فهرست مطالب

پژوهش در دین و سلامت - سال یکم شماره 3 (تابستان 1394)

مجله پژوهش در دین و سلامت
سال یکم شماره 3 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
  • فریدون عزیزی صفحه 1
  • مقاله اصیل
  • مریم یوسفی جدیدی، نورالسادات کریمان، سارا جام بر سنگ، حسن لاری صفحه 4
    سابقه و اهداف
    حاملگی طولانی مدت یکی از مهم ترین معضل های مامایی است که با پیامدهای مادری و جنینی مانند القای زایمان، مرگ و میر پری ناتال و افزایش میزان سزارین همراه است. در حال حاضر از روش های مختلفی برای پیشگیری از حاملگی طولانی مدت استفاده می شود. از جمله ی این روش ها می توان به روش های دارویی، مکانیکی و جراحی اشاره نمود. تاکنون روشی که صددرصد فاقد عوارض جنینی و مادری باشد، گزارش نشده است. تحقیق های اخیر نشان داده است که مصرف میوه ی خرما می تواند در شروع و پیشرفت زایمان اثرگذار باشد، به علاوه در قران کریم، احادیث و روایات به مصرف خرما در دوران بارداری، زایمان و پس از آن سفارش شده است. از این رو، پژوهش حاضر، با هدف تعیین تاثیر مصرف میوه ی خرما بر شروع زایمان در زنان نخست زای مراجعه کننده به مرکزهای منتخب پژوهش در شهر سمنان، در سال1392 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شاهددار است که بر روی 110 زن باردار نخست زا و سن بارداری 38 هفته انجام شده است. نمونه های پژوهش ابتدا به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند و سپس بر اساس تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. به گروه مداخله، از سن حاملگی 38 هفته برای مصرف یک هفته، 49 دانه ی خرما داده می شد و از نمونه های پژوهش خواسته شد تا شروع دردهای زایمانی، روزانه هفت دانه خرما مصرف نمایند. اما در گروه کنترل، مداخله یی صورت نگرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم های مصاحبه، مشاهده، معاینه، فرم ثبت حرکت های جنین و یادداشت خوراک بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss نسخه ی 18 و آزمون های آماری توصیفی و کمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد میانگین طول مدت بارداری در گروه مداخله 16±4/39 و در گروه کنترل، 21±12/40 هفته بود. بین دو گروه مداخله و کنترل از نظر شروع زایمان اختلاف معنی داری مشاهده شد(001/0p<). دیلاتاسیون و افاسمان دهانه ی رحم در زمان پذیرش، در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل، به طور معنی داری بیش تر بود(0001/0p= و 001/0 =p).
    نتیجه گیری
    نتیجه های این پژوهش نشان داد که مصرف خرما می تواند راهکاری موثر در شروع خودبه خودی زایمان، جلوگیری از حاملگی طولانی مدت و کاهش نیاز به القا باشد.
    کلیدواژگان: خرما، حاملگی طولانی مدت، القای زایمان، شروع زایمان
  • فاطمه سوزان فامیل احمریان، آناهیتا خدابخشی کولایی، محمدرضا فلسفی نژاد صفحه 11
    سابقه و اهداف
    امید نقش به سزایی در مقابله با مشکل های روانی و بیولوژیک در دوره های مختلف زندگی به ویژه دوره ی سالمندی دارد. از این رو، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر معنادرمانی گروهی بر امید و کیفیت خواب سالمندان است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، از نوع تحقیق نیمه آزمایشی با پیش و پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه ی آماری این پژوهش، مرکز سئول در شهر تهران، در سال 1393 بود و 30 سالمند براساس ملاک های ورود، انتخاب شدند. آن ها در دو گروه آزمایشی و کنترل، به صورت تصادفی شدند. گروه آزمایش، امید درمانی گروهی را در طول ده جلسه (هفته یی یک جلسه، هر جلسه به طور متوسط 75 دقیقه) دریافت کردند. تحلیل آماری با استفاده از تی وابسته و تحلیل کواریانس انجام شد. ابزار تحقیق عبارت بود از: شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ، پرسش نامه ی امید به زندگی میلر، پرسش نامه ی معاینه ی مختصر روانی.
    یافته ها
    تفاوت معناداری بین امید به زندگی در سالمندان قبل و بعد از مشاوره ی گروهی وجود دارد(p<0.0.5). در نمرهای میانگین کیفیت خواب سالمندان، قبل و بعد از مشاوره ی گروهی، تفاوت معناداری وجود ندارد(p<0.0.5).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که معنادرمانی تاثیر معناداری بر افزایش امید به زندگی سالمندان دارد، از این رو، می تواند در نقش مداخله گر درمانی، مشکل های روانی مرتبط با نبود معنا و امید در زندگی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مشاوره ی گروهی، معنادرمانی، امید به زندگی، کیفیت خواب، سالمندان
  • مرضیه باقری، مهری اسمعیل چگنی، فرشاد مه نگار صفحه 19
    سابقه و اهداف
    اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر به مثابه مسئله یی اجتماعی، پدیده یی است که همراه با آن، توانایی جامعه در سازمان یابی و حفظ نظم موجود از بین می رود و عملکرد بهنجار حیات اجتماعی مختل می گردد ونیز موجب دگرگونی های ساختاری در نظام اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جامعه می شود. از این رو، هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثربخشی روان درمانی معنوی- مذهبی بر کاهش استرس، اضطراب و افسردگی زنان دارای همسر معتاد شهر ایلام است.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضر از نوع آزمایشی(پیش آزمون و پس آزمون) با گروه کنترل و دوره ی پیگیری بوده است. جامعه ی پژوهش شامل 45 نفر از زنان دارای همسر معتاد بوده که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده، تست(هامیلتون) برای سنجش استرس؛ و تست افسردگی(بک) بوده است.
    یافته ها
    نتیجه های تحلیل واریانس، نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه آزمایش و گواه، در مرحله ی پیگیری، از نظر سطح استرس و افسردگی وجود دارد(p<0/001).
    نتیجه گیری
    نتیجه های به دست آمده نشان داد، رفتار درمانی مبتنی بر مذهب، بر کاهش میزان استرس و افسردگی زنان دارای همسر معتاد تاثیر معنی داری دارد. پس با توجه به نقش مذهب و معنویت در فرآیند بهبودی، پرداختن به مقوله ی معنویت درکاهش میزان استرس و افسردگی افراد، امری ضروری است.
    کلیدواژگان: اثربخشی روان درمانی معنوی، مذهبی، استرس، اضطراب
  • کنعان گرجی پور، فرشید یگانه، مصطفی حاجی ملاحسینی صفحه 25
    سابقه و اهداف
    میزان پلاسمایی گرانولایزین که می تواند بیومارکری باشد برای بیان وضعیت فعالیت سیستم ایمنی، در حال حاضر بسیار مورد توجه است. سلول هایNK، منبع اصلی گرانولایزین پلاسما محسوب می شوند، بنابراین میزان پلاسمایی گرانولایزین می تواند انعکاسی از فعالیت جمعیت کلی سلول های NK بدن باشد. تاکنون مطالعه یی در زمینه ی تاثیر روزه داری بر کارکرد سیستم ایمنی، بر مبنای اندازه گیری گرانولایزین پلاسمایی انجام نشده است.
    مواد و روش ها
    در مجموع 44 داوطلب مرد با میانگین سنی 6/13 ± 15/41 سال برای مطالعه انتخاب شدند. در بیست و نهمین روز ماه رمضان و 4 ماه پس از ماه رمضان، خون گیری صورت گرفت و غلظت پلاسمایی گرانولایزین، CRP، تری گلیسرید، کلسترول، اسید اوریک و قند خون اندازه گیری شد.
    یافته ها
    غلظت سرمی CRP پس از 29 روز روزه داری به طور قابل توجهی کم تر از مقدار آن در ماه چهارم پس از روزه داری بود. متوسط غلظت LDL در روز 29 روزه داری، بیش از ماه چهارم پس از روزه داری بود. تفاوتی در میانگین غلظت گرانولایزین در شرایط روزه داری در مقایسه با غیر روزه داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    روزه داری تعدیل CRP را سبب می شود ولی بر سطح پلاسمایی گرانولایزین اثر ندارد.
    کلیدواژگان: روزه داری ماه رمضان، گرانولایزین، تعدیل سیستم ایمنی
  • سید منصور کشفی، مریم یزدانخواه، اکبر بابایی حیدرآبادی، علی خانی جیحونی*، رضا تبریزی صفحه 33
    سابقه و اهداف

    اختلال های روانی در جوامع انسانی بسیار مشهود است و بسیاری از افراد در زندگی امکان ابتلا به ناراحتی های روانی را دارند. ایمان، اعتقادهای مذهبی و نگرش های توحیدی، عامل هایی هستند که می توانند در امر درمان و پیشگیری از اختلال های روانی به شکل موثری به کار برده شوند، هدف از مطالعه ی حاضر، تعیین ارتباط بین نگرش مذهبی با سلامت روان دانشجویان می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی توصیفی- تحلیلی حاضر به بررسی ارتباط بین نگرش مذهبی با سلامت روان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز پرداخته است. نمونه گیری به روش تصادفی چند مرحله یی صورت گرفت؛ ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ی سلامت عمومی(GHQ-28) و پرسش نامه ی نگرش مذهبی 25 سئوالی(گلریز- براهنی) بود. داده ها به نرم افزار SPSS نسخه ی 19وارد و با استفاده از آزمون های مجذور کای و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    از مجموع 300 نفر از افراد شرکتکننده در مطالعه، 4/31 درصد پسر و 6/68 درصد دختر بودند. میانگین سنی افراد 71/21سال بود. میانگین نمره ی نگرش مذهبی و سلامت عمومی شرکت کنندگان به ترتیب برابر با 73/39 و 1/22 بود. اختلال در سلامت عمومی دانشجویان با هیچ یک از متغیرهای دموگرافیک مورد مطالعه از نظر آماری رابطه ی معنی داری نداشت(05/0<P). همچنین بین نمره ی سلامت عمومی و نگرش مذهبی ارتباط معنی داری به دست نیامد(05/0

    نتیجه گیری

    اعتقادهای مذهبی و نگرش های توحیدی، عامل هایی هستند که می توانند دیدگاه و درک افراد را از مشکل های زندگی تغییر داده و در بسیاری از موارد راه عبور از آن ها را آسان تر می کنند. در این پژوهش بین نگرش های مذهبی با سلامت روان ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، سلامت روان، دانشجویان
  • مقاله مروری
  • مهدی فانی، مرضیه کرمخانی صفحه 41
    «معنویت» و«سلامت معنوی» از واژگانی است که در عصر نزول قرآن و عصر اهل بیت(ع)، در روایاتی که از آن بزرگواران موجود است، به کار برده نرفته، ولی امروزه در حوزه های مختلف علوم، به ویژه در علم پزشکی، استفاده شده است؛ از این رو، در این مقاله تلاش شده بر اساس مفهومی که از «دین» و«سلامت»، در قرآن و روایات بیان شده، محدوده ی «سلامت معنوی» از نظر مفهومی، مشخص گردد و تاثیری که «دین» بر این نوع از سلامت دارد تا حدودی روشن شود. بر این اساس، مقاله ی حاضر به این نتیجه رسیده که باید سلامت معنوی را در داشتن باور و اعتقاد صحیح و بهره مندی از اخلاق الهی و بندگی جستجو نمود. افزون بر این با توجه به پژوهش های انجام گرفته، بهره مندی از سلامت معنوی می تواند در سلامت جسمانی انسان نیز موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: دین، سلامت، معنویت
  • حسین خاکپور، مرضیه رواق، اسلام سالاری، عباس قربان زاده صفحه 50
    روان پریشی یکی از بیماری های روانی است که موجب پدید آمدن اختلال های شخصیتی افراد می شود و مختص به سن خاصی نیست، بلکه در هر سنی امکان نمود دارد و به شکل های مختلف بروز می کند. با توجه به اهمیت سلامت روان در تعادل شخصیتی افراد، این مقوله در اسلام بسیار مورد توجه قرار گرفته، به نحوی که اعمال عبادی به گونه یی برنامه ریزی شده که در سلامت روان بیش ترین نقش را ایفا می کند. هدف از نوشته ی حاضر، نشان دادن راهکارهای عملی و کاربردی برای درمان روان پریشی، با استفاده از منابع دینی است که به روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد قرآنی- روایی، ضمن بیان این که در منابع اسلامی عامل های درونی همچون اضطراب، بی هویتی و...، در کنار عامل های بیرونی مانند فقر و اختلاف های خانوادگی، سبب بروز این عارضه دانسته شده اند، نتیجه می گیرد که: متن های دینی، درمان این معضل را در چهار جنبه نشان داده است: الف)بینشی: از طریق توحیددرمانی، معاددرمانی و انسان شناختی؛ ب)منشی: با توکل درمانی، توبه درمانی و تقوادرمانی؛ ج)انگیزشی: تسلط بر انگیزه ها و هیجان ها د)کنشی: از راه عبادت درمانی، ورزش درمانی، کاردرمانی و تفریح درمانی.
    کلیدواژگان: روان پریشی، قرآن، سلامت معنوی
|
  • Fereidoun Azizi Page 1
  • Maryam Yousefy Jadidi, Nourossadat Kariman, Sara Jam Bar Sang, Hassan Lari Page 4
    Background And Objectives
    Post term pregnancy is one of the important problems in obstetrics which are associated with both mother and fetus outcomes, such as labor induction, prenatal morbidity and mortality and increased rate of cesarean delivery. The aim of this study was to determine the effect of consumption date fruit on spontaneous labor in nulliparous women in selected research centers was carried out in 1392.
    Materials And Methods
    This study was a randomized clinical trial was performed on 110 nulliparous pregnant women with gestational age of 38 weeks of pregnancy. Volunteer pregnant women were randomly allocated into two groups: the intervention and one control group. The intervention group consumed 49 dates for one week,(7dates daily) but there was normal care in the control group. Research tools including interview, observation, examination and food record. Collected Data were analyzed using computer software 18spss and descriptive and quantitative statistical tests. Significance level of p<0/05 was considered.
    Results
    The findings showed that the average length of pregnancy in the intervention and control groups was 39/4 ± 16 and 40/12 ± 21 weeks, respectively. Between the intervention and control groups was significant difference in the onset of labor (P <0/001). Dilatation and effacement of the cervix at the time of admission in the intervention group was significantly higher than the control group (P=0/001, P=0/0001).
    Conclusion
    This study showed that the consumption of date fruit can be an effective way to prevent prolonged pregnancy and reduce the need for induction.
    Keywords: Date palm, spontaneous labor, Post term pregnancy, labor induction
  • Fatemeh Suzan Famil Ahmarian, Anahita Khodabakhshi Koolaee, Mohammad Reza Falsafinejad Page 11
    Background And Objectives
    Hope plays an important role in coping with psychological and biological problem in different stages of life, especially in elderly stage. Therefore, the aim of current research is investigation of the efficacy of group logo-therapy in hope and sleep quality in elderlies.
    Materials And Methods
    This research is a quasi-experimental study with pre and post- tests. The study population was Seoul Center and 30 elderlies were selected through the criteria. They were assigned randomly to the control and experimental groups. The experimental group received logo therapies for 10 treatment sessions (75 min for each session per week). Statistical analyses were conducted by t-dependent test and analysis of covariance. The research instruments were Pittsburgh Sleep Quality Index, Miller Hope Scale, and Mini Mental State examination.
    Results
    There is significantly difference in life expectancy between elderlies in pre and post test. There is not significantly difference between mean’s scores of sleep quality‘s elderlies in pre and post-tests(p<0.05).
    Conclusion
    The results indicated that logo-therapy has a significantly influence on increasing the hope in life among elderlies. So, it can be considered as a therapeutic intervention in psychological problems related to lack of meaning and hope in the life.
    Keywords: Group Counseling, Logo, therapy, life expectancy, Sleep Quality, Elderlies
  • Marzieh Bagheri, Mehri Esmaeil Chegeni, Farshad Mah Negar Page 19
    Background And Objectives
    Addiction and drug abuse as a social problem disrupt the social ability to retain the order and organization, thus the normal social life is impaired which causes structural changes in the economic, social, political and cultural systems of a society. The aim of this study was to investigate the efficacy of religious, spiritual and mental therapy on stress reduction, anxiety and depression in women with addicted spouse in Ilam city.
    Materials And Methods
    This research was experimental study with pre, post test and control groups and follow-up period. Research population included 45 women with addicted wife who were selected by convenience sampling. Hamilton and Beck test were used to evaluate stress and depression, respectively.
    Results
    Results of ANOVA revealed a significant difference in the level of stress and depression (p<0/001) between the experimental and control groups.
    Conclusion
    The results revealed behavior therapy based on religion has a significant effect on reduction of the amount of stress and depression in women with addicted spouse. As regards to the role of religion and Spirituality in the process of recovery, addressing the concept of spirituality is essential stress reduction and depression.
    Keywords: Mental health, Spiritual, religious efficacy, Stress, Anxiety
  • Kanan Gorjipour, Farshid Yeganeh, Mostafa Haji Molla Hoseini Page 25
    Background And Objectives
    Plasma granulysin levels as a biomarker of the immune system are currently being considered. NK cells are a major source of plasma granulysin. Plasma granulysin levels can reflect the total population of NK cell activity in the body. The effect of Ramadan fasting on the immune system function based on the measurement of plasma granulysin levels have not been studied yet.
    Materials And Methods
    A total of 44 male volunteers with a mean age of 41.15±13.6 years were selected for the study. Blood samples were obtained on the 29th days of fasting and also four month after Ramadan. Plasma Granulysin, triglyceride (TG), cholesterol (Chol), low-density lipoprotein (LDL) and high-density lipoprotein (HDL), FBS, Uric acid and CRP were investigated.
    Results
    It was observed that the mean concentrations of serum CRP on the 29th day of Ramadan were significantly lower than those recorded four months after Ramadan. Mean concentrations of serum LDL on the 29th day of Ramadan were significantly higher than those recorded four months after Ramadan. There was no difference between fasting and non-fasting groups in plasma granulysin levels.
    Conclusion
    Fasting caused modulation in the CRP level, but did not affect plasma granulysin levels.
    Keywords: Ramadan fasting, Granulysin, Immunomodulation
  • Seyyed Mansour Kashfi, Maryam Yazdankhah, Akbar Babaei Heydarabadi, Ali Khani Jeihooni, Reza Tabrizi Page 33
    Background And Objectives

    Mental disorders are very common in human societies and it is possible for many people to get mental problems. Faith, religious beliefs and monotheistic attitudes are some of the factors that can be used effectively in prevention and treatment of mental disorders. This study aimed to investigate the relationship between religious attitudes and mental health in students.

    Materials And Methods

    This is a descriptive- analytic study conducted to investigate the relationship between religious attitude and mental health in students of Shiraz University of Medical Sciences. Samples were selected by multistage random sampling. Data was collected by means of general health questionnaire (GHQ-28) and a religious attitude questionnaire containing 25 questions (Golriz- Berahani). SPSS software version 19 was used to analyzethe collected data by tests of Chi-square and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The participants (n=300) in this study were 31.4% boys and 68.6% girls. The mean age of them was 21.71 years old. The mean of religious attitude and general health scores of the participants was 39.73 and 22.1 respectively. There was no statistically significant association between students’ general health and demographic variables (P>0.05). There was no statistically significant association between general health and religious attitude (r= 0.1 and P>0.05).

    Conclusion

    Although there was a positive correlation between general health and religious attitude, there was no statistically significant association between them.

    Keywords: Religious attitude, Mental health, Students
  • Mahdi Fani, Marzieh Karamkhani Page 41
    Spirituality and spiritual health terms were not used in the era of the emergence of Quran and Hadiths of Ahl al-Bayt, but today they have been applied in various areas of science, especially medical sciences. Therefore the aim of this study is determination of spiritual health scope conceptually based on the concept of "religion" and "health" used in the Quran and Hadiths, and the effect of religion is partly revealed in this type of health. Results showed spiritual health should be searched in having the correct faith and belief, Divine morality and piety. Although, according to conducted research, spiritual health can also be effective in human body health.
    Keywords: Religion, Health, Spirituality
  • Hosein Khakpour, Marzie Ravagh, Islam Salari, Abbas Ghorbanzade Page 50
    Psychosis is a mental illness that causes personality disorders, and is not specific to particular age, but it is possible at all ages in various forms. Given the importance of mental health in the balance of personality, this issue is considered in Islam. So that all acts of worship is scheduled to play the most important role in mental health of humans. The purpose of the present paper is to present the practical methods, to the treatment of psychosis, using religious resources. This study was done in the descriptive and analytical method and in Quran –Narrative view. In addition to say that in the Islamic sources both internal factors such as: Anxiety, loss of identity and …and external factors such as: Poverty and family disputes make this event. Concluded that: Religious texts Offer four aspects for this problem: A) Insight: Through Unity therapy, Resurrection Health and anthropological. B) Naturally: Through health trust, repentance and virtue medical treatment. C) Motivational: dominate the motivations and emotions D) Active: Through: meditation therapy, physical therapy, occupational therapy and recreational therapy.
    Keywords: Psychosis, Quran, Spiritual health