فهرست مطالب

مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا نظری، محمد مهدی مجیدی *، آقا فخر میرلوحی، فاطمه حاجی هادی رئیسه صفحات 1-14
    گلرنگ یکی از قدیمی ترین گیاهان زراعی است که به طور عمده به عنوان یک گیاه دانه روغنی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان کشت می شود. این مطالعه با هدف ارزیابی دماهای پایه، بهینه و بیشینه ژنوتیپ هایی از گونه های مختلف جنس Carthamus و همچنین به منظور بررسی آثار تنش خشکی در محیط مادری بذر، بر شاخص های جوانه زنی در قالب طرح کاملا تصادفی در سال 1393 انجام شد. بدین منظور 13 ژنوتیپ از پنج گونه C. tinctorius، C. palaestinus، C. oxyacanthus، C. glaucus و C. lanatus که از محیط مادری با دو شرایط شاهد و تنش خشکی برداشت شده بودند، در قالب آزمایش فاکتوریل درون اتاقک رشد در 9 دمای متفاوت شامل 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتی گراد قرار داده شدند. نتایج نشان داد که آثار ژنوتیپ، گونه، دما، تنش در محیط مادری و برخی از اثرات متقابل آنها بر روی شاخص های جوانه زنی در سطح احتمال 5% معنی دار بود و سرعت جوانه زنی در دماهای کمتر از 10 درجه سانتی گراد و بالاتر از 30 درجه سانتی گراد کاهش معنی داری داشت. این آزمایش نشان داد با وجود تفاوت های معنی دار گونه های مورد بررسی از لحاظ درصد و سرعت جوانه زنی، تفاوت محسوسی بین دمای کاردینال آنها در شرایط تنش و شاهد وجود ندارد و بنابراین، در صورت استفاده از تلاقی بین گونه ای در برنامه های اصلاحی، احتمالا دماهای کاردینال موجب تاثیر منفی در نتاج انتخاب شده در راستای تحمل به تنش خشکی نخواهد شد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، تنش خشکی، دماهای پایه، بهینه و بیشینه، جوانه زنی
  • نادیا بهره مند*، محسن حیدری، سید محمد جواد آروین، قاسم محمدی نژاد صفحات 15-28
    تنظیم کننده های رشد گیاهی در موارد زیادی اثرات مثبتی بر گیاهان مختلف داشته اند. به منظور بررسی اثر براسینواستروئید و اتفون روی رشدونمو گیاه طالبی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال 1393 انجام شد. براسینواستروئید با چهارسطح (0، 25/0، 5/0 و 75/0 میکرومولار) به صورت خیساندن بذر و اتفون با سه سطح (0، 250 میلی گرم در لیتر در مراحل 4 و 20 برگی) به شکل محلول پاشی انتخاب شدند. نتایج نشان داد اثر ساده براسینواستروئید، بر کلیه صفات غیر از وزن خشک و محتوی نسبی رطوبت برگ و کیفیت میوه معنی دار است. بیشترین سطح برگ (200 سانتی متر مربع)، وزن میوه در بوته (9/2 کیلوگرم) و عملکرد میوه ( 50 هزار کیلوگرم در هکتار) به تیمار براسینواستروئید 75/0 میکرومولار تعلق داشت. افزایش 50 درصد قندهای احیاء کننده، 21 درصد پروتئین محلول برگ، 8/23 درصد کلروفیل، 42 درصد تعداد میوه و کاهش 6/12درصد نشت یونی با کاربرد براسینواستروئید در مقایسه با شاهد مشاهده شد. کاربرد اتفون در مرحله 20 برگی گیاه با افزایش 52 درصد قندهای احیاء کننده، 1/19 درصد کلروفیل، 8/14 درصد تعداد میوه و کاهش 5/15 درصد نشت یونی بر عملکرد و کیفیت طالبی اثر نداشت. اثر متقابل دو تیمار بر محتوی کلروفیل a و کاروتنوئید به ترتیب در سطح یک و پنج درصد معنی دار شد. اگرچه براسینواستروئید 75/0 میکرومولار و کاربرد اتفون در مرحله 20 برگی موثرترین تیمارها بودند اما براسینواستروئید با غلظت 75/0 میکرومولار می تواند عملکرد میوه طالبی را تا 41 درصد افزایش دهد.
    کلیدواژگان: اتفون، براسینواستروئید، عملکرد، طالبی، کیفیت
  • تاثیر کود نیتروژن و کود زیستی آزوسپیریلوم برازیلنس روی برخی ویژگی های گندم در منطقه جوزان اصفهان
    مهدی امیریوسفی، پیمان شریفی * صفحات 29-43
    به منظور بررسی اثر کود زیستی آزوسپیریلوم و کود نیتروژنه بر عملکرد و رشد رقم روشن گندم این مطالعه در منطقه جوزان اصفهان به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل باکتری آزوسپیریلوم در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) و کود نیتروژنه در پنج سطح (0، 50، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) بود. استفاده از آزوسپیریلوم منجر به افزایش عمکلرد دانه و همچنین افزایش ویژگی های زراعی از جمله تعداد سنبله در مترمربع، وزن هزار دانه، درصد پروتئین دانه و قرائت کلروفیل متر شد. اثر متقابل دو فاکتور بر عملکرد دانه، تعداد سنبله در مترمربع، وزن هزار دانه و درصد پروتئین دانه در سطح احتمال 5 درصد و ارتفاع بوته و قرائت کلروفیل متر در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شد. مقادیر بالای عملکرد دانه (13/4607 کیلوگرم در هکتار)، درصد پروتئین دانه (71/12 درصد) و قرائت کلروفیل متر (33/53) از گیاهان تلقیح شده با آزوسپیریلوم و مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. در صورتی که، بیشترین تعداد سنبله در مترمربع (42/471) و وزن هزار دانه (4/48 گرم) در شرایط تلقیح و مصرف 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تولید شد. در مجموع، تلقیح با باکتری آزوسپریلیوم و مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار برای دست یابی به حداکثر عملکرد دانه، کاهش اثرات مخرب زیست محیطی و صرفه جویی در مصرف کود نیتروژنه مناسب به نظر می رسد که توصیه قطعی آن نیازمند ادامه مطالعات است.
    کلیدواژگان: باکتری آزوسپیریلوم، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه، محتوای کلروفیل، کود شیمیایی
  • اثر پاکت گذاری بر صفات کمی و کیفی میوه دو رقم سیب (Malus domestica Borkh)  فوجی' و  گرانی اسمیت'
    فائزه فاطمی نیا، حسین صادقی، ویدا چالوی * صفحات 45-56
    در پژوهش حاضر، اثر پاکت گذاری و زمان بهینه حذف آن بر رنگدانه های موجود در پوست و دیگر صفات کمی و کیفی سیب های رقم فوجی و گرانی اسمیت بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل، بدون پاکت (شاهد)، حذف پاکت 7 و 14 روز پیش از برداشت و باقی گذاشتن پاکت تا زمان برداشت بودند. در پایان آزمایش، میزان رنگدانه ها، مواد جامد محلول کل، اسیدقابل تیتر، فنل گوشت، فنل پوست، درصد آنتی اکسیدان، وزن و حجم میوه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که پاکت گذاری از نظر آماری در تیمارهای 14 روز و 7 روز نسبت به شاهد، سبب افزایش آنتوسیانین و مواد جامد محلول گردید، ولی صفات دیگر اندازه گیری شده در هر دو رقم سیب را به طور معنی داری کاهش یافت. میزان آنتوسیانین میوه برای رقم فوجی در تیمار 14 روز بیشترین (96/60 میلی گرم بر گرم وزن تر) و برای رقم گرانی اسمیت در تیمار صفر روز کمترین (64/1 میلی گرم بر گرم وزن تر) بودند. بالاترین میزان کلروفیل a درمیوه شاهد (09/5 میکروگرم بر لیتر) و کمترین (94/3 میکروگرم بر لیتر) در تیمار 14روز مشاهده شد. با توجه به آنکه کاهش میزان کلروفیل صفت مثبتی برای رقم فوجی و صفتی منفی برای گرانی اسمیت است. بنابراین، پاکت گذاری و حذف پاکت 14 روز پیش ازبرداشت با افزایش آنتوسیانین وکاهش کلروفیل سبب رنگ گیری بهتر رقم فوجی می شود ولی برای رقم سبز گرانی اسمیت با کاهش کیفیت رنگ سبز میوه همراه است.
    کلیدواژگان: پاکتگذاری، رنگ گیری، ترکیبات فنلی، آنتوسیانین
  • علی سپهری*، حسن شهبازی صفحات 57-68
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و مصرف کودهای زیستی و شیمیایی بر عملکرد دانه و اجزاء عملکرد بادام زمینی آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام شد. سه تاریخ کاشت اول خرداد، 10 خرداد و 20 خرداد به عنوان کرت اصلی و مصرف کود زیستی و شیمیایی در چهار سطح شامل کود شیمیایی فسفردار کامل و 50 درصد کود شیمیایی نیتروژن دار + کود زیستی نیتروژن دار، کود شیمیایی نیتروژن دار کامل و 50 درصد کود شیمیایی فسفات + کود زیستی فسفردار، 50 درصد کود شیمیایی نیتروژن دار و فسفردار + کاربرد توام کودهای زیستی نیتروژن دار و فسفر دار و استفاده کامل (صد در صد) از کودهای شیمیایی به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد اثر متقابل تاریخ کاشت و کود بر تعداد غلاف در بوته، طول غلاف، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت در سطح یک درصد و برای وزن هزار دانه در سطح پنج درصد معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در تاریخ کاشت اول با مصرف کود شیمیایی کامل به مقدار 1054 کیلوگرم در هکتار و سپس مصرف توام کودهای زیستی و شیمیایی به مقدار 965 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. با مصرف مجزای کود زیستی نیتروژن دار و کود زیستی فسفردار به ترتیب 5/47، 96/24 درصد کاهش در عملکرد دانه نسبت به مصرف کامل کود شیمیایی مشاهده شد. بنابراین به نظر می رسد تاریخ کاشت اول خرداد و مصرف توام کودهای زیستی نیتروژن دار و فسفردار به همراه 50 درصد کود شیمیایی نیتروژن دار و فسفردار برای شرایط همدان احتمالا مناسب باشد.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، کود زیستی فسفردار، کود زیستی نیتروژن
  • محمد صفایی طرقبه، آرمان آذری*، حسین دشتی، شهاب مداح حسینی صفحات 69-82
    به منظور بررسی اثر تنش آبی انجام شده در برداشت اول و نیز پس از رفع تنش در بازرشد، بر ارزن نوتریفید (Pennisetum americanum var. Nutrifeed) و سورگوم اسپیدفید (Sorghum bicolor var. Speedfeed)، این تحقیق به صورت طرح کرت های خرد شده در زمان و مکان در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه ولی عصر رفسنجان در تابستان 1393 انجام گرفت که در آن تیمار آبیاری در برداشت اول در سه سطح (شامل: 80 (شاهد)، 120 و 160 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس آ) به عنوان عامل اصلی، رقم در دو سطح به عنوان عامل فرعی (ارزن نوتریفید و سورگوم اسپیدفید) و دفعات برداشت علوفه در دو سطح به عنوان عامل فرعی فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. در بازرشد، آبیاری در تمامی تیمارها با دور شاهد (80 میلی متر تبخیر) انجام گرفت. تاخیر در آبیاری در برداشت اول سبب کاهش در رنگیزه های برگ، شاخص های سطح برگ، سطح مخصوص برگ و شاخص پربرگی، عملکرد برگ، ساقه و علوفه کل و افزایش پرولین، ساکارز و قندهای محلول برگ در هر دو گیاه گردید. در بازرشد، اثرات تاخیر در آبیاری همچنان وجود داشت و باعث تکرار روند تغییرات صفات در برداشت اول گردید. همچنین سورگوم اسپیدفید در برداشت اول و دوم به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد (حدود 3/7 و 8/3 تن درهکتار) را تولید کرد. ارزن نوتریفید به دلیل شاخص پربرگی بالاتر در هر دو برداشت (به ترتیب 7/46 و 0/45 درصد) دارای کیفیت علوفه بیشتری می باشد.
    کلیدواژگان: بازرشد، پرولین، تنش خشکی، علوفه
  • نرجس طبخ کار، بابک ربیعی *، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی، مریم حسینی چالشتری صفحات 83-103
    تنش خشکی یکی از مهم ترین تنش های غیر زنده ای است که تولید جهانی برنج را محدود می کند. در این مطالعه 83 ژنوتیپ برنج تحت شرایط تنش خشکی در مرحله زایشی و بدون تنش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. یازده شاخص شناخته شده تحمل و حساسیت به تنش براساس مقادیر عملکرد تحت شرایط تنش خشکی و بدون تنش محاسبه شدند. همچنین با استفاده از رتبه هریک از ژنوتیپ ها برای شاخص های محاسبه شده قبلی، شاخص میانگین رتبه محاسبه شد. بیشترین مقدار عملکرد در شرایط بدون تنش خشکی به ترتیب متعلق به ژنوتیپ های سنگ جو، Zenith، IR70445-146-3-3، Norin 22 و قصرالدشتی بود. در شرایط تنش خشکی ارقام IR83750-131-1، IR74718-24-2-3، سپیدرود، TETEP و IR71739-24-3-5 به ترتیب بیشترین عملکرد را داشتند. بررسی شاخص های تحمل و حساسیت به تنش نشان داد که شاخص های تحمل به تنش، میانگین هندسی بهره وری، شاخص میانگین عملکرد نسبی و کارایی نسبی با داشتن همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد دانه تحت هر دو شرایط تنش خشکی و بدون تنش، مناسب ترین شاخص ها برای انتخاب ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی هستند. براساس این شاخص ها، ژنوتیپ های IR83750-131-1، سنگ جو، سپیدرود، Zenith و IR58 بالاترین رتبه ها را کسب کردند و دارای تحمل بیشتری به تنش خشکی بودند. برمبنای شاخص میانگین رتبه، ژنوتیپ های IR83750-131-1، IR74718-24-2-3، سپیدرود،TETEP و IR74720-13-1-2 به ترتیب بهترین رتبه را کسب کردند. تجزیه خوشه ایژنوتیپ های با بالاترین تحمل به تنش خشکی را در گروه دوم دسته بندی کرد.
    کلیدواژگان: برنج، تنش غیر زنده، شاخص تنش، عملکرد دانه
  • معصومه رضایی، احمد ارزانی*، قدرت الله سعیدی، فاطمه حاجی هادی ریسه صفحات 107-120
    گونه Bromus danthoniae Trin. گراس مرتعی، بومی اقلیم های سخت بیابانی و از منابع ژنتیکی مهم متحمل به تنش های محیطی به ویژه شوری محسوب می شود. در مطالعه حاضر 24 ژنوتیپ جمع آوری شده از استان های ایلام، کردستان، کرمانشاه (مناطق غیر شور) و آذربایجان غربی (منطقه شور سواحل دریاچه ارومیه)، در مرحله جوانه زنی و تیمارهای شوری با غلظت های 0، 60، 120، 180، 240 و 300 میلی مولار کلرید سدیم مورد بررسی قرار گرفت. صفات درصد جوانه زنی، شاخص سرعت جوانه زنی، بنیه بذر، طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن تر و وزن خشک گیاهچه اندازه گیری شد. در ضمن رابطه جوانه زنی و زنده ماندن بوته ها (%) پس از چهار هفته اعمال تنش شوری 350 میلی مولار کلرید سدیم در مرحله رشد رویشی اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که شوری اثر بسیار معنی دار و کاهنده برای کلیه صفات داشت. همچنین اثر ژنوتیپ و اثر متقابل ژنوتیپ با شوری نیز بسیار معنی دار بود. ژنوتیپ های USLN3 و KER4 به ترتیب با 13% و 98% کاهش جوانه زنی در شرایط تنش 300 میلی مولار، به ترتیب کمترین و بیشترین تاثیر را از تنش شوری داشتند. براساس نتایج تجزیه کلاستر ژنوتیپ ها در سه گروه قرار گرفتند، گروه اول شامل ژنوتیپ های متحمل، متعلق به مناطق شور، گروه دوم شامل ژنوتیپ های حساس متعلق به مناطق غیر شور و گروه سوم شامل ترکیبی از ژنوتیپ های مناطق مختلف بود. رابطه معنی داری بین جوانه زنی و صفت زنده ماندن گیاه در مرحله رشد رویشی تحت تنش شوری مشاهده نشد که نشان دهنده مکانیسم های متفاوت درگیر در تحمل به تنش شوری در مرحله گیاهچه و رشد رویشی در گونه B. danthoniae می باشد.
    کلیدواژگان: انتخاب طبیعی، تحمل، تنش شوری، مرتع، هالوفیت
  • قاسم حلیم، یحیی امام*، احسان شاکری صفحات 121-134
    در اغلب مناطق زراعی ایران به دلیل بروز تنش آبی پس از گل دهی، عملکرد دانه گندم کاهش می یابد. این پژوهش با هدف بررسی عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم نان در شرایط آبیاری معمولی و قطع آبیاری بعد از گل دهی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 95 - 1394 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. کرت اصلی شامل رژیم آبیاری (آبیاری نرمال تا انتهای فصل رشد و قطع آبیاری از گل دهی تا رسیدن) و کرت فرعی شامل 20 رقم گندم نان بود. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که قطع آبیاری پس از گل دهی باعث کاهش معنی دار عملکرد بیولوژیک (4/46%)، عملکرد دانه (59%)، شاخص برداشت (2/23%)، تعداد دانه در سنبله (1/27%) و وزن هزار دانه (8/13%) شد. در شرایط آبیاری نرمال و قطع آبیاری پس از گل دهی بیشترین میزان عملکرد دانه با مقادیر 1002 و 7/485 گرم بر مترمربع در رقم دانش مشاهده شد. از بین شاخص ها، شاخص های تحمل به تنش (STI)، میانگین بهره وری (MP) و میانگین هندسی بهره وری (GMP) همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه ارقام در شرایط تنش و بدون تنش داشتند، بنابراین، به نظر می رسد این شاخص ها، برای شناسایی و انتخاب ارقام گندم متحمل به تنش خشکی آخر فصل مناسب باشند. به طورکلی نتایج نشان داد که رقم های دانش، سیروان، بهاران، جونز و سیمونیدا دارای پتانسیل عملکرد بیشتر در هر دو شرایط تنش خشکی آخر فصل و نرمال بودند.
    کلیدواژگان: رژیم آبیاری، شاخص های تحمل به تنش، میانگین بهره وری و میانگین هندسی بهره وری
  • جمالعلی الفتی*، الهام رمضانی، تیمور رضوی پور صفحات 135-147
    قارچ ها به جهت دارا بودن درصد زیاد آب و ساختار اپیدرمی نازک و متخلخل، ماندگاری بسیار کمتری نسبت به سایر سبزی ها دارند. هدف از پژوهش حاضر، دست یابی به ترکیب کمپوست مناسب و شرایط بهینه نگهداری قارچ دکمه ای به منظور افزایش ماندگاری آن بود. فاکتورهای آزمایشی شامل دو دمای نگهداری 4 و 25 درجه سانتی گراد، دو نوع بسته بندی ظروف شفاف و پوشیده شده با فویل و چهار نوع کمپوست (کلش گندم و کود مرغی، کلش گندم و کود اسبی، کلش برنج و کود مرغی، کلش برنج و تفاله زیتون) بودند. صفاتی مانند درصد کاهش وزن، میزان قهوه ای شدن، درصد ماده خشک، فنول کل و فعالیت آنتی اکسیدانی 7 روز بعد از برداشت برای نمونه های انبار شده در دمای اتاق (25 درجه سانتی گراد) و 25 روز بعد از برداشت برای نمونه های انبار شده در یخچال (4 درجه سانتی گراد) ارزیابی شدند. قارچ های پرورش یافته در کمپوست کلش برنج و تفاله زیتون، بیشترین درصد ماده خشک (62/11 درصد) را در دمای اتاق نشان دادند. قارچ های پرورش یافته در کمپوست کلش برنج و تفاله زیتون، بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی را در دمای یخچال و اتاق زمانی نشان دادند که در ظرف پوشیده شده با فویل نگهداری شدند. طبق نتایج به دست آمده، کمپوست کلش برنج و تفاله زیتون می تواند به عنوان کمپوست مناسب جهت افزایش ماندگاری قارچ دکمه ای معرفی شود و نیازمند تحقیقات بیشتری است.
    کلیدواژگان: بسته بندی، درصد ماده خشک، فعالیت آنتی اکسیدانی، کمپوست
|
  • Mohammad Reza Nazari, Mohammad Mahdi Majidi *, Aghafakhr Mirlohi, Fatemeh Hajihadi Pages 1-14
    Safflower (Carthamustinctorius L.) is one of the oldest domesticated crops, mainly grown as an oilseed in the arid and semiarid regions of the world. This study was conducted to investigate the Cardinal temperatures and to identify the effects of occurrence of drought stress in maternal environment on seed germination aspects of some Carthamus species according to a completely randomized design in 2014. To accomplish this, seeds of 13 genotypes from C. tinctorius, C. palaestinus, C. oxyacanthus, C. glaucus and C. lanatus were used which had been harvested from plants grown at normal and drought stress conditions. Seeds were subjected to 9 fixed temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 and 45°C) for germination in the growth chamber according to a factorial experiment. Results showed that the effects of genotype, species, temperature, pretreatment drought stress and some of their interactions were significant for certain germination characteristics at 0.05% probability level. Significant reductions occurred in the germination rate of seeds at temperatures below 10°C and above 30°C. Although there were significant differences in percent of seed germination among species, seeds harvested from drought stressed plants were not significantly different from the ones harvested from non-stressed plants in terms of cardinal temperatures. Hence, it is more likely that cardinal temperatures will not cause difficulties in the case of inter-specific breeding programs for drought tolerant safflower cultivar development.
    Keywords: Cardinal temperatures, Drought stress, Germination, Safflower
  • M. Heidari, N. Bahremand*, S. M. J. Arvin, Gh. Mohamadinejad Pages 15-28
    Plant growth regulators may leave positive effects on different plants. A factorial experiment using RCBD was conducted to study the impact of brassinosteroied (Br) and ethephon on growth and development of cantaloupe (Shahpasandi) in 2014, in Kerman University Research Station, Kerman, Iran. Three levels of Br (0, 0.5 and 0.75 mM) as seed soaking and two levels of ethphon (0 and 250 mg/l) as foliar spray at 4- and 20-leaf stage were used. Br was effective on all examined traits with the exception of leaf relative water content, leaf dry weight and fruit quality. Br at 0.75 mM was most effective, producing the highest amount of leaf area (200 cm2/plant), fruit weight per plant (2.9 kg) and total fruit yield per hectare (50 tons). Relative to control, Br increased fruit reducing sugars concentration, leaf soluble protein contents, leaf chlorophyll concentration, and fruit number by 50%, 21%, 23.8% and 42%, respectively. Ethephon treatment applied at 20-leaf stage increased fruit reducing sugar concentration, leaf chlorophyll, and fruit number by 52%, 19.1% and 14.8%, respectively. Interactive effects of the two factors was significant for chlorophyll a and carotenoids concentrations. However, Br at 0.75 mM level and ethephon applied at 20-leaf stage were more effective than other treatments but Br at 0.75 mM increased the fruit yield by 41%.
    Keywords: Brassinosteroied, Cantaloupe, Ethephon, Quality, Yield
  • The Effect of Nitrogen Fertilizer and Azospirillum brasilense Bacterium on Some Properties of Wheat at
    Mahdi Amirusefi, Peyman Sharifi * Pages 29-43
    In order to investige the effect of nitrogen and Azospirillum biological fertilizers on the growth and yield of an Iranian bread wheat (Roshan cultivar) this study was carried out using a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications at a field in Jozan region, Isfahan, Iran in 2013. The experimental factors included Azospirillum brasilense bacterium at two levels (inoculated or non-inoculated), and nitrogen fertilizer at five levels (0, 50, 100, 150 and 200 kg ha-1 of N). The application of Azospirillum increased grain yield and agronomic characteristics including the number of spikes m-2, 100-seed weight, protein content and SPAD number. The interaction effects of the two factors were also significant on grain yield, number of spikes m-2, 100-seed weight and grain protein content (P≤0.05) and plant height and SPAD number (P≤0.01). The greatest grain yield (4607 kg ha-1), grain protein content (12.71%) and SPAD number (53.33) obtained from the plants treated with Azospirillum and N-fertilizer at 50 kg ha-1. The highest number of spikes per m2 (471.42) and 100-seed weight (48.4 g) were produced by Azospirillum inoculation and N-fertilizer at the rate of 100 kg ha-1. Overall, the inoculation with Azospirillum bacteria and the application of 50 kg ha-1 N seemed suitable to achieve maximum grain yield, to reduce the adverse environmental impacts and to maintain the N-fertilizer. Albeit, further recommendation warrants future studies.
    Keywords: Azospirillumx Bacterium, Leaf area index, Seed yield, Chlorophyll content, Chemical fertilizer
  • Effect of bagging on fruit quantitative and qualitative characteristics of Fuji and Granny Smith apples (Malus domestica Borkh)
    Faezeh Fateminia, Hossin Sadeghy, Vida Chalavi * Pages 45-56
    Apple fruit color is determined by the amount of pigments in its peel which is directly affected by sunlight. A method for improving apple fruit color is bagging. In present study, the effect of bagging and its optimum removing time was investigated on the amount of peel pigments and other fruit quantitative and qualitative characteristics for Fuji and Granny Smith apples. The experimental treatments were, no bag (control), debagging 7 and 14 days before harvest, and keeping the bag until harvest time. At the end of experiment, the amount of pigments, total soluble solids, titratable acidity, pulp phenol, peel phenol, antioxidants percentage, fruit weight and volume were measured. The results showed that in debagging 7 and 14 days before harvest treatments, the amount of anthocyanin and soluble solids statistically increased as compared with control; however other measured characteristics were significantly reduced in both apple cultivars. The maximum amount of fruit anthocyanin (60.96 mg/g fresh weight) belonged to Fuji cultivar in 14 days treatment and the least amount of fruit anthocyanin (1.64 mg/g fresh weight) belonged to Granny Smith cultivar in zero-day treatment. The highest amount of fruit chlorophyll a (5.09µgr/lit) was observed in control fruit and the lowest amount of fruit chlorophyll a (3.94 µgr/lit) was observed in 14 days treatment. The decrease of chlorophyll amount is a positive characteristic for the Fuji and a negative one for Granny Smith. Therefore, bagging and 14 days before harvest debagging treatment increased the amount of anthocyanin and decreased chlorophyll which resulted in Fuji cultivar better coloring and reducing the green color quality of Granny Smith cultivar.
    Keywords: bagging, fruit coloring, phenolic compounds, anthocyanin
  • Ali Sepehri *, Hasan Shhabazi Pages 57-68
    In order to study the effect of planting date and application of chemical and biological fertilizers on yield and yield components of peanut, an experiment was conducted in split plot based on a randomized complete block design with three replications at the Research Station of Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran, in 2012. Three planting dates, including May 22, May 31 and June10, as main plot, and four fertilizer treatments including 50% of nitrogen chemical fertilizer nitrogen biofertilizer complete phosphorus chemical fertilizer, 50% of phosphorus chemical fertilizer phosphorus biofertilizer complete nitrogen chemical fertilizer, 50% of nitrogen chemical fertilizer 50% of phosphorus chemical fertilizer nitrogen and phosphorus biofertilizers, 100% chemical fertilizer, as subplot, were used. Results showed that interaction effect between planting date and biofertilizers was significant for number of pods per plant, pod length, seed yield and biological yield, harvest index at the 1% level, and for 1000-seed weight at the 5% level. The highest grain yield was obtained on the first planting date (May 22) with using complete chemical fertilizer (1054 kg/h) and then with the application of both biofertilizers and 50% of nitrogen and phosphorus chemical fertilizers (965 kg/h). Application of nitrogen and phosphorus biofertilizers alone brought about47.50 and 24.9% decreases in grain yield, compared to complete chemical fertilizer, respectively. Therefore, it seems that concomitant application of nitrogen and phosphorus biofertilizers (i.e. 50% nitrogen and phosphorus chemical fertilizer) at May 22 planting date is suitable for sowing peanut in Hamedan conditions.
    Keywords: Harvest index, Phosphorus biofertilizer, Nitrogen biofertilizer
  • Mohammad Safaee Torghabeh, Arman Azari *, Hosein Dashti, Shahab Maddah Hoseini Pages 69-82
    To study the effects of delayed irrigation on growth and ratoon of millet (Pennisetum americanum cv. Nutrifeed) in the first harvest and sorghum (Sorghum bicolor cv. Speedfeed), a field experiment was conducted as split plot based on a randomized complete blocks design with three replications in Faculty of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Iran, at summer 2014. Factors consisted of irrigation regime at three levels, including irrigation after 80 (control), 120 and 160 mm evaporation from a Class A evaporation pan as main plots, crop species at two levels, including Nutrifeed (millet) and Speedfeed (sorghum) as subplots and harvest number ( at two levels) as sub-sub plots. At regrowth, all treatments were irrigated as control regime (80 mm evaporation). At 1st harvest, delayed irrigation decreased leaf photosynthetic pigments contents, LAI, SLA, LWR, leaf and stem dry weight and forage yield and increased proline, sucrose and leaf soluble sugars contents at both species. Similar effects of delayed irrigation were observed at regrowth. The highest forage yield belonged to normal irrigation of Speedfeed (9376 kg/ha), however, Nutrifeed showed a better performance at regrowth (4250 and 3816 kg/ha of forage, respectively). Nutrifeed had a better forage quality, owing to a higher leafiness index at both harvests (46.7% and 45.0%, respectively).
    Keywords: Regrowth, Proline, Drought stress, Forage
  • Narjes Tabkhkar, Babak Rabiei *, Habibollah Samizadeh Lahiji, Maryam Hosseini Chaleshtori Pages 83-103
    Drought stress is one of the major abiotic stresses that limits rice productivity in the world. In this study 83 diverse rice genotypes were evaluated under reproductive-stage drought stress and non-stress conditions in a completely randomized design with three replications. Eleven well known stress tolerance and susceptibility indices were calculated based on the grain yield under stress and non-stress conditions. Also rank mean (RM) indices were calculated based on the ranks of genotypes for the former calculated indices. The highest seed yield under non-stress condition belonged to the genotypes Sangjo, Zenith, IR70445-146-3-3, Norin 22 and Ghasroldashti. Under stress condition, however, IR83750-131-1, IR74718-24-2-3, Sepidrood, TETEP and IR71739-24-3-5 genotypes showed the highest seed yield. STI, GMP, MRP and REI indices with positive and significant correlations with grain yield in stress and non-stress conditions were found to be the most suitable indices for selection of drought tolerant rice genotypes. According to these indices, IR83750-131-1, Sangjo, Sepidrood, Zenith and IR58 genotypes showed the highest ranks and had a higher tolerance to drought stress. Based on RM index, IR83750-131-1, IR74718-24-2-3, Sepidrod, TETEP and IR74720-13-1-2 obtained the highest ranks. Cluster analysis grouped the most drought tolerant genotypes in the second cluster.
    Keywords: Abiotic stress, Grain yield, Rice, Stress index
  • M. Rezaei, A. Arzani*, Ghodratollah Saeidi, F. Haji Hadi Pages 107-120
    Bromus danthoniae Trin. is an annual grass species that is well adapted to harsh climates and could be considered as an important genetic resources for tolerance to environmental stresses such as salinity. In this study, 24 genotypes collected from Ilam, Kurdistan, Kermanshah (non-saline areas) and West Azerbaijan (saline area: shores of Uremia Salt Lake) provinces of Iran were investigated at the germination stage under salt treatments with concentrations of 0, 60, 120, 180, 240 and 300 mM sodium chloride. Germination percentage, germination rate index, seed vigor, root length, shoot length and seedling fresh and dry weights were measured. In addition, the relationship between the percentage of germination in 300 mM sodium chloride and the survival rate (%) after four weeks in 350 mM sodium chloride at the vegetative stage was evaluated. The results of analysis of variance showed that salinity treatments caused significant reductions in all the studied traits. Genotypic variation and the interaction of genotype × salt treatments were also significant. Genotypes USLN3 and KER4 were found to be the most tolerant and sensitive genotypes to salinity stress, with 13% and 98% reduction in germination percentage at 300 mM NaCl, respectively. Cluster analysis divided the genotypes into three groups, with one group containing only tolerant genotypes from Uremia Salt Lake, another one comprising only sensitive genotypes from non-saline regions, and the third one containing genotypes from both regions. The correlation between the germination percentage and the survival rate at the vegetative stage was not significant, indicating that different mechanisms are, perhaps, responsible for salinity tolerance at the germination and vegetative stages in B. danthoniae.
    Keywords: Grass land, Halophyte, Natural selection, Salinity, Tolerance
  • Ghasem Halim, Yahya Emam*, Ehsan Shakeri Pages 121-134
    Wheat grain yield reduction occurs in most wheat growing regions of Iran due to post-anthesis water stress. This research was conducted to evaluate yield and yield components of wheat cultivars in normal irrigation and post anthesis irrigation cut-off conditions as a split-plot arrangement based on a randomized complete block design with three replications during 2015-16 in College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran. The main plots included irrigation regimes (normal irrigation until the end of the growth season and irrigation cut-off from flowering to maturity) and subplots composed of 20 bread wheat cultivars. The results showed that irrigation cut-off caused a significant reduction in biological yield (46.4%), grain yield (59%), harvest index (23.7%), number of grains per spike (27.1%) and 1000 grain weight (13.8%). The highest grain yield in normal irrigation (1002 gm-2) and post anthesis irrigation cut-off conditions (485.7 gm-2) was obtained from Danesh cultivar. Among indices, stress tolerance index (STI), mean productivity (MP), and geometric mean productivity (GMP) had positive and significant correlations with grain yield in stress and non-stress conditions. Therefore, it appeared that these indices might be suitable for identification and selection of wheat cultivars that are tolerant to post anthesis irrigation cut-off. In general, the results indicated that Danesh, Sirvan, Baharan, Jones and Symonyda cultivars out–yielded the remaining ones under both stress and non-stress conditions.
    Keywords: Irrigation regimes, Stress tolerance, Mean productivity, Geometric mean productivity indices
  • Jamal-Ali Olfati*, Elham Ramezani, Taymoor Razavipoor Pages 135-147
    The storage life of mushrooms is less than the other vegetables due mainly to high water contents and a porous and thin epidermal structure. This research was aimed at obtaining a suitable compost combination and an optimal condition of maintenance for increase the storage life of button mushroom. The experimental factors consisted of two maintenance temperatures (4°C and 25°C), two types of packages (transparent and covered with foil) and four types of composts (wheat straw and chicken manure, wheat straw and horse manure, rice straw and chicken manure, rice straw and olive bagasse). Attributes such as percent of weight loss, browning area, percent of dry matter, total phenol and antioxidant capacity of stored samples were assessed 7 days after harvest in room temperature and 25 days after harvest in refrigerator temperature. Mushrooms grown in rice straw and olive bagasse compost had the highest dry matter (11.62%), when stored in room temperature. Mushrooms grown in rice straw and olive bagasse compost had the highest antioxidant capacity in both refrigerator and room temperatures when stored in the package covered with foil. According to our results, rice straw and olive bagasse compost is potent to increase the storage life of the button mushroom and merits further studies.
    Keywords: Antioxidant capacity, Compost, Dry matter, Packaging