012) model. Data analysis was performed using structural equation model method with partial least squares approach and Smart PLS2 software. The results showed that there is a significant positive relationship between personality dimensions with feeling and trust in the employer brand. Also, a significant positive relationship was found between feel and trust with attractiveness in the employer brand. Moreover, the type of population (employees or students) affect relationship between personality traits with feeling and trust in the employer brand, but there was no significant difference in relationship between feeling and trust with attractiveness in the employer brand.
    Keywords: Employer Brand, Employer Brand Personality, Employer Brand Feeling, Employer Brand Trust, Employer Brand Attractiveness
  • Ardeshir Shiri *, Ali Yasini, Asieh Sadat Hoseini Pages 146-176
    The purpose of this study is to investigate the effect of organizational culture on hypocrisy in organization with the mediating role of organizational rumor in Bandarabbass state - run organizations. Research method was an exploratory mixed. The statistic population in qualitative phase is all of experts and intellectuals in management scope and in quantitative phase are all of public sector employees Bandarabbas. To determine the sample size, theoretical sampling, Morgan’s table and stratified random sampling were used. To collect the data interviews and questionnaire were used and data analyzed via using SPSS and PLS software. In order to measure the validity of instruments, implementation by members, peer review and participatory research used in qualitative phase and content validity by expert used in quantitative phases. Also, alpha cronbach coefficient used. Path diagram used to run the proposed model and results showed that the corporate culture, mission and adaptability have a significant impact on organizational rumors; individual hypocrisy and organizational hypocrisy in negative way. Compatibility culture does not affect to any of the variables. In general, organizational culture is affected to reduce hypocrisy in the organization. Finally results show that Organizational rumor has a mediator role in above mentions relations.
    Keywords: Organizational Culture, Organizational rumor, Hypocrisy in the organization
  • Naser Yoosefi *, Ghaffar Nasiri Hanis, Mohammad Jafari Pages 177-211
    This research conducted to investigate of correlation between the psychological and spiritual health with organizational climate, occupational stress and job involvement in prison staff. The research method is descriptive-survey and conducted with correlation research design. The statistical population of the study was all prison staff in Kurdistan -394 people. In order to maximize coverage and increase the validity, 283 of them selected by purposeful sampling method. Data were gathered by utilizing tools of Osipow & Halpin Occupational Stress Inventory – Revised Edition (1998), organizational climate questionnaire (1963), Kanungo Job Involvement Questionnaires (1982), Paloutzian & Ellison spiritual health questionnaire (1982) and standardized Symptom Checklist-90-R (SCL-90-R) by Njarian and Davoodi (2001(. For data analysis SPSS22 software, the correlation, and multiple regression analysis used. The findings showed that correlation between psychological health, occupational stress and job involvement with mental health was significant, and the multiple correlation coefficient of these three variables with mental health was R = 0. 49 and its severity was r2 = 0.23; that is mean 23% of the variance of subjects' psychological health is predictable. However, the correlation of these variables with spiritual health was not significant. According to the findings of this study, it can concluded that the reduction of occupational job stress and job involvement and increase of work participation and organizational security will increase the psychological health of prison staff.
    Keywords: Organizational, Occupational stress, Job involvement, spiritual, Psychological
  • Aboalhassan Hosseini *, Mohsen Alizadeh Sani, Zeinab Darvishi Pages 212-235
    The present study seeks to investigate the effect of abusive supervision on the turnover intention by mediating voice behavior and employee self-efficacy. The present study is a descriptive and correlational study in terms of the purpose and the type of information gathering method. Data collection method is a combination of library method and questionnaire. The statistical population of the study was employees of Sari Wood and Paper Industries Company. Data were collected from 395 people by simple random sampling method. Cronbach's alpha was questionnaire 0.83. To analyze the collected data, confirmatory factor analysis and research pattern test were performed using PLS software. Also, descriptive statistics and descriptive statistics were used by SPSS software. The results of analyzes show that abusive supervision has a significant effect on the turnover intention, voice behavior and employee self-efficacy. Also, voice behavior has a negative and significant effect on the turnover intention. On the other hand, self-efficacy has no significant effect on the turnover intention and voice behavior.
    Keywords: Abusive Supervision, turnover intention, self-efficacy, voice behavior
  • Rahman Ghaffari *, Masud Ahmadi, Yahya Rostamniya Pages 236-260
    Culture is the same shadow of managers in the organization. The organization is undesirable because of the behavior of its managers. The purpose of this research is to recognize the organization of two organizations in the light of creating organizational divisions through the Machiavellian managers who create pleasant images of the nature of the staff themselves. The 140 managers of governmental agencies have been analyzed using standard questionnaires. Data analysis was performed using structural equation modeling approach with partial least squares method through Smart-PLS software. The findings of this research showed that the proposed model of research has been confirmed and based on which the mathematical ethics of managers lead to self-image management, which leads to organizational divisions and, accordingly, the organization is twofold. Image manipulation variables themselves also play a role in mediating the relationship between managerial ethics and organizational divisions. The results of this research have a good role in explaining the undesirable behavioral factors of managers, which is the result of administrative functions bureaucracy in government agencies. Machiavellian behavioral marker is an unconventional influence on the behavior of others, which is suggested by introducing tactics of penetration into employees to educate staff, in order to detect maladaptive behaviors.
    Keywords: Hypocrite Organization, Machiavellian Behavior, Imperesion Management, Influence Tactics
  • Mahdi Dehghani Soltani, Maryam Mesbahi * Pages 261-285
    At present, nepotism is one of the undesirable organizational phenomena that exist in most countries, especially developing countries, in various forms. Consequently, the purpose of this study was to investigate the effect of nepotism on employee performance by the mediating role of employee competencies (self-competence, team competence, change competence, communication competence, ethical competence, and cultural competence). Population of study consists of Travel and tourism services companies' employees in city of Tehran. In order to obtain sample size, simple random sampling way and Cochran's formula were applied. To obtain the required sample size, simple random sampling and Cochran formula are used. To gather the required data, library and field methods are used. Present study is an applied study in terms of purpose and in terms of collecting data it is regarded as a descriptive survey. To analyze the data, confirmatory factor analysis and structural equation modeling, available in LISERAL and SPSS are used. The results showed that nepotism had a significant negative effect on employee performance, self-competence, team competence, ethical competence and cultural competence and self-competence, team competence, change competence and communication competence also have a significant positive effect on employee performance.
    Keywords: nepotism, Employees’ Competencies, employees' performance, Self-Competence
  • Hasan Rangriz, Mostafa Ranjbar Kaboutarkhani * Pages 286-308
    Organizations take advantage of a number of different strategies to develop their employees’ skills. Regretfully, however, when we consider employees’ development we exclusively take into consideration formal education while formal and classroom education is merely a part of employees’ development program. Some employees receive support from their managers in forms like job development, job enrichment and job rotation. Managers normally assume that the improvement of employees’ skills and abilities can also improve the quality of employability which as a result would put an end to voluntary turnover. Employees from both governmental and private sections form the statistical population of this research. In terms of data collection, manual and electronic questionnaires are designed and with regard to the infinity of statistical population, 380 questionnaires were distributed, out of which 207 valid ones were analyzed using Structural Equation Modeling and software of SPSS and SMART PLS. Each developmental undertaking exerts different and significant impacts on the capability of internal and external employment. In addition, in comparison with internal employment, external employment exerts a more significant impact on the willingness to quit doing voluntary services. Managers who don’t feel at ease with the advancement of their employees, are suggested to concentrate on items like employee training, work experience, and independence which prevent employees from quit their jobs, instead of concentrating on items like Job rotation, job enrichment, and job-related missions.
    Keywords: Employee Development, Voluntary Turnover, External, Internal Employability
  • Hasan Abedijafari, Akbar Hassanpoor, Hossien Abbasian, Sahar Havasi * Pages 309-332
    Many companies around the world face corruption and suffer from its negative consequences. Considering the destructive effects of corruption upon private sector enterprises, urges the need for developing a model in this area. Regarding the fact that most researches till now have been in the public sector, adds to this urgency. Thus the purpose of this study is to articulate a model for fighting private sector corruption. The research method used is Grounded Theory. Using a theoretical sampling method, twenty one semi-structured interviews with experts from Tehran Chamber of Commerce, Industries, Mines and Agriculture were conducted. The government departments in charge of fighting private sector corruption were added. Open, axial and selective coding were applied. Based on the findings, the main category was divided into two financial groups: 1) direct and 2) indirect. Also twelve concepts were classified as individual, interpersonal of casual factors. Moreover, seventeen concepts in context platform template and eleven interfering factors concepts were identified. Besides, twenty eight concepts were distinguished in the form of individual, interpersonal, organizational, inter-organizational and environmental of consequences factors. Furthermore, twenty-five concepts in the form of preventive, control and fighting corruption strategies were diagnosed.
    Keywords: Private Sector Corruption, Corporate Corruption, grounded theory