فهرست مطالب

سلفی پژوهی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه سلفی پژوهی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • 152 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین قاضی زاده، مهدی فرمانیان صفحه 7
    موت در نگاه وهابیت به عنوان پایان عمل ذکر شده است. لذا درخواست هر گونه عمل، اعم از دعاکردن یا اجابت حوائج از میت منتفی دانسته شده، حتی اگر میت، برترین مخلوقات عالم، پیامبر اعظم باشد. آنان برای مستندکردن مدعای خود ادله ای آورده اند که از جمله پرتکرارترین آنها، روایت نبوی مبنی بر انقطاع عمل بعد از موت است. اما این تفسیر از روایت، که بیانگر قطع هر گونه عمل بعد از موت است با ادله پذیرفته شده نزد وهابیت، از قبیل روایات صلاه انبیا در قبور، روایات رد سلام و صلاه، و روایات عرض اعمال نقض می شود. حل روایت به این است که آنچه بعد از موت از انسان قطع می شود اجر بر عمل است نه اینکه بعد از موت هیچ عملی از شخص صادر نمی شود؛ چراکه میت بعد از موت نیز حی است و حی به اقتضای حیات، قطعا عمل نیز خواهد داشت، اما بر این اعمال اجری نخواهد بود.
    کلیدواژگان: وهابیت، قدرت نداشتن بر اجابت، انقطاع عمل، عرض اعمال، رد سلام، اجر عمل
  • یزدان محمدی، قادر حیدری فسایی صفحه 27
    یکی از اقسام توحید، توحید عبادی است. به این معنا که هیچ کس جز خداوند متعال سزاوار عبادت نیست. وهابیت با توجه نکردن به مقومات لازم در معنا و حقیقت عبادت، معنای لغوی عبادت را به عنوان معنای اصطلاحی عبادت مطرح کرده اند و در نهایت ملاک عبادت را تذلل توام با حب می دانند. مدلول آیه شریفه ورفع ابویه علی العرش وخروا له سجدالله آن است که حضرت یعقوب و برادران حضرت یوسف(ع) بر حضرت یوسف(ع) سجده کردند. با توجه به ظهور این آیه و نقد توجی هاتی که درباره آن شده (مانند اینکه سجده حضرت یعقوب(ع) سجده معهوده نبوده، یا سجده معهوده بوده ولی عبادی نبوده، یا اینکه سجده بر غیرخداوند در شرایع گذشته جایز بوده است) اثبات می شود که سجده حضرت یعقوب(ع) و برادران حضرت یوسف(ع) دارای معیار عبادت از نظر وهابیت است. پس، طبق تعریف وهابیت از عبادت، باید حضرت یعقوب(ع) دچار شرک در عبادت شده باشد. از آنجا که وقوع در محذور مشرک بودن حضرت یعقوب(ع) نتیجه ملاکی است که وهابیت برای عبادت بیان کرده اند به برهان خلف اثبات می شود که معیار و ملاک وهابیت در عبادت نادرست است.
    کلیدواژگان: و خروا له سجدا، توحید عبادی، وهابیت، ملاک عبادت، سجده
  • کامیار صداقت ثمرحسینی صفحه 47
    برای حضور موثر در جهان اسلام، لازم است در کنار مطالعات بنیادین، پژوهش هایی به رصد خاستگاه ها، فعالیت ها، دسته بندی ها و سیر تحول موافقان تکفیر مسلمانان، خصوصا شیعیان، اختصاص یابد. رصد منظم آن می تواند هشدارهایی به موقع به مسئولان نظام و علاقه مندان به وحدت اسلامی بدهد. به روزبودن حوزه اطلاعات و عملیات، نشانه مهمی از توانمندی کشور در عرصه روابط بین الملل است. بر این اساس، با بررسی موردی راهبرد عربستان سعودی در حوزه آموزش (از حدود 1970م.) و در حوزه رسانه های جدید اینترنتی (دهه 2000م.) مشخص می شود که بالغ بر دوسوم مهم ترین فعالان ضد شیعه در جهان اسلام یا ملیت سعودی دارند یا آنکه بی واسطه یا باواسطه، عقاید خود را از شیوخ سلفی سعودی گرفته اند. این بسامد را نمی توان اتفاق دانست، بلکه برنامه ای هدفمند برای ایجاد تغییرات دلخواه عربستان در جهان اسلام است که در سیاست های آموزشی آن کشور و در ضمن رصد جابه جایی بی سابقه جمعیتی استاد – دانشجو در عربستان سعودی مشهود است.
    کلیدواژگان: آموزش، رسانه های اینترنتی، سلفیه، شیعه هراسی، عربستان سعودی، وهابیت
  • ابوالفضل قاسمی، فتح الله نجارزادگان صفحه 75
    از آثاری که در سال های اخیر بر ضد شیعه به نگارش در آمده و تبلیغات زیادی برای آن شده کتاب اصول مذهب الشیعه الامامیه الاثنی عشریه، نوشته دکتر ناصر عبدالله بن علی قفاری است. او در این کتاب اصول عقاید شیعه را بررسی می کند و طبق آنچه خود مدعی است عقاید شیعه را با رجوع به کتب شیعه بررسی و نقد می کند. در این نوشته به روش های نادرستی که در رد عقاید شیعه استفاده شده، می پردازیم و نقدی کلی بر روش کتاب او خواهیم داشت. از جمله این نقدها می توان به تحریف و تقطیع و افتراء، استفاده از احادیث ضعیف، و اعتماد به منابع مخالفان شیعه اشاره کرد.
    کلیدواژگان: قفاری، اصول مذهب الشیعه الاثنی عشریه، تحریف، تقطیع، افتراء
  • مرتضی ترابی صفحه 95
    این مقاله نقدی است مستند بر کتاب متی یشرق نورک ای ها المنتظر، اثر عثمان خمیس، که حاوی شبهاتی چند درباره امام مهدی(عج) است. وی در کتاب خود کوشیده است اعتقاد به امام مهدی را که اصلی مشترک بین دو مکتب اهل سنت و شیعه محسوب می شود نقطه اختلاف تلقی کند. لذا واقعیاتی را که در منابع اهل سنت وجود دارد نادیده می گیرد و آنها را به روایات شیعه نسبت می دهد. ما به برخی از نمونه های آن در این مقاله اشاره می کنیم. همچنین، می کوشیم با ذکر نمونه ها نگاهی به برخی شیوه های ناصواب عثمان خمیس در کتابش داشته باشیم، از جمله: تحریف حقایق، مطرح کردن مفاد اخبار ضعیف به عنوان معتقد شیعه، سرپوش گذاشتن بر اشکالات روایات اهل سنت.
    کلیدواژگان: امام مهدی (عج)، عقیده شیعه، تحریف حقایق، خبر واحد، حدیث متواتر
  • احمد علیداد، سید حسن آل مجدد صفحه 117
    از مهم ترین مبانی سلفیه، اعتقاد به فقدان مجاز در لغت و در قرآن است. آنها برای اثبات مدعای خود به ادله ای استناد می کنند و معتقدند تمامی الفاظ، چه در قرآن و چه در لغت، همه حمل بر معنای ظاهری خود می شود و سلف امت نیز همین کار را انجام می دادند و ما سراغ نداریم که سلف حتی از لفظ «مجاز» در گفتار و نوشتار خود استفاده کرده باشند. اما با بررسی آیات قرآن و ادله عقلی و لغوی به دست می آید که اعتقاد به نفی مجاز در لغت و قرآن اعتقاد باطلی است. زیرا ادلهٔ اثبات مجاز به گونه ای است که حتی سلفیه نیز نمی توانند منکر آن شوند. به همین دلیل، ایشان برای توجیه نظریه خود راه حل هایی را به کار بسته اند. ابن تیمیه قائل به «مشترک معنوی» شده، محمدامین شنقیطی قائل به «اسلوب» در زبان عربی شده و دیگران نیز قائل به «توسعه در لغت عرب» شده اند. البته این راه حل ها در عمل با اعتقاد به وجود مجاز در قرآن یکی است. به همین دلیل، محققان معاصر سلفیه به این نتیجه رسیده اند که دعوای بین منکران مجاز و قائلان به مجاز، نزاعی لفظی بیش نیست.
    کلیدواژگان: قرآن، لغت، مجاز، حقیقت، سلفیه
|
  • Hussein Qazizadeh, Mahdi Farmanian Page 7
    Death has been considered as the end of human action in the Wahhabites viewpoint, so they negate any sorts of request for actions such as praying or answering the requests done by the dead, even if the dead one is The Prophet Mohammad (PBUH), the best of all creation. They have put forward arguments to support their claim; one of the frequent arguments is the prophetic narration about the detachment of all actions after death. However this reading of the narration which denies all kinds of actions after death is refutable based on arguments from narrations such as, narrations of prophets prayer at the graves, returning of greetings, presenting of the deeds, which are acceptable by Wahhabites themselves. To solve these apparent contradictions we can say: After our death the rewarding of our actions is ceased not the action themselves. It is not true to think that no action is done by the dead. We are alive after death, and all the living can be doer of action but these actions have no reward.
    Keywords: Wahhabites, inability to answer the requests, detachment of actions, returning greeting, reward of action
  • Kamyar Sedaqat Samar Husseini Page 47
    In order to have an effective presence in the Islamic world, besides carrying out fundamental studies, some of the researches should focus of observing the origins, activities, categories and development of takfir of the Muslims especially the Shiites. A regular observance can provide on time warnings for the officials of the Islamic state and those who seek Islamic unity. Having an up to date intelligence operation, is one of the important factors of national strength of a country in the international relations arena. Based on the given fact, after studying the case of Saudi Arabia’s approach in the area of education (since 1970) and modern Internet media (since 2000), we can realize that almost two third of major anti Shiite activists in the Islamic world have either Saudi nationality or their beliefs are influenced by the Saudi Salafi scholars. This frequency is not accidental but it is rather a purposeful movement of Saudis to alter the Islamic world into their own desired form. This purposefulness is obvious in the educational policies and the replacement of the teachers and students in Saudi Arabia.
    Keywords: Education, Internet media, Salafism, Shia –phobia, Saudi Arabia, Wahhabites
  • Morteza Torabi Page 95
    This writing is a critique of the book “Oh the expected one, When will you shine your light?” compiled by Othman Al-Khamis which contains several doubts casted on the Imam Mahdi (A.S). The writer of this book has tried hard to define the belief in Imam Mahdi, which is one of the common beliefs of both Shiite and Sunnis, as conflicting point among Muslims. In doing so, he has neglected the facts regarding Mahdism that exist in Sunni sources and ascribed them to Shiite. In the present writing we have brought some of its examples. We have tried to examine some of the inaccurate methods adopted by Osman Al-Khamis such as, distortion of facts, ascribing defective narrations as the Shiite beliefs, concealing the flaws existing in Sunni narrations.
    Keywords: Imam Mahdi (A.S), Shiite Beliefs, distortion of Facts, single individual narration, consecutive narration