فهرست مطالب

مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 29
|
  • علیرضا قدس ولی، مرتضی محمدی، سیامک محمدی چیانه، شیلان رشیدزاده صفحات 1-13
    با آگاهی از زمان دقیق زمان برداشت میوه ها، راندمان در فرآیند تولید افزایش یافته، هزینه های جابه جایی و نگهداری کاهش یافته، از هدر رفتن حجم کثیری از این فرآورده ها جلوگیری به عمل می آید و باعث افزایش بازارپسندی محصولات می شود. در این پژوهش به منظور بررسی تاثیر زمان برداشت و انبارمانی بر خصوصیات کیفی انگور رقم سرخ فخری شاهرود، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گردید. نمونه برداری در چهار مرحله (یک نمونه در زمان قبل از رسیدن محصول انگور، دو نمونه در هنگام رسیدن انگور و یک نمونه بعد از رسیدن انگور) انجام گرفت و نمونه ها در سردخانه ای با درجه حرارت 1 - 5/0 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 94 - 90 درصد نگهداری شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که با افزایش زمان انبارداری، pH و شاخص طعم کاهش یافت و همبستگی منفی و معنی داری، در سطح احتمال 99%، بین تغییرات pH و اسیدیته نمونه ها دیده شد. میزان بریکس و دکستروز با افزایش زمان برداشت، افزایش یافت. اثر متقابل زمان برداشت و مدت زمان انبارمانی نشان داد که با افزایش مدت انبارمانی، pH میوه ها کاهش چشم گیری نسبت به pH اولیه محصول پیدا کرد. هم چنین با نزدیک شدن به انتهای فصل برداشت، شاخص طعم افزایش یافت. بررسی اثر متقابل زمان برداشت و انبارمانی نشان داد که نمونه های برداشت شده در انتهای زمان برداشت (روز 35 ام)، قبل از انتقال به سردخانه، دارای بالاترین میزان شاخص طعم بوده اند.
    کلیدواژگان: اسیدیته، انبارمانی، انگور، بریکس، زمان برداشت، pH
  • مسعود زاده باقری*، محمدرضا صالحی سلمی، سلیمه هدایت صفحات 15-25
    یکی از مشکلات اساسی فضای سبز شهر شیراز زرد شدن و کاهش کیفیت ظاهری پوشش سبز چمن آن در ماه های سرد سال می باشد. بدین منظور پژوهشی در ارتباط با مقایسه چمن اسپورت مورد کشت در فضای سبز شیراز با چمانواش بلند صورت گرفت تا در صورت امکان جایگزین آن گردد. این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در 4 تکرار اجرا شد. تجزیه آماری داده ها با نرم افزار SPSS،16.0 انجام شده و میانگین ها با استفاده از آزمون های T و یا LSD درسطح 5% با یکدیگر مقایسه شدند. بررسی و اندازه گیری های صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی انجام گرفته عبارت بودند از: میزان کلروفیل، پروتئین، کاتالاز پرولین و قندهای محلول. زمان اندازه گیری صفات بیوشیمیایی و کیفیت ظاهری در اول و آخر هر فصل انجام شد. نتایج نشان داد که چمانواش بلند در فصول سرد سال از لحاظ میزان کلروفیل، کاتالاز، پروتئین، پرولین، قندهای محلول و کیفیت ظاهری و هم چنین عمق ریشه برتری ویژه ای نسبت به چمن اسپورت داشت. نوسان میزان پرولین در چمانواش بلند بسیار زیاد بود و این نشان دهنده این است که این نوع چمن قادر است در شرایط تنش مقدار پرولین را در گیاه افزایش دهد به طوری که نسبت آن در فصل سرد (تنش سرمایی) 5 برابر مقدار آن در اول فروردین (بهترین شرایط رشد) بود درصورتی که در چمن اسپورت میزان نوسان پرولین تقریبا ثابت بود. با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که چمانواش بلند با داشتن مکانسیم های مختلف می تواند در برابر تنش های محیطی به ویژه سرما از خود مقاومت نشان دهد و جایگزین چمن اسپورت شود.
    کلیدواژگان: پرولین، چمانواش بلند، چمن اسپورت، قندهای محلول
  • شهرزاد رفیع نژاد، نعمت الله اعتمادی *، علی نیکبخت، مهدی قیصری صفحات 27-37
    cappadocica Desv. Isatis یک گیاه علفی بومی منطقه مرکزی ایران و متعلق به خانواده Brassicaceae می باشد. در تحقیق حاضر به بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه شامل سطح تاج پوشش، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه ها ،طول ریشه ها، میزان پرولین، محتوای کربوهیدرات های محلول موجود در اندام هوایی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار پرداخته شده است. سطوح تیمار آبیاری شامل تامین 100%، 75% و50% کمبود آب خاک (I100، I75 و I50) بودند. نتایج نشان داد که تیمار آبیاری تاثیر معنی داری بر میزان سطح تاج پوشش گیاه نداشته است. بیشترین و کمترین مقدار وزن تر و خشک اندام هوایی به ترتیب در سطوح I100 و I75 و I50مشاهده گردید. وزن تر و خشک ریشه و میزان محتوای پرولین در تیمار I50 بیشتر از دو تیمار دیگر بود. محتوای کربوهیدرات های محلول و طول ریشه ها در تیمار I50 بیشتر از I75 و آن نیز بیشتر از تیمار I100 بود. هم چنین فعالیت همه آنزیم های آنتی اکسیدانی از هفته دوم تا هفته چهارم روند افزایشی داشت. فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز و کاتالاز در تیمار I50 بیشتر از سایر تیمار ها و این مقدار برای آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در تیمار I50 و I75 بیشترین بود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، پرولین، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز
  • عبدالله حسن زاده قورت تپه*، حامد جوادی صفحات 39-50
    به منظور بررسی اثر کاربرد کودهای زیستی و نیتروژن بر عملکرد، اجزای عملکرد و روغن کلزا، آزمایش مزرعه ای در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دکتر نخجوانی ارومیه به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار بر روی کلزای رقم بهاره هایولا 401 اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه سطح کود نیتروژن (صفر، 75 و 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع اوره) و فاکتور فرعی شامل چهار سطح کود بیولوژیک (تلقیح بذر با باکتری ازتوباکتر، تلقیح بذر با باکتری آزوسپریلوم، تلقیح بذر با باکتری ازتوباکتر و آزوسپریلوم و عدم تلقیح بذر با باکتری) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تاثیر تیمارهای کود نیتروژن، تاثیر تلقیح بذر با باکتری و هم چنین اثر متقابل آنها بر صفات مهم زراعی از جمله عملکرد دانه، شاخص برداشت، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و عملکرد روغن در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی داری داشتند. ترکیب کودی تلقیح بذر با ازتوباکتر و آزوسپریلوم و کود نیتروژن (150 کیلوگرم در هکتار)، بیشترین عملکرد دانه (2/3142 کیلوگرم در هکتار) را تولید کرد که نسبت به تیمار شاهد یا عدم مصرف نیتروژن و عدم تلقیح بذر با باکتری 58/170 درصد افزایش داشت. بیشترین میزان عملکرد روغن نیز از ترکیب کودی نیتروژن (150 کیلوگرم در هکتار) + تلفیح با ازتوباکتر و آزوسپریلوم با عملکرد 55/1334 کیلوگرم در هکتار حاصل شد، که نسبت به تیمار شاهد 02/151 درصد افزایش داشت. با توجه به نتایج حاصله، کاربرد کودهای زیستی ازتوباکتر و آزوسپریلوم توام با کود شیمیایی نیتروژنه می تواند در افزایش عملکرد دانه و روغن کلزا موثر باشد.
    کلیدواژگان: Brassica napus کود زیستی، نیتروژن، روغن دانه
  • علی قاسمی، مرتضی صادقی *، سید احمد میره ای صفحات 51-62
    از جمله عوامل تاثیرگذار بر کیفیت تبدیل برنج، ترک های درونی ایجاد شده طی فرآیند خشک کردن و پس از آن می باشند. اکثر کشورهای صنعتی برای تسریع در خشک شدن دانه و حفظ کیفیت محصول نهایی از روش متناوب برای کاهش رطوبت شلتوک استفاده می کنند. با توجه به درصد بالای شکستگی برنج کشور در شالیکوبی ها، انجام فرآیند خشک کردن متناوب و بهینه سازی آن برای ارقام برنج ایرانی ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق اثر فرآیندهای خشک کردن متناوب (خشک کردن - استراحت دهی چند مرحله ای) و پیوسته (فاقد استراحت دهی) بر درصد ترک خوردگی و زمان خشک شدن شلتوک دو رقم هاشمی (دانه بلند) و کوهسار (دانه متوسط) مطالعه شد. آزمایش های خشک کردن متناوب و پیوسته در دمای 60 درجه سلسیوس، زمان های خشک کردن 20، 40 و 60 دقیقه و زمان های استراحت دهی صفر (خشک کردن پیوسته)، 40، 80، 120، 160، 200 و 240 دقیقه انجام شدند. نتایج نشان داد که انجام فرآیند استراحت دهی، اثر قابل ملاحظه ای بر کاهش مدت فرآیند خشک کردن و درصد ترک خوردگی دانه دارد. هم چنین مشاهده شد که پس از گذشت زمانی مشخص، افزایش زمان استراحت دهی اثر معنی داری بر درصد ترک خوردگی دانه ندارد. در مجموع، برای بهینه سازی فرآیند خشک کردن متناوب از نظر کاهش مصرف انرژی و ضایعات برای ارقام کوهسار و هاشمی به ترتیب انجام عملیات استراحت دهی به مدت های 160 و 200 دقیقه بعد از خشک کردن، به مدت 40 دقیقه نتیجه گیری شد. هم چنین با توجه به بالاتر بودن درصد ترک خوردگی شلتوک کوهسار نسبت به رقم هاشمی، می توان چنین نتیجه گرفت که خواص فیزیکی دانه مانند ضریب رعنایی در ترک خوردگی آن موثر است.
    کلیدواژگان: استراحت دهی، ترک خوردگی، خشک کردن متناوب، شلتوک، شیب های رطوبتی
  • صدیقه کاظمی پور، داود هاشم آبادی*، بهزاد کاویانی، ریحانه محمدی صفحات 63-74
    داوودی (Dendranthema grandiflorum L.) یکی از مهم ترین گل های شاخه بریده در سطح جهان می باشد. ذرات نقره در اندازه نانومتر، کاربردهای مختلفی به عنوان یک ماده ضد میکروب دارند. این آزمایش به منظور بررسی اثر نانوذرات نقره در غلظت های 0، 5، 10 و 20 میلی گرم در لیتر و سیلیکات سدیم در غلظت های 0، 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر روی طول عمر و کیفیت پس از برداشت گل شاخه بریده داوودی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 16 تیمار در سه تکرار اجرا گردید. گل ها به مدت 24 ساعت با محلول های نگهدارنده فوق پیش تیمار شده و سپس به محلول نگهدارنده مداوم 8- هیدروکسی کینولین سولفات 300 میلی گرم در لیتر و ساکارز 3 درصد منتقل گردیدند. صفاتی نظیر عمر گلجایی، کاهش وزن تر، شمارش باکتری ساقه، پراکسیده شدن لیپیدها و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در طی نگهداری مورد اندازه گیری قرار گرفتند. با توجه به نتایج، تمامی تیمارها اثرات مثبتی بر عمر پس از برداشت گل ها داشتند. پیش تیمار نانوذرات نقره با غلظت 10 میلی گرم در لیتر و سیلیکات سدیم با غلظت 100 میلی گرم در لیتر به تنهایی و اثر برهمکنش بین آنها، باعث افزایش عمر گلجایی نسبت به شاهد به ترتیب به مدت زمان 21/3، 46/4 و 50/8 روز شد. هم چنین گل هایی که با نانوذرات نقره و سیلیکات سدیم پیش تیمار شده بودند، فعالیت آنزیمی سوپراکسید دیسموتاز بالاتری نسبت به شاهد داشتند. پژوهش حاضر نشان داد که با استفاده از غلظت های مناسب نانوذرات نقره و سیلیکات سدیم، می توان عمر پس از برداشت گل شاخه بریده داوودی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: سوپراکسید دیسموتاز، انسداد آوندی، کلنی های باکتریایی، جذب آب
  • جلال دهقان نیا*، ژیلا رنجزاد، بابک قنبرزاده صفحات 75-89
    هدف این تحقیق، بررسی تاثیر شرایط فرآیند و افزودن بتاسیکلودکسترین و کلرید سدیم به روغن روی سینتیک چروکیدگی طی سرخ کردن قطعات سیب زمینی بود. بتاسیکلودکسترین در غلظت های 3/0 و 6/0 گرم در لیتر و کلرید سدیم با غلظت های 1 و 3 درصد به روغن سرخ کردنی افزوده شد. سپس قطعات سیب زمینی با ابعاد 4×2/1×2/1 سانتی متر مکعب در دماهای 150، 170 و 190 درجه سلسیوس و زمان های 90، 180، 270 و 360 ثانیه سرخ شدند. نتایج نشان داد که با افزایش دمای فرآیند از 150 تا 190 درجه سلسیوس، میزان چروکیدگی قطعات سیب زمینی افزایش پیدا می کند. علاوه بر این، افزایش زمان سرخ کردن نیز منجر به افزایش میزان این پارامتر گردید. تیمارهای کلرید سدیم و بتاسیکلودکسترین در هر دو غلظت، به صورت مجزا و تلفیقی، میزان چروکیدگی را نسبت به نمونه شاهد به طور میانگین از 314/0 تا 278/0 (46/11%) کاهش دادند. به دلیل فقدان مدل های تجربی مناسب در منابع جهت مدل سازی چروکیدگی طی فرآیند سرخ کردن عمیق، تعدادی مدل تجربی برای مدل سازی این پارامتر پیشنهاد گردید. میانگین ضریب همبستگی بین نتایج آزمایش با یافته های حاصل از این مدل ها بالا بود. استفاده از ترکیبات موثر بر کشش سطحی هم چون بتاسیکلودکسترین و کلرید سدیم، به عنوان یک راه کار امیدبخش در بهبود ویژگی های کمی و کیفی محصولات سرخ شده از جمله کاهش میزان چروکیدگی نمونه ها، می تواند در تحقیقات مختلف مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدل سازی، پارامترهای فرآیند، جذب روغن، چروکیدگی
  • سید سعید موسوی*، فرزاد کیان ارثی، داود افیونی، محمدرضا عبدالهی صفحات 91-104
    به منظور ارزیابی عملکرد دانه 20 لاین امیدبخش گندم نان با استفاده از روش های آماری چند متغیره، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی فقط تحت شرایط تنش رطوبتی آخر فصل در سال زراعی 91 - 1390 انجام شد. نتایج تجزیه به عامل ها نشان داد که سه عامل اول در مجموع، 66 درصد از تغییرات داده ها را توجیه کردند. براساس این نتایج، صفات ارتفاع بوته، طول پدانکل، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، زیست توده، وزن پدانکل و وزن ساقه، به عنوان موثرترین صفات در افزایش عملکرد دانه بودند. هم چنین به ترتیب لاین های 17، 14 و 15 به عنوان مطلوب ترین لاین ها با عملکرد نسبی مناسب در شرایط تنش رطوبتی شناسایی شدند. تجزیه خوشه ایبه روش Ward، لاین های مورد بررسی را در چهار گروه مجزا قرار داد، به طوری که خوشه اول بیشتر شامل لاین های با عملکرد نسبی بالا بود. تجزیه تابع تشخیص نیز، گروه بندی تجزیه خوشه ایرا تایید کرد. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام نیز بیانگر این بود که مهم ترین صفات تاثیرگذار بر عملکرد دانه به ترتیب شامل؛ روز تا 50 درصد رسیدگی فیزیولوژیک (با رابطه منفی و اثر معکوس)، ارتفاع بوته، سطح کل برگ، شاخص برداشت و عملکرد زیست توده بودند که در مجموع 86 درصد از کل تغییرات عملکرد را توجیه نمودند. براساس نتایج تجزیه علیت، صفات شاخص برداشت و زیست توده بیشترین تاثیر مثبت مستقیم و صفت روز تا 50 درصد رسیدگی فیزیولوژیک بیشترین تاثیر منفی غیر مستقیم را (از طریق کاهش شاخص برداشت) بر عملکرد دانه داشتند. بنابراین می توان از این صفات، در انتخاب مستقیم یا غیر مستقیم ارقام پرمحصول گندم در شرایط تنش رطوبتی آخر فصل استفاده کرد. لاین شماره 17 با طول دوره فنولوژیک کمتر و عملکرد نسبی بیشتر، به عنوان مطلوب ترین لاین تحت شرایط این آزمایش شناسایی شد.
    کلیدواژگان: گندم نان، تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای، تجزیه تابع تشخیص، رگرسیون گام به گام، تجزیه مسیر
  • اعظم عیسی پره*، عبدالله حاتم زاده، محمود قاسم نژاد صفحات 105-114
    زرد شدن زودهنگام برگ قبل از ریزش گلبرگ ها در گل های شاخه بریده آلسترومریا مهم ترین عامل محدود کننده عمر پس از برداشت این گل است. در این پژوهش، گل شاخه بریده آلسترومریای رقم بریدال به مدت 24 ساعت با محلول هایی شامل جیبرلیک اسید و بنزیل آدنین و اسانس طبیعی کارواکرول در غلظت های 50 و 100 میلی گرم در لیتر، 5 - سولفو سالیسیلیک اسید در دو غلظت 1 و 5/1 میلی مولار و ساکارز در دو غلظت 5 و 10 درصد تیمار شدند. اتانول و آب مقطر نیز به عنوان شاهد مورد استفاده قرار گرفتند. پس از تیمار، گل ها در آب مقطر قرار داده شدند. صفاتی مانند ماندگاری گل و برگ، وزن تر نسبی، جذب آب، میزان کلروفیل و کاروتنوئید برگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر طبق نتایج تیمارهای جیبرلیک اسید 50 و 100 میلی گرم در لیتر بیشترین تاثیر را در به تاخیر انداختن پیری گل ها به ترتیب با 33/3 و 3 روز در مقایسه با تیمار شاهد نشان دادند. وزن تر نسبی و جذب آب نیز در این تیمارها نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. در تیمارهای جیبرلیک اسید 50 و 100 میلی گرم در لیتر، بنزیل آدنین 100 میلی گرم در لیتر و 5 - سولفوسالیسیلیک اسید 5/1 میلی مولار، زردی برگ، دیرتر از سایر تیمارها اتفاق افتاد. هم چنین در این تیمارها میزان کلروفیل نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. برعکس میزان کاروتنوئید نسبت به شاهد کمتر بود. در مجموع، کیفیت و ماندگاری گل های شاخه بریده آلسترومریا رقم بریدال در تیمار جیبرلیک اسید 50 و 100 میلی گرم در لیتر بیشتر از سایر تیمارها افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آلسترومریا، جیبرلیک اسید، 5، سولفو سالیسیلیک اسید، ماندگاری
  • صدیقه رستمی اوزمچلویی*، محمود قاسم نژاد، محمد رمضانی ملک رودی صفحات 115-124
    مرحله رسیدگی میوه ها در زمان برداشت، اصلی ترین عامل تعیین کننده میزان و کیفیت روغن زیتون می باشد. بنابراین، یکی از دلایل مهم کیفیت پایین روغن زیتون عدم برداشت به موقع میوه است. در این پژوهش، اثر زمان برداشت میوه بر عملکرد و کیفیت روغن چهار رقم زیتون زرد، روغنی، آربیکین و کراتینا در منطقه رودبار استان گیلان مورد مطالعه قرار گرفت. میوه های تمامی ارقام در چهار زمان مختلف برداشت شدند و سپس خصوصیاتی چون شاخص بلوغ یا رسیدگی میوه، درصد روغن، اسید چرب آزاد، شاخص پراکسید، K232، K270 و ویژگی های حسی روغن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با پیشرفت رسیدگی میوه و افزایش روغن میوه در تمامی ارقام مورد مطالعه، اسید چرب آزاد و شاخص پراکسید روغن هم افزایش یافت و در نتیجه ویژگی های حسی روغن کاهش نشان داد. هم چنین، تاخیر در برداشت میوه باعث افزایش میزان K270 روغن شد، درحالی که میزان K232 روند مشخصی را نشان نداد. به طورکلی، تاخیر در برداشت میوه های زیتون باعث افزایش درصد روغن میوه ها و کاهش کیفیت روغن شده است، هرچند تمامی نمونه های روغن مورد مطالعه در این آزمایش در گروه روغن زیتون طبیعی ممتاز قرار گرفتند. تنها استثناء روغن رقم کراتینا بود، زمانی که میوه ها با شاخص رسیدگی 95/4 برداشت شدند. در مجموع، بر طبق این پژوهش، زمان مناسب برداشت زیتون ارقام زرد، روغنی، آربیکین و کراتینا در منطقه رودبار استان گیلان، زمانی است که شاخص رسیدگی میوه به ترتیب بین 21/4 - 47/3، 2/5 - 42/4، 5 - 9/3 و 25/4 - 9/3 رسیده باشد.
    کلیدواژگان: روغن زیتون، زمان برداشت، شاخص پراکسید، شاخص رسیدگی
  • آمنه منصوری، اورنگ خادمی* صفحات 125-138
    عرضه میوه به صورت برش های تازه و آماده مصرف در سال های اخیر افزایش زیادی یافته است. میوه کیوی نیز از جمله میوه هایی است که عرضه آن به صورت تازه بریده در سال های اخیر روند افزایشی داشته است. آلودگی میکروبی، کاهش شدید سفتی و قهوه ای شدن از عوامل اصلی محدود کننده عمر قفسه ای قطعات تازه بریده میوه ها می باشند. در این پژوهش اثر تیمارهای اسید اگزالیک و اسید سیتریک هریک در غلظت های صفر، دو، چهار و شش میلی مولار به تنهایی و یا در تلفیق با تیمار امواج فراصوت روی قطعات تازه بریده میوه کیوی مورد بررسی قرار گرفت. قطعات تازه بریده کیوی پس از اعمال تیمار، در دمای دو درجه سانتی گراد انبار و در زمان های 7 و 14 روز از انبار سرد خارج و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمارهای اسید اگزالیک و اسید سیتریک به طور موثری در مقایسه با شاهد ظاهر محصول را حفظ نموده و دارای سفتی بافت، اسید قابل تیتر، اسید آسکوربیک، مقدار فنل کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی بالاتر و در عین حال کلونی باکتری کمتری بودند. در بین تیمارهای اعمال شده نیز تیمارهای اسید اگزالیک در غلظت های دو، چهار و شش میلی مولار و اسید سیتریک در غلظت شش میلی مولار بهتر از سایر تیمارها عمل نمودند. اعمال تیمار فراصوت به تنهایی با وجود کاهش بار میکروبی و حفظ بهتر ویژگی های آنتی اکسیدانی تاثیر چندانی در حفظ بازارپسندی قطعات تازه بریده میوه کیوی نشان نداد. بنابراین اعمال تیمارهای اسیدآلی به صورت غوطه وری می تواند در افزایش عمر قفسه ای قطعات بریده شده میوه کیوی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسید اگزالیک، اسید سیتریک، بازارپسندی، عمر قفسه ای، فراصوت، کیوی
  • علیرضا ترنگ*، سعید بخشی پور صفحات 139-151
    این مطالعه به منظور ارزیابی خصوصیات کمی، کیفی و پایداری عملکرد دانه 10 لاین امیدبخش برنج به همراه رقم خزر به عنوان شاهد در سه منطقه از استان گیلان (رشت، رودسر و تالش) طی سه سال انجام شد. نوع طرح آزمایشی مورد استفاده بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار بود. در این بررسی، خصوصیاتی شامل عملکرد دانه، ارتفاع بوته، تعداد پنجه، طول خوشه، تعداد دانه پر در خوشه، وزن هزار دانه، طول دانه، عرض دانه، شکل دانه، روز تا پنجاه درصد گل دهی، روز تا رسیدن کامل، میزان آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن و قوام ژل اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس ساده و مرکب بر روی داده های عملکرد دانه انجام شد. تجزیه واریانس ساده داده ها نشان داد که ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر عملکرد دانه در هر سه منطقه رشت، رودسر و تالش در هر سه سال آزمایش دارای اختلاف معنی داری بودند. تجزیه واریانس مرکب داده ها نیز نشان داد که ژنوتیپ ها از نظر صفت عملکرد دانه در سال ها و مکان های مختلف با یکدیگر اختلاف معنی داری داشتند. اثر متقابل سال × مکان و هم چنین ژنوتیپ × مکان معنی دار نشد، درحالی که اثر متقابل ژنوتیپ × مکان × سال معنی دار بود. تجزیه پایداری به روش لین و بینز انجام شد. نتایج نشان داد لاین های شماره 4 ،7 و 8 به دلیل داشتن کمترین ضریب تغییرات و میانگین مربعات درون مکانی به عنوان لاین های پایدار شناخته شدند. با توجه به اینکه اصلاح و معرفی ارقام مطلوب یکی از مهم ترین اهداف به نژادی برنج در ایران است، در نتیجه امکان گزینش برای بهبود صفات مذکور به منظور اصلاح برای کیفیت برنج در ژنوتیپ های مورد مطالعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنج، پایداری، عملکرد، کیفیت
  • مریم برومند، مسعود اصفهانی*، محمدرضا علیزاده، علی اعلمی صفحات 165-177
    به منظور ارزیابی ویژگی های مورفولوژیک مرتبط با خوابیدگی بوته و مقایسه ارقام اصلاح شده برنج از نظر مقاومت به خوابیدگی بوته، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1391 در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) طراحی و اجرا شد. ارقام مورد آزمایش شامل شش رقم برنج اصلاح شده (کادوس، خزر، گوهر، درفک، سپیدرود و دیلم) و رقم بومی هاشمی (حساس به خوابیدگی به عنوان شاهد) بود. صفات مورد بررسی شامل، ارتفاع بوته، طول ساقه و میانگره ها، قطر، ضخامت، سطح مقطع، نسبت وزن تر و وزن خشک میانگره به طول میانگره، مقاومت به شکستگی، گشتاور خمشی و شاخص خوابیدگی میانگره سوم و چهارم و مقاومت فشاری بوته بودند. در بین ارقام مورد مطالعه، رقم خزر با دارا بودن بیشترین مقدار ضخامت میانگره سوم و چهارم (به ترتیب 11/4 و 26/4 میلی متر)، قطر متوسط میانگره سوم و چهارم (به ترتیب 33/8 و 46/9 میلی متر)، سطح مقطع میانگره سوم و چهارم (به ترتیب 96/40 و 32/52 میلی متر مربع) و نسبت وزن تر به طول میانگره سوم و چهارم (به ترتیب 48/301 و 15/444 میلی گرم بر سانتی متر) و نسبت وزن خشک به طول میانگره سوم و چهارم (به ترتیب 46/49 و 38/50 میلی گرم بر سانتی متر) و به دنبال آن با دارا بودن بیشترین مقاومت به شکستگی میانگره سوم و چهارم (به ترتیب 43/14 و 87/20 نیوتن)، مقاوم ترین ژنوتیپ در بین ارقام ارزیابی شد. در این آزمایش رقم خزر در مقایسه با سایر ارقام اصلاح شده بیشترین میزان ارتفاع (121 سانتی متر) را دارا بود. با توجه به همبستگی بالای صفات ضخامت، قطر متوسط، سطح مقطع و نسبت وزن تر و وزن خشک در واحد طول میانگره با مقاومت به شکستگی میانگره و مقاومت فشاری بوته، به نظر می رسد این صفات می توانند شاخص هایی غیر مستقیم جهت انتخاب ارقام با مقاومت بالا به خوابیدگی بوته باشند.
    کلیدواژگان: برنج، شاخص خوابیدگی، مقاومت به شکستگی، مقاومت فشاری بوته
  • هدی آبادیان *، مهرداد یارنیا، همت الله پیردشتی، رحمت عباسی صفحات 179-193
    به منظور بررسی خصوصیات زراعی ریحان در کشت مخلوط با لوبیا چشم بلبلی، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو سال زراعی 1390 - 1389 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. عوامل مورد مطالعه شامل کنترل و عدم کنترل علف های هرز، سه سطح کود نیتروژن (صفر، 50 و 100کیلوگرم در هکتار) و ترکیب های مختلف کاشت شامل کشت خالص ریحان و لوبیا چشم بلبلی، کشت مخلوط افزایشی 25، 50 و 75 درصد ریحان بودند. در کنترل علف های هرز، بالاترین عملکرد لوبیا چشم بلبلی (72/684 کیلوگرم در هکتار) و ماده خشک ریحان (37/420 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب به نسبت افزایشی 25 درصد و 50 درصد ریحان همراه با مصرف 50 و 100 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار اختصاص یافت. بالاترین عملکرد اسانس در کنترل و عدم کنترل علف های هرز 24/69 و 40/70 درصد نسبت به کشت خالص ریحان به ترتیب به کشت مخلوط افزایشی 50 درصد و 25 درصد ریحان همراه با مصرف 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن اختصاص یافت. هم چنین وزن خشک اندام رویشی و عملکرد اسانس ریحان در تیمارهای کشت خالص به طور معنی داری بیشتر از تیمارهای کشت مخلوط بود. با این وجود، درصد برگ و نسبت برگ و گل به ساقه در گیاه ریحان، در تیمارهای کشت خالص، به طور معنی داری کمتر از تیمارهای کشت مخلوط بود. در شرایط رقابت با علف های هرز، گیاه ریحان در 25 درصد نسبت افزایشی همراه با 100 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار، بیشترین درصد ساقه (18/62) و بیشترین ماده خشک (95/160 کیلوگرم در هکتار) را نسبت به بقیه تیمارها داشت. ارزیابی حداکثر بهره وری سیستم (1517) و نسبت برابری زمین (31/1 = LER) به مقدار افزایشی50 درصد ریحان در کشت مخلوط با لوبیا چشم بلبلی همراه با 50 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار و کنترل علف های هرز اختصاص یافت که نشان دهنده برتری کشت مخلوط نسبت به کشت خالص آنها بود.
    کلیدواژگان: کشت مخلوط، ریحان، عملکرد اسانس، شاخص بهره وری سیستم، نسبت برابری زمین
  • عزیز آفرینش*، قدرت الله فتحی، رجب چوگان، سید عطاالله سیادت، خلیل عالمی سعید، سید رضا اشرفی زاده صفحات 195-205
    به منظور مطالعه اثر تنش خشکی بر رشد هیبریدهای جدید ذرت، این تحقیق در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول به اجرا درآمد. آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی تنش خشکی در 4 سطح: آبیاری پس از 75 (5±) میلی متر تبخیر از تشتک تبخیرکلاس A(تیمار بدون تنش یا شاهد)، آبیاری پس از 95 (5±) میلی متر تبخیر (تنش ملایم)، آبیاری پس از 115 (5±) میلی متر تبخیر(تنش متوسط) و آبیاری پس از 135 (5±) میلی متر تبخیر(تنش شدید) و عامل فرعی هیبریدهای ذرت شامل: هیبرید دیررس 704 (شاهد)، دیررس کارون و متوسط رس مبین بود. براساس نتایج تیمارهای شاهد بدون تنش و تنش ملایم به ترتیب با 57/6، 59/6 تن در هکتار بیشترین و تنش متوسط و شدید به ترتیب با 66/5 و 28/4 تن در هکتار کمترین عملکرد دانه را داشتند. هیبریدهای کارون و 704 به ترتیب با 37/6 و 16/5 تن در هکتار بیشترین و کمترین عمکرد دانه را داشتند. هیبریدهای کارون و مبین با بروز تنش خشکی از توانایی تولید محصول بیشتری نسبت به هیبرید 704 برخوردار بودند. خشکی موجب افزایش عمق نفوذ ریشه شد، به طوری که هیبرید مبین با 6/26سانتی متر بیشترین عمق نفوذ ریشه را داشت. درشرایط تنش خشکی هیبرید کارون 5 روز نسبت به شاهد زودرس تر شد. با افزایش خشکی از میزان تولید ماده خشک به میزان 2/56 درصد نسبت به شاهد کاسته شد، که بیانگر اهمیت آب در تولید ماده خشک است. هم چنین تنش خشکی متوسط و شدید به ترتیب به میزان 8/4 و 7/9 درصد نسبت به شاهد وزن خشک ریشه را کاهش دادند. هیبرید کارون با 48 درصد، بیشترین شاخص برداشت را داشت. تنش شدید خشکی موجب افزایش میزان پروتئین شد و هیبرید مبین با 34/9 درصد بیشترین میزان پروتئین را داشت. با توجه به نتایج هیبرید جدید کارون ضمن زودرسی 5 روزه نسبت به شاهد، از شاخص برداشت بهتر و عملکرد دانه بیشتر برخوردار است. بنابراین یکی از بهترین راه کارهای بالابردن عملکرد ذرت در استان خوزستان تولید هیبریدهای جدید و سازگار در داخل استان است.
    کلیدواژگان: ذرت، تنش خشکی، هیبرید جدید
  • غلامحسن رنجبر، حسین غدیری*، محسن عدالت صفحات 207-220
    این آزمایش مزرعه ای در دو سال 1391 و 1392 به منظور تعیین تاثیر شوری و تراکم علف هرز کوشیا بر میزان عملکرد و برخی شاخص های فیزیولوژیک سورگوم (رقم سپیده) در ایستگاه تحقیقات شوری مرکز ملی تحقیقات شوری یزد انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح شوری 2 (شاهد)، 6، 10 و 14 دسی زیمنس بر متر به عنوان عامل اصلی و تراکم های مختلف کوشیا، شامل صفر (سورگوم بدون علف هرز D0)، 80 (D1)، 60 (D2)و 40 (D3) سانتی متر فاصله بین دو بوته کوشیا بر روی ردیف سورگوم، به عنوان عامل فرعی بود. نتایج نشان داد که در هر سطح شوری با افزایش تراکم کوشیا، میزان ماده خشک، شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول سورگوم کاهش یافت. عملکرد ماده خشک و شاخص سطح برگ سورگوم تا شوری 6 دسی زیمنس بر متر بیشتر تحت تاثیر تراکم کوشیا در واحد سطح قرار گرفت. شاخص محتوای کلروفیل در تیمار آب شور 6، 10 و 14 دسی زیمنس بر متر به ترتیب به میزان 23، 32 و 40 درصد کمتر از شاهد بود. با افزایش میزان شوری دمای سایه انداز افزایش یافت. دمای سایه انداز در تیمار آب شور 14 دسی زیمنس بر متر به میزان 6/13 درصد بیشتر از شاهد بود. بیشترین میزان دمای سایه انداز گیاه در تیمار سورگوم بدون علف هرز مشاهده شد. بنابراین جهت دست یابی به عملکرد مطلوب در سورگوم ضرورت دارد هم شوری و هم علف هرز کوشیا کنترل گردند.
    کلیدواژگان: سورگوم، تنش شوری، شاخص سطح برگ، دمای سایه انداز، شاخص محتوای کلروفیل
  • الهام جهانی فر، محمد جواد نظری دلجو *، شهرام آرمیده صفحات 221-232
    بهبود جذب آب ساقه گل دهنده و کنترل آلودگی های باکتریایی محلول نگهدارنده گل های شاخه بریده طی دوره پس از برداشت یکی از مهم ترین راه کارهای حفظ کیفیت و افزایش دوام عمر گلجایی گل های شاخه بریده به ویژه انواع ساقه های برگ دار مانند آلسترومریا، به دلیل سطح تعرق و اتلاف سریع تر آب می باشد. این پژوهش در راستای بررسی تاثیر اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی (0، 300 ،600 و 900 میلی گرم در لیتر) توام با ساکارز (0، 3 و 6 درصد) بر جذب آب ساقه گل دهنده، پایداری غشای سلولی، عارضه زرد برگی و کنترل جمعیت میکروبی محلول نگهدارنده گل شاخه بریده آلسترومریا در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام پذیرفت. نتایج آزمایش بیانگر تاثیر معنی دار اسانس نعناع فلفلی (600 میلی گرم در لیتر) و ساکارز (6 درصد) بر افزایش جذب آب، پایداری غشای یاخته ای و رنگیزه های فتوسنتزی و کاهش آلودگی قارچی و باکتریایی محلول نگهدارنده و کنترل عارضه فیزیولوژیکی زرد شدن زود هنگام برگ ها و در نتیجه افزایش قابل توجه (14 روز) عمر پس از برداشت نسبت به شاهد گردید. با توجه به نتایج آزمایش، کاربرد اسانس نعناع فلفلی به دلیل خاصیت ضد میکروبی ترکیبات اسانس مانند منتون و منتول و نیز ساکارز به دلیل تامین مواد غذایی، در محلول های محافظ گل شاخه بریده آلسترومریا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسانس نعناع فلفلی، عمر گلجایی، آلودگی میکروبی، جذب آب
  • سیده یلدا رئیسی ساداتی، سدابه جهانبخش گده کهریز*، علی عبادی صفحات 233-244
    گندم یکی از منابع مهم غذایی بشر می باشد. کادمیوم و جیوه به گروه های سولفیدریل پروتئین های ساختاری و آنزیم ها متصل شده و باعث مهار فعالیت، کاهش تولید پروتئین و تداخل با تنظیم آنزیمی - احیائی می شوند. به منظور بررسی نحوه بیان پروتئین ها تحت تاثیر کادمیوم و جیوه آزمایشی به صورت فاکتوریل که فاکتورها شامل ارقام گندم در دو سطح (گنبد و تجن)، فلزات سنگین در هفت سطح (شاهد، کلرید جیوه در چهار غلظت 5، 10، 15 و 20 میکرومولار و کلرید کادمیوم در دو غلظت 25/0 و 5/0 میلی مولار) و زمان نمونه برداری در دو سطح (8 و 16 ساعت) بودند در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی به اجرا در آمد. بدین منظور از روش برادفورد برای تعیین مقدار کمی پروتئین ها و برای بیان آنها از SDS-PAGE 12% و تکنیک الکتروفورز دو بعدی (two-dimensional) استفاده گردید. نتایج نشان داد که تحت تنش کادمیوم و جیوه مقدار کمی پروتئین کل نسبت به حالت کنترل افزایش می یابد. الکتروفورز دو بعدی پروتئین تحت تنش کادمیوم نشان دهنده اختلافاتی در شدت بیان لکه های پروتئینی برگ نسبت به گیاه کنترل بود. به طورکلی پروتئین هایی که در مقابله با کادمیوم تغییر بیان دادند در دو گروه تقسیم بندی شدند: لکه های 9، 10، 13، 14 و 16 متعلق به پروتئین هایی بودند که نسبت به شاهد کاهش بیان داشتند، اما لکه های 1، 2، 8، 19 و 20 نسبت به شاهد بیان بیشتری نشان دادند که پروتئین های مربوط به این لکه ها در ارتباط مستقیم با سیستم دفاعی در مقابل تنش می باشند.
    کلیدواژگان: الکتروفورز، پروتئین، فلزات سنگین، گندم
  • سهراب شریفی، عسگر فرحناکی، بهنوش ایمانی، مهسا مجذوبی صفحات 245-253
    در این پژوهش تاثیر سطوح مختلف رطوبت بلغور ذرت (10، 13، 16 و 19%) به عنوان یکی از فاکتورهای موثر در ویژگی های فیزیکوشیمیایی فرآورده های غذایی حجیم شده با استفاده از اکسترودر بررسی گردید. نتایج نشان داد، که با افزایش سطح رطوبت بلغور ذرت مقادیر شاخص جذب آب ((WAI و شاخص حلالیت در آب (WSI) کاهش یافت. هم چنین با تغییر رطوبت پودر ورودی به اکسترودر از 10 تا 16% حجم و شاخص انبساط عرضی افزایش، اما افزایش بیشتر رطوبت تا 19%، موجب کاهش آنها گردید. در بررسی پارامترهای بافتی نیز، نتایج نشان داد که با افزایش سطوح رطوبت، میزان کار لازم برای فشرده کردن نمونه (N.mm)، بیشینه نیرو (N)، زمان رسیدن به اولین پیک بزرگ (s) افزایش، اما تعداد پیک کاهش پیدا کرد. با افزایش مقدار رطوبت به دلیل کاهش ویسکوزیته توده خمیری، شاخص انرژی مکانیکی ویژه (SME) کاهش پیدا کرد. با افزایش میزان رطوبت به دلیل کاهش سرعت واکنش های میلارد که عامل اصلی عطر و رنگ در این محصولات هستند، فاکتورهای L و b افزایش و فاکتور a کاهش یافت. به طور کلی در تولید اسنک با فرایند اکستروژن، محتوای رطوبتی ماده اولیه ورودی از اهمیت بالایی برخوردار است، به طوری که با بهینه نمودن آن می توان محصولی با کیفیت بالاتر تولید کرد. در این پژوهش بیشترین حجم این فرآورده ها در سطح رطوبت 16% به دست آمد.
    کلیدواژگان: محتوای رطوبت، اکستروژن، حجم، شاخص جذب آب، شاخص حلالیت در آب، انرژی مکانیکی ویژه
  • محمدعلی ابوطالبیان*، فاطمه مقیثایی صفحات 255-268
    به منظور بررسی تاثیر پرایم بذر در مزرعه و شیوه مصرف سولفات روی بر بعضی شاخص های رشد ذرت در همدان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا اجرا شد. فاکتور اول شیوه های مصرف سولفات روی در چهار سطح شاهد، پخش سطحی، مصرف نواری و محلول پاشی و فاکتور دوم شامل پرایمینگ بذر و تیمار شاهد و فاکتور سوم نیز دو رقم ذرت میان رس اس سنسور و بیاریس بود. نتایج نشان داد پرایم بذر به همراه محلول پاشی سولفات روی حداکثر شاخص سطح برگ را به 5/4 رسانید که در مقایسه با تیمار عدم مصرف سولفات روی و عدم پرایم 48 درصد بیشتر بود. در رقم بیاریس مصرف نواری سولفات روی و در رقم اس سنسور محلول پاشی سولفات روی توانست بالاترین ماده خشک را ایجاد کند. در مجموع مصرف نواری یا محلول پاشی سولفات روی در رقم بیاریس به ویژه همراه با پرایم بذر از طریق افزایش سرعت رشد، سرعت فتوسنتز خالص و سرعت نسبی رشد، عامل عمده ای در بالاتر شدن ماده خشک به میزان 33/1477گرم در مترمربع در مصرف نواری و 33/1323گرم در مترمربع درحالت محلول پاشی بود. سرعت رشد در بیاریس و سرعت رشد نسبی در هر دو رقم بیشتر تحت تاثیر شیوه مصرف سولفات روی بود. سرعت فتوسنتز خالص در شرایط عدم پرایم بذر در هر دو رقم با مصرف نواری و در حالت پرایم با مصرف محلول پاشی سولفات روی نتیجه بهتری نشان داد. پرایم بذر و محلول پاشی سولفات روی به ترتیب عدد اسپاد را 2/6 و 5/30 درصد افزایش دادند. به طورکلی نتایج آزمایش بیانگر تاثیر مثبت پرایمینگ و مصرف کود سولفات روی بر شاخص های رشد ذرت بود.
    کلیدواژگان: پرایمینگ، ذرت، سولفات روی، شاخص رشد
  • مصطفی حیدری*، اکبر باقری صفحات 269-277
    به منظور بررسی تاثیر دو عنصر نیتروژن و روی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه آفتابگردان (رقم جامعه 1)، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1392 - 1391 در دانشگاه زابل اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح نیتروژن 100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار به عنوان عامل اول و سه سطح محلول پاشی عنصر روی شامل: عدم مصرف (شاهد)، 5/1 و 3 لیتر در هزار لیتر آب به عنوان عامل دوم بودند. نتایج نشان داد، نیتروژن تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، قطر طبق و وزن هزار دانه داشت و سبب افزایش آنها شد. بیشترین عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه و قطر طبق در سطح کودی 300 کیلوگرم در هکتار به ترتیب از افزایشی معادل 1/46، 2/7، 8/28 و 2/21 درصد نسبت به تیمار 100 کیلوگرم در هکتار برخودار بودند. به جز پتاسیم و درصد روغن تیمار کودی نیتروژن با تاثیر معنی دار بر مقادیر عناصر نیتروژن، فسفر و روی دانه، سبب افزایش آنها گردید. محلول پاشی عنصر روی به جز قطر طبق، تاثیر معنی دار بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد دانه داشت و سبب افزایش آنها شد. عملکرد دانه در سطح 3 لیتر در هزار لیتر آب از افزایشی معادل 5/21 درصد نسبت به تیمار شاهد برخودار بود. محلول پاشی عنصر روی با تاثیر معنی دار بر درصد نیتروژن، میزان فسفر و روی در دانه سبب افزایش آنها شد. در این آزمایش بهترین تاثیر کود نیتروژن مربوط به تیمار 300 کیلوگرم در هکتار و محلول پاشی 3 لیتر در هزار لیتر عنصر روی بودند.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، عملکرد کمی، عنصر روی، نیتروژن
  • جواد حمزه ئی*، مجید بابایی صفحات 279-290
    مایکوریزا می تواند در مدیریت تلفیقی خاک در جهت دست یابی به سیستم های کشاورزی پایدار کم هزینه مورد استفاده قرار گیرد. از این رو، اثر عدم کاربرد (M1) و کاربرد مایکوریزا (M2) بر کاهش مصرف کود فسفر، رشد و عملکرد ذرت تحت سطوح مختلف کود شیمیایی فسفر (P1: صفر، P2: 20، P3: 40، P4: 60، P5: 80 و :P6 100 درصد توصیه شده) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بررسی شد. اثر فسفر بر تمامی صفات معنی دار شد. اثر مایکوریزا نیز بر کلیه صفات به جز طول بلال معنی دار گردید. بیشترین تعداد دانه در ردیف (67/28) و بیشترین مقدار ارتفاع بوته (215 سانتی متر) به ترتیب از تیمارهای P6و P5 و کمترین مقدار آنها (به ترتیب با 68/20 و 45/21 درصد کاهش نسبت به حداکثر) از تیمار P1 حاصل شد. برهمکنش M × P نیز برLAI ، CGR، طول بلال، تعداد ردیف دانه در بلال، وزن صد دانه، عملکرد دانه و بیولوژیک معنی دار بود. بیشترین مقدار LAI، CGR، طول بلال، تعداد ردیف دانه در بلال، وزن صد دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک به تیمار M2P3 و کمترین میزان این ویژگی ها به تیمار شاهد (M1P1) تعلق گرفت. بنابراین، تیمار M2P3 ممکن است برای افزایش عملکرد دانه ذرت قابل توصیه باشد.
    کلیدواژگان: دانه در بلال، ذرت، سرعت رشد محصول، کود زیستی، مایکوریزا
  • پیمان جعفری *، امیرهوشنگ جلالی، سعید تدین فر صفحات 291-299
    این مطالعه به مدت دو سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی ورامین به منظور بررسی تاثیر سه عمق مختلف فارو و سه فاصله کشت روی ردیف بر بهره وری آب آبیاری، عملکرد و اجزاء عملکرد هندوانه (رقم کریمسون سوئیت) انجام شد. از طرح کرت های نواری (استریپ پلات) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار برای انجام پژوهش استفاده شد. سه تیمار عمق فاروها (15، 35 و 55 سانتی متر) به عنوان عامل افقی و سه تیمار فاصله کاشت روی ردیف (25، 50 و 75 سانتی متر)، به عنوان عامل عمودی در نظر گرفته شد. عمق فارو 15 سانتی متر نسبت به عمق های 35 و 55 سانتی متر به ترتیب 27 و 43 درصد کاهش عملکرد داشت، اما بین دو عمق فارو 35 و 55 سانتی متر از این نظر تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. کاهش عملکرد در فاروهایی با عمق 15 سانتی متر عمدتا به دلیل کاهش تعداد میوه در هر بوته بود و وزن میوه ها تفاوت معنی داری نداشت. برخلاف روند مشاهده شده برای عملکرد، شاخص بهره وری آب آبیاری در فاروهای با عمق 15 سانتی متر به طور معنی دار نسبت به دو عمق 35 و 55 سانتی متر بیشتر بود. در فاصله بوته 75 سانتی متر (4500 بوته در هکتار) عملکرد نسبت به دو فاصله 25 و 50 سانتی متر به ترتیب 21 و 23 درصد کاهش یافت. بین فواصل مختلف کاشت بوته بر روی ردیف از نظر بهره وری آب آبیاری، تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نتایج این پژوهش نشان داد با آب مصرف شده برای کشت یک هکتار هندوانه با فاروهایی به عمق 35 و 55 سانتی متر به ترتیب می توان 2 و 75/2 هکتار کشت هندوانه با عمق فارو 15 سانتی متر انجام داد.
    کلیدواژگان: هندوانه، غلظت کل مواد جامد محلول در میوه (TSS)، رقم، فاصله ردیفی
  • عبدالستار دارابی* صفحات 301-314
    به منظور تعیین مناسب ترین تاریخ کاشت بذر در خزانه و تراکم بوته در مزرعه برای پیاز اصلاح شده بهبهان یک آزمایش فاکتوریل در کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشارزی بهبهان به مدت دو سال زراعی (92 - 1390) اجرا شد. فاکتور اصلی شامل چهار تاریخ کاشت بذر در خزانه از 15 شهریور تا 29 مهر ماه با فاصله 15 روز بود و تلفیق فاکتوریل فواصل بین ردیف (20، 30 و 40 سانتی متر) و فواصل بوته ها روی ردیف (5، 5/7 و 10 سانتی متر) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. برخی از صفات مورد بررسی شامل عملکرد قابل فروش، متوسط وزن و قطر سوخ، درصد کل مواد جامد محلول و درصد ماده خشک سوخ بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تاریخ کاشت، فاصله بین ردیف و فاصله بوته ها روی ردیف بر عملکرد قابل فروش سوخ در سطح 1% معنی دار بود. حداکثر عملکرد قابل فروش (42460 کیلوگرم در هکتار) در تاریخ کاشت 30 شهریور تولید شد و با به تاخیر افتادن تاریخ کاشت از 30 شهریور، این صفت در سطح 1% کاهش یافت. عملکرد قابل فروش فاصله ردیف 20 سانتی متر (78/43 تن در هکتار) بر دو فاصله 30 و40 سانتی متر (به ترتیب 97/34 و 57/28 تن در هکتار) و فاصله بین بوته 5 سانتی متر (40800 کیلوگرم در هکتار) نسبت به فواصل بین بوته 5/7 و 10 سانتی متر (به ترتیب 35400 و 31310 کیلوگرم در هکتار) در سطح 1% برتری داشتند. کاهش تراکم بوته سبب افزایش متوسط وزن و قطر سوخ و متوسط قطر گردن گردید. براساس نتایج این پژوهش، برای پیاز اصلاح شده بهبهان، کاشت بذر در خزانه در تاریخ 30 شهریور و نشاءکاری با تراکم 100 بوته در مترمربع و با فواصل 5 ×20 سانتی متر با عملکرد قابل فروش 60240 کیلوگرم در هکتار در شرایط اقلیمی بهبهان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بذر، پیاز، خزانه، فاصله بین ردیف، فاصله بین بوته
  • آزیتا بقال زاده کوچه باغی، فریبرز زارع نهندی، راضیه پوردربانی صفحات 315-325
    به منظور بهبود کیفیت کشمش تهیه شده از انگور بی دانه سلطانی با کاربرد CPPU و GA3، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در تاکستانی تجاری نزدیک شهرستان بناب به اجرا در آمد. در مرحله میوه بندی، محلول پاشی با استفاده از اسید جیبرلیک (صفر، 20 و 40 میلی گرم بر لیتر) و CPPU (صفر، 5/7 و 15 میلی گرم بر لیتر) صورت گرفت. سپس محصول به کمک محلول های قلیایی (روش تیزابی) به کشمش تبدیل شد و کشمش ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمارهای تنظیم کننده رشد سبب افزایش معنی دار قطر، جرم، حجم، میزان مساحت سطح و چروکیدگی کشمش شدند ولی این تیمارها بر جرم حجمی، درصد ماده خشک و رطوبت کشمش تاثیری نداشتند. شاخص های رنگی (به جز شاخص رنگ قرمز در تیمارهای GA3 که معنی دار نبود) نیز کاهش معنی داری نسبت به شاهد نشان دادند. هم چنین برهم کنش تیمارهای تنظیم کننده رشد بر میزان طول کشمش و میزان بریکس اثر معنی داری نشان داد، به طوری که تیمار 5/7 میلی گرم در لیتر CPPU و 20 میلی گرم در لیتر GA3 کمترین میزان بریکس را به خود اختصاص دادند. طول کشمش نیز با کاربرد تمامی تیمارها افزایش محسوسی نسبت به شاهد داشت. در نهایت با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش کاربرد CPPU و GA3 به عنوان تنظیم کننده مناسب رشد میوه انگور سلطانی جهت تهیه کشمش و تازه خوری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: انگور، کشمش، CPPU، GA3
  • رضا نصری، علی کاشانی*، فرزاد پاک نژاد، سعید وزان، مهرشاد براری صفحات 327-337
    به منظور تعیین مناسب ترین تناوب دوگانه و میزان نیتروژن از نظر شاخص های کارآیی نیتروژن در سال زراعی 92 - 1391 در ایلام آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی در 6 سطح شامل گیاهان (پرکو، بوکو، شبدر برسیم، تربچه روغنی و ترکیب سه گیاه رامتیل، فاسلیا، شبدر برسیم) و آیش و فاکتور فرعی کود نیتروژن در چهار سطح (صفر، توصیه کودی، 50% کمتر و 50% بیشتر از توصیه کودی) در نظر گرفته شد. بیشترین و کمترین عملکرد اقتصادی به ترتیب به تناوب پرکو - گندم و تناوب آیش: گندم تعلق داشت. نتایج آزمایش نشان داد که تناوب زراعی و کود نیتروژن دار و اثر متقابل آنها تاثیر معنی داری بر کارآیی جذب، بهره وری و مصرف نیتروژن داشت. بیشترین و کمترین کارآیی مصرف نیتروژن به ترتیب در تناوب تربچه روغنی - گندم (63/24 کیلوگرم بر کیلوگرم) و تناوب آیش - گندم (92/10 کیلوگرم بر کیلوگرم) مشاهده شد، بالا بودن کارآیی مصرف نیتروژن در تناوب تربچه روغنی - گندم ناشی از کارآیی بهره وری بالای نیتروژن در این تناوب بود. بیشترین و کمترین کارآیی بهره وری نیتروژن به ترتیب در تناوب تربچه روغنی - گندم (56/25 کیلوگرم بر کیلوگرم) و آیش - گندم (09/15 کیلوگرم بر کیلوگرم) مشاهده گردید. تناوب پرکو - گندم با مصرف نیتروژن در حد توصیه کودی برای گندم به علت عملکرد اقتصادی و کارآیی مصرف و جذب نیتروژن بالا، مناسب تر از سایر تناوب ها ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: تناوب، کارآیی بهره وری نیتروژن، کارآیی جذب نیتروژن، کارآیی مصرف نیتروژن، گندم
  • سید هاشم موسوی *، سید عطاالله سیادت، خلیل عالمی سعید، اسکندر زند، عبدالمهدی بخشنده صفحات 339-351
    به منظور مطالعه واکنش توزیع مجدد مواد فتوسنتزی ارقام گندم نان بهاره در تراکم های مختلف یولاف وحشی، آزمایشی به صورت بلوک های نواری شامل چهار تراکم یولاف وحشی (صفر، 40، 80 و 120 بوته در مترمربع) در کرت های طولی و 10 رقم گندم نان بهاره (چمران، باز، دز، اترک، اروند، مارون، شعله، چناب، ویریناک و فلات) در کرت های عرضی با سه تکرار در سال زراعی 1391 - 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان اجرا و صفات مرتبط با توزیع مجدد مواد فتوسنتزی هر رقم در تراکم های مختلف بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم یولاف وحشی به 120 بوته در مترمربع؛ مقدار توزیع مجدد، کارآیی توزیع مجدد و درصد توزیع مجدد مواد فتوسنتزی در ارقام مورد بررسی افزایش داشت، ولی مقدار مواد پرورده جاری در پر کردن دانه ها و عملکرد دانه ارقام کاهش یافت. در این بین، ارقام زودرس و پاکوتاه ویریناک و اترک با حداکثر مقدار توزیع مجدد مواد فتوسنتزی (حدود 2400 کیلوگرم در هکتار) و رقم زودرس چناب با 2200 کیلوگرم در هکتار مقدار توزیع مجدد، از سیستم انتقال کارآتری در مقابله با علف هرز برخوردار بودند. برخلاف آن، رقم قدیمی و پابلند اروند با حداقل مقدار توزیع مجدد (حدود 600 کیلوگرم در هکتار) و حداکثر مقدار مواد پرورده جاری (حدود 3700 کیلوگرم در هکتار) و هم چنین ارقام شعله و مارون، با مهار کردن ارتفاع علف هرز و جلوگیری از سایه اندازی آن در مرحله گل دهی، برای پر نمودن دانه های خود، کمتر به ذخایر کربوهیدراتی ساقه متکی بودند.
    کلیدواژگان: ارقام گندم نان، انتقال مجدد، تراکم کاشت و تنش علف هرز
  • سیاره ایرانی، محمد مهدی مجیدی *، آقافخر میرلوحی صفحات 353-366
    این آزمایش به منظور بررسی واکنش ارقام اسپرس ایرانی از نظر عملکرد، صفات زراعی و مورفولوژیک تحت شرایط تنش خشکی، مقایسه شاخص های مختلف تحمل و حساسیت به خشکی و شناسایی ارقام متحمل به تنش خشکی اجرا گردید. تعداد 30 رقم محلی اسپرس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در دو محیط بدون تنش (40 درصد تخلیه رطوبتی) و تنش خشکی (80 درصد تخلیه رطوبتی) در مزرعه تحقیقات کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان طی دو سال 1390 و 1391 ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که اثر رقم برای همه صفات مورد ارزیابی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. هم چنین اثر متقابل محیط رطوبتی و رقم در همه صفات مورد ارزیابی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود که حاکی از واکنش متفاوت ارقام از نظر صفات ذکر شده در دو محیط می باشد. در میان شاخص های تحمل خشکی مورد بررسی، شاخص های STI، GMP و MP با دارا بودن همبستگی مثبت و معنی دار در هر دو شرایط تنش خشکی و بدون تنش به عنوان شاخص های مطلوب در شناسایی ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی در اسپرس شناخته شدند. در این میان، شاخص GMP بیشترین همبستگی را با عملکرد علوفه خشک در محیط تنش خشکی داشت. براساس نتایج شاخص های بررسی شده و تجزیه به مولفه های اصلی، ارقام 16 (بردسیر)، 21 (فریدون شهر 2)، 23 (نجف آباد 2) و 27 (بروجرد) در بیشتر شاخص های تحمل خشکی مورد بررسی دارای وضعیت مطلوبی بودند و به عنوان ارقام متحمل به تنش خشکی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: اسپرس، تنش خشکی، شاخص تحمل تنش، تجزیه به مولفه ها
  • محمدعلی ابوطالبیان، گودرز احمدوند، محبوبه خلیلی صفحات 367-382
    به منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی بر برخی از شاخص های فیزیولوژیکی رشد رقم M9 سویا تحت شرایط تنش رطوبتی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینای همدان در بهار سال 1391 اجرا گردید. در کرت های اصلی سه سطح آبیاری شامل 50، 100 و 150 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A و در کرت های فرعی کود بیولوژیک در چهار سطح (تلقیح بذرها با برادی رایزوبیوم جاپونیکوم، کاربرد میکورایز آربوسکولار، تلقیح و کاربرد هم زمان هر دو کود زیستی و عدم استفاده از کودهای زیستی) بودند. نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش رطوبت تمامی شاخص های رشد اندازه گیری شده به ویژه حداکثر سرعت رشد محصول، حداکثر ماده خشک کل و دوام ماده خشک کل کاهش یافتند. میزان کاهش سه شاخص مذکور در حالت تنش شدید رطوبت در مقایسه با شرایط عدم تنش به ترتیب 63، 8/50 و 6/47 درصد بود. کاربرد کودهای زیستی به خصوص میکورایز در حالت عدم تنش عموما سبب کاهش شاخص های اندازه گیری شده گردید، اما در شرایط تنش شدید رطوبتی آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر، کاربرد هم زمان هر دو کود زیستی در مقایسه با تیمار عدم مصرف کودهای زیستی، منجر به افزایش قابل توجه بیشتر شاخص های رشد از جمله حداکثر سرعت رشد محصول، حداکثر شاخص سطح برگ و دوام ماده خشک کل به ترتیب به میزان 50، 6/28 و 8/45 درصد گردید.
    کلیدواژگان: تنش آب، شاخص رشد، کود زیستی
|
  • A. Ghodsvali, M. Mohamadi, S. Mohamadi Chianeh, Sh. Rashizadeh Pages 1-13
    Correct timing of fruit harvest may lead to increase in production efficiency, decrease in transportation and storage costs and prevent loss of quality. A 3-replicate factorial experiment based on a completely randomized design was conducted in order to investigate the effect of harvest time and storage on qualitative properties of red grape, the variety of Fakhri shahroud. Sampling was done in four stages (one sample before fruit ripening, two samples at the time of ripening and one sample after ripening) and the samples were stored at 0.5 - 1 ºC and 90 – 94% relative humidity. The results showed that with increase in storage time, the pH and taste index of the grapes decrease. A significant negative correlation between pH and acidity of fruit samples at the 99% probability level was observed. With increase in harvest time, the Bx and dextrose of the grapes increased. As harvest time was approached, the taste index of the fruits began to increase. Evaluation of interaction effect of harvest time and storage showed that samples which were harvested at 35th day, before transporting to the morgue, had the greatest taste value.
    Keywords: Acidity, Storage, Grape, Bx, Harvest time, pH
  • M. Zadehbagheri *, M. R. Salehi Salmi, M. Zadehbagheri Pages 15-25
    One of the main problems of Shiraz city’s green space is the change of color and visual quality of turf during cold months. Therefore, we aimed to evaluate tall fescue in order to find if it is suitable for replacement. This experiment was in the form of complete random blocks and it was done during two consecutive years. Each treatment had 4 repetitions. Data were analyzed using SPSS software, version 16.0, and the means were compared using t or LSD tests at a significance level of 5%. The results showed that tall fescue was superior to normal sport grass in cold months with respect to its chlorophyll, catalase, protein, prolin, and soluble sugar content, as well as its visual quality and root depth. Prolin fluctuations in tall fescue were very high which showed that these types of grass can increase the plant’s prolin content under stress. Therefore, there is a fivefold increase in the prolin content of the grass in cold months (cold tension) compared to the beginning of spring (best condition for growth). However, this change does not exist in sport grass. Based on the obtained results we can conclude that tall fescue can resist environmental tension, especially coldness, using different mechanisms, and is a good substitute for normal sport grass.
    Keywords: Proline, Tall fescue, Soluble sugar, Sport grass
  • Sh. Rafinezhad, N. Etemadi *, A. Nikbakht, M. Gheisari Pages 27-37
    Woad (Isatis cappadocica Desv.) is a herbal plant, native to central and western Asia and from Brassicaceae family. In this research, we have investigated the effects of different irrigation levels on plant morphological and physiological attributes including canopy area, roots and shoots dry and fresh weight, roots length, proline concentration, shoots soluble carbohydrates content and antioxidant enzymes activity in a 4-replicate completely randomized design pot experiment. Irrigation regims consisted of replenishment of 100, 75 and 50 percent of soil water depletion (I100, I75 and I50) from the root zone. Results showed that drought stress had not significantly affected plants canopy area. The lowest and highest shoots fresh and dry weights were recorded in treatments I100 and I75-50, respectively. Roots fresh and dry weight and proline concentration were greater in I50 than the remaining irrigation levels. The shoot soluble carbohydrates content and root length were greatest in I50 level followed by I75 and I100. Also, there was an increasing trend in antioxidant enzymes activity from the second to fourth week after the commence of irrigation treatment. In I50, activity of ascorbat peroxidase, peroxidase and catalase enzymes were greater than the other irrigation levels. Superoxide dismutase was found to indicate greatest activities at the presence of I50 and I75 levels of irrigation.
    Keywords: Drought stress, Proline, Catalase, Superoxide dismutase
  • A. Hasanzadeh Ghorttapeh*, H. Javadi Pages 39-50
    In order to evaluate the effects of biofertilizers and nitrogen application on oil, yield and its components in spring rapeseed Var "Hayola 401", a field experiment was carried out by a split plot design based on a randomized complete block design with 4 replications, in Agricultural Research Station ( Dr. Nakhjavani) of Urumia during 2007- 2008. The main plot included of three levels of nitrogen (0, 75 and 150 kg N ha-1 from urea source) and sub plot included four levels of biofertilizers (seed inoculation with azotobacter, seed inoculation with azosprillum, seed inoculaton with azotobacter and azosprillum and seed without inoculation as control). The analyses of variances showed that the effect of nitrogen, seed inoculation with bacteria and interaction between them on seed yield, harvest index, number of pods/plant, number of seeds/pod, and oil yield were significantly different at 1% probability level. Fertilizer combination of seed inoculation with azotobacter and azosprillum and nitrogen (150 kg/ha) showed the highest seed and oil yield (3142 and 1334 kg/ha, respectively). Using 150 kg/ha nitrogen fertilizer integrated with seed inoculation (azotobacter and azosprillum) increased seed and oil yield by 170.5% and 151.0%, respectively, compared to the control. According to the results, the application of Azotobacter and Azospirillum with nitrogen fertilizer can be effective in increasing grain and oil yield in rapeseed.
    Keywords: Brassica napus, Biofertilizers, Nitrogen, Grain oil
  • A. Ghasemi, M. Sadeghi *, S. A. Mireei Pages 51-62
    One of the factors which affect the quality of rice during milling is internal fissures created during and after drying operation. In many industrial countries intermittent drying method is hired to reduce the moisture content of rough rice in order to reduce the drying time and maintain the quality of the final product. A high percentage of rice breakage during milling process, at least in Iran, necessitates performing the intermittent drying process and optimize it for Iranian varieties. In this study, the effect of this method (drying-tempering) and continuous drying method (no tempering) on fissuring percentage of Hashemi (long grain) and Koohsar (medium grain) varieties was investigated. The experiments were carried out at constant drying and tempering temperature of 60 °C, drying durations of 20, 40 and 60 min, and tempering durations of 0 (continuous drying), 40, 80, 120, 160, 200, 240 min. The results revealed that the tempering process significantly reduced the drying time and fissured kernels percentage. Moreover, for both varieties it was observed that the rice fissuring decreased significantly by continuing the tempering process until certain durations. Overall, for optimization of intermittent drying process in terms of the considered qualitative parameters, i.e. reducing energy consumption and losses, conducting 160 and 200 min tempering process after 40 min drying was found appropriate for Hashemi and Koohsar varieties, respectively. In addition, according to the higher fissuring for Koohsar (medium grain) compared to Hashemi (long grain), it can be concluded that physical properties such as kernel slenderness ratio is effective on its fissuring.
    Keywords: Fissuring, Intermittent drying, Moisture gradients, Rough rice, Tempering
  • S. Kazemipour, D. Hashemabadi*, B. Kaviani, R. Mohammadi Pages 63-74
    Dendranthema grandiflorum L. is one of the widely cultivated flowers around the world for producing of cut flowers. Nanometer-sized silver particles are used in various applications as an anti-microbial compound. This experiment was carried out to study the effects of silver nanoparticles (0, 5, 10 and 20 mg/L) and sodium silicate (0, 50, 100 and 150 mg/L) on longevity and quality of cut chrysanthemum (Dendranthema grandiflorum L.) flowers. A factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with 16 treatments, 3 replications, 48 plots and 192 cut flowers. The cut flowers were pulsed for 24 h with pulse solutions and then transported to 300 mg L-1 8-hidroxy quinoline sulfate and 3% sucrose. The characteristics such as vase life, loss of fresh weight, number of bacterial colonies in stem, lipid peroxidation, and activity of superoxide dismutase (SOD) were measured. Results showed that all treatments had positive effects on the vase life of flowers. Pulse solution with 10 mg/L silver nanoparticles and 100 mg/L sodium silicate and interaction between them, increased vase life compared to the control (3.21, 4.46 and 8.50 days, respectively). In addition, the flowers pulsed with silver nanoparticles and sodium silicate exhibited higher activity of SOD, compared to control. The present study showed that using proper concentrations of silver nanoparticles and sodium silicate can enhance the vase life of cut chrysanthemum flowers.
    Keywords: Superoxide Dismutase, Stem End Blockage, Bacterial Colonies, Water Uptake
  • J. Dehghannya*, Zh. Ranjzad, B. Ghanbarzadeh Pages 75-89
    The aim of this study was to investigate the effect of process conditions and β-cyclodextrin and sodium chloride addition to oil on shrinkage kinetics during deep-fat frying of potato strips. β-cyclodextrin was added to oil at 0.3 and 0.6 g/l and sodium chloride was added at 1 and 3%. Then, potato strips were cut into 1.2×1.2×4 cm3 pieces and fried at 150, 170 and 190˚C for 90, 180, 270 and 360 seconds. The results showed that by increasing process temperature from 150 to 190˚C, shrinkage of fried potato strips is increased. Moreover, increasing process time during deep-fat frying led to increasing of this parameter. Also, by increasing process temperature and time, shrinkage was increased. In additioin, sodium chloride and β-cyclodextrin treatments in both concentrations, separately and simultaneously, decreased the shrinkage, compared to the control samples, from 0.314 to 0.278 (11.46%) on average. Due to the lack of suitable experimental models in the literature for shrinkage modeling during deep-fat frying, a number of experimental models were proposed to model the parameter. The average correlation coefficient between the experimental results with the results of the models was high. Application of additives that affect the surface tension such as β-cyclodextrin and sodium chloride can be considered as a promising strategy to improve the qualitative and quantitative properties of fried products, including reducing the samples shrinkage rate.
    Keywords: Modeling, Process parameters, Oil uptake, Shrinkage
  • S. S. Moosavi *, F. Kian Ersi, D. Afiuni, M. R. Abdollahi Pages 91-104
    In order to evaluate the productivity of 20 bread wheat promising lines using multivariate statistical methods, an experiment was conducted based on a randomize complete block design under terminal moisture stress, in 2011-2012. Factor analysis showed that the three first factors explained 66% of total variance. Plant height, peduncle length, 1000 kernel weight, harvest index, biological yield, peduncle weight and shoot weight were detected as the most effective traits on the grain yield. In addition, the bread wheat lines number 17, 14 and 15 out-performed the other lines under the terminal moisture stress condition. Cluster analysis using Ward method grouped the lines in four clusters, i. e. the first cluster consisting the best lines with the highest grain yields. Discrimination function analysis confirmed the clustering results. The results of stepwise regression analysis indicated that the days to 50 percent physiological maturity, plant height, total leaf area, harvest index and biological yield were the most effective traits on grain yield under the conditions of present experiment (i.e. they explained 86 percent of the yield variance). Results of path analysis showed that the harvest index and biomass yield left the maximum direct positive effects on the grain yield. The latter traits can, therefore, be hired for indirect selection of drought tolerant bread wheat lines under terminal moisture stress condition. The line 17 with a greater earliness and the maximum relative grain yield was recognized as the most suitable line under the conditions of the present experiment.
    Keywords: Bread Wheat, Factor Analysis, Cluster Analysis, Discriminate Analysis, Stepwise Regression, Path Analysis
  • A. Isapareh*, A. Hatamzadeh, M. Ghasemnezhad Pages 105-114
    Premature leaf yellowing of Alstroemeria cut flowers prior to petal fall is the most important limiting factor of the flower postharvest life. In this study, cut flower Alstroemeria cv. Bridal were treated for 24 hours with different solutions including gibberllic acid, benzyl adenine, natural essential oil carvacrol with two concentrations of 50 and 100 mg L-1, 5-sulfo salicylic acid in two concentrations of 1 and 1.5 mM, sucrose in two concentrations of 5 and 10%. Ethanol and distilled water were used as controls. After treatment, flowers were placed in distilled water. The traits including vase life of flower and leaf, relative fresh weight, water uptake, chlorophyll and carotenoids contents were measured. The results showed that both concentrations of gibberellic acid (50 and 100 mgL-1) had the highest effect in delaying of flower aging for 3.33 and 3 days, respectively, compared to the control. Relative fresh weight and water uptake also were higher in mentioned treatments, than the other treatments. The gibberellic acid (50 and 100 mg L-1), benzyladenine (100 mg L-1) and 5-Sulfo salicylic acid (1.5 mM) treatments led to the postponement of leaf yellowing relative to the remaining treatments. Also, in the mentioned treatments chlorophyll content was found to be greater than the other treatments, but carotenoids level was lower, compared to control treatments. Overall, the increase in quality and shelf life of Alstroemeria cut flowers cv 'Bridal' due to both gibberellic acid treatments (50 and 100 mg L-1) was found to be greater than the increase due to the other examined solutions.
    Keywords: Alstroemeria, Gibberellic acid, 5, Sulfo salicylic acid, Vase life
  • S. Rostami Ozumchuluei *, M. Ghasemnezhad, M. Ramzani Malekroudi Pages 115-124
    Fruit ripening stage at harvesting time is potentially a major contributor to olive oil yield and quality. Therefore, one of the main causes for low olive oil quality, at least in northern Iran, is harvesting fruits at improper time. In this study, effect of fruit harvest time on oil yield and quality of four olive cultivars, Zard, Rowghany, Arbequina and Coratina was investigated at Roudbar region, Guilan Province, northern Iran. The fruits of all studied cultivars were harvested at four different times and the characteristics such as fruit maturity index, oil percent, free fatty acid, peroxide value, K232, K270, and sensory quality of oil were evaluated. The results showed that in contrast to free fatty acid and peroxide values which increased with progressing fruit ripening, oil sensory quality for all studied cultivars were decreased. In addition, while a delay in fruit harvesting time resulted in an increased K270 value, no such changes were observed for K322. Overall, delay in fruit harvesting was concomitant to increase in oil percent and decrease in oil quality. According to the results of this study, the optimum harvest time for olive cultivars Zard, Rowghany, Arbequina and Coratina at Rodbar under the conditions of this experiment seemed to be at fruit maturity indices of 3.47-4.21, 4.42-5.2, 3.9-5 and 3.9-4.25, respectively.
    Keywords: Harvesting date, Olive oil, Maturity index, Peroxide value
  • A. Mansoory, O. Khademi* Pages 125-138
    The market sales of ready to use fresh cut fruits have grown rapidly in recent decades. Kiwi fruit is an important fruit that its marketing as fresh cut has increased in recent years. The main limiting factors in shelf life of fresh cut fruits are microbial spoilage, drastic softening and browning. In this study, the effects of oxalic and citric acids, both at 0, 2, 4 and 6 mM concentrations, with or without ultra-sonic treatment were investigated on the increasing the shelf life of fresh cut kiwi fruit. After treatments, the fresh slices were stored at 2°C for 7 or 14 days and assessed for several traits and analyzed. Results showed that, oxalic and citric acid treated slices, in comparison to the control, had greater marketability, as well as higher flesh firmness, titrable acidity, ascorbic acid content, total phenol content and antioxidant capacity and smaller bacterial forming colony unit (CFU). Among the treatments, 2, 4 and 6 mM oxalic acid and 6 mM citric acid treatments were found more appropriate than the reaming treatments. Application of ultra-sonic treatment, despite the reduction of microbial load and maintaining antioxidant capacity, had no effects on marketability of fresh cut kiwi fruit. Hence, application of organic acid treatments as dipping can be used to increase the shelf life of fresh cut kiwi fruit.
    Keywords: Citric acid, kiwifruit, Marketability, Oxalic acid, Shelf life, Ultra, sonic
  • A. R. Tarang *, S. Bakhshipour Pages 139-151
    This study was conducted to evaluate the quantitative and qualitative characteristics and grain yield stability of 10 promising lines of rice, compared to cultivar Khazar as the checking variety, in Rasht, Roudsar and Talesh cities of Guilan province, Iran, in three years. The experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications. Characteristics such as grain yield, plant height, tiller number, panicle length, filled grain in panicle, 1000 grain weight, length, and shape of grain, days to 50% flowering and maturity, amylase content, gel consistency and gelatinization temperature were measured. The simple and combined analyses of variance were performed on grain yield data. Simple analysis of variance revealed significant differences within the genotypes. Results of combined analysis of variance indicated that there were significant differences among the grain yield of the genotypes in different years and locations. The interaction effects of location × year and location × genotype werent significant; however, the interactions effects of genotype × location × year were significant. Stability analysis was also performed with Lin and Binns method. According to the stability analysis, lines no. 4, 7 and 8 were characterized as stable lines because of having low coefficient of variation and mean square within location. It seems, from our data, that appropriate breeding schemes based on hybridization and selection for these traits may bring about an improvement in cooking quality of rice.
    Keywords: Rice, Stability, Yield, Quality
  • M. Broomand, M. Esfahani *, M. R. Alizadeh, A. Alami Pages 165-177
    In order to evaluate the morphological characteristics and lodging-related traits and comparison of improved cultivars of rice plant resistance to lodging, a field experiment was carried out in randomized complete block design with three replications in 2012 at the Rice Research Institute of Iran )Rasht(. Rice cultivars were Kadus, Khazar, Gohar, Dorfak, Sepidrood and Deylam and local rice cultivar (Hashemi; susceptible to lodging as a control). Plant height, stem length, internode length for the first, second, third and fourth internodes, diameter, thickness and cross- section area of third and fourth internodes, ratio of fresh weight and dry weight of third and fourth internodes to internode length, breaking resistance, bending moment and lodging resistance of third and fourth internodes and pushing resistance were examined. Khazar cultivar with greater thickness of third and fourth internodes (4.11 and 4.26 mm), diameter of third and fourth internodes (8.33 and 9.46 mm), cross- section area of the third and fourth internodes (40.96 and 52.32 mm2) and ratio of fresh weight of third and fourth internodes to internode length (301.48 and 444.15 mg.cm-1) and ratio of dry weight of third and fourth internodes to internode length (49.46 and 50.38 mg.cm-1), breaking resistance of the third and fourth internodes (14.43 and 20.87 N, respectively) was found to be the most resistant cultivar. Khazar cultivar with a plant height of 121 cm was found to be the tallest among all studied cultivars. Considering the strong correlation found between thickness, stem diameter, cross- section area of third and fourth internodes and ratio of fresh weight and dry weight of third and fourth internodes to internode length with breaking resistance and pushing resistance, it seems that these traits could be considered as indirect indices in selection for higher resistance of rice cultivars to lodging.
    Keywords: Breaking resistance, Lodging index, Pushing resistance, Rice
  • H. Abadian*, M. Yarnia, H. Pirdashti, R. Abasi Pages 179-193
    In order to study the intercropping of basil (Ocimum basiilicum L.) and cowpea (Vigna unguiculata L.) under different levels of nitrogen supply and weed competition conditions, a field experiment was carried out in split-split plot arrangement based on a randomized complete block design with three replications during 2010 and 2011 at Sari Agricultural Science and Natural Resources University. Experimental factors included weed treatment (weed free and weed infested), three levels of nitrogen fertilizer (0, 50 and 100 kg ha-1), and different planting ratios (monoculture of cowpea and basil, additive planting ratio 25, 50 and 75% basil). In weed control conditions, the maximum yield of cowpea (684 kg ha-1) and dry matter yield of basil (420 kg ha-1) were belonged to 20, 50 percent of basil ratio and 50 and100 kg ha-1 nitrogen fertilizers, respectively. The highest amount of essence yield in weed free and weed infested were 69.24 and 70.40 percent as compared to the basil monocropping which belonged to 50 and 25 percent of additive basil intercropping with 100 kg ha-1 nitrogen application, respectively. Also, the dry weight of shoot and oil yield in monoculture treatments were significantly higher than intercropping. The leaf percent and the ratio of leaf and flower to stem in basil plant were significantly lower in monocropping than intercropping. In weed infested conditions, the highest percentage of stem (62.18) and basil dry yield (160 kg ha-1) were recorded in 25 percent of basil ratio and 100 kg ha-1 of nitrogen application. Also, the highest system productivity index (1517) and land equivalent ratio (LER=1.31) were belonged to 50 percent of basil ratio and 50 kg ha-1of nitrogen fertilizer in weed free conditions which shows that intercropping is more efficient than monocropping.
    Keywords: Intercropping, basil, Essense yield, System productivity index, Land equivalent ratio
  • A. Afarinesh *, G. Fathi, R. Chugan, S. A. Syadat, G. Alamisaid, S. R. Ashrafizadeh Pages 195-205
    In order to study the effect of drought stress on growth of new hybrids of maize an experiment was carried out at Safi Abad Agricultural Research Center, Dezful, Iran. The experiment was arranged as a split plot in a randomized complete block design with three replications. Treatments consisted of four levels of drought stress (irrigation after 75(±5) (Control), 95(±5) (mild stress), 115(±5) (moderate stress) and 135(±5) mm (severe stress) evaporation from a Class-A pan as main plots and three hybrids of corn (SC704 late-maturing hybrid as local check, Karoon late-maturing hybrid and Mobin medium-maturing hybrid) as subplots. Based on the results, the highest grain yields of 6570 and 6590 kg/ha were obtained under control and mild drought stress conditions, respectively, while the lowest grain yields of 5660 and 4280 kg/ha were obtained under moderate and severe drought stress conditions, respectively. Karoon and SC704 had the highest and the lowest grain yield of 6370 kg/ha and 5160 kg/ha, respectively. Karoon and Mobin hybrids had a greater ability to maintain their yield under drought stress conditions, compared to SC704. Drought led to increase in root depth and Mobin hybrid had the maximum root penetration of 26.6 cm. Drought stress also led to early maturity in the maize hybrids and plants of Karoon hybrid grown under drought were matured 5 days earlier than the non-stressed plants. Increasing the severity of drought led to decrease in dry matter yield by about 56.2 percent compared to control, indicating the key role of water availability in dry matter production. Moderate and severe drought stresses decreased the root dry weight by 4.8 and 9.7 percent, respectively, compared to control. Karoon hybrid had the highest harvest index of nearly 48 percent. Severe drought stress increased the protein content and Mobin hybrid had the highest protein content of 9.34 percent. According to the results, Karoon hybrid was matured 5 days earlier and had greater harvest index and grain yield compared to the control.
    Keywords: Maize, Drought stress, New hybrid
  • Gh. Ranjbar, H. Ghadiri*, M. Edalat Pages 207-220
    This study was carried out in two years, 2012 and 2013, to determine the effects of salinity and different kochia plant densities on yield and some physiological characteristics of sorghum (cv. Sepideh) at Salinity Research Center, National Salinity Research Center, Yazd, Iran. Treatments consisted of water salinity levels: 2 (control), 6, 10, and 14 dS m-1 of NaCl as main plots and different kochia (K. indica) densities: 0 (weed free sorghum, D0), 80 (D1), 60 (D2), and 40 (D3) cm between kochia plants on the sorghum row as sub plots. Results showed that at each salinity level, increase in kochia plant density was accompanied by reduction in sorghum dry matter, leaf area index and crop growth rate. Decreases in dry matter and leaf area index of sorghum due to kochia were more pronounced when grown at salinities of up to 6 dS m-1. Chlorophyll content index at 6, 10 and 14 dS m-1 were 23, 32 and 40% lower than the non-saline control. Increase in irrigation water salinity was accompanied by increase in canopy temperature. Canopy temperature of plants subjected to 14 dS m-1 of salt was higher than the non–stressed control by 13.6%. The weed free sorghum treatment had the highest canopy temperature. Therefore, it is necessary to control both salinity and Kochia indica to avoid meaningful decreases in sorghum yield.
    Keywords: Sorghum, Salinity stress, Leaf area index, Canopy temperature, Chlorophyll content index
  • E. Jahanifar, M. J. Nazarideljou *, Sh. Aramideh Pages 221-232
    Postharvest improvement of water relations and water uptake of cut flowers and control of microbial contamination of preservative solutions is one of the most important strategies in maintaining postharvest quality and prolonging of cut flowers vase life; especially for leafy flowering stems such as alstroemeria. This experiment was conducted to evaluate the effects of different peppermint’s essential oil concentrations (0, 300, 600 and 900 ppm) along with sucrose levels (0, 3 and 6%) in a factorial experiment based on the completely randomized design with three replications. Water relations, cell membrane integrity, leaf yellowing disorder and bacterial contaminations of preservative solution of alstroemeria cut flower were evaluated under different treatments. Based on the results, application of essential oil (600 ppm) and sucrose (6%) significantly increased water uptake, cell membrane integrity and photosynthetic pigments, and decreased leaf yellowing disorder and bacterial pollutions, leading, consequently, to higher vase life (14 days) relative to the control cut flowers. It appears that application of peppermint’s essential oil (due to anti bacterial compounds such as menthone and menthol) and sucrose (due to food supply and cell membrane maintenance) could be recommended for addition to the preservative solutions of alstroemeria cut flowers.
    Keywords: Mint's essential oil, Vase life, Bacterial, fungal contamination, Water absorption
  • S. Y. Raeesi Sadati, S. Jahanbakhsh Godekahriz*, A. Ebadi Pages 233-244
    Wheat is an important source of human food. Cadmium and mercury bind to sulfhydryl groups of structural proteins and enzymes and cause inhibition in activity and decrease in protein production or interfere with the regulation of the enzymes. To study the effect of protein expression under different levels of cadmium and mercury, the experiment was conducted in a completely randomized design with three replications in Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran. Experimental factors consisted of two Gonbad and Tajan bread what cultivars, heavy metals in seven levels (four concentrations of mercuric chloride in 5, 10, 15 and 20 µM and cadmium chloride at two concentrations of 0.25 and 0.5 mM) and sampling time after 8 and 16 hours of treatment. The Bradford method was used for quantitative analysis of proteins and 12% SDS-PAGE and two dimensional electrophorese techniques were hired for analysis of their expression. The results showed that under cadmium and mercury stresses, the total protein content increased compared to the control. Two-dimensional electrophoresis of proteins under cadmium stress showed differential expression of the protein spots on the plant leaves, than the control. In general, changes in the expression of proteins under the effect of cadmium stress were divided into two main categories: Spots 9, 10, 13, 14 and 16 belonged to proteins with reduced expression and the spots 1, 2, 8, 19 and 20 belonged to proteins with increased expression, in comparison to non-stressed control. These spots of up regulated proteins were directly related to the defense system against the heavy metal stress.
    Keywords: Electrophores, Protein, Heavy metals, Wheat
  • S. Sharifi, A. Farahnaky, B. Imani, M. Majzoobi Pages 245-253
    In this study the effect of different levels of moisture content of maize grits (10, 13, 16 and 19%) as an attribute of physicochemical properties of extruder-derived puffed products, was investigated. The results showed that with increasing maize grit's moisture content, water absorption index (WAI) and water solubility index (WSI) were decreased. Moreover, with changing in feed moisture content from 10 to 16%, the volume and sectional expansion index (SEI) increased but further increase of moisture content to 19% caused a reduction in these parameters. The textural tests also revealed that with increase in moisture content, the compression energy (Nmm), maximum force (N) and time to achieve the first major peak (s) were increased but the number of peaks was decreased. With increase in the moisture content, specific mechanical energy (SME) was decreased, due probably to the reduction in the viscosity of melt. With increase in the moisture content the L and b values were increased but the value of the samples were decreased due to the reduction of Maillard reaction rate. Our data confirms that the moisture content of maize grits may play an important role in the quality of produced extruded snacks and a high quality product can be achieved by optimizing this parameter. In this research, the maximum volume of the extruder product was obtained in 16% of moisture level.
    Keywords: Moisture content, Extrusion, Volume, WAI, WSI, SME
  • M. A. Aboutalebian*, F. Moqisaei Pages 255-268
    To evaluate the effect of on-farm seed priming and methods of zinc sulfate application on some growth indices of two corn cultivars, an experiment was conducted as factorial in a randomized complete block design with three replications at the Research Farm of Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran. First factor was method of zinc sulfate application containing four levels of no-application, broadcasting in soil, banding and foliar application. Second factor included on farm primed and non primed seeds and third factor consisted of two corn cultivars (Es-sensor and Biaris). Results showed that seed priming with zinc sulfate foliar application increased maximum of leaf area index up to 4.5 that was 48% higher than non primed and no zinc sulfate treatment. In cultivar Biaris bandig application of zinc sulfate and in Es-sensor both of seed priming and zinc sulfate foliar application led to the highest maximum dry matter production. In general for cultivar Biaris banding or foliar application of zinc sulfate especially after seed priming was necessary to maximize the dry matter production by increasing crop growth, net assimilation and relative growth rates. Crop growth rate in cultivar Biaris and relative growth rate in both cultivars were more affected by zinc sulfate application methods. Net assimilation rate in non primed condition was greater in both corn cultivars when subjected to banding application of zinc sulfate but in on farm primed treatment the net assimilation rate was greater when zinc sulfate was sprayed in foliar feeding treatment. Seed priming and foliar application of zinc sulfate increased the SPAD values by 6.2 and 30.5% respectively.
    Keywords: Corn, Growth index, On farm seed priming, Zinc sulfate
  • M. Heidari *, A. Bagheri Pages 269-277
    To investigate the effect of nitrogen and zinc elements on the quantity and quality characters of sunflower plants (Jamah1cultivar), a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted at the University of Zabol, Zabol, Iran in 2013. The experiment consisted of three nitrogen levels: 100, 200 and 300 kg ha-1 as the first factor and three levels of foliar application of Zinc including: 0 (control), 1.5 and 3 g L-1 of zinc sulfate solution as the second factor. Results showed that, application of nitrogen significantly increased the grain yield, biological yield, head diameter and 1000 seeds weight. The greatest grain yield, biological yield, 1000 seeds weight and head diameter were obtained at the 300 kg ha-1 of N treatment; it increased the latter attributes by 46.1, 7.2, 28.8 and 21.2% compared to 100 kg ha-1 respectively. In contrast to the potassium and oil content of the seeds, application of nitrogen fertilizer significantly increased the N, P and Zn content of the seeds. Foliar applied zinc led to significant increase in grain yield and all yield components; the grain yield increased by 21.5% at 3 g L-1 of zinc compared to the control. Foliar application of zinc also led to significant increase in the seed nitrogen, phosphor and zinc content. Application of 300 kg ha-1 of N along with 3 g L-1 Zn were found more appropriate for achieving maximal sunflower grain yield under the conditions of the present experiment.
    Keywords: Sunflower, Quantitative yield, Nitrogen, Zinc
  • J. Hamzei *, M. Babaei Pages 279-290
    Mycorrhizal fungi can be integrated in soil management to achieve low-cost sustainable agricultural systems. Hence, the effects of non-using (M1) and using (M2) of mycorrhizal fungi on reduction of phosphate fertilizer consumption, growth and yield of maize under different levels of phosphate fertilizer (P1: zero, P2: 20, P3: 40, P4: 60, P5: 80 and P6: 100% recommended) were investigated in a factorial experiment based on randomized complete block design (RCBD) with three replications. The effect of phosphorus on all traits was significant. The effect of mycorrhiza on all traits (except ear length was) significant. Maximum number of grains per row (28.67) and plant height (214.75 cm) were obtained at treatments of P6 and P5, respectively, and minimum values of these traits were achieved at P1 treatment. Furthermore, the effect of M×P interaction on LAI, CGR, ear length, number of seed rows per ear, 100-seed weight, grain and biological yield was significant. The greatest LAI, CGR, ear length, number of seed rows per ear, 100-seed weight, grain yield and biological yield were obtained with M2P3 treatment and the smallest of these traits were detected with M1P1 treatment. Therefore, M2P3 treatment may be recommended for achieving the maximum maize grain yield.
    Keywords: Bio, fertilizer, Crop growth rate, Grain per year, Maize, Mycorrhiza
  • P. Jafari*, A. H. Jalali, S. Tadaionfar Pages 291-299
    A two-year study was conducted to determine the effect of three depths of furrow and three plant row spacing, on irrigation water efficiency, yield and yield components of watermelon (Crimson Sweet cultivar) using a strip split plot arranged in a randomized complete block design with three replications. Three depths of furrow (15, 35 and 55 cm) were considered as horizontal factor and three plant row spacing (25, 50 and 75 cm), were considered as vertical factor. Yield losses of 27 and 43 percent were observed in furrows with the depth of 15 cm, compared to 35 and 55 cm depths, respectively, but there was no significant difference between the furrows with 35 and 55 cm depth. Reduction in the number of fruits per plant was the main cause of yield loss in the 15 cm-deep furrows. Unlike the trend observed for fruit yield, efficiency of irrigation water at furrow with a depth of 15 cm was significantly greater compared with the two furrow depths of 35 and 55 cm. Fruit yield in 75 cm (4500 plant ha-1) row spacing was 21 and 23 percent lower, than the 50 and 25 cm intervals, respectively. The efficiency of irrigation water was no significantly different in various distances between the rows.
    Keywords: Watermelon, Total Soluble Solids, Cultivar, Row spacing
  • A. Darabi* Pages 301-314
    This study was conducted to determine the optimum planting date and density for a selected population of Behbahan onion for two years. Experiment was conducted as a split factorial based on RCBD design with four replications. Main plots consisted of four planting dates from 6 September to 23 October with 15 day intervals. Sub plots consisted of combinations of three row spaces (20, 30 and 40 cm) and three plant spaces (5, 7.5 and 10 cm). Marketable yield, bulb weight and diameter, total soluble solid and bulb dry matter percentage were measured. Analysis of variance showed significant effects (at 1% probability level) of planting date, row spacing and plant spacing on marketable yield. Planting at 21 September produced the greatest marketable yield (42460 kg ha-1). Marketable yield decreased by delaying the planting date. Plants with 20 cm row spacing (43780 kg ha-1) had a greater marketable yield than plants with 20 and 30 cm row spacing ( 34970 and 28570 kg ha-1, respectively). Plants with 5 cm space produced greater bulb yield than those with 7.5 and 10 cm (35400 and 31310 kg ha-1, respectively (. Decreasing the planting density led to increase in bulb weight, diameter and neck diameter. According to the results for the Behbahan onion population, planting at 21 September (in nursery) and transplanting with 20 × 5 cm distances (100 plants m-2) with a marketable yield of 60240 kg ha-1 may be recommended for Behbahan climatic conditions.
    Keywords: Seed, Onion, Nursery, Row spacing, Plant spacing
  • A. Baghalzadeh Kouchebaghi, F. Zaare, Nahandi, R. Pourdarbani Pages 315-325
    In order to improve the quantity and quality of raisins made from Sultani seedless grapes using plant growth regulators, an experiment was conducted in a randomized complete block design in a commercial vineyard near Bonab city (West Azarbaijan Province, Iran). For this purpose, spraying was carried out at fruit set stage using a combination of CPPU and GA3. Then the produced fruits were turned to raisin using alkaline solutions (Tizabi method) and all assessments in this study were performed on these raisins. It was found that the growth regulator treatments significantly increased the diameter, mass, volume, surface area and wrinkling of raisin, however, these treatments did not affect dry matter and moisture content of the raisins. Significant color changes were observed in all treated raisins and color values of the treated raisins ​​were significantly lower than the control. The interacting effect of the two plant growth regulators was found to be significant for raisins length and total soluble solids, i.e. application of 7.5 mg L-1 of CPPU and 20 mg L-1 GA3 led to the smallest value for the total soluble solids. All treatments increased the raisins length. It could be concluded that application of CPPU and GA3 on grapes results in improvement of the quality of the raisins.
    Keywords: Raisin, Grapes, CPPU, GA3
  • R. Nasri, A. Kashani*, F. Paknejad, S. Vazan, M. Barary Pages 327-337
    This study was carried out under temperate climate condition of Ilam province, Iran, during 2012-2013 growing season to determine the suitable crop rotation for enhancing nitrogen uptake, utilization, and use efficiency of wheat. A two factor experiment was laid out as split plot arrangement (RCBD) with four replications. The main plots consisted of 6 pre-sowing plant treatments (control, Perko, Buko, Clover, Oilseed radish and combination of three plants Ramtil, Phaselia, Clover), and sub-plots were allocated to four levels of nitrogen fertilizer (Zero, conventionally recommended fertilizer, 50% lower and 50% higher than the recommended fertilizer). Results showed that nitrogen use efficiency (NUE), nitrogen uptake efficiency (NUpE), nitrogen utilization efficiency (NUtE) and nitrogen efficiency ratio (NER) in wheat were significantly affected by crop rotation and nitrogen fertilizer and their interaction. The lowest and highest nitrogen use efficiencies were achieved in oilseed radish-wheat and fallow-wheat rotations. The greatest nitrogen use efficiency in oilseed radish-wheat was due to high utilization efficiency of nitrogen in the rotation. The greatest and smallest nitrogen utilization efficiencies (NUtE) were observed in oilseed radish-wheat and fallow-wheat rotations, respectively. Perko-wheat rotation with application of nitrogen at the conventional level for wheat brings about an acceptable economic yield and high nitrogen uptake and use efficiency and seems to be advantageous to other rotations.
    Keywords: Nitrogen uptake efficiency, Nitrogen use efficiency, Nitrogen utilization efficiency, Rotation, Wheat
  • S. H. Mousavi*, S. A. Siadat, Kh. Alami, Saeid, E. Zand, A. M. Bakhshandeh Pages 339-351
    In order to study the redistribution response of photosynthetic assimilates of different spring bread wheat cultivars in different densities of wild oat, an experiment was conducted based on a strip block experiment with three replications at the Research Farm of Ramin Agriculture and Natural Resources University, Ahwaz, Iran during 2012. Treatments were four oat densities (0, 40, 80 and 120 plants m-2) in horizontal strips and 10 spring bread wheat cultivars (Chamran, Baz, Atrak, Arvand, Maroon, Shoeleh, Chenab, Veree/Nak and Falat) in vertical strips. Results showed that with increase in oat density up to 120 plants m-2, efficiency and percentage of the assimilates redistribution was increased, but current assimilates contributed less to the grain filling and grain yield. However, dwarf and early maturing cultivars of Veree/Nak and Atrak, with 2400 Kg ha-1 and Chenab with 2200 Kg ha-1 of redistribution appeared to benefit from an efficient transport system against the weed (wild oat). In contrast to the dwarf cultivars, the tall cultivar of Arvand with minimum assimilates redistribution of 600 Kg ha-1 and maximum amount of current assimilates of 3700 Kg ha-1 and also Shoeleh and Maroon were less dependent on their stem reserves at the grain filling stage.
    Keywords: Bread wheat cultivars, Plant density, Weed stress, Remobilization
  • S. Irani, M. M. Majidi *, A. Mirlohi Pages 353-366
    This research was conducted to evaluate 30 sainfoin cultivars in terms of yield, agronomic and morphological traits under water stress condition, using different drought tolerannce indices. A randomized complete block design with three replications was employed during two years at Isfahan University of Technology Research Farm, Isfahan, Iran. Effect of cultivars were significant for all of the measured traits at p
    Keywords: Sainfoin, Drought stress, Drought tolerance indices, Principle component analysis
  • M. A. Aboutalebian, G. Ahmadvand, M. Khalili Pages 367-382
    To evaluate the effects of biofertilizers on some physiological growth indices of a soybean cultivar (M9) under water stress condition, a study was carried out in a split plot randomized complete block design in three replications at research station of Bu Ali Sina University, Hamedan, Iran in 2012. The main plots consisted of three levels of irrigation after 50, 100 and 150 mm evaporation from a Class-A evaporation pan and subplots consisted of four biological fertilizer treatments (seed inoculation with Bradyrhizobium japonicum, application of arbuscular mycorrhizae, both biofertilizers and no biofertilizer). The results showed that with increase in the water stress level all measured growth indices including maximum crop growth rate, maximum total dry matter and total dry matter duration were decreased. The three latter growth indices were decreased by 63, 50.8 and 47.6 percent, respectively, in severe water stress compared to the non stress condition. Application of biofertilizers in general and mycorrhizae in particular led to decreases in the measured growth indices in the absence of water stress. But at the presence of severe water stress (i. e. irrigation after 150 mm evaporation) simultaneous application of both biofertilizers led to significant increases in a majority of the growth indices including maximum crop growth rate, maximum leaf area index and total dry matter duration (by 50, 28.6 and 45.8 percent, respectively) compared to no-biofertilizers application.
    Keywords: Biofertilizer, Growth index, Water stress